Слави Трифонов и Мая Манолова се изравняват на челната позиция по доверие сред политиците

Слави Трифонов и Мая Манолова

Слави Трифонов и Мая МаноловаВодачите на новосъздадените политически проекти "Има такъв народ" и "Изправи се.бг" - Слави Трифонов и Мая Манолова, регистрират лек спад на одобрение от избирателите, но продължават да доминират класацията на личните рейтинги на партийните лидери, сочат данните от оповестено днес национално представително проучване на "Алфа Рисърч". То е направено между 15 и 21 декември 2020 г. сред 1017 пълнолетни жители от цялата страна чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.


Според изследването след скоковете и спадовете, предизвикани от неколкомесечните протести за оставка на правителството и главния прокурор, сега одобрението към политически лидери, както и към представителите на основните институции се стабилизира.


Наравно и начело


Три месеца след като - при първото си включване в измерването - се оказаха пред утвърдените политически лидери по личен рейтинг, тв водещият Слави Трифонов и бившият обмудсман Мая Манолова остават на челни позиции. Разликата от около 3 процентни пункта в полза на Трифонов обаче се е стопила, а според социолозите причината е "упоритото въздържане от представянето на лица и приоритети". В момента двамата получават практически еднакво одобрение - около 30 на сто. През септември Трифонов се радваше на доверието на 36% от анкетираните, а Манолова - на 32.9%.
Личният рейтинг на двамата значително превишава електоралната подкрепа за формациите им за предстоящите парламентарни избори напролет. Според проучването на "Алфа Рисърч" партията на шоумена биха подкрепили 10.2% от твърдо решилите да гласуват (при 14.9% през септември). Гражданската платформа на някогашния депутат от БСП, която неотдавна сключи споразумение за съвместно явяване на изборите с инициаторите на протестите от т.нар. "Отровно трио", получава малко над минимума, но при сегашните нагласи би влязла в парламента с 4.9 на сто (при 4.6% преди три месеца).


Слави Трифонов и Мая Манолова се изравняват на челната позиция по доверие сред политиците

© ''Алфа рисърч''


Премиерът и лидер на управляващата ГЕРБ Бойко Борисов преодолява спада от септември и се връща към нивото на доверие, с което се ползваше през юли - около 23 на сто (при 20.3 преди три месеца). След като спечели вътрешнопартийната битка и победи в първия пряк избор за лидер на БСП, Корнелия Нинова също укрепва обществено доверие (от 19.8% до 20.5%). Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който в последните месеци се превърна в публичното лице на обединението, запазва персонално доверие от 14.7% (при 15.5% през септември).


Президентът - нагоре, парламентът - към дъното


За президента Румен Радев годината приключва с положителен баланс в общественото доверие, отчита проучването. През последните три месеца одобрението за него нараства от 42% до 46%, а неодобрението спада от 29% до 24%.


След активното ангажиране на държавния глава с протестите обаче подкрепата за него е много по-силно белязана от партийни симпатии: сред привържениците му се открояват предимно избиратели на леви (БСП, АБВ) и нововъзникващи формации (Изправи се.бг, "Има такъв народ", "Възраждане"). Отношението на десни, центристки избиратели, както и на негласуващите е преобладаващо отрицателно, коментират от "Алфа Рисърч".


Според изследването нажежената "до червено" през летните месеци критика към правителството и премиера се охлажда - в оценките за дейността им се наблюдава лек ръст, но на фона на продължаващ сериозен превес на негативните мнения. Одобрението за работата на кабинета остава в рамките на установените през септември 14%, но неодобрението спада с 10 пункта от 60% до 50%.


Най-изявени критици на правителството и премиера са привържениците на леви и по-радикални формации.


Отношението на дясно-центристките избиратели към кабинета е силно поляризирано: те са както сред тези, които повече от средното го подкрепят, така и сред най-недоволните от действията му.Парламентът остава най-слабо популярната сред обществото институция със 7% положителни оценки (един процентен пункт по-малко, отколкото през септември). Неодобрението към депутатите пада с 10 пункта за три месеца, но остава на респектиращо високо ниво - 51%.


Полицията е от малкото институции, чиято работа през последните месеци получава преобладаващо положителни оценки - 32% позитивни срещу 22% негативни.


За оценката към главния прокурор година след началото на мандата му четете тук.
Какви са електоралните нагласи три месеца преди очакваната дата на изборите - тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK