След първоначален отказ България даде статут на бежанец на руски опозиционер

След първоначален отказ България даде статут на бежанец на руски опозиционер

© Велко АнгеловРуският опозиционер Евгени Чупов, който преди 16 месеца потърси политическо убежище в България, вече има статут на бежанец. За това съобщава "Свободна Европа", която разполага с решението на Държавната агенция за бежанците.


Медиата припомня, че Чупов е в България със семейството си повече от година. Той потърси закрила, защото смята, че в родината си не е в безопасност. 41-годишният преподавател по английски език през 2015 г. създава движение, което се фокусира върху проблемите на един от големите московски райони. Активно участва в кампанията на опозиционни дейци за изборите на местния парламент - Московската Дума. Твърди, че е задържан многократно заради дейността си. През 2019 г. в Москва се провеждат избори за местния парламент. Тогава неговото движение подкрепя кандидата за депутат Иван Жданов, който е директор и главен юрист на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални.


През август 2019 г. Чупов подаде първата си молба за статут на бежанец, но получи отказ от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Той обжалва това решение в Административния съд - София град, но делото беше прекратено, защото ДАБ беше оттеглила своето решение, с което отказва на семейство Чупови да останат в България като бежанци, припомня "Свободна Европа"
Адвокатът му Диана Радославова обаче е скептична, че и други руски граждани, които чакат за убежище в България, ще могат да разчитат на положително решение и че случаят "Чупов" може да послужи за прецедент, пише "Бивол". Тя отбелязва, че положителното за Чупов решение е едва от половин страница и в него липсват каквито и да е мотиви. Защитничката подчертава, че подобни процедури не би следвало да са политически ангажирани, а законът изисква всеки случай да се разглежда индивидуално. Има настоящи случаи, много подобни на политическо преследване на други руски граждани, на семейства на руски граждани, по които все още чакаме решение", казва тя пред "Бивол" .


И според Чупов, и според адвоката му положителният за семейството му резултат се дължи и на широкия отзвук в руски и български медии.


"Досега България не е предоставяла такъв статут на руски гражданин, защото това на практика означава косвено институционално признание, че в Русия се преследват хора по политически причини и че Русия не е демократична държава. Това действие на българските власти заслужава поздравления и дава надежда, че макар бавно и трудно страната ни започва да се еманципира и да се освобождава от "мъртвата хватка" на зависимостите ѝ от Русия", коментира Атлантическият съвет в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK