На живо

Коронавирусът в България: Три области са вече извън червената зона (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Три области са вече извън червената зона (хронология)

© Юлия ЛазароваС всички условности заради непълното въвеждане на информация в държавната информационна система, официалните данни за разпространението на коронавируса в България показват спад на новите случаи и на жертвите и увеличение на оздравелите от COVID-19. Властите отчетоха, че три области в страната са излезли от тревожната червена зона на заболеваемост от над 120 души на 100 хил. души население за 14 дни. Най-много новозаразени продължава да има във Враца, Русе и Варна. Броят на настанените в болници намалява, а нуждаещите се от интензивна грижа се върнаха на нивата от края на ноември.


В тази ситуация властите обявиха, че не предвиждат предсрочно сваляне на строгите ограничителни мерки, които са в сила до края на януари. В рамките на консултациите при президента изборната администрация и кметовете заявиха готовност за провеждане на редовните парламентарни избори в условията на COVID-19, дори и на първата възможна дата - 28 март.


Подробности можете да прочетете в хронологията в статията. За ситуацията по света четете тук.
Министерството на здравеопазването публикува списък с очакваните доставки за ваксини срещу COVID-19 на двете фирми, чиито продукти са одобрени за употреба в Европейския съюз. Това са "Комирнати" (Comirnaty) на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" (Pfizer/BioNTech) и препаратът на "Модерна" (Modernа). До август се очаква в България да бъдат доставени 1.5 млн. дози от двете ваксини, показва сумирането на всички прогнозни пратки. Те би трябвало да са достатъчни за имунизирането на 700 хил. българи, тъй като на всеки се поставят по две дози в интервал от най-малко 21 дни.


Повече по темата - тук.

Да се разсрочат старите задължения на туристическите компании при изгодни условия за срок от 5 години, за да може бизнесът да се възстанови от последствията от кризата. За това призова председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев по време на среща на туристическия бизнес от Варна и региона с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. От БХРА вече са потърсили и подкрепата на Европейската асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета – ХОТРЕК, да съдействие по казуса пред Европейската централна банка. Освен отсрочка за старите дългове, от БХРА настояват и за облекчени условия за достъп до евтини кредити за оздравяване на туристическия бизнес, каза още Щерев. Липса на ранни записвания води до липса на оборотни средства, с които да се подготви и стартира сезона през първите месеци.


Щерев отбеляза още, че трябва да бъдат променени критериите по мярката 60/40, за да могат да се възползват от нея и ваканционните хотели. Допълни, че е необходимо и да се ускори плащането по мярката, тъй като последните средства по нея са получени за месеците юли и август.

Премиерът Бойко Борисов, здравният министър Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб (НОЩ) и кметът на Перник Станислав Владимиров решиха, че предстоящите сурвакарски игри в Перник могат да се проведат. За целта ще бъде създадена организация със спазване на необходимата дистанция и носене на маски. Борисов изиска от здравния министър и НОЩ изготвянето на мерки, които да позволят сигурното провеждане не само на сурвакарските игри в Перник, насрочени за средата на месеца, но и на други важни за българите, "символни" празници.


Коронавирусът в България: Три области са вече извън червената зона (хронология)

© Пресцентър Министерски съвет


Кметът на Перник Станислав Владимиров изрично подчерта, че става дума за провеждането на автентичните сурвакарски игри в района, а не за фестивала, който е отменен. "Вече има начертани стъпки, за да се проведат ритуалите по места без да има смесване на сурвакарски групи от различни населени места, да не се посещават домове и да се съблюдава за спазването на дистанция", каза Владимиров.

Кметовете искат удължен изборен ден и коридори за гласуване на възрастни

На среща с президента Сдружението на общините изрази готовност за провеждане на парламентарните избори на 28 март, ако тази дата бъде избрана от държавния глава. Кметовете обаче посочиха редица логистични проблеми, които трябва да бъдат решени спешно:
как ще се предават изборните протоколи по селата, без да се позва един автобус, каквато е практиката
ще се наберат ли достатъчно хора за секционните избирателни комисии
как ще се организират подвижните секции за карантини

Кметовете предложиха варианти за облекчаване на гласуването като се удължи изборния ден, който в момента е от 7 ч до 20 ч, както и с определяне на времеви коридори за гласуване на възрастни хора. Подробности - тук.

Дали и големите ученици - от 5 до 12 клас, ще се върнат към присъствено обучение в клас ще бъде решено след 15 януари, обяви здравният министър.


По думите му дотогава ще има наблюдения за отражението върху епидемията на възобновения от 4 януари образователен процес на учениците до четвърти клас, както и на децата в детските градини. Освен това дотогава се очаква да бъде отчетено и влиянието на събиранията и пътуванията за новогодишните празници, смята Костадин Ангелов. За взимането на решението той каза, че ще има среща и с министъра на образованието Красимир Вълчев. Подробности четете тук.

Изборната комисия увери, че има готовност за избори на 28 март

Избори в условия на пандемия могат да се проведат и те могат да се състоят на 28 март, това уверение получи президентът Румен Радев от членовете на обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Срещата с тях беше поредната от серия консултации, които държавният глава организира, преди да реши за коя дата да насрочи гласуването. Заявката засега е те да са в първия възможен момент - на 28 март.


Коронавирусът в България: Три области са вече извън червената зона (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Според президента доверието в машините ще е големият проблем на тези избори, защото хора в отговорни институции, включително и ЦИК, внушавали недоверие към тях. Той обаче не посочи имена. Радев повтори тезата си, че организацията на предизборната кампания и изборите трябва да са такива, че да се гарантира доверие в изборния процес и висока избирателна активност, водеща до легитимен парламент, който да демонтира сегашния управленски модел. В същото време да се гарантира и запазване на здравето на участващите в изборния процес. Повече по темата - тук.

Фестивалът "Сурва" се отменя, но кукерски танци ще има

Коронавирусът в България: Три области са вече извън червената зона (хронология)

© Николай Дойчинов

Заради епидемията от коронавирус кукерският фестивал "Сурва" в Перник (който обичайно е в началото на годината) няма да се проведе през 2021 г., обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след среща с кмета на града Станислав Владимиров.


Кукерски чествания все пак ще има, но те ще бъдат в отделни села, което Кунчев определи като премерен риск. По думите му хората трябва да са с предпазни маски, на отстояния, а кукерите не трябва да обикалят къщите.

Близо 3.5 млн. лв. от националния бюджет са изплатени на 20 туроператора, които използват чартърни полети, за да доведат туристи в България, обяви във Варна министърът на туризма Марияна Николова.


Държавната помощ, одобрена от Брюксел, бе предложена през лятото на миналата година с цел да стимулира туризма. Николова посочва, че 34 компании са подали заявления за субсидията от 35 евро на седалка, заета от турист в чартърен полет с не по-малко от 100 места. Не се разбира защо не всички заявки са били одобрени. Николова съобщава, че с останалите средства от общо заложените през миналата година 55 млн. лв., мярката продължава и сега и ще бъде за полетите от 1 януари до 31 май.

Борисов спря брифинга на здравните власти, за да отговаря на президента

Коронавирусът в България: Три области са вече извън червената зона (хронология)

© Дневник


Премиерът Бойко Борисов прекъсна брифинга на здравния министър Костадин Ангелов и главния здравен инспектор Ангел Кунчев за разпространението на коронавируса в България, за да отговори на вчерашните изявления на президента, че е "ортак с Делян Пеевски в бизнеса и политиката" и да поиска отново изборите да бъдат на 28 март. След изложението си той напусна залата, отказвайки да отговаря на въпроси.


Датата на редовния парламентарен вот стана повод за пореден остър сблъсък между президент и премиер. От началото на седмицата Румен Радев прави консултации със здравните власти, администрацията и политическите сили, чиято цел - според анонса му - е да чуе всички мнения какви са рисковете при гласуване в условията на COVID-19, преди да издаде указа, с който ще насрочи изборите. Конституционният срок за това е до края на януари, а изборите могат да се състоят между края на март и края на май.


Пред събралите се в сградата на Министерския съвет журналисти Борисов повтори тезата си, че преди месец държавният глава публично е посочил 28 март като най-подходяща и намекна, че обсъждането й сега на консултации е опит за протакане, след като се е разбрало, че социологическите проучвания дават преднина на ГЕРБ. Управляващата партия е първа според повечето проучвания, които излизат в последните шест месеца, като вариациите са в разликата с БСП, на която анкетите отреждат втора позиция.

След като е казал 28 март, да ни вика сега за консултации е само за да си измие ръцете


Бойко Борисов,

министър-председател


"Много нечистоплътно е да искаш медицинските лица да дадат прогноза каква ще е епидемичната обстановка в края на март", каза премиерът, препращайки към разговорите на президента с представители на здравните власти във вторник. Той допълни, че няма медицински специалист в света, който да може да каже дали тогава пандемията ще е отминала, или ще е в пик.


Защо консултациите при президента ядосаха ГЕРБ четете тук.

Брифинг на здравните власти за COVID-19 (на живо)

"Дневник" излъчва на живо брифинга на здравните власти за актуалните новини около коронавируса. Очаква се здравният министър Костадин Ангелов и главният здравен инспектор Ангел Кунчев да съобщят какви резултати дават наложените и по празниците по-строги ограничителни мерки и дали се обсъжда смекчаването им от началото на февруари:


Коронавирусът в България: Три области са вече извън червената зона (хронология)

© Юлия Лазарова


Три области в България излизат извън тревожната червена зона със заболеваемост от над 120 души на 100 хиляди население.


Това сочи седмичният анализ на данните от националната информационна система, публикуван от здравните власти. Информацията е към 3 януари, а заболеваемостта се измерва в брой лабораторно потвърдени случаи на 100 хил. души население за последните 14 дни. Властите вече предупредиха, че е възможно част от данните да не са напълно актуални, тъй като в почивните дни данните невинаги се качват навреме в държавната система.


Областите, които са преминали в т.нар. оранжева зона - със заболеваемост между 60 и 120 души на 100 хиляди, са Кърджали, Разград и Габрово. Най-много новозаразени продължава да има в областите Враца, Русе и Варна.


Ваксините на "Модерна" и "Пфайзер"- прилики и разлики

Съществени разлики между вече прилаганата ваксина на "Пфайзер"/"Бионтех" и одобрената вчера от Евросъюза на "Модерна" няма, обясни българският представител в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Илко Гетов пред БНТ. Той показа направено от него сравнение между двата препарата:


Скрийншот от интервюто на Илко Гетов пред БНТ

Скрийншот от интервюто на Илко Гетов пред БНТ


Основната разлика ще бъде в организация за имунизиране, тъй като всеки флакон от ваксината на "Модерна" съдържа не по пет, а по десет дози, които трябва да се приложат в рамките на ден или два и това означава да има внимателно планиране преди отварянето му, каза Гетов.


Той уточни, че биологично активното вещество за новата ваксина ще се произвежда в Швейцария, а готовия продукт - в Испания, и прогнозира, че първите дози ще бъдат доставени скоро, но не се ангажира със срок.

В София се правят списъци на учители за ваксинация

До петък Столичната община ще разполага със списъците на учители и работещи в детските градини и ясли, които желаят да се ваксинират по време на втората фаза на прилагане на ваксината. това съобщи пред Би Ти Ви кметът Йорданка Фандъкова.


Четири мобилни екипа са в готовност да поставят ваксинации в домовете за възрастни хора - както на живеещите в тях, така и на персонала, добави тя. В шест общински болници, включително АГ-болниците, тече ваксинация на медицинския персонал.

С 16 млн. лв. по-малко са приходите на Столичната община в сравнение с 2019 г. заради COVID кризата, отчете кметът. По-малко са постъпленията основно от такси за детски градини, за тротоарно право, туристически данък.

Софийските лични лекари не получили ваксини от втората партида

Коронавирусът в България: Три области са вече извън червената зона (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Интересът на общопрактикуващите лекари към имунизация срещу коронавируса се засилва, но ваксините не достигат, коментира пред "Нова телевизия" Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.


Той заяви, че лекарите в столицата не са получили нито една ваксина от доставената в началото на седмицата втора партида от 25 хил. дози, въпреки че работят на първа линия и се срещат всекидневно с болни от COVID-19. По думите му властите обяснили, че препаратът е бил разпределен в COVID центровете в бившите поликлиники и при специалистите.

Фазите на ваксиниране са добре разчетени, но никой не е разчел, че няма ваксини


Георги Миндов,

председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София


Миндов прогнозира нов пик на заразата в края на януари и началото на февруари, ако учениците тръгнат на училище присъствено отново. Според него масовото ваксиниране - за хората, които не са с приоритет, няма как да започне преди май.

Кметът на Калофер Румен Стоянов обяви, че поема изцяло отговорността за състоялото се вчера за Богоявление ледено хоро във водите на река Тунджа, с което бяха нарушени наложените от държавата противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса.


"Всичко беше организирано от мен. Няма смисъл да търсят администрация, всичко е под мое ръководство. Глобата, която трябва да отнеса, нека бъде само за мен", декларира Генчев в интервю за "Нова телевизия". Ако получи глоба като физическо лице, той ще трябва да плати 1000 лв. Ако бъде санкционирана кметската администрация, сумата нараства до 2 хил. лв.

Броят на хората с COVID-19 в интензивни отделения се връща към нивото от ноември

Коронавирусът в България: Три области са вече извън червената зона (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Броят на хората с COVID-19, нуждаещи се от интензивни грижи в болниците, намалява до нивата от края на ноември, показва официалната статистика. По данни от Единната информационна система от последното денонощие в интензивни отделения са настанени 393 души. За последно броят е бил под 400 на 25 ноември миналата година.


В болници лежат общо 4286 души - този показател също върви надолу, макар и плавно.


За последното денонощие са ваксинирани 2 465 души и така общият брой на имунизираните хора в страната вече достига 7 913 души.


Подробности за направените тестове, установените нови заразени с коронавирус, излекуваните и починалите четете тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 827 Разстроено

  Бравос!Но скоро пак ше се увеличат,защото вчера в Калофер масово танцуваха танго!🐵

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шакир Зулов":

  > защото вчера в Калофер масово танцуваха танго

  От друга страна, ако всички неразумни жители и гости на Калофер измрат, това силно ще облекчи здравната, пенсионната и другите социални системи и ще помоге на икономиката да се вдигне по-бързо на крака.

  Не ли?

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  Аз предлагам да направим една анкета и да видим кой от посетителите на този форум има най-добри паранормални способности:

  Според вас през следващите 23 календарни дни (до 1 февруари), колко от участниците в това мероприятие ще починат от:

  1. корона вирус
  2. инфаркт
  3. инсулт
  4. ПТП
  5. друго

  За да участвате в анкетата трябва да дадете числен отговор на всяка от точките.

  Печели този при който сумата на отклоненята по всяка от точките е минимална.

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ан Он":

  Понеже нямам време да ровя в статистиката и да преизчислявам спрямо актуалното население на Калофер, ще гласувам на око.

  1. корона вирус: 0
  2. инфаркт: 3
  3. инсулт: 2
  4. ПТП: 1
  5. друго: 2

  કટાક્ષ
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#5] от "Хи-хи":

  > и пъпка на гъза ти нема да има кой да излекува

  Май така е от 9 месеца. Или от 9 години.

  > и хор'та работещи там.

  Респект към тях, правят каквото могат при наличните условия и ресурси.

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#5] от "Хи-хи":

  В отделенията работят предимно медици ,които изкараха преди 2 до 3 месеца ковид инфекцията и следващите 6 месеца ще имат антитела ,процента на непрекаралите ковид медици е много малък ,а по старите просто ги няма ,това е реалността.

 8. 8 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  А полицаите кога? Нали те бяха на най-първа линия в борбата с ковид и за това им вдигнаха заплатите. Пък сега за ваксините са след лекари, възрастни хора и учители? Защо така се подиграват с риска за живота им?

 9. 9 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Има едно клише!
  Когато работите не вървят на добре, пазете здравето. Рано или късно ситуацията ще се подобри и ако сте здрави, нещата ще тръгнат на по-добре.
  Туземците обаче никога не са извеждали здравето на първо място. Преплитането на глупост с лични интереси ги ръководи и през тази пандемия. Едни лъжат и мажат, други сърбат попарата - пият, плуват, подскачат и пълнят гробищата.

 10. 10 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 827 Разстроено

  А полицаите кога? Нали те бяха на най-първа линия в борбата с ковид и за това им вдигнаха заплатите. Пък сега за ваксините са след лекари, възрастни хора и учители? Защо така се подиграват с риска за живота им?
  —цитат от коментар 8 на У Чен


  А великите народни въстанници,кога?🐵

  Много съм прост
 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  "Миндов прогнозира нов пик на заразата в края на януари и началото на февруари, ако учениците тръгнат на училище присъствено отново."

  Пет пъти го писах: Учениците разнасят вируса като пощальони. И малките деца също. Моите уважения към учащите, те трябва да учат, но това на Вируса не може да се обясни. На 10-те хиляди жертви - също.
  И на Боко не може да се обясни.

 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#8] от "У Чен":

  > Нали те бяха на най-първа линия в борбата с ковид

  Милиционерите имаха изключително сложната задача да пазят парковете и планините, да не би някой не-милиционер да влезе в тях.

  И простосмъртните трябваше да се блъскат по тротоарите около парковете и да си кихат в лицата.

  Но не мога да оспоря че поне на терен се справиха изключително добре (*), вероятно затова им вдигнаха и заплатите.

  (*) - май повечето написани актове са паднали в съда, но това са бюрократични подробности

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  В отделенията работят предимно медици ,които изкараха преди 2 до 3 месеца ковид инфекцията и следващите 6 месеца ще имат антитела ....
  —цитат от коментар 7 на edin drugii

  Бре , то продължителността на този имунитет била като при "обикновения" грип -чудничко! Явно бизнеса с ваксините доби перспектива - ще бъде ежегоден.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#11] от "Judjuk":

  > И на Боко не може да се обясни.

  Колега, за да общувате с Баш Баканина си трябва един специфичен жаргон, който не всеки е усвоил. Отделна тема е че той вече е наясно със всеки аспекти на всички проблеми, така че надали можете да го изненадате с нещо (освен ако вместо 'с 200-та' ги минете 'с 300-та').

  Относно учениците, ситуацията се сменя през две седмици (*) ту са най-заразните, ту не предават зараза, ту пак са най-заразните. Та възможно е сега да попадаме в незаразния етап.

  (*) според изказвания на двама изключително уважавани от мен министри

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#9] от "zxe00613919":

  > и пълнят гробищата

  Пълненето на гробищата е ... как да се изкажа ... национален спорт.
  В 'мирни' години участват по 300 човека на ден. Приблизително 110 000 на година. Най-ниска продължителност на живота в ЕС.

  Теоретично, ако всички плуваха и подскачаха би трябвало това да подпомогне за намаляването на здравословните проблеми, не ли ? Иначе защо децата в училище ги карат да извършват тези действия ?

  કટાક્ષ
 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иван":

  Бизнеса си е бизнес. Абонамента е с пари (дори когато е безплатен)

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#10] от "Шакир Зулов":

  За тях Евтаназин! Да не нарушават рахата на най-умния, интелигентен, незаменим, честен и дъжащ на думата си "държавник" който България някога е имала. Все пак е рядко щастие да имаме такъв велик премиер! Настроение: саркастично!

 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#17] от "У Чен":

  > Все пак е рядко щастие да имаме такъв велик премиер

  От една страна съм съгласен с вас за консистенцията ... от друга ... не мисля че рептилиите са използвали момента когато позамаяни танцуваме дунавско хора за да го инсталират начело на държавата зад гърба ни ...

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  4 мобилни екипа за ваксинация е някаква смешка.

 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#19] от "karatista":

  > 4 мобилни екипа за ваксинация е някаква смешка.

  При - примерно - 300 ваксини общо за мобилните екипи ... колко точно екипа според вас са нужни ?

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ан Он":

  поне 40. кво са тия 300 ваксини, 5 години ли ще ваксинираме?

 22. 22 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  Бре , то продължителността на този имунитет била като при "обикновения" грип -чудничко! Явно бизнеса с ваксините доби перспектива - ще бъде ежегоден.
  —цитат от коментар 13 на Иван


  Не случайно фарма концерни и Бил Гейтс са основни спонсори на СЗО, естествено тя трябва да им се отблагодари!

 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#21] от "karatista":

  > 5 години ли ще ваксинираме?

  Поне 5 години, 2-3 пъти годишно, всеки път с нова ваксина спрямо най-модерния (и най-морящ) щам. В днешно време, ваксинирането е процес, не еднократно действие.

  > кво са тия 300 ваксини,

  Епа за толкова ни стигнали харизмата да си измолим от батковците.

  કટાક્ષ
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  Как можем ние, простосмъртните, да се ваксинираме? И да се доредим? Бих си платил дори, искам си живота обратно. Времето си тече

 26. 26 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 945 Неутрално

  "властите отчитат три области извън тревожната червена зона"

  Преди няколко години имаше червени зони за опасност, понеже прелитали птички, които можели да имат птичи грип, после някакви други грипове.
  После чевен, оранжев, бла бла код за опасност от ковид, грип, вятър, дъжд, лед, сняг, мръсен въздух, вода, терористична заплаха .....................
  Може ли поне един ден без властите да ни обясняват, в колко голяма заплаха се намираме?

 27. 27 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 945 Неутрално

  "властите отчитат три области извън тревожната червена зона"

  Преди няколко години имаше червени зони за опасност, понеже прелитали птички, които можели да имат птичи грип, после някакви други грипове.
  После чевен, оранжев, бла бла код за опасност от ковид, грип, вятър, дъжд, лед, сняг, мръсен въздух, вода, терористична заплаха .....................
  Може ли поне един ден без властите да ни обясняват, в колко голяма заплаха се намираме?

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#25] от "Dark":

  > Бих си платил дори

  Моля пишете на лични.

  કટાક્ષ
 30. 30 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#26] от "petiopit":

  > Може ли поне един ден без властите да ни обясняват, в колко голяма заплаха се намираме?

  Не може.

  Иначе откъде ще знаем коя точно е актуалната голяма заплаха (от понятието 'заплаха' изключваме самите власти)

  કટાક્ષ
 31. 31 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1532 Весело

  Да видим какво е ''блифинг '' ???
  Блиц - брифинг , блъф-брифинг или комбинация от двете ???
  Или нещо различно , нова интересна чуждица все още нова за родната журналистичска реч ???

 32. 32 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Мерките за момента са ОК. Само без нови простотии тип вечерен час и носене на маски на открито. За кръчмарите и моловете е тегаво признавам, но..няма как.

 33. 33 Профил на Konstant Ray
  Konstant Ray
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Жалка мутренска агония

 34. 34 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6144 Неутрално

  28 март 2021 стана сакрална дата.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 35. 35 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Борисов не е прав и го знае. Радев посочи 28 март защото Борисов преди това в една хлебопекарна каза, че е разпоредил на докторите да се отвори всичко преди коледа.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1323 Весело

  Смартбютитата дружно в защита на резидента.
  Красота!

  Знанието е сила, информацията - власт
 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3598 Весело

  Абе, ама Тоа като какъв се изживява, та са пърчи такъф?

  Назначаването на изборите, т.е. въпросната "дата", е конституционно правомощие изцяло и само на Президента, който за това издава Указ.

  Прословутите "консултации" са също законово предвидени, вярно, но те имат само съвещателен, а не задължителен за Президента характер по отношение на датата.

  Лично аз предполагам, че на Баце евентуална по-късна дата би Му развалила схемата.
  Затова подскача като Румпелщилскин, че и насъсква кърджалийската си тутурутка да съска и плюе в синхрон ...

 39. 39 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 284 Весело

  Като се има предвид как всичко е второ качество в Бг то и чипа сигурно ще е калпав .Не искам да се ваксинирам и имам право на това!

 40. 40 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Единственото, от което трябва да се лекуваме е Синдрома на Боле Н'Кур, от който страда целия народ.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 41. 41 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 799 Весело
 42. 42 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  "Пред събралите се в сградата на Министерския съвет журналисти Борисов повтори тезата си, че преди месец държавният глава публично е посочил 28 март като най-подходяща и намекна, че обсъждането й сега на консултации е опит за протакане, след като се е разбрало, че социологическите проучвания дават преднина на ГЕРБ."

  Много нервен тулупът. Ако ще е пръв на 28.3., какъв е проблемът да е пръв и 3 седмици (примерно) по-късно?

 43. 43 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 282 Весело

  Боко нещо се е жегнал за това с Пеевски. Смях се с глас. Въпросът е защо се е притеснил? Емоционалното поведение се дължи на това, че има истина в думите на президента или, че лъже нагло?

 44. 44 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  Тоя Бойко е невменяем. Да дойдат психиатрите.

 45. 45 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  А някакви разлики в страничните ефекти, дали са изследвани взаимодействия с други лекарства и ваксини или това са досадни подробности?

 46. 46 Профил на smarty_v
  smarty_v
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Единия наколади другия, а той се нацупи, изсипа гневна тирада, и взе че излезе от стаята без да говори с другите от класа. Предполагам, че ще отиде да се оплаче на едно друго дебело момченце от другия клас.

 47. 47 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Аз очаквах Боко да каже нещо за пандемията защото все пак беше пресконференция на щаба, а той държал да ни светне че нямал нищо общо с Пеевски. Ами...следващият път да се вреже на подиума на златния орфей и да почне да дрънка за магистрали, има талант.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 48. 48 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 799 Весело

  явно пеевски го е накарал всичко да отрече:))))

 49. 49 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3598 Весело

  Тоя Бойко е невменяем. Да дойдат психиатрите.
  —цитат от коментар 44 на Dark


  И аз започвам това да си мисля.
  Само преди половин година Тоа, подскачащият като павиан, изволни куп свои министери, включително и одиозният Влади Горанов, именно заради лъсналият окончателно ош-беш с Пеюфски и депесарските мазни мастии ...

 50. 50 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  М ..... им и на президента,пеевски,премиера вируса,ваксините ,кремвиршите и т.н.Отварайте поне кафетата,ресторантите,кръчмите,сладкарниците

 51. 51 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2387 Весело

  Ха-ха, Борисов си мисли, че президентът е гербаджия послушко и като му нареди, той веднага ще се захване да изпълни всеки един глупав каприз на посредствения нарцис. Това е едно от малкото решения, които президентът може да вземе сам и той поне това ще направи както трябва. Консултацията с институциите и партиите е отговорния подход, а заявеното миналата година е просто лично мнение. Глупостите с прогнозните резултати са за тъпанарите вярващи на Борисов. Ако решим за пети път да настъпим една и съща мотика (изборите през 2013 -та също бяха спечелени от ГЕРБ, но те не успяха да направят правителство) значи сме някакви уникални и безнадеждни глупаци.
  А Бойко Борисов да иска от другиго да си държи на думата е велика смешка.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 52. 52 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Как можем ние, простосмъртните, да се ваксинираме? И да се доредим? Бих си платил дори, искам си живота обратно. Времето си тече
  —цитат от коментар 25 на Dark


  Искай си го ,ама го няма!
  Какъв живот си искаш? Сумайти народ го е преболедувал и е придобил някакъв имунитет. И какво си е върнал???!
  Ти не схващаш ли, че няма как някъв протеин да ти даде нещо повече отколкото цял и жив вирус на имунитета?

 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  "Лично аз предполагам, че на Баце евентуална по-късна дата би Му развалила схемата."
  До коментар [#38] от "xm...":

  Той няма схема. Просто вече не издържа. Пари в бюджета няма, епидемията не стихва, фирмите почти не работят. Иска максимално бързо да се оттегли, преди гладните да излязат на улицата. Щото те не се шегуват. Куриозът ще е, ако спечели изборите и трябва да почне отначало.

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  "Премиерът Бойко Борисов прекъсна брифинга..."
  Паниката е голяма!

 55. 55 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4791 Весело

  До коментар [#44] от "Dark":

  Тоя Бойко е невменяем.
  Последица от коронавирусната инфекция....

 56. 56 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ан Он":

  Да обаче това е вредно усложнява кризата.
  Във всяка критична ситуация съвета е да се действа спокойно и организирано. Какво стана обаче.
  Народа беше наплашен все едно това е Ебола. Извънболничната помощ реши да лекува по телефона. Хората се паникьосаха и се втурнаха към болниците. Те се препълниха, затвориха се отделения, спряха се планови дейности, хората отлагат лечение от страх. Но годишно в България умират над 100000души. Това са 100000 хора най-малко в тежко състояние в последната година от живота си.
  Когато здравната система наруши ритъма си на работа поради паниката една част от тия 100000 си отиват за кратък период. Ето това са смъртните случаи от мерките. И както и ти сам си видял те са повече отколкото от самия ковид.
  Затова има страни без мерки, в които общата смъртност е по-ниска, от страни със строги мерки. Но докато гледаме смъртните случаи само от ковид и то в периоди като месец, това няма да го видим.

 57. 57 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  С 16 млн. лв. по-малко са приходите на Столичната община в сравнение с 2019 г. заради COVID кризата, отчете кметът.

  Затова пък вдигнахте водата, разширихте зелената зона!
  Нищо полезно не е свършила СО!

 58. 58 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Ами добре, вече и смъртността намалява.

 59. 59 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Изборната комисия е осигурила всички машини за гласуване?

 60. 60 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#56] от "petiopit":

  Че гледа се общата смъртност в НСИ, не се гледа само тая в коронавирус.бг!

 61. 61 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#8] от "У Чен":

  Що колко полицаи са измрели?

 62. 62 Профил на smeshnotoani
  smeshnotoani
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Кукерите в Перник се отменят, но по селата ще е мазало.

 63. 63 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#56] от "petiopit":

  Не е вярно , доболничната помощ си ликува всеки желаещ и то с по 24 часов достъп ,нещо ,което го няма никъде по света , достъп до лекар , който когато си поиска ,а това ,че народа се уплаши и реши да не ходи на доктор ,да се самолекува по дрогерии и аптеки с това ,което чете по форумите във фейса и бг мама и като се влоши ,бяга да се спасява посинял в болниците ,когато е късно , а накрая кой бил виновен ,лошата здравна система и болниците и докторите ,затова била голяма смъртността ,да ,ама не .Смъртността е голяма поради основна причина простотията на българина .

 64. 64 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 564 Неутрално

  От цялото ни семейство - 7 нерегистрирани случая на КОВИД - всичките протекли като по учебник, с един бронхит и една лека пневмония. С тези темпове до края на февруари ще е минало през всеки. Истината е, че негласно си пуснаха инфекцията да върлува (което е и правилния подход), но се правят на изключително загрижени тези мръсни лицемери!

 65. 65 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Когато пропуснеш една свиня по Коледа, тя става Голяма свиня. Е, стана! И си личи, че е много голяма свиня, а и капо ди тути свине откъдето и да я погледнеш и чуеш.

 66. 66 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 589 Весело

  Какво имаше предвид мутрата, когато по повод на ДПС каза да не се заиграваме с етническата карта?! Да не би да твърди, че ДПС е противоконституционна етническа партия?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK