Предложение: Трима съдии, а не специален прокурор, да могат да разследват главния

Предложенията на ГЕРБ и "Обединени патриоти" бяха гласувани на първо четене в пленарна зала и предстои да бъдат обсъждани и на второ четене.

© Велко Ангелов

Предложенията на ГЕРБ и "Обединени патриоти" бяха гласувани на първо четене в пленарна зала и предстои да бъдат обсъждани и на второ четене.Антикорупционният фонд (АКФ) внесе експертен анализ и становище в Народното събрание, в което критикува внесения на 3 декември 2020 г. и скоростно приет на първо четене Законопроект за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) от ГЕРБ и "Обединени патриоти", с който се предлага да се създаде нова фигура на специален прокурор, който да може да разследва главния прокурор.


"Смятаме, че констатираните проблеми със законопроекта са на концептуално ниво и не могат да бъдат преодолени с промяна на една или друга негова разпоредба между двете четения", твърди адв. Андрей Янкулов, старши правен експерт към организацията и бивш дългогодишен прокурор в Софийска районна и Софийска градска прокуратура.


В анализа си (пълния текст четете тук) той предлага подробна концепция за наказателно разследване на главния прокурор и други високопоставени прокурори, според която прокуратурата няма да ръководи разследването срещу тях, нито ще взема крайното решение за окончателната му съдба.
Вместо това се предлага сформирането на колективен орган със специфична компетентност от избрани на случаен принцип за всеки отделен случай апелативни, върховни и/или конституционни действащи и/или пенсионирани съдии, като самото разследване да се провежда от разследващи органи от системата на МВР или други органи на изпълнителната власт.


Янкулов предлага да се въведат възможности за външен процедурен контрол, осъществяван от съда, върху начина, по който се осъществява наказателното преследване - решенията на прокурора да обвинява, респективно да не обвинява.


"Към момента наказателното преследване в България може да се оприличи на мистериозна кутия, в която след вкарването на някаква информация по конкретен казус никой никога не може да знае какво точно и дали въобще някога ще излезе от кутията и види бял свят", посочва в анализа бившият прокурор.

"Двойните стандарти при осъществяването на наказателната репресия през последните години станаха прекалено видими по множество случаи, представляващи висок обществен интерес: към едни казуси се подхожда изключително активно и процесуално, и извънпроцесуално, а други потъват в забвение и никой никога не разбира какво се е случило с тях", подчертава Янкулов.

Според анализа му това се получава именно заради липсата на възможност за упражняване на външен, процедурен, независим и професионален контрол върху решението на прокуратурата да обвинява/да не обвинява, което я превръща в пълен процесуален монополист на обвинителната функция.


Към момента своеобразна "юридическа ерес" се явява виждането, че и друг освен прокурор може да ръководи наказателно разследване и да повдига обвинение по дело от общ характер. Всъщност обаче истинският проблем е в нежеланието на политическото статукво за преосмисляне на концепцията за монопол върху обвинителната функция, защото чрез него лесно само от една- единствена институция (и то с един началник) се контролира възможността наказателната репресия да се стовари с цялата си тежест върху едни, респективно това да бъде спестено на други.


Според Янкулов основните проблеми на предложения от ГЕРБ и "Обединени патриоти" законопроект са, че, от една страна, не дава нужните гаранции, че новият специален прокурор ще бъде независим от главния прокурор, когото е призван да разследва, а от друга, предвижда цялата дейност по разследването и обвинението на ръководителя на прокуратурата да бъде съсредоточена в ръцете на един-единствен човек.


Проблемът ще се реши, ако се жертва "свещената крава"


Разглежданият от НС проектозакон е в отговор на заключението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от преди повече от 10 години, че в България няма ефективен механизъм за наказателно разследване на главния прокурор. Проблемът беше констатиран в решението на ЕСПЧ по делото "Колеви срещу България" от 2009 г. и е повод за множество критики от различни международни организации оттогава.
В последната година и половина, след 10-годишно законодателно бездействие след решението на Съда в Страсбург, бяха оповестени няколко законопроекта за изменение на НПК и Закона за съдебната власт, касаещи възможността за независимо и ефективно наказателно разследване на главния прокурор.


Първият от тях бе предложен от бившия министър на правосъдието Данаил Кирилов през 2019 г. Той обаче беше изоставен след критични становища на Венецианската комисия, с които тя изразяваше съмнение за възможността чрез предвидените механизми да бъдат отстранени системните недостатъци.


Според АКФ настоящият законопроект също не успява да адресира тези системни недостатъци, тъй като според текста на законопроекта предвиденият специален прокурор ще бъде избиран от Пленума на Висшия съдебен съвет, в който главният прокурор продължава да притежава прекомерно влияние, а на този въпрос не се обръща внимание. Заедно с това решението да не бъде разследван или наказателно преследван главният прокурор ще остане заключено в рамките на прокурорската институция, а по проекта в настоящия му вид - дори в ръцете само на специалния прокурор, чиито актове няма да могат да бъдат ревизирани.


Успоредно с липсата на изискваните гаранции за независимост проектът страда и от други слабости, които биха могли да доведат до реална опасност или от фактическо или юридическо блокиране на потенциалното разследване срещу главния прокурор, или от неоснователното му наказателно преследване по политически или конюнктурни причини.


"Ефективното наказателно разследване на главния прокурор минава през жертване на "свещената крава" на наказателното правосъдие у нас - прокурорския монопол върху функцията по наказателно преследване", заявява адвокат Янкулов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Весело

  Какви са тия половинчати предложения?
  Направо да предложат закон само и единствено Лозанъ да има доживотно право да разследва и да осъжда по кратката процедура "главния", който и да е той, че да мирясат Добрите олигарси.

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Изключително опасно предложение. Има причина обвинението да е "монополизирано" от Прокуратурата - в противен случай ще настъпи произвол ала комунистическите разбирания за обвинение, като в т.нар. "Народен" съд. Това предложение би отворило вратите на Пандора за изключително вредни действия за обществото.

  Вместо това горната организация по-добре да се концентрира върху реформа вътре в Прокуратурата и премахване на ясната йерархична структура с по-флуидна такава.

 3. 3 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Няма да стане, че иначе каскета набързо и заслужено ще се запъти към бай Ставри.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 4. 4 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  И да бъдат Панов , Тодорова и Миталов.

 5. 5 Профил на GOGO
  GOGO
  Рейтинг: 90 Неутрално

  ШИШИ не харесва това !

 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Срещу това веднага ще скочат всички свински черва на мафията.

 7. 7 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Изключително опасно предложение. Има причина обвинението да е "монополизирано" от Прокуратурата - в противен случай ще настъпи произвол ала комунистическите разбирания за обвинение, като в т.нар. "Народен" съд.
  —цитат от коментар 2 на J.J.


  Защо, предложението е интересно? Ако е само за разследване на главния прокурор, според мен е ОК като идея. Както прокурора контролира съда, като вкарва или не обвинение, така е логично и да има обратен контрол под някаква форма.

 8. 8 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Не трябва да има Главен прокурор. Прокуратурата трябва да се ръководи от колективен орган от няколко човека, с ротационно председателстово на всеки един от тях.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  Кхъ, кхъ ...

  Ама не са уточнили ... тия тримата - тримата глупаци ли ще са, тримата от запаса или тримата шишковци?

  Щот' ма глождат е'ни сумнения ...

 10. 10 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#2] от "J.J.":

  А сега по-добре ли е? Какво се случи с "Осемте джуджета", как бизнесмена Д. П. изведнъж изчезна като получател на кредити от КТБ на което контролиращ прокурор е било лицето Гешев? И въобще как е възможно да се избере за Главен прокурор човек, за който има съмнение, че се е договарял с разследвани лица?
  По-добре да изпробваме и този вариант - със съдия обвинители, отколкото да вървим към смяна на конституцията и премахване на институцията на Главния прокурор. За смяна на конституцията и нова такава, за съжаление се оказа, че вече няма капацитет във властта, ама съвсем буквално.

 11. 11 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Ха дано, ама докато има крадливи политици на власт - надали.

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  Организирана прокурорска групировка ! Това е прокуратурата в момента ! Благодарение на престъпната власт, на предишните и действащия главен прокурори ! На всички е ясно, че промени може да има едва след изборите, каквито и да са те ! В тази институция !

 13. 13 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  "Ефективното наказателно разследване на главния прокурор минава през жертване на "свещената крава" на наказателното правосъдие у нас - прокурорския монопол върху функцията по наказателно преследване"!!!

 14. 14 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Нелепо е адвокати да предлагат как да функционира прокуратурата. Тяхната работа е да пречат на правосъдието да наказва престъпници. Сега искат да пречат и на прокурорите да ги обвиняват. Този фонд е групичка от некомпетентни и неадекватни въздухари. Той е само начин за препитание без особени усилия и работа, а със съчиняване на нелепи идеи.

 15. 15 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Макак ще разследвате главния каскет на републиката ве?! Вие нормални ли сте?!

  No Pain No Gain
 16. 16 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Най добре е трима адвокати да разследват Главния,и основното изискване към тях ,да са със спрени права.

 17. 17 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Най добре е трима адвокати да разследват Главния,и основното изискване към тях ,да са със спрени права.

 18. 18 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 685 Весело

  Най добре е трима адвокати да разследват Главния,и основното изискване към тях ,да са със спрени права.
  —цитат от коментар 17 на uvtest


  Добра идея.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  Искат да вменят разследваща функция на съда и вместо само да връща делата, да търси истината.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  А разследване за този антикорупционен фонд, откъде има пари да се занимава с такива съчинения и заплати за щатни служители.

 22. 22 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1326 Весело

  Много бързат, да изчакат 3-4 месеца и като спечелят 60-70 % с гласовете на извънземните да си го гласуват.

 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Би могло и закона за съдебната власт да се приведе съгласно духа на конституцията. Висшестоящата прокуратура да не е началник на по долната и съответно главния прокурор да е само административен ръководител на нещо символично. Във всеки случай конституцията изобщо не предвижда казармената структура и подчинение в прокуратурата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Весело

  До коментар [#1] от "pag":

  " Какви са тия половинчати предложения?"

  Половинчати ли ? ОПГ-то на властта и от тях ще избяга като попарено.....

 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Трима върховни съдии на случаен избор е перфектно решение.

  подпис
 26. 26 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Дори трябва да се направи още нещо. Случйно избрана тройка върховни съдии в рамките на месец да решава всички жалби срещу главния прокурор за този месе. Нека са нещо като дежурни съдии като сега има дежурен съдия във всеки съд. Нека са съдии с голям стаж точно като наказателни съдии.

  подпис
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  До коментар [#12] от "samoedin":
  "Организирана прокурорска групировка ! "
  Пропуснали сте престъпна!

 28. 28 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иван K":

  А пък трима прокурори да разглеждат жалбите срещу председателите на ВКС и ВАС.Така става ли?

 29. 29 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 685 Весело

  Точно така! Съдиите да разследват, прокурорите да защитават, а адвокатите да издават съдебни решения. АКФ - връх на юридическата мисъл!

 30. 30 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#29] от "валентин николов":


  Аз се чудя как сме живели 30 години без да има кой да разследва Г.П. ?

 31. 31 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Какви са тия екзотични глупости.
  В коя страна съдии разследват главен прокурор Един пример, ако може...

 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#28] от "uvtest":
  "А пък трима прокурори да разглеждат жалбите срещу председателите на ВКС и ВАС.Така става ли?"

  Става. Защо не. Да се мотивират в рамките на конституцията и да го направят.
  Заслужава си да се обмислят форми на взаимен контрол между институциите, защото веждаме как институциите се затварят в себе си.

  подпис
 33. 33 Профил на bezdom
  bezdom
  Рейтинг: 54 Неутрално

  До коментар 31
  В САЩ, ако трябва да се разследва прокурор (който и да е) съдът назначава адвокат за прокурор с правомощия само по този казус.

  Не плащам данък обществено мнение
 34. 34 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Ако умнокрасавците се докопат до властта - Ердоган ще ни изглежда като майка Тереза!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK