Съд нареди на комисията срещу дискриминация да не загърбва сигнал срещу Сидеров

На местните избори през 2019 г. в София лидерът на "Атака" Волен Сидеров посочи като основен приоритет в програмата си спирането на "гей парада".

© Цветелина Белутова, Капитал

На местните избори през 2019 г. в София лидерът на "Атака" Волен Сидеров посочи като основен приоритет в програмата си спирането на "гей парада".Административен съд София-град отмени решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), с което националният орган по равенството отказва да разгледа жалбите на членовете на организационния комитет на "София прайд" срещу предизборната платформа на Волен Сидеров на местните избори през 2019 г., с която той обещава да забрани прайда.


На местните избори през 2019 г. в София лидерът на "Атака" Волен Сидеров посочи като основен приоритет в програмата си спирането на "гей парада". В поредица от публични изяви пред различни медии, в това число в телевизия "Алфа", в публичния му профил с социалната медия "Фейсбук", в интернет страницата на вестник "Атака" и на най-малко един билборд, националистът призовава избирателите си да му гласуват доверие за нов кмет на София.


Тогава той пое ангажимент, че ако бъде избран за такъв, ще ограничи признатото и защитено от конституцията и от международното право свобода на мирно събиране на част от българските граждани, въз основа на хомосексуалната им ориентация, припомнят от екипа на "София прайд".
През октомври 2019 г. членовете на организационния комитет на "София прайд" Радослав Стоянов, Деница Любенова, Венета Лимберова, Димитър Богданов, Симеон Василев и Лилия Драгоева подават жалба до Общинската избирателна комисия за област София за нарушения на Избирателния кодекс от страна на Сидеров. С жалбата се искаше премахването на незаконосъобразните агитационни материали поради накърняване на добрите нрави, тъй като с тях се обещаваше ограничаването на конституционни права на дискриминационен принцип.


Два дни по-късно със свое решение от избирателната комисия приемат, че нямат компетентност да разгледа тази жалба и я изпращат до Комисията за защита от дискриминация, Централната избирателна комисия и Направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община. Така агитационните материали не са премахнати до края на изборите.


След като КЗД образува преписка, назначеният по нея докладчик Златина Дукова два пъти изпраща писма до "София прайд" с искане да уточнят от какво се оплакват и какво искат. На два пъти те отговарят, че се оплакват както от агитационните материали - които считат за дискриминационни, и искат установяване на нарушение на Закона за защита от дискриминация - така и от бездействието на членовете на избирателната комисия, по чиято вина материалите не са премахнати и които също искат да бъдат санкционирани.


С решение произнесено почти година по-късно - на 23 септември 2020 г., КЗД намира, че не е сезирана с надлежно искане и че не е уточнено от жалбоподателите какво точно и срещу кого следва да бъде установено, и прекратява производството.


Организационният комитет на "София прайд" обжалва решението на КЗД пред Административен съд София-град. С определение от края на миналата година, получено от активистите тази седмица, съдът се произнася, че жалбоподателите "много ясно сочат както какво е искането до КЗД и че то е в рамките на правомощията ѝ; срещу кого е жалбата, респективно кои са нарушителите на закона".


Съдът посочва още, че жалбата е била редовна и допустима за разглеждане и не са били налице основания за прекратяване на производството. Поради тези две причини Административен съд София-град отменя решението на Комисията за защита от дискриминация и връща преписката на КЗД за произнасяне по същество.


"Това е трето решение на съда през последната година, с което се установява, че по жалби за дискриминация на основата на сексуална ориентация КЗД неправилно прекратява производства и отказва да разглежда жалбите", коментира Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет, който е член на организационния комитет на "София прайд".


"Предходните два случая се отнасяха до призиви за насилие срещу ЛГБТИ - тематична фотографска изложба в рамките на Пловдив 2019. В този случай КЗД отказа да използва дори половината от правомощията си по установяване на нарушителите и отново прекрати производството. Това бе отменено от съда веднъж, след което КЗД отново прекрати преписката на същите основания. Тези сигнали от страна на КЗД будят тревога и съмнение в това изпълнява ли този орган задълженията си по правото на Европейския съюз", допълни Стоянов.


"КЗД системно отказва да отсъжда в случаите на явна дискриминация срещу ЛГБТИ общността в България. Отказът на комисията да разгледа предявен пред нея спор е не просто отказ от правосъдие, но и създава сериозни съмнения доколко тази институция спазва законите в страната", заяви адв. Деница Любенова от Младежката ЛГБТ организация "Действие", също член на организационния комитет на "София прайд".


Предстои КЗД отново да разгледа жалбите срещу Сидеров и членовете на избирателната комисия и да се произнесе с ново решение.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK