Общественият съвет към ЦИК увери президента, че избори в края на март са възможни

Общественият съвет към ЦИК увери президента, че избори в края на март са възможни

© Прессекретариат на Държавния главаИзбори в условия на пандемия могат да се проведат и няма проблем те да са на 28 март, това уверение получи президентът Румен Радев от членовете на обществения съвет към Централната избирателна комисия (ОС към ЦИК). Срещата с тях беше поредната от серия консултации, които държавният глава организира, преди да реши за коя дата да насрочи гласуването. До момента Радев разговаря със здравният министър, главният държавен здравен инспектор и председателят на ваксинационния щаб. В 14 часа днес започнаха консултациите с представители на Националното сдружение на общините.


За момента намерението на президента е изборите да са на 28 март. Появиха се обаче мнения, че датата не е подходяща заради риска от увеличаване на заболелите от коронавирус, и призива за отлагането им за април или май (за споровете между президента и партиите за датата на изборите, четете тук).


Общото мнение на експертите е, че дори да са нужни нормативни промени заради някои специфики на гласуването в условия на пандемия, те са дребни и биха могли да бъдат направени от Централната избирателна комисия, с актуализация на правила по прилагането на Изборния кодекс, без да е нужно решение на парламента. Според тях те не биха поставили страната под риск от санкции от Европейската комисия, каквото мнение изрази правосъдният министър Десислава Ахладова в средата на декември.
"Смятам, че представители на Обществения съвет към ЦИК трябва да бъдат включени в изработването на подобни правила, по които ще премине изборния ден. Тези правила освен, че трябва да гарантират прозрачността на изборния процес, да бъдат и съобразени с обстановката и да се опази здравето на хората и в изборната администрация, и гласуващите", коментира председателят на УС на Института за социална интеграция Катя Колева.


В началото на срещата Радев повтори тезата си, че организацията на предизборната кампания и изборите трябва да са такива, че да се гарантира доверие в изборния процес и висока избирателна активност, водеща до легитимен парламент, който да демонтира сегашния управленски модел. В същото време да се гарантира и запазване на здравето на участващите в изборния процес.


Общественият съвет към ЦИК увери президента, че избори в края на март са възможни

© Прессекретариат на Държавния глава


Пандемията не спирала изборите по света


Дори в пика на епидемията развитите държави не спират изборите, коментира Стефан Манов от Българското сдружение за честни избори и граждански права, като даде примери с Франция и Румъния. Той призова да не преувеличаваме риска от зараза по време на изборния процес. "Той не е по-голям, отколкото този в ежедневния живот. Във Франция през март се гласуваше без маски, защото такива нямаше, и въпреки това нямаше скок на заразените, включително и сред членовете на избирателни комисии", посочи Манов. Той допълни, че е достатъчно да има дезинфектанти, повече на брой химикалки, маски за хората, които не си носят, и масово да се ползват машините. Манов цитира и при какви условия във Франция се приема, че има риск от предаване на заразата - дистанция под метър, като и двамата души са без маски.


Контрол от наблюдателите със смартфон


Експертът е на мнение, че е важно да се използват възможностите на новите технологии за намаляване на риска от зараза, както при гласуването - чрез машините, така и при контрола - чрез заснемане и излъчване на преброяването на бюлетините със смартфон например.


Манов, посочи, че най-голямото скупчване на хора се е получило при обръщането на урните, за да се започне броенето. Идеята за дистанционния контрол беше доразвита от председателя на ОС към ЦИК Росица Матова, която посочи, че той може да се извършва и през камерите, каквито така или иначе има в почти всяка класна стая, а в тях се гласува най-често.


Идеята обаче не се хареса на социолога проф. Михаил Мирчев. Според него един наблюдател на изборния процес има нужда да следи ставащото в 4-5 интересни места, а камерите няма как да покрия всичките. Освен това можело да бъдат умишлено повредени. За запазване на физическия достъп на наблюдателите се обяви и
Катя Колева. Тя изрази опасения, че кризата с коронавируса, която продължава вече повече от половин година, може да бъде използвана като повод да се орежат правата на организациите, които имат свои граждански наблюдатели и наблюдават изборния процес.


Мирчев обаче адмирира идеята за видеоизлъчване през смартфон, като включително призова да се разреши на хората да могат да излъчват собственото си гласуване във "Фейсбук" например.


Не са нужни повече секции


Според членовете на ОС към ЦИК не е нужно да се разкриват повече секционни избирателни комисии, защото сега по закон във всяка една право да гласуват имат до 1000 души, а рядко се явяват повече от 40% от хората с това право. Не се счита за разумно и въвеждането на "Зелени коридори" по подобие на тези в магазините, в които да могат да дадат гласа си само хората над определена възраст.


Според президента доверието в машините ще е големият проблем на тези избори, защото хора в отговорни институции, включително и ЦИК, внушават недоверие към тях. Радев обаче не посочи имена. В тази връзка зам.-председателят на ОС към ЦИК Стоил Цицелков, който е и зам.-председател от Европейската асоциация за защита на човешките права - България, посочи, че е нужна мащабна обществена информационна кампания, подкрепяна включително и от партиите.


За предстоящите парламентарни избори ЦИК обяви поръчка за покупка на 9300 машини с прогнозна стойност около 36 млн. лв. без ДДС. За доставчик беше избрана фирмата "Сиела Норма". Машините ще се монтират в секциите, в които има над 300 избиратели, като там ще може да се гласува и с хартиени бюлетини.


За всеки избирател ръкавици и маска


"За гласуването с машини трябва да се направят срещи за популяризирането им, като се канят най-скептичните и критичните. Важно е да се намерят институции с доверие от България или от чужбина, които да ги одитират", е неговото мнение.


Общественият съвет към ЦИК увери президента, че избори в края на март са възможни

© Прессекретариат на Държавния глава


Росица Матова допълни, че на първо място трябва да се разсее съмненията, че машините ще бъдат свързани с интернет, което ги прави уязвими. Що се отнася до риска от зараза при машинното гласуване, тя допълни, че той е минимален, защото устройствата лесно могат да се дезинфекцират със 75% разтвор от етилов спирт. Дончо Пачиков от Българското сдружение за честни избори и граждански права даде още по-радикално предложение за намаляване на риска от зараза изобщо - всеки избирател да получава при влизане в секцията ръкавици за еднократна употреба и маска. "При 30% избирателна активност разходът ще е 100 хил. лв.", смята той.


За гласуването на хората под карантина


Що се отнася до проблема с гласуването на хората под карантина с приемане на правила от ЦИК той може да се реши. "И сега има възможност за определени групи болни да гласуват с подвижна избирателна кутия. С решение на комисията може техният обхват да се разшири", каза Росица Матова. Членовете на обществени съвет не приемат идеята за гласуване по пощата, защото в България няма опит с нея, а и възможностите за манипулации са големи.


Стефан Манов посочи, че нелош вариант е използването на пълномощник, гласуващ от името на карантинирания. Във Франция тази година по изключение един човек е можел да даде вота на двама други, а не на един, както е обикновено.


Според Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда може да се въведе подаване на заявление онлайн от хората под карантина, които биха желали да гласуват, като така се облекчи процесът. Тя допълни, че в най-лошия вариант при 70 хил. заявили желание да дадат вота си, колкото се предполага, че ще са хората под карантина с право на глас, ще са нужни около 1800 екипа.


Пълен запис от срещата можете да видите тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1965 Весело

  До коментар [#3] от "Alarmstufe: Rot":

  Защото като имаш синя кръв си имунен към всички болести, които засягат простолюдието :))))

  Донякъде е вярно :))) Ако можеш да си позволиш да имаш частен доктор, които да те преглежда всяка седмица, избягваш доста болести, много преди да са станали проблем за теб :))

 5. 5 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1965 Весело

  До коментар [#4] от "Ramon Asvalda":

  Добре хай сериозно сега :))) Защото за един политик, лицето е важен инструмент :))

  Сложи ли маска, в главите на хората подсъзнателно аргумента му губи сила, защото сме устроени освен да слушаме, също да наблюдаваме реакциите и маневризмите на лицето, на този, които говори :))) Ако двете не съвпадат, приемаме, че ни лъже или поне имаме подсъзнателното чувство, че нещо не се връзва :)))

  Криенето на лицето създава съмнения, дори и на подсъзнателно ниво :))

 6. 6 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Поздравявам ОС към ЦИК и президента за смисления разговор по предстоящите избори. Поисках подобни консултации още на 10 дек. 2020г. и се радвам, че се провеждат. За шикаклкавенето на здравните експерти от държавните органи вече коментирах и на стената си, и в други медии. https://www.dnevnik.bg/.../4150017_izbori_po_vreme_na_chuma/

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Надявам се машинното гласуване да отсее неграмотни и малоумни. Щеше да е добре да можеше да се отсеят и такива дето не плащат данъци, ама явно ще да е по нататъка.

 8. 8 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Наличието на некомпетентни хора в този Обществен съвет обезмисля неговото съществуване.

 9. 9 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1050 Любопитно

  Той дали ги е чул?
  А Решетников ШъглаШен ли е?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 10. 10 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  Надявам се машинното гласуване да отсее неграмотни и малоумни. Щеше да е добре да можеше да се отсеят и такива дето не плащат данъци, ама явно ще да е по нататъка.
  —цитат от коментар 7 на 442


  Точно при машинното гласуване на всеки неграмотен от махалата ще се помага на място от човек знаещ кои бутони да натисне!!! А Йотова след гласуването по пощата умело рекламира и "гласуване чрез пълномощник"!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#7] от "442":

  И защо мислите че тези две категории ще бъдат спрени от машината ?. Тя дори ще го улесни - с огромно букви е изписан номера т.е няма нужда да може да чете а само да познава цифрите. Човек само кликва т.е дори хората които не могат да съобразят да поставят Х а правят всякакви други глупости ще гласуват редовно. На последните избори 200 хиляди бюлетини бяха невалидни защото толкова хора не са съобразили че преференцията все пак изисква да кажеш и за коя партия е. Е сега и тия малоумници ще дадат вота си.

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Любопитно

  Да идват изборите и да се свършва поне с няколко неща:
  1. Съмненията кога да са.
  2. Съмненията, че представителството на мненията на народа отдавна не е актуално.
  3. Съмненията как едни машини ще оправят или окончанелно ще съсипят изборите.
  4. Кои ще са новите лица.
  5. Кои ще са двете големи партии в управлението или ще има поредно ОФ.
  6. Кой и как ще взема решения в пандемията.
  7. Какво ще стане с мразено - обичанато саниране.
  8. Ще се промени ли политиката на кредитиране на държавата, или дали ще започнем да достигаме средното ниво на задлъжнялост за ЕС.
  9. Ще падне ли плоският данък............
  Хайде тига толкова, няма да питам дали доходите рязко ще се вдигнат нагоре, отговора си го знаем.

  Еретик
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Искат служебна победа за ГЕРБ. Хората ще се страхуват да отидат, ще има ниска избирателна активност, но твърдите ядра на ГЕРБ, БСП и ДПС няма да пропуснат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK