След като "обезглави" зелената си система, Варна замазва следите с "иновация"

Озеленители прилагат иновативен подход при засаждането на фиданки на мястото на унищожени дървета във Варна.

Озеленители прилагат иновативен подход при засаждането на фиданки на мястото на унищожени дървета във Варна.С кризисна ПР акция местната администрация във Варна направи опит да прикрие непоправимите щети, които през миналата година нанесе на зелената система в града. Заради некомпетентно и безотговорно "обезглавяване" по няколко от централните улици в града бяха умъртвени до 60% от десетилетните дървета край тях. А след като в продължение на месеци администрацията на кмета на града Иван Портних оставаше глуха за сигналите на граждани и публикациите в медиите, в началото на седмицата общинският пресцентър публикува информация за "нов метод", по който


в дънерите на мъртвите дървета


щели да бъдат засадени фиданки.
Още през април м.г. "Дневник" публикува информация за това, че състоянието на дърветата по централния бул. "Съборни" е критично след т.нар. "санитарна резитба". Тя беше извършена около година по-рано в рамките на втората фаза на злополучния проект за интегриран градски транспорт на Варна, изпълнен с европейско финансиране. Обезобразените и умъртвени дървета бяха на възраст няколко десетки години, а отстраняването на целите им корони бе извършено с оправданието, че този начин те са


"подмладявани" и "обезопасявани"


Заради безобразното отношение към зелената система на Варна бяха подадени множество сигнали от граждани и неправителствени организации, но реакцията към всички тях бяха чиновническо пренебрежение и демонстративно безразличие. По тази причина "Дневник" изпрати до местата администрация въпроси за това кой носи отговорността за унищожените дървета. Полученият отговор беше напълно формален: "Проектът е съгласуван със старши експерт "Озеленяване" преди издаване на строителното разрешение, пишеше в него. След като проектното предложение е одобрено, при така извършеното рязане няма опасност да бъде съкратена продължителността на живота на дърветата."


Че това е абсолютно невярно, стана ясно само няколко месеца по-късно. Животът на голяма част от дърветата във Варна се оказа не само фатално скъсен, но за част от тях той приключи преждевременно.


За какво предупредиха специалистите - тук.
Как реагира местната администрация във Варна - тук.
За чиновническата последователност в унищожаването на дървета във Варна - тук.


В разгара на миналото лято


мъртви се оказаха половината от дърветата


по ул. "Михаил Колони" във Варна, която носи името на един от кметовете на града с най-голям принос в строителството на парковете му и развитието на зелената му система. Като последица от общинската "грижа" умъртвени се оказаха над 50% дърветата по улицата, която води от пл. "Екзарх Йосиф" (по-известен в града като "Д-р-Шишковата градинка") до Морската градина. Както площадът, така и улицата бяха обновени по проект на стойност 1.4 млн. лв., осигурени от оперативна програма "Региони в растеж" и съфинансиране от община Варна.


Подобно бе и положението по представителния бул. "Приморски" - мъртви дървета, от които след "обгрижването" бяха останали единствено стволовете им. Т.нар. "санитарно рязане" и по този булевард също беше извършено в рамките на ремонт,


финансиран с около 2 млн. лв. европейски средства,


осигурени по оперативна програма "Региони в растеж".


Бул. "Приморски" след грижата за "подмладяването" на дърветата край нея.

© Спас Спасов

Бул. "Приморски" след грижата за "подмладяването" на дърветата край нея.


Видео: Как изглеждаха дърветата по варненските улици след "подмладяването" - тук.


За да замаже


следите от поредното безобразие


което извърши с парите на европейските данъкоплатци, сега администрацията на варненския кмет Иван Портних прави опит с "иновации" в озеленяването. Според публикация в общинския сайт LiveVarna технологията, прилагана за подмяна на унищожените дървета, била следната: "При част от дърветата ще се използва нов метод - вместо да се вадят дънери и корени, които биха разрушили част от тротоарите, старите дънери се фрезоват, почвата се обработва, а след това там се садят новите фиданки, пише общинският пресцентър. Акцията е част от инициативата за подмяна на изсъхнали и болни дървета с нови. В центъра на града вече бяха засадени декоративни дървета от видовете японска вишна, декоративен глог, магнолия, явор и др."


Пак според същата публикация през миналата година по покана на община Варна специалисти по поддръжка и грижа за дърветата в градска среда провели дори семинар и практическо обучение на повече от 40 озеленители. "Целта на инициативата е създаване на


добри практики в поддържане на зелената система


на морската столица", пише още в текста. Зад него скрити остават имената на едни и същи дружества, "абонирани" за обществените поръчки, възлагани от община Варна - от пътно строителство и ремонти, през изграждане на детски площадки и прокарването на подводни канализационни трасета във Варненското езеро, до "подмладяване" на дървета и засаждане на нови фиданки на тяхно място.


Според информационната табела за ремонта на бул. "Съборни" например негов изпълнител е било дружеството "Хидрострой". По данни на общинската администрация във Варна обаче рязането на короните на дървета, част от които вече са мъртви, е извършва от подизпълнител - едноличното дружество "Ландшафт".


Справка в Търговския регистър показа, че то е собственост на Веско Бисеров, който притежава еднолично или в съдружие 13 компании и участва в управлението на 15. Всички те имат пределно широк предмет на дейност - от търговия и спедиция, през търговия с компютри и управление на медии до строителство и селско стопанство. Но


нито една от тях не е свързана с поддръжката на зелени системи


в градска среда.


Така е и със самата "Ландшафт", която има за предмет на дейност "вътрешна и външна търговия, търговско представителство и посредничество, комисионни сделки, консултантски и други услуги".

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Втората снимка разбира се не е от "Ул. "Михаил Колони" след грижата за "подмладяването" на дърветата край нея"

  Това е бул. Приморски... и то в неговия край, от там започва бул. "Цар Освободител"

  Колкото до санитарната сеч... има достатъчно дървета във Варна които отдавна са забравили, че са им кълцали клоните и вече са с буйни корони... какво са объркали или са сгафили по Колони, само те си знаят. Само да спомена, че Колони няколко пъти я копаха и я преасфалтираха... по ОП. Като знам качеството на изпълнението и нивото на "работещите" по този проект, нищо чудно да са осакатили дърветата и озеленителите да нямат никаква вина.

  Пак казвам, има достатъчно дървета във Варна които бяха на ниво като тези от втората снимка "бул. Приморски" и вече са със зелени корони .

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  Не разбрах - не трябва да се подновяват дърветата ли ???

  [email protected]
 3. 3 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Моделът "Портних" в действие.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Неутрално

  "След като "обезглави" зелената си система, Варна замазва следите с "иновация""

  Самото "ос.ране" на Варненският Канал е доказателство за пълната некомпетентност на жълтата партия във Варна, а сега ситуацията с тези дървета го потвърждава за пореден път!

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Весело

  "След като "обезглави" зелената си система, Варна замазва следите с "иновация"

  Последователни

 6. 6 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 457 Любопитно

  Преди няколко година беше голям рев като подкастриха ей тая градинка.
  https://bit.ly/2XlJizj

 7. 7 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  На варненци като цяло въобще не им пука от руско-тимаджийската кочина, в която живеят.

 8. 8 Профил на адв.М.Гроздев
  адв.М.Гроздев
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Пълни глупости. Дърветата възстановиха короните си, с много малко изключения. Само отделни дървета изсъхнаха, но това едва ли е било заради изрязаните корони. Същото изрязване на клони се прави и в другите държави.

  адв.М.Гроздев
 9. 9 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 710 Разстроено

  Докато не превърнат и Морската градина (каквото е останало от нея де...) в един голям блок , с "изглед" към морето, няма да мирясат местните строители...

 10. 10 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Обшините са свободни да унищожават дървета когато си поискат. Ако обаче собственик реши да отреже дърво в двора си, жална му майка.

 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Може да се критикува общината и кмета, ако беше направил нещо на своя глава. Но при положение, че самите варненци си го избраха (за малко още на първи тур) с почти 61%, критиката трябва да е към тях - явно на тях така им харесва. Все пак, те живеят всеки ден в този град. Останалите само идваме на гости, за по седмица до месец, от време на време.

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  От доста време не съм бил в града, но това, което периодично излиза в пресата и ни показват по ТВ-тата, съвсем не изглежда добре.
  И като се прибави презастрояването по брега мецжду варна и ЗП, породените от това свлачища, ситуацията във Виница...нещата съвсем излизат от кръга на нормалнто.
  А ако допуснат варненци да се съсипе и чудесната морска градина...от града може да остане само функция на пристанище, при това с не съвсем законни товари.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Троловете бързат да омажат с лайна!Ами фактите са си факти!Убиха ли един куп дървета?Ами убиха ги!!К'во се пънете тролчетата не мога да разбера!За няколко копейки струва ли си?

 15. 15 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 489 Неутрално
 16. 16 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 1001 Весело

  идиоти на квадрат във варна,утехата е че в софия са идиоти на куб:)))))))))))))))

 17. 17 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 1001 Весело

  идиоти на квадрат във варна,утехата е че в софия са идиоти на куб:)))))))))))))))

 18. 18 Профил на Zhivko Stoykov
  Zhivko Stoykov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  На последната снимка не е ул. "Михаил Колони". Колкото и вярна да е този път статията, си оставате жалки аматьори.

 19. 19 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Пълни глупости. Дърветата възстановиха короните си, с много малко изключения. Само отделни дървета изсъхнаха, но това едва ли е било заради изрязаните корони. Същото изрязване на клони се прави и в другите държави.
  —цитат от коментар 8 на адв.М.Гроздев


  Не. В другите държава дървета режат хора, които знаят какво правят. Не е същото изобщо.

 20. 20 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Няма проблем и в Бургас така ги режат, като на снимките. И тук някой не се раззеленяват никога повече. По-големия майтап е, че ги режат малко под нивото на уличните лампи и като се възтанови короната, кел файда че имаш лампи, улицата пак е тъмна. Тогава пак пристигат "специалистите" и пак режат. Просто толкова могат хората. Но това е в цялата държава, не се търси компетентност, търси се ниска цена, за да може да се усвои колкото може повече.
  А на така наречените озеленители аз им викам осакатители.

 21. 21 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Община Варна частично изпълни обещанието си, с парите от "Синята зона" да изгради подземни паркинги.
  Наистина построи паркинг, но не подземен, а подмостов.
  Под Аспаруховия мост направи нов обширен наказателен паркинг, на който да прибира богатия урожай от драматично разрастващия се бизнес с вдигнатите за непозволено паркиране автомобили.
  На този паркинг сега "ври и кипи", дейността се разраства и наскоро бяха закупени още "паяци", тъй като досегашните не насмогваха да прибират реколтата.
  В момента фирмата "Общински паркинги" е най-печелившата бизнес структура в града със смайващи дневни печалби, при това с изключително малки разходи.
  Бизнесът се разраства, а общината дори се изхитри да проведе дейности по инфраструктурата в междублоковите пространства така, щото местата за паркиране да намалеят още повече и това да им увеличи клиентите на наказателния паркинг.

 22. 22 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Варненци ПАК да си го изберат....

 23. 23 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Не е изолирано явление. Преобладаващо е некомпетентното отношение към озеленяването и поддържането на дърветата в повечето населени места. Лица без необходимата квалификация, назначени с политически и роднински връзки в общините, безотговорно способстват за обезобразяването и унищожаване на дървета.

 24. 24 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 502 Гневно

  Не е само Варна. И тук герберастките ръчички пипат брутално. А и не трябва да забравяме боко тиквата как направи паркинг от преди това зеления булевард Македония, където имаше 6 реда високи дървета.

 25. 25 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#9] от "georgi_ww":

  ти си варненски специалист по градини нали ? Ами ела във Варна, да видиш какво "е останало от морската градина" ... Дневник очевидно се е превърнала и в регионален вестник на ДайБалгария и стреля навсякъде където герб са на власт... И читателите , които са верни дайБалгаристи, започнаха да се напикават от радост.

 26. 26 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#6] от "Убитака":


  Преди няколко година беше голям рев като подкастриха ей тая градинка.https://bit.ly/2XlJizj
  —цитат от коментар 6 на Убитака


  мда и сега дърветата не изглеждат особено добре! Да не кажа, че нямат нищо общо с това, което бяха преди! Да видим дали след още 5-6 години ще са живи.

 27. 27 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Е нали тукашни тролове обясняваха, че нямало да умрат дърветата?!
  Нещо съм объркан

 28. 28 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Гневно

  корумпета срещу природа - епизод пореден!

 29. 29 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Обезглавените дървета по Колони са много тъжна и грозна гледка.

  Аз не разбирам от озеленяване, ама тези дървета ги помня от малък (карам 40-те). Какво налагаше да им режат короните?

  Не можеше ли просто да ги оставят такива каквито си бяха?

  Улица Колони беше много по-красива с тях - бяха с едри корони и хвърляха приятна зелена сянка през лятото.

  Кое налагаше да ги осакатяват?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 30. 30 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Със всичките ни проектни дейности е така (това не са Евро средства , а Български средства внесени в Евро бюджета и след "удръжки" върнати на страната ).

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 31. 31 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 463 Весело

  ... имаше там една фирма от Русе ли, Разград ли "озеленяване нещо си", дето преди време шефа и се утрепа в пътна катастрова на път за Варна... та те нали оставиха едни дръвчета в саксии за много милиони евра, които изведнъж изсъхнали, щото не ги поливали в саксиите... та далавера е това... може да са такива фиданки - от саксии. То в саксии бяха и онези палми, ама това е друго. Обезглавиха половината дървета в града, като им махнаха короните. Мизерници. Врабчетата и косерите изчезнаха от центъра. Гълъбите също. За сметка на това, в по-крайните квартали, където има зеленина (около тая, новата спортна зала, където ББ и Портних вчера спортуваха ;-) Та там от няколко години лятото има лястовичи ята, врабчета, гълъби, врани, косери, чайки...има и едни птици, дето правят ка-как-ка, ама не им знам вида. Има и таралежи.. . е има и кучета и котки, ама това си е в реда на нещата. Не съм забелязвал мечки, лисици, вълци, сърни и елени, но... никога не е късно, де'т се вика ;-)

 32. 32 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#21] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  За неправиллното паркиране са напълно прави! Пробвай да паркираш я в зелена площ, я на тротоар в друга държава и ще ти тръснат поне 500 лева глоба, която не можеш да обжалваш пред съдии престъпници!
  Друг е въпросът, че трябва да построят подземни паркинги и там или да си купиш парко място или да си плащаш!
  А за сечене на дървета - мадридският изверг обезлеси поне 200 квадратни километра в Рила! Вместо да го обесят съдиите престъпници му подаряват имоти!

 33. 33 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1963 Любопитно

  Веднага почнахте с лайнометите, обаче... във Варна на централен булевард, едни непипнати дървета (едното от тях) падна и смаза кола и уби шофьора в нея. Та общината правилно започна да поддържа дърветата. Отделно, че мога да пусна снимки на доста такива "осакатени дървета", дето в момента не можете да познаете че са били "осакатени". Аха, в същата тази Варна, при това от няколко различни места.
  Да, има и измрели дървета, ама причината явно е друга (или комплескно няколко причини), иначе щяха да измират на 100%.
  То, вярно че идват избори и сигурно вдигнаха стотинките за тролене, ама то и акъл си трябва в оплюването, не само "тракане"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Варненци никога не са имали по-некадърен кмет. А е се оказа и глупав.

 35. 35 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#33] от "gost22":

  Няма такова дърво, осакатено и да не може да се познае, че е осакатено!

 36. 36 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#35] от "Stargate":

  Сигурно е така като ги гледаш в момента. След две-три години има сериозна промяна в короната. Според вас, защо автора не е снимал "осакатени" дървета от преди година, две, три? Има такива във Варна и не са далече, ама нали трябва "новина" да има...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 37. 37 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Класическа ГЕРБерска калинка. Гласувайте за ДА, България

 38. 38 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Т'ва което видяхме във Варна а и на места в София (виж акациите и гледичиите по канала на бул. Евлоги Георгиев) е нов вид арбоирзъм а именно ГЕРБОризъм. Единствното оправдание на това безчинство е да се намери работа на озеленителите, или да се купуват дървета по дестократно завишени цени от близки до властта разсадници.
  Но това е безумна некомпетентност!

  Същата простотия може да и се насладите и по бул. Борис 3-ти миналата година насадиха габери (много добър избор), но не им сипаха дори една кофа вода и сега почти всички изсъхнаха, може би само 10% от дърветта ще оцелеят 3-тата година. Т'ва бива бива ама е съшито с бели конци че само обслужва постоянното изкореняване на изсъхнали фиданки със засаждането на нови. Некомпетентност до дупка!

 39. 39 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Не разбрах - не трябва да се подновяват дърветата ли ???
  —цитат от коментар 2 на karabastun

  Ти все не си разбрал!
  И все когато става дума за безобразията на ГЕРБ и подопечната ѝ мафия.

 40. 40 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 86 Любопитно

  Този процес по "подмладяване" се извършва от Регионална инспекция по околната среда и водите в различните градове. Това са хора, които са специалисти преценяват според съответния план, например в съответсвтие с дирекция "Зелена система" в София.

  Има множество причини да се замени едно старо дръво с друго. Например, когато стане опасно за хората, настилката или съседните сгради. Съвсем нормален процес е, всяка година част от дръветата да се премахват и на тяхно място да се засадят нови.

 41. 41 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 91 Весело

  Ами-взели са шефовете парите , отчели са на ДА (държавната администрация) обратно рушветите и с 5% от парите са извикали бай Циганин с резачката, който толкова може ...
  А може и с 1% само да е ...

 42. 42 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Безобразно и безхаберно отношение на местната мафия (ТИМ-ГЕРБ-фирми-Портних) за открадване на едни европари.

 43. 43 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 8 Гневно

  Полоьението е неискаме природа искаме бетон

 44. 44 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 324 Неутрално

  "Самото "ос.ране" на Варненският Канал е доказателство за пълната некомпетентност на жълтата партия във Варна, а сега ситуацията с тези дървета го потвърждава за пореден път!
  —цитат от коментар 4 на bat_plamen


  Жълтото на тази партия върви все повече към кафяво

  Спечелихме битка, но не и войната!
 45. 45 Профил на Su
  Su
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Варненци никога не са имали по-некадърен кмет. А е се оказа и глупав.
  —цитат от коментар 34 на Роси


  Всъщност е имала и се казваше Кирил Йорданов. Та той толкова свали нивото на длъжността кмет, че сега Портних е направо като най-дейния кмет на света за варненци.
  Глупав също не мисля, че е. Вървят много инфраструктурни проекти и съответно пада голямо лапане. Но хората виждат, че се работи (колкото и да е некачествено) и пак ще гласуват за него (предполагам).
  Аз лично за ГЕРБ досега не съм гласувал, просто са ми под санитарния минимум.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK