Най-често задаваните въпроси за COVID ваксините и техните отговори

Най-често задаваните въпроси за COVID ваксините и техните отговори

© ReutersДневник" обобщава най-често задаваните въпроси и отговорите към тях за ваксинирането срещу COVID-19. Информацията е от документи и институции, от медийни изяви на експерти, както и от публикувани резюмета на чужди администрации.


По-голямата част от отговорите са за препарата "Комирнати" (Comirnaty) на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" (Pfizer/BioNTech), защото той бе одобрен за употреба в Европейския съюз на 21 декември и наличната за него информация е най-много. Ваксината на "Модерна" (Moderna) бе одобрена от Европейската агенция по лекарствата в сряда (6 януари), но засега листовката и кратката характеристика на продукта не са публично известни. (Още за ваксината на "Модерна" четете тук)


Колко ваксини срещу COVID-19 има?


Европейската комисия преговаря от името на държавите членки за ваксините срещу COVID-19 на седем производителя. Засега са одобрени за употреба две (на "Пфайзер"/"БиоНТех" и на "Модерна"). Следващото очаквано одобрение е за препарата на "Астра Зенека" (AstraZeneka) съвместно с Оксфордския университет.
В България досега е имало две доставки, само от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех". Министърът на здравеопазването даде неколкократно заявка, че се очакват още 70 хил. дози до началото на февруари. Първата доставка от 2 хил. дози на ваксината на "Модерна" се очаква на 11 януари.


Европейската комисия преговаря за доставка до всички държави членки и за ваксините на "Санофи" (Sanofi)/GSK, "Янсен" (Janssen), "КюрВак" (Curevac) и "Новавакс" (Novavax), когато получат необходимото одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).


Какво е иРНК ваксина?


Ваксините на "Пфайзер"/"БиоНТех", "Модерна" и на "КюрВак" са т. нар. иРНК ваксини. При поставянето на ваксината, в организма се въвежда информационна РНК (на английски messenger RNA - mRNA), която носи информация за синтез на белтъка от вируса, срещу който трябва да бъде насочен имунният ни отговор. В случая това е т. нар. шипче - структура от повърхността на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на COVID-19) - чрез която то се свързва с клетката и навлиза в нея. В клетката, носената от тази РНК молекула информация, ще се преведе и ще се синтезира въпросният белтък, който ще бъде разпознат от имунната система и срещу него ще се изгради имунен отговор. (Как работят COVID ваксините, за да предпазват - тук)


Защо ваксинирането е с две дози?


Ваксината на "Модерна" се поставя като две инжекции в горната част на ръката през интервал от 28 дни. Ваксината "Комирнати" на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" се поставя като две инжекции в мускул в рамото през интервал от най-малко 21 дни.


Администрацията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) в резюме на най-честите въпроси и отговори за "Комирнати" пише, че не е проучена ефективността на ваксината при поставяне на само една доза. Заключението на FDA е, че е необходимо хората да си поставят втората доза, за да завършат ваксинационната серия.


В интервю за БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев обясни, че седмица след поставянето на ваксината срещу COVID-19 започва изграждането на антителата. "Очаква се до края на този период - до 21-ия ден, когато трябва да се постави втората доза, да съм на 52% защитен, а седмица след поставянето на втората доза, защитата да е 95%", каза той.


Доколко ваксината срещу COVID-19 предпазва от разболяване?


По отношение на ваксината "Комирнати" на "Пфайзер"/"БиоНТех" на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е записано, че тя е с 95% ефикасност при клиничното изпитване: "Ефикасността е изчислена при данни за над 36 000 лица над 16-годишна възраст (включително лица над 75 години), при които не е имало признаци за предишна инфекция. Данните от изпитването показват намаление на симптоматичните случаи на COVID-19 с 95% при лицата, ваксинирани с ваксината (8 случая от 18 198 са развили симптоми на COVID-19) в сравнение с лицата, получили инжекция с плацебо (162 случая от 18 325 случая са развили симптом на COVID-19)".


С формулировката "инжекция с плацебо" се има предвид, че на участващи в клиничното проучване не се поставя активното вещество (иРНК ваксина срещу COVID-19), а водно-солеви разтвор. На научен език той се нарича физиологичен разтвор.


По отношение на ваксината на "Модерна" на сайта на ИАЛ е записано, че тя е с 94,1% ефекасност при клиничното изпитване: "Ефикасността е изчислена при около 28 000 души на възраст от 18 до 94 години, при които не е имало признаци на предходна инфекция. Изпитването показва 94.1% намаление на броя на симптоматичните случаи на COVID-19 при хората, които са получили ваксината (11 от 14 134 ваксинирани са развили симптоми на COVID 19), в сравнение с хората, които са получили плацебо (185 от 14 073 човека, които са получили плацебо, са развили симптоми на COVID-19)".


Какви са нежеланите реакции?


"Най-честите нежелани реакции при приложение на Comirnaty обикновено са в лека или умерена степен и отшумяват няколко дни след ваксиниране. Те включват болка и подуване на мястото на инжектиране, умора, главоболие, болки в мускулите и ставите, втрисане и повишена температура", обобщава ИАЛ за ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех". Препоръчва се ваксинираните да бъдат под наблюдение в продължение на поне 15 минути след манипулацията. (Още информация за страничните реакции - тук)


За ваксината на "Модерна" ИАЛ пише, че най-честите нежелани реакции са "обикновено леки до умерени по тежест и отзвучават за няколко дни след ваксинацията. Най честите нежелани реакции са болка и подуване на мястото на инжектиране, умора, втрисане, повишена температура, подути или болезнени лимфни възли под мишницата, главоболие, мускулни и ставни болки, гадене и повръщане".


Колко трайна е защитата след ваксиниране срещу COVID-19?


Този въпрос не намира категоричен отговор от листовката на продукта на "Пфайзер"/"БиоНТех". Кратко е записано, че: "Както всички ваксини, 2-дозовият ваксинационен курс с "Комирнати" може да не защити напълно всички ваксинирани и не е известно колко дълго ще бъдете защитен(а)".


В документ, преведен на български Европейската агенция по лекарствата съобщава, че "лицата, ваксинирани в хода на клиничното изпитване, ще бъдат проследявани до 2 години, за да се събере повече информация за продължителността на защитата". Аналогична е информацията и за ваксината на "Модерна".


Кога ще мога да се ваксинирам?


Във ваксинационен план правителството е определило пет приоритетни групи, като ваксинирането на първата (работещите в здравната система) започна на 27 декември. Времето, етапите, продължителността на ваксинационния процес зависят от одобренията на различните препарати на европейско ниво, доставките на ваксините в България и организираността на власти и лекари в страната.


В седмицата след 11 януари ще започне имунизирането на хората в домове за възрастни и персонала, който се грижи за тях, както и на педагозите, въпреки че ваксинираните досега от работещите в здравната система са много малко на брой.


Ако не принадлежите към нито една приоритетна група, то ще трябва да изчакате за ваксина срещу COVID-19 неизвестно колко. Според интервю на министъра на здравеопазването в ефира на "Нова телевизия", най-ранната възможност за начало на масово ваксиниране е за през месец май.


Ваксинирането срещу разболяване заради коронавируса е доброволно и безплатно. Засега е известно, че до август се очакват дози от COVID ваксини, достатъчни за имунизирането на 750 хил. души, като доставките е възможно да бъдат увеличени, ако Европейската агенция по лекарствата одобри продуктите на още производители.


Няма механизъм за изпреварване на реда, описан в плана за ваксинация. Известно е, че вече има опити за онлайн измами с "ваксина" срещу COVID-19.


Кой ще ме ваксинира?


В заповед на министъра на здравеопазването е записано, че "имунизациите се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната, и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи". Последните трябва да ваксинират хората в отдалечени населени места.


Може ли ваксинираните да разпространяват вируса?


Все още не е доказано, дали ваксинираните срещу разболяване от COVID-19, може да са разпространители на вируса (без да знаят), при положение че се заразят, но не проявят симптоми. Няма знак на равенство между заразѐн човек и болен човек. Заразяването означава вирусът да е в организма на човек, а боледуването се свързва с проявените симптоми заради заразяването.


"Все още не е известно влиянието на ваксинацията с "Комирнати" върху разпространението на вируса в обществото. Все още не е известно колко ваксинирани хора все още могат да носят и разпространяват вируса", е записано в преведен на български документ на ЕМА с информация за ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех".


"Все още не е известно въздействието на ваксинацията с COVID-19 на "Модерна" върху разпространението на SARS-CoV-2 вируса в обществото. Засега не е известно колко от хората, получили ваксина, все още могат да бъдат носители и да разпространяват вируса", пише и в аналогичен документ с информация за ваксината на "Модерна". (Още по тази тема - тук)


Има ли опасност, ако съм заразен със SARS-CoV-2, но нямам симптоми и се ваксинирам?


SARS-CoV-2 е вирусът, причинител на заболяването COVID-19. "Категорично няма опасност за хората, които са носители на вируса, без да са проявили симптоматика и се ваксинират. Няма проблем за тях", заяви министър Ангелов в интервю за "Нова телевизия".


В листовката на "Комирнати", продуктът на "Пфайзер"/"БиоНТех", е записано, че човек може да бъде ваксиниран срещу COVID-19, ако има "леко повишена температура или лека инфекция на горните дихателни пътища като настинка".


Да бъдат ли ваксинирани бременни ?


"Има ограничен опит от употребата на "Комирнати" при бременни жени. Проучванията при животни не показват преки или непреки вредни ефекти, свързани с бременността, ембрионалното/феталното развитие, раждането или постнаталното развитие", е записано в кратката характеристика на продукта на "Пфайзер"/"БиоНТех". "Липсват данни за "Комирнати" относно преминаването на ваксината през плацентата или екскрецията в млякото", се разбира още от документа. В интервю за "Нова телевизия" министърът на здравеопазването заяви, че ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех" не е изпитвана върху бременни.


Кратката характеристика и листовката на продукта на "Модерна" засега не са публикувани, затова установеното от тях по време на клиничните проучвания на ваксината им по отношение на бременните не може да бъде съобщено.


Да бъдат ли ваксинирани деца ?


"Безопасността на "Комирнати" е оценена при участници на възраст 16 и повече години", е записано в кратката характеристика на продукта на "Пфайзер"/"БиоНТех". С други думи: няма информация за ефективността и безопасността на ваксината при деца. "Ваксината на "Модерна" е ефективна при предпазване от COVID-19 при хора на възраст на и над 18 години", е публикувала изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).


Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е съгласувала за двете компании план за изпитване на ваксината при деца на по-късен етап.


Планът за ваксинация в България не включва деца.


Хората с алергии да се ваксинират ли?


Хората с алергии трябва да се посъветват за ваксинирането срещу COVID-19 с лекуващия си лекар. В ефира на Българската национална телевизия (БНТ) алергологът доц. Мария Стаевска заяви, че ваксината "Комирнати" на "Пфайзер"/"БиоНТех" няма противопоказания за хората с алергии, освен за тези, които са имали алергичен шок от различни ваксини преди това. (Още за мнението на алерголога - тук).


В документ на български за страничните ефекти от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех" е записано, че "Комирнати" не трябва да се прилага, ако човек е алергичен към активното вещество или към някоя от останалите съставки на ваксината. Изброените са:

- активно вещество: иРНК ваксина срещу COVID-19. След разреждане флаконът съдържа 5 дози по 0,3 ml, всяка с 30 микрограма иРНК


- други съставки: (4-хидроксибутил)азанедиил)бис(хексан-6,1-диил)бис(2-хексилдеканоат) (ALC-0315); 2-[(полиетиленгликол)-2000]-N,N-дитетрадецилацетамид (ALC-0159); 1,2-дистеароил-sn-глицеро-3-фосфохолин (DSPC); холестерол; калиев хлорид; калиев дихидрогенфосфат; натриев хлорид; динатриев фосфат дихидрат; захароза; вода за инжекции


Хората с хронични болести да се ваксинират ли?


За ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех" изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) обобщава: "Данните от изпитването показват приблизително 95% ефикасност при участниците с риск от развитие на тежка форма на COVID-19, включващи такива с астма, хронични белодробни заболявания, диабет, високо кръвно налягане или индекс на телесната маса ≥ 30 kg/m2.


За ваксината на "Модерна" ИАЛ обобщава: "Изпитването показва 90.9% ефикасност при участниците с риск от тежка форма на COVID 19, включително такива с хронично белодробно заболяване, сърдечно заболяване, затлъстяване, чернодробно заболяване, диабет или HIV инфекция".


"Тази ваксина не можем да отговорим какъв имунитет създава в имунокомпрометирани лица, тоест хората с автоимунни заболявания и хората, които са на терапия с имуносупресори", заяви министърът на здравеопазването. Той (е хирург, преди да стане министър беше директор на болница "Александровска" в София) обясни, че когато имунната система е подтисната от лекарства, не може да бъде изграден имунитет срещу COVID-19, към което се стреми ваксината.


Преболедувалите COVID-19 да се ваксинират ли?


"На този етап експертите не знаят с точност за колко време даден човек е защитен от повторно разболяване след като се е възстановил от COVID-19. Имунитетът, който се придобива след инфекцията, наречен естествен имунитет, варира от човек на човек", обобщава Американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC). "Както естественият, така и имунитетът, създаден от ваксина, са важни аспекти от COVID-19, които експертите се стремят да изучават в детайли", съобщава още CDC.


"В изпитването са включени 545 човека, които са преболедували COVID-19. Не са установени допълнителни нежелани реакции. Липсват достатъчно данни от изпитването, за да се направи заключение до колко добре "Комирнати" действа при хора, които вече са преболедували COVID-19", пише в преведен на български документ на ЕМА за ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех".


"Сред 343 души, участници в проучването, получили поне една доза от ваксината COVID-19 Vaccine Moderna и преболедували от COVID-19 не са били наблюдавани допълнителни нежелани реакции. Липсват достатъчно данни от изпитването, за да се направи заключение до колко добре COVID-19 Vaccine Moderna действа при хора, които вече са боледували от COVID-19", пише и в информация от същия източник за ваксината на "Модерна"


Защо се иска информирано съгласие?


Министърът на здравеопазването многократно е заявявал, че целта на информираното съгласие е формалност, чиято цел е да бъде подписано от пациент след като е информиран каква ваксина (на кой производител) ще му бъде поставена и какво следва от ваксинирането.


(Декларацията може да прочетете тук)


Информираното съгласие отменя ли отговорността при нежелани реакции?


Здравният министър многократно е заявявал, че подписването на информирано съгласие не означава, че отговорността при нежелани реакции се прехвърля на производителя.


В интервю пред Би Ти Ви адвокат Мария Шаркова, специализирана в правото в областта на медицината, уточни, че отговорност може да се търси за ефекти, които не са разписани в листовката и кратката характеристика на продукта. По думите й, първо трябва да се изследва защо са възникнали нежеланите реакции. "Възможно е да са възникнали, защото ваксината е неправилно поставена, т.е. в противоречие с изискванията, които има към лекарите. Възможно е проблемът да идва от дистрибутора, от неспазване на правилата за добра дистрибуторска практика и съхранение, тогава натам ще насочим претенцията си". (Още от мнението на адвоката - тук)


Искам/не искам от руската ваксина. Може ли да ми бъде сложена?


Засега България, както и всички други държави в Европейския съюз, ще получи доставки само от ваксините на седемте производители, с които еврокомисията преговаря. Руската ваксина "Спутник V" не е сред тях.


"Ако един продукт няма разрешение от български орган или общо решение за Европа, той не може да бъде използван", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по БНТ в отговор на въпрос, дали българи може да се ваксинират с продукта срещу COVID-19 на Русия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  пропуснали сте:

  > Мога ли да за по-голяма сигурност да се ваксинирам паралелно с две различни ваксини

  Доколкото 'към момента няма никакви установени нежелани реакции', не би трябвало да е проблем?

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  > Ако не принадлежите към нито една приоритетна група, то ще трябва да изчакате за ваксина срещу COVID-19 неизвестно колко.

  Напомням на колегите, че все още имат шанс да елиминират тази неизвестност, като се обадят в най-близката ферма за норки и подпишат съответните документи.

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Букурещ, 7 януари /БТА/
  Трима лекари от клиничната болница за инфекциозни болести "Виктор Бабеш" в западна румънски град Тимишоара са диагностицирани с Ковид-19, въпреки че няколко дни по-рано са били ваксинирани срещу вируса, съобщава в. "Гъндул".
  Изданието отбелязва, че това не са единствените случаи на заразени след поставяне на първата доза от ваксината. Вчера Кармен Доробъц, бивш мениджър на болницата за инфекциозни болести в североизточния град Яш, също съобщи, че се е заразила с вируса, въпреки че е получила първата доза от ваксината.
  Според изданието тримата лекари от болницата в Тимишоара нямат тежки симптоми.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 4. 4 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Не е засегнат и въпроса - ваксинираните пренасят и заразяват ли. Доста съществен за ефективността на ваксината в борбата с пандемията, а не за конкретния индивид.

  Stef
 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#3] от "deepblue":

  >не са единствените случаи на заразени

  Колега, всички сме 'заразени'. Това е вирус, не е слон. Има го навсякъде около нас.

  Въпросът е как организма реагира на 'заразата'. Предполага се че елексира който инжектират помага на съпротивителни сили, но към момента науката (и бизнеса) не гарантират нищо.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#4] от "stef":

  > Не е засегнат и въпроса - ваксинираните пренасят и заразяват ли

  Поради липса на време, ще спестя дългата лекция и ще отговоря съвсем накратко:

  > ваксинираните пренасят ли

  ДА

  > ваксинираните заразяват ли

  ДА

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Гиляма реклама за посредствени ваксини, страничните ефекти ще ги изследват на нас, като опитни зайчета сме!

 8. 8 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 501 Неутрално

  да отговориш на въпросите с въпроси е очаквано, но да не знаеш кога би стигнала ваксина до теб е ..... още по-очаквано...

 9. 9 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Общо взето, почти нищо не е ясно, ясно е само, че едни милиарди заминаха и напълниха нечии гуши, останалото тепърва ще се разбира .....

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dariya Koleva":
  На теб специално ще ги изследват.
  "Как влияе ниския интелектуален капацитет върху ефективността на ваксината".

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#9] от "Alex Ivanov":

  Ясно е че има 'търсене' и съответно пазара осигурява 'предлагане'.

  Знаете ли историята как и кога е възникнало 'търсенето' на бутилираната вода в Европа (*) ?


  (*) Европа като цяло разполага има доста качествена 'наливна' вода почти навсякъде.

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  И след мъглата мъгла.
  Както се пееше.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 14. 14 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 715 Любопитно

  До коментар [#1] от "Ан Он":

  От всички коментиращи тук, ти си най - обсебен! На всичкото отгоре си водиш диалог сам със себе си! Защо ли си мисля че теб най-много те е страх?

 15. 15 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 8 Гневно

  Ще стане ли така ако и вече не е станало ,че свободата на хората ще бъде ограничена да не можеш да пътуваш в други държави и да рботиш дори ако не си ваксиниран.А ако си против ваксините и ваксинирането противоречи на твоите принципи?!Тогава това не е ли ограничение на свободата ти.

 16. 16 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 687 Весело

  Букурещ, 7 януари /БТА/Трима лекари от клиничната болница за инфекциозни болести "Виктор Бабеш" в западна румънски град Тимишоара са диагностицирани с Ковид-19, въпреки че няколко дни по-рано са били ваксинирани срещу вируса, съобщава в. "Гъндул]
  —цитат от коментар 3 на deepblue


  Къде е новината?

  Имунитетът от ваксината се изгражда след 3 седмици.

  Това не е аналгин срещу махмурлук, да ти подейства за 20 минути

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 17. 17 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 687 Любопитно

  Гиляма реклама за посредствени ваксини, страничните ефекти ще ги изследват на нас, като опитни зайчета сме!
  —цитат от коментар 7 на Dariya Koleva


  някой да ви е накарал да се ваксинирате?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#14] от "Калиманата":

  Колега, аз трупам рейтинг за да стана инфлуенсър. Казват че добри пари се изкарвали като минеш над 5000 точки.

  Ако искате да дискутираме страховете си, нямам нищо против, но вероятно ще ни изтрият защото не са по темата.

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 687 Любопитно

  Общо взето, почти нищо не е ясно, ясно е само, че едни милиарди заминаха и напълниха нечии гуши, останалото тепърва ще се разбира .....
  —цитат от коментар 9 на Alex Ivanov


  на фона на глобалния оборот на фармацевтичната индустрия, т.нар. "печалби" от КОВИД ваксините са пари за семки.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 20. 20 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Ще стане ли така ако и вече не е станало ,че свободата на хората ще бъде ограничена да не можеш да пътуваш в други държави и да рботиш дори ако не си ваксиниран.А ако си против ваксините и ваксинирането противоречи на твоите принципи?!Тогава това не е ли ограничение на свободата ти.
  —цитат от коментар 15 на Deantonio Banderas


  Никой не ти е гарантирал правото да работиш. Аз ако съм работодател и трябва да споделям едно затворено помещение със служителите си, бих изискал от всички да бъдат ваксинирани. Който не иска има свободата да си потърси друга работа.

  Също така, право на всяка държава е да не допуска чужденци на своя територия, по каквито и да било съображения. Ако една държава реши, че няма да допуска неваксинирани чужденци, то тогава имаш свободата да си останеш в собствената държава.

  "Свободата" е много точно определено понятие и съвсем не означава, че имаш правото на всичко.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 21. 21 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#16:"FourOhFive"][/quote]

  Щом не действа за 20 минути няма да се ваксинирам хахаха
  А и от както Царя каза че на българите трябва да им се смени чипа
  имам едно на ум.Мухахахаха

 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#15] от "Deantonio Banderas":

  Въпросите които задавате нямат еднозначен отговор.

  1. Крепостните селяни са били крепостни селяни и без да се налага ваксинация (допреди 40 години и в България имаше 'жителство' което е вид крепостничество).

  2. Ако зависеше от мен, бих чипирал всички. Защото е много по-полезно (и по-евтино) да можеш да установиш къде се намира даденото лице в момента, отколкото да се опитваш със забрани, КПП-та и тн да ограничаваш свободното му придвижване.

  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#19] от "FourOhFive":

  > т.нар. "печалби" от КОВИД ваксините са пари за семки.

  Колега не сте съвсем прав.

  Може и в началото да е по-трудно, но все пак дългосрочно минаването от 'уан-тайм ваксина' към 'абонаментен план' си има значителни предимства.

  કટાક્ષ
 24. 24 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  "Може ли ваксинираните да разпространяват вируса?"
  100% ще заявят че може , та да кажат че е нужно всички да се ваксинират.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 25. 25 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иван":

  Тук наистина май се наблюдава леко логическо противоречие.

  Хем трябва да се ваксинираме заради другите, за да се постигне 'стаден имунитет'.

  Хем и ваксинираните са разпространители и всъщност всеки се ваксинира за да увеличи съпротивителните сили на собственото си тяло.

  Или някъде бъркам ?

  કટાક્ષ
 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ан Он":

  "Казват че добри пари се изкарвали като минеш над 5000 точки."

  Излъгали са те! Пари (но едва ли добри по моето разбиране) можеш да изкараш, ако слушкаш Шехерезада!

 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#26] от "vassilun":

  > Излъгали са те!

  Хмм, и аз преди два дни започнах да се замислям - уж рейтинга расте пък никакви оферти не получавам за да започна да монетизирам.

  > ако слушкаш Шехерезада

  Случайно да имате контакти на тази дама (?), или да може да ме упътите как са се свържа с нея ?

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Трима лекари от клиничната болница за инфекциозни болести "Виктор Бабеш" в западна румънски град Тимишоара са диагностицирани с Ковид-19, въпреки че няколко дни по-рано са били ваксинирани срещу вируса...това не са единствените случаи на заразени след поставяне на първата доза от ваксината.
  —цитат от коментар 3 на deepblue


  Ми ето - значи ваксината действа, а не е безполезна, както твърдяха антиваксърите. Целта на ваксината е да те зарази, че после да заякнеш. Нали знаеш поговорката "Не съм достатъчно богат, че да си купувам евтини работи"? Защо да се мъчиш да се заразиш безплатно с малък шанс за успех, като можеш гарантирано само срещу 15 евро? Точно затова бяха създадени и Мерките - да не се бъхтим залудо, а да има ред.

 29. 29 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1177 Весело

  До коментар [#25] от "Ан Он":

  Не , така ти се струва, в корана 19 псидемията въобще няма противоречия(същото е и с намордниците -те пазели другите но не и теб - после се усетиха че това е абсурдно та спряха постоянно да го повтарят).

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ан Он":

  "Случайно да имате контакти на тази дама (?), или да може да ме упътите как са се свържа с нея ?"

  Няма и не търся контакти с пудела на Борисов! Питай някой гербер!

 31. 31 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ан Он":

  Като се самоиронизираш, това не променя истината!

 32. 32 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#29] от "Иван":

  > Не , така ти се струва ... въобще няма противоречия

  Благодаря колега.

  И на мен ми се стуваше че няма логика да има противоречия... все пак цялата наука, бизнес и интернационални структири са впрегнати да ни опазят живи (и що годе зрави).

  કટાક્ષ
 33. 33 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  А въпроса защо след като са толкоз сигурни гмо ваксините (а и другите) беше необходимо производителите да се освободят от отговорност ще се зададе ли?
  Гуем ужас са ГМО продуктите, но ГМО ваксините са супер.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 34. 34 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  И докога ще ни разправяте за ефективност от летнит изследвания? 1% заразени при контролната група (тези с водичката). От много заразната болест. Чакат световната терористична организация да подаде опорката ли?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 35. 35 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Дневник, страничните ефекти не се изчерпват с това, което се случва няколко дни, след като те боцнат. Затова и ще се наблюдават хората 2 г. след инжектирането, защото истинската фаза 3 на тестовете започва сега. Никога с човечеството не е правен експеримент с подобни мащаби и всеки с малко ум го схваща. Защо медицинският персонал не иска да се ваксинира (не само в България, в Холандия примерно също) - те са най-наясно какво означава да си част от медицински експеримент. Но и за обикновеният човек не е толкова трудно да си го представи и да откаже да бъде част от постановката. Празните приказки за 95% сигурност и безопасност от фирмените ПР листовки ще се изпълнят със съдържание след 2 г. - евентуално.

 36. 36 Профил на Stefab
  Stefab
  Рейтинг: 221 Весело

  И викате за чий да си я слагам тая ваксина?
  "Пфайзер"/"БиоНТех": "Както всички ваксини, 2-дозовият ваксинационен курс с "Комирнати" може да не защити напълно всички ваксинирани и не е известно колко дълго ще бъдете защитен(а)"

 37. 37 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Има ли ваксина за мен ?
  - Не
  Нямам повече въпроси,благодаря!

 38. 38 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 878 Весело

  До коментар [#36] от "Stefab":

  За "авторитет" и да ходиш на море в Гърция :)

 39. 39 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Най-интересна е частта с мъглявите обяснения за отговорността на производителите за нежелани ефекти от ваксината.
  Иначе най-накратко - неизвестните са доста повече от известните.

  Panta rhei....
 40. 40 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#19] от "FourOhFive":

  Хха.
  Да помислим.
  Действието на ваксината е ограничено като време - т.е. трябва да се ваксинираш постоянно през определен период.
  Започват да се прокрадват мнения че ваксината трябва да бъде задължителна.
  Сравнително малко на брой компании получават на практика неограничен пазар.
  Предположенията че производителите на ваксина го правят ей-така от човещинка са крайно неуместни.
  И в резултат на всички тези предпоставки какво получаваме - Огромни парични потоци :)

  Panta rhei....
 41. 41 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Начи като се почне от векторните ваксини на Спутник-5 и Астра Зенека, та включително Файзер и Модерна, за тях има един общ проблем - вкарват ти вирус.
  При спутника и оксфордската ваксини това е модифициран аденавирус, безопасен естествен вирус, при оксфордската взет от шимпазе.
  При Файзер и Модерна това е изкуствено създаден вирус.
  Общият проблем им е - че при втората доза организма освен от ковид създава и имунитет към самия вирус на ваксината.
  Руската ваксина е двукомпонентна, предвидили са оя проблем и при втората доза се ползва друг аденавирус.
  При Астра Зенека вируса е един и от там идват проблемите и. А за Файзер и Модерна изобщо не се споменава тая тема....
  Този проблем остава и при реваксиниране, и то още по остро. Втори път тези ваксини може изобщо да не подействат.
  Ваксината на новосибирският "Вектор" е пептидна, вкарват ти 3 белтъка от шипчетата на ковида изкуствено синтезирани и нищо сруго, можеш да се реваксинираш колко си искаш пъти, дават през 3 години.
  Тая ваксина също ще я комбинират с тая против грип, цената е два-три долара и се държи при 2-8 градуса.
  Такава ваксина нашите тикви можеха да договорят да се произвежда у нас, че и за износ можеха да печелят. Ма пусто страх да не ги шамаросат господарите ни.

 42. 42 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#41] от ".":

  Еми то си е за страх , като нищо ще му врътнат от ЦРУ едно превратче на Тиквун. Няма да е първия отишъл си по тоя начин.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dariya Koleva":

  Вие какво предлагате?

 44. 44 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#41] от ".":

  Привет точице!

  > Тая ваксина също ще я комбинират с тая против грип, цената е два-три долара.

  Е колко пари можеш да 'отклониш' при тия условия? Дори и десет милиона ваксини да поръчваш, пак не остава кой знае какво.

  Ако в Новосибирск имаха добър маркетингов отдел, можеха да изтъкнат всички предимства които описвате и да сложат цена с на 50% от тази на конкуренцията.

  И ако са малко 'по-гъвкави', щяха да се счупят от поръчки.

  કટાક્ષ
 45. 45 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#31] от "Калиманата":

  > това не променя истината!

  Колега, абсолютна истина няма. А дори да имаше, надали щях точно аз да успея да я променя.

  В реалния живот има бъркоч от полу-истини, за който последните десетина реших да инвестирам малко лично време и да го 'поразбъркам'.

  કટાક્ષ
 46. 46 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Това е една от малкото наистина смислена статия за ваксините.Дава основна информация за достъпните ваксини , отговаря на много от въпросите които всеки си задава и честно казва , че има неясни засега данни за трайността на имунитета след нея.Посочва абсолютните противопоказания за нея - алергия към съставките и /прилежно показани/, както и рисковите групи - автоимунно болни и тези със склонност към кървене.Написана е на разбираем / не месицински език. Поздравленияна автора/ авторите.

 47. 47 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#45] от "Ан Он":

  Истина може да няма, но логиката не знам да е отменяна. Твърдиш, че:

  - ваксините са с недоказана ефикасност
  - ваксините са инструмент за извличане на пари от фармацевтични корпорации
  - няма достатъчно ваксини за желаещите
  - няма проблем човек да се ваксинира с повече от една ваксина
  - правителството се проваля в организиране на ваксинирането
  и т.н.

  Ако първите две твърдения са верни, следващите не би трябвало да те тревожат. Третото и четвъртото си противоречат. И прочее.

  Качествените тролове тук общо-взето гледат да се придържат към една линия, колкото и безумна да е тя. Вземи решение какво ще твърдиш - свободната воля си е твоя, умът също - и дерзай по пътя към инфлуенсъра. Но в такъв вид звучи като паническо бърборене, разнопосочно и несвързано.

 48. 48 Профил на Vlater
  Vlater
  Рейтинг: 178 Неутрално

  "Защо ваксинирането е с две дози?
  Не е проучена ефективността на ваксината при поставяне на само една доза"

  "Колко трайна е защитата след ваксиниране срещу COVID-19?
  Може да не защити напълно всички ваксинирани и не е известно колко дълго ще бъдете защитен(а)"

  "Може ли ваксинираните да разпространяват вируса?
  Все още не е доказано, дали ваксинираните срещу разболяване от COVID-19, може да са разпространители на вируса (без да знаят), при положение че се заразят, но не проявят симптоми"

  Някой ще може ли да ми разясни отговорите на тези въпроси?
  Ако не е проучена ефективността, защо се налага втора доза?
  Ако не е известно колко ще бъдем защитени, как така се твърди че ваксината дава по-добър имунитет от преболедуване?
  Ако не е доказано дали ваксинираните могат да разнасят вируса без симпоми, могат ли тези които не са ваксинирани да разнасят вируса без симпоми, или разлика няма дали си ваксиниран или не, но със вирус?

 49. 49 Профил на Vlater
  Vlater
  Рейтинг: 178 Неутрално

  "Защо ваксинирането е с две дози?
  Не е проучена ефективността на ваксината при поставяне на само една доза"

  "Колко трайна е защитата след ваксиниране срещу COVID-19?
  Може да не защити напълно всички ваксинирани и не е известно колко дълго ще бъдете защитен(а)"

  "Може ли ваксинираните да разпространяват вируса?
  Все още не е доказано, дали ваксинираните срещу разболяване от COVID-19, може да са разпространители на вируса (без да знаят), при положение че се заразят, но не проявят симптоми"

  Някой ще може ли да ми разясни отговорите на тези въпроси?
  Ако не е проучена ефективността, защо се налага втора доза?
  Ако не е известно колко ще бъдем защитени, как така се твърди че ваксината дава по-добър имунитет от преболедуване?
  Ако не е доказано дали ваксинираните могат да разнасят вируса без симпоми, могат ли тези които не са ваксинирани да разнасят вируса без симпоми, или разлика няма дали си ваксиниран или не, но със вирус?

 50. 50 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 353 Любопитно

  Манипулативна статия във всички отношения, но най-вече по отношение на нежеланите реакции. Това че цитирате някакви длъжностни лица или рекламни проспекти не означава че това е истина.
  Пример: Т.нар. Министър на здравеопазването каза пред всички, че с нетърпение чака да се ваксинира за да види роднините си. ОБАЧЕ, има доказателства че ваксинирания продължава да разпространява вируса и затова в момента в САЩ ваксинираните трябва да носят маски и да спазват всички ограничения, изрично е . Виждате , че министъра е неграмотен по отношение на тези въпроси, така, че да сложите негови думи като някакво доказателство за безопасност или друго е абсурдно! Още по - абсурдно е да пишете за нежелани реакции според производителя, тъй като той не е имал време да ги изследва и може да предполага или да прогнозира, но не и да докаже, каквото е нужно да направи. Истина е да се напише: Не се знае какви са средно и дългосрочните ефекти от приложение на иРНК. Те са тези , които са опасни, а не ефектите на инжекция в мускулите, че някой се уплашил и не можел да диша три минути от паника или два дена го боли ръката.

 51. 51 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#19] от "FourOhFive":> т.нар. "печалби" от КОВИД ваксините са пари за семки.Колега не сте съвсем прав.Може и в началото да е по-трудно, но все пак дългосрочно минаването от 'уан-тайм ваксина' към 'абонаментен план' си има значителни предимства.
  —цитат от коментар 23 на Ан Он


  Не мисля.

  Ако трябва да има реваксинация на всеки две години, да кажем в Щатите. Има 250 милиона, които ще искат/могат да се ваксинират в най-оптимистичния вариант. Две дози са $50. Прави 12 милиарда за две години. Да приемем абсолютно фантастичния марж от 50% чиста печалба получаваме $6 милиарда за две години. $3 милиарда на година не е нищо в сравнение с печалбите, които фармацевтичните компании правят от други лекарства.

  https://www.consumerreports.org/consumerist/what-are-the-10-biggest-money-making-prescription-drugs-and-what-do-they-treat/

  Ваксините не са особено атрактивен бизнес. От обикновените грипни ваксини ежегодно в САЩ приходите са около милиард и половина.

  https://www.cnbc.com/2015/10/19/the-16-billion-business-of-flu.html

  Но дори да правят и неистови печалби, ако това е за сметка на намаляване на хоспитализацията и лечението - с огромно удоволствие им ги давам тези 20-50-100 долара от джоба си.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 52. 52 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 687 Неутрално

  А въпроса защо след като са толкоз сигурни гмо ваксините (а и другите) беше необходимо производителите да се освободят от отговорност ще се зададе ли?Гуем ужас са ГМО продуктите, но ГМО ваксините са супер.
  —цитат от коментар 33 на Цецо


  всеки един лекарствен продукт има такава клауза, не е само ваксината

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#51] от "FourOhFive":

  "$3 милиарда на година не е нищо в сравнение с печалбите, които фармацевтичните компании правят от други лекарства."

  Сравнявате "тикви с круши":
  - "другите лекарства", успешните, които сте цитирали за 2017 г., достигат 5 млрд. долара, максимума, след 15 година, а на 20-та година им изтича монопола и цената (приходите) се сриват до ... мижавите 100% - ако я нямаше тая печалба, нямаше да има генерични лекарства. Виж инсулина на Санофи - цената пада с 15% само при регистрацията (без продажба за 2016 г.) на първи генерик;
  - ваксините, които наистина са ваксини-създават траен имунитет, не са атрактивен бизнес, защото максималния брой потребители годишно се свежда до броя на родените деца (няма значение на коя година ще се ваксинират децата). Но си имат своите предимства: 1. Продажбите са гарснтирани от държавата; Цената/печалбата е постоянна (на практика, няма генерици); 3. Логистиката е по-евтина заради предвидимостта/гаранциите на държавата (няма нужда от посредници и реклама с "научни конференции" на Малдивите).
  Другите всксини, с имунитет на чесъна, ако Държавата ги финансира предварително и рекетира гражданите си (с ограничение за работа) стават атрактивни като грипните - 20 г. по един милиард и половина са повече от три години по 5 млрд., 12 г. по милиард и пет години по половин милиард (една година преди угасване на монополното право се лицензира генерична компания). Най-важното е, че парите са сигурни - няма да се появат пет-десет конкурента със същия продукт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK