Коронавирусът: данните на 8 януари


"Дневник" публикува актуалните данни, свързани с разпространението на коронавируса в България, давани от държавната Единна информационна система. По-надолу в статията могат да се видят графики, които очертават тенденциите от последните месеци по основните показатели - броя заразени, починали и излекувани, броя на пациентите в болници и в интензивни отделения и съотношението между общия брой направени PCR и антигенни тестове и положителните резултати от тях.


От 23 декември в данните влизат и антигенните тестове. До тази дата единствените официално признати от държавата бяха PCR тестовете. В началото на декември главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че скритата заболеваемост (броят на заразените, открити с антигенен тест, но непотвърдени с официалния PCR) е средно около 10-15%. И в момента не се обхващат всички антигенни тестове, а само тези правени в лаборатории, болници и поликлиники. Не са малко хората, които се тестват сами с предлаганите в аптеките продукти, така че скрита заболеваемост пак има.
Първата таблица показва данните за изминалото денонощие, при които често има неточности по технически причини. В неделя и понеделник обичайно рязко спада отчитаният брой на новозаразени и на направените тестове, а причината според властите е, че в почивните събота и неделя много лаборатории не работят или работят с намален капацитет, както и с това, че лабораториите и болниците нанасят резултатите си със закъснение в единната информационна система. Това пък обикновено води до значително увеличение на данните за нови заразени, настанени в болница, и смъртни случаи във вторник.


В опит да бъдат "изгладени" инцидентните пикове и спадове в скоби към основните показатели е посочена промяната в % за последните седем дни от деня на съобщаването, базирана на среднодневните показатели (понеделник е сравнен с предходния понеделник, вторник с вторник, но не в абсолютни стойности, а след осредняване за периода и т.н.).


Заразени, излекувани, починали


До 23 декември официалната статистика отчиташе като заразени само хората, за които в някоя от одобрените от държавата лаборатории е получен положителен PCR тест. След тази дата за официални се приемат и направените там и в COVID центровете резултати от антигенни тестове.


След 13 октомври статистиката отчита като излекувани всички заразени, чиято 14-дневна карантина е изтекла, без да се правят допълнителни изследвания. За излекувани се смятат и всички пациенти, които са били в болнични заведения с COVID-19 и са изписани. В статистиката на жертвите влизат хората, които са починали, след като са били доказано заразени с коронавирус. По този показател от началото на епидемията в много държави има спор доколко коректно е отчитането заради ролята на придружаващи заболявания на пациентите.Колко са положителните тестове


Изчислението каква част от тестовете са положителни е до известна степен условно, тъй като се прави на базата на общия брой тестове за деня, като властите не дават разграничение колко от положителните резултати идват от изследване за първи път и колко са поредни за един и същи пациент. Все пак могат да се ползват за ориентир, доколкото след отпадането на задължителния отрицателен тест за излизане от карантина повторните изследвания би следвало да са намалели.Лечението в болници


Необходимостта от лечение в болница се смята за един от ключовите показатели за развитието на пандемията, тъй като поставя под сериозен натиск здравната система и отчита възможността на държавата да се справи с кризата. В България в момента всички болници в областите с над 120 заразени на 100 хил. души население (а в момента това е почти цялата страна) са задължени да отделят легла за лечение на COVID-19. Данни за това каква част от тях са запълнени се обявяват веднъж седмично - на брифинга на Националния оперативен щаб в четвъртък. По данни от 5 ноември са запълнени около 30% от леглата в лечебните заведения и около 20% от леглата в интензивните отделения.


В болница и в интензивноВсичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1579 Любопитно

  И сега какво да правим?
  Антиваксъри и Хипохондрици без цел в животът ще оставим.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Започна да намалява броя на 'излекуваните', което е силно притеснително.

  При 1400 'излекувани' на ден, колко време ще трябва докато излекуват всички ?

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  На втората графика ясно се вижда че пика на заболели и заразени рязко се покачва от 15.9.2020, което иде да рече че от стартирането на новата учебна година.
  Вижда се че едва след наложените строги мерки започваме да овладяваме положението...
  Изводите са ясни.

 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Гледам че шведите здраво са го закъсали - вижда се ясно от графиките:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/

  Да изчакаме две седмици да се поуталожат нещата съвсем при нас и да им изпратим главния здравен инспектор да ги консултира. Все пак и те са хора, трява да си помагаме.

  Всъщност, направо целия НОЩ да им изпратим, заедно с Баш Бореца за здраве, да им помага в брифингите със хумористични включвания.

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#3] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  > Изводите са ясни.

  Изглежда че разполагате със значителна експертиза. Може ли да комуникирате вашата теория към НОЩ и на министъра на образованието ?

  Ако спирането на учениците да не ходят на училще ще спаси хиляди животи, според мен НЕ трябва да отваряме училищата в никакъв случай!

  Готов съм веднага да се подпиша в подписката!

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Гледам че шведите здраво са го закъсали - вижда се ясно от графиките:https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/ https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/ Да изчакаме две седмици да се поуталожат нещата съвсем при нас и да им изпратим главния здравен инспектор да ги консултира. Все пак и те са хора, трява да си помагаме.Всъщност, направо целия НОЩ да им изпратим, заедно с Баш Бореца за здраве, да им помага в брифингите със хумористични включвания.
  —цитат от коментар 4 на Ан Он

  В момента, в който им обяви, че ще им помогне, прилагайки ноу-хау, държащо България стабилно в десетката на страните с най-висока смъртност от корона вирус, в най-добрия случай ще го пратят в психиатрията.

 7. 7 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2076 Любопитно

  Чакам Барба Ганьос-Банкялията да изока от "Жипката"!

  "Преборих Коронавируса! Не ви трябва ваксиниране!"

  Има ли някой, на когото не му е ясно, че ако от ЕС, вместо ваксини в натура, получим пари за ваксини, ГЕРБ ще окраде парите?

 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#6] от "Yotce":

  > държащо България стабилно в десетката на страните с най-висока смъртност от корона вирус

  Колега, пропуснах този детайл. Съгласен съм че има потенциален проблем, който изисква по-добро комуникиране на ситуацията у нас.

  Има ли вариант да започнем да подаваме по-'коректни' данни към света, за да изтрием това позорно петно което незаслужено са ни лепнали?

  Ако е възможно, би било най-простото решение в тази ситуация.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#7] от "Tzar Vova Josei-ki":

  > .. вместо ваксини в натура, получим пари за ваксини, ГЕРБ ще окраде ..

  Не че имам нещо конкретно предвид, ама ако аз имах голямо желание да крада, можех примерно да продам ваксините на черния пазар в някоя съседна страна и после да инжектирам физиологичен разтвор на населението.

  Ако имаш желание да крадеш, светът е пълен с възможности. Както се казва: 'Желание да има'

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  най-важната новина е намаляващия натиск върху болниците.
  Но тази смъртност е отвратителна...
  Колегата зает в областта на писането на коментари в Дневник прави паралел със Швеция, но ние не можем да се сравняваме с тях по прекалено много причини, за да се прави такъв паралел.
  Нито са толкова болни, нито са масово толкова прости.
  Швеция може да търси паралел с другите скандинавски страни, примерно и там да се търсят изводи за тяхното геройство да изпукат старците в домовете им през пролетта.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 11. 11 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#3] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Коя "втора" графика и кое "рязко" покачване на кой "пик" започва на 15 септември?

  Стига вече! Достатъчно неграмотници имаме!

 12. 12 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  И сравнението на Швеция с Дания или Норвегия (те ми попаднаха), вместо малоумното им сравнение с България, е показателно за провала на шведите.
  Влезте в агрегаторния сайт, worldometer, и проверете.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#10] от "pariah":

  До коментар [#12] от "pariah":

  > Нито са толкова болни, нито са масово толкова прости.

  Тук съм съгласен.

  > провала на шведите

  Смъртността при шведите е ясно на какво се дължи - не успяха да опазят домовете за възрастни хора. За което и техния министър имаше специално изявление.

  Ето така изглежда графиката за починали зачислени към КОВИД по възраст:

  https://www.statista.com/statistics/1107913/number-of-coronavirus-deaths-in-sweden-by-age-groups/ #:~:text=Number of coronavirus (COVID-19,Sweden 2020, by age groups&text=As of December 17, 2020,aged within this age group.

  При средна продължителност на живота под 75 години в България, тия дето в Швеция са починали от заразата КОВИД, тук щяха да са умрели 10 години по-рано и без тази зараза.

  કટાક્ષ
 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#10] от "pariah":

  > Но тази смъртност е отвратителна...

  Смъртността при хората починали от инсулт, инфаркт, рак и всякакви други болежки, след усложнения, заради ОТКАЗ на здравната система да ги лекува, не ли също отвратителна?

  Или тя е различна?

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Ако пациентът има рак, моторно невронно заболяване или някакво друго сериозно състояние, като причина за смъртта пишехме него, дори финалната болест да е била дихателна инфекция. Докато сега Ковид-19 е включен в списъка на заболяванията, които задължително се вписват в смъртния акт - наравно с едрата шарка, антракса, чумата и бяса. За всеки починал пациент с коронавирус като причина за смъртта се записва именно той - макар при значителен брой пациенти смъртта всъщност да е придизвикана от друго, съществувало по-рано заболяване. Ако такъв подход се прилагаше и към грипа, неговата смъртност също щеше да е драстично по-висока, поне статистически. - д-р Джон Лий, професор по патология и консултант на британската здравна каса

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 16. 16 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ан Он":

  Нищо притеснително няма - излекуваните са равни на новите заразени преди 10 дни. Колкото повече падат новите заразени, токова повече падат излекуваните...

 17. 17 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 961 Весело

  До коментар [#7] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Барба Ганьос може всичко да изока, а кой кого е преборил се вижда на едно много интересно място. Това е линкът:

  https://covid19.healthdata.org/bulgaria?view=daily-deaths&tab=map

  Аз в конкретния случай съм кликнал на царството, но това няма значение, можете да кликнете и на Швеция. Сега, слизате малко по-надолу по страницата на втората графика с дневната смъртност и хвърляте едно око право горе и вдясно. Там пише “Мар”. Кликате и... виждате цвета на пояса на вируса в съответната страна по картата.


  73! Go Go
 18. 18 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ан Он":


  До коментар [#9] от "Ан Он":


  До коментар [#7] от "Tzar Vova Josei-ki":> .. е че имам нещо конкретно предвид, ама ако аз имах голямо желание да крада, можех примерно да продам ваксините на черния пазар в някоя съседна страна и после да инжектирам физиологичен разтвор на населението.
  —цитат от коментар 9 на Ан Он


  Сложна работа!
  1. Получателя ще се похвали!
  2. Сложна логистика и съхранение!
  3. Физиологичния разтвор няма да намали броя на болни/заразени/умрели, и ще принуди Проидводителя да направи собствено разследване!
  4. Ваксината няма начин да няма идентификатори, по които да може да се проследи!

 19. 19 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 961 Весело

  До коментар [#15] от "Иван":


  Даже и в този случай данните, които изнася НОЩ пак не пасват на данните на НСИ за общата смъртност. Можете да хвърлите едно око тука:

  https://ibb.co/RCC34Zz

  Виждат се поне две грипни епидемии, а проблемът с големите числа е от втората вълна на ковид. Аз си направих труда да апроксимирам само добавената смъртност от втората вълна. Китайското ми сметало каза, че площта на този пик над средната смъртност е 17010. Това прави 2340 на милион, а досега НОЩ е обявил 1142 на милион смъртност за цялата 2020-а година. Аз не съм специалист по висша математика, но не ми излиза аритметиката, това е проблемът.

  73! Go Go
 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  В резултат от намаляването натоварването на болницте, намалява смъртноста на приключените случаи.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#19] от "Go Go":

  Смъртните случаи за 2019 -108083
  2020- 117229
  Като сметнем че поне 1 милион гастарбайтери се върнаха в страната, отделно колко възрастни хора умряха заради страха да отидат в болница , а и колко семейства останаха без доходи - корона идиотщината се оказа много по смъртоносна от самия вирус!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 22. 22 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ан Он":

  Че кой казва, че не е отвратителна?
  Всичко е отвратително - мизерстващи хора без елементарен стандарт на живот, в рухнала социална, здравна и образователна система, на финала винаги стигат до отвратителен край.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 23. 23 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1135 Весело

  До коментар [#18] от "Tzar Vova Josei-ki":


  Именно. То така става - това да не ти е гепене на картофи?
  Какво - изтегляш съдържанието на флакона и го прехвърляш в друг, а? И го продаваш? На кого? Ама до ден два трябва да е сложена ваксината от този флакон. Щото иначе на мафиота, дето си го продал, няма да му излезе сметката и ще дойде да те търси.
  Или пък за балъците произвеждаш менте-флакони пълни с натриев хлорид, ама такива, че да изглеждат идентични с оригиналните и никой от компетентните да не се усъмни. Ебаси схемата!
  Стига глупости, както се казва в една реклама...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 24. 24 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#18] от "Tzar Vova Josei-ki":

  > 4. Ваксината няма начин да няма идентификатори, по които да може да се проследи!

  Колега и вие взехте да говорите за чипиране :)

  Иначе имате право по част от останалите точки... разбира се че в реалния свят няма перфектна престъпна схема ... което по никакъв начин не спира престъпоността.

  А относно идентификаторите - още преди няколко седмици писах. Ако ваксината която ви инжектират няма чип с уникален сериен номер по който може да се проследи пътеката от производителя до вас - как сте сигурен че е истинска ?

  કટાક્ષ
 25. 25 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#23] от "pariah":

  Колега, живеем в свят където българските пенсионери хвърлят чувалчета с пари през балкона, а немските такива, ги оставят пред входната си врата.

  Наличието на оригинален вълшебен елексир не е нужно на никого за да бъде извършена транзакцията.

  Достатъчно е да набиваш в главите на хората колко страшна зараза обикаля наоколо и как има вълшебна отвара която решава всички проблеми .. но е кът. И после пазара ще се погрижи да свърже тези които са убедителни в обещаването с тези които имат нужда.

  Страничен въпрос - да кажем че по стечение на обстоятелствата в някакъв регионален център, част от партидата ваксини даде фира - защото не е съхранявана както трябва. Смятате ли че длъжностните лица ще обявят това публично, или просто 'ще я използват по предназначение' ?

  કટાક્ષ
 26. 26 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#22] от "pariah":

  Е тук ви сложих плюсче (не че е важно).

  Мисля че все пак сме на сходно мнение, въпреки разликите в начина ни на изразяване...

  કટાક્ષ
 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#16] от "Moni":

  > повече падат излекуваните

  И като се 'излекуват' всички, какво ще правим ?

  Ще се получи някаква дупка в инфосферата...

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ан Он":

  Имам предвид идентидикатори на оригиналните опаковки!
  Чипирането го остави на привържениците на Рептилиите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK