На живо

Коронавирусът в България: Идната седмица започва ваксинирането на учителите (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Идната седмица започва ваксинирането на учителите (хронология)

© Георги КожухаровПродължава спадът на установените нови случаи на зараза като за последните 24 часа те са 867 или с 11% по-малко за последните 7 дни. Властите обявиха, че за последните 2 седмици заболеваемостта е спаднала до 155 на 100 хил. души при 680 на 100 хил. през ноември.


Здравният министър увери, че няма опасност ваксините да не достигнат за всички желаещи да се ваксинират в България. През следващата седмица започва ваксиниране на учителите. БАН съобщи, че започват предклиничните изпитвания на българската ваксина за коронавирус.


"Дневник" проследи на живо ситуацията с коронавируса. Картината по света проследете тук.
Провинция Хесен изисква отрицателен тест

Коронавирусът в България: Идната седмица започва ваксинирането на учителите (хронология)

© Цветелина Белутова


Германската провинция Хесен въвежда от 9 януари 2021 г. изискване за представяне на отрицателен тест за коронавирус за всички влизащи от рискови региони, каквато е и България, съобщи Министерството на външните работи. Гражданите могат да се тестват и непосредствено след пристигането си на територията на федералната провинция.


По информация на генералното консулство във Франкфурт на Майн тестът може да е PCR или антигенен и следва да бъде направен до 48 часа преди пристигането, като документът, удостоверяващ резултата, трябва да е на английски, немски или френски език.


Остава изискването всички пътуващи за Германия, включително за провинция Хесен, да се регистрират на електронен адрес www.einreiseanmeldung.de и при пристигането си да представят на електронен или хартиен носител направената регистрация.


Остава изискването и за задължителна 10-дневна карантина, като тя може да бъде прекратена, в случай че бъде направен тест на 5-ия ден и резултатът е отрицателен.


Във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия на пристигащите от рискови региони граждани също се налага задължителна 10-дневна карантина. Тя може да бъде прекратена при представяне на отрицателен резултат от PCR-тест, направен в рамките на 48 часа преди пътуването или незабавно след пристигането.

В два дома за възрастни са установени огнища на заразата

Единайсет души са заразени с коронавирус в Центъра за хора с увреждания в Две могили, Русенска област, съобщи БНТ. Положителни са тестовете на 10 души от общо 15 обитатели и на един човек от персонала. Всички са в добро състояние без проява на тежка симптоматика. Взети са и мерки за изолирането им.


Други 18 души, живеещи в социален дом в с. Ясна поляна, също са с положителни PCR тестове. Жена е била откарана по спешност със съмнение за херния в болницата и така установяват коронавируса в дома, информира Би Ти Ви.


Очаква се идната седмица да започне ваксинирането на живеещи в социални домове възрастни хора, както и на учителите, които са приоритетните групи след медиците в плана на Националния ваксинационен щаб.


В най-голямото училище в България ваксинация искат 19% от учителите

В най-голямото училище в страната – 18-о СУ "Уилям Гладстон" в София, 19% от учителите са поискали да се ваксинират, съобщи директорът Величка Стойчева, цитирана от БНР. "Някои от колегите, с които съм разговаряла, изчакват да видят и другата ваксина - на "Модерна", и евентуално ще актуализират мнението си", допълва тя.
В интервю за БНР заместник-просветният министър Таня Михайлова съобщи, че данните за цялата страна са в процес на обобщение (подробности от интервюто с нея вижте в предходния блок).

Все още се събират бройките на желаещите да се ваксинират преподаватели, каза пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Общо 2724 са преподавателите, регистрирани в банката с резервни преподаватели, които могат да заместват отсъстващи учители. Малко по-малко от половината от този брой са студенти. Има и учители, които в момента работят в друга сфера, както и пенсионери, вече напуснали системата. Безработни учители също са се регистрирали, каза Михайлова.


Най-много регистрирани има в големите градове. В списъците присъстват специалисти по всички предмети от задължителната подготовка, уточни Михайлова. Според нея е много важно това, че са се записали млади хора, които тепърва ще навлизат в професията. Училищата заявяват необходимостта от заместващ учител в Регионалните управления по образованието, а те препоръчват подходящите кандидати.

Започват проверки за пропускателния режим в училищата в "Триадица"

Столичният район "Триадица" започва засилени проверки по организацията на пропускателния режим в училищата в района, съобщиха от пресцентъра му. Районната администрация се самосезира след оплаквания на родители за допуснати слабости в организацията при влизане на първокласници за занятия в 41 ОУ "Св. Патриарх Евтимий". Кметът Димитър Божилов издаде заповед, която предвижда създаването на комисия от специалисти, която да обиколи учебните заведения и да направи обстойни проверки. Тя ще бъде ръководена от зам.-кмета по социални политики Руслан Баждеков.


Освен за пропускателния режим, комисията ще следи и за спазването на останалите противоепидемични мерки – наличие и правилно използване на дезинфектанти, ръкавици, маски от страна на ръководствата на учебните заведения, преподавателския състав и учениците.

Гърция удължава карантината за влизащи през "Кулата"

архивен кадър

© Велко Ангелов

архивен кадър


Гръцките власти удължават срока на карантината на влизащите през граничния пункт "Кулата-Промахон". Влизащите в южната ни съседка ще подлежат на 7-дневна карантина, съобщават от Граничната полиция. В момента карантината е 3-дневна.


Всички хора, отговарящи на досегашните изисквания за влизане в Гърция, трябва да представят, както досега, отрицателен PCR тест, попълнен формуляр за пътуване и QR код.


На пристигащите на гръцка територия се прави и бърз тест. Те ще бъдат поставени под 7-дневна карантина на посочения във формуляра адрес.


Тази мярка ще се прилага до 21 януари.


Мерките не се отнасят за водачите на товарни автомобили, те ще бъдат пропускани, както досега.

Другата седмица започва ваксинацията на учителите

"Днес с министър Вълчев (министърът на образованието Красимир Вълчев - бел. ред.) събираме списъците с желаещите да се ваксинират учители и от другата седмица започваме ваксинацията им", това каза здравният министър Костадин Ангелов в Симитли по време на обиколка с премиера Бойко Борисов.


Според Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 учителите са част от втората фаза на ваксинация, заедно с работещите в социалните институции и работниците във ферми за отглеждане на норки.


Коронавирусът в България: Идната седмица започва ваксинирането на учителите (хронология)

© Юлия Лазарова

Известни медици и учени подвеждат българите за защитата на ваксината

Известни български лекари и имунолози създават невярна представа за ефекта от ваксината срещу коронавируса, като твърдят пред медии, че тя предпазва не само от разболяване, но и от разпространяване на заразата.


Подобни твърдения се основават на опита с предишни ваксини и на необичайно високата ефективност на тези за коронавируса. Но конкретно за вече одобрените две в ЕС няма документални доказателства и както създателите им, така и регулаторите предупреждават за това.


Подробности по темата четете тук.

Няма опасност ваксините да не стигнат, увери здравният министър

"От ваксината на "Астра Зенека" очакваме 4.5 млн. ваксини, които ще стигнат за 2.5 млн. българи. Първата доставка е 500 хил. дози. Няма никаква опасност ваксините да не стигнат за населението". Това обяви здравният министър Костадин Ангелов по време на посещение на болница в Гоце Делчев заедно с Бойко Борисов. То бе предавано във фейсбук профила на премиера.


Очаква се становище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и одобрение за продукта на "Астра Зенека" (AstraZeneka) съвместно с Оксфордския университет. Вчера Министерството на здравеопазването публикува списък с очакваните доставки за ваксини срещу COVID-19 на двете фирми, чиито продукти са одобрени за употреба в Европейския съюз към този момент - на "Пфайзер"/"БиоНТех" и препаратът на "Модерна". До август се очаква в България да бъдат доставени 1.5 млн. дози от двете ваксини, показва сумирането на всички прогнозни пратки. Те би трябвало да са достатъчни за имунизирането на 700 хил. българи.

Хората с рак да се ваксинират, призова имунолог

Хората с активни тежки автоимунни заболявания не би трябвало да се ваксинират, а тези с ракови, които се подлагат на тежка терапия и по принцип са изложени повече на по-голям риск от инфекциозни заболявания, трябва да са с приоритет при ваксиниране - за тях това е един шанс те да бъдат предпазени. Това коментира пред БНТ имунологът и хематолог д-р Велизар Шиваров.


Ако човек се разболее от друго заболяване след първата доза, втора ща бъде отложена, това е възможно до 12 седмици, поясни той. Според него е спорен въпросът дали да се удължи времето между двете дози, за да бъдат ваксинирани повече хора - шансът предпазването да трае много по-малко е много голям, обяснява той.


Посочи, че няма проблем, ако преди това е поставена противогрипна ваксина.


Коронавирусът в България: Идната седмица започва ваксинирането на учителите (хронология)

© Юлия Лазарова

Кантарджиев: Заболеваемостта спадна на 155 на 100 хил. души

Данните на 7 януари показват, че заболеваемостта в България спада до 155 100 хил. души за последните 14 дни при стойност през ноември от 680 на 100 хил., обяви пред "Нова телевизия" Тодор Кантарджиев, ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести. Вчера по време на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб вече бе отчетено, че три области - Кърджали, Габрово и Разград са извън червената зона, тоест в тях заболелите са под 120 на 100 хил.


Кантарджиев посъветва хората да продължат да носят маски


и да не се събират с други, за да се запазят добри данните. Той посочи, че ако се спазват мерките, няма проблем да се проведат избори в края на март, защото ръстът на заболелите няма да е голям. Допълни, че затруднения може да има с гласуването на хората под карантина.

Много държави направиха избори в пика на разпространението и това не доведе до масово заразяване, допълни той. Темата за датата на изборите стана повод за напрежение между премиера и президента, който трябва да насрочи изборите.

Коронавирусът в България: Идната седмица започва ваксинирането на учителите (хронология)

© Юлия Лазарова


Кантарджиев съобщи още, че след седмица ще започне изследване, което да покаже циркулацията на вируса в България и след приключването му ще може да се каже дали има случаи на новия щам от Великобритания, за който бе обявено, че е по-заразен.


Целият разговор с него вижте тук.

Започва предклиничното изпитване на българската ваксина

В момента започват предклиничните изпитвания на българската ваксина за коронавирус. Това се разбра от изказване пред "Нова телевизия" на проф. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН. Той допълни, че българската ваксина може да се използва за евентуална реимунизация. Имунологът подчерта, че по това време на пазара ще има още много други ваксини и всеки ще има избор коя да използва. Чорбанов коментира и спора кога да бъдат парламентарните избори. Според него е по-добре вотът да е малко по-късно от 28 март, "защото вирусът ще влезе в затишие дотогава".


Коронавирусът в България: Идната седмица започва ваксинирането на учителите (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Броят на починалите надхвърли 8 хил.

Продължава спадът на установените нови случаи на зараза като за последните 24 часа те са 867 или с 11% по-малко за последните седем дни, сочат данните в Единния информационен портал.


След рязкото намаление на броя направени тестове покрай почивните дни в края на миналата година броят им сега се придържа около 10 хил. за последното денонощие са направени 6079 PCR и 3832 бързи теста като процентът положителни общо е 8.75. Това е една от най-ниските стойности, отчитани за последния месец.


За последното денонощие обявените за излекувани са 1402 или с 10% по-малко на седмична база. Продължава лекият спад на лекуваните в болница - 4250 като 377 са в интензивни отделения.


Починали за последното денонощие са 56, с което общият брой на жертвите на коронавируса надхвърли 8 хил. и достигна 8017.


Ваксинирани за последните 24 часа са 3204.


Данните за деня в графики можете да видите тук.Коронавирусът в България: Идната седмица започва ваксинирането на учителите (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Малка пауза след хеликоптерната инициатива - да се върнем отново на ковид ежедневието.

 2. 2 Профил на nim35648730
  nim35648730
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като сложиш и неотчетените жертви по НСИ, на практика Ковид вече е отнел живота на 0,3% от населението на България. Като станат 1% ще знаем, че повечето са го изкарали и Магъров най-после ще е доволен.

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3208 Любопитно

  Няма ли да се намери един грамотен учЕн или лекар
  който да ни обясни с думи прости
  ЗАЩО и КАК ТАКА
  едни прекарват Китайския вирус БЕЗСИМПТОМНО
  а други развиват УСЛОЖНЕНИЯ и УМИРАТ

  КАКВА е ПРИЧИНАТА за това и КАКЪВ Е КРИТЕРИЯТ определящ
  КОЙ ще го кара безсимптомно и КОЙ ще мре

 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2244 Весело

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Критерият е Господ.

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Общият брой на жертвите на коронавируса надхвърли 8 хил.
  Гарантирано от Борисов Българоубиец и ГЕРБ.

 6. 6 Профил на nim35648730
  nim35648730
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Още пролетта ти го обясниха - факторите са възраст, здравословно състояние и количество вируси, попаднали в организма. Като има един малък процент изключения, както с всичко в тоя живот.

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  2021 ще бъде по тежка от 2020.Отваряй,затваряй ще продължи.Противоепидемиологичните мерки ще продължат.Безработицата ще продължава да се увеличава.Туризма ще продължава да се бори със зъби и нокти за своето оцеляване.Ваксините са надежда но тяхната ефективност ще се разбере едва от средата на 2022 ако през 2021 успеем да ваксинираме поне един милион от популацията в България.

 8. 8 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 643 Разстроено

  ...ще се разбере едва от средата на 2022 ако през 2021 успеем да ваксинираме поне един милион от популацията в България.
  —цитат от коментар 7 на chicago514


  По данни в сайта на МЗ, до края на лятото, се очакват едва 1,5млн ваксини, които ще стигнат за 750 хил. души, което е в пъти по-малко от нужното. Едвам ще стигнат за лекарите, полицаите и учителите, преди да стигнат до пенсионерите. А за останалите - кой знае кога

  Очаквани количества ваксини срещу COVID-19 - https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/kolichestva-vaksini-7-01-2021/

 9. 9 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Теси 8000 са сано починалите с положителен ПСР.
  Има много възрастни хора, особено по малките градове и селата, които просто са си умряли без да правят ПСР, така че спокойно може да удвоите бройката.

 10. 10 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#8] от "techops":

  Тези бройки са само за модирните РНК ваксини. Като одобрят Оксфордската бройката ще е друга. Но при тез ибройки ми се струва нелогично да призовават и преболедувалите да се ваксинират - не е ли по-смислено при ограничен ресурс да минат първо неболедували.

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Абе САЩ имат само вчера 4200 жертви...

 12. 12 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Пак почнахме с проковид пропагандата!
  8000 мъртви с наслагване, абе турете така и милионите в САЩ за стрескане....

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Пак почнахме с проковид пропагандата!8000 мъртви с наслагване, абе турете така и милионите в САЩ за стрескане....
  —цитат от коментар 12 на scott


  В България са умирали по над 300 душе всеки ден през 2019 година, колко са 8000 сравнено с предната година? Колкото за един месец!

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5714 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Ти определи критериите за следващата Нобелова награда.
  На клетъчно ниво, има толкова неразгадани и необясними за сега процеси, че учените се задоволяват само със статистика и математически модели.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Няма ли да се намери един грамотен учЕн или лекаркойто да ни обясни с думи простиЗАЩО и КАК ТАКАедни прекарват Китайския вирус БЕЗСИМПТОМНОа други развиват УСЛОЖНЕНИЯ и УМИРАТКАКВА е ПРИЧИНАТА за това и КАКЪВ Е КРИТЕРИЯТ определящКОЙ ще го кара безсимптомно и КОЙ ще мре
  —цитат от коментар 3 на Hawaii


  Имаш нормална имунна система не развиваш симптоми на болен!

  Ако имунната ти система е слаба и предстои да отидеш скоро във вечните ловни полетам се разболяваш!

 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#8] от "techops":

  Това са очакваните ваксини до ЮНИ от първите ДВАМА доставчици. От общо слючени договори с 6 доставчика ( 1 вече е одобрен в ЮК и скоро и в ЕС, другите 2 са последен стадии на изпитания) за общо 20 милиона дози до средата на 2022. Т.е есента ваксини ще има на корем а пролетта ще се чудим какво да ги правим и ще ги даряваме на братята-макединци,африканци и всякакви други.

 18. 18 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#2] от "nim35648730":

  Я вие с входящите номера първо проучете какво е говорил Мангъров. Игаси простото население.

 19. 19 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 103 Неутрално

  До коментар [#11] от "НеКой":

  "Абе САЩ имат само вчера 4200 жертви..."

  По смъртност на глава от населението изпреварваме САЩ. 9-ти в света сме. Най накрая намерихме нещо в което сме добри - да мрем като пилци.

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#10] от "znaya":

  Кой ви призовава вас ? - в момента поне до юли-август ще се ваксинира по списък по приоритетни групи - доктори, възрастни, учители, полицай и т.н. Докато дойде време да решавате дали и преболедували трябва да се ваксинират има поне 9-12 месеца.

 21. 21 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#10] от "znaya":

  преболедувалите могат да се заразяват повторно.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 22. 22 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#14] от "Dariya Koleva":

  да но от средата на септември тази година са умирали по има-няма 500-600 души на ден. Т.е преди време ви показах извадки от НСИ които доказваха, че в последните месеци в българия има седмици в които са умирали 350 души повече дневно отколкото миналата година.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Пак почнахме с проковид пропагандата!8000 мъртви с наслагване, абе турете така и милионите в САЩ за стрескане....
  —цитат от коментар 12 на scott


  Не са се сетили журналистите да правят сравнения с жертвите на България от войните които е водила в миналото. Можеше да изтъпанят гръмко заглавие като това:

  Броят на жертвите от коронавируса в страната надхвърли жертвите на България от Балканската война.

 24. 24 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Малко съм объркан, всъщност не малко, а много съм затруднен да разбера, като какви работят Ангелов, Кантарджиев, Кунчев и други изявени спасители и войни срещу корона вирус - като здравни експерти или като пропагандатори и манипулатори. Нови случаи заразени - имало спад, брой тестове - около 10000, брой положителни - намаление, излекувани - все повече, разпространители на корона вируса - река Тунджа и калоферци, препоръки - маски, добре, брой смъртни случаи - намалели, и накрая, ама съвсем накрая, срамежливо и неясно изфъфлено - смъртните случаи минали 8000 (8017). Ами това си е разгром, бре, разгром! Чета поста на българин - д-р Марков, работещ в лондонско училище - "...днес графиката на средния брой смъртни случаи от Ковид-19 (плаваща 7-дневна средна) на глава от населението за България се прекръстоса с тази на Босна и Херцеговина. В България - средно 16,18 смъртни случая на 1 милион, в Босна и Херцеговина 16,07 на милион. С това събитие България от днес вече е на първо място в света по смъртност от Ковид-19. Иначе казано, от днес вече официално човек живеещ в България има средностатистически най-висок риск да умре от Ковид-19, в сравнение с гражданин на която и да било друга държава по света, било то в Африка, Америка Европа или Азия. Този път няма да коментирам – вече няма какво да се коментира..."
  И аз няма какво да добавя! Освен да се повторя - НЕКАДЪРНИЦИ!

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  Абе САЩ имат само вчера 4200 жертви...
  —цитат от коментар 11 на НеКой


  По-точно 4134 жертви в САЩ за вчера! коеот ги поставя на 13-то място по брой починали от вируса на един милион жители. Ние сме малко по-напред - на 9-то място сме!

 26. 26 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Не слушай Мангъров и се чуди. Човека го каза. Иначе, не знаят и те. Но около мене напоследък са само безсимптомни, вкл. братовчедите, които покрай спешна операция разбрали с изненада, че са коронозни и трябва да седят вкъщи. И до края никакъв симтом, дори кихавица, не са имали.

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално
 28. 28 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 748 Любопитно

  "Коронавирусът в България: броят на починалите надхвърли 8 хил."

  Значи се движим абсолютно паралелно с Великобритания по този показател - те са почти 10 пъти повече от нас и имат малко по-малко от 10 пъти повече починали...

 29. 29 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#25] от "vassilun":

  Е по тая логика Санмарино трябва да са умрели всички. Язък им за старата държава.

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  Някои от лекарското съсловие, било то главни лекари, шефове на ковид отделения, шефове на болници с ковид отделения, тези от БЛС, няма ли да понесат отговорност за катастрофалните в световен мащаб резултати от лечението на болни от ковид-19?! Как е възможно да сме на едно от последните места по заразени в ЕС, доскоро на 25-то място, а на първо място в света по смъртност?! Каква е тази чутовна некадърност, облечена в бг бели престилки?!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мърмор":

  "като какви работят Ангелов, Кантарджиев, Кунчев"

  Работят като посрещачи на поредната дребна пратка ваксини!

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":Е по тая логика Санмарино трябва да са умрели всички. Язък им за старата държава.
  —цитат от коментар 29 на Славейко


  Сан Марино трябва да се изключи от статистиката, защото е с населеие от няколко хиляди души и няма как да е показател!

 33. 33 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Абе САЩ имат само вчера 4200 жертви...
  —цитат от коментар 11 на НеКой

  Да, ама САЩ са на 13-то място по смъртност, а ние сме на 9-то.

 34. 34 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 267 Гневно

  До коментар [#24] от "Мърмор":

  Какво си чел къде си чел къде ги четете тия, аз отварям сайта за коронавируса и смъртността е на девето място в света
  https://www.worldometers.info/coronavirus/
  след Сан Марино, Белгия, Словения, Босна, Италия, Лихтенщайн, Македония и Чехия. Нека продължават да надписват бройки на умрели от корона, докато не разрешат аутопсии на починалите, за мене ЛЪЖАТ

 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  " Починали за последното денонощие са 56, с което общият брой на жертвите на коронавируса надхвърли 8 хил. и достигна 8017."

  Един град, приблизително с големината на Якоруда си е отишъл за една година от картата на страната ни дотук ! Много хора не успяха да преодолеят китайския вирус ! Тъжно !

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  Някои от лекарското съсловие, било то главни лекари, шефове на ковид отделения, шефове на болници с ковид отделения, тези от БЛС, няма ли да понесат отговорност за катастрофалните в световен мащаб резултати от лечението на болни от ковид-19?! Как е възможно да сме на едно от последните места по заразени в ЕС, доскоро на 25-то място, а на първо място в света по смъртност?! Каква е тази чутовна некадърност, облечена в бг бели престилки?!
  —цитат от коментар 30 на hamiltonf


  +++!

 37. 37 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  В България са умирали по над 300 душе всеки ден през 2019 година, колко са 8000 сравнено с предната година? Колкото за един месец!
  —цитат от коментар 14 на Dariya Koleva

  Статистически може и да са малко.
  Стига да не си ти или твой близък.

 38. 38 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мърмор":

  Ами Баце каза, че ние се справяме най-добре.
  Значи, разполага с информация, че останалите държави лъжат, при тях има много повече умрели, отколкото признават.

 39. 39 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1177 Любопитно

  "Кантарджиев посъветва хората да продължат да носят маски"
  Гарантирано предпазват от мозък, но не носещия а тези около него!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 40. 40 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#34] от "Славейк
  колкото каже световното правителство толкова ще починат от ковиде той е техен инсртумент все пак

 41. 41 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Бързо избори докато вируса е хванат натясно. Герберастите са пълни с антитела, за останалите карантина.

 42. 42 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Това прави над 800 души на месец, за периода март 2020 - януари . Обаче в България умират над 9000 души за един месец. Общата бройка на починалите не се променя. Какъв е изводът?

  Айде започвайте с минусите и хейт.

 43. 43 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 267 Любопитно

  До коментар [#35] от "samoedin":

  Умрели са, а нямат и деца. От бездетие ще умре народът, не от болест.

 44. 44 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#39] от "Иван":

  Съветвам Кантарджиев също да продължава да се крие да не го бият.

 45. 45 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 267 Любопитно

  Африка с по 10 деца на един възрастен няма проблем с коронавируса. Верно, има проблем със самите деца, но не би било зле българите да помислим малко. Не е нужно оня характеропат Иво Христов да реве на умрело, да се сетим.
  До коментар [#43] от "Славейко":

 46. 46 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мърмор":Какво си чел къде си чел къде ги четете тия, аз отварям сайта за коронавируса и смъртността е на девето място в светаhttps://www.worldometers.info/coronavirus/ след Сан Марино, Белгия, Словения, Босна, Италия, Лихтенщайн, Македония и Чехия. Нека продължават да надписват бройки на умрели от корона, докато не разрешат аутопсии на починалите, за мене ЛЪЖАТ
  —цитат от коментар 34 на Славейко

  Данните, които цитирам също са от Wordometers.info. Прави сте - към днешна дата сме 9-ти. Аз говоря за изфъфлените, скривани, премълчавани данни за смъртността в България за периода края на ноември/началото на декември /оттогава е текстът на д-р Марков/. Действително бяхме първи в света. Но нима сега, фигуриране в световната десетица по смъртност не е разгром. По-зле сме от бантустан!

 47. 47 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Когато броят на новозаразени за седмица падне под 50/100 000, тогава може да се мисли за разхлабване на мерките. Сега сме на 155. В Германия за денонощието пък има към 32 000 новозаразени.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 48. 48 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Разстроено

  До коментар [#35] от "samoedin":

  "Естественото " намаляване на населението на България е около 50 хиляди годишно - нармален областен град. Тъжно!

 49. 49 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#5] от "plynii":

  Виновен е и за над 350 000 умрели в САЩ и общо вече към 2 млн. в света.

 50. 50 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Някой беше направил сметка , че при тези стойности ще вдигнат ограниченията и следващия пик ще съвподне с изборите на 28/03/2020. И като гледам как се напъва Борисов за тази дата ми и зглежда доста реалистично. И тогава какви избори с наплашени хора. Тогава хоп ниска избирателна активност. От това печелят ГЕРБ и партията на ЕРДОГАН ДПС

 51. 51 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Разстроено

  До коментар [#42] от "usernotfound":

  Общата бройка на починалите тази година е с над 15 хиляди по-голяма. За да намерим подобно повишаване в исорията на България, трябва да се върнем до 1927 г. - 16 хиляди в повече. През целия период след това най-голямото повишаване на смъртността е през 1959 г. - 12 хил души. Останалите резки повишавания са с по около 5 хил души годишно.

 52. 52 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Като сложиш и неотчетените жертви по НСИ, на практика Ковид вече е отнел живота на 0,3% от населението на България. Като станат 1% ще знаем, че повечето са го изкарали и Магъров най-после ще е доволен.
  —цитат от коментар 2 на nim35648730


  Процентите и математиката очевидно са ти чужди.

 53. 53 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 214 Неутрално

  До коментар [#42] от "usernotfound":Общата бройка на починалите тази година е с над 15 хиляди по-голяма. За да намерим подобно повишаване в исорията на България, трябва да се върнем до 1927 г. - 16 хиляди в повече. През целия период след това най-голямото повишаване на смъртността е през 1959 г. - 12 хил души. Останалите резки повишавания са с по около 5 хил души годишно.
  —цитат от коментар 51 на Patsis


  Въпросът е, колко от тях починаха поради липса на лекарски грижи и възможност за лечение в болниците, които лекуваха само Ковид. Колко онко, колко диабетици, колко сърдечно-болни, колко с бъбречна недостатъчност, колко още с други по-леки заболявания? Колко поради липса на лекарства? Колко поради финансова невъзможност да си направят навреме тест? Това е въпросът.

 54. 54 Профил на osz591083932
  osz591083932
  Рейтинг: 8 Неутрално  [quote#46:"Мърмор"][/quote]

  На 9то място сме, ако се гледа смъртността от февруари 2020, когато на практика в България все още коронавирисуът не беше дошъл. Тук може доста по-акуратно да се следи статистиката - https://ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&minPopulationFilter=1000000&country=ITA ~BGR~BEL®ion=World&deathsMetric=true&interval=smoothed&hideControls=true&perCapita=true&smoothing=7&pickerMetric=location&pickerSort=asc

  В началото на Декември бяхме номер 1 :)

 55. 55 Профил на army
  army
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Да не се радваме предварително!

 56. 56 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 533 Любопитно

  До коментар [#42] от "usernotfound":Общата бройка на починалите тази година е с над 15 хиляди по-голяма.
  —цитат от коментар 51 на Patsis


  Ми не е така. 118 хиляди починали за 2020 спряма около 108 хиляди за предходните години. НСИ.

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 57. 57 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Годината започва добре!

 58. 58 Профил на osz591083932
  osz591083932
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#56] от "GM":

  Според таблиците на НСИ ( https://www.nsi.bg/bg/node/18121/ ), за 2019 цифрата е 105,958, а за 2020 е 121,249 :)

 59. 59 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#56] от "GM":Според таблиците на НСИ ( https://www.nsi.bg/bg/node/18121/ ), за 2019 цифрата е 105,958, а за 2020 е 121,249 :)
  —цитат от коментар 58 на cll29692939


  Ха, верно са ги вдигнали. На 31 Декември свалих таблицата със сравнения 2019 - 2020 по седмици, бяха 118. Сега гледам са напляскали по 700-800 върху предните 7-8 седмици.

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 60. 60 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  До коментар [#53] от "derek101":

  Всяка епидемия има преки и косвени жертви. Но дори регистрираните като починали от ковид-19 7,6 хиляди са надминати само два пъти - 1927 и 1959 година по увеличаване на общата смъртност.

 61. 61 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  До коментар [#56] от "GM":

  105957 за 52 седмици /364 дни/ през 2019, 121238 за 52 седмици от 2020, приключващи на 27 декември. Разлика - 15281, като данните за последните седмици са предварителни, има пропуснати случаи, които се прибавят даже два месеца по-късно. Отделно 2020 има 366 дни - така че ще достигнем близо 16 хиляди починали повече.

 62. 62 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Айде и тоя се включи...

  Вчера бяха 1,5 милиона, днес вече са 4,5 милиона...
  Които щели да стигнат за 2,5 милиона ваксинирани...
  На някой - по две, на други - по една?

  И целия този цирк - още преди да се е включил баш циркаджията, вероятно той ще вдигне още мизата, примерно 10 милиона ваксини за 15 милиона души.

 63. 63 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Много приказки-малко действие!
  До вчера в Румъния са ваксинирани 77 000 хил. души или 402 души /100 хи. души, а в България организацията на ваксинацията или доставките(??) бървят яваш -яваш : 7 000 души ваксинирани или 101 души/100 хил. души. Само хвалби слушаме по масмедиите от здравните власти и от Главния фукльо ББ, ама иначе за нищо не стават.
  Всички страни в ЕС за ваксинирали вече от 2 до 8 пъти повече хора на 100 хил., да не говорим , че Израел е с показател 13 хиляди чов./ 100 хиляди ли 13%, а ред други страни вече са с 2-8% ваксинирани.
  Както я кара нашата кампания ще приключи в ранната пролет на 2023 г. За който я дочака!

 64. 64 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1177 Весело

  "няма опасност ваксините да не стигнат, увери здравният министър"
  Със сигурност няма такава опасност !

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 65. 65 Профил на osz591083932
  osz591083932
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#63] от "glaxo11":

  Отново заемаме последно място в Европа и Света. Ето и статистиката нагледно - https://ourworldindata.org/grapher/daily-covid-vaccination-doses-per-capita?tab=map&stackMode=absolute®ion=World

 66. 66 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#44] от "Славейко":
  "Съветвам Кантарджиев също да продължава да се крие да не го бият."

  Е как ще го бие някои с тоя гузен вид на добродушен милиционер -пиянде , най много ракията да му отмъкнат. Това ще да е наистина страшно наказание за него!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 67. 67 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#30] от "hamiltonf":

  Пишете пълни глупости, колко са заразените е божа работа и най-малко зависи от лекарите. Зависи колко са тествани, кои точно и най-вече зависи кой колко спазва мерките за дистанция. Единствения параметър по който може адекватно да оценим както управлението на кризата, така и конкретно действията на медиците са умрелите на един милион. И по този параметър сме си съвсем адекватни (+-10%) на повечето европейски държави - Италия,Франция, Великобритания и по света разбира се.

 68. 68 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#63] от "glaxo11":

  Това са глупости, всички ваксини които са получени са в процес на поставяне, никъде ваксина не е седяла повече от седмица преди да се сложи. И разбира се се пазят половината за реваксинация щото не е сигурен графика за нови доставки. А с Израел не може да се сравняваме - те плашат по 30 евро дозата и са поръчали още Април, ние плащаме по 12 евро и поръчахме Ноември.

 69. 69 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#63] от "glaxo11":

  Вие сте единствния коментиращ, който от цялата плява в конкретната статия е открил зрънцето.
  Адмирации. Проблемът е стратегически.

 70. 70 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#65] от "cll29692939":

  ++++Благодаря за показателната таблица!

 71. 71 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  До коментар [#68] от "m17":

  Не мога да повярвам, че във Форума на "Дневник" съществуват хора, с елементарно ниво на възприятие и интелигентност!? Не ми губете времето, прочетете още един път какво съм написал, опитайте се да вникнете, и ако пак не можете, значи сте неспасяем случай.
  Жалка история...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 72. 72 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#68] от "m17":

  Не съм твърдял , че ваксините се крият или преседяват в хладилници. Просто са малко и организацията също не е на ниво. В стил днес е почивен ден, ще ваксинираме утре. А как другите за същия срок са ваксинирали по 2 до 100 пъти повече хора. Израел платил двойно?!. Ами да платим и ние! Какво ни пречи? $100 мил. повече не са проблем ! Само , че то само с пари не става!

 73. 73 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#69] от "subaru":

  Благодаря за добрите думи!
  Правителството и здравните власти дължат на населението още много отговори - не упреквам лекарите и здравните работници за изключително високата смъртност- толкова могат. Нивото на здравеопазването ни е на най-ниското ниво в ЕС. Без уговорки! Айде нека да е еднакво с това на Албания, Македония и Босна.
  Затова трябва, тези момчета , които са на власт, вместо да говорят дебели приказки и да замазват тежката картина, да мислят повече за алтернативата! А тя според мен е по-сериозни рестрикции( другите страни затвориха всичко и туриха и вечерен час, ние пуснахме пак детските градини и началния курс-да разнасят заразата). И това лицемерно оплакване , че ще загине бизнеса-няма да умрем от глад или много важно че ще фалират мутрите дето са 90% от държащите ресторанти, кафенета и барове) и строги санкции за простите селяни на които селския събор, егоистите на които яденето и пиенето, фитнеса или обикалянето по МОЛ-ове им е по-важно от здравето на другия. Не им пука, но като ги надупи нуждата търчат по болниците. И не си дават сметка, че 2 лекари, 3 мед. сестри и 2 санитарки не могат да се грижат за 30-40 болни в Ковид отделението адекватно, и болните като на конвейер се отправят към интензивното и оттам към моргата.

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  До коментар [#11] от "НеКой":

  САЩ са 328 милиона, с нас ли ще ги сравнявате.

 75. 75 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Ха-ха, учителите щели, може би, едва ли не от някоя друга седмица да ги ваксинират. А вече цяла седмица учителите ги хвърлиха във вирусната среда. Щото нали те милите дечица изобщо не носят никакви вируси....
  Обаче от другата седмица в училищната среда идва ТЕЖКАТА Артилерия. Тръгват на даскало Гимназистите.
  Малки и големи "мили дечица" без никакви предпазни средства в клас. И по коридорите. Да пръскат корони в лицата на учителите.
  Или както се изрази един от главните жътвари Деян Стаматов, щом ваксинираме първия учител и веднага отваряме всички училища, да видим какво ще стане.
  Ми жътва ще стане. Мечта.
  А ваксинираните учители ще имат имунитет чак в края на февруари.
  Какво ли толкова ще стане?
  !

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Нашата ваксина не бяха ли я обявили за универсална, срещу всякакви вируси.

 77. 77 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#59] от "GM":

  Все пак не могат много да ги вдигат преди избори. След изборите може да се увеличи смъртността още повече.
  А сега сериозно - колкото и да пишат умрели, искам доказателства, че са ПОРАДИ или дори СЪС корона. Не може да ми разправят колко умрели от коронка, а да няма една аутопсия и едно медицинска потвърдена причина за смърт. За 1200+ лв. на калпак и аз бих писал свободни съчинения.
  А сега заплашително: както кризата с "бежанците" - пореден опит за инжениране на криза. Е няма да стане, но ще ви представя сметката - на всички участнии. Най-сигурен получател на сметката е МЕДИИТЕ

 78. 78 Профил на osz591083932
  osz591083932
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#59] от "GM":Все пак не могат много да ги вдигат преди избори. След изборите може да се увеличи смъртността още повече.А сега сериозно - колкото и да пишат умрели, искам доказателства, че са ПОРАДИ или дори СЪС корона. Не може да ми разправят колко умрели от коронка, а да няма една аутопсия и едно медицинска потвърдена причина за смърт. За 1200+ лв. на калпак и аз бих писал свободни съчинения.А сега заплашително: както кризата с "бежанците" - пореден опит за инжениране на криза. Е няма да стане, но ще ви представя сметката - на всички участнии. Най-сигурен получател на сметката е МЕДИИТЕ
  —цитат от коментар 77 на Славейко


  Бързо нахлупвай шапката от станиол, преди илюминатите да ти промият бистрият ум с 5G вълните!!!

 79. 79 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#76] от "Роси":

  И срещу хроника пенис еректум, колон иритабъл и малоумие, госпожо Роси! И ще се казват Кьорфишекум-21!

 80. 80 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3829 Весело

  До коментар [#79] от "glaxo11":

  Строг, но справедлив! :-)

 81. 81 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#80] от "daskal1":

  Привет! И честита Новата година! Здраве и спокойствие, че гледам много екшън тези дни при вас, в братска Америка.
  А на госпожата каквото и да и кажеш, ще е тежка интелектуална задача да го проумее :)

 82. 82 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3829 Весело

  До коментар [#81] от "glaxo11":

  И на теб здраве и късмет, останалото си идва. И не се тревожи за "Роси", тя е тук на олимпийския принцип по всички дисциплини :-)

 83. 83 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  До коментар [#81] от "glaxo11":

  Пропуснах акшъна: той за нас в провинцията е телевизионен, иначе животът си тече леко забавено., при хубаво време през уикендите на плажа, морето успокоява с монотонността си и пространствата. От понеделник започва семестърът, но и той е някак си нереален с дистанционното общуване, макар че имаме и обикновено дневно обучение. Просто студенти и родители проявяват икономическо мислене - защо да плащам за квартира и храна далеч от дома като може да го правя при мама и тате (те партитата си продължават като скрита от възрастните дейност) :-)

 84. 84 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Весело

  До коментар [#79] от "glaxo11":

  А мебели с нея ще може ли да се лакират? (По Пипи дългото чорапче)

 85. 85 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#84] от "Patsis":

  Може, може :) !

 86. 86 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#71] от "hamiltonf":

  Умирате, защото сте едни злобни чички ,които мразите лекарите си .Затова. И защото имате едни от най-ниските разходи за здравеопазване в Европа и част от Африка. И защото плюскате мазни мръвки и пиете домашни метанолови ракии (дори 0.000001% метанол води до хронични системни мозъчни проблеми). И това се вижда по форумите. Пък и не ходите на профилактични прегледи (Щото 'тоА какво ше ми каже'). Ето затова. Бай Ганьо и Андрешко закономерно мрат. Естествено докторите са им виновни. После 'американците знайш ли и колко са тъпи'. То се виждат тъпаците , които си затриха здравеопазването за да е евтино на комунистическите чички….

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 87. 87 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Ами, най-болната и нелекувана нация сме. Този вирус го потвърди.

 88. 88 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#72] от "glaxo11":

  Какво значи "организацията не е на ниво", организацията която зависи от България си е съвсем на ниво - хладилници има, започва се поставянето до ден след пристигане, има точен график и списъци на желаещите. А относно цената - ние сме си поръчали заедно с цяла европа и получаваме пропорционално на населението си. Колкото има за нас, толкаова е и за германия и франция по 10.

 89. 89 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#71] от "hamiltonf":

  И аз се впечатлявам как уж интелигентни хора могат да пишат и още по-зле да мислят пълни глупости. Ама ето - уж хора с познания пък вярват в идиотизми.

 90. 90 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  До коментар [#86] от "Dr_Doolittle":

  Хората умират, защото имаме най-некадърните и корумпирани лекари в целия свят! Безспорен факт!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 91. 91 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Когато броят на новозаразени за седмица падне под 50/100 000, тогава може да се мисли за разхлабване на мерките. Сега сме на 155. В Германия за денонощието пък има към 32 000 новозаразени.
  —цитат от коментар 47 на proventuss


  Мерките бяха въведени при заболеваемост от 600 на 100 000 със заявена цел спадане с 35 %,спаднала е с 300% ,в каква степен това се дължи на ерките и в каква на естествената динамика на епидемията е отделен въпрос,който е ирелевантен за ре;ението за мерките,което ще рече ,че целтта е постигната ,трябва да се свалят и да останат само постоянните,маски на закрито и дистанция.МЗ си "връзва гащите" с наблюдаване от още една седмаци,втората нормална ,от както се наблюдава спад,което макар и неприятно е търпимо,Повече ще е прекомерно и нецелесъобразно от медицинска гледна точка.

 92. 92 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Умирате, защото сте едни злобни чички ,които мразите лекарите си .Затова. И защото имате едни от най-ниските разходи за здравеопазване в Европа и част от Африка. И защото плюскате мазни мръвки и пиете домашни метанолови ракии (дори 0.000001% метанол води до хронични системни мозъчни проблеми). И това се вижда по форумите. Пък и не ходите на профилактични прегледи (Щото 'тоА какво ше ми каже'). Ето затова. Бай Ганьо и Андрешко закономерно мрат. Естествено докторите са им виновни. После 'американците знайш ли и колко са тъпи'. То се виждат тъпаците , които си затриха здравеопазването за да е евтино на комунистическите чички….
  —цитат от коментар 86 на Dr_Doolittle


  И кой от всички тези пороци /човещинийки/ не е присъщ на докторите? (за коректност в изследването параметъра "профилактика при лекар" можеш да го промениш на "... при автосервиз", "... адвокат", "... финансов консултант"...

 93. 93 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#73] от "glaxo11":

  Средновековно мислене,постете и се молете.Пример от сега с мен,За медикаментоната терапия на хронично заболяване посетих личния лекар в ДКЦ,лаборатория,лекар специалист и ще трябва да посетя още веднъж лекаря специалист и личния лекар,като решение се взема на база лабораторни резултати.което ,ако имаше електронно здравеопазване може без никакъв ущърб за качеството на терапията да стане изцяло дистанционно с физически контакт само в лабораторията и без излагане на риск и лекарите,които в случая са ваксинирани преди дни ,Медицинските учереждения са безспорно най-рисковите места за заразяване и не само с Коеид 19.Друг пример,пак с мен,като адвокат прая доказателствено искане за препис от докумен в институция,вземам удостоверението от съда,нося го в институцията,после трябва да отида да го взема от въпросната институция и да го представя в съда,единствено последното може да стане по пощата,ако има;е ред за електронен обмен на документи,всичките тези контакти,плюс тези при пътуването няма да ги има,плюс че този начин на работа предполага и служители на гише в съда и институциите,които при електронен обмен изобшо не е необходимо да присъстват там и да рискуват да се заразят или разпосранят зараза.Давам само примери за дейности,които без никакъв ущърб за никого могат да се извършат изцяло в електронна среда.Освен това по граждански и административни дела заседаниев в омлайнсреда изобщо не е проблем.И всичко това редуцира риска много повече ,от колкото затварянето на места за развлечение,в които няма интензивни контакти с много хора,като ресторанти,кина,тетри,
  Другото противно е,че при локдаун,преминаването на работа от разстояние е препоръчително и възможността се преценява от работодателя и евентуално работниците,но затварянето на местата за развлечение-задължително.Та за затваряне на места за развлечение и ограничения,вредящи и на начина на живот на хората,и на бизнеса и заетостта може да се мисли едва когато цялата държавна и бизнес администрация е преминала на дистанционен режим на работа и това се е оказало недостатъчно.

 94. 94 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Весело

  Много приказки-малко действие!До вчера в Румъния са ваксинирани 77 000 хил. души или 402 души /100 хи. души, а в България организацията на ваксинацията или доставките(??) бървят яваш -яваш : 7 000 души ваксинирани или 101 души/100 хил. души.
  —цитат от коментар 63 на glaxo11


  Ти не се набирай мноо по баламатума, щото това закъснение може да спаси доста странични ефекти от новите ваксини!

 95. 95 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#93] от "slonsco":

  ++++++Много сте прав!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK