Денят на данъчната свобода ще настъпи най-късно от 10 години насам

Денят на данъчната свобода ще настъпи най-късно от 10 години насам

© Велко АнгеловБлизо 140 дни ще работим за държавата през 2021 г. Въпреки тежкия удар на пандемията през следващата година консолидираните приходи в бюджета се очаква да достигнат 47.6 млрд. лв. Заложеният в бюджета размер на брутния вътрешен продукт на страната през тази година е 124.5 млрд. лв., тоест средно за един календарен ден българите ще изработват по 341 млн. лв.


Ако приемем, че всичко изработено от началото на годината отива в държавата хазна, то ще ни трябват 140 дни да я попълним. Това означава, че Денят на данъчна свобода през 2021 г. се пада на 20 май, което е най-късната дата за "данъчната" свобода през последните над 10 години.


Пандемията нанесе своя удар върху бюджета. Преразпределението се увеличи, като през 2021 г. се очаква консолидираните приходи да достигнат 38.2% от БВП на страната. След възстановяването от предходната криза в един продължителен период - от 2013 до 2018 г. - бюджетните приходи са в рамките на около 35-36% от БВП. Нарастването сега показва, че ролята на държавата в икономическия живот на страната се увеличава.
Това се потвърждава и от другата голяма промяна, а именно - значително по-високите публични разходи и свързания с тях голям дефицит, който се очаква се да достигне 4.9 млрд. лв. през 2021 г.


Само въпросните 4.9 млрд. лв. се равняват на над 14 дни за "отработване". Това са допълнителните дни, през които икономиката щеше да работи само за бюджета, ако трябваше да покрие и планирания дефицит.


Наричаме ги дни за отработване, тъй като дефицитът в крайна сметка винаги тежи върху данъкоплатците. Последните получават помощ от европейските граждани, като заложените помощи в бюджета са близо 4 млрд. лв. Трансферите от ЕС на практика ще ни спестят близо 12 дена работа за държавата.


Официалната дата на данъчната свобода - 20 май 2021 г., включва всички приходи, в т.ч. "приносът" на европейските данъкоплатци.


Най-голямата тежест традиционно пада върху работещите българи. Денят на данъчна свобода за работещите настъпва по-късно, тъй като върху тях пада и тежестта на облагането върху доходите, в т.ч. попълването на социалноосигурителните фондове.


Интересно е, че въпреки безпрецедентния срив на стопанската активност през първата половина на изминала година работещите българи са внесли повече данъци в държавната хазна през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Въпреки някои мерки за облекчаване на данъчното бреме - например по-ниската ставка за ДДС на определени стоки или временни отстъпки при някои местни данъци и такси, в общия случай българският данъкоплатец ще плати повече данъци и през 2021 г.


Заглавието и акцентите в текста са на "Дневник". Коментарът е от Бюлетина на ИПИ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Любопитно

  Стига глупости, бе - каква данъчна свобода ???

  [email protected]
 2. 2 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1273 Весело

  Стига глупости, бе - каква данъчна свобода ???
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  За хора с робско мислене като теб естествено ще е пълна енигма какво е това свобода, още повече данъчна!

 3. 3 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 136 Весело

  Яко! Ще работим за бутилките с уиски, пищов и малко пари. За гласа, който не е премиера, яко ще поработим.

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  "Интересно е, че въпреки безпрецедентния срив на стопанската активност през първата половина на изминала година работещите българи са внесли повече данъци в държавната хазна през 2020 г. в сравнение с 2019 г."

  Ай стига ве, как стана тоз номер, уж спад, па данъците повече.

  Ако питат мен кръчмите и моловете няма смисъл да ги отварят. Явно не внасят много данъци. :)

 5. 5 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Данъчна свобода? Вместо да ви кажат, че тази година ще ви е най-трудно да си платите данъците. Всъщност - може. За хора, на които им е втълпено, че са "себе си"; че са щастливи, ако видят на живо Криско и Гери; че мечтата им е да участват в кастинг за "Фермата"...

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  А Боко не повтаря ли непрекъснато,че тука плащаме най-ниските данъци. Някои дори му вярват.

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5640 Неутрално

  Данъчна свобода, само ако не си се родил

 8. 8 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Напълно нормално е за работническо-селският манталитет да се изразява по този начин. Все се пак е хубаво да споменем, че без "данъчното робство" няма как да съществува каквато и да е държава (или подобие дори), болници, училища и основополагащи институции. Все пак недостигът на пари, навсякъде в България, е пряк резултат от този начин на мислене, защото основната цел на мнозина е да крият (данъци) или крадат по някакъв начин от всички останали (наследство от комунизма). Всички онези, кото пропагандират подобни небивалици ("данъчна свобода") публично, трябва да бъдат съдени и осъдени за непредумишлено убийство на всички хора, които умират поради недостиг на средства пряко свързани с данъците, които от левундерите са наречени "робство". Затова пък според тях турците само са присъствали, най-вероятно като туристи.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 9. 9 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мизийски":

  Пълни глупости. Когато данъците се открадват и отиват в премиерските шкафове няма как да очакваш хората да искат да плащат. Аз не съм получил нищо за данъците, които внасям. Единствените, които трябва да бъдат съдени и осъдени са корумпираните чиновници, които открадват нашите данъци и осигуровки. И нека всички знаят, че облагането в България изобщо не е ниско. На средноевропейско ниво е. Но кражбите са на световно!

 10. 10 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мизийски":Пълни глупости. Когато данъците се открадват и отиват в премиерските шкафове няма как да очакваш хората да искат да плащат. Аз не съм получил нищо за данъците, които внасям. Единствените, които трябва да бъдат съдени и осъдени са корумпираните чиновници, които открадват нашите данъци и осигуровки. И нека всички знаят, че облагането в България изобщо не е ниско. На средноевропейско ниво е. Но кражбите са на световно!
  —цитат от коментар 9 на m_todorov


  Значи вярваш, че всичко започва с Бойковото шкафче. "Всичко чрез Него стана; (Йоан 1:1) . И преди Него нищо?! Сам се замисли колко ти е капацитетът. Не ти пожелавам да отидеш в провинционална болница, за да се увериш колко си глупав. Щом си решил да предизвикваш съдбата, твой проблем.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 11. 11 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1158 Весело

  До коментар [#8] от "Мизийски":

  Хахахахаахахахаха
  А кОй Ще ПоСтРоИ ПъТиЩата? Хър-дър

  Седнал някакъв хардкор етатист да обяснява, че тия, които наричали данъците кражба, били "левундери". В странен свят живеем. Явно не само истината е "алтернативна", ами даже и думите ги използваме "алтернативно", както ни е удобно и без връзка със значението им.
  Апропо, акъл (боравя "алтернативно" с думата), ти в каква болница би се лекувал в 95/100 случая - в държавна или в частна? А в какво училище смяташ, че чаветата ще получат по-добро образование - в частно или в държавно?
  А как наричаш отнемането под заплаха на пари от някого? Явно не е "крадене", защото според теб да се противиш на това било крадене от всички останали. Втф?
  Срам ли те е да си кажеш, че си левичар, та затова правиш такива ментални гимнастики? Разбираемо - и мене щеше да ме е срам, ама още повече щеше да ме е срам като теб да наричам черното бяло. ;)

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 12. 12 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Най-голямата тежест традиционно пада върху работещите българи. Денят на данъчна свобода за работещите настъпва по-късно, тъй като върху тях пада и тежестта на облагането върху доходите, в т.ч. попълването на социалноосигурителните фондове.


  Ей това е много интересно и е същността на нещата. Денят на данъчната свобода трябва да се смята само за работещите, а не средно за цялото население. Какви данъци плащат примерно пенсионерите и децата. Та посочените 140 дни всъщност изобщо не са верни, хайде да посмятаме:
  1. Осигуровки работодател и работник - малко над 30%
  2. ДОД - 10%
  3. ДДС - 20%

  Та от 1000 изработени лева:
  1. Осигуровки - 300 лв.
  2. ДОД - 70 лв. (10% от 700 лева)
  3. ДДС - 125 лева (ДДС за потребление на останалите 630 лева)
  Ей ги заминаха 495 лева, или половината от изработената сума, или 180 дена от годината. И дотук даже не сме отчели разните му акцизи, местни данъци, всякакви таксички и т.н.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darulio":

  Този се представя за десен антикомунист , а всъщност е червен в червата.

 14. 14 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 334 Гневно

  При тази политическа каста всяка следваща година данъчната свобода ще настъпва все по-късно.
  А за свободата - не се наемам да гадая...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 15. 15 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Както е тръгнало ако хунтата продължи да управлява до година две, данъчната свобода за текущата годи ще идва към средата на следващата. Видим резултат и отличен кредитен рейтинг!

 16. 16 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мизийски":


  ...Всички онези, кото пропагандират подобни небивалици ("данъчна свобода") публично, трябва да бъдат съдени и осъдени за непредумишлено убийство на всички хора, които умират поради недостиг на средства пряко свързани с данъците, които от левундерите са наречени "робство". Затова пък според тях турците само са присъствали, най-вероятно като туристи.
  —цитат от коментар 8 на Мизийски


  То бива да си гербав комуняга ама това е прекалено!
  Данъците са едно такова нещо, което населението плаща на държавата за да получи от нея едни услуги. Ще рече, че аз плащам част от спечеленото от мен на държавата. Е, понятието "данъчна свобода" показва колко време работя за държавата и колко за мен...В статията пише, че за 2021 СРЕДНО ще бачкаме за държавата 140 дни...Средно, щото тия дето пием, пушим, купуваме луксозни стоки, караме много кола и изкарваме доста пари ще бачкаме повече...

 17. 17 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#12] от "rumen_s":

  Пропускаш, че за да ти даде работодателя тия 1000 лв., то той реално е платил и ДДС в/у тях...Щото заплатата ти се явява част от т.н. добавена стойност...
  Та какво казвахте за десятъка по турско?

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  А Боко не повтаря ли непрекъснато,че тука плащаме най-ниските данъци. Някои дори му вярват.
  —цитат от коментар 6 на Роси


  Със сигурност са по-ниски. За справка в Германия това се пада след 200+ дни. Па тука само 140. :)

 19. 19 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5640 Неутрално

  До коментар [#6] от "Роси":

  Когато ББ говори за ниски данъци има в предвид само ДДФЛ/ДОД който е 10%. За другите си затваря очите

 20. 20 Профил на F
  F
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#18:"realguru"][/quote]

  В САЩ е 105, Швейцария е след 121, Канада 139 и т.н. Мит е, че в България данъците са ниски, но е факт, че не получаваме нищо срещу тях.

 21. 21 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мизийски":
  —цитат от коментар 16 на lz73


  Коя е тази държава, бе умнико? Горите ли, планините ли или животните? Държавата това сме ние. Ти не плащаш на държавата, която е нещо извънземно. Това че, държавата е нещо отнесено и ти е длъжна е наследство от комунизма (на който явно се кланяш). Какво ли да се хабя с хора, на които коефициентът им на интелигентност е по-нисък от възрастта им.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 22. 22 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мизийски":

  Ако беше прочел статията, преди да се изкажеш НЕкмпетентно, щеше да усътановиш, че това нещо "ден на данъчна свобода" е денят, в който статистически и усреднено държавата е прибрала всички изисквани от нея данъци, т.е. всички са си платили като попове.

 23. 23 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мизийски":Ако беше прочел статията, преди да се изкажеш НЕкмпетентно, щеше да усътановиш, че това нещо "ден на данъчна свобода" е денят, в който статистически и усреднено държавата е прибрала всички изисквани от нея данъци, т.е. всички са си платили като попове.
  —цитат от коментар 22 на lalleen


  Погледни горния коментар. Коя е тази държава, какво е държавта, ти как си я преставяш? Може би като жужащи бръмбари, по подобие на това, което е в твоята глава... Бу-ха-ха!

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 24. 24 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Така е когато 1-2 млн трябва да хранят 4-5 млн.
  Едно време хората са били щастливи плащайки десятък.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 25. 25 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мизийски":

  Държавата е една сбирщина от мислещи се за богоизбрани, която всяка година изземва неописуеми суми от работещите и административен апарат от нищоправещи никаквци, които управляват насилствено отнетите от населението средства. За да гарантират, че населението ще продължи да ги изхранва, самозабравилата се сбирщина и назначените на синекурна службица чиновници отделят мизерна част от насилствено отнетите средства от работещите от сутрин до вечер хора за образование и здравеопазване на изключително ниско ниво. Другото заминава за чекмеджета, УБО, служебни автомобили, хеликоптери и самолети, апартаменти с асансьори, Барселона, Лески и т.н.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 26. 26 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Догодина ще е още по-късно. Вече раздадохме голямите заплати на хрантутковците, сега трябва да видим как да увеличим данъците с някакви 10-на %. Най-вероятно под формата на "данъчна реформа". Която ще мине уж в полза на бедните, но дръвцето ще го гризнат всички.

 27. 27 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  В САЩ е 105, Швейцария е след 121, Канада 139 и т.н. Мит е, че в България данъците са ниски, но е факт, че не получаваме нищо срещу тях.
  —цитат от коментар 20 на cll29692939


  ++++++
  Абсолютно вярно!

 28. 28 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Въпреки че като си погледна заплатата преди и след данъците хич не съм щастлив, убеден съм че без данъци не може. И въпроса не е в това да е малък, а какво можем да си купим с това което остава. Съгласенсъм към днешна дата данъка да ми е два пъти по-голям ако това което после ми остава да е два пъти повече от това което действително ми остава.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 29. 29 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Без претенции, че мога да направя точна сметка, а и не е нужна кой знае каква точност, но като направих един баланс на три поколения в семейството ми на това което сме дали под формата на данъци плюс такси, които на практика са скрити данъци направо ми стана тъжно. Това което сме дали е 6-7 пъти в повече от това което сме получили от държавата, дори влючвам това което не смеполучили а е трябвало. Това е тъжно защото с оглед на дохода ни тази разлика е в долната част, със сигурност при други това съотношение е 15-20 към 1.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 30. 30 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мизийски":

  Ти ми обясни защо съм глупав, не ми вади библейски цитати. Обичам да се уча от хора с по-голям капацитет от моя, какъвто ти твърдиш, че си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK