Изненада - приходите в бюджета са повече, отколкото през 2019 г.

Изненада - приходите в бюджета са повече, отколкото през 2019 г.

© Надежда ЧипеваПредварителните данни за изпълнението на бюджета, макар и не толкова подробни, са пълни с изненади както в приходната, така и в разходната част. Консолидираните постъпления са със 150 млн. лв. (0.34%) по-високи в сравнение с изпълнението им през 2019 г. и с 1 млрд. лв. (2.3%) над очакваното изпълнение за 2020 г. Това навежда на мисълта, че негативният ефект от пандемията върху икономиката може да е по-мек от първоначалните очаквания. За сравнение, при последната икономическа криза номиналният БВП през 2009 г. се увеличава на годишна основа с 390 млн. лв., докато приходите се свиват с 2.3 млрд. лв.


В същото време, консолидираните разходи през декември изглеждат рекордно високи - 7.8 млрд. лв., като предният рекорд от 6.6 млрд. лв. е от декември 2019 г., което навежда на мисълта за ударно харчене преди изборите.


По-детайлният прочит обаче разказва друга история. Първоначалната бюджетна рамка за 2020 г. преди двете актуализации предвижда разходи, без вноската в бюджета на ЕС, в размер на 45.4 млрд. лв., а публикуваните сега предварителни данни оценяват разходите на 46.5 млрд. лв., или 1.1 млрд. лв. над първоначалната прогноза. Това е ръст от около 2.4% в сравнение с проекта и 5.7% в сравнение с изпълнението им през 2019 г.
Тези средства могат да се използват като ориентир за бюджетните антикризисни мерки на правителството, които включват:


- Схемата 60/40 - около 600 млн. лв., изплатени до началото на декември;


- Плащания за ваксини - около 230 млн. лв.;


- Други плащания за апаратура, медикаменти, нова система за спешни повиквания, поддържане готовността на болничната помощ при извънредна епидемична обстановка - 130 млн. лв.


- и др.


За сравнение - консолидираните разходи в Германия за първите девет месеца на годината се увеличават с 11.6% в сравнение със същия период на предходната година, макар че трябва да се има предвид различното състояние на икономиката с което двете страни влизат в кризата. Нещо повече - пълният ефект на антикризисните мерки в България може да се види едва след публикуване на крайните данни за 2020 г., но детайлите ще са по-скоро в разпределението и пренасочването на различни разходи, докато фискалният импулс за икономиката - т.е. нарастването на общия размер на разходите - ще остане непроменен.


Именно разпределението и пренасочването на разходите - един от сериозните проблеми при планирането и изпълнението на бюджета в България, за което сме писали многократно - може да се посочи като една от причините за сравнително ограничения ръст на консолидираните разходи.


Стандартната практика е да се залагат неизпълнимо високи общи разходи, основно за инвестиции и текуща издръжка, след което неизпълнението им да се пренасочва с решения на изпълнителната власт към други пера, основно заплати, социални разходи и субсидии, както и допълнителни трансфери към общините. През тази година обаче ролята на допълнителните разходи е иззета от необходимостта от нови икономически и социални мерки за преодоляване на последствията от пандемията. Казано по друг начин - правителството е предвидило толкова голям буфер в бюджета, че фискалният ефект от пандемията, може да се определи на около 1.1 млрд. лв., от страната на разходите, плюс около 150 млн. лв. загуба на приходи.


Концентрирането на голяма част от разходите пред декември изглежда изненадващо само на първи поглед, но си има своето обяснение. На практика наблюдаваме същия подход, като през всяка друга година - потискане на месечните разходи до ноември и ударно разплащане през декември. В допълнение към това, през 2020 г. се наблюдава подчертано изоставане на разходите в периода април-август, което допълнително засилва горния ефект, в резултат на което разходите не само през декември, но и през септември-ноември са рекордно високи и с между 10 и 31% над съответните месеци на предходната година.


С други думи - не че през декември се харчи безогледно, просто се наваксва неизпълнението от месеците до август. Това също е критика, която сме посочвали неведнъж - не само по отношение на стандартната бюджетна практика, но и при въвеждането на мерките за справяне с кризата - тъй като за бизнесите, работещите и икономиката като е важно както размерът на плащането, така и то да е навреме.


В резултат на изостреното забавяне на бюджетните разходи и концентрирането им в края на годината правителството създава и друг проблем - изкуствено завишава приходите от ДДС през януари 2021 г.


Данните за тях ще бъдат публикувани в началото на март, когато общественият дебат ще се диктува от предстоящите парламентарни избори, а по-високите постъпления се тълкуват от правителството, винаги и погрешно, като повишена събираемост в резултат на борба с контрабандата или данъчните измами. От друга страна, по-високите приходи могат да доведат и до по-високи разходи преди изборите, каквито се наблюдават и през други изборни години.


Предварителните бюджетни данни вдъхват както оптимизъм, така и притеснения.


От една страна постъпленията в бюджета са над миналогодишните си нива, и макар кризата да се отразява по различен начин на отделните приходоизточници, това навежда на мисълта, че негативният ефект върху икономиката е по-малък от първоначалните катастрофични очаквания.


От друга страна, правителството е имало толкова голям бюджетен буфер, че негативният ефект върху разходната част може да се оцени на "само" 2.4% ръст.


Същевременно, пренасочването на част от предварително заложени разходи, включително в рамките на оперативните програми със средства от ЕС, към социални и икономически мерки за преодоляване на кризата вероятно ще се изрази в по-силен краткосрочен импулс за вътрешното търсене, тъй като обикновено голяма част от този "невидим буфер" се харчи в края на годината без прозрачност и обсъждане. Въпреки всичко това се запазва практиката на концентриране на разходите в края на годината, а точно по време на първите ограничителни мерки, бюджетът не само не помага на икономиката, но и свива разходите си, което е допълнителна тежест за бизнеса в най-трудния период.


Текстът с оригинално заглавие "Бюджет 2020 - все едно не е имало криза" е от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. Акцентите са на "Дневник".

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 14 Любопитно

  Браво за което на г-н Борисов и партията ГЕРБ!🐵

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шакир Зулов":

  > Браво за което на г-н Борисов и партията ГЕРБ!

  Като наблюдавам ситуацията последните 9 месеца, по-скоро ако има някакви постижения, те са ВЪПРЕКИ всички усилия на Баш Бабаита и неговата шайка.

  Съвсем отделна тема е кой пише тия документи дето описват всичките легендарни постижения на народната власт и доколко са свързани с реалността.

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Браво за което на г-н Борисов и партията ГЕРБ!🐵
  —цитат от коментар 1 на Шакир Зулов


  Така е, прасето е доволно, че са му направили хубава и голяма свинска кочина. Продължавайте да благодарите на еднокнижника слънце.

  Иначе повечето приходи означават, че тормоза на данъчните върху нормалния светъл бизнес продължава, а помощ в кризата няма, за разлика от всичките останали нормални бели държави. Резултата от това се вижда на трудовата борса, безработните и те да благодарят на еднокнижника слънце и ПП Сачева.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1680 Весело

  До коментар [#1] от "Шакир Зулов":

  Браво на Националния статистически институт....
  Да не би данните да са такива,защото след 2 месеца предстоят избори?

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 5. 5 Профил на borislavgenov
  borislavgenov
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Много добра новина. Въпреки всички рестрикции, затваряне и т.н да има повече приходи в бюджета година към година си е направо чудо.

 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  До коментар [#5] от "borislavgenov":

  Колега, тя и предишната народна власт отчиташе легендарни успехи всяка година и всяка петилетка ... докато накрая от толкова успехи се срина.

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 14 Любопитно

  [quote#3:"rumen_s"][/quote]

  Споко,не съм фен на Барисов!
  Има езикови категории ,като ирония,метафора ,сарказъм и т.н.Ти сигурно одиш и да гласуваш?

  Много съм прост
 8. 8 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 13 Неутрално

  И кво без чалготеките икономиката върви по добре😀 това може само да ни радва

 9. 9 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Дано да няма парламент след изборите , че тогава икономиката скача в небесата като нямаме правителство

 10. 10 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Гледам, че и родната милиция беше навън в дъжда да събира пари.

 11. 11 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 108 Весело

  Ми... Противоепидемичните мерки удариха основно браншовете, които така или иначе са с малък размер на ДДС. Това при положение, че изобщо декларират приходи, нали.
  Изобщо не се учудвам, че пренасочването на паричните потоци от тези браншове към други, по-светли, всъщност са увеличили и постъпленията към хазната.

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 12. 12 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#10] от "truly":

  Нормално, като не знаете как да карате.. в завой всеки ден ставам свиден как се изпреварва! Много обичам новините с глоби от 900-1000 лева акт на тарикати.

 13. 13 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Пандемията ни учи че сме по-продуктивни , когато бързаме бавно. ¡Tranquila! казват испанците.

 14. 14 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Това практически показва КАКЪВ е приноса за бюджета от туристическия ресторантьорския "бизнес".

 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1657 Любопитно

  Прилича повече на каса " За черни дни "........а иначе произхода е същия !

 16. 16 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#12] от "Perata":

  Как карам няма как да знаеш. Нямам актове и не давам пари под масата. Казвам, че беше доста необичайно вчера под дъжда да видя толкова много полицейски коли, коото явно имаха за цел да проверяват водачи и коли. Не че не трябва да го правят редовно. Но в такова лошо време да са толкова усърдни може да стане само с някаква заповед и вероятно с цел да бъде изпълнен планът за налагане на глоби и увеличаване на събираемостта.

 17. 17 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 539 Неутрално

  споко, комунистите ще свалят герб и повече няма да има такива данни - ще си караме тежки кризи като истински модерни комунисти

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 18. 18 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Ананиев още от соца се е научил само да нагажда цифрите, той и за друго не става.

 19. 19 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Високите сметки за ток, парно и вода, платени тестове за ковид, а от 4.01 тази година се увеличиха местата и часовете за синя и зелена зона в София. Тези приходи са от хората, а не от големите бизнесмени.

 20. 20 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Държавата е държава, когато събира повече приходи в бюджета, това позволява повече разходи.

  Много хитър
 21. 21 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#14] от "442":

  Много точно!
  +++++

  Машини прости, народ неук.
 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Няма чалготеки, няма хиляди казина, където безвъзвратно потъваха милиарди, отделно стотици хиляди българи, основно студенти, се завърнаха в България и консумират и харчат у тук.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Няма да се изненадам, ако ГЕР СПЕЧЕЛИ УБЕДИТЕЛНО С ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ, ьа не с мижавите 3-4 %!

  Машини прости, народ неук.
 24. 24 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шакир Зулов":
  Нищо общо няма с ГЕРБ и правителството.Кризата удари сиви сектори.Ресторанти , барове , туроператори, и хотели масово крият данъци.И да са отворени и да са затворени все тая.Но ограниченията вдигнаха оборота на легалните и нтеренет търговци и се увеличиха покупките " от страх " на стандартните стоки за ежедневна употреба. Он лайн търговията по принцип " дръпва " малко по големи сметки. Харчиш електронни пари, не си ходил във физически магазин да оглеждаш цени , притиснат си от времето и т.н и хоп сметката расте. Така , че българската икономика от години оцелява въпреки правителството , а не поради добрите му политики.

 25. 25 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#20] от "Кум Лисан":

  Държавата се харни о т събраните данъци , а народа - от укритите.

 26. 26 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шакир Зулов":Нищо общо няма с ГЕРБ и правителството.Кризата удари сиви сектори.Ресторанти , барове , туроператори, и хотели масово крият данъци.И да са отворени и да са затворени все тая.Но ограниченията вдигнаха оборота на легалните и нтеренет търговци и се увеличиха покупките " от страх " на стандартните стоки за ежедневна употреба. Он лайн търговията по принцип " дръпва " малко по големи сметки. Харчиш електронни пари, не си ходил във физически магазин да оглеждаш цени , притиснат си от времето и т.н и хоп сметката расте. Така , че българската икономика от години оцелява въпреки правителството , а не поради добрите му политики.
  —цитат от коментар 24 на djb95


  Има отворено писмо на интернет търговците, много остро към Ананиев. От 7000 в началото на 2020 над 6500 са се изнесли извън България, заради неизпълними регулаторни мерки.

 27. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Значи статията едно към едно повтаря това, което пиша цяла година:)
  А някой се правят на изненадани.
  И да много хора се завръщат. Днес назначаваме жена върнала се от Англия. Да не говорим, че продължават да идват чужденци.

 28. 28 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Умнолилавите не обичат, ама хич, такива новини!
  Те си знаят- "шайката ", "мутрата ", "бандата ", "10- те милиарда годишно ", "чекмеджета ", "патлаци "... все съществени неща. И действителни, според тях.

 29. 29 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Днес ура ура... и след изборите....

 30. 30 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#27] от "Да вярваме на истината":

  Идват заради вируса. Да не си мислиш че идват дългосрочно?

 31. 31 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Една ревизия на следващото служебно правителство ще извади истината на бял свят и ще ни стане ясно какви лъжци са ни управлявали последните 12 години.

 32. 32 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Смятай, какво точене на ДДС върви като работят заведенията и хотелите.
  И защо бацинка за тях се грижи по този леко странен начин

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Deantonio Banderas
  Deantonio Banderas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "truly":Нормално, като не знаете как да карате.. в завой всеки ден ставам свиден как се изпреварва! Много обичам новините с глоби от 900-1000 лева акт на тарикати.
  —цитат от коментар 12 на Perata


  Като караш пиян и дрогиран ще те изпреварват отвсякъде

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Умнолилавите не обичат, ама хич, такива новини!Те си знаят- "шайката ", "мутрата ", "бандата ", "10- те милиарда годишно ", "чекмеджета ", "патлаци "... все съществени неща. И действителни, според тях.
  —цитат от коментар 28 на Северозападнал


  Умнокрасивине въобще данъци не плащат. Кеф ти Божков, кеф ти Панова, кеф ти протестиращите

 39. 39 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  [quote#38:"ggot"][/quote]

  Да бе, за Божков разбрахме защо не е плащал данъци, срещу 60 млн за ББ, които ги видяхме в чекмеджето.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  [quote#40:"БКП Десебарка"][/quote]

  ГЕРБ и лично ББ са покали достатъчно ясно, è за тях закони не съществуват.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 944 Любопитно

  [quote#37:"БКП Десебарка"][/quote]

  Вярно?

  Черепа с чия благословия позадържа едни крупни суми?

 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  "Консолидираните постъпления са със 150 млн. лв. (0.34%) по-високи в сравнение с изпълнението им през 2019 г. и с 1 млрд. лв. (2.3%) над очакваното изпълнение за 2020 г."

  Умник! При увеличаване на минималната работна заплата с 8.9% (от 560 на 610) постъпленията само от осигуровки в НОИ дава 230 млн. лв. в повече и то само от ония 800 хил. души, осигуряващи се на МРЗ. И минимум 60 млн. лв. в бюджета на НЗОК и 70 млн. лв. в НАП от данък върху доходите.
  А очакванията, прогнозите и други "фърляния на боб" са винаги сбъркани - поне четири пъти имаше "корекция на корекцията на грешките на сбърканяците".

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#40] от "БКП Десебарка":

  "Хиляда пъти обясних, че ЕДИН ЛЕВ от бюджета не може да бъде похарчен, без да има съответно постановление на МС, ПУБЛИКУВАНО В Държавен вестник!"

  Всъщност ВСЕКИ ЛЕВ от бюджета се харчи по силата на Закона (Закон за държавния бюджет, който всяка година Народното събрание го гласува). Понеже не се харчат ЗАКОННО (по силата на Закона), а с постановления, всяка година преданите на Вожда дупедавти гласуват актуализация на Закона за да изглежда уж всичко е законно.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Изненадата ще е тази година, като под предлог за данъчна реформа ни вдигнат данъците :-)

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#46] от "БКП Десебарка":

  "Законът за бюджета дава само финансовата рамка, в която правителството може да харчи съобразно политиките, които е избрало да прилага."

  Значи, така наречената "финансова рамка" (това са отделни членове на Закона) се отнася не само до харченото, но и до събирането; отнася се не само до правителството, така и към други институции и граждани.
  Според "гениалната" герберска правна мисъл всеки гражданин може да си избира какви данъци да плаща във въпросната финансови рамка с опцията поне веднъж, а най-добре според пишман-икономистити (които са с "ремонт на ремонта на "фърлянията на боб", опс икономически прогнози) два пъти да си преразглежда "финансовата рамка" за да откликне на "кризисното" ганглийно мислене.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Спокойно ! Всичко е наред. Просто са се объркали и са откраднали по-малко.

 52. 52 Профил на kjf47693753
  kjf47693753
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Когато държавата харчи пари, една част от тях се връщат при нея. Не е както при физическите лица! Например даваш на пенсионерите 50 лева, те ги харчат в магазините, 20% ДДС се връща за НАП и т.н.

 53. 53 Профил на kjf47693753
  kjf47693753
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това не значи обаче, че произвеждаме повече или , че икономиката върви добре !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK