Един български студент по медицина в Германия, който би се върнал

Борис Луканов (вляво) ще се опита да доброволства в България. Снимката е от последния му ден в пети курс.

Борис Луканов (вляво) ще се опита да доброволства в България. Снимката е от последния му ден в пети курс.Борис Луканов следва медицина в Германия. Там е вече шест години и заради избори, "които не са изцяло мои". Учи немски език от тригодишен, част е от поколението, чиито родители предпочитат да изпращат децата си в чужбина. "Адски привлекателно ми се струва да изляза от зоната на комфорт, да сменя местоживеенето, да започна самостоятелен живот", казва Борис Луканов. Потвърждава, че образованието в Германия по медицина е по-добро, но познава и немци, които учат медицина в България.


Избира да е акушер-гинеколог, въпреки че началото е било с неврохирургията. Представя си да се върне в България, когато е "по-дебеколож". Пандемията го заварва като стажант в инфекциозен кабинет в Берлин, който се превръща в център за тестване с PCR за коронавирус. Такива в града и досега са само 30 кабинета. Борис Луканов все още не е бил заразен с вируса, спазва мерките, а времето, прекарано в кабинета, приема като ценен урок.


От началото на годината избира да прекара по обменна програма време в Париж, където ще бъде шест седмици в акушеро- гинекологично отделение и шест седмици в спешна помощ. Един от уроците му от кризата е колко е важен здравният мениджмънт. Дали заради това или по-друга причина - записва задочно политически науки и въпреки, че не е успял все още да вземе нито един изпит, вярва, че това ще му е от полза. Представя си, че ще работи в кризисни райони, мечтае и да направи подксаст за сексуалното здраве и образование в България. Ще се опита да премести стажа си от Париж, за да може да доброволства у нас. "Инае доминира желанието ми да се върна в България, когато съм вече утвърден лекар, когато съм по-дебелокож", казва още Борис Луканов. "Дневник" му зададе няколко въпроса за това как е виждал кризата с разпространението на коронавируса от Германия и какво е сравнението с България.
Бихте ли направили коментар за това как се управляваше кризата в България и в Германия. Тук в първия етап, през пролетта, сякаш мерките бяха своевременни и върху здравната система не беше оказан натиск. През есента обаче нещата тръгнаха в друга посока.


- Натиск беше оказан още от самото начало - с редки изключения здравните системи в световен мащаб не бяха подготвени за сблъсъка с подобна пандемия. Ценно време бе изгубено в ранния етап на разпространение поради недобра международна комуникация и подценяване на сериозността на положението от страна на европейските, а и други страни.


В действителност България се справи изключително добре в пролетните месеци, особено предвид окаяното състояние на здравната система. Този начален успех, комбиниран с ниската здравна култура и реципрочно високото ниво на конспиративно мислене, доведе до едно по-непредпазливо поведение в обществото. Негативен ефект оказаха и на моменти хаотичните и неразбираеми наредби, касаещи носенето на маски, работата на нощните заведения, посещението на градски и природни паркове и т.н.


Последвалата серия от политически скандали през лятото тотално срина и без това ниското обществено доверие, което резонира и върху склонността на хората да спазват мерките. Управлението изпадна в пристъп на абсолютен популизъм, пропилявайки възможността за подготовка, която летният сезон предоставяше. Поне по мое скромно мнение не бяха взети и необходимите икономически мерки, които да подкрепят останалите сектори. Правителството тотално абдикира от задълженията, но не и от властта си. Било то с цел да бъдат спечелени симпатиите на гласоподаватели и/или просто от чиста глупост, мерките от началото на есенния сезон бяха в пълен дисонанс с епидемиологичната реалност.


Дори и сега, след достигането на рекордни нива на смъртност, на експертите се наложи едва ли не да увещават властта да удължи срока на епидемичната обстановка до края на януари.


Изходната позиция на Германия в борбата с коронавируса беше коренно различна, но в развитието на пандемията се наблюдават и известни прилики. Вирусът се разпространи значително по-бързо в началото и поради развитите търговски взаимоотношения с Китай, но и покрай ски туризма. Първата вълна бе овладяна с твърда ръка, до голяма степен благодарение на големия ресурс на здравната система, но властта демонстрира и емпатия, иначе отсъстваща в изказванията на повечето световни лидери. До края на лятото ситуацията беше поддържана на едно задоволително ниво, като се търсеше компромис между здравеопазването, икономическия живот и демократичните права.


Темата за свободата, така чувствителна за обединена Германия, бе преекспонирана с цел извличането на политически дивиденти. Поради натиска, наложен върху управлението от крайнодясната, но и от други опозиционни партии, немското правителство въведе със закъснение един неадекватно мек локдаун, чиято неефективност доведе до сегашните високи нива на инцидентност и смъртност. Поради сериозността на ситуацията берлинската клиника "Шарите", която е най-голямата университетска болница в Европа и втори най-голям работодател в столицата, въведе извънреден режим на работа и отмени всички планови операции през периода на празниците.


За съжаление нито България, нито Германия се справиха с предизвикателствата на пандемията.


В България има голям проблем с липсата на достатъчно лекари. Има данни, че много млади хора са избрали да заминат и да работят в чужбина. Как си обяснявате този теч на хора и жива сила?.


- Въпросният теч на жива сила, касаещ и много други сектори освен този на здравеопазването, до голяма степен се дължи на високите нива на корупция и на консервативните политики, превърнали се в емблема на българските власти.


По отношение на лекарите общото ми впечатление е, че въпреки реформите от 2015 г. слабото звено в професионалната реализация продължават да бъдат условията за придобиване на специалност. Ниското заплащане, липсата на стандартизиран план за обучение и шуробаджанащината в подбора на кандидатите са само част от проблемите, за които от години алармират младите лекари.


Редом с тях в чужбина заминават и работят и изключително много български медицински сестри. Абсолютно чудовищно е отношението на властимащите към тази толкова съществена колона на здравеопазването. Нека не забравяме, че в началото на март медицинските специалисти излязоха на безсрочен протест, а исканията им бяха наречени "неизпълними" от тогавашния здравен министър. Две седмици по-късно влязохме в извънредно положение и изведнъж започнаха да се разпределят бонуси. Големият въпрос е какво ще се случи след края на пандемията.


Кой е най-ценният урок на 2020 г.?


- В случай на нужда да действам бързо и решително, но и да бъда искрен относно това, което не знам, не мога и не искам.


Какво ви даде и какво ви отне корона кризата?


- Пандемията ми отне съмнението, които изпитвах относно избора си да запиша задочно политология, и ми даде импулс да следвам мечтите си още по-устремено.


Имаш ли дума или израз, с които може да свържете изминалата година?


- Думата е "заедно" и с нея се надявам да свързвам и идната 2021 година. Първо, пандемията ни напомни, че сме крехка част от единна екосистема, към която е крайно време да подходим като отговорни стопани, а не просто като консуматори.


Второ, освен ускоряващ фактор в разпространението на пандемията свързаността на глобализирания свят се оказа и съществен инструмент в нейното ликвидиране - подчерта се нуждата от межудународна кооперативност в научен и в политически план.


Жизненоважно в борбата срещу коронавируса е да действаме заедно и на национално ниво - всеки съобразно личните и професионалните си отговорности. Ограничаването на разпространението, осигуряването на ясно формулирана научнообоснована информация и изграждането на имунитет чрез ваксинации са процеси, които могат да бъдат осъществени успешно и навреме само и единствено ако работим заедно.


Какво си пожелавате за 2021 година?


- Освен пандемията пожелавам си да пречупим и отровния олигархичен кръг, който е пуснал разсейки в съдебната, изпълнителната и законодателната ни власт. Идват избори и аз смятам, че алтернатива има, да. Надявам се, че гражданите ще защитят правото си на прозрачни демократични избори, като настояват за тяхното сигурно и навременно провеждане - през XXI век би следвало да разполагаме с необходимите за това инструменти.


В началото на разговора споменахте, че искате да работите в кризисни райони...


- Преместването ми в Берлин през есента на 2015 съвпадна с пика на бежанската криза, която застигна Европейския съюз. Измежду пациентите, колегите, а и приятелите, с които последвалите пет години ме срещнаха, имаше и много мигранти. Личният допир с техните истории създаде у мен усещане за отговорност извън националните граници, откъдето се зароди и желанието ми да работя в кризисни райони.


Не съм си представял, че в такъв ще се превърне и България. Всъщност в момента обмислям да прекъсна академичните си планове, за да се включа в борбата с пандемията в България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Весело

  "здравните системи в световен мащаб не бяха подготвени за сблъсъка с подобна пандемия"
  +++++++
  Моля ви се?
  САМО у нас е такава простотия, НИКЪДЕ другаде няма такива калинки!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Целият свят се провали в тази пандемия. В случай, че четете само "Работнически дневник", то социалистическите му драскачи твърдят, че само България се е провалила. Видиш ли ако са управлявали Копейкин, Мая Галева-Пеевска, Мунчо, Чалгаров и БСП-ДПС сме щели да бъдем отличници. Бу-ха-ха!

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 3. 3 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "здравните системи в световен мащаб не бяха подготвени за сблъсъка с подобна пандемия"

  Герболята: "браво, браво"

  "-Освен пандемията, пожелавам си да пречупим и отровния олигархичен кръг, който е пуснал разсейки в съдебната, изпълнителната и законодателната ни власт."

  Герболята: "ууу, долу"

 4. 4 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Целият свят се провали в тази пандемия.!
  —цитат от коментар 2 на Мизийски


  Само че България имаше много по-добри предпоставки да ограничи пандемията, а именно, селският начин на живот на българите, който през пролетта помогна за ниския брой заразени. Герболята, обаче, пак успяха да оплескат нещата, бавейки необходимите мерки при втората вълна, заради дузина собственици на чалготеки.

 5. 5 Профил на Граф US Кравария
  Граф US Кравария
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#3] от "Сенсей НАНАЙ":

  Един български студент по медицина в Германия, който би се върнал


  Защо не иска да лекува младите мюмюни?

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 197 Весело

  Браво на това момче! То е осъзнало, че България без българи не може да съществува. Господ здраве да му дава!

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  "........действителност България се справи изключително добре в пролетните месеци особено предвид окаяното състояние на здравната система. Този начален успех, комбиниран с ниската здравна култура и реципрочно високото ниво на конспиративно мислене доведоха до едно по-непредпазливо поведение в обществото....."
  ,.....................
  Явно този младеж не е чел Кмета, Храбреца и Гърнеца!
  Явно и мнението му не съвпада с редакционната политика.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Весело

  Все повече млади българи се и ще се завръщат в България, колкото и това да не се харесва на пишман мигранти, които все искат най-лошото за Родината си, за да се оправдаят пред себе си, колко прави са били, че са решили да напуснат Рая на Земята, а в душата им да стои една огромна буца, години, години наред...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сенсей НАНАЙ":

  Имаше, но като започнеш от Радев на Шипка и завършиш с Бенатова, която вбеси Мутафчийски, минавайки през Каролев, който на живо във фейса показваше как се преодолява КПП, минавайки през твърдения, че маските били за да мълчим, през внушенията, че ни налагат диктатура, ето ви го резултатът (яко ще се мре). Но и за това виновни са само и единствено калинките.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Интересно как герберските тролове свързват всичко с партията си и четат избирателно. Явно са прихванали от манталитета на вожда си.

  Прочетете отговора на втория въпрос, за да ви стане ясно защо се докарахме до това ниво на здравеопазване. Отидете в някоя държавна болница в средно голям град в България и ще видите, че хората не искат изобщо да влизат там, дори с риск за живота си.

 14. 14 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сенсей НАНАЙ":Един български студент по медицина в Германия, който би се върналЗащо не иска да лекува младите мюмюни?
  —цитат от коментар 5 на Граф US Кравария


  Като си дойде и го набият 2 пъти "гражданите", неплащащи здравни осигуровки (както и други "несъбираеми вземания"), ще си бие шута с 200 обратно към Германия.

 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Умно момче , вижда ясно нещата тук , но дали няма да му омръзне след някое участие в избори ?!

 16. 16 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Аз тоя филм съм го гледал, даже съм участвал няколко пъти. Връщаш се, оглеждаш се и докато се усетиш, цялото ти същество препуска към терминал 2.

 17. 17 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сенсей НАНАЙ":Имаше, но като започнеш от Радев на Шипка и завършиш с Бенатова, която вбеси Мутафчийски, минавайки през Каролев, който на живо във фейса показваше как се преодолява КПП, минавайки през твърдения, че маските били за да мълчим, през внушенията, че ни налагат диктатура, ето ви го резултатът (яко ще се мре). Но и за това виновни са само и единствено калинките.
  —цитат от коментар 12 на Незнайко в Слънчевия град


  Главният Калинко е виновен, защото не си подаде оставката, когато народът му я искаше. Такава криза трябва да се управлява от популярен политик. А той се чуди единствено коя мярка колко рейтинг ще му коства. Нито Радев, нито Бенатова са му попречили да затвори чалготеките по-рано.

 18. 18 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Не че нещо, ама защо интересува широката общественост един български студент, който би се върнал? Ходил, учил иска да се върне, много хубаво, не виждам нищо толкова странно. Запада не предлага нито чак толкова по-добро образование, нито чак толкова повече възможности, нито чак толкова по-добър живот колкото местните зеленчуци си мислят, а и хората там не са ангели, имат си сериозните недостатъци ни хората и порядките и организацията които е винаги лесно се понасят от българите. Има много неща, които тука са чувствително по-добре

 19. 19 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  "желанието ми да се върна в България, когато съм вече утвърден лекар, когато съм по-дебелокож""

  Някак не останах с впечатлението, че момчето иска да се връща сега, а би го направил евентуално в бъдеще. Засега само ще доброволства като в затънтена африканска държава.
  И се страхувам, че като се утвърди там като лекар още по-малко ще му се иска да се връща.

 20. 20 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Явно този си е надвил на масрафа, ако родителите му са милионери що пък не да се прави на др. Куин Лечителката.

 21. 21 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сенсей НАНАЙ":Имаше, но като започнеш от Радев на Шипка и завършиш с Бенатова, която вбеси Мутафчийски, минавайки през Каролев, който на живо във фейса показваше как се преодолява КПП, минавайки през твърдения, че маските били за да мълчим, през внушенията, че ни налагат диктатура, ето ви го резултатът (яко ще се мре). Но и за това виновни са само и единствено калинките.
  —цитат от коментар 12 на Незнайко в Слънчевия град


  По-кратичко, че не ти се разбира...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 22. 22 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сенсей НАНАЙ": Защо само за ГЕРБ уууу? Липсата на адекватни мерки при втората вълна до голяма степен се дължи на безотговорното поведение на БСП през лятото-палатки , чекмеджета, кюлчета, само не и решаване на важните въпроси на здравеопазването. От там и сплашването на Борисов да втори локдаун. Уууууу е за всички партии в България.

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf":

  Аз, като се огледам около себе си няма такива. Хем млади, хем се завърнали. Къде ги виждате такива?

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#18] от "uq":

  Проблемът е, че тия неща които тук са по-добре са много по-малко от тия, които са много по-зле. То и затова хората заминават.
  Да, някои неща са по-евтини, но доходите са мизерни. Навсякъде е заринато с боклуци. Мръсен въздух и битова престъпност в плашещи размери. Алкохолът е евтин и цигарите. Платената любов също. Но, това не ни прави добро място за живеене.

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Чак сега забелязах, че фамилията е Луканов.

 26. 26 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Явно този си е надвил на масрафа, ако родителите му са милионери що пък не да се прави на др. Куин Лечителката.
  —цитат от коментар 20 на Шоршо


  Чак милионери нема нужда. Според справката извън държавна поръчка (безплатна) частното следване за дохтор в Германия е по 6000 евро на семестър (без харча за пребиваване)
  https://www.praktischarzt.de/medizinstudium/medizinstudium-kosten/

  Тука друго прави впечатление - на младежа са му наложили да учи за престижна професия, пък душата му копнее за друго, както се казва в песента Free electric band :

  My father is a doctor, he's a familiy man
  My mother works for charity whenever she can
  They're both good clean Americans who abide by the law
  They both stick up for liberty and they both support the war.
  My happiness was paid for when they laid their money down
  For summers in a summercamp and winters in the town
  My future in the system was talked about and planned
  But I gave it up for music and the Free Electric Band.

  Човека го влече да е уманитар, затуй е записал и политология. Ей как само ги решава одма глобалните проблеми : светът се провалил в борбата, той знаел как да стане, ама никой не дошъл да го пита. И Германия се провалила, за което били виновни крайнодесните, у нас пък - отровният олигархичен кръг. Спасението е във Ваксините.

 27. 27 Профил на Vasil Grozdanov
  Vasil Grozdanov
  Рейтинг: 121 Неутрално

  До коментар [#5] от "Граф US Кравария":

  Не че не иска, не му дават.Аз се сблъсках с въпроса отправен към моята съпруга дали има препочитания за гинеколога да бъде жена.Елитните атомни инженерки и пр.високообразована паплач от близкия изток не иска мъже гинеколози.Щото са им златни и не може чужд мъж да ги види.Ферщеест ду?

 28. 28 Профил на Граф US Кравария
  Граф US Кравария
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#27] от "Vasil Grozdanov":

  😔

 29. 29 Профил на Nikolay Kolev
  Nikolay Kolev
  Рейтинг: 119 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мизийски":

  Те всички управляващи и опозиция са от една кукувица създадени. Просто го играят "европейци" щото има кинти иначе на руски си говорят!

 30. 30 Профил на Nikolay Kolev
  Nikolay Kolev
  Рейтинг: 119 Неутрално

  До коментар [#9] от "Сенсей НАНАЙ":

  Не кълви на гола кукичка, няма да се върнат? Следването на медицина и стажове и така нататака не е никак ама никак ефтино. А ако мама и тати са платили вместо студентски кредит сам можеш да си отговориш на въпроса?!

 31. 31 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Аз лично бих се върнал в България, но тъй като комунистите ограбиха родата ми чрез нацинализация, а после каквото върнаха си го взеха чрез инфлация, аз искам гаранция, че същите тези хора няма да ограбят и мен. Дали са същите много лесно можем да разберем, чрез отваряне на досиетата и лустрация. До тогава аз нямам представител, който да защитава моите интереси.

  За момента виждам само една шайка престъпници, разпределяща безконтролно държавните пари към обръчи от фирми. Например последната мода е да направиш държавен монопол, който сключва договор с твоите фирми, предпиятието е вечно губещо, а разликите покрити от бюджета. даже не се крият, а съдебната система си е затворила очите?

  - докога ще има монополи в ел. енергията? Последно имаше три монопола (звучи смешно), а може би сега вече има 100 посредника под тях за да покажат на документи, че има конкуренция :)
  - докога ще има монопол в отоплението. Хората в големите градове плащат данък топло. Не можеш да се откачиш. Вместо да ти плащат, че техни тръби минават през твоята собственост, държавата те задължава да си им клиент. Това е вид данък "гражданин". И въпреки рекета пак работят на загуба хахаха!!!
  - докога държавата ще работи със знайни и незнайни офшорки? Докога ще се крият реалните лица на хората работещи с държавни поръчки?
  - защо има банкови такси при положение, че държавата те задължава да си получаваш заплатата в банка и повечето плащания трябва да минат през банка? Защо ли в България има повече банки отколкото в Англия? защо няма закон за личен фалит?

  мога да продъжа да пиша до утре, но няма смисъл. Да не живеш е в България е моят начин на протест

 32. 32 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Да бе ше се върне ? Тия дават яко . Може не може там да е

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#24] от "Petleshev":

  Проблемът е, че повечето хора са такива като теб, никога не са живели "там" и всичко "тук" им се вижда гадно а всичко "там" -хубаво, само че не е точно така. Голяма част от нещата "тук" за които си мислиш че ги няма "там" всъщност ги има и то не малко, като например битовата престъпност. Много от нещата "тук" които си мислите че са зле, "там" са трагични, например голяма част от услугите. Храната "тук" която според вас е много по-гадна от храната "там" всъщност е точно обратното и още много много неща, но ние гледаме тук с л@йняните очила, а там с розовите.
  Напр. тоя убавец.. връщащия се, да не мислиш че "там" ще започне работа в някоя лъскава клиника с озеленен двор, в която ти вземат 100 долара на ден само за престой без да броим лечението? Ще бърка и гази л@йната в някое спешно отделение, което честно не се различава много от Пирогов

 34. 34 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 946 Неутрално

  За момента виждам само една шайка престъпници, разпределяща безконтролно държавните пари към обръчи от фирми. Например последната мода е да направиш държавен монопол, който сключва договор с твоите фирми, предпиятието е вечно губещо, а разликите покрити от бюджета. даже не се крият, а съдебната система си е затворила очите?
  —цитат от коментар 31 на ikod


  Може да завъртиш поглед и погледнеш и там където живееш. В "моята" страна Канада аз виждам само една шайка престъпници, разпределяща безконтролно държавните пари към обръчи от фирми. Например по последна мода е премиерът с помощта на министъра на правосъдието и генералния прокурор покриват фирмата SNC-Lavalin срещу която се води криминално разследване поради разбира се лични интереси. Това разбира се досещаме е върха на айсберга, защото такива врътки се правят тайно и тихо, и всички имат дял. В този случай (без)полезният идиот разкрил аферата вместо да се договори тайно и тихо и той за дял - вдигнал шум. Е, случва се. И какво се промени? Ами нищо. Оставки? Нее! Арести? Нее! Разследване? Не и сто пъти не! А в България още много вдигат шум. Нищо, като се стигне нивото на Канадската демокрация нещата ще улегнат и ще се договаря дела за съответния човек тихо и тайно. Чат-пат някой (без)полезен идиот ще вдига шум и - край.

  Аз бих ти писал и още като гледам възгледите ти на наивен чукотски юноша, но ме мързи. По-добре да гледам нещо в Ютуба. Оревоар!

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 35. 35 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 670 Весело

  „Един български студент по медицина в Германия, който би се върнал“(Дневник)
  и
  „Не съм си представял, че в такъв(кризисен район) ще се превърне и България. Всъщност в момента обмислям да прекъсна академичните си планове, за да се включа в борбата с пандемията в България.“(Луканов)

  Е ми браво! А ма май има разлика кога и за какво би се върнал. А като си дойде(за да се включи в борбата) и види и разбере далаверите и корупцията „на търговците в храма“, може и нещо друго да реши. Виж, ако банкянския цървул го срещне на нЕкое кръстовище и му предложи да стане министър на здравеопазването може и да си промени мнението...

 36. 36 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Младостта върви ръка за ръка с емоционалната наивност. Нека се върне. Ще е добър житейски опит за него и няма да са загубени години. След време ще си спомня за тази своя наивност с усмивка...

 37. 37 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 242 Неутрално

  [quote#34:"sablezub"][/quote]

  По-добре наивен юноша, отколкото наглец с манталитет на КРАДЕЦ!!!

 38. 38 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 692 Неутрално

  .....

  Запада не предлага нито чак толкова по-добро образование, нито чак толкова повече възможности, нито чак толкова по-добър живот колкото местните зеленчуци си мислят, а и хората там не са ангели, имат си сериозните недостатъци ни хората и порядките и организацията които е винаги лесно се понасят от българите. Има много неща, които тука са чувствително по-добре
  —цитат от коментар 18 на uq


  Би ли описал нещата, които са чувствително по-добре у нас?

 39. 39 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#18] от "uq":Проблемът е, че тия неща които тук са по-добре са много по-малко от тия, които са много по-зле. То и затова хората заминават.Да, някои неща са по-евтини, но доходите са мизерни. Навсякъде е заринато с боклуци. Мръсен въздух и битова престъпност в плашещи размери. Алкохолът е евтин и цигарите. Платената любов също. Но, това не ни прави добро място за живеене.
  —цитат от коментар 24 на Petleshev


  От известно време мислим с жена ми за място където да се установим след като "забавя" малко темпото. Живеем в чужбина - различни континенти - вече 20-на години, и ни се ще да се установим някъде в Европа. България за сега не е на "картата" - и това е поради няколко главни фактора:

  - медицински услуги - по-миналото лято баба ми (майка на жена ми) лежа в една от добрите болници у нас. Не ми се ще да си помисля че искам някой ден да изпитам на гърба си тази кочина.
  - инфраструктура - пътната мрежа у нас е като на африканска държава, и придвижването като цяло е проблем
  - манталитет - идвайки си у нас за кратко всяка година, прави впечатление лошото отношение на хората един към друг - нелюбезни, груби, агресивни (шофьори и пешеходци)
  - повсеместното тарикатсване на дербно...

  Това са няколкото, достатъчни за нас неща, поради които България за сега не е място където да се приберем.

 40. 40 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 514 Неутрално

  абе момче младо, стой си там докато "новите" германци не са ви съсипали държавата както тукашните мангали нашата, ако и там стане нетърпимо от много толерантност- има и други страни по света....

 41. 41 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#18] от "uq":Проблемът е, че тия неща които тук са по-добре са много по-малко от тия, които са много по-зле. То и затова хората заминават.Да, някои неща са по-евтини, но доходите са мизерни. Навсякъде е заринато с боклуци. Мръсен въздух и битова престъпност в плашещи размери. Алкохолът е евтин и цигарите. Платената любов също. Но, това не ни прави добро място за живеене.
  —цитат от коментар 24 на Petleshev

  Е, точно това е проблема в тези нюз сайтове . Четат ги повече ниско -квалифицирани българи в чужбина, които си живеят в тяхната уъркинг клас и цялото мислене им е такова.
  Факт е че условията в България имат много предимства и всеки от средна класа и ъпър клас може да има по- високо качество живот тука. Е и затова почти целия ми клас , който завърши по елитните унита по света сега е обратно в България . И всички са хай тек специалисти и правят пари и имат самочувствие и.... четат мн.различни медии. А защо аз коментирам тука ли ? Ами.. Лондонска скука .. още месец, слава богу


 42. 42 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#38] от "xhi13317223":

  Бих. Вчера ми спря нета и телевизията. След 2 часа бяха оправени. "Там" някой да си мръдне гза в събота... забрави. Най-рано понеделник на обяд
  Банкови услуги - отварянето на сметка е ходене по мъките там.
  Данъците - не е много хубаво да ти вЗемат половината пари, освен ако не си търтей който папка от тях
  Магазините -5 часа всичко хлоп кепенците и може да ядеш каквото искаш ако случайно си бил на работа и не си напазарувал.
  Храната - сирене, лютеница, зеленчуци
  Времето - слънчево и светло.
  Има и други неща които не са задължително по-добре тук, но са различни и човек , расъл в България просто трудно ги приема, освен ако не е някой национален нихилист като повечето тук.
  Сега..мога да споря и по екзистенциални въпроси от сорта на живеят ли всъщност там обикновените хора по-добре и дали бързак новото Рено Клио и къщата на 40 км от града са белег на просперитет и добър живот но....зная че няма смисъл

 43. 43 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 692 Весело

  Е, точно това е проблема в тези нюз сайтове . Четат ги повече ниско -квалифицирани българи в чужбина, които си живеят в тяхната уъркинг клас и цялото мислене им е такова.
  Факт е че условията в България имат много предимства и всеки от средна класа и ъпър клас може да има по- високо качество живот тука. Е и затова почти целия ми клас , който завърши по елитните унита по света сега е обратно в България . И всички са хай тек специалисти и правят пари и имат самочувствие и.... четат мн.различни медии. А защо аз коментирам тука ли ? Ами.. Лондонска скука .. още месец, слава богу
  —цитат от коментар 41 на valerie pvi


  Добре би било да се научиш да пишеш правилно на родния си език, миличко - все пак планираш да се върнеш при своите съученици от не-уъркинг ъпър класа...

 44. 44 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#39] от "xhi13317223":

  Всичко това добре, ама не разбрах каква връзка има с темата. Ти очевидно си изпуснал влака, гонил си някакви илюзии "там" и си изпуснал всичко, което си могъл да имаш тук. Наричаш някаква жена, която от 20 години живее на друг континент "жена ми" и все още имаш илюзии, че ще живееш щастливо с нея някъде "като забавиш темпото".
  Е аз от над 20 години живея с жена си и децата си в уютния си апартамент в София.
  Пътната инфраструктура не е немска но е далече от африканска държава и прекосяването на страната от край до край става за около 5 часа, което не виждам да е проблем.
  Общественото здравеопазване у нас е трагедия и...не много по-лошо от общественото здравеопазване където и да е. Частното кажи речи го няма за разлика от по-запасните държави НО се съмнявам че би могъл да си го позволиш за дълго.

 45. 45 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#39] от "xhi13317223":Всичко това добре, ама не разбрах каква връзка има с темата. Ти очевидно си изпуснал влака, гонил си някакви илюзии "там" и си изпуснал всичко, което си могъл да имаш тук. Наричаш някаква жена, която от 20 години живее на друг континент "жена ми" и все още имаш илюзии, че ще живееш щастливо с нея някъде "като забавиш темпото". Е аз от над 20 години живея с жена си и децата си в уютния си апартамент в София.Пътната инфраструктура не е немска но е далече от африканска държава и прекосяването на страната от край до край става за около 5 часа, което не виждам да е проблем. Общественото здравеопазване у нас е трагедия и...не много по-лошо от общественото здравеопазване където и да е. Частното кажи речи го няма за разлика от по-запасните държави НО се съмнявам че би могъл да си го позволиш за дълго.
  —цитат от коментар 44 на uq


  Ами темата беше за завръщащите се българи и условията, които България предлага. Това е връзката с "темата".

 46. 46 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#45] от "xhi13317223":

  Темата беше за завръщащи се български студенти в България за да работят и изградят живота си тук, а не за хора, търсещи къде да се пенсионират

 47. 47 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#45] от "xhi13317223":Темата беше за завръщащи се български студенти в България за да работят и изградят живота си тук, а не за хора, търсещи къде да се пенсионират
  —цитат от коментар 46 на uq


  Така е, но ми се стори че се разшири малко. Както и да е... Остани със здраве

 48. 48 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#47] от "xhi13317223":

  И ти. БТВ ако се казваш Венци, значи сме братовчеди. Имам един братовчед с горе долу твоята съдба

 49. 49 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#47] от "xhi13317223":И ти. БТВ ако се казваш Венци, значи сме братовчеди. Имам един братовчед с горе долу твоята съдба
  —цитат от коментар 48 на uq


  Не се :-)

  И май съм го написал объркващо - аз и жена ми сме си заедно от студентските години в Пловдив - просто кариерата и работата ми прекара семейството през 3 континента.

 50. 50 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  На снимката: "Познай къде ми е другият палец?"

 51. 51 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Тааа ... да обобщим, през 90тте тук беше трудно да се оцелее. Там хората имаха нормален живот. Всеки тук без съмнение би емигрирал на запад ако имаше възможност, затова и такава възможност НЯМАШЕ почти. За да идеш някъде ти трябваше входна виза и беше страшна мъка само за да идеш като турист или в командировка.
  Мисля че някъде през 2000та започнахме да пътуваме безвизово в цяла Европа. Това просто казано значи, че Европа прецени, че вече местния човек живее по-добре от нелегалния емигрант на запад.
  После влязохме в ЕС и получихме и право да работим и живеем навсякъде в ЕС. Това с други думи значи, че Европа прецени, че човек в България не живее толкова по-зле от човек със същия социален статус на запад, че да е оправдано да напусне социалната си среда и да емигрира и да прави социален дъмпинг

  От тук нататък...можете да си пишете, но това са само ваши лични представи за живота "там" и живота "тук".

 52. 52 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#14] от "Alex Ivanov":

  Вярно е , все още не се е сблъсквал с аборигенското население тук ,да го понабият , да го оплюят , да го разпънат на кръст ,а ако има афенитет към някой гето , да поработи десет петнадесет години по 24 часа , без право на почивка и да се разболее , но той е умно момче ,предполагам за седмица две ще се съфиряса и ще поеме по правилния път .

 53. 53 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#52] от "edin drugii":

  А ти защо си мислиш, че там няма да го понабият, понаплюят и разпънат на кръст? Може би мислиш, че арабите там вършат по-малко простотии от циганите тук? Или че някоя немска баба ще търпи повече да я подритват от кабинет в кабинет че се били свършили направленията от някоя българска?

 54. 54 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Един български студент по медицина в Германия заявил, че би се върнал. Дали наистина би се завърнал, по какви причини, с какви намерения, ... Някои се завърнаха - студенти, работещи с различни професии. По различни парични, с различно развитие на живота ...

 55. 55 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Ми то в Германия, ако беше толкова хубаво, Борисов щеше да се уреди покрай Меркел с някаква службица или бизнес да почне, и нямаше да си трови нервите с неблагодарници.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 56. 56 Профил на Hristiyan Hristov
  Hristiyan Hristov
  Рейтинг: 70 Неутрално

  До коментар [#31] от "ikod":

  30-години по-късно е мнооооооооооооого късно за лустрация. За да е законосъобразна, тя трябва да е пряка, не можеш да поставиш под лустрация дете на комунист, което е било на 15 години когато баща му/майка му е била герой на труда.

  И на мен ми върнаха имоти, там където нашите са имали къща, сега е развалина. Ама ми върнаха. Ура!

 57. 57 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#56] от "Hristiyan Hristov":

  Нали това беше целта, да пиете по една студена вода, че червената буржоазия имоти няма да връща, напротив.

 58. 58 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#31] от "ikod":30-години по-късно е мнооооооооооооого късно за лустрация. За да е законосъобразна, тя трябва да е пряка, не можеш да поставиш под лустрация дете на комунист, което е било на 15 години когато баща му/майка му е била герой на труда.И на мен ми върнаха имоти, там където нашите са имали къща, сега е развалина. Ама ми върнаха. Ура!
  —цитат от коментар 56 на Hristiyan Hristov


  По-добре късно от колкото никога! И не ме разбирай погрешно - на мен ми е пределно ясно, че почти няма хора от бившия режим, които да заемат държавна длъжност днес. Реално този процес няма да засегне много хора, но ще върне на много хора доверието в институциите. Хората имат право да знаят, защото който не познава историята си е обречен да я повтори. Какво толкова крият и ги е страх?

 59. 59 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Синко,не се връщай в България да работиш,защото мама и тате са похарчили стотици хиляди евро за теб-ако се върнеш тук,ще ти плащат 1200 лв./мес (бруто) и мургави "българи" ще те побийват от време на време,а жена ти ще те гледа в празните ръце!

 60. 60 Профил на kyulc
  kyulc
  Рейтинг: 50 Неутрално

  на момчето още не му е набола брада. в германия за 3 месеца ,като лекар, си копуваш шкода фабия, без лишения за хляб, културни потребности и битови разноски. клиниката в която работих блестеше от чистота. жена ми си строши китката,след като се подхлъзна на паркета у нас:това стана. вечерта на пристигането . една седмица преди това подадох устно заявлени за здравната й карта.след 2 дена я получих. на 5-тата минута дойде БП. не сме платили стотинка за операци и рехабилитация.колегите с които работих са професионално коректни и нямах с нито един пререкания (в бг освен колегиални скандали и клюки зад гърба и пръски от злоба нищо друго не съм видял). клиникте, в които съм бил са на свтовно технологично ниво. при домашния лекар,след обаждане на секретарката, веднага записвах прием за мен и жена ми. културата и бита е друг. каквото да говримЕ там след тия псувни на бааатеВИбойко, на секундътъ "пу^камара" отлита в небитието. вярно че затварят магазини на края на седмицата, но хората знаят много добре битовия "алгоритъм", за да пишат тука някои какъв недостатък е това. много лъжи се пробутват тук. за всичките години в германия не съм за 5 минути "скъсани" нерви, нещо което убеше нас ежеминутно. само 3 месеца в германия се равнява на една лекарска 40 -годишна практика у нас. завърнах се в бг като германски пенсионер, но е късно да си "ремонтирам" глупостта. в германия нито един път не съм се препъвал на тротоар:дано съм ясен:тук сме озверяли:хора които си хвърлят консервените кутии и бирените шишета от етажите и какви ли не други "културни" изтъпления не ми ги хвалете. къде ще се роди човек и къде ще го погребат е късмет. (само за колегите да добавя:работих в клиниката в германия с програма "нексос": тука лекарите нямат на представа къде са ония в каква "пещерна" електронна медицина сме. та само това ли.там няма санитари, ако не е известно на бг професорите, които плямпат за "риформи". там обръщението към титлата "професор" е Хер :г-н хикс. дано някой стопли какво казвам. не се заяждам с никого. не претендирам,че съм прав.споделям мноооого малко от това което съм видял. ние още не сме стъпили на червения килим за европа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK