София като Бейрут: Има ли контрол върху гърменето по празниците

За 13 души в началото на 2021 г. празникът е завършил с неприятни последствия - в болница с изгаряния заради неправилна употреба на бомбички, пиратки и фойерверки.

© Юлия Лазарова

За 13 души в началото на 2021 г. празникът е завършил с неприятни последствия - в болница с изгаряния заради неправилна употреба на бомбички, пиратки и фойерверки.Положението е като в Бейрут. Това е реплика, която хората си разменят малко след като са си честитили новата година, опитвайки се да се чуят един друг между гърмежите навън. Традиционно българите са свикнали да отбелязват шумно началото на годината - с прекалено много пиратки, фойерверки, всевъзможни бомбички, а все по-често и с оръжие в ръка. В София празничното гърмене продължава поне половин час и явно това предизвиква сравненията с градове, жертва на много атентати.


Усещането като за военно положение и данните на полицията обаче като че ли се разминават - статистиката показва, че няма твърде много нарушения, проверките са масови и на хартия използването на пиратки и бомбички се регулира.


Според статистиката


В новогодишната нощ на 31 декември 2020 г. срещу 1 януари 2021 г. на спешния телефон 112 са получени 254 сигнала, свързани с използването на бомбички, фойерверки и пиратки. Всички те са за пострадали и ранени хора, за прекален шум, или за използване на пиратки на непозволени места, от непълнолетни или в забранено за това време; 11 от случаите са насочени към бърза помощ, тъй като става дума за пострадали, съобщиха за "Дневник" от Националната полиция.
Всяка година около новогодишната нощ заради неправилна употреба на пиротехнически изделия се стига до инциденти. Тази година 13 души в цялата страна са потърсили помощ в лечебни заведения заради изгаряния, но няма тежко пострадали и жертви. Миналата година също не е имало жертви, но пострадалите са били по-малко - 8 души.


Тази година друг инцидент в Ловеч повдигна и въпроса за боравенето с огнестрелни и газови оръжия, след като жена беше простреляна в гърба докато играе хоро пред блока, в който живее. Според информация от разследването мъжът вероятно е гърмял срещу тонколоната, от която звукът бил твърде висок. (Коментар - тук)


На фона на всички тези данни стартира и гражданска петиция, с която се иска пълната забрана за употреба на фойерверки и пиратки по редица причини - уврежда се здравето на хората, въздухът се замърсява, генерира се прекомерен шум, създава се стрес при бебета и малки деца, при животни - както домашни любимци, така и диви. Целта според създателите й е да кажем "сбогом на оръжията", фойерверките, пиратките и всички пиротехнически изделия не само в празничната нощ, но и във всички останали дни от годината.


Проверка след проверка и затегнат контрол


Всяка година преди коледните и новогодишните празници екипи на полицията и пожарната затягат контрола и започват масови проверки. През декември 2020 г. са направени общо 5800 проверки в цялата страна за контрол на общоопасните средства - на тържища, пазари и търговски обекти. Основната цел е да не се допуска нерегламентирана продажба и неправилна употреба на пиротехнически средства, заяви инспектор Иван Игнатов от сектор "Контрол на общоопасните средства" към Главна дирекция "Национална полиция".


Пиротехническите изделия могат да се продават само в магазини и търговски обекти, за които е издадено предварително полицейско разрешение за търговия с тях. Всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкция за употребата му на български език.

© Велко Ангелов

Пиротехническите изделия могат да се продават само в магазини и търговски обекти, за които е издадено предварително полицейско разрешение за търговия с тях. Всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкция за употребата му на български език.


В резултат на проверките са били изготвени 676 полицейски разпореждания, 1839 предупреждения и 329 уведомителни писма. Освен това са били констатирани 16 нарушения; 7 от тях са за нерегламентирана търговска дейност и 9 - за неправомерна употреба. Проверяващите са съставили 12 акта за административни нарушения и са образувани 2 досъдебни производства - едното за нерегламентирана търговска дейност, а другото - за неправилна употреба на пиротехника. Екипите са иззели 397 пиротехнически изделия заради неизрядни опаковки.


Така усещането на много хора и споделяното в социалните мрежи недоволство от свръхшума и другите вредни влияния се разминават с официалните данни, които показват засилен контрол в цялата страна, няма тежки инциденти през последните години, а търговците са все по-дисциплинирани.


Всяка община сама решава дали да наложи забрана


Заради опазването на нощната тишина пиратки могат да се употребяват само във времето, определено със заповед от кмета на съответната община. Всяка община решава самостоятелно дали да ограничи използването на пиротехнически изделия и по какъв начин.


В София например е издадена наредба за обществения ред, според която се забранява употребата на открито на пиротехнически изделия в периода от 22.00 до 8.00 часа, а на 1 януари от 01.00 до 10.00 часа. От общината посочиха пред "Дневник", че за спазването на забраната отговарят от Общинска полиция и Столичната дирекция на вътрешните работи. Забраната обаче масово не се спазва и на практика всеки може да хвърли пиратка или да използва фойерверки, а реален контрол липсва.


От Столичната община казаха още, че издават разрешения за провеждане на мероприятия с пиротехника само след предоставяне на всички разрешителни от Министерството на вътрешните работи, Центъра за контрол на въздушното пространство и Националната служба за охрана. Такива разрешения се издават най-често за национални празници, съпроводени от традиционна заря като на 3 март например или за концерти на открито, придружени от звуково или светлинно шоу. С този тип пиротехника обаче боравят само и единствено сертифицирани специалисти.


Какво казва законът - кой, кога и къде може да пусне фойерверки


На практика законът за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите определя пиротехническите изделия като взривни вещества, които се разпределят в четири класа според безопасността и нивата на шум.


В I клас попадат изделията, предназначени за увеселителни цели в закрити помещения и могат да се продават без оглед на възрастта на клиентите. Те са с най-нисък шум, най-безопасни и могат да се използват в закрити пространства - бенгалски огън, конфети и т.нар. бездимен фонтан, използван най-често за торти. Те се продават свободно на хора над 12 г.


Още преди празничните дни в края на миналата година инспектор Игнатов напомни, че законът забранява ползването на пиротехника в транспортни средства, училища, детски градини, социални заведения, болници, храмове, манастири и затворени помещения освен тези от категория 1.


През декември 2020 г. са направени общо 5800 проверки за контрол на общоопасните средства - на тържища, пазари и търговски обекти, заяви инспектор Иван Игнатов от сектор "Контрол на общоопасните средства" към Главна дирекция "Национална полиция".

© Пресцентър МВР

През декември 2020 г. са направени общо 5800 проверки за контрол на общоопасните средства - на тържища, пазари и търговски обекти, заяви инспектор Иван Игнатов от сектор "Контрол на общоопасните средства" към Главна дирекция "Национална полиция".


II клас - изделията са с диаметър до 50 мм и в тях попадат пиротехнически батерии и ракети, предназначени са за увеселителни цели само на открито място и могат да се продават единствено на лица над 18 год.


Класове III и ГУ са предназначени за културни цели при театрални постановки, филмови и телевизионни продукции, шоупрограми и др. и могат да се продават само на хора, на които е издадено разрешение за придобиване от органите на МВР и имат придобита правоспособност.

Пиротехническите изделия могат да се продават само в магазини и търговски обекти, за които е издадени предварително полицейско разрешение за търговия с тях. Всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкция за употребата му на български език.

Нарушителите се санкционират по чл.26 от Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпаси, като текстът предвижда глоба от 500 до 2000 лв., ако не подлежат на по-тежко наказание, или имуществена санкция в размер от 1000 до 5000 лв.


"Все по-редки стават случаите, в които търговци отварят сергия и продават опасни пиратки и бомбички без етикети. И търговците, и хората станаха по-внимателни и предпазливи както към самите изделия, така и към употребата им", каза Игнатов.


Алкохол + оръжие = опасна комбинация с неконтролируеми последици


Друг инцидент в празничната нощ обаче насочи вниманието и към контрола и употребата на огнестрелни оръжия. Минути след 00:00 ч. на 1 януари жена беше простреляна в гърба в Ловеч, докато играе хоро със съседите си пред блока, в който живее. Жената е откарана в болница и е настанена за лечение в стабилно състояние. По случая е започнало разследване, при което се издирва стрелецът и се проверява дали куршумът е рикоширал или е попаднал директно в тялото на жената.


Няколко дни по-късно министърът на вътрешните работи Христо Терзийски обясни, че в България са регистрирани над 120 000 пушки - това е законно притежавано дългоцевно оръжие, с каквото разполагат предимно ловците.


В България притежанието и контрола над оръжията е изключително стриктен, а броят на оръжията на глава на населението е под средния за Европа, съобщиха от полицията за "Дневник".

"Не чакаме Коледа и Нова година, за да извършваме проверки. Режимът е изключително строг през цялата година. За стрелба с оръжие по време на празниците обаче полицията може да реагира само ако има сигнал за това. Няма как да има полицай на всеки ъгъл, който да контролира дали собствениците на оръжие го използват в пристъп на еуфория или под влияние на алкохол и наркотици. Други сигнали за употреба на оръжие в празничната нощ освен този в Ловеч, не са подавани", обясни Игнатов.

Той предупреди, че комбинацията от алкохол или наркотични вещества и оръжие е изключително опасна и може да има сериозни последици, но по думите му през последните години и търговците, и собствениците са дисциплинирани.


"Всеки, който има оръжие, знае какво държи в ръцете си и много добре знае колко опасно може да бъде това", обясни Игнатов. По думите му повечето собственици на оръжия - както огнестрелни, така и газови, са добросъвестни и спазват изискванията на закона за притежание, съхранение и употреба.


Огнестрелното оръжие трябва да се съхранява в метална каса със секретно заключване. Абсолютно забранено е демонстративното му носене освен при осъществяване на охрана. Забранено е да се използва при и след употреба на алкохол или наркотични вещества и не се позволява да се съхранява и носи с патрон в цевта заради рисковете от неволна стрелба.


Нарушителите се наказват с глоба от 200 до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, или с имуществена санкция от 500 до 1000 лв. При неправомерна употреба на огнестрелно оръжие наказанието е от 500 до 2000 лв. Оръжието се изземва и се отнема разрешителното за срок от 1 до 5 г., ако оръжието се употребява не по предназначение или по начин, създаващ опасност за живота и здравето на околните.


Ако неправомерната употреба на оръжие е извършена след употреба на алкохол или наркотични вещества, оръжието се изземва, а разрешението се отнема за срок от 5 до 10 години, напомнят от полицията.


Петиция иска пълна забрана на пиротехническите изделия в цялата страна


В последните дни на изминалата 2020 г. стартира онлайн петиция на вниманието на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Христо Терзийски, с която се иска целогодишна и пълна забрана на използването на пиротехнически изделия. Само за десетина дни тя е събрала подкрепата и подписите на над 15 300 души.


"Настояваме да бъде въведена нормативна забрана за ползване на територията на България на всякакви класове фойерверки и други пиротехнически изделия за лични, фирмени и семейни празници. Към момента използването на фойерверки в жилищни райони и обществени места е изключително честа практика, като контролът за безопасността при ползването им, нивата на шум и часовете, в които се ползват, е незадоволителен или по-скоро никакъв. По никакъв начин не се следи и за класа на използваните изделия", посочват организаторите на петицията.


В петицията се посочва, че използването на пиротехника повишава смога в градовете, а изгорелият барут от фойерверките насища въздуха с тежки прахови частици. Освен барут фойерверките съдържат сяра и метални соли, които замърсяват допълнително и без това мръсния въздух, който дишаме.

© Юлия Лазарова

В петицията се посочва, че използването на пиротехника повишава смога в градовете, а изгорелият барут от фойерверките насища въздуха с тежки прахови частици. Освен барут фойерверките съдържат сяра и метални соли, които замърсяват допълнително и без това мръсния въздух, който дишаме.


"Имайки предвид шума, който се генерира, при провеждането на "частни зари" пиротехниката не се ограничава до такава от I и II клас. Настояваме тази практика да се прекрати чрез въвеждане на изрична забрана, както и да се предвидят достатъчно ефективни контролни механизми за спазването на забраната. Фойерверките носят множество рискове за психическото и физическото здраве на хората и животните, както и увреждат околната среда", допълват още авторите.


Вредни са за деца и животни, замърсяват въздуха


Те посочват и редица мотиви, с които настояват за пълната забрана за използване на пиротехнически изделия - причинява се стрес, а най-уязвими са малките деца, аутистите, както и домашните любимци, бездомните и дивите животни. В петицията се посочват и случаи на масово измиране и наранявания на птици. Сред причините да се поиска пълна забрана са и пожарите, които могат да избухнат от "заблудени" фойерверки, както и тежките прахови частици, сяра и барут, които остават във въздуха дълго след като фойерверките са изгаснали.

"Не намираме никакво разумно оправдание за необходимостта от ползване на пиротехнически средства за частни празници. Самите фойерверки в общия случай са аматьорски и не носят естетическа наслада, а дори да има такава, то тя е несъпоставима с рисковете, които я съпровождат. Твърдим, че това е терор върху гражданите, които не разполагат с ефективен механизъм, по който да потърсят отговорност от лицата, причинили им стрес, щети или увреждане на здравето в резултат на безконтролното ползване на фойерверки", подчертават авторите на петицията и настояват за забрана.

Те посочват и че редица европейски градове са въвели забрана за ползване на пиротехника дори на Нова година и официални празници, особено след увеличената терористична заплаха, имайки предвид стреса, който се причинява на хората от гърмежите.


Други държави позволяват единствено "тихи" фойерверки, които предоставят светлинно шоу, без силен звук. "На фона на все по-сериозните рестрикции в Европа в България се позволява безконтролна и масова употреба на фойерверки, като отговорност не се носи от никого", пишат авторите на петицията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK