София като Бейрут: Има ли контрол върху гърменето по празниците

За 13 души в началото на 2021 г. празникът е завършил с неприятни последствия - в болница с изгаряния заради неправилна употреба на бомбички, пиратки и фойерверки.

© Юлия Лазарова

За 13 души в началото на 2021 г. празникът е завършил с неприятни последствия - в болница с изгаряния заради неправилна употреба на бомбички, пиратки и фойерверки.Положението е като в Бейрут. Това е реплика, която хората си разменят малко след като са си честитили новата година, опитвайки се да се чуят един друг между гърмежите навън. Традиционно българите са свикнали да отбелязват шумно началото на годината - с прекалено много пиратки, фойерверки, всевъзможни бомбички, а все по-често и с оръжие в ръка. В София празничното гърмене продължава поне половин час и явно това предизвиква сравненията с градове, жертва на много атентати.


Усещането като за военно положение и данните на полицията обаче като че ли се разминават - статистиката показва, че няма твърде много нарушения, проверките са масови и на хартия използването на пиратки и бомбички се регулира.


Според статистиката


В новогодишната нощ на 31 декември 2020 г. срещу 1 януари 2021 г. на спешния телефон 112 са получени 254 сигнала, свързани с използването на бомбички, фойерверки и пиратки. Всички те са за пострадали и ранени хора, за прекален шум, или за използване на пиратки на непозволени места, от непълнолетни или в забранено за това време; 11 от случаите са насочени към бърза помощ, тъй като става дума за пострадали, съобщиха за "Дневник" от Националната полиция.
Всяка година около новогодишната нощ заради неправилна употреба на пиротехнически изделия се стига до инциденти. Тази година 13 души в цялата страна са потърсили помощ в лечебни заведения заради изгаряния, но няма тежко пострадали и жертви. Миналата година също не е имало жертви, но пострадалите са били по-малко - 8 души.


Тази година друг инцидент в Ловеч повдигна и въпроса за боравенето с огнестрелни и газови оръжия, след като жена беше простреляна в гърба докато играе хоро пред блока, в който живее. Според информация от разследването мъжът вероятно е гърмял срещу тонколоната, от която звукът бил твърде висок. (Коментар - тук)


На фона на всички тези данни стартира и гражданска петиция, с която се иска пълната забрана за употреба на фойерверки и пиратки по редица причини - уврежда се здравето на хората, въздухът се замърсява, генерира се прекомерен шум, създава се стрес при бебета и малки деца, при животни - както домашни любимци, така и диви. Целта според създателите й е да кажем "сбогом на оръжията", фойерверките, пиратките и всички пиротехнически изделия не само в празничната нощ, но и във всички останали дни от годината.


Проверка след проверка и затегнат контрол


Всяка година преди коледните и новогодишните празници екипи на полицията и пожарната затягат контрола и започват масови проверки. През декември 2020 г. са направени общо 5800 проверки в цялата страна за контрол на общоопасните средства - на тържища, пазари и търговски обекти. Основната цел е да не се допуска нерегламентирана продажба и неправилна употреба на пиротехнически средства, заяви инспектор Иван Игнатов от сектор "Контрол на общоопасните средства" към Главна дирекция "Национална полиция".


Пиротехническите изделия могат да се продават само в магазини и търговски обекти, за които е издадено предварително полицейско разрешение за търговия с тях. Всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкция за употребата му на български език.

© Велко Ангелов

Пиротехническите изделия могат да се продават само в магазини и търговски обекти, за които е издадено предварително полицейско разрешение за търговия с тях. Всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкция за употребата му на български език.


В резултат на проверките са били изготвени 676 полицейски разпореждания, 1839 предупреждения и 329 уведомителни писма. Освен това са били констатирани 16 нарушения; 7 от тях са за нерегламентирана търговска дейност и 9 - за неправомерна употреба. Проверяващите са съставили 12 акта за административни нарушения и са образувани 2 досъдебни производства - едното за нерегламентирана търговска дейност, а другото - за неправилна употреба на пиротехника. Екипите са иззели 397 пиротехнически изделия заради неизрядни опаковки.


Така усещането на много хора и споделяното в социалните мрежи недоволство от свръхшума и другите вредни влияния се разминават с официалните данни, които показват засилен контрол в цялата страна, няма тежки инциденти през последните години, а търговците са все по-дисциплинирани.


Всяка община сама решава дали да наложи забрана


Заради опазването на нощната тишина пиратки могат да се употребяват само във времето, определено със заповед от кмета на съответната община. Всяка община решава самостоятелно дали да ограничи използването на пиротехнически изделия и по какъв начин.


В София например е издадена наредба за обществения ред, според която се забранява употребата на открито на пиротехнически изделия в периода от 22.00 до 8.00 часа, а на 1 януари от 01.00 до 10.00 часа. От общината посочиха пред "Дневник", че за спазването на забраната отговарят от Общинска полиция и Столичната дирекция на вътрешните работи. Забраната обаче масово не се спазва и на практика всеки може да хвърли пиратка или да използва фойерверки, а реален контрол липсва.


От Столичната община казаха още, че издават разрешения за провеждане на мероприятия с пиротехника само след предоставяне на всички разрешителни от Министерството на вътрешните работи, Центъра за контрол на въздушното пространство и Националната служба за охрана. Такива разрешения се издават най-често за национални празници, съпроводени от традиционна заря като на 3 март например или за концерти на открито, придружени от звуково или светлинно шоу. С този тип пиротехника обаче боравят само и единствено сертифицирани специалисти.


Какво казва законът - кой, кога и къде може да пусне фойерверки


На практика законът за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите определя пиротехническите изделия като взривни вещества, които се разпределят в четири класа според безопасността и нивата на шум.


В I клас попадат изделията, предназначени за увеселителни цели в закрити помещения и могат да се продават без оглед на възрастта на клиентите. Те са с най-нисък шум, най-безопасни и могат да се използват в закрити пространства - бенгалски огън, конфети и т.нар. бездимен фонтан, използван най-често за торти. Те се продават свободно на хора над 12 г.


Още преди празничните дни в края на миналата година инспектор Игнатов напомни, че законът забранява ползването на пиротехника в транспортни средства, училища, детски градини, социални заведения, болници, храмове, манастири и затворени помещения освен тези от категория 1.


През декември 2020 г. са направени общо 5800 проверки за контрол на общоопасните средства - на тържища, пазари и търговски обекти, заяви инспектор Иван Игнатов от сектор "Контрол на общоопасните средства" към Главна дирекция "Национална полиция".

© Пресцентър МВР

През декември 2020 г. са направени общо 5800 проверки за контрол на общоопасните средства - на тържища, пазари и търговски обекти, заяви инспектор Иван Игнатов от сектор "Контрол на общоопасните средства" към Главна дирекция "Национална полиция".


II клас - изделията са с диаметър до 50 мм и в тях попадат пиротехнически батерии и ракети, предназначени са за увеселителни цели само на открито място и могат да се продават единствено на лица над 18 год.


Класове III и ГУ са предназначени за културни цели при театрални постановки, филмови и телевизионни продукции, шоупрограми и др. и могат да се продават само на хора, на които е издадено разрешение за придобиване от органите на МВР и имат придобита правоспособност.

Пиротехническите изделия могат да се продават само в магазини и търговски обекти, за които е издадени предварително полицейско разрешение за търговия с тях. Всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкция за употребата му на български език.

Нарушителите се санкционират по чл.26 от Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпаси, като текстът предвижда глоба от 500 до 2000 лв., ако не подлежат на по-тежко наказание, или имуществена санкция в размер от 1000 до 5000 лв.


"Все по-редки стават случаите, в които търговци отварят сергия и продават опасни пиратки и бомбички без етикети. И търговците, и хората станаха по-внимателни и предпазливи както към самите изделия, така и към употребата им", каза Игнатов.


Алкохол + оръжие = опасна комбинация с неконтролируеми последици


Друг инцидент в празничната нощ обаче насочи вниманието и към контрола и употребата на огнестрелни оръжия. Минути след 00:00 ч. на 1 януари жена беше простреляна в гърба в Ловеч, докато играе хоро със съседите си пред блока, в който живее. Жената е откарана в болница и е настанена за лечение в стабилно състояние. По случая е започнало разследване, при което се издирва стрелецът и се проверява дали куршумът е рикоширал или е попаднал директно в тялото на жената.


Няколко дни по-късно министърът на вътрешните работи Христо Терзийски обясни, че в България са регистрирани над 120 000 пушки - това е законно притежавано дългоцевно оръжие, с каквото разполагат предимно ловците.


В България притежанието и контрола над оръжията е изключително стриктен, а броят на оръжията на глава на населението е под средния за Европа, съобщиха от полицията за "Дневник".

"Не чакаме Коледа и Нова година, за да извършваме проверки. Режимът е изключително строг през цялата година. За стрелба с оръжие по време на празниците обаче полицията може да реагира само ако има сигнал за това. Няма как да има полицай на всеки ъгъл, който да контролира дали собствениците на оръжие го използват в пристъп на еуфория или под влияние на алкохол и наркотици. Други сигнали за употреба на оръжие в празничната нощ освен този в Ловеч, не са подавани", обясни Игнатов.

Той предупреди, че комбинацията от алкохол или наркотични вещества и оръжие е изключително опасна и може да има сериозни последици, но по думите му през последните години и търговците, и собствениците са дисциплинирани.


"Всеки, който има оръжие, знае какво държи в ръцете си и много добре знае колко опасно може да бъде това", обясни Игнатов. По думите му повечето собственици на оръжия - както огнестрелни, така и газови, са добросъвестни и спазват изискванията на закона за притежание, съхранение и употреба.


Огнестрелното оръжие трябва да се съхранява в метална каса със секретно заключване. Абсолютно забранено е демонстративното му носене освен при осъществяване на охрана. Забранено е да се използва при и след употреба на алкохол или наркотични вещества и не се позволява да се съхранява и носи с патрон в цевта заради рисковете от неволна стрелба.


Нарушителите се наказват с глоба от 200 до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, или с имуществена санкция от 500 до 1000 лв. При неправомерна употреба на огнестрелно оръжие наказанието е от 500 до 2000 лв. Оръжието се изземва и се отнема разрешителното за срок от 1 до 5 г., ако оръжието се употребява не по предназначение или по начин, създаващ опасност за живота и здравето на околните.


Ако неправомерната употреба на оръжие е извършена след употреба на алкохол или наркотични вещества, оръжието се изземва, а разрешението се отнема за срок от 5 до 10 години, напомнят от полицията.


Петиция иска пълна забрана на пиротехническите изделия в цялата страна


В последните дни на изминалата 2020 г. стартира онлайн петиция на вниманието на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Христо Терзийски, с която се иска целогодишна и пълна забрана на използването на пиротехнически изделия. Само за десетина дни тя е събрала подкрепата и подписите на над 15 300 души.


"Настояваме да бъде въведена нормативна забрана за ползване на територията на България на всякакви класове фойерверки и други пиротехнически изделия за лични, фирмени и семейни празници. Към момента използването на фойерверки в жилищни райони и обществени места е изключително честа практика, като контролът за безопасността при ползването им, нивата на шум и часовете, в които се ползват, е незадоволителен или по-скоро никакъв. По никакъв начин не се следи и за класа на използваните изделия", посочват организаторите на петицията.


В петицията се посочва, че използването на пиротехника повишава смога в градовете, а изгорелият барут от фойерверките насища въздуха с тежки прахови частици. Освен барут фойерверките съдържат сяра и метални соли, които замърсяват допълнително и без това мръсния въздух, който дишаме.

© Юлия Лазарова

В петицията се посочва, че използването на пиротехника повишава смога в градовете, а изгорелият барут от фойерверките насища въздуха с тежки прахови частици. Освен барут фойерверките съдържат сяра и метални соли, които замърсяват допълнително и без това мръсния въздух, който дишаме.


"Имайки предвид шума, който се генерира, при провеждането на "частни зари" пиротехниката не се ограничава до такава от I и II клас. Настояваме тази практика да се прекрати чрез въвеждане на изрична забрана, както и да се предвидят достатъчно ефективни контролни механизми за спазването на забраната. Фойерверките носят множество рискове за психическото и физическото здраве на хората и животните, както и увреждат околната среда", допълват още авторите.


Вредни са за деца и животни, замърсяват въздуха


Те посочват и редица мотиви, с които настояват за пълната забрана за използване на пиротехнически изделия - причинява се стрес, а най-уязвими са малките деца, аутистите, както и домашните любимци, бездомните и дивите животни. В петицията се посочват и случаи на масово измиране и наранявания на птици. Сред причините да се поиска пълна забрана са и пожарите, които могат да избухнат от "заблудени" фойерверки, както и тежките прахови частици, сяра и барут, които остават във въздуха дълго след като фойерверките са изгаснали.

"Не намираме никакво разумно оправдание за необходимостта от ползване на пиротехнически средства за частни празници. Самите фойерверки в общия случай са аматьорски и не носят естетическа наслада, а дори да има такава, то тя е несъпоставима с рисковете, които я съпровождат. Твърдим, че това е терор върху гражданите, които не разполагат с ефективен механизъм, по който да потърсят отговорност от лицата, причинили им стрес, щети или увреждане на здравето в резултат на безконтролното ползване на фойерверки", подчертават авторите на петицията и настояват за забрана.

Те посочват и че редица европейски градове са въвели забрана за ползване на пиротехника дори на Нова година и официални празници, особено след увеличената терористична заплаха, имайки предвид стреса, който се причинява на хората от гърмежите.


Други държави позволяват единствено "тихи" фойерверки, които предоставят светлинно шоу, без силен звук. "На фона на все по-сериозните рестрикции в Европа в България се позволява безконтролна и масова употреба на фойерверки, като отговорност не се носи от никого", пишат авторите на петицията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Трябва да се внимава с прекалените забрани. В Германия единия загинал е от самоделен фойерверк. Тоест виновна е по-скоро забраната. Каква ирония, думата фойерверк е немска.

 5. 5 Профил на okli
  okli
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Контрол има грънци, колкото и по другите градове...

  Обикновените пиратки от едно време и фойерверките иди-яла, ама има едни пиратки които гърмят като бомби, трябва да са абсолютно забранени за продажба.

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1584 Весело

  Вярно ли е, че Ислямска държава е поела отговорност за ремонта на "Граф Игнатиев"?

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Дневник да се определи какво точно иска. Значи може 4 палатки с трима живеещи вътре да блокират кръстовището пред СУ, защото имало демокрация, ама не можели хората да си гърмят?

  ДБ=БКП
 8. 8 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 819 Весело

  единственото нещо което върви по план в кочинката ,и там има организация е пълненето на шкафчета...другото е 'маловажно'...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 9. 9 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Тука малко се прекалява. Това е един ден в годината и не е чак такъв проблем

 10. 10 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 544 Неутрално

  МЕГАМАЩАБНО БЕШЕ ИЗНЕСОХ СЕ С КОЛАТА СИ НА ДВЕСТА МЕТРА ОТ БЛОКОВЕТЕ ХЕМ ДА НЕ Я ГРЪЪМНАТ ХЕМ ПЪК И ДА ГО ЗАСНЕМА СЪБИТИТО , МНОГО ЯКО БЕШЕ ,ХОРСКАТА ПРОСТОТИЯ Е БЕЗГРАНЧНА !!! НАГЛЕДАХ СЕ НА РАЗМАЗАНИ ЖИВОТИНКИ НА ПЪТЯ ПО КЪСНО СЪЩАТА ВЕЧЕР , ЦАРИГРАДСКОТО БЕШЕ СЕ ОБЪРНАЛО НА МЕСАРНИЦА , БЯГАЛИ СА ПАНИЧЕСКИ ЗА ДА СЕ СПАСЯТ .............

 11. 11 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#1] от "Червен дисибар":

  Предозиране естествено. Трябва да се забранят тия с силен гръм, но те и без това повечето са самодрлки/незаконни.. Спокойно можеш да има всякакви визуални фойерверки, без трясъка на 123милиметрова гаубица.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 12. 12 Профил на okli
  okli
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dark":
  Гърми се от Коледа до първите именни дни след нова година, с остатъците.
  Изобщо не е един ден и ако си с бебе или домашен любимец, мога да ти кажа че си е чист терор, подобен на терора от моторите с изкормени ауспуси.

 13. 13 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Не разбирам удоволствието в 4 часа сутрин да изпраскаш 2-3 бомби и 2-3 пияни кифли да изреват...

 14. 14 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Следващата забрана за какво ще е? Може би да спрем да дишаме или да се препичаме на слънце, може да ни забавните и да пием по чаша вино, и накрая да ни оставите като права само да ходим на работа(за който я намери) и да ви плащаме данъци?
  Хай сиктир вече. Аман!
  Един ден в годината е, при това даже и не е цял ден ами е едни 10-15мин, в които човек се наслаждава на радостта на хората, че са успели да преживеят още една година тук.
  Не само предозиране, Ами твърдо прекалявате с претенциите си! На мен взе да ми писва, а съм доста либерален към извращения и ненормалностите.
  Няма по-добър начин да отвратите и отблъснете хората, после се чудите защо популизма е във възход.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 712 Неутрално

  По-добре да имаше конртол върху ПРЕзастрояването или поне паркирането!

 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Неща, които не съм виждал в чужбина.
  1. Такова форсиране на на мотори дето да преминава всякакви звукови ограничения за шум.
  2. Такова бибиткане с клаксони за щяло и нещяло през цялото време.
  3. Такова скапано законодателство, където видео от камери за извършено престъпление да не е доказателство (за какво са тогава тези камери навсякъде?).
  4. Убиваш човек, карайки пиян като куче и осакатявайки друг човек за цял живот и те осъждат с 2 г. условно (Ставийски).
  5. В обществени превозни средства (автобуси, трамваи и т. н.) някакви си гледат някакъв клип на телефона с пуснат до край звук без слушалки.
  6. Циганите реално се возят гратис и никой нищо не им казва, контрольорите не ги проверяват, но ако хванат, че българин е без билет даже могат да го набият.
  7. Хвърляне на боклук от терасата или прозореца долу в градинката пред блока.


  ДБ=БКП
 17. 17 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#4] от "avi29581655":


  Трябва да се внимава с прекалените забрани. В Германия единия загинал е от самоделен фойерверк. Тоест виновна е по-скоро забраната. Каква ирония, думата фойерверк е немска.
  —цитат от коментар 4 на avi29581655


  В Германия няма забрана ......изтрещяхме си фойерверките , като всяка година......

 18. 18 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Няколко дни по-късно министърът на вътрешните работи Христо Терзийски обясни, че в България са регистрирани над 120 000 пушки - това е законно притежавано дългоцевно оръжие, с каквото разполагат предимно ловците.

  Тюююю то ловците повече от прасетата.

 19. 19 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#4] от "avi29581655":
  —цитат от коментар 17 на KRAFTWERK


  Нищо де, важно е да преварим даже Германия по ограничения. Вероятно никой няма да ги спазва, както всичко останало досега, най-малкото щото е безумство, но пък за сметка на това почти всички ще са потенциално престъпници.
  Само за секунда си представям посрещане на Нова година в пълна тишина и си давам сметка, че това ще е когато тоя свят приключи окончателно.
  А не е като да не обичам тишината, ама в останалите 364 дена ме мъчат денонощно всякакви други околни дразнещи звуци.
  Точно фойерверките около 24ч на 31-ви декември са ми най-малкия проблем.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#18] от "koko65bg":

  Обясниха ми едни хора, че България нарочно имала много полицаи, та като стане война и те да се сражават наравно с армията, та нищо чудно и с ловците да е така. И да се окаже, че в България армията не е 30 хил. души, а 200 хил.

  ДБ=БКП
 21. 21 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 332 Любопитно

  трябва да има някакви норми за дните различни от 31 декември срещу 1ви януари все пак...
  Чудя се на хора които се обаждат за шум през новогодишната вечер, особено между 10 вечерта и 1 след полунощ. Нима очакват да им пазят тишина тогава?

 22. 22 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#10] от "reply":


  МЕГАМАЩАБНО БЕШЕ ИЗНЕСОХ СЕ С КОЛАТА СИ НА ДВЕСТА МЕТРА ОТ БЛОКОВЕТЕ ХЕМ ДА НЕ Я ГРЪЪМНАТ ХЕМ ПЪК И ДА ГО ЗАСНЕМА СЪБИТИТО , МНОГО ЯКО БЕШЕ ,ХОРСКАТА ПРОСТОТИЯ Е БЕЗГРАНЧНА !!! НАГЛЕДАХ СЕ НА РАЗМАЗАНИ ЖИВОТИНКИ НА ПЪТЯ ПО КЪСНО СЪЩАТА ВЕЧЕР , ЦАРИГРАДСКОТО БЕШЕ СЕ ОБЪРНАЛО НА МЕСАРНИЦА , БЯГАЛИ СА ПАНИЧЕСКИ ЗА ДА СЕ СПАСЯТ .............
  —цитат от коментар 10 на reply  И какви премазани животни видяхте ?!....птицата Моа , Торбест вълк и два саблезъби тигъра може би .......

 23. 23 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  новите болшевики имат нужда от враг, за да са силни в борбата

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 24. 24 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dark":

  Да не е, освен ако не си в София и не се чудиш колко бомби ще уцелят колата ти.

 25. 25 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#20] от "anonim440":


  До коментар [#18] от "koko65bg":Обясниха ми едни хора, че България нарочно имала много полицаи, та като стане война и те да се сражават наравно с армията, та нищо чудно и с ловците да е така. И да се окаже, че в България армията не е 30 хил. души, а 200 хил.
  —цитат от коментар 20 на anonim440


  Ама така е било преди 100 години. По силата на Ньойския договор армията е ограничена и без тежко оръжие. Сега няма такива ограничения. А аз лично не вярвам полицаите да се хвърлят да воюват.

 26. 26 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Залитането към пиротехниката е поредния израз на опростачването и чалга културата в България.

  Чудо голямо станало като е дошла Коледа или 1 януари и след това седмици да газим хартиени части от бомби и конфети! Стресът на околните хора и животни е също много неприятно нещо.

 27. 27 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#21] от "sw51":


  Очаквам да е шумно, но с мярка. И след 1 часа вече да е тихо.

 28. 28 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 509 Неутрално

  тотална забрана за продажба на пиратки, забрана и за гърмежи в градовете, достатъчно е това от общината, глобите да почват от 1000 лв , който иска - да си ходи на село откъдето е дошъл и там да си гърми на воля...

 29. 29 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#22] от "KRAFTWERK":

  вярно е , ти на село няма как да видиш....

 30. 30 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Трябва да се регламентира пукотевицата. Опасна е за живота и здравето на хората, и много силна стресираща за животинките.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 31. 31 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  13 души е малка цена за психологическия ефект по свалянето на стреса, който оказва новогодишната заря. Накарайте каръците да си платят лечението от джоба, тъй като сами са си причинили нараняванията и догодина ще са по-внимателни.

 32. 32 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Близкият ресторант, почти през вечер ни прави заря. Много е досадно след 10-тият път, а според властите, заведенията са затворени. И това не се случва в Горно нанадолнище, а в София!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  В градски условия трябва да са позволени само безшумни светлинни ефекти. Без шум, без бомби, без пиратки. Просто е, но не е за прости хора. За съжаление това ще е една от мерките, заедно с много други, които ще се вземат чак когато на власт дойдат интелигентните и независими хора, които се борим от толкова време да обновят политическия живот в България.

 35. 35
  DDR
  Рейтинг: 2073 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 36. 36 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Добре. че някой се сети да повдигне този парещ въпрос. Тук е истисна вакханалия! И всичко това при повод и без повод и по всяко време. Крайно време е парламент и административни органи да вземат решителни мерки и да пресекат безконтролното използване на фойерверки. Колко деца в крехка възраст със сигурност са изпаднали в ужас и при колко от тях има последствия? Да не говорим за домашните любимци.

 37. 37 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1567 Весело

  С по голия корем е така , пуцаш и плашиш гаргите , ама те...забелязват !

 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Любопитно

  Интересно, колко ли подписа би събрала една петиция за забрана на кукерските игри и за събора на ”Рожен”.? Много шум се вдига, плашат се животните, децата, трудните и старите.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#20] от "anonim440":

  Даа, те войните понеже са тежко ядене и пиене съчетано с излет и пуцане по баирите :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 40. 40 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Не само на нова година, мутрите в Лозенец инИван Вазов гърмят почти всяка вечер. Няма покой от тази паплач. Пълна забрана на пиратки и фойерверки, тотален БАН на продажбите и солени глоби за тези, дето си позволяват да нарушават спокойствието на другите!

 41. 41 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Ха ха

  Комунистите са виновни!
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Едно от многото разочарования след промените. Мислех си, че идва нормалността на хората. Вместо това, все по-голяма част се превръщат в животни. Вижте четящите ПИК. Вижте мачовците, мирищещи на чесън. Вижте тези, които се къпят един път на седмица, но задължително са в реката на Йордановден. Вижте харесващите Борисов и Караянчева.

 44. 44 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Какво се правите на луди - един ден в годината :) Гърмежите започват още преди коледа, да не говорим за децата, които целогодишно хвърлят пиратки.
  За абсолютна забрана съм и това е - най-много общините да организират някоя празнична заря, само да е отдалечено от жилищни сгради.

  И не на последно място - помислете и за възможните сакатлъци...познавам чове с откъснати ръце от пиратки - живее само заради децата си...

 45. 45 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Сравнението въобще не е прекалено за някои от крайните квартали. Може би е по.добро сега, но преди години цял месец преди Нова година беше опасно да се излиза след 18 часа. В централните квартали е далеч по-спокойно, а тази година беше доста тихо.

 46. 46 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#43] от "wkk57607068":

  Е и вас ви виждаме. Много сте убави...
  Фойерверки има навсякъде, на някои места - организирано от местните власти мащабно представление. При нас е малко направи си сам...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 47. 47 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ще вземат мерки, но някой трябва да пострада сериозно от тях. Т.е. след дъжд - качулка.
  В Германия тази година ги забраниха. Ние сме либерте.

 48. 48 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  И като стана дума за бомби, да си спомним, че на днешната дата е една от най-гежките бомбардировки на столицата ни. Едно тежко военно престъпление на съюзниците срещу България, за цивилните жертви и непоправимите материални щети на което така и не получихме извинение камо ли обезщетение.

 49. 49 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Аз имам едно правило - никога не се разходжам между блоковете, когато настъпи 30 декември и така чак до 2 януари. Защото това е направо бомбардировка. Гърмят бомби от ляво, от дясно...

  Много се говори за пиратките, но истината е, че опасна пиратка няма. Има само неспособни потребители на пиратки. На Нова година често спешните кабинети се пълнят с пострадали от изгаряния. Тези хора обикновено държат пиратката дълго след запалването. Безмозъчни.

  Тази бомбардировка е особено неприятна за кучета и котки, които изпадат в паника от целия този шум. Моята котка всяка Нова година се криеше под одеяла и дивани от страх.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 50. 50 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#49] от "Lou":

  употребата на алкохол е доста по-опасна

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 51. 51 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 296 Неутрално

  ЛИДЛ и ХИТ имаха реклами за пиратки! Алчността няма граници!

 52. 52 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Чудя се що за хора са тези, които се радват на гърмежите!Чудя им се, че не си дават сметка, че докато те се радват на дима и гърмежа, птици, животни , хора страдат!

 53. 53 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#52] от "matematika":

  болшевиките дават ли си сметка, че хората страдат, от техните грижи :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 54. 54 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#15] от "1107":

  "...Неща, които не съм виждал в чужбина.
  1. Такова форсиране на на мотори дето да преминава всякакви звукови ограничения за шум.
  2. Такова бибиткане с клаксони за щяло и нещяло през цялото време."

  Явно не сте бил в турските квартали на Мюнхен, Линц, Грац...
  Последният ми спомен за посоченото от Вас в т. 2 е от преди кризата с китайския вирус - от Пфулендорф, Германия; турци, всякъкви поколения.

 55. 55 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#14] от "traveler1":

  Точно популизъм е да се позволяват пиратките, но ако си толкова прост, колкото поста ти говори че си, няма как да го вденеш!

 56. 56 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#55] от "Animals As Leaders":

  това не е популизъм... това е нещо незначително. Но борбата е по-важна

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 57. 57 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Неща, които не съм виждал в чужбина.....2. Такова бибиткане с клаксони за щяло и нещяло през цялото време.
  —цитат от коментар 16 на anonim440


  За останалото съм съгласен, но за клаксоните не съм.
  България е изключително тиха в това отношение.
  Явно не си ходил в Турция или още по-зле - в Китай или Индия.
  В Китай за 1 час пътуване шофьорът ни използва клаксон повече, отколкото аз за целия си 30 годишен шофьорски стаж. Без преувеличение.


  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 58. 58 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Тука малко се прекалява. Това е един ден в годината и не е чак такъв проблем
  —цитат от коментар 9 на Dark


  За какъв един ден в година говорите? Това разюздано гърмене, всяка нощ и по всяко време ни подлудява вече десетилетия. Преди десетина години, в една обикновена делнична нощ се разгърмяха в 1 след полунощ като на война. Звъних до районното да питам няма ли да вземат мерки, а те ми казаха: "Нищо не можем да направим, Той кметът е дал разрешение сигурно." От тогава за нищо не съм ги търсил повече.

 59. 59 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  А сурва и кукерите да забранят. Много дрънчат чановете пък и плашат хората. 😂😂😂
  —цитат от коментар 35 на DDR


  На тебе ти дрънчи главата, но като гледам не са ти забранили да пишеш.

 60. 60 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Честно казано в дебилна държава, управлявана и населена от предимно дебили, е по-добре да има забрани, вместо да се разчита на самосъзнанието на дебилите. Така че съм ЗА за пълна забрана на пиратки/фойерверки.

 61. 61 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Близкият ресторант, почти през вечер ни прави заря. Много е досадно след 10-тият път, а според властите, заведенията са затворени. И това не се случва в Горно нанадолнище, а в София!
  —цитат от коментар 32 на Viva la Evolution

  Колко пъти подадохте сигнал на 112?

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Аре стига бе, неолибералните радикали след като завзехте властта в щатите съвсем изнагляхте. Цялата статия е да се забрани притежаването на оръжие. Останалото за пиратките е камуфлаж.
  В щатите лявата Нанси Пелоси вкарва законопроект за забрана на думичките МАМА, ТАТКО, семейство... Местната пета колона да не остане и тя по-назад, първо оръжието, после ще забранява мама и татко...

 64. 64 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#49] от "Lou":

  Тази бомбардировка е особено опасна и за хората - когато децата ти си купуват пиратки и си играят; когато близките ти се прибират или излизат от тях си; когато ти минаваш между блоковете; Този страх необходим ли е? Защо се отказваш от правото си да се разхождаш свободно в квартала между 30-ти и 2-ри?
  Не е цивилизовано това, мойка.

 65. 65 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  СТРОГА забрана на пиратките!!!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 66. 66 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1536 Весело

  Интересна работа, като се поогледа човек назад във времето...
  Откакто свърши студената война, отиде си комунизмът и настана времето на всеобщата демокрация, права на гражданина на личен живот, на словото, пък въобще на живот и не само на изток а и на запад, се започна едно бавно, повсеместно, неотвратимо забраняване. И на изток и на запад.
  Забрани за които нито комунистите, нито западните демократи въобще можеха да си помислят някога. Само си направете един списък, за да видите...
  След пиратките ще са колите, машинките, дишането...
  Щото замърсяват въздуха.
  Абе, направете си един списък и ще видите до къде ще ни докарат радикалите.
  :)

 67. 67 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 669 Весело

  До коментар [#17] от "KRAFTWERK":

  „В Германия няма забрана ......изтрещяхме си фойерверките , като всяка година.....“

  Нещо послъгваш май. Тази година продажбата на фоерверки и гърменето им беше забранено в цяла Германия. На западните граници, на полската и чехската граници вносът беше забранен. Полицията конфискуваше всичко що гърми. Глобите до 150 Евро. Та сте имали късмет. Гърменето в Германия е основната им „свобода“, но им беше отнета...

 68. 68 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#67] от "joro4900":

  това не е съвсем вярно, според интернеДа :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 69. 69 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Властите в България допускат употребата на пиротехника в късните часове на деня, за да се държи населението в стрес. Същото се отнася и до шумните коли и уличните кучета. Населението трябва да е загрижено за собствената си сигурност, за да не обръща внимание на золумите на властта.

 70. 70 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonim440":

  Не, ве, анонимния, не може, защото следващата стъпка е да се стреляме с истински оръжия. И съм 99.9% сигурен, че няма да ти хареса....

 71. 71 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Нормалност? Контрол? В Бойколандия??????

 72. 72 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dark":

  Не е проблем, докато бомбата не ти гръмне на главата. И ти спука тъпанче. Или по- лошо... Или докато малкото ти дете не почне да заеква от стреса .. ..Или...или....т.н., все реални примери давам. И като стане проблем какво правим?

  Не го пожелавам на никого, но имаше хора, дето за малко да хвъркнат за това...

 73. 73 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#32] от "Viva la Evolution":

  Не знам за други, но снощи минах покрай О!Шипка (не е реклама) и съм убеден, че заведението работеше (съдя по колите, светлините и т.н. външен вид на мястото). И се обзалагам, че не е изключение. Сега остава да стане ясно кой е собственик на заведението...

 74. 74 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 371 Весело
  [quote#2:"Червен дисибар"][/quote]

  Щото им звучи като "барут".

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 75. 75 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#42] от "EU Fighter":

  И Русия.

 76. 76 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1536 Весело

  На пиленцата дето с упоение са писали минуси на моя коментар за забраните искам да им напомня да си опреснят изказването на най-великият либерален гуро на екологията, епидемиите и ваксините - Бил Гейтсс. По неговите високо експертни заключения най-висок принос за замърсяването с ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС имат Не индустрията, нито селскостопанските животни, нито дори автомобилите /да не говорим за пиратките :)/, А НАЙ-МНОГО въглероден диоксид отделят Седемте милиарда човеци. Пак по неговите думи единственото средство срещу изхвърлянето на толкова много Отровен въглероден двуокис е РЕДУКЦИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО с няколко милиарда. Иначе казано едни човеци трябва да се ЗАБРАНЯТ.
  Така че, многоуважаеми минусчии либерални, следвайте си гуруто и се редуцирайте от този свят. Екологично и либерално. Тъкмо ще намалите замърсяването на любимата ни планета. Ще ви пишем герои.
  :)

 77. 77 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 11 Неутрално

  трябва да има някакви норми за дните различни от 31 декември срещу 1ви януари все пак... Чудя се на хора които се обаждат за шум през новогодишната вечер, особено между 10 вечерта и 1 след полунощ. Нима очакват да им пазят тишина тогава?
  —цитат от коментар 21 на sw51

  И защо да не го очаквам? Съжалявам, обаче ми идва до гуша да прекарвам всеки по-празничен ден в това да търся къде са ми се изпокрили котките, понеже бомбардировката отвън ги е изпоплашила.
  От мен ако зависи, продажбата на пиратки и фойерверки за лична употреба ще се забрани напълно и изработването на самоделки ще се наказва.

  Гледам, някакви малоумни кретени горе сравняват фойерверките с кукери... Все едно звъненето на няколко хлопки може да се мери с гърмежа на фойерверк. Аман от кретения. Да не говорим, че дори кукерите наистина да бяха толкова шумни (а те не са), това нямаше да означава, че трябва и фойерверките да шумят.

 78. 78 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1811 Любопитно

  [quote#58:"sweeper"][/quote]

  А кмета пита ли го, що им е разрешил, пък не е уведомил хората да не се шашкат?
  Така де, като се изсипят двайсетина стресирани пред общината да питат, и може би ще почне по-трудно да се навива да разрешава гърмене... Еле пък по предизборно време.

  Ма си трябва лично да се върши работата, а не да се чака да дойде някой, да ти го направи.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 79. 79 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1811 Весело

  МЕГАМАЩАБНО БЕШЕ ИЗНЕСОХ СЕ С КОЛАТА СИ НА ДВЕСТА МЕТРА ОТ БЛОКОВЕТЕ ХЕМ ДА НЕ Я ГРЪЪМНАТ ХЕМ ПЪК И ДА ГО ЗАСНЕМА СЪБИТИТО , МНОГО ЯКО БЕШЕ ,ХОРСКАТА ПРОСТОТИЯ Е БЕЗГРАНЧНА !!! НАГЛЕДАХ СЕ НА РАЗМАЗАНИ ЖИВОТИНКИ НА ПЪТЯ ПО КЪСНО СЪЩАТА ВЕЧЕР , ЦАРИГРАДСКОТО БЕШЕ СЕ ОБЪРНАЛО НА МЕСАРНИЦА , БЯГАЛИ СА ПАНИЧЕСКИ ЗА ДА СЕ СПАСЯТ .............
  —цитат от коментар 10 на reply


  Да питам за един приятел, ВИЕ ЛИЧНО, КАКВО ДАРИХТЕ ЗА ПРИЮТИ, ТА ДА НЯМА БЕЗДОМНИ ЖИВОТИНКИ, ДЕТО ДА БЯГАТ ПАНИЧЕСКИ ПО ЦАРИГРАДСКО...
  А за гръмотевиците нещо прочувствено ще добавите ли, щото и от тях много се плашат...
  А да, и като истински шофьор сте пропуснали да питате: "Шума или шофьорите-олигофрени мачкат животинките по цариградско?"

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 80. 80 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1811 Любопитно

  "Забранения плод е най-вкусен." Особено пък "пиратките". Аре, мераклиите за забрана да се сетят, откъде идва името "пиратка" и дали са били разрешени...
  За тези дето са забравили, през соца такива бомбички не се продаваха, но пък всички деца знаеха как да си ги направят, при това дозата беше "на око". И в тази посока, същите тези деца знаеха как се прави "тъпкач", как се гърми с два болта, с ключа от гардероба и дори с пълнител от химикалка. За белия бронз и ХХХ, или карбид от строежите да не говорим. Та тези дето сте се юрнали да забранявате, пак си помислете докъде ще се докарате, щото днес има интернет и обучителни клипчета, а забраненото е най-сладко...

  Мда, китайците са прави: "Внимавай какво си пожелаваш, че може наистина да се сбъдне."

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 81. 81 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#80] от "gost22":

  и химията ще бъде забранена :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 82. 82 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#2] от "Червен дисибар":

  ЖУРНАЛЯТА ДА СИ ЧЕШЯТ ЕЗИЦИТЕ, ЩОТО НЕ ОСТАНА С КАКВО ПО-СЪЩЕСТВЕНО ДА СИ ПЪЛНЯТ ВЕСТНИК ЖЪЛТЪК (ооопс ДНЕВНИК)

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 83. 83 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#79] от "gost22": ЩЕ ТИ РАЗСАЖА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ЖИВОТИНКИ В МОЯ ЖИВОТ , ПЕПИ МИ БЕШЕ ОТ ПРИЮТ ХУБАВЕЦ , КАК СЪМ ГО ВЗЕЛ ЩО СЪМ ГО ВЗЕЛ ДЪЛГА Е ЗА РАЗКАЗВАНЕ......... ДЖОКИ ГО БЯХ ВЗЕЛ ОТ ФОНТАНА ПРЕД БАНЯТА НА БАНКЯ АКО НЕ СЕ ЛЪЖА ТИКВАТА ГИ БЕШЕ ОСТАВИЛ В КАШОН ПАЛЕНЦА КАРАКАЧАНКО ПОДОБНИ НЯМАЩИ И МЕСЕЦ С НАДПИС КУЧЕ ИЛИ НЕЩО ТАКОВА КАК СЪМ ГО СПАСИЛ САМО АЗ СИ ЗНАМ, РОЯЛ КАНИН ЗНАЕШ ЛИ КАКВО Е ПОДГРЯВАЩА ВЪЗГЛАВНИЧКА ЗА ПОД ГЛАВАТА ЗНАЕШ ЛИ ЗА КАКВО СТАВА , ПОВЕЧЕ ОТ ДЕСЕТ ГОДИНИ СЪМ ГИ ГЛЕДАЛ , МИНАЛАТА ГОДИНА НЯКАКВА ПРОКОБА МИ ГИ ВЗЕ , ДОКТОРИТЕ НЕ МОЖАХА ДА ПОМОГНАТ !!! ПОВЕЧЕ ОТ ДЕСЕТ ГОДИНИ НЕ ХВЪРЛЯМ ПИРАТКИ ЗАРАДИ ЕДИН ДРУГ ПРИЯТЕЛ АМА ИСТИНСКИ А НЕ КАТО........., ПРАВИЛ СИ КОЛАТА СИНА МИ ПОКРАЙ НЕГО МИНАВАТ ГРУПА РОМИ ,МИНАЛИ И ПОЛОВИНАТА ИНСТРУМЕНТИ АРЕЕЕ , СИНА МИ ГИ ДОГОНИЛ И СТНАЛА ТЯ КАКВАТО ТРЯБВАЛО ДА СТАНЕ , ПОЛОВИНАТА БЛОК СЕ СБРАЛИ ДА ГЛДАТ СЕИР НИКОЙ МУ НЕ ПОМОГНАЛ , КВАРТАЛНИЯ ПОМИЯР САМО МУ СЕ ПРИТЕКЪЛ НА ПОМОЩ , НАШИЯ ВИКА НАГЪРЧИЛ СЪМ ГО ТОЙ КВИЧИ КАТО ЗАКЛАН РОМА НИТО СЪМ ГО БИЛ НИТО НЕЩО ХВАНАЛ СЪМ ГО ЗА РЕВЕРИТЕ И ГО РАЗДРУСВАМ ВИКАМ МУ ВРЪЩАЙ ИНСТРУМЕНТИТЕ БЕ ТОЙ ОЩЕ ПОВЕЧЕ РЕВЕ , КОГА СЕ ОБРЪЩАМ КУЧЕ СПАС КАТО ГО ЗРЪФАЛ ЗА КРАКА И........., ЗАРАДИ НЕГО НЕ СЪМ ХВЪРЛЯЛ ПОВЕЧЕ ОТ ДЕСЕТ ГОДИНИ ЩЕ ДА СА ПИРАТКИ МНОГО ГО Е СТРАХ МИЛИЯ , КРИЕ СЕ У ВХОДА ИНАК ЦЯЛА ГОДИНА СИ СЕДИ НАВЪНКА АМА НОВА ГОДНА ДОЙДЕ ЛИ !!! ИСКАШ ЛИ ОЩЕ ДА ТИ РАЗКАЗВАМ ИМА МНОГО ТИ САМО КАЖИ

 84. 84 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#22] от "KRAFTWERK": БИХ ТИ РАЗКАЗАЛ ЗА КРЪГОВОТО НА ЧЕТВЪРТИ КИЛОМЕТЪР И ОЩЕ АМА НЯМА ДА ГО НАПРАВЯ , НЯМА ПО ГАДНО НЕЩО ОТ ТОВА ДЕТО ВИДЯХ , СТЕПЕНУВАНО ОТ ДЕСЕТ ГОДИНИ ПО ГАДНО НЕЩО НЕ СЪМ ВИЖДАЛ , ТЕБЕ ЛИЧНО БИХ ТИ ГО РАЗКАЗАЛ АМА ДРУГ ПЪТ , КЪСМЕТЛИЯ СИ !!!

 85. 85 Профил на aresega
  aresega
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Кога ще се регулира шумовото замърсяване от непрестанния кучешки лай? Този тормоз е постоянен, а не 30 мин веднъж в годината. Помиярите затварят кучета по 12 часа и те лаят-лаят, иначе се наричат стопани.

 86. 86 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#16] от "anonim440":
  "Неща, които не съм виждал в чужбина........."

  "Бит и душевност на нашия народ" - Иван Хаджийски

 87. 87 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Селска работа. В центъра е по-добре. Но край блоковите квартали е мизерия. Абсурдно е и да видиш някой после да чисти остатъците от пиротехниката.

 88. 88 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#82] от "Дядо Йоцо":

  Какво правиш тогава в жълтия вестник троле?

 89. 89 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#14] от "traveler1":

  Примерно да идваш от гетото си и да пиеш алкохол в градинка в центъра.

 90. 90 Профил на vucoff
  vucoff
  Рейтинг: 268 Неутрално

  В кое ли изобщо има контрол в този град!

 91. 91 Профил на bokalcho11
  bokalcho11
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Аз съм ЗА пълна забрана за всякви гърмежи!

 92. 92 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#76] от "AzDebil":

  Аз това за намаляването на населението го пиша от години.
  Йосиф Шкловски го е написал още през 60-те.
  Не е нужно Бил Гейтс да ви го казва. Ако имате маааалко мозък в тия кратуни, сами ще стигнете до този извод.
  А начини за намаляването на населението има и съвсем хуманни - не войни или вируси.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 93. 93 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Някой май се е засегнал и трие ли трие

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  За да видите коментара кликнете тук.

  Пълен текст на коментара:

  Заглавие "София като Берут"

  Това е в рубриката предозиране, нали?
  —цитат от коментар 1 на Червен дисибар

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK