Реки излизат от коритата си, бедствено положение в Пернишко, евакуация в Нови Искър (допълнена)

Архивна снимка.

© Дневник

Архивна снимка.Обилните дъждове през последните дни повишиха нивата на реките в много области. В Пернишко няколко реки излязоха от коритата си, в Трън е обявено бедствено положение. В Нови Искър има евакуации, изпускат се язовири и Перник и София.


Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е разпоредил създаването на Щаб и е в непрекъснат контакт с всички структури към министерството, които имат отношение и следят за състоянието и нивата на язовирите, съобщи пресцентърът на министерството. Към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е сформиран кризисен щаб, който да извършва 24-часово наблюдение към всички язовири, за които Агенцията отговаря за надзора. Предприети са всички превантивни мерки, като там където е необходимо, се прави контролирано изпускане на водните обеми от язовирите. Към този момент не са възникнали аварийни ситуации, се отбелязва в съобщението.


Бедствено положение в Трън, Перник и Радомир


Бедственото положение в Трън е в сила от днес и със срок на действие 7 дни, съобщи БНР. Река Ерма е повишила нивото си с 3 метра, излязла е на няколко места от коритото си и е причинила наводнения в града. В момента се работи по отстраняване на щетите, каза директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" в Перник комисар Борис Борисов. Частично бедствено положение е обявено от 12 ч. днес и на територията на община Перник, съобщи кметът Станислав Владимиров. По-късно частично бедствено положение бе обявено и в община Радомир. То ще действа за 7 дни. Там от наводнението е повредена помпена станция.
"Към момента се работи на няколко места и се възстановяват нещата. Квартал "Мурговица" беше откъснат. Там доскоро беше залят моста. Разчистени са част от нещата, които са пречели за преминаването на водата и към момента има достъп до квартала", каза той.


И училището в Трън е наводнено в частта му, където са резервоарите за горивата, екип на защита на населението работи там и отводнява. Има и три залети къщи, но при тях трябва да се изчака да спадне нивото на реката, за да се отводнява.


"Това ни е най- критичното място в момента. На другите места има локални наводнения, но нищо фатално не е. В повечето случаи са засегнати земеделски земи", каза комисар Борисов.


На извънреден брифинг директорът на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов обяви, че по поречието на река Струма има проблемен участък в района на Струмяни. Там е застрашен изграденият газопровод между България и Гърция. От думите ми се разбра, че около 100 населени места са без ток.


Наводнен е квартал в Батановци


Мръсотия се излива от канализацията по улиците на пернишкия град Батановци, съобщи кметът му Радослав Петров, цитиран от БТА. Заради повишеното ниво на река Струма канализацията, която е заустена в нея, е започнала да връща и мръсотията изтича отвсякъде, обясни кметът. Наводнен е целият квартал "Средорек". По думите на кмета проблемът с канализацията е от 15 години.


На място да провери колко голям е проблемът дойде премиерът Бойко Борисов. Той проведе разговор с кмета на Перник Станислав Владимиров и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Борисов разпореди местното население да бъде успокоено, че всичко ще се оправи.


Изгражда се дига на река Мещичка между пернишките села Зидарци и Ярджиловци, съобщи кметът на село Ярджиловци Росица Лазарова. По думите й значително е повишено нивото на реката и са наводнени къщи в Кръстина махала. Проблеми има и с увеличеното ниво на река Конска, каза още Лазарова. Водата е заляла мазета и дворове в Божилова махала. Сутринта дерето е било почистено.


"В град Батановци, махала "Андрейна" реката излезе от коритото си и заля къщи. От язовира "Студена" ни казаха че ще изпускат още по-големи количества, което означава, че в тази част на Батановци нивото ще се покачи още и ще стане по-тежка ситуацията. В Ярджиловци ни е другата критична точка. Там в момента има и доброволци, и техника. Правят се диги, укрепват се насипи, за да не стане още по- голяма беля", каза кметът на Перник пред БНР.


Заради наводнени къщи се е наложило да бъдат евакуирани жители на Батановци. По думите на кмета става дума за около 20 души. Търсят се варианти за временното им настаняване.


Увеличено е количеството на изпускане на яз. "Студена"


На 6 хил. л/сек. е увеличено от 12 ч. днес водното количество, изпускано от язовир "Студена", съобщи пред БТА изпълнителният директор на "ВиК" - Перник Борислав Иванов. Това се налага заради повишения приток към водоема, който за последното денонощие е 8281 л/сек., при разход 590 л/сек. Досега от язовира са изпускани между 2 и 3 хил. л/сек.


Само за последния час притокът е достигнал 12 хил. л/сек., посочи Иванов. Водният обем на язовира е 23 692 800 куб.м при капацитет 25 519 100 куб.м. "Ако достигнем обем от 24 000 000 куб.м, на чиято граница сме, трябва да изпускаме същото количество, което влиза в язовира", посочи той. По думите му ситуацията е под контрол, увеличеното количество изпускани води е една от мерките за управлението й.


Евакуация в Нови Искър


Хора са евакуирани от една къща в Нови Искър, поради обилните обилните валежи има три критични участъка в района, съобщи пресцентърът на Столичната община.


Поради завиряване под моста в началото на квартал "Курило" временно автобусите по линии 23 и 26 са отклонени по околовръстния път. Аварийните екипи извършват отводняване на критични места в Требич, Мировяне и село Житен, като изграждат на места и защитни диги. Кметът на София Йорданка Фандъкова проверява на място ситуацията, в района са и екипите на "Напоителни системи". В Мировяне се обмисля все още обявяването на частична евакуация.


Поради обилните валежи има повишение на нивата на реките. Реката под железопътния мост между Нови Искър и Курило е излязла от коритото си. Хора, които са пътували с автомобилите си, са били залети от високите води на реката.


В Требич няколко улици също са залети от високите нива на реките, екипите работят по отводняването им. В момента 3 язовира на територията на Столичната община се изпускат контролирано - "Суходол", "Иваняне" и "Мрамор", няма опасност от разливи, успокояват от Столичната община.


Повишаване на нивата на реките в Хасковско


Повишаване на нивото на водата се отчита в река Марица при Димитровград, Харманли, Свиленград и Симеоновград, са съобщили пред БТА от областната администрация в Хасково. По данни на оперативните дежурни по общини към обяд днес, въпреки повишението, никъде не е достигнат жълтият праг на предупреждение. Нивото на река Сазлийка при Симеоновград и на язовир Ивайловград също са под жълтия праг на предупреждение, допълват от администрацията.


Костинброд пред бедствено положение


Костинброд е пред бедствено положение, съобщи "Нова телевизия", като цитира общината в града. Реките Сливнишка, Блато и Белица, които минават през града, са излезли от коритата си. Язовир Маслово, който е в непосредствена близост до населеното място, също всеки момент може да прелее. Язовирната стена е пред скъсване, алармираха от общината. Има бедстващи хора и наводнени къщи в село Петърч.


Усложнена обстановка по пътищата


За момента няма данни за тежки катастрофи в страната, но заради снега и дъжда обстановката на много места е затруднена, съобщи БНР. Продължава да е затворен проходът Петрохан заради паднали клони и снеговалеж. На място има екипи на различни служби. Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски и председателят на Пътната агенция Георги Терзийски излязоха с призив към шофьорите да бъдат внимателни в следващите дни заради валежите и очакваното застудяване. През изминалите часове пътища бяха блокирани от паднали дървета и стълбове, екипи на пожарната се включиха в разчистването.


Екипите на пожарната отстраняваха проблеми в района на Железница, пътят Видин - Монтана, както и магистрала "Хемус", където камион се завъртя и затвори движението на 43-ти километър. В момента остава затворен път на прохода Витиня заради паднали клони.


Тежкият мокър сняг е причинил аварии в електрически далекопроводи на различни места в планинските части на област Монтана, съобщиха от областната управа в града. Прекъснат е далекопровод от 110 киловолта в община Чипровци, който води към електрическата подстанция в село Мартиново. Заради това няколко селища от община Чипровци са без ток. Друга авария е оставила без ток около 3000 души в села от общините Берковица и Вършец. Екипите на електроразпределителното дружество в момента работят по отстраняване на авариите. Работи се и по премахване на паднали върху пътното платно дървета на различни места в старопланинския проход Петрохан, който свързва Монтана и Берковица със София.


През нощта в Монтана и много селища от региона е валял проливен дъжд, примесен със сняг, на някои места са падали и гръмотевици, което не е характерно за зимните месеци. Количеството на валежите в Монтана е 41 литра на квадратен метър, а в другите селища на региона 33-38 л/кв.м., съобщиха от хидро-метеорологичната станция край Монтана. През последните три дни нивото на язовир "Огоста" край Монтана се е повишило с 68 сантиметра. В момента във водохранилището са събрани около 304 милиона кубически метра вода, при максимално възможен обем от 505 млн. куб. м. вода.


Два пътя в област Монтана са затворени за движение - прохода Петрохан и шосето от Берковица до хижа Ком в Стара планина. Останалите пътища в региона са почистени и опесъчени и са проходими при земни условия, обявиха от Областното пътно управление в Монтана.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK