Реки излизат от коритата си, бедствено положение в Пернишко, евакуация в Нови Искър (допълнена)

Архивна снимка.

© Дневник

Архивна снимка.Обилните дъждове през последните дни повишиха нивата на реките в много области. В Пернишко няколко реки излязоха от коритата си, в Трън е обявено бедствено положение. В Нови Искър има евакуации, изпускат се язовири и Перник и София.


Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е разпоредил създаването на Щаб и е в непрекъснат контакт с всички структури към министерството, които имат отношение и следят за състоянието и нивата на язовирите, съобщи пресцентърът на министерството. Към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е сформиран кризисен щаб, който да извършва 24-часово наблюдение към всички язовири, за които Агенцията отговаря за надзора. Предприети са всички превантивни мерки, като там където е необходимо, се прави контролирано изпускане на водните обеми от язовирите. Към този момент не са възникнали аварийни ситуации, се отбелязва в съобщението.


Бедствено положение в Трън, Перник и Радомир


Бедственото положение в Трън е в сила от днес и със срок на действие 7 дни, съобщи БНР. Река Ерма е повишила нивото си с 3 метра, излязла е на няколко места от коритото си и е причинила наводнения в града. В момента се работи по отстраняване на щетите, каза директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" в Перник комисар Борис Борисов. Частично бедствено положение е обявено от 12 ч. днес и на територията на община Перник, съобщи кметът Станислав Владимиров. По-късно частично бедствено положение бе обявено и в община Радомир. То ще действа за 7 дни. Там от наводнението е повредена помпена станция.
"Към момента се работи на няколко места и се възстановяват нещата. Квартал "Мурговица" беше откъснат. Там доскоро беше залят моста. Разчистени са част от нещата, които са пречели за преминаването на водата и към момента има достъп до квартала", каза той.


И училището в Трън е наводнено в частта му, където са резервоарите за горивата, екип на защита на населението работи там и отводнява. Има и три залети къщи, но при тях трябва да се изчака да спадне нивото на реката, за да се отводнява.


"Това ни е най- критичното място в момента. На другите места има локални наводнения, но нищо фатално не е. В повечето случаи са засегнати земеделски земи", каза комисар Борисов.


На извънреден брифинг директорът на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов обяви, че по поречието на река Струма има проблемен участък в района на Струмяни. Там е застрашен изграденият газопровод между България и Гърция. От думите ми се разбра, че около 100 населени места са без ток.


Наводнен е квартал в Батановци


Мръсотия се излива от канализацията по улиците на пернишкия град Батановци, съобщи кметът му Радослав Петров, цитиран от БТА. Заради повишеното ниво на река Струма канализацията, която е заустена в нея, е започнала да връща и мръсотията изтича отвсякъде, обясни кметът. Наводнен е целият квартал "Средорек". По думите на кмета проблемът с канализацията е от 15 години.


На място да провери колко голям е проблемът дойде премиерът Бойко Борисов. Той проведе разговор с кмета на Перник Станислав Владимиров и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Борисов разпореди местното население да бъде успокоено, че всичко ще се оправи.


Изгражда се дига на река Мещичка между пернишките села Зидарци и Ярджиловци, съобщи кметът на село Ярджиловци Росица Лазарова. По думите й значително е повишено нивото на реката и са наводнени къщи в Кръстина махала. Проблеми има и с увеличеното ниво на река Конска, каза още Лазарова. Водата е заляла мазета и дворове в Божилова махала. Сутринта дерето е било почистено.


"В град Батановци, махала "Андрейна" реката излезе от коритото си и заля къщи. От язовира "Студена" ни казаха че ще изпускат още по-големи количества, което означава, че в тази част на Батановци нивото ще се покачи още и ще стане по-тежка ситуацията. В Ярджиловци ни е другата критична точка. Там в момента има и доброволци, и техника. Правят се диги, укрепват се насипи, за да не стане още по- голяма беля", каза кметът на Перник пред БНР.


Заради наводнени къщи се е наложило да бъдат евакуирани жители на Батановци. По думите на кмета става дума за около 20 души. Търсят се варианти за временното им настаняване.


Увеличено е количеството на изпускане на яз. "Студена"


На 6 хил. л/сек. е увеличено от 12 ч. днес водното количество, изпускано от язовир "Студена", съобщи пред БТА изпълнителният директор на "ВиК" - Перник Борислав Иванов. Това се налага заради повишения приток към водоема, който за последното денонощие е 8281 л/сек., при разход 590 л/сек. Досега от язовира са изпускани между 2 и 3 хил. л/сек.


Само за последния час притокът е достигнал 12 хил. л/сек., посочи Иванов. Водният обем на язовира е 23 692 800 куб.м при капацитет 25 519 100 куб.м. "Ако достигнем обем от 24 000 000 куб.м, на чиято граница сме, трябва да изпускаме същото количество, което влиза в язовира", посочи той. По думите му ситуацията е под контрол, увеличеното количество изпускани води е една от мерките за управлението й.


Евакуация в Нови Искър


Хора са евакуирани от една къща в Нови Искър, поради обилните обилните валежи има три критични участъка в района, съобщи пресцентърът на Столичната община.


Поради завиряване под моста в началото на квартал "Курило" временно автобусите по линии 23 и 26 са отклонени по околовръстния път. Аварийните екипи извършват отводняване на критични места в Требич, Мировяне и село Житен, като изграждат на места и защитни диги. Кметът на София Йорданка Фандъкова проверява на място ситуацията, в района са и екипите на "Напоителни системи". В Мировяне се обмисля все още обявяването на частична евакуация.


Поради обилните валежи има повишение на нивата на реките. Реката под железопътния мост между Нови Искър и Курило е излязла от коритото си. Хора, които са пътували с автомобилите си, са били залети от високите води на реката.


В Требич няколко улици също са залети от високите нива на реките, екипите работят по отводняването им. В момента 3 язовира на територията на Столичната община се изпускат контролирано - "Суходол", "Иваняне" и "Мрамор", няма опасност от разливи, успокояват от Столичната община.


Повишаване на нивата на реките в Хасковско


Повишаване на нивото на водата се отчита в река Марица при Димитровград, Харманли, Свиленград и Симеоновград, са съобщили пред БТА от областната администрация в Хасково. По данни на оперативните дежурни по общини към обяд днес, въпреки повишението, никъде не е достигнат жълтият праг на предупреждение. Нивото на река Сазлийка при Симеоновград и на язовир Ивайловград също са под жълтия праг на предупреждение, допълват от администрацията.


Костинброд пред бедствено положение


Костинброд е пред бедствено положение, съобщи "Нова телевизия", като цитира общината в града. Реките Сливнишка, Блато и Белица, които минават през града, са излезли от коритата си. Язовир Маслово, който е в непосредствена близост до населеното място, също всеки момент може да прелее. Язовирната стена е пред скъсване, алармираха от общината. Има бедстващи хора и наводнени къщи в село Петърч.


Усложнена обстановка по пътищата


За момента няма данни за тежки катастрофи в страната, но заради снега и дъжда обстановката на много места е затруднена, съобщи БНР. Продължава да е затворен проходът Петрохан заради паднали клони и снеговалеж. На място има екипи на различни служби. Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски и председателят на Пътната агенция Георги Терзийски излязоха с призив към шофьорите да бъдат внимателни в следващите дни заради валежите и очакваното застудяване. През изминалите часове пътища бяха блокирани от паднали дървета и стълбове, екипи на пожарната се включиха в разчистването.


Екипите на пожарната отстраняваха проблеми в района на Железница, пътят Видин - Монтана, както и магистрала "Хемус", където камион се завъртя и затвори движението на 43-ти километър. В момента остава затворен път на прохода Витиня заради паднали клони.


Тежкият мокър сняг е причинил аварии в електрически далекопроводи на различни места в планинските части на област Монтана, съобщиха от областната управа в града. Прекъснат е далекопровод от 110 киловолта в община Чипровци, който води към електрическата подстанция в село Мартиново. Заради това няколко селища от община Чипровци са без ток. Друга авария е оставила без ток около 3000 души в села от общините Берковица и Вършец. Екипите на електроразпределителното дружество в момента работят по отстраняване на авариите. Работи се и по премахване на паднали върху пътното платно дървета на различни места в старопланинския проход Петрохан, който свързва Монтана и Берковица със София.


През нощта в Монтана и много селища от региона е валял проливен дъжд, примесен със сняг, на някои места са падали и гръмотевици, което не е характерно за зимните месеци. Количеството на валежите в Монтана е 41 литра на квадратен метър, а в другите селища на региона 33-38 л/кв.м., съобщиха от хидро-метеорологичната станция край Монтана. През последните три дни нивото на язовир "Огоста" край Монтана се е повишило с 68 сантиметра. В момента във водохранилището са събрани около 304 милиона кубически метра вода, при максимално възможен обем от 505 млн. куб. м. вода.


Два пътя в област Монтана са затворени за движение - прохода Петрохан и шосето от Берковица до хижа Ком в Стара планина. Останалите пътища в региона са почистени и опесъчени и са проходими при земни условия, обявиха от Областното пътно управление в Монтана.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1081 Весело

  Гарантирано от Герб , би казал един (да не му казвам името), но започва с "кмет" и завъшва с "в сянка":)

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  Валежите са обилни, наистина, а коритата на реките са затлачени и тесни и бързо преливат от буйните води в тях.....

 3. 3 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  ще обезводняват, като на Витоша, без реки. Така де за какво и е на малка швейцария реки.

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  Много е хубаво и приятно къща край река,но преди това трябва много внимателно да се подбере мястото за нея,за да не стане дворът на къщата езеро...

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4471 Неутрално

  Ревизоро пак да излезе и да плаши с водни кризи из цялата страна...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7980 Неутрално

  Бойко къде е да ги спре?

 7. 7 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 773 Неутрално

  ЖИПКАТА ЗАТОВА ЛИ СПРЕ

 8. 8 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Като няма- няма изобщо!
  Като има- започва да прелива от всякъде...

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3624 Весело

  Бойко къде е да ги спре?
  —цитат от коментар 6 на Роси

  ЖИПКАТА ЗАТОВА ЛИ СПРЕ
  —цитат от коментар 7 на reply


  Вярно, бе, тоа наистина зачезнА !

  СтанА наистина сериозно - и Тулупа са покри!
  ПАК!

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6070 Весело

  До коментар [#6] от "Роси":

  Боце пълни язовирите в момента, но малко се увлече и станаха едни леки инциденти...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Когато вали сме в бедствена обстановка. Когато не вали - също. Бедствията и кризите са нормалият постоянен начин на същесвуване в България. Причината са българските граждани. Толкова могат.
  Преди години нямаше такива наводнения, защото имахме гори. Сега едни бандити, които изсичаха и изсичат горите, ще имат пари, а всички ще имаме наводнения и суша. Други едни бандити ще реват за компенсации и субсидии. Сбъркана държава, населена с изключително прости хора!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6070 Неутрално

  До коментар [#8] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  То и с акъла е така...
  С добавката, че за разлика от водата, него може да го даваш, дори и да го нямаш!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Валежите са обилни, наистина, а коритата на реките са затлачени и тесни и бързо преливат от буйните води в тях.....
  —цитат от коментар 2 на samoedin


  Горите забавят оттичането на дъждовната вода и от топенето на снега. Така реките по-лесно поемат падналите валежи. Допълнително и по-голяма част от нея попива в земята и създава резерв от влага. Без гори всичко, което падне, хуква по деретата и стават наводнения. А когато спрат дъждовете, земята е суха не само на повърхността, а и в дълбобочина и изворите пресъхват.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 14. 14 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Прочетох "Тръмп обяви бедствено положение, евакуация в Нови Искър" и си викам какво става тука?

 15. 15 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Всяка година едно и също. В един момент реките излизат от коритата в следващия няма вода, щото някой я източил.

 16. 16 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1550 Любопитно

  Да разбирам ли че тази година Перник няма ДС “заема” вода от София?

  Къде са снежните човеци от миналата година?

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 17. 17 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1550 Любопитно

  Да се чете горе да заема, пуст “коректор”

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 18. 18 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Хидрозоро толкова плакА от сушата,а сега ще си скубе плешивата глава ли?!

 19. 19 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1760 Весело

  Валежите са обилни, наистина, а коритата на реките са затлачени и тесни и бързо преливат от буйните води в тях.....
  —цитат от коментар 2 на samoedin


  Бих казал ПО ЗАТЛАЧЕНИ отколкото тесни

  Нищо ново-пишат го и в статията: ".."Към момента се работи на няколко места и се възстановяват нещата. Квартал "Мурговица" беше откъснат. Там доскоро беше залят моста. Разчистени са част от нещата, които са пречели за преминаването на водата и към момента има достъп до квартала", каза той...."

  Аве смотаняци😀! Тези "неща които пречели на преминаването на водата" да не би лЬошата фея да ги е поставила там ден преди дъжда, или извънземните, или Костов😀?!?

  'Ми не! ВаШтИ съселяни/съграждани са ги оставили там! Да, имало е изсъхнали шубраци, ама не струва милиони да се почистят преди дъждовете! Ама 'де акъл да се мисли преди дъждовете?!?

  Някой помни ли снимките от онази ПРЕЗАСТРОЕНА вада в...Аспарухово беше май, преди няколко години? Самите жители си затлачили дерето и после квичаха че дерето се наводнило!

  АКЪЛ НА БУЦИ!!!
  До коментар [#2] от "samoedin":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 20. 20 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Всяка година едно и също. В един момент реките излизат от коритата в следващия няма вода, щото някой я източил.
  —цитат от коментар 15 на Гражданин


  Само преди месеци управниците предизвикаха хуманитарна криза поради липсата на вода в яз. Студена, а то се оказа, че вода имало, има и ще има. Само рушвети не трябва да има.

 21. 21 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Само че на югоизток, въпреки големите дъждове заради голямата суша през миналата година почвата поема водата и опасност от наводнения няма.

 22. 22 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Климатините условия,отново ни заварват неподготвени!

 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5631 Неутрално

  Бойко къде е да ги спре?
  —цитат от коментар 6 на Роси


  Мисля, че Радев ще се справи по-добре.

 24. 24 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#11] от "quatro_4x3":

  Искър си е Река не е за подценяване.
  Винаги е заливала ниските махали на Нови Искър а понякога и по високите.
  Отвличала е мостове и с гори и без тях.
  Като няма гори заминава почвата ма да влияе на отокът не ми се вярва.
  Ако е само за долу ГЕРБ подкрепям с две ръце.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 25. 25 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 337 Неутрално

  В България винаги ни е куцала поддръжката на нещата.И всичко се повтаря переодично ,но никога не се взимат мерки.Ако все пак има някяква поддръжка ,тя обикновено е формална и по възможност с минимум средства.Направо се чудя как не стават по-често аварии и злополуки явно Господ ни пази.

 26. 26 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Не бойте се! Д(п)С ще ги изгребе с КАСКЕТА на Пееф. ски. й.

 27. 27 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  M. ngалите от Д(п)С най-обичат, като орежат дебелите дървета покрай реките, да метнат клоните и по-тънкото в реката. На тях тънко не им трябва - те са по дебелите работи.

 28. 28 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4880 Любопитно

  От днес ще слушаме корифеите по " Управление на водите " в......ПП "ГЕРБ ".

 29. 29 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 661 Неутрално

  "... пернишкия град Батановци ... " Какво значи пернишки град? Град в област Перник ли?

 30. 30 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Ами то си има хидротехнически мероприятия, които се наричат "Корекции на реки". Но мутрата е превзела всички интитуции, които са в амок и не правят нищо без пряка заповед.

  Никой няма право да харчи никакви държавни пари без да се отчете към чекмеджето на Тиквон. Затова няма работещи институции.

  Докато мутрите са на власт всеки дъжд може да е голямо бедствие. Без дъжд язовирите празни, и няма вода. Ние вървим от бедствие към бедствие. Превзетата от примитиви държава - планетата на маймуните!

 31. 31 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Лъжат малките гербави тролчета - с гнусните си ръчички пишат лъжа след лъжа по форумите. Не е валежът проблем, а затлачените корита на реките.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 32. 32 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 653 Разстроено

  Безконтролното отсичане на горите води до това - редуват се суша и наводнения.

 33. 33 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  С двама човека на година прием на хидроинженери, скоро няма да има кой да прави проектите за корекции на реки и хидротехнически съоръжения. Мутрата - след мен и потоп, превзетата държава!

 34. 34 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Впрочем има едно нещо, за което българското правителство и местни власти, и гласоподавателите не са виновни, и това са промените в климата. За всичко останало - безстопанственост, занемаряване, замърсяване, злоупотреби, и по-широк смисъл за това, че не се подготвяме активно за идните тругни години на суши и порои - определено са виновни.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 35. 35 Профил на gsh47306343
  gsh47306343
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Дано стените на язовирите издържат. Държавата да се намеси подобаващо и да помогне на хората. Тук обаче възниква един въпрос, всяка година е така, явно вода има. Някой по-вещ да обясни как става така, че язовирите са празни

 36. 36 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Трън е в бедствено положение, Тръмп и той е в бедствено положение. Какво да правиш? Мъчно ми е за Трън!

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 37. 37 Профил на Гошко Мастичката
  Гошко Мастичката
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#13] от "quatro_4x3":

  Освен това да не забравяме, че и плодородният слой бива отмит, след което растежа на нови дървета става изключително труден. Като резултат все по-често сме свидетели на неща, подобни на случващото се.

  Ще ви изрием...
 38. 38 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Заглавие - драматично ! Очаквания - правителството е виновно! 😄

  agent
 39. 39 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Който може да не излиза, да не ползва автомобил.
  Стига хули към Правителството,повече разбиране.

 40. 40 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#23] от "Alarmstufe: Rot":

  Защо не Виденов? Или така любимият ви Костов? А къде се покри Винету Жипков? Картички ли рисува?

 41. 41 Профил на Raegan
  Raegan
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Много неграмотно написана статия. Мост между Нови Искър и Курило.. Другия път моста ще е между Младост и София.

 42. 42 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 719 Неутрално

  В последните години, това стана нормално за сезона есен - зима - пролет...

 43. 43 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Само да спомена, че обявяването на извънредно положение е основание за общините да искат пари от държавата, така че на кметовете не им трябва много за да обявят

 44. 44 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Нашата държава тотално пропада, цяла година Перник беше във Воден режим сега при първия дъжд язовирите и реките преляха. Все едно не ни управлява Хомо сапиенс а някакви маймуни.

 45. 45 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Вчера се хвалиха че изпускат язовитите за да поемат вордата от очаквания сняг и че всичко е под конртол. Това на снимката не е вода, а контрол. Водата е прозрачна! :)

 46. 46 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Абе преиграват в Нови Искър тоя подлез се наводнява по 20 пъти на година при всеки по силен дъжд , всичко сие нормално джипси куин сега се тила да идва поогледа ли се каква мизерия е там смешници.

 47. 47 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1499 Весело

  Три дни само вали. Безобразие. Оставка!

 48. 48 Профил на tqf28315736
  tqf28315736
  Рейтинг: 18 Неутрално

  [quote#13:"quatro_4x3"][/quote]

  От 1960 г. площта на горските територии устойчиво нараства, като данните показват че към края на 2017 г. тя се е увеличила с 608 742 hа

  http://eea.government.bg/bg/soer/2017/forest/gorskite-resursi-i-tehniya-prinos-kam-globalnite-tsikli-na-vaglerod-1

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK