Втората COVID ваксина пристига в България: какво трябва да се знае за нея

Втората COVID ваксина пристига в България: какво трябва да се знае за нея

© Associated PressПървата доставка от 2400 дози на ваксината срещу COVID-19, произведена от Moderna, ще пристигне в България на 13 януари, сряда. От Министерството на здравеопазването разпространиха листовката и кратката характеристика на продукта на американската фармацевтична компания. "Дневник" обобщава най-важното и разликите с първата одобрена ваксина - тази на "Пфайзер"/"БиоНТех".


Към този момент ваксината на Moderna е разрешена за употреба по т.нар. схема "разрешаване под условие". Това означава, че за този лекарствен продукт се очакват допълнителни данни. Европейската агенция по лекарствата ще извършва преглед на новата информация за него поне веднъж годишно.


Ваксината на "Модерна" бе препоръчана за използване срещу коронавируса SARS-CoV-2 от Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) на 6 януари. Така тя стана втората одобрена ваксина в Европейския съюз след тази на американската корпорация "Пфайзер" (Pfizer) и германския ѝ партньор "БиоНТех" (BioNTech). От нея в България вече са доставени близо 35 000 дози. Страната ни получава ваксини от общите доставки за Европейския съюз. В средата на ноември здравният министър Костадин Ангелов обяви, че България ще получи общо 12-13 милиона ваксини, за които заедно с разходите за логистика и съхранение ще плати над половин милиард лева.


Как се прилага ваксината на Moderna
Ваксината срещу COVID-19 на Moderna (подобно на тази на Pfizer/BioNTech) се прилага като курс от две дози (0,5 ml всяка). Хората, получили първата доза от ваксината, трябва да получат втората доза от същата ваксина, за да се завърши курсът на ваксинация. Препоръчва се втората доза да се приложи 28 дни след първата доза, за разлика от тази на Pfizer/BioNTech, където интервалът е 21 дни. Ваксината се прилага интрамускулно. За предпочитане е в мускулa в горната част на ръката.


Какво съдържа


В един флакон се съдържат 10 дози по 0,5 ml от ваксината (във флакон от ваксината на Pfizer/BioNTech се съдържат 5 дози). Една доза (0,5 ml) съдържа 100 микрограма информационна рибонуклеинова киселина (иРНК). След интрамускулна инжекция клетките на мястото на инжектиране и дрениращите лимфни възли поемат липидните наночастици на ваксината, като ефективно доставят иРНК в клетките за транслация във вирусен протеин. Доставената иРНК не навлиза в клетъчното ядро и не взаимодейства с генома. Протеинът на SARS-CoV-2 се разпознава след това от имунните клетки като чужд антиген. Това предизвиква клетъчен отговор с образуване на неутрализиращи антитела, които могат да допринесат за защитата срещу COVID-19.


"Това, което се вкарва в организма, изобщо не достига до нашето ДНК и генетична информация. Ваксината влиза в човешките клетки, но не достига до ядрото им", така обясни наскоро действието на РНК ваксините директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.


Резултати от действието й


В характеристиката на продукта се съобщават резултати от рандомизирано (контролирано) проучване сред 28 207 участници, които са получили или ваксината (14 134 от тях), или плацебо (14 073). Сред участниците не са съобщени случаи на тежък COVID-19 в групата на ваксина в сравнение с 30 от 185 (16%) случая, съобщени в групата на плацебо. Ефикасността на ваксината на Moderna да предпазва от COVID-19 след втората доза е 93,6%.


Втората COVID ваксина пристига в България: какво трябва да се знае за нея


До този момент продължителността на осигурената от ваксината защита е неизвестна, тъй като тя все още се установява от текущи клинични изпитвания. В листовката е упоменато, че ваксинираните може да не бъдат напълно защитени до 14-ия ден след поставяне на втората доза. Както при всички ваксини, ваксинацията може да не осигури защита на всички реципиенти на ваксината.


Рискове при употреба


Поради възможност от анафилаксия (тежка алергична реакция) производителите препоръчват да е осигурена възможност за подходящо медицинско лечение и наблюдение в случай на анафилактична реакция след приложение на ваксината. Препоръчва се внимателно наблюдение в продължение на най-малко 15 минути след ваксинацията. Съответно втората доза на ваксината не трябва да се поставя на онези, които са получили анафилаксия при първата доза от ваксината на Moderna.


Ваксинацията трябва да се отложи при хора, страдащи от остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция. Наличието на лека инфекция и/или леко повишена температура не трябва да забавя ваксинацията.


Както при други интрамускулни инжекции, ваксината трябва да се прилага внимателно при хора на антикоагулантна (противосъсирваща) терапия или такива с някакво нарушение на кръвосъсирването, тъй като при тези хора може да се появи кървене или образуване на синини след интрамускулното приложение.


Има ограничен опит с използването на ваксината при бременни жени. Проучвания при животни не показват преки или непреки вредни ефекти, свързани с бременността, развитието на плода, раждането или следродилното развитие. Производителите посочват, че приложението на ваксината по време на бременност трябва да се обмисля само когато потенциалните ползи надхвърлят всякакви потенциални рискове за майката и плода.


Безопасността на ваксината e оценена в клинично изпитване, проведено се в САЩ, включило 30 351 участници на възраст 18 и повече години, които са получили поне една доза от ваксината (15 185 човека) или плацебо (15 166 човека). Най-често съобщаваните нежелани реакции са:

болка на мястото на инжектиране (92%), умора (70%), главоболие (64,7%), миалгия (61,5%), артралгия (46,4%), втрисане (45,4%), гадене/повръщане (23%), аксиларно подуване/болезненост (19,8%), треска (15,5%), подуване на мястото на инжектиране (14,7%) и зачервяване (10%).
Нежеланите реакции обикновено са леки или умерени по интензитет и отшумяват за няколко дни след ваксинацията.


Ваксината не се препоръчва за деца и юноши под 18 години, тъй като не е тествана на такива. Долната възрастова граница на ваксината на Pfizer/BioNTech е 16 години.


На този етап не са провеждани проучвания за взаимодействията на ваксината с лекарствени препарати.


Начин на съхранение


Неотворен флакон може да се съхранява 7 месеца при температура от -25ºС до -15ºC. Неотворената ваксина може да се съхранява в хладилник при температура от 2°C до 8°C, защитена от светлина, максимум за 30 дни. След размразяване ваксината не трябва да се замразява повторно. Неотворената ваксина може да се съхранява при температура от 8°C до 25°C до 12 часа след изваждане от хладилник. Ваксината не трябва да се съхранява в сух лед или под -40ºC.


За листовката и характеристиката на ваксината на Moderna" - тук.
Възможните странични реакции от ваксината на Pfizer/BioNTech - тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Ако големците почнат да ползват връзки зада се ваксинират да знаете че е полезна. Общинарите от Сандански вече доказаха, че тази на Файзър е добра. Кой ползва връзки за нещо кофти.

 2. 2 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1664 Весело

  "На този етап не са провеждани проучвания за взаимодействията на ваксината с лекарствени препарати."

  Та повечето хора над 40 са на някакво лекарство над 60 на поне 2 - 3 особено в България :)))
  Но всички трябва да бъдат ваксинирани задължително :)))) 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Хайде стига с тези ваксини и подробности , всеки щял да има информирано съгласие ,а после ,като не се ваксинира и се разболее от ковид , ще подпише ли ,че няма да търси здравни грижи и да заразява околните ,а ще стои в къщи и ще си понася сам последствията ,независимо колко са тежки или тогава съгласието няма значение .

 4. 4 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Ето такива статии трябва да пускате по темата.
  А не пропагандни клишета от типа "напред другари, да изпълним петилетката за четири години".

 5. 5 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 195 Неутрално

  И тази ваксина е абсолютно безвредна както и първата. Само идиотите вярват в противното.
  И реално няма странични ефекти - това което е описано като "странични" ефекти са си най-нормални реакции като при всяка ваксина. Ако арганизмът не реагира въобще, значи не те е хванала ваксината.
  Имало "болка на мястото на убождане" - ами инжекция е все пак.
  Разни алергични хора получили шок - ами те и към шоколад има алергични хора, ама аз затова да не го ям ли?
  Някои получили световъртеж и замайване - ами страх ги е от инжекции хората, много има такива.

 6. 6 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  АнОн, добре ли си? Всичко наред ли е? Вече 15 минути стои статия за ковид, поне пет коментара отдолу, а ти мълчиш. Започвам да се тревожа.

 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Ми същата като другата, но може са се съхранява в по-обикновени фризери (-20 С). ЕС прави всичко възможно да забави истинските алтернативи.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#6] от "еспресо":

  > АнОн, добре ли си? Всичко наред ли е?

  Колега, мислех да почивам тази вечер, но при този жалостив призив - не издържах.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1664 Весело

  До коментар [#5] от "PoToP":

  Само идиотите вярват, че има учени на тая земя, които може да предвидят дългосрочния ефект от нещо след 10 години :)))

 10. 10 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Освен ако сте на първа линия с голяма експозиция към вируса, няма никаква необходимост да се ваксинирате. Защото никой не може да даде отговор на три въпроса - колко дълго трае имунизацията на ваксинираните, има ли и ако има, какви са ДЪЛГОВРЕМЕННИТЕ вредни последици за здравето и трето - ваксинираният може ли да бъде заразен за околните при определени обстоятелства. Докато няма (а няма как да има отговор на тия въпроси понастоящем) не се ваксинирайте. Историята показва, че подобни епидемии траят до две, понякога до три години. И в хода на това време, вируси (или бактерии) стават по-заразни, но по-малко опасни. В крайна сметка, епидемията свършва, без да е ясно на науката защо става така. Затова, най-добра е изчаквателната позиция. Предпазните мерки, които всеки ИНДИВИД може да вземе са достатъчни за целта, без при това да са нужни безсмислените лок-дауни и пр. ограничения. Цялата икономика, транспорт, презграничен трафик и пр. могат да функционират нормално със съответните предпазни средства. Нощни заведения, дискотеки и спортни събития с голямо струпване на хора, може би трябва да са в намален състав - това може да се преживее. Защита на индивидуално ниво като маски, дезинфектанти и минимизиране на контактите са по силите на всеки. Човек може да пазарува веднъж седмично, вместо всеки ден. За година може мине и без нощни заведения, а в ресторанти да избира маси на открито. Не е проблем. В самолет е почти изключено да се заразиш, като се има пред вид как работят климатичните системи в самолетите. Почти всичко може да е нормално по старому, с предпазни средства за още година и нещо, без ваксини. Заемете изчаквателна, но активна позиция (пазете се индивидуално), но не се ваксинирайте без изключителни обстоятелства. Поне докато на горните три въпроса не се появят смислени отговори. И стига с тая истерия за ваксините. Имайте в запас Хлорохини, Зитромицин и информация за правилна употреба, за да се лекувате в случай на ковид. Много големи количества витамин С, също и аспирин. От природните неща - пийте зелен чай, какао. Сок от червено цвекло. След всяко съприкосновение с повече хора, идете до най-близката тоалетна, поемайте вода през носа и издухвайте носа няколко пъти - това ще ви пази и от грип, както и от почти всичко, което се прихваща през носа-синусите. Имайте две маски по всяко време в джоб или плик, в който нищо друго не слагате. Сменяйте маската на 15 минути, отработената маска слагате в джоба или плика и напръсквате със спирт (спрей-шишенце със син или чист спирт трябва да имате винаги с вас и да излизате от къщи с пълно шишенце). Не вярвайте на държава, институции, биг-фарма, болници и лекарски институции, защото вашето здраве съвсем не им е първа грижа. Това са търговски организации и първата и единствена цел им е печалбата. Още от 90-те години, тези институции загубиха хуманистичния си характер и се превърнаха в глорифицирани автосервизи - оскубват ви максимално със съмнителни резултати. Не разчитайте на институции. Решението на проблемите е само и единствено ИНДИВИДУАЛНО, но трябва активно да търсите релевантна информация за да имате свой собствен протокол за действие. Засега - НЕ на ваксините ковид.

 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#5] от "PoToP":

  > И тази ваксина е абсолютно безвредна както и първата.

  Колега, предполагам че имате информация от кухнята, щото нито производителните нито одобряващите органи за момента не са декларирали такава информация.

  Може ли да споделите малко повече подробности?

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  2400 дози?
  Колко общински съветници ще ваксинират?
  2400?
  Или 1200?
  За да не стане зян?

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5733 Неутрално

  Трябва да се знае, има ли желаещи да се ваксинират

 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ramon Asvalda":

  > Само идиотите вярват, че има учени на тая земя,

  Последните 12 месеца учените са оставени на заден план.

  Със решаването на глобалния пандемичен проблем се занимават политици, счетоводители и медии.

  Подпомогнати от милиони по-обикновни хора които споделят експертизата си по различни социални мрежи и форуми.

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1664 Весело

  До коментар [#11] от "Ан Он":

  Ако са склонни да подпишат, че поемат съдебна отговорност за всякакви крайни странични ефекти, които променят качеството на живот трайно или перманентно, съм склонен да им гласувам някакво доверие :))

  Но тъй като те никога не биха поели отговорнист за техните 100% сигурни ваксини, то и аз няма как да им гласувам доверие :)))

  Ваксините, които считам за нужни са онези, за много по страшни болести от потенциала за странични ефекти... Не пожелавам на никои да хване Тетанус примерно :)))

 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#12] от "Таралеж":

  > Колко общински съветници ще ваксинират?
  > За да не стане зян?

  След общинските съветници идват на дневен ред секратарките, експертите, пазачите, чистачки и т.н. - целия общински персонал.

  Не се притеснявайте.

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  [quote#5:"PoToP"]И тази ваксина е абсолютно безвредна както и първата. Само идиотите вярват в противното.

  Хубаво. Но по-добре здрав идиот, отколкото перманентно и хронично боледуващ с увреждания от неясен характер.
  Освен това, твърдите нещо, което никой от големите специалисти, включително създатели на тия ваксини не се наема да твърди. Истината е една - не се знае. Може да има, може и да няма ефекти върху здравето и тук аз въобще не взимам пред вид нормалните реакции на организма при всяка ваксина - временно полу-болестно състояние и пр. Това са нормални неща и могат спокойно да се пренебрегнат. Това, което НЕ СЕ ЗНАЕ е дали има и ако има - какви са дълговременните последици за здравето на човека в хоризонт от 5-10-25 години. На този въпрос НИКОЙ няма отговор. На въпроса колко време човек има имунитет след ваксината ковид НИКОЙ няма отговор. Докато никой не отговори на тия въпроси - НЕ, категорично НЕ на ваксинациите. Има лични предпазни средства, които всеки може съвестно да прилага, не защото държавата и други идиоти го изискват, а защото предпазва себе си и околните - маски, спирт, белина и пр. Тези средства, съчетани с разумно поведение са напълно достатъчни виз-а-ви епидемията при напълно работещи всички сектори на икономиката. Останалото е корпоративен бул-шит, медийна пропаганда и подмолни политически интереси на държави и институции, които никак не ги е грижа здравето на обикновения човек. Напротив - Биг Фарма, Медикал-институциите, финансовите кръгове свързани с осигуровки и пенсионни фондове имат всичкия интерес да уморят колкото е възможно повече хора. Държавите също - ковид-а им даде безпрецедентна власт да правят каквото искат и да манипулират хората. НЕ НА ВАКСИНИТЕ на този етап.

 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#17] от "transvaal":

  > НЕ НА ВАКСИНИТЕ на този етап.

  Аз лично нямам нищо против ваксините, смятам че имат огромна роля за прогеса на човечеството.

  Но не мога да разбера защо наричат тези неща дето ги разнасят по провинцията с брадирани бусове 'ваксина'.

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Има ли дефицит, иска ли се бутане, трябват ли връзки и подкупи, българинът ще задейства стадното си чувство. Ще му се прииска ваксина.
  Досега го обземаше конспирационното чувство, чипове, талъсъми, следене, глупости.
  После дойде време спешно да търси плазма.
  Сега е време да се бори с дефицита на ваксини, на наостри лакти, да потърси на кой да бутне.
  Помните ли едно време социалистическия дефицит?
  Един комшия си купи Лада след работа в Либия. Не му трябваше, караше си старата кола. Ладата стоя в гаража 10-на години, после вече имаше по-хубави коли, отиде в някоя циганска махала.

 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#19] от "Таралеж":

  > Има ли дефицит, ... трябват ли връзки и подкупи,

  Аз ако бях медицинско лице в Сандански, бих се замислил дали да не боцна на общинарите по една доза физиологичен разтвор, пък да продам истинския елексир на други клиенти, дето не се скръндзят толкова.

  Има логика ?

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ramon Asvalda":> Само идиотите вярват, че има учени на тая земя,Последните 12 месеца учените са оставени на заден план.Със решаването на глобалния пандемичен проблем се занимават политици, счетоводители и медии. Подпомогнати от милиони по-обикновни хора които споделят експертизата си по различни социални мрежи и форуми.
  —цитат от коментар 14 на Ан Он


  +++++++++++++++++++++++++++
  При което, на нас само ни изглежда, че медиата участва в борбата срещу ковид или срещу т.нар. глобално затопляне. Това е само привидност. Главната цел тук е превръщането на все повече хора в конформисти. Стадото трябва да блее дружно и колкото по дружно е блеенето, толкова по-голяма е стойността на истина, нещото за което блеят. Конформизмът е единият насаждан от пропагандната машина белег. Другият белег е КАТЕГОРИЧНОСТТА на мнението на всяка конформистка овца. Тези два белега са основни в пропагандата на държавите, а също така и в по-малък мащаб - на корпорациите. Корпоративното лицемерие острахира всеки, който не го споделя, особено по такива злободневни (термин от дълбоките Сталински времена, когато липсата на конформизъм автоматично генерира Враг на Народа) въпроси като ковида или затоплизма. Демократичните медии надминаха по обхват и успешност тези на Гьобелс и може би тези на другаря Сталин. Вярно, засега няма да те разстрелят поради липса на конформизъм но вече ти тровят живота по много начини и това положение само се влошава. Особено във виртуалното пространство.
  И си прав, че учените са оставени на заден план. Това е така не само за Ковид-а, но и за Климатичните т.нар. Промени, а и за повечето важни въпроси. Медиата не иска нито факти, нито аргументи, нито рационална логика. Медиата измисля авторитети, поднася селективни новини, мисирките са все по-фактологически некомпетентни и неспособни дори да си напишат съвестно домашното. Останалата публика лапа мухи и сега ще разсъждава коя от двете ваксини да избира. А отговорът е - НИКОЯ ОТ ВАКСИНИТЕ. Изчакайте да видите. Не на ковид-ваксинациите. По същия начин както всеки здравомислещ, умен, образован и логичен човек отдавна е казал НЕ на противогрипните ваксини.

 22. 22 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ramon Asvalda":

  Разбира се, че повечето хора над 40 г. са на някакво лекарство, обаче същото твърдение важи и за участниците в клиничните тестове, които са над 40 г. възраст. В този смисъл очакването една ваксина да бъде тествана за взаимодействия по отделно с де що има друго лекарство, за да се докаже по безспорен начин липсата на вредно взаимодействие със всяко едно от тези безкрайно много лекарства е абсурдно.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 23. 23 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ан Он":

  Напълно съгласен - сериозна част от нас, може би дължим прилично здраве, а дори живота си на това, че някога са ни ваксинирали против туберкулоза, полио, варицела и не помня още какво. Това е голямо постижение на човечеството. Обаче, тия ваксини са (някои от тях) на по сто и кусур години. Отдавна са се видели различните странични ефекти, има някакъв консенсус, че това са добри за човека неща, а и опитът на хората го показва.
  Ковид е нещо малко по-различно и твърде ново като проблем. Малко се знае как ваксините ще действат в дълговременен план.
  Освен това, аз се надявам, че до година-година и половина епидемията ще затихне независимо от приетите от хората мерки, в който случай си е направо бонус да не си се ваксинирал. Пък нека изследователите продължат да търсят отговори на въпросите за дълговременните последици - няма да те засяга въобще. А бе общо взето, отказвам да бъда опитно зайче за дългогодишно проследяване. А и въобще напоследък игнорирам в медиата всичко, което се отнася до ковид-а. Знам как да се пазя и това ми стига. И нося маска в публични места не защото така се изисква, а защото се пазя. Носех още преди да беше станало задължително. Не нося в природни места, където от човек до човек има над сто метра, въпреки че и там е задължително. Не ме интересува какво казва държавата или медикал институциите. Интересува ме да предпазвам себе си и другите около мен. Съветвам всички близки и приятели (а мнозина ме питат за информирано мнение), на този етап да не се ваксинират, да се пазят и изчакват. Не участвай във войната, за да спечелиш най-много. Разбира се, има риск, но и каквото и да е поведение винаги крие риск, сиреч, от всяко положение сме в Теорията на Вероятностите. Понеже има страшно много неизвестни около вируса, лечнието, ваксините и пр. най-добре е човек да използва Бръснача на Окам - взимаш най-вероятното обяснение, когато нещо не е ясно и няма добро рационално обяснение. Оттам нататък пречупваш всеки поведенчески елемент през вероятността да се заразиш. Оттам, моят извод е НЕ на ковид ваксинацията. Поне на този етап.

 24. 24 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#23] от "transvaal":

  Колега, от името на всички посетители ви благодаря за времето което отделихте да напишете този пост. Респект.

  કટાક્ષ
 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#21] от "transvaal":

  ++++++, веротно коментара ти ще се окаже обиден..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Любопитно

  Хората доставят по 7/800 хиляди и никой дори не го споменава. Тук за 2400 дози го правят водеща новина. както Ежко Бежко по горе е написа това за всички депутати и общински съветници ли ще е, или само за избраните защото иначе ще станат зян....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 27. 27 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Неутрално

  До коментар [#5] от "PoToP":> И тази ваксина е абсолютно безвредна както и първата.Колега, предполагам че имате информация от кухнята, щото нито производителните нито одобряващите органи за момента не са декларирали такава информация.Може ли да споделите малко повече подробности?
  —цитат от коментар 11 на Ан Он


  И опитите за сарказъм не ти се получават, независимо от ползването на Gujarati......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  С тези по 2-3 хиляди на седмица Професора по математика, дето все смята колко заразени има, що не вземе да сметне, колко години ще ни трябват да се ваксинира цялото население.

 29. 29 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Ако големците почнат да ползват връзки зада се ваксинират да знаете че е полезна. Общинарите от Сандански вече доказаха, че тази на Файзър е добра. Кой ползва връзки за нещо кофти.
  —цитат от коментар 1 на blondofil


  След като Ковида се превърна в страхова психоза, впрочем с помощта на мас медиите, все се намират стресирани, готови да ги боцкат като опитни мишки!

 30. 30 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  сега като почнат навсякъде с това "ама то няма желаещи". кмета, даскала, попа и местния феодал ще почнат, абе тука едни наши момчета, ще почерпим. и като знаем че която фирма първа си ваксинира персонала ще накаже конкурентите... не е истина

 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Весело

  Хората доставят по 7/800 хиляди и никой дори не го споменава. Тук за 2400 дози го правят водеща новина. както Ежко Бежко по горе е написа това за всички депутати и общински съветници ли ще е, или само за избраните защото иначе ще станат зян....
  —цитат от коментар 26 на padrino


  Както казваше един мой сътрудник "Не са хубави тея работи" дето ги разправяш. Всички навсякъде се хвалят под една или друга форма, колко ваксини са доставили или ще доставят, до кога колко хора ще се ваксинират и т.н. Напълно нормално е и разбираемо. Трябва да си луд, за да не успокояваш пейзаните, че се грижиш за тях. А дали някой се хвали за 2400 или за 800 000 ваксини -> значения няма никакво. Важното е да знае, че някой там горе, мисли за "малкият" човек, дето вече сам не може да си обърше носа.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Кога се очаква да е готова ваксината за новите мутации?

 33. 33 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Неутрално

  [quote#31:"DDR"][/quote]

  За най-голямо съжаление си прав с горенаписаното....Голяма част от хората престанаха да мислят сами за себе си. Телевизора мисли вместо тях.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 34. 34 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Ми същата като другата
  —цитат от коментар 7 на Един вампир броди из Европа


  Мне, не е същата

  Според инфото https://www.bbc.com/news/world-asia-china-55212787 е 25 паунди. Значи е със 66,6% по - яка от Пфицера.

 35. 35 Профил на gsn41691788
  gsn41691788
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "PoToP":

  Да бе потопе, само дето малко ще те убие, все пак страничен ефект....

 36. 36 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#17] от "transvaal":

  Ами скрии се в някоя дупка за 5-10-15-20 години и чакай да видиш какви ще са последиците.

 37. 37 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#17] от "transvaal":Ами скрии се в някоя дупка за 5-10-15-20 години и чакай да видиш какви ще са последиците.
  —цитат от коментар 36 на Стефан


  Не разбираш същността на нещата. Не е нужно да се крия въобще. Нужно е да се пазя - себе си и околните за около година - година и половина. Епидемията ще отмине и без човешка намеса. Чети ИСТОРИЯТА! Няма епидемии продължили повече от 2, макс 3 години. Освен това, ако се сдобиеш с правилните (не политкоректни) лекарства можеш да се лекуваш сам, стига да знаеш как. Няма нужда да играем в един отбор с политици и финансисти, че чак и да се ваксинираме. Всички данни плюст вероятностна логика дават едно-единствено решение - НЕ НА КОВИД ВАКСИНАЦИЯТА засега и в следващите няколко месеца. Изключение - хората с голяма експозиция към вируса и тези, които имат опасни хронични заболявания. Елементарно и ясно. Особено когато не вярваш на медийния булшит и пропагандата на държави и институции. Грижи се сам за здравето си, защото никой друг не е заинтересован от твоето здраве. Институциите нямат интерес от нашето здраве, а от нашата зависимост от тях. Затова НЕ ИМ ВЯРВАМ!

 38. 38 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ще върнем България в Европа":

  За момента няма данни за мутации, които да "избягват" съществуващите ваксини.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 39. 39 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dariya Koleva":

  Щом трябват връзки да се ваксинираш, значи си струва.

 40. 40 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Кога се очаква да е готова ваксината за новите мутации?
  —цитат от коментар 32 на Ще върнем България в Европа


  Няма нужда - ако за всяка мутация трябва ваксина, могат да си я заврат, където слънце не грее. Засега им бия шута на всички ковид ваксини. Не на ковид ваксините! Ако имате грижа за здравето си, не се ваксинирайте сега. Изключение за хората с голяма експозиция към вируса и тези с хронични опасни състояния.
  Пазете себе си и околните, но не се поддавайте на тъпата пропаганда - НЕ на ковид ваксините!

 41. 41 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Народе, нали знаеш, че винаги си прецакан и то не защото съдбата е срещу теб, а защото ти си много тъп! Не те ли "продава" всекидневно, който те хване – лъган си, баламосван си, ограбен си и то е защото не те интересува, какво става по-далеч от носа ти! Народе, не заслужаваш и на половина качеството на политиците, които те управляват! Плащаш си за конформизма, за безхаберието, за нагаждачеството, за арогантността, за.. За всичко се плаща!
  П. С. Знаете ли какво ще стане! Ще се засилите да се ваксинирате, но точно тогава те ще свършат, а за тези които искат да си платят и на всяка цена ще получат руската ваксина и то не със спринцовка...

 42. 42 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Няма ли да излезе някоя ваксина с една доза да става? Поне да не се разкарват хората.

 43. 43 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 515 Неутрално

  За ваксината на Moderna трябва да се знае същото, което и за ваксината на Pfizer и BioNTech, а именно, че българското правителство е заявило общо 1.5 мил. дози от двете ваксини чрез общата европейска поръчка, въпреки че е имало възможност да поръча общо 7 мил. дози, които да бъдат доставени до Август. В резултат на това решение на българските власти, разликата от 1.5 до 7 мил. дози отива за други държави в ЕС. Вероятно до Август ще има и други одобрени ваксини, които да бъдат доставени и така могат да бъдат осигурени достатъчно ваксини за желаещите да се ваксинират в БГ, но ако това не се случи и Август месец в БГ продължава да има по-малко от 3.5 мил. ваксинирани и продължава да има желаещи, които не са получили достъп до ваксина, то трябва да е ясно на всички, че отговорност за това наси настоящото българско правителство.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 44. 44 Профил на nim35648730
  nim35648730
  Рейтинг: 8 Весело

  "Това означава, че за този лекарствен продукт се очакват допълнителни данни"

  Тоест, все още нема достатъчно данни за да се знае безопасна ли е, как работи, за колко време пази и пр., обаче дай да я бием на населението, а който е против ще го обявим за плоскоземец ...

 45. 45 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Ако големците почнат да ползват връзки зада се ваксинират да знаете че е полезна. Общинарите от Сандански вече доказаха, че тази на Файзър е добра. Кой ползва връзки за нещо кофти.
  —цитат от коментар 1 на blondofil


  "Големците" от Сандански може и да не са титани на мисълта. Капито?

  master
 46. 46 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Не трябва да се допуска да се разреши на мафията да продаде ваксините определени за България на черния пазар в чужбина. Всички тези фалшиви социологически проучвания които показват че българите не искат да се ваксинират са с една цел. Ваксините за България да се продадат в чужбина. Откъде в еврейските болници в Русия ваксинират с ваксини на пфайзер. Не с тези определени за Израел.

 47. 47 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Как да се доредим до нея, ние дето не сме общинари?

 48. 48 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#43] от "russian78":
  Това правителство е безотговорно, но нямаме друго.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK