Улица във Варна, ремонтирана с 2 млн. лв., пропадна за втори път за 10 месеца

Пропадналата настилка на ул. "Михаил Колони" във Варна

© Фейсбук профил

Пропадналата настилка на ул. "Михаил Колони" във ВарнаВ рамките само на 10 месеца ремонтираната през миналата пролет с 2 млн. лв. варненската ул. "Михаил Колони" днес пропадна за втори път. Тя свързва централния бул. "Княз Борис I" с площад "Екзарх Йосиф" и Морската градина. След серия от перипетии и закъснения, предизвикани от проблеми с поставянето на новата настилка на улицата, тя бе шумно открита на 12 март м.г. като част от проекта "Естетизация и модернизация на градската среда във Варна" на обща стойност близо 33 млн. лв.


Големият квадратен участък от тротоара, който е буквално потънал, се намира на метри от входа на едно от най-големите училища във Варна - "Св. Климент Охридски".


В социалните мрежи пропадането стана повод за множество критични публикации по повод
ниското качество на уличните ремонти във Варна.


Най известният от серията случаи бе този с настилката на откритото също през пролетта на м.г. кръгово кръстовище на станалия печално известен бул. "Васил Левки" и крайезерната ул. "Девня". Само дни след като през пролетта на м.г. премиерът премина през него с джипа си, придружен от варненския кмет Иван Портних, огромна част от асфалта пропадна, откривайки дълбок кратер.


Критични статии по повод поредното пропадане на варненска улица след ремонт днес публикуваха по-голямата част от регионалните медии. Бурна, както винаги в подобни случаи, бе й


реакцията на гражданите в социалните мрежи


Фейсбук и Инстаграм. Там бяха качени десетки снимки и видеоклипове на повредената улична настилка. Как Варна ремонтира улиците си с европейско финансиране - тук.


Най-изненадващата атака по повод на случилото


се обаче дойде от близката до местната организация на ГЕРБ във Варна страницата във Фейсбук "Варна знае". Още при първите сигнали за пропадането там се появи арогантна и както винаги анонимна публикация, хвърляща вината за аварията върху архитекта, изготвил проекта за ремонта на ул. "Михаил Колони" и пл. "Екзарх Йосиф" (известен във Варна като "Д-р Шишковата градинка").


Причината за тази на пръв поглед нелогична реакция,


както в много подобни случаи, се оказа политическата битка, която ГЕРБ води с опонентите си във Варна с всички средства - позволени и непозволени.


Авторът на проекта за реконструкцията на ул. "Михаил Колони" е арх. Жулиан Начев, който е брат на съпредседателя на общинската организация на коалиция "Демократична България" във Варна Нелко Начев. Макар и без всякаква логическа връзка, на прицел в публикацията на близката до ГЕРБ страница във Фейсбук са и двама от най-активните и популярни общински съветници от дясната опозиция във Варна - Стела Николова и Николай Капитанов.


"По мое мнение въпросното пропадане на настилката най-вероятно е причинено от


авария на канализацията, изпълнител на която беше ВиК - Варна,


каза за "Дневник" арх. Жулиан Начев. По време на изпълнението на ремонта на ул. "Михаил Колони" въпреки моето настояване канализацията всъщност не беше подменена. Направиха се нови отклонения от сградите по улицата, но основната тръба не беше сменена."


Причините за пропаданията обаче, които постоянно стават на пл. "Екзарх Йосиф", според него са други. "Те са причинени от неправилното изпълнение на обратните насипи след археологическите разкопки, които просто бяха засипвани без каквото и да било трамбоване, каза Начев. Обичайно такива изкопи се трамбоват машинно на всеки 20 см, така че там може да се очакват нови пропадания."


Улица във Варна, ремонтирана с 2 млн. лв., пропадна за втори път за 10 месеца

© Фейсбук профил


Страницата "Варна знае" е една от десетината във Фейсбук, споделящи без пропуск и с минимално закъснение публикации от сайта "Варна новини". Според базата данни на register.bg домейнът varnanovini.bg е купен на 10 април м.г., а телефонният номер за контакт с администратора на домейна е идентичен с този на общинската съветничка от ГЕРБ Марица Гърдева. До пролетта на тази година тя беше мениджър "Връзки с обществеността" на "Медийна група Черно море" - свързана с бизнес кръга около Централна кооперативна банка и "Химимпорт", за по-кратко наричан с абревиатурата ТИМ.


Всичко за медийната война на ГЕРБ във Варна - тук.


На въпроса дали стои зад сайта "Варна новини" в телефонен разговор за "Дневник", проведен в края на септември м.г., Гърдева отговори така:


"Аз съм безработен общински съветник."


На друг въпрос - защо телефонът й фигурира в данните от регистрацията на сайта, каза: "Защото консултирах хората, които го създадоха."


Как Община Варна унищожи дърветата по ул. "Михаил Колони" - тук.


Днес


пресцентърът на Община Варна не реагира


с мейл до медиите по повод на пропадането на ул. "Михаил Колони", каквато е практиката му в подобни случаи. Информация за случилото се не бе публикувана и в информационния сайт на местната администрация LiveVarna. Последните статии там отразяват единствено положителни новини с участието на кмета Иван Портних - откриване на ново кръгово кръстовище с чешма по средата в курортния комплекс "Св. св. Константин и Елена" (собственост също на бизнес групата около Централна кооперативна банка и "Химимпорт"), инспекция на продължаващи ремонти в града, поставяне на улично осветление в крайни квартали и др.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK