Организация, правила, политика – как се обърка планът за ваксиниране срещу COVID-19

Организация, правила, политика – как се обърка планът за ваксиниране срещу COVID-19

© Цветелина Белутова, КапиталВаксинирането срещу COVID-19 в България предизвика нов скандал - този път заради неспазване на реда още при първата по-голяма доставка на продукта за имунизация. Сюжетът започва в Сандански, минава през (поне) три политически партии, стига до министъра на здравеопазването и повдига редица въпроси, на които публикуваният правителствен план за ваксиниране не дава отговори. А проверка на агенция "Медицински надзор" тепърва ще установява има ли нарушения, какви и могат ли да бъдат налагани санкции за тях, въпреки че министърът на здравеопазването обяви в неделя, че проверка вече е установила нарушения.


Политици преди медици


Според ваксинационния план срещу COVID-19 трябва приоритетно да бъдат имунизирани работещите в здравната система (те са в т. нар. първа фаза). В Сандански обаче на 9 януари са ваксинирани четирима общински съветници: Николай Шаламанов (ВМРО), Петър Додушев (ГЕРБ), Янко Ангелов (Земеделски Народен съюз, НФСБ), Юлиян Ефендийски (Земеделски съюз "Ал. Стамболийски"), при положение че желаещите медици (не само работещите в болници, но и общопрактикуващи лекари, фармацевти, зъболекари и др.) не са обхванати.


В репортаж на Би Ти Ви в събота (9 януари) зам.-кметът Павлина Караджова (ГЕРБ) казва, че причината за разместването на приоритетите е, че "голяма част от медицинските ни служители са прекарали COVID-19 в рамките на последните 2-3 месеца и на този етап пожелаха да се въздържат от ваксиниране". Това било установено с допитване, а в понеделник (11 януари) д-р Илия Тонев, управител на "Югозападна болница" (която е общинска собственост) огласи пред трите национални телевизии малко по-различна версия. По думите му е предложено на общинските съветници да се имунизират след като записалите се желаещи медици не дошли в уречения ден и час за ваксиниране.
"От всички поканени не се явиха около 30 души. Това, което успяхме да направим, е да потърсим съдействие от община Сандански, защото тя е с възможности да създаде комуникация с общопрактикуващи лекари, със стоматолози, с медицински персонал по детските заведения. Болницата е само част от здравната система на района", твърди д-р Тонев пред БНТ. Засега обаче не е известно, извън четиримата ваксинирани общински съветници, за кого са използвани оставащите до около 30 дози ваксини.


Пред "Нова телевизия" управителят коментира, че останалите дози не са върнати в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Благоевград, защото според него това би означавало да бъдат изхвърлени. Причината е в строгите изисквания за температурно съхранение на ваксината "Комирнати" (Comirnaty) на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" (Pfizer/BioNTech). След като е напуснала хладилника в РЗИ, където е съхранявана на -70°С, ваксината може да бъде използвана до пет дни, като не трябва да бъде замразявана отново.


В свой репортаж от събота Би Ти Ви обаче твърди, че ръководството на болницата е трябвало да върне остатъка от ваксини, позовавайки се на разговор с представител на здравната инспекция в Благоевград. Като причина се посочва, че в областта има медици, които искат да се имунизират.


Пред БНТ управителят на многопрофилната болница в Сандански изрази надежда, че "скандалът може да е полезен за обществото и развитието на кампанията за ваксиниране", защото е повдигнал въпроси как да се действа при останали количества заради неявили се желаещи. Всъщност за ваксинирането извън реда в града се разбра, заради репортаж на местна медия, която заснема поставянето на ваксината. Може само да се гадае дали, ако не беше показана по телевизията, информацията би станала публична.


В понеделник "Дневник" изпрати въпроси до Министерството на здравеопазването, но не получи отговори до редакционното приключване на статията:

- Има ли механизъм за проверка, дали някой получава ваксина без да има право на нея засега?
- На какво правно основание може да бъдат наказани нарушители при прескачане на фазите във ваксинационния план?
- Има ли инструкции как се преразпределят ваксините, ако някой от заявилите първоначално съгласие, не се яви за ваксиниране?
- Носи ли човек отговорност, ако заяви първоначално, че иска да бъде ваксиниран, а после не отиде за процедурата?


Санкционирай трудно


По темата с имунизираните общински съветници министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов има две публикации в личния си профил във фейсбук. С първата (на 9 януари) той съобщава, че е разпоредил проверка:


"Ако след нея се докаже, че редът за ваксинации е нарушен, всички длъжностни лица от системата на Министерството на здравеопазването, отговорни за изпълнението на плана в региона, ще понесат най-строги санкции", пише Ангелов. Публикацията му навежда на мисълта, че на санкции може да подлежат, както здравната инспекция в Благоевград, така и РЗИ в София. Причината е, че според плана за ваксиниране тя е отговорник за район, в който са включени пет области: София-град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.


С публикация във фейсбук в неделя (10 януари) министърът на здравеопазването съобщава, че проверката е установила "по безспорен начин, че редът за ваксинации на българските граждани е нарушен", като посочва, че правилата за ваксиниране са разписани в плана. От публикацията се разбира още, че в понеделник "ще бъдат взети обяснения от отговорните за ваксинирането в Сандански лица и институции".


До редакционното приключване на този текст не стана известно, дали и какви санкции са определени в понеделник. Вечерта Би Ти Ви съобщи, че проверка ще прави агенция "Медицински надзор" и тя ще продължи около три дни. Медията цитира Фидел Косев от институцията, който обяснява, че "в днешния ден успяхме да открием проверката, да поискаме необходимите документи за установяване фактическите обстоятелства и с това към днешната дата приключихме".


Незаконно или неморално


Адвокат Мария Шаркова, специализирана в правото в сферата на здравеопазването, изрази мнение пред "Дневник", че дори и да има административно-наказателни санкции (напр. глоби), то съдът по всяка вероятност ще ги отмени при обжалване. По думите ѝ планът на правителството за ваксиниране срещу COVID-19 сам по себе си не е нормативен акт. В заповед на министъра на здравеопазването обаче е посочено, че при имунизирането трябва да се следва реда за ваксиниране според плана.


"Проблемът в заповедта е, че липсва ясна и точна аргументация какво се случва, ако се окаже, че не могат да бъдат използвани някои флакони, ако някои хора от организираните кампании се откажат и по какъв ред могат да бъдат заместени", казва Мария Шаркова. По думите ѝ, когато отсъстват ясно разписани правила как да се постъпи в подобна ситуация, е очаквано да се стигне до импровизации.


Този случай показва, че има аспекти от ваксинационната кампания, за които няма създадени ясни и точни правила. По-добре е да се използва, за да се обмислят възможни хипотези, които ще възникнат и да се създадат съответните правила.


Мария Шаркова,

адвокат, специализирана в правото в сферата на здравеопазването


От плана не става известно, дали общинските съветници (и като цяло държавните и общинските администрации) се включват в някоя от петте приоритетни групи. В трета фаза на документа е записано, че ще бъдат имунизирани "служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности". Но конкретика не е записана.


"Това е въпрос на тълкуване и за съжаление много често в редица актове и документи често се използват изрази, които след като бъдат използвани, никой не си прави труда да ги дефинира", смята специалистът по право в сферата на здравеопазването.


Някои лекари коментираха в медиите ситуацията от Сандански като неморална.


Политика... и във ваксинирането


Информацията на ваксинираните общински съветници се популяризира от видео-кадри на регионалната медия "VOX64" в събота преди обед. Няколко часа по-късно партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" публикува, че е сигнализирала за ваксинирането на общински съветници, като се прави заключение, че това "е в пряко нарушение с предписанията и изискванията".


"Сред ваксинираните е председателят на Общинския съвет Николай Шаламандов от ВМРО, а по непотвърдена информация към този момент, кметът на Сандански Атанас Стоянов е сред ваксинираните", се твърди още в съобщението на "Републиканци за България" от събота (9 януари). Кметът на града също е от ВМРО, а представител на пресцентъра заяви за "Дневник", че партията няма да коментира темата, защото "казусът е чисто медицински". Пиарът опроверга информацията кметът да е бил ваксиниран.


В декларация организацията на ГЕРБ в Сандански определя ваксинирането на политически лица на сегашния етап като неморално, но и оправдава имунизирането на свой представител в общинския съвет на града: "Единственият се ваксинирал от групата е Петър Додушев, който е бил включен като практикуващ учител в рискова възрастова група". Ваксинирането срещу COVID-19 на педагогически персонал се очаква да започне тепърва през тази седмица, както бе заявено от министъра на здравеопазването.


В обясненията се включи и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който цитиран от БНР твърди, че по негова информация общинските съветници не са се предреждали за ваксиниране, а тях дори ги били търсили за имунизацията. Вицепремиерът и военен министър обаче настоява, ако проверката установи нарушение - да има строги санкции.


Заради политическия контекст на ваксинирането Ангелов обяви във фейсбук още в събота, че "всякакви политически спекулации и опити за използване на ситуацията с политическа цел са не само неморални, а в определени случаи и незаконни". Министърът на здравеопазването не посочва конкретни политически формации и лица.


Най-честите въпроси и отговори за COVID ваксините - тук
Кога се очаква т. нар. масова ваксинация срещу COVID-19 - тукВсичко, което трябва да знаете за:
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3262 Любопитно

  Ама то и план ли имало, да не би да прилича на оня за подготовка на здравната система за есента и зимата?

 2. 2 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 263 Неутрално

  От цялата дандания по случая, човек остава с впечатлението, че е било по-добре неизползваните ваксини да бъдат изхвърлени. Само и само всичко да е политкоректно и да не се компрометира знаменития ваксинацонен план на здравните власти.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  Какъв план може да се направи като ваксинирането е доброволно.Всичко ще е ден за ден от предния за следващия ден.То не става само с раздаване на пари,трябва и акъл.

 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Значи и във фермите за норки работят немалко хора които чакат на опашката за ваксината, според мен би трябвало първо там да се обадят преди да почнат да прозвъняват общинските съветници.

  Нека като уточним едни правила и да ги спазваме.

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#2] от "iradev":

  > От цялата дандания по случая, човек остава с впечатлението

  От цялата дандания, човек за пореден път разбира че всички са равни, но някой са по-равни.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  > като ваксинирането е доброволно.

  И като някой е в списъка за ваксинация, но по някаква причина не се появи, ти вместо да потърсиш следващите в списъка, звъниш на шефа си да му кажеш да ти изпрати няколко човека ?

  За тия четиримата стана издънка, ама колко други са набоцкани извън установения ред? (Щото нали уж се предполага че има установен ред.)

  > То не става само с раздаване на пари,трябва и акъл.

  Така е.

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ан Он":

  Е, да де. Ако бяха хванали пет случайни минувачи на улицата и им бяха предложили да се ваксинират, всичко щеше да е окей.

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Че има ли нещо организирано от хунтата да не се е провалило? Даже падналия дъжд проваля пълненето на шкафчетата. Лошото е че всички на територията ще го плащаме!

 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  > Ама то и план ли имало

  План има:

  Фаза I: Очакван брой подлежащи: 243 600 лица

  Фаза II: Очакван брой подлежащи: 112 080 лица

  ...

  Персонала на ферми за отглеждане на норки попада във Фаза II

  Общинските съветеници - ако са твърде възрастни или хронично болни са във Фаза IV, иначе отиват към Фаза VI.

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#7] от "iradev":

  Колега, ако аз пиша правилата, ще помисля за някой по стандартни казуси и ще се постарая да го включа.

  И понеже се предполага че при тази зараза, тези правила са изключително важни, ще държа да се спазват.

  В случай си имаме стандартната комбинация от некадърност, некомпетентност и подмазвчество.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#7] от "iradev":

  А Вие откъде сте сигурен че първо не са ваксинирали целия кметски екип, преди да започнат с медиците на първа линия?

  Някакви дозички все още е неясно къде са отишли.

  > Засега обаче не е известно, извън четиримата ваксинирани
  > общински съветници, за кого са използвани оставащите
  > до около 30 дози ваксини.

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  ,,Според ваксинационния план срещу COVID-19 трябва приоритетно да бъдат имунизирани работещите в здравната система (те са в т. нар. първа фаза). В Сандански обаче на 9 януари са ваксинирани четирима общински съветници: Николай Шаламанов (ВМРО), Петър Додушев (ГЕРБ), Янко Ангелов (Земеделски Народен съюз, НФСБ), Юлиян Ефендийски (Земеделски съюз "Ал. Стамболийски"), при положение че желаещите медици (не само работещите в болници, но и общопрактикуващи лекари, фармацевти, зъболекари и др.) не са обхванати.”

  Тези 4-Мата сега да им се отнеме правито да бъдат във властта!
  НЕ МОЖЕ ДА ИМАМЕ ПОДОБНИ ,,ПОЛИТИЦИ”!

 13. 13 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  ,...,, д-р Илия Тонев, управител на "Югозападна болница" (която е общинска собственост) огласи пред трите национални телевизии малко по-различна версия. По думите му е предложено на общинските съветници да се имунизират след като записалите се желаещи медици не дошли в уречения ден и час за ваксиниране.”

  А този ,,Доктор” защо не потърси медици от близки населени места на които да бъдат поставени ваксините, а се насочи именно към ПОЛИТИЦИ?...

 14. 14 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Не само нагли, ами и тъпи - не стига че предредили, ами и се снимали за местна телевизия.

  Българските патриотични политици в целия си блясък. Дотам свикнали на безнаказаност и привилегии, че дори не се сещат да се прикриват.

 15. 15 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#13] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  > А този ,,Доктор” защо не потърси медици от близки населени места

  А този доктор, дали изобщо е търсил някого или е имало предварително подготвен приоритетен списък - роднина, милиционер, роднина, милиционер ...

  Това не е трагедия, това е комедия.

  કટાક્ષ
 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  И каква е логиката , ако има ваксина и си стои по хладилиници , а има и желаещи , а да не се използава........ами , говори за глупост , защото така не се влияе върху мнението на никой !

 17. 17 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  И каква е логиката , ако има ваксина и си стои по хладилиници , а има и желаещи , а да не се използава........ами , говори за глупост , защото така не се влияе върху мнението на никой !
  —цитат от коментар 16 на Николай Бучков


  Логиката е, че ако няма желаещи от първата приоритетна група, а действително има риск ваксината да се похаби, започват да търсят от следващите приоритетни групи. Учители. Старчески домове. Възрастни. Полицаи и работници от ключови служби като електроснабдяване, ВИК и пр. Нали има списък с приоритетните групи. Всички те ли са отказали в Сандански? Странно.

 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#16] от "Николай Бучков":

  > И каква е логиката
  > а има и желаещи , а да не се използава

  Историята накратко:

  1. има официален списък със желаещите, оформен и подреден по приоритети според 'публикуваният правителствен план за ваксиниране' и там съответната заповед на МинЗдрав

  2. има 'по-желаещи' които са извън този списък, но ... някак си са се уредели.

  Логическите умозаключения оставям във вашите ръци.

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1273 Любопитно

  До коментар [#16] от "Николай Бучков":

  Викаш в Сандански всички желаещи медици и учители са ваксинирани и са стигнали до тия четиримата?

 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#17] от "еспресо":

  > Логиката е, че ако няма желаещи от първата приоритетна група

  Предполагам че общинските съветници за които се чу - както и няколко други лица, за които към момента не се е чуло - попадат в нулева приоритетна група.

  И при тази цялата пропаганда която ни набиват в главите от 9 месеца, защо си мислите че това е еднократен изолиран случай?

  Обясняваш на хората колкото е крично да се получат нещо с изключително ограничен достъп - и те правят всичко възможно да се докопат до него. Човещинка.

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Поредната тенденциозна публикация.Излиза така,сякаш има огромно натискане от хора да се ваксинират,а ваксината е,едва ли не-дефицитна стока.Абе ей,слезте на земята и кажете,че около 70% от хората НЕ ЖЕЛАЕМ да се ваксинираме!

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#21] от "mitaka_1":

  > че около 70% от хората НЕ ЖЕЛАЕМ да се ваксинираме!

  > ваксината е,едва ли не-дефицитна стока

  Колега, простата сметка показва че дори и само 1 000 000 да искат да се ваксинират и дори към момента да имаме дози за примерно 10 000 човека, тези флакончета са изключително дефицитна стока.

  А според законите на пазара, където има търсене се намира и предлагане.  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  Ще има санкционирани? Едва ли. По - скоро, неуспешно се замазва гафа.

 24. 24 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#23] от "Vlado Nikolov":

  > Ще има санкционирани?

  За какво да има санкционирани ?

  Всичко се развива по класическата българска соц традиция - тия неща ще ги прибера за в къщи, че тука ще се похабят и ще трябва да ги изхвърлим...

  કટાક્ષ
 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Да се смее ли човек, да плаче ли.
  Едните пищат, че не искат да се ваксинират, другите пищат, че ваксините са малко и тях са ги прескочили.
  Ами да направят както се предлага да стане с гласуването - активна регистрация.
  Като дойде реда на съответната група от доктори, учители или други, дава се срок, да речем ден или два и който се регистрира, него ваксинират. Ако не дойде, да си плати ваксината, все пак пари струва.
  Тези които не са се регистрирали и по-късно им дойде музата, да минават по общия ред, накрая на опашката.

 26. 26 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#25] от "tsvetko_51":

  Струва ми се че в случая е малко по-различен - една група хора които не са 'регистриране' (засега се е чуло за 4 от 30) са 'предредили' регистрираните.

  Но е възможно това да е внушение на империалистическата преса.

  કટાક્ષ
 27. 27 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Тая модерната ваксина е абсолютно неподходяща за българските условия. Подобно начинание могат да си го позволят напреднали държави с други разбирания и възможности. За нас, в най-добрия случай онова нещо на АстраЗенека, Спутника или китайските ментета. Въобще нещо, което може да се съхранява 2 години в хладилник Мраз и да го сложи бръснаря в селския хоремаг.

 28. 28 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Организация, правила . . . . ."
  Кис, кис, кис !!!
  Нещо невиждано от десет години насам.
  Защото ГРОБ се интересува само от ПОЛИТИКАТА, която според тях е БАЛАМОСВАНЕ, ЛЪГАНЕ И КРАДЕНЕ.

 29. 29 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Очевидно е, че дозите са 5, ваксинират на посоки , без правила за да не ги унищожат ! Сега може ли да спрете да въртите тази изтъркана плоча?

  agent
 30. 30 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ronald Reagan":

  > без правила

  Проблемът, колега, е че правила има:

  https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/nacionalen-plan-za-vaksinirane-sreshu-covid-19-v-r/

  https://coronavirus.bg/bg/683

  Ако ежедневно засипваш с пропаганди, че тези флакончета са най-ценното нещо на земята и от тях зависи дали някой ще живее или умре ... е добре да спазваш собствените си правила за разпределение на този ограничен ресурс.

  કટાક્ષ
 31. 31 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Тук в Англия фирмите предлагат не малко пари за да се ваксинират с приоритет техните служители. Нещо не им се получава.. Та ако имате излишни ваксини, пращайте насам - ще има далавера

 32. 32 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 540 Весело

  План има, момчета, просто е неизвестен и по тази причина много прилича на плана на един мой приятел лекар. Навремето, през доброто старо време, когато скачахме от клон на клон, той ми каза:

  Всеки доктор има по един парцел на гробищата и си изпълнява плана.

  Това, което е неизвестно, е какъв му е планът, да си държи парцела празен или да го пълни.

  73! Go Go
 33. 33 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4628 Неутрално

  От цялата дандания по случая, човек остава с впечатлението, че е било по-добре неизползваните ваксини да бъдат изхвърлени. Само и само всичко да е политкоректно и да не се компрометира знаменития ваксинацонен план на здравните власти.
  —цитат от коментар 2 на iradev


  И най-много реват тези, които ежечасно агитират срещу ваксинирането.

 34. 34 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#14] от "еспресо":

  Смятали са го като рекламна кампания за ваксинация. По цял свят първи се ваксинират лидери. Е и те се имат за лидери, на селото.

 35. 35 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Единственото положително е че направиха реклама на ваксините.

 36. 36 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#14] от "еспресо":Смятали са го като рекламна кампания за ваксинация. По цял свят първи се ваксинират лидери. Е и те се имат за лидери, на селото.
  —цитат от коментар 34 на rexdog2004


  Рекламна кампания, станала известна благодарение на случайно снимане от местна телевизия...
  И горд лидерски акт, обяснен като "ама иначе щяха да се изхабят и затова ние такова, тихичко, по терлици..."

 37. 37 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 315 Неутрално


  Логиката е, че ако няма желаещи от първата приоритетна група, а действително има риск ваксината да се похаби, започват да търсят от следващите приоритетни групи. Учители. Старчески домове. Възрастни. Полицаи и работници от ключови служби като електроснабдяване, ВИК и пр. Нали има списък с приоритетните групи. Всички те ли са отказали в Сандански? Странно.
  —цитат от коментар 17 на еспресо


  Кои са тези "те", дето трябва да търсят други хора за ваксиниране..?

  Докторът от болницата??

  А този ,,Доктор” защо не потърси медици от близки населени местаА този доктор, дали изобщо е търсил някого или е имало предварително подготвен приоритетен списък - роднина, милиционер, роднина, милиционер ...Това не е трагедия, това е комедия.
  —цитат от коментар 15 на Ан Он


  Абсолютна комедия!

  Докторът , по какъв точно повод - да тръгне да търси , под дърво и камък хора??
  Влиза ли му в задълженията??


 38. 38 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  [quote#37:"simChо"][/quote]

  Ако цялата им организация на ГЕРБ е такава, че накрая да се питаме "кои са тези, дето организират ваксинирането", това си е вече присъда, нали?

 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Весело

  Както Полша през 18-ти век, така и България през 21-ви век се крепи върху безредието!

 40. 40 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 504 Неутрално

  30 души неявили се на ваксинацият. В малко градче като Сандански това е много. И това са колеги медици дето си се познават. А като почнат да ваксинират други представям си.

 41. 41 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 315 Неутрално

  [quote#37:"simChо"]
  —цитат от коментар 38 на еспресо
  Ако цялата им организация на ГЕРБ е такава, че накрая да се питаме "кои са тези, дето организират ваксинирането", това си е вече присъда, нали?[/quote]

  Абсолютно!

  Оказа се, някакъв доктор е бил уж , най-важен ..
  ГЕРБ въобще не си ползват капацитета ..

  Докторът ли да ходи , та да агитира полицаи и пожарникари, да се ваксинират?

 42. 42 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1931 Весело

  Каракачанов е възмутен, че негови хора са се възползвали от служебното си положение. Горкичкият, това е такъв удар за него и за репутацията на партията му. Да се възползва някой от управляващите от служебното си положение! Шок и ужас!

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Ами, то в България няма нещо, което не се е объркало, защо изключение да прави ваксинирането.

 44. 44 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Ако имат проблем да намерят желяещи да се ваксинират, да се обадят в Дневник и от там ще им пратят големите фенове на ваксинацията- модераторите, Иван К, 777,007 и т.н.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 45. 45 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  40 милиарда изкарани за 5-6 месеца от производство на бракуван безполезен продукт, който и собствениците на Пфайзър не искат да докоснат и се отказват от отговорност...

  Не е зле. Не е луд този който яде баницата е казал народа.

 46. 46 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нищо не се е объркало. Поръчките са направени. Парите са платени, а комисионните разпределени.

  Балами да се ваксинират липсват.

  Всичко е точно.

 47. 47 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Тоз калъф министъра откак седна на стола е качил 20 кила, сигурно ще да е от напрежението, Кунчето и другите шушляци дето станаха нещо покрай короната и те се угоиха - 100 процента ще да е от нерви. Докато не изметем тези хубостници барабар със всички от ГЕРБ и свързаните с тях няма да се оправим. Не мога да повярвам, че живея в европейска държава в 21ви век и все още ме управляват мръсни комуняги...

  всичко е суета, Боку ни обра
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Тотални смешници. Ама и вие си ги търпите де. И не само това - преизбирате

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK