Организация, правила, политика – как се обърка планът за ваксиниране срещу COVID-19

Организация, правила, политика – как се обърка планът за ваксиниране срещу COVID-19

© Цветелина Белутова, КапиталВаксинирането срещу COVID-19 в България предизвика нов скандал - този път заради неспазване на реда още при първата по-голяма доставка на продукта за имунизация. Сюжетът започва в Сандански, минава през (поне) три политически партии, стига до министъра на здравеопазването и повдига редица въпроси, на които публикуваният правителствен план за ваксиниране не дава отговори. А проверка на агенция "Медицински надзор" тепърва ще установява има ли нарушения, какви и могат ли да бъдат налагани санкции за тях, въпреки че министърът на здравеопазването обяви в неделя, че проверка вече е установила нарушения.


Политици преди медици


Според ваксинационния план срещу COVID-19 трябва приоритетно да бъдат имунизирани работещите в здравната система (те са в т. нар. първа фаза). В Сандански обаче на 9 януари са ваксинирани четирима общински съветници: Николай Шаламанов (ВМРО), Петър Додушев (ГЕРБ), Янко Ангелов (Земеделски Народен съюз, НФСБ), Юлиян Ефендийски (Земеделски съюз "Ал. Стамболийски"), при положение че желаещите медици (не само работещите в болници, но и общопрактикуващи лекари, фармацевти, зъболекари и др.) не са обхванати.


В репортаж на Би Ти Ви в събота (9 януари) зам.-кметът Павлина Караджова (ГЕРБ) казва, че причината за разместването на приоритетите е, че "голяма част от медицинските ни служители са прекарали COVID-19 в рамките на последните 2-3 месеца и на този етап пожелаха да се въздържат от ваксиниране". Това било установено с допитване, а в понеделник (11 януари) д-р Илия Тонев, управител на "Югозападна болница" (която е общинска собственост) огласи пред трите национални телевизии малко по-различна версия. По думите му е предложено на общинските съветници да се имунизират след като записалите се желаещи медици не дошли в уречения ден и час за ваксиниране.
"От всички поканени не се явиха около 30 души. Това, което успяхме да направим, е да потърсим съдействие от община Сандански, защото тя е с възможности да създаде комуникация с общопрактикуващи лекари, със стоматолози, с медицински персонал по детските заведения. Болницата е само част от здравната система на района", твърди д-р Тонев пред БНТ. Засега обаче не е известно, извън четиримата ваксинирани общински съветници, за кого са използвани оставащите до около 30 дози ваксини.


Пред "Нова телевизия" управителят коментира, че останалите дози не са върнати в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Благоевград, защото според него това би означавало да бъдат изхвърлени. Причината е в строгите изисквания за температурно съхранение на ваксината "Комирнати" (Comirnaty) на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" (Pfizer/BioNTech). След като е напуснала хладилника в РЗИ, където е съхранявана на -70°С, ваксината може да бъде използвана до пет дни, като не трябва да бъде замразявана отново.


В свой репортаж от събота Би Ти Ви обаче твърди, че ръководството на болницата е трябвало да върне остатъка от ваксини, позовавайки се на разговор с представител на здравната инспекция в Благоевград. Като причина се посочва, че в областта има медици, които искат да се имунизират.


Пред БНТ управителят на многопрофилната болница в Сандански изрази надежда, че "скандалът може да е полезен за обществото и развитието на кампанията за ваксиниране", защото е повдигнал въпроси как да се действа при останали количества заради неявили се желаещи. Всъщност за ваксинирането извън реда в града се разбра, заради репортаж на местна медия, която заснема поставянето на ваксината. Може само да се гадае дали, ако не беше показана по телевизията, информацията би станала публична.


В понеделник "Дневник" изпрати въпроси до Министерството на здравеопазването, но не получи отговори до редакционното приключване на статията:

- Има ли механизъм за проверка, дали някой получава ваксина без да има право на нея засега?
- На какво правно основание може да бъдат наказани нарушители при прескачане на фазите във ваксинационния план?
- Има ли инструкции как се преразпределят ваксините, ако някой от заявилите първоначално съгласие, не се яви за ваксиниране?
- Носи ли човек отговорност, ако заяви първоначално, че иска да бъде ваксиниран, а после не отиде за процедурата?


Санкционирай трудно


По темата с имунизираните общински съветници министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов има две публикации в личния си профил във фейсбук. С първата (на 9 януари) той съобщава, че е разпоредил проверка:


"Ако след нея се докаже, че редът за ваксинации е нарушен, всички длъжностни лица от системата на Министерството на здравеопазването, отговорни за изпълнението на плана в региона, ще понесат най-строги санкции", пише Ангелов. Публикацията му навежда на мисълта, че на санкции може да подлежат, както здравната инспекция в Благоевград, така и РЗИ в София. Причината е, че според плана за ваксиниране тя е отговорник за район, в който са включени пет области: София-град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.


С публикация във фейсбук в неделя (10 януари) министърът на здравеопазването съобщава, че проверката е установила "по безспорен начин, че редът за ваксинации на българските граждани е нарушен", като посочва, че правилата за ваксиниране са разписани в плана. От публикацията се разбира още, че в понеделник "ще бъдат взети обяснения от отговорните за ваксинирането в Сандански лица и институции".


До редакционното приключване на този текст не стана известно, дали и какви санкции са определени в понеделник. Вечерта Би Ти Ви съобщи, че проверка ще прави агенция "Медицински надзор" и тя ще продължи около три дни. Медията цитира Фидел Косев от институцията, който обяснява, че "в днешния ден успяхме да открием проверката, да поискаме необходимите документи за установяване фактическите обстоятелства и с това към днешната дата приключихме".


Незаконно или неморално


Адвокат Мария Шаркова, специализирана в правото в сферата на здравеопазването, изрази мнение пред "Дневник", че дори и да има административно-наказателни санкции (напр. глоби), то съдът по всяка вероятност ще ги отмени при обжалване. По думите ѝ планът на правителството за ваксиниране срещу COVID-19 сам по себе си не е нормативен акт. В заповед на министъра на здравеопазването обаче е посочено, че при имунизирането трябва да се следва реда за ваксиниране според плана.


"Проблемът в заповедта е, че липсва ясна и точна аргументация какво се случва, ако се окаже, че не могат да бъдат използвани някои флакони, ако някои хора от организираните кампании се откажат и по какъв ред могат да бъдат заместени", казва Мария Шаркова. По думите ѝ, когато отсъстват ясно разписани правила как да се постъпи в подобна ситуация, е очаквано да се стигне до импровизации.


Този случай показва, че има аспекти от ваксинационната кампания, за които няма създадени ясни и точни правила. По-добре е да се използва, за да се обмислят възможни хипотези, които ще възникнат и да се създадат съответните правила.


Мария Шаркова,

адвокат, специализирана в правото в сферата на здравеопазването


От плана не става известно, дали общинските съветници (и като цяло държавните и общинските администрации) се включват в някоя от петте приоритетни групи. В трета фаза на документа е записано, че ще бъдат имунизирани "служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности". Но конкретика не е записана.


"Това е въпрос на тълкуване и за съжаление много често в редица актове и документи често се използват изрази, които след като бъдат използвани, никой не си прави труда да ги дефинира", смята специалистът по право в сферата на здравеопазването.


Някои лекари коментираха в медиите ситуацията от Сандански като неморална.


Политика... и във ваксинирането


Информацията на ваксинираните общински съветници се популяризира от видео-кадри на регионалната медия "VOX64" в събота преди обед. Няколко часа по-късно партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" публикува, че е сигнализирала за ваксинирането на общински съветници, като се прави заключение, че това "е в пряко нарушение с предписанията и изискванията".


"Сред ваксинираните е председателят на Общинския съвет Николай Шаламандов от ВМРО, а по непотвърдена информация към този момент, кметът на Сандански Атанас Стоянов е сред ваксинираните", се твърди още в съобщението на "Републиканци за България" от събота (9 януари). Кметът на града също е от ВМРО, а представител на пресцентъра заяви за "Дневник", че партията няма да коментира темата, защото "казусът е чисто медицински". Пиарът опроверга информацията кметът да е бил ваксиниран.


В декларация организацията на ГЕРБ в Сандански определя ваксинирането на политически лица на сегашния етап като неморално, но и оправдава имунизирането на свой представител в общинския съвет на града: "Единственият се ваксинирал от групата е Петър Додушев, който е бил включен като практикуващ учител в рискова възрастова група". Ваксинирането срещу COVID-19 на педагогически персонал се очаква да започне тепърва през тази седмица, както бе заявено от министъра на здравеопазването.


В обясненията се включи и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който цитиран от БНР твърди, че по негова информация общинските съветници не са се предреждали за ваксиниране, а тях дори ги били търсили за имунизацията. Вицепремиерът и военен министър обаче настоява, ако проверката установи нарушение - да има строги санкции.


Заради политическия контекст на ваксинирането Ангелов обяви във фейсбук още в събота, че "всякакви политически спекулации и опити за използване на ситуацията с политическа цел са не само неморални, а в определени случаи и незаконни". Министърът на здравеопазването не посочва конкретни политически формации и лица.


Най-честите въпроси и отговори за COVID ваксините - тук
Кога се очаква т. нар. масова ваксинация срещу COVID-19 - тукВсичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK