На живо

Коронавирусът в България: Започват масово тестване на учители и ваксинация на възрастни хора (хронология)

Първите ваксини на "Модерна" пристигнаха днес, а поставянето им започва утре сутрин.

© Юлия Лазарова

Първите ваксини на "Модерна" пристигнаха днес, а поставянето им започва утре сутрин.От 25 януари започва масово тестване на учителите с антигенни тестове за коронавирус, за да се установи скритата заболеваемост сред тях. Плановете са да бъдат проверени всички преподаватели. От следващата седмица се минава към втора фаза на ваксинация, като ще бъдат имунизирани обитателите на домове за възрастни хора,
съобщи днес здравният министър.


Междувременно в България пристигна първата фаза от втората одобрена за прилагане в страните от ЕС ваксина - тази на американската компания "Модерна" като ваксинирането с нея ще започне още утре сутрин. Статистиката пък отчете значително увеличение на новорегистрираните безработни за седмица. "Дневник" проследи ситуацията в реално време. Подробности вижте в хронологията.
Нидерландските власти удължиха пълното затваряне (локдаун) до 9 февруари, съобщи Министерството на външните работи.Запазва се изискването за всички пътници, включително български граждани, да представят негативен резултат от PCR тест за коронавирус, направен до 72 часа преди пристигането в Нидерландия.


Остава и задължението за попълване на декларация за наличието на негативен тест за COVID-19 при влизане в страната от всички държави с "оранжев" (включително и България) или "червен" код чрез въздушен, морски, автобусен или железопътен транспорт (без автомобилен транспорт).


Изискването за представяне на негативен резултат от PCR тест за коронавирус важи и за транзитно преминаващите през летищата и пристанищата на Нидерландия. След пристигане в страната продължава да е в сила и 10-дневната силно препоръчителна карантина в домашни условия.Остава и препоръката към гражданите да не се предприемат пътувания до края на март 2021 г., освен ако не е крайно наложително по семейни или икономически причини.


Нидерландското правителство взе решение и да бъдат оставени затворени учебните заведения, всички ресторанти, барове, кафенета, кина и др. Властите обсъждат евентуалното въвеждане на вечерен час.

Влизането в Ирландия става с отрицателен PCR тест

Ирландия въвежда изискване за представяне на отрицателен резултат от РCR тест за коронавирус за всички граждани, влизащи на територията на страната, считано от 16 януари 2021 г, съобщи външно министерство. Тестът трябва да бъде направен 72 часа преди пътуването.


По информация на посолството в Дъблин новата мярка няма да се прилага към международни транспортни работници, включително превозвачи, пилоти и авиационен екипаж, капитани и морски екипаж, както и към децата до 6-годишна възраст.


Според използваната в Ирландия система за оценка на рисковете от коронавирус за тези граждани, които пристигат от "червени" региони, сред които попада към момента и България, освен изискването за отрицателен ПСР тест се прилага и 14-дневна карантина. Тя може да бъде прекратена на 5-ия ден при представяне на нов отрицателен ПСР тест. Пътниците, пристигащи от "зелени" и "оранжеви" региони, ще могат да се движат свободно в Ирландия след представяне на отрицателен резултат от ПСР тест при пристигането си.

Предстоят масови тествания на учители

От 25 януари започва масово тестване на учителите с антигенни тестове, за да се прецени каква е т.нар. "скрита заболяемост" от коронавирус сред тях, каза здравният министър Костадин Ангелов днес. Така ще се прецени каква е готовността на системата да започване присъствено обучение и на част от по-големите ученици. От 4 януари в клас се върнаха учениците от 1 до 4 клас.
Коронавирусът в България: Започват масово тестване на учители и ваксинация на възрастни хора (хронология)

© Юлия Лазарова


Според министъра все още държавата е в дълг на учителите, учениците и родителите. Промяна в ограничителните мерки ще има най-рано от 1 февруари, каза още Ангелов.

Ваксиниране на възрастни хора и учители от следващата седмица

От края на следващата седмица ще започне и ваксинирането на обитателите на домовете за възрастни хора, което е втора фаза от Националния ваксинационен план, каза днес здравният министър Костадин Ангелов. До момента са поставени 16 500 ваксини.


Към момента 21% от обитателите на домове за възрастни хора са изразили желание да бъдат ваксинирани. Става въпрос за около 3 хил. души.


Паралелно ще продължи ваксинацията на медиците на първа линия, стоматолози и фармацевти, които са включени в първата фаза. Според Ангелов до момента процеса на ваксинация върви задоволително.


"При получаването на достатъчно ваксини, само личните лекари ще поставят 45 000 ваксини на ден, отделно ще се слагат и от мобилни екипи", каза министърът.


Ангелов уточни, че има и готовност за ваксиниране на участниците в секционните избирателни комисии. С предимство ще са тези в мобилните секции, в които ще гласуват хората под карантина. Ваксинацията ще е доброволна.


Към момента България е заявила 2.9 млн. броя пред ЕК за ваксината на "Пфайзер". Още 4.5 млн. броя страната е поискала от ваксината на "Астра зенека", която е пред одобрение за употреба в ЕС.

Здравният министър за плановете за ваксинация

В България пристигнаха първите ваксини на "Модерна"

С хладилен камион с полска регистрация малко след 14 часа в България пристигнаха първите 2400 дози на ваксината срещу коронавирус на американската компания "Модерна". За момента това е вторият одобрен подобен продукт за прилагане в страните от ЕС. Другата ваксина е на "Пфайзер"/"Бионтех" и с него започна имунизацията в България. Те бяха прибрани във фризера на държавната компания "Булбио". Първите ваксини ще се поставят утре, само на територияа на София, заради малката бройка.


Следващата доставка ще е на 25 януари, като се чакат още 4000 дози. Тогава ваксината ще бъде разпратена и по регионалните здравни инспекции в страната.


Коронавирусът в България: Започват масово тестване на учители и ваксинация на възрастни хора (хронология)

© Юлия Лазарова


Основните различия между двете ваксини идват от стабилността и начина на съхранение. Тази на "Модерна" се държи във фризери с температура минус 15 - минус 25 градуса, докато за вече ползваната тя е доста по-ниска. Освен това в нормален хладилник може да се съхранява 30 дни, при няколко дни на препарата на "Пфайзер"/"Бионтех".
Коронавирусът в България: Започват масово тестване на учители и ваксинация на възрастни хора (хронология)

© Юлия Лазарова


Извън хладилник ваксината на "Модерна" може да се държи 12 часа, при час-два за конкурентния продукт. На последно място различна е дозата - 30 микрограма за ваксината на "Пфайзер" и 100 за тази на "Модерна".


Какво още се знае за ваксината на "Модерна" вижте тук

Пристигането на първите ваксини на "Модерна"

СЕМ: медиите залагат на експертите по темата COVID-19

Медицинските специалисти, учени, здравни експерти заемат стабилно място като лидери на обществено мнение в медийното съдържание, посветено на COVID 19. Това е изводът на Съвета за електронни медии, който е разгледал и приел днес доклад от дирекция "Мониторинг и анализи" за резултатите от второто за 2020 г. фокусирано наблюдение по темата Ковид-19 в новини и актуално-публицистични предавания на обществени и търговски доставчици на медийни услуги. Мониторингът констатира отразяване на различни аспекти на пандемията в радио- и телевизионните програми, както и усилията на доставчиците да информират гражданите за различните видове ваксини и лечение.

Скок на регистрираните безработни в началото на годината

Драстичен ръст на регистрираните безработни през първата работна седмица на Новата година, отчитат от Националният статистически институт, предане БНР. Данните сочат, че от четвърти до 10 януари записалите се в бюрата по труда са 15 700 души, а започналите работа са през същия период са пет пъти по-малко - едва 3300 души.
Коронавирусът в България: Започват масово тестване на учители и ваксинация на възрастни хора (хронология)

© Юлия Лазарова


За сравнение в седмицата между 28 декември и трети януари новите безработни са 1600 души, толкова са и устроените на работа чрез бюрата по труда.


От 3 февруари 2020 година насам новорегистрираните безработни в цялата страна са малко под 397 000 души, а постъпилите на работа 240 хиляди.


За седмицата 4-10 януари най-много са новите безработни в област Пловдив - малко над хиляда души, следвани от Варна и Благоевград, съответно с 960 и 882 новорегистрирани.

Болница предлага тест за имунитета срещу COVID-19

Болница "Св. Иван Рилски" предлага срещу заплащане на 30 лв. нов вид тест, който служи за оценка на имунитета срещу COVID-19. Това обявява лечебното заведение в съобщение до медиите. Изследването се нарича SARS-CoV-2 II Quant, измерва т. нар. неутрализиращи антитела и е чувствителен към т. нар. шиповиден протеин (Spike, S) на повърхността на вируса.
Коронавирусът в България: Започват масово тестване на учители и ваксинация на възрастни хора (хронология)

© Юлия Лазарова


"При среща със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на COVID-19 – бел. ред.) имунната ни система започва производството на антитела като основно те са насочени към нуклеокапсидния и шипестия протеини. Не всички антитела обаче имат неутрализиращ ефект. Неутрализиращи антитела се образуват основно срещу Receptor binding domain (RBD) на S – протеина, т.е. срещу тази част от вируса, която е отговорна за връзката му с клетката гостоприемник. Колкото повече са антителата срещу RBD, толкова по-защитен е човек", обяснява д-р Ирена Иванова, началник на Клинична лаборатория в болница "Св. Иван Рилски", цитирана в прессъобщението.
В него е записано още, че тестът може да се направи преди и след ваксиниране срещу COVID-19, за да се сравни количеството антитела. Пиарът на лечебното заведение уточни за "Дневник", че изследването може да се прави и на преболедували 40 дни след инфекцията, макар че няма натрупани данни при какви количества антитела човек се разчита да е защитен.

Министерството на здравеопазването публикува актуализирана продуктова информация на български за ваксината срещу COVID-19 "Комирнати" (Comirnaty) на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" (Pfizer/BioNTech). В нея е записано, че всеки флакон може да се използва в шест дози, вместо на пет, както беше досега. Актуализирането на информацията от страна на здравното ведомство е следствие от решение на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) миналия петък.

Още 40 млн. лв. за подпомагане на туризма и транспорта

Правителството осигури допълнителни 40 милиона лева от Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия. Това е второ допълване на финансиране по мярката със същата сума, уточни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.
Коронавирусът в България: Започват масово тестване на учители и ваксинация на възрастни хора (хронология)

© Юлия Лазарова


Премиерът отбеляза, че само по мярката за посочените най-засегнати сектори правителството е помогнало до момента на 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица и са запазени над 26 000 работни места.


По време на заседанието на правителство министър Сачева информира също, че по мярката 60/40 вече са изплатени 700 милиона лева, а по програмата за затворени бизнеси са получени заявки на стойност над 20 милиона лева.

Борисов нареди да има и резерви в списъците за ваксинация

В списъците с ваксинация на хората на първа линия да има и резерви, за да не се стига до случаи като в този в Сандански, нареди днес премиера Бойко Борисов на здравния министър Костадин Ангелов. Както "Дневник" писа, там заради отказ на имащи право да бъдат имунизирани медици, да се подложат на процедурата, ваксини бяха сложени на общински съветници. Обяснението на директора на болницата беше, че иначе отворените ваксини е трябвало да се хвърлят. Проверката на здравния министър откри нарушения в цялостната организация, но за момента санкции още няма.


Коронавирусът в България: Започват масово тестване на учители и ваксинация на възрастни хора (хронология)

© Юлия Лазарова


Здравният министър Костадин Ангелов днес увери, че санкции ще има, като според него става дума за лоша организация. "Процедурата е правиш списък, слагаш и резерви, пращаш го на РЗИ и взимаш толкова ваксини, колкото може да поставиш", каза министърът. За него решението за поставянето на ваксина на общински съветници е лош сигнал.

75% от активните случаи не са под карантина, твърди математик

75% от активните случаи на заразени с коронавирус не са официално поставени под карантина, като се разчита само на тяхната отговорност и дисциплина. Става въпрос за около 50 хил. души на ден, каза днес пред Би Ти Ви математикът и анализатор Петър Велков.


Според него, ако системата за поставяне под карантина е работила по-ефективно, това е щяло да доведе до намаляване на разпространението на вируса.


Петър Велков посочи, че по-строгите мерки, въведени през ноември, работят, като с 40% са спаднали хоспитализираните, а с 16% критичните случаи. "Около 38% пък е спаднала общата регистрирана смъртност от НСИ, което е ключов показател и показа, че пандемията е основният фактор за надвишената смъртност в България, уточни математикът.

Експерт: защитата от ваксините ще е около година

Защита след ваксинация за коронавирус ще е около година, коментира днес пред Би Ти Ви председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова. Тя допълни, че човек може да бъде преносители на вируса, дори и да е имунизиран.


Аргирова не скри, че всички ваксини си били приети с екстрена процедура и не са съвсем довършени клиничните изпитания, но уточни, че не се наблюдават сериозни странични реакции, а наблюденията продължават.

Коронавирусът в България: Започват масово тестване на учители и ваксинация на възрастни хора (хронология)

© Юлия Лазарова


Що се отнася до провеждането на изборите и начина на гласуване, проф Аргирова смята, че не бива да се пускат хората под карантина навън, за да дадат своя вот, както се предлагаше. "Разнасящите урните трябва да са с проверени антитела и да се ваксинират", е нейното мнение.

Има липси в знанията на най-малките ученици

Връщането на децата от първи до четвърти клас в училище показва, че дистанционното обучение е довело до дефицити в знанията, особено на тези от първи и втори клас, каза днес пред БНТ председателят на сдружението на директорите в средните училища Асен Александров.


Той допълни, че най-големи липси на знания се усещат по предметите четене и писане. Според Александров при разказвателните предмети дистанционното обучение се получава по-добре.

Влизането в САЩ ще става само с отрицателен тест

Всички пътници, които искат да отидат в САЩ със самолет, трябва да представят отрицателен резултат от тест за коронавирус, или документ, че вече са преболедували заболяването и са се възстановили. Това разпоредиха Центровете за контрол и превенция на заболяванията, цитирани от "Ройтерс" и "Франс прес". Не се посочва какъв трябва да е тестът, уточняват от външно министерство.
Коронавирусът в България: Започват масово тестване на учители и ваксинация на възрастни хора (хронология)

© Юлия Лазарова


Мярката влиза в сила от 26 януари. Тестът трябва да бъде направен не повече от три дни преди отпътуването. Той е задължителен за всички пътници над 2-годишна възраст.


Авиокомпаниите ще трябва да проверяват документите за направените тестове, преди да пуснат пътниците да се качат на самолетите.

Чакат се първите дози от ваксината на "Модерна"

Първите 2300 дози от втората одобрена за използване в страните от ЕС - тази на американската компания "Модерна", се очакват днес в ранния следобед. Тя е доста сходна като конструкт с вече използваната на "Пфайзер"/"Бионтех", като също използва използва информационна РНК, носеща повърхностния протеин на шипчетата на коронавируса, коментира пред БНТ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.
Коронавирусът в България: Започват масово тестване на учители и ваксинация на възрастни хора (хронология)

© Юлия Лазарова


Основните различия идват от стабилността и начина на съхранение. Тя се държи във фризери с температура минус 15, минус 25 градуса, докато за вече ползваната тя е доста по-ниска. Освен това в нормален хладилник може да се съхранява 30 дни, при няколко дни на препарата на "Пфайзер"/"Бионтех". Извън хладилник може да се държи 12 часа, при час-два за конкурентния продукт. На последно място различна е дозата - 30 микрограма за ваксината на "Пфайзер" и 100 за тази на "Модерна".


Проф. Христова каза още, че втората доза от ваксината на "Модерна" трябва да се постави 4 седмици след първата. Изследванията са показали, че две седмици след първата доза има известен имунитет, а по време на втората доза той скача двойно.


Какво още се знае за ваксината на "Модерна" тук

Основните различия идват от стабилността и начина на съхранение. Тя се държи във фризери с температура минус 15, минус 25 градуса, докато за вече ползваната тя е доста по-ниска. Освен това в нормален хладилник може да се съхранява 30 дни, при няколко дни на препарата на "Пфайзер"/"Бионтех". Извън хладилник може да се държи 12 часа, при час-два за конкурентния продукт. На последно място различна е дозата - 30 микрограма за ваксината на "Пфайзер" и 100 за тази на "Модерна".

Броят на настанените в болница вече е под 4000

Продължава да намалява броя на заразените с коронавирус, които са настанени в болница, сочат данните на Единния информационен портал. Те вече са под 4000 - 3945. Това е най-ниският им брой от 9 ноември насам. Настанените в реанимационни отделения са 367. Новозаразените са 750, установени при 9647 теста (7.77%).
Всички данни вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1273 Любопитно

  Предполагам този път ваксината на Модерна ще се доставя с камиончета за сладолед.

 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Любопитно

  Стга с тази ваксина бе, не Ви ли е срам да биете барабана за 2300 дози. То бива лицемерие ама това вече няма граници. И кои от Народното събрание или местните кметства ще ги получат , за да не идат зян? Списъка направихте ли го вече?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 15 Разстроено

  Спутник-5 е най-добрата ваксина!За съжаление те прави русофил.🐵

  Много съм прост
 4. 4 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 15 Разстроено

  Предполагам този път ваксината на Модерна ще се доставя с камиончета за сладолед.
  —цитат от коментар 1 на У Чен


  С гумени лодки ше се разнася заради наводненията.🐵

  Много съм прост
 5. 5 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 589 Неутрално

  [quote#4:"Шакир Зулов"][/quote]

  ГЕРБ са виновни за наводненията?

 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  2300 дози...
  АУУУ, къде са антиваксърите да грактнат, та то с това огромно количество ще направят погром!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  До коментар [#4] от "Шакир Зулов":

  С гумена лодка можеш да станеш премиер, за ваксини си има хора

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Impfstoff macht frei

  Ваксинирането те прави свободен.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 9. 9 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Тия с бус за пилета ли ще ги разнасят

 10. 10 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Модерна е най-добрата и ефикасна ваксина според мнението на специалистите!

 11. 11 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Едно кашонче ваксини. Интересно по колко от тази ваксина са получили другите държави в ЕС?

 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  > Стга с тази ваксина бе, не Ви ли е срам да биете барабана за 2300 дози.

  С нещо трябва да показваме че властта се 'грижи' за хората...

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#10] от "silverman":

  > Модерна е най-добрата и ефикасна ваксина според мнението на специалистите!

  Модерна е най-модерната.

  И правилно са се брандирали, още преди да плъзне глобалната зараза.

  કટાક્ષ
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Любопитно

  Модерна е най-добрата и ефикасна ваксина според мнението на специалистите!
  —цитат от коментар 10 на silverman


  Базирано на какво? Данни за дългосрочен ефект? Превенция примерно за година? Продължителност на действие?
  На какво точно е базирано това мнение от "специалистите"?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#11] от "Kotarak":Колега много въпроси започнате да задавате. Ако продължавате така, очаквайте посещение на специализиранат прокуратура.Всяването на 'страх и паника' е подсъдимо.
  —цитат от коментар 14 на Ан Он


  Нали :)

 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Любопитно

  Едно кашонче ваксини. Интересно по колко от тази ваксина са получили другите държави в ЕС?
  —цитат от коментар 11 на Kotarak


  Не знам колко ваксини получават другите но едно е сигурно Германия получава 50 милиона от общо договорените 160 милиона за цяла ЕВРОПА....пък ти си смятай кой е по равен от равните.
  https://www.politico.eu/article/eu-regulator-green-lights-moderna-coronavirus-vaccine-for-use/

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Неутрално

  Germany, a country of 83 million people, said it's getting 94 million doses of the BioNTech/Pfizer vaccine, 64 million from the EU and 30 million from a separate bilateral deal. On top of that, Berlin will buy doses that other countries don't buy, securing 50 million of 160 million Moderna doses — far more than its pro-rata allocation.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 15 Любопитно

  Модерна е най-добрата и ефикасна ваксина според мнението на специалистите!
  —цитат от коментар 10 на silverman


  Кой е специалистът?🐵

  Много съм прост
 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#5] от "Инженер Раул Викторов":

  > ГЕРБ са виновни за наводненията?

  Ще цитирам едно еретично предположение:

  ГЕРБ (*) са виновни за липсата на 'отводнение'.

  (*) ГЕРБ (БКП/ДС втори ешелон) държат здраво властта вече десетина години

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 116 Неутрално

  [quote#17:"padrino"][/quote]

  Изобщо не виждам проблем, че Германия получава повече ваксини.
  Те са длъжни да мислят първо за собственният си народ, за което голямо БРАВО. А не за ганьо, който за първи път си отвори устата в ЕС, и то заради Македония.

  Ако ние не бихме били в ЕС, с управлението на тиквата, в най-добрият случай бихме получили руските ваксини. А политическата върхушка щеше да се боцка пак със зпападните ваксини.

  Радвай се, че си се спасил в Шотландия, и не упреквай Германия, която като цяло прави повече за България, отколкото самите българи.

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#11] от "Kotarak":

  Потърси плана за ваксинация и кой колко е заявил за закупуване в общата доставка и ще ти се изясни. Само с чакане, някой да подаде информацията на готово не става. Освен ако задаването на този вид въпроси не цели нещо друго.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  [quote#19:"Шакир Зулов"][/quote]

  За мен Пфайзе са по-добри
  Pinging www.pfizer.com.cdn.cloudflare.net [104.18.13.178] with 32 bytes of data:
  Reply from 104.18.13.178: bytes=32 time=2ms TTL=58
  Reply from 104.18.13.178: bytes=32 time=6ms TTL=58
  Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
  А за модерна :
  Pinging moderna.com [50.97.221.22] with 32 bytes of data:
  Reply from 50.97.221.22: bytes=32 time=226ms TTL=47
  Request timed out.
  Reply from 50.97.221.22: bytes=32 time=226ms TTL=47
  Packets: Sent = 4, Received = 3, Lost = 1 (25% loss),

  25 % загуба на пакети и голямо закъснение.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2328 Любопитно

  До коментар [#21] от "Destino":

  Прав си. Германия се грижи за цяла бивша социалистическа Източна Европа —> строи заводи или изкупува местните, създава вериги от магазини, обучава в университетите си източните европейци, после им дава работа, за склонните към философия създава фондации и т.н. Определено от цяла Западна Европа само Германия прави нещо реално и измеримо за бившите соц. Някой да се сеща какво видимо са направили Великобритания или Франция? Освен поучения....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Неутрално

  До коментар [#21] от "Destino":Прав си. Германия се грижи за цяла бивша социалистическа Източна Европа —> строи заводи или изкупува местните, създава вериги от магазини, обучава в университетите си източните европейци, после им дава работа, за склонните към философия създава фондации и т.н. Определено от цяла Западна Европа само Германия прави нещо реално и измеримо за бившите соц. Някой да се сеща какво видимо са направили Великобритания или Франция? Освен поучения....
  —цитат от коментар 24 на DDR


  И защо точно все някой друг трябва да прави нещо за теб (условно казано)? Както си написал, те си изучават студенти ЗА ТЯХ си, дават им работа в ТЕХНИ предприятия и бизнеси. И как това помага на тези страни от Източна Европа? Като унищожава собствените им магазини за да прави свои, зареждащи се със собствени стоки?
  И ти на това ако му казваш помощ за Източна Европа, здраве му кажи.
  То така бе и по времето на СИВ..... всички се трудеха заедно за успеха на СССР...
  Британци и Французи поне открито си казват, че се грижат първо за себе си и после за останалите.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 26. 26 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#25] от "padrino":

  Най-добрата верига супермаркети тук е българска. С няколко нива над вносните е, на нивото на най-добрите европейски. Който си го може, си го може и прави.

 27. 27 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  "Защита след ваксинация за коронавирус ще е около година, коментира днес пред Би Ти Ви председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова. "
  Леля Радка е очевидно със силни медиумни способности. Добре си служи с кристалната топка.

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2328 Любопитно

  До коментар [#25] от "padrino":

  Явно не го владея тънкият хумор😉
  Сега сериозно —> кога навлезнаха немските вериги в Бг и колко време имаха от 1990 година до тогава бг предприемачите, за да изградят собствени вериги?
  Друг интетесен момент е, че по чешко си има достатъчно местни вериги, ”немските бакалии” са предимно в населени места с над 50 000 жители.
  Отделно, ако се замислиш, днешните бг баби и дядовци как са възпитали децата си —> дали да са предприемчиви и да търсяр развитие в България или са им викали ”бегай от кочината, тука живот нема”. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  След като действието на ваксините е около година, което не е доказано, но ако се окаже вярно то при ваксинирането организирано от байхай ще продължи вечно - ще реализираме петилетката за 10 години.

 30. 30 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Неутрално

  До коментар [#28] от "DDR":

  Съгласен съм с това което си написал. Явно и аз не разбрах, че в предния си коментар иронизираш. Аз го приех сериозно та заради това реагирах по този начин.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 31. 31 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Защита след ваксинация за коронавирус ще е около година, коментира днес пред Би Ти Ви председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова. Тя допълни, че човек може да бъде преносители на вируса, дори и да е имунизиран.
  ___________________________________________________

  Преносител дори имунизиран? Защита след имунизация само 1 година?

  Тогава защо трябва да се оставя да ме боцкат с нещо, което наричат ваксина, обаче няма качествата на ваксина?

 32. 32 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  [quote#29:"telqk"]След като действието на ваксините е около година, което не е доказано,

  Ми после пак и пак ваксиниране.
  Интересно е дали диларите след като ни зарибят няма да вдигнат много цената.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 33. 33 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Любопитно

  До коментар [#25] от "padrino":Най-добрата верига супермаркети тук е българска. С няколко нива над вносните е, на нивото на най-добрите европейски. Който си го може, си го може и прави.
  —цитат от коментар 26 на Хелиана


  Голяма радост...от около 10/12 вериги супермаркети в Бг има една българска верига (Фантастико) всичко друго е немско. Да качеството им е много добро, но това не променя факта, че Българския пазар е доминиран от немците.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 34. 34 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Експерт: защитата от ваксините ще е около година

  До момента в България са ваксинирани около 1000 човека на ден. След година - 300 000.
  Не стига дори за общинските съветници на ГЕРБ.

 35. 35 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 116 Неутрално

  До коментар [#21] от "Destino":Прав си. Германия се грижи за цяла бивша социалистическа Източна Европа —> строи заводи или изкупува местните, .
  —цитат от коментар 24 на DDR


  Всеки народ е отговорен за собственното си настояще и бъдеще.
  Съжалявам, че тиквата си я избираме ние, а нямаме някой губернатор назначен от Германия.
  Някъде нещо се обърка, и хилодялетният български народ и държава скоро ще изчезне.
  Не мисля, че за нашата несъстоятелност като народ, немците имат някаква вина.

  П.С. само да добавя, че недолюбвам хората с комунистически убеждения, а от вас нещосе съмнявам, колкото и да се опитвате да си прикриетеп пристрастията.

 36. 36 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 44 Неутрално

  за жалост щом има хора, които ги повтаря скоро след като са го прекарали, значи ваксината няма да е ефективна задълго, както е и с противогрипните ваксини, което ми подсказва че биг фармата ще ни цеди яко и ежегодно, много скоро съм сигурен, че няма да може дапътуваш ако не си ваксиниран, а и сигурно да функционираш вътре в страната

  иначе не отричам, че короната е опасна за стари и болни, изкарах я, не е забавно, няма нищо общо с грипа, а съм млад здрав мъж

  всичко е суета, Боку ни обра
 37. 37 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#32] от "deepblue":

  Резонен въпрос но вие как мислите нали трябва да се плаща външния дълг натрупан от банкянския визионер.

 38. 38 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  Такаааа. Защитата ще е около година. Може и по - малко. Радост за производителите на ваксините. Стотици милиони дози всяка година, стотици милиарди чиста печалба. Перпетуум мобиле, ряпа да яде.

 39. 39 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#18] от "padrino":

  И Унгария щяла да си купува свои ваксини, при това и руска и китайска, и израелска. Собственоушно чуто по унгарската тв.

 40. 40 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  Влизането в САЩ, само с PCR тест. В България да стане същото.

 41. 41 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#40] от "Vlado Nikolov":

  А туризъм? А де де!

 42. 42 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Всички сме жители на глобален свят.
  Каквото правят другите, това и ние.
  Можеш да избереш да си различен, но става кофти. Навсякъде ограничения.
  Иначе ако си живееш на село с една козичка, дворчи и т.н и няма да ходиш на гости на внуците в САЩ..все тая.
  Обаче ако се разболееш сериозно, може да ти кажат да си мреш на село с някое предписано по телефона лекарство

 43. 43 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#32] от "deepblue":

  Най-вероятно ще.

  Обещанието на "АстраЗенека" да поддържа ниска цена важи само за "продължителността на епидемията". Тя може да повиши цените още през следващата година в зависимост от курса на болестта.

  https://www.bbc.com/news/business-55170756

  И една "старина" от юли 2020 г.
  "АстраЗенека", "Лили", "Санофи" и други повишават цените от началото на юли: доклад"
  https://www.fiercepharma.com/pharma/astrazeneca-lilly-sanofi-and-other-companies-raise-prices-to-start-july-report

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  До коментар [#5] от "Инженер Раул Викторов":

  Естествено, че до голяма степен са виновни. Къде отидоха ония 500 млн. за язовирите. Защо има неукрепени диги, защо има реки, пълни с боклуци?

 45. 45 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1659 Любопитно

  Кога мина цяла година изпитания на готовата ваксина, че сексперта ни да твърди че имунитета ще продължи толкова? Колко ли кинти са му платили, или очаква някакви бъдещи ползи да плещи лъжи по медиите? Да няма акции в някоя от фирмите производители, или пък да е звено от държавната поръчка на ваксините?

  мурзилка
 46. 46 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Цял щаб има по организация на ваксините, сигурно е от доста хора - все специалисти - но никой не може да се сети, че трябва да има резерви в списъците за имунизация, та трябва Борисов да им казва. Май всички около Бойко (всички, не само тези в случая) са спрели да мислят в очакване какво ще реши вождът им. Страхуват ли се да поемат инициатива, или вече от толкова време служба на генералисимуса са им закърнели мисловните клетки?...

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Борисов да се занимава с по-важни работи, ваксината да остави на лекарите.

 48. 48 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ха , ха , ха. Гърция ще ваксинира до края на март 2 000 000 жители. Има раотещо приложение за записване на час в един от 1080 те стационарни пункта. Кара се от най- възрастните надолу- До вчера над 55 000 гърци са ваксинирани. Ние няма да и маме толкова до март. Лятото ще праснат изискване за имунизация за да влезеш и готово.

 49. 49 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Разбира се, че е необходимо да има резерви в списъците, това е очевидно!!
  Защо постоянно откриваме топлата вода!?
  Тулупа бил наредил да има резерви, защото малоумниците под него нямат акъл за 5 стотинки!!!

 50. 50 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 262 Любопитно

  Хммм... чета заглавията и новините в Дневник и се питам, дали единствено и само заради заглавията на статиите, човек няма за какво да се замисли?
  Примери:
  „Провалът на правителството в планирането на ваксинациите е в опасни мащаби“ от вчера 12 Януари и
  „Коронавирусът в България: Борисов нареди да има и резерви в списъците за ваксинация“ от днес 13 Януари.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe

  robin ot Crusoe
 51. 51 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  И ако "резервистите" и те не дойдат?

 52. 52 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  Хахаха...... диларите вика на ваксинки, ни зарибявали.....след втората вика се пристрастяваш.....и вой, но маските оставали.....

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Масови имунизации по белия , пък и в черния Свят се правят в имунизационни центрове. Особено, когато имаш многодозови флакони и необичайни трудни за постигане хладилни изисквания. Само ,че мутрокомунягите изобщо не са в час и очакват личните лекари да звънят по телефона, кандърдисват Гошо и Пешо 'айде бе ,няма страшно ,ела' ,да правят списъци и след това 'бодат за 10 секунди и взимат 10 лева' , както един дебил писа тук. Да ,ама не . Десетилетният проблем на гетото тук и неговите нискочели началници е ,че никога не взимат нищо работещо от европейския опит на явно по-умни хора, които не откриват за първи път технологията на масовата имунизация на населението. Още един пример как някой галфон се изказва с думите 'ние не сме Германия' . Ами няма и да бъдем, аланколу с тези отвратителни балканско-анадолски ментални нагласи....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 55. 55 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Защото "калинките комунета" от ГЕРБ нямат достатъчно мозък сами да се сетят.

 56. 56 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Модерна е най-добрата и ефикасна ваксина според мнението на специалистите!
  —цитат от коментар 10 на silverman

  "Двете ваксини са сходни, бих казал идентични" - думите са на д-р Фаучи, най-известния експерт по въпроса в щатите. Ваксината на Модерна дава малко повече странични ефекти. Може би това се дължи и на разликатра в дозите - 30 микрограма е дозата на Пфайзер, 100 микрограма е дозата на Модерна. Третата подобна ваксина - на германската CureVac, която сега е в изпитания трета фаза е в доза 12 микрограма.
  По отношение на това дали ваксинираните могат да пренасят вируса безсимптомно CureVac са правили опити с маймуни, ваксинирани с доза 8 микрограма и заразявани с голямо количество вируси. Маймуните не са са заболявали, имали са размножени вируси в носа но не и в белия дроб, макар и по-малко количество (вирусно натоварване) в сравнение с неваксинирани.

 57. 57 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  С гумени лодки ше се разнася заради наводненията.
  —цитат от коментар 4 на Шакир Зулов


  Има популярен лодкар, за да бъде атрактивно.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 58. 58 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Този скок на безработицата у нас не е изненада!Тежки времена се очертават на пазара труда тази година!

 59. 59 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Ако мерките бъдат запазени и след 31 януари очаквайте още по голям ръст на безработните- в двоен, че дори и троен ръст до "сакралната" дата 28 март.
  Всъщност някой очаквал ли е да по различно след като толкова много бизнеси бяха затворени?

 60. 60 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Регистрират се тези ,които имат да вземат нещо през борсата. На тези ,които нямат какво да вземат в самите борси им казват ,че е безсмислена регистрацията им там. Де факто те са огромния брой безработни.

 61. 61 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Разбрахме, пак нямаше кренвирши по магазините...

 62. 62 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Бойко и Ангелов видяха ли с какъв транспорт се пренасят ваксини, другия път да не правят свободни съчинения

 63. 63 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Поне за тези са наели транспорт от фирма, специализирана в доставки на медицински препарати и изделия. Жалко че е полска...

 64. 64 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Като че ли са извънземни, на наще толкова си могат

 65. 65 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Че то при тази бройка 2400 дози са всъщност 240 шишенца (по 10 доси на шише)
  Ами че това си е един кашон... направо бутиково изпълнение

 66. 66 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Весело

  Добре че Господ е българин!

  klimentm
 67. 67 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  ,,Данните сочат, че от четвърти до 10 януари записалите се в бюрата по труда са 15 700 души, а започналите работа са през същия период са пет пъти по-малко - едва 3300 души.”

  ,,СтабиУността” започва да се усеща...

 68. 68 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#67] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":
  Спрямо десетки милиони безработни и по стотици хиляди новозаразени в САЩ ,как ти се струва стабилността , може би и там са виновни нашите политици ,криза е , пандемия , няма как да стане по друг начин .

 69. 69 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Първо помислих, че ще ги тестват за знания и умения за преподаване и се зарадвах. А то какво било.

 70. 70 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Ваксинацията започва другата седмица, а с тези количества и темпове ще приключи след 10 петилекти. Някой сполучливо по-горе беше написал, че наблодаваме нов вид пенсионна реформа, чрез ковид.

 71. 71 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 189 Разстроено

  Скоро ще има преразглеждане на мерките, защото участниците в сериала "Гладъ или Ковидъ" почнаха да нарастват бързо в бюрата по труда.

 72. 72 Профил на dnn45700406
  dnn45700406
  Рейтинг: 8 Весело

  В интерес на истината, ако се абстрахираме от всички предубеждения на стадото, изписаните глупости по отношение на бусовете за кренвирши си бяха пълна загуба на време и помпозност на нисък интелект. Ако със същото усърдие се влагат усилия в постигането на къде по-полезни и по-належащи цели, какви постижения щеше да има, какви успехи! Бай Ганьо обаче е основно сеирджия и както обикновено влага усилия в безмислени начинания! Мерките по безопасност на транспортиране са осигурени (и гарантирани) преди всичко от производителя на ваксините. Опаковката (кашон, контейнер или каквото е там) съдържа сух лед (замръзнал СО2), чиято температура е даже по-ниска от -70°С. Дали са били докарани с бус за кренвирши, камион за сладолед или хладилен контейнер е все тази, мерките за транспортиране са взети. Същите глупости се сеят навсякъде и по отношение на самите ваксини, как всички досега били ваксинирани с глюкоза и едва ли не как пишещият тази "мъдрост" щял да бъде първото опитно зайче! Тези ваксини не са нито първите с иРНК (а не ДНК, както пишат други "специалисти"), нито пък съдържат чипове, с които Бил Гейтс щял да проверява дали Уиндоуса им бил легален, чух какви ли не глупости.....

 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Масово, масово, колко да е масово с тези бройки ваксини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK