Съдът: "Ню Геймс" на Божков е в несъстоятелност, законодателят е нанесъл непоправими щети

Най-голямото прихващане между февруари и август 2020 г. е към фирмата "Лафка Маркет", която се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски.

© Юлия Лазарова

Най-голямото прихващане между февруари и август 2020 г. е към фирмата "Лафка Маркет", която се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски.Фирма "Ню Геймс", чрез която оперираше "Националната лотария" на Васил Божков е обявена в несъстоятелност, засечени са недействителни плащания към "Лафка", а петима печеливши от лотарията претендират за неизплатени печалби в размер на 4.5 млн. лв. от билети на Националната лотария, които няма как да получат. Променяйки Закона за хазарта през 2020 г., законодателят е нанесъл непоправими вреди на хората, спечелили печалба от талоните за търкане. Това се посочва в решение на състав на Софийския градски съд от 6 януари, с което "Ню Геймс" е обявена в несъстоятелност, пише "Сега".


В рамките на търговското дело съдебният състав отправя сериозни критики към законодателя заради начина, по който Законът за хазарта беше променен, като в решението си съдът посочва, че законодателят не е предвидил някакъв преходен период, който да даде възможност на дружеството да реорганизира дейността си.


"Изменението на Закона за хазарта нарушава правната сигурност и създава пълна непредвидимост по отношение на дейността на правните субекти, които добросъвестно до този момент са осъществявали такава. Безспорно установено по делото е, че до влизането на изменението на Закона за хазарта длъжникът "Ню Геймс" АД е действал при спазване изискванията на закона и въз основа на съответни лицензии, под контрола на държавата, и както е посочено по-горе е изпълнявал в срок и изцяло своите задължения", пише съдебният състав, цитиран от "Сега".
Според съдията законодателят е "нанесъл непоправима вреда и на лицата, спечелили печалба, както и на всички контрагенти", тъй като прави невъзможно плащането на печалби. В решението се посочва и че за подобен извод не са необходими някакви специални знания и е достатъчна нормалната житейска икономическа и правна култура, за да може да се предвиди настъпването на подобни "последици, които нанасят допълнителни вреди на стопанския живот в държавата".


Петимата печеливши са заявили претенциите си, като някои от тях по силата на договор трябва да получават парите на вноски в следващите 20 години. Претенции към "Ню Геймс" са предявили и кредитори, както и няколко юридически лица, а сред тях е и "Националната лотария", която е със същия изпълнителен директор като "Ню Геймс" - Димитър Ганев, но според съда част от счетоводните записвания и правни действия са съмнителни и нито един от документите не разполага с достоверна дата.


Молби са постъпили и от други фирми, които претендират за различни по размер вземания като най-съществени са тези на фирмата, производител на лотарийни билети и талони, която има да получава 1 084 721 евро главница и лихви в размер на 34 012 евро.


Междувременно СГС засича и недобросъвестна практика от страна на "Ню Геймс", а според състава длъжникът умишлено е сключвал договори за кредит, за да увеличи общата си задлъжнялост, със свързано с него дружество, с което злепоставя интересите на всички останалите кредитори.


"Националната лотария" например има прихващане от 30 март 2020 г. на стойност над 2,3 млн. лв. като според съда то е недействително.


Съставът обръща внимание и на другите осчетоводени задължения по сметка "Доставчици национална лотария". Техният размер в баланса на "Ню геймс" към към 29 февруари 2020 г. (непосредствено след закриването на лотарията) е 25 096 177 лв., а към 31 август 2020 г. вече е намален до 1 182 572 лв. В периода февруари - август 2020 г. са извършени прихващания на взаимни вземания и задължения с основание "протокол за прихващане"', "изявление за прихващане", "цесии" и "изплатени печалби".


Най-голямото такова прихващане е към фирмата "Лафка Маркет", която се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски. Тя също обяви фалит след промените в Закона за хазарта. Прихващането е направено на 20 март 2020 г. и е за 15 591 027 лв. и според съда то е недействително, тъй като липсва съгласие от временния синдик.


От март до 10 август 2020 г. са направени прихващания и в полза на други фирми и дружества, сред които "БТК", "Изипей", "Лукойл България", "ОМВ България", "Табако Трейд", "Национален дистрибутор", "Разпространение на печата" и други като всички те според съдебния състав са недействителни.


Прихващанията се правят, когато в резултат на взаимни продажби на стоки или услуги или други събития, се получават взаимно вземания и задължения. Най-честият случай на прилагането е когато между две фирми има едновременно вземане и задължение, които взаимно могат частично или изцяло да се погасят, като вземането се прихване от задължението и обратно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Печалившите от търкане на билетчета сега да запретват ръкавите и да зафатят отново мотиката - паре нема!

 2. 2 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Сигурни сме за вредите, които законодателят нанася и без съдът да се е произнесъл.
  И не само за Божков става въпрос.
  Закономерно НС има 10% рейтинг.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Гневно

  Зая съжаление без изненади!
  След всички съдебни инстанции в Отечеството черепа ще осъди всички нас, като данъкоплатци и в Страсбург и ще се наложи да му плащаме - ГНУС и ОТВРАТ!!!

 4. 4 Профил на unp44546507
  unp44546507
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Васил Божков си призна, че е ортак с хунтата. Сега Бойко и Горанов да дадат тези 4,5 милиона на хората които са ги спечелили. За тях са джобни пари от чекмедже. Плюс това са им дадени от Божков и ще има всемирна спарведливост

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Любопитно

  Не виждам как това решение на съда ще бъде изненада за когото и да е било. Всички знаеха от самото начало, че идеята бе да му унищожат бизнеса който така охотно му бяха дали за години. В един момент решиха да го изгорят, но той се спаси докато хиляди хора понесоха последиците.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Безспорно установено по делото е, че до влизането на изменението на Закона за хазарта длъжникът "Ню Геймс" АД е действал при спазване изискванията на закона и въз основа на съответни лицензии, под контрола на държавата, и както е посочено по-горе е изпълнявал в срок и изцяло своите задължения", пише съдебният състав,

  Казано по-просто така наречения законодател е действал както народната власт след 9.9.1944 и няма нищо чудно и тогава и сега управляват комунисти.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  нЕма страшно, матряла поправя такива непоправими щети.

 8. 8 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 702 Весело

  По принцип не следва да се коментират влезли в сила съдебни актове, а този съдебен акт не е ясно дали не е обжалван пред апелативна инстанция. Едно нещо е ясно, че след като "законодателят не нанесъл непоправими щети" този момент в мотивите на съда, дава основание за регресен иск към държавата от страна на Божков. Заведе ли се такова дело, било у нас, било в Люксембург, Генерал "Камъните падат" ще е в много неизгодна имиджова ситуация и пред данъкоплатците, пред чуждестранните инвеститори у нас.

 9. 9 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 1066 Весело

  далавери симеонов за бастун ли беше ползван или също е виновен към съпортчиците -бездомен влади и киро белото + шайката герп

 10. 10 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Следва обезщетение за щети,
  Нанесени от властта.
  Платено от нас.

 11. 11 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Лична отговорност - кога?

 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Тук не мога да кажа, че "тиквите и калинките в НС толкова си могат". Тази "законодателна" акция си беше съвсем точно насочена към Божков, заради отказа да плаща такса спокойствие и желанието му да продаде фирмата на външен инвеститор.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 13. 13 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Защо ние да му плащат Бойко и Герб

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Гневно

  Пак ще плащаме! Този път на Божков!

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Разстроено

  До коментар [#3] от "selqnin":Защо ние да му плащат Бойко и Герб
  —цитат от коментар 13 на naskom44


  Защото ние гласуваме за Бойко и ГЕРБ!

 16. 16 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  И накрая свинчо е прибрал неправомерно едни 15мил. лева дет сега ще трябва да ги търсят от фалиралата Лавка, т.е. от арменския поп.

 17. 17 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Тва е заради твойте хора. Гнус и отврат са всичките, прав си.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 18. 18 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  "Законодателят", а?
  Не Релсата, Траверсата, Ментата, Тиквата, Дуловската... ами "Законодателят"?

 19. 19 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Прави са всички коментиращи тук ( до коментар 9) повече или по малко. Но интересно ми е защо никой не коментира първото изречение в следния абзац от статията:

  "..."Изменението на Закона за хазарта нарушава правната сигурност и създава пълна непредвидимост по отношение на дейността на правните субекти, които добросъвестно до този момент са осъществявали такава. Безспорно установено по делото е, че до влизането на изменението на Закона за хазарта длъжникът "Ню Геймс" АД е действал при спазване изискванията на закона и въз основа на съответни лицензии, под контрола на държавата, и както е посочено по-горе е изпълнявал в срок и изцяло своите задължения", пише съдебният състав, цитиран от "Сега"...."

  Питам се кой сериозен инвеститор ще рискува парите си при такава "пълна непредвидимост по отношение на дейността на правните субекти, които добросъвестно до този момент са осъществявали такава."?!?

  ТОВА е проблемът, а не колко данукоплатците ще платят за тъпанарщината на тази шайка!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 20. 20 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1048 Гневно
 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  Тук не мога да кажа, че "тиквите и калинките в НС толкова си могат". Тази "законодателна" акция си беше съвсем точно насочена към Божков, заради отказа да плаща такса спокойствие и желанието му да продаде фирмата на външен инвеститор.
  —цитат от коментар 12 на stein


  Ъъъ ... нЕкои уточнения ...

  Черепът си е плащал чинно процента. Даже бордерата извади ...
  Градската мълва обаче е, че след като се свързва с чехите, за да продаде Лотарията, са му поискали дял от фирмата. Чрез Дебелян. Тъй де, да си осигурят "тяхното". Но Черепухин е отказал и оттам вече следва сагата. Чисто мутренска "разборка" и демонстративна наказателна акция. Да припомням ли един запис на един Виден Шофьор? Точно по този манталитет ...
  Далаверко изигра ролята на машата. Точно както си му е ред според йерархията в ОПГ-то.

  Не искам да ме разбирате криво - аз от самото начало съм против това "търкане" заради развращаващото му въздействие върху морала на българите.
  Но не приемам и мутренските манталитет и фатки.
  Особено когато за всичко мат'рялът плаща и надплаща ...

  Затова - Мутри, вън!

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Весело

  До коментар [#17] от "Darulio":

  Слава Богу изобщо нямате абсолютно никаква идея кои са моите хора!!!

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  "Съдебният състав отправя сериозни критики към законодателя заради начина, по който Законът за хазарта беше променен"
  "Законодателя", банда от за нищо не ставащи търтеи. Колко добри юристи има в това НС. Артисти и спортисти закони не могат да пишат, а само да вредят.

 24. 24 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Ако черепът е спазвал законите (такива каквито законодателят е написал) кой е виновен, че ще плащаме обезщетения? То и печелившите от лотарията може да осъдят държавата, че е фалирала неправомерно длъжника им..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 25. 25 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#6] от "telqk":

  не .. законодателят не действа, действа изпълнителната власт. Законодателят поставя рамките в които да действаме и ние и държавата.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  "Съдебният състав отправя сериозни критики към законодателя заради начина, по който Законът за хазарта беше променен""Законодателя", банда от за нищо не ставащи търтеи. Колко добри юристи има в това НС. Артисти и спортисти закони не могат да пишат, а само да вредят.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Роси, мила, в гоуема заблуда си!

  Не, нЕма прОблем в това колко от дупетатите са юристи!
  Дупетатите имат фондове за сътрудници, за експерти. Партиите - башка!
  освен това всяка такава "схема" и "акция" е консултирана, не се съмнявай!

  Та прОблемът не е в "липсата на юристи". ПрОблемът е, че се прави така нарочно!

  Веднъж - защото не им пука!
  И второ - нарочно го карат демонстративно през просото с "възпитателна цел".
  Непрекъснато пробват, пробиват и отместват границите на народната търпимост, "свивайки обръча" и натиквайки надолу нивото, въдворявайки манталитет и "разбиране за властта" като напълно неподвластна и над и извън мат'рялонаселението.

 27. 27 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Любопитно

  Не се ли налага вече да плащат виновните , а не данъкоплатците или това ще се прави при следващата власт.......( не , че някой е обещал предизборно...).

 28. 28 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Мхм. ,, Законодателите” и ,, Едрия бизнес”... като имат взаимна изгода нито пипат законите, нито се съдят.
  Ама а да им се разруши ,,заверата” и всичко отива по дяволите... започват едни дела, едни изземвания на ценности, та тука ли си?
  Особено пък като започне една ,,промяна на законите”... 😂😂😂

 29. 29 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1205 Весело

  До коментар [#22] от "selqnin":

  Да, бе. Цял форум няма представа, че пререждаш бабите, за да гласуваш пръв за Бойко. Хич.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 30. 30 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Весело

  Съпорта! Съпорта .. драги зрители...

 31. 31 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Весело

  Сега кой ще помага по принцип?...

 32. 32 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  и аз като Дневник да цитирам едно мнение от Сега, чийто автор влага мисъл, а не само лозунги

  ''''В случая с печелившите, но не взели печалбите си, нямаме понесени щети, но имаме пропуснати ползи.

  Реалната загуба за тях е цената на талона. Неизплатената печалба им е пропусната полза.

  Претенцията за тази пропусната полза от страна на печелившия не е към държавата, която не е страна по хазартната игра, а е към Ню Геймс, Национална лотария и прочее.

  А вече Ню Геймс, Национална лотария и прочее биха могли да имат претенции към държавата.

  Само че тия претенции не може да са за променения закон, щото задълженията на Ню Геймс и прочее към печелившите са възникнали преди промяната на закона и тая промяна не ги обезсилва.

  Претенциите може да са заради запорите - че с наложените запори и ограничения на дейността им не са могли да генерират приходи и да се разплащат с печелившите.

  Ама не съм сигурен дали съдът ще приеме такава претенция - тя не е за загуба на самите Ню геймс, а на трето лице. И става дума за пропусната полза.'''''

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 33. 33 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Ха-ха-ха ,единият картел взима насилствено мангизите и територията на другия картел , като използва изпълнителна и законодателна власт вместо пистолети, гароти и засади. Ако печелите неприлично ,то ще се намерят достатъчно правителствени и неправителствени мутри ,които да ви присвоят бизнеса . Това са изводите от приказката за бостана, тиквите и плашилото ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 34. 34 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#1] от "Инженер Раул Викторов":

  Парите ще си ги вземат, но от нас, това е ясно вече.

 35. 35 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Не виждам как това решение на съда ще бъде изненада за когото и да е било. Всички знаеха от самото начало, че идеята бе да му унищожат бизнеса който така охотно му бяха дали за години. В един момент решиха да го изгорят, но той се спаси докато хиляди хора понесоха последиците.
  —цитат от коментар 5 на padrino


  То добре решили, ама поне да ги биваше като законотворци, а то? Но пука им, ако Черепа спечели, народа ще плаща.

 36. 36 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  На основание на това съдебно решение кредиторите (включително не получили печалбите си) да осъдят НС и да запорират сметките им

 37. 37 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Печалбите не се изплащат, а парите от продажбите на билети не се конфискуват.

 38. 38 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Какви коментари?!
  Ползата е, че спря тумора НЛ,да те Тормоза в хранителни магазини с агресивно предлагане на хазарт.
  Съда е Определил лоша практика на Фирмите за хазарт, като умишлено взимате на заеми от свързани фирми,цесии,прехващания...Спря се незаконни обсебвания на предмети,прикрити зад частни музей, достъпни за малцина.

 39. 39 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  И разбира се сметката ще я платим отново всички ние, независимо, че нямаме никаква вина и независимо дали търкаме или не търкаме билетчета

 40. 40 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Ползата е, че за Коледа и Нова година, хората имаха парички за храна и един разбойник избяга от България.

 41. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  До коментар [#19] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Фолксваген забрави за България. И други инвеститори избягаха. Ама Боко се бие в гърдите, колко сме добре и вика "булгаааар, булгаааар".

 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси":

  Забравяш и пожарникарите. По - точно - пожарникаря!

 43. 43 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  До коментар [#33] от "Dr_Doolittle":

  Ми, мутри с бели якички. Отдавна отмина времето на пистолета и автомата. Всичко се решава чрез удобни закони.

 44. 44 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#1] от "Инженер Раул Викторов":

  А ако са копали с мотиката, събрали си пари и са отворили малко магазинче и са продавали билетчета, щото това се е търсило и сега пият една студена вода, понеже държавата трябваше да се саморазправя? Какво пречеше на вече издадените тиражи да се остави да продадат и изтеглят, а законът да влезе в сила след това? Като самият Божков не е задължително да е на свобода през това време. Не че го арестуваха реално

  Не ме търсете преди обяд
 45. 45 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Идиоти, сър! От ... ГЕРБ-ДС.

 46. 46 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Хе хе нещо не виждам симпатизанти на ГРОБ да философстват и да викат" Мачкай Гешев".Сигурно съм им спрели хонорарите ,за да платят на Черепа.

 47. 47 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Да не забравите да гласувате пак за Буци! Левски няма да му прости!

 48. 48 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#25] от "bludniq_sin":

  В конкретния случай са едно както по времето на тато ментора на бац€ т.е. хунта.

 49. 49 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Последици от урболешката национализация....

 50. 50 Профил на bosko
  bosko
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Защо двете съществени твърдения си противоречат, и двете са болднати в статията: „длъжникът "Ню Геймс" АД е действал при спазване изискванията на закона“ и „СГС засича и недобросъвестна практика от страна на "Ню Геймс"? След второто има големи числа.

  Първото добре сте отразили, но по нарушенията нема вопъл и стон. Аз маам с мотиката и не мога да разбера.

 51. 51 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Представям си за момент, че Ню Геймс е Американска компания. Какво ли щеше да се случи тогава!? Голяма кир излезе от тая афера.

 52. 52 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 368 Весело

  [quote#21:"xm..."][/quote]

  Само ще те поправя малко за инфото - дял от Лотарията иска Киро Гела, а Мамин Делянчо иска по-висок процент отстъпка за Лафката .... И като Черепахин отказва, бива активиран Варели Релсата - патологичния бургаски лъжец ... :)

 53. 53 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 8 Весело

  По принцип не следва да се коментират влезли в сила съдебни актове, а този съдебен акт не е ясно дали не е обжалван пред апелативна инстанция. Едно нещо е ясно, че след като "законодателят не нанесъл непоправими щети" този момент в мотивите на съда, дава основание за регресен иск към държавата от страна на Божков. Заведе ли се такова дело, било у нас, било в Люксембург, Генерал "Камъните падат" ще е в много неизгодна имиджова ситуация и пред данъкоплатците, пред чуждестранните инвеститори у нас.
  —цитат от коментар 8 на save_knforest


  Става ясно, че нищо не ви е ясно, регреса пък Ич :)


  и аз като Дневник да цитирам едно мнение от Сега, чийто автор влага мисъл, а не само лозунги''''В случая с печелившите, но не взели печалбите си, нямаме понесени щети, но имаме пропуснати ползи. Реалната загуба за тях е цената на талона. Неизплатената печалба им е пропусната полза.
  —цитат от коментар 32 на kaiser


  Тая мисъл къде я е вложил? Кереч сложил ли е :)? Формално българският закон не прави разграничение между вреди и щети, като в някои други държави. Пропуснатата полза си е пак вреда. Иначе всяко чукчи е роден теоретик на рехтвизеншафта, то е ясно :)

  Претенцията за тази пропусната полза от страна на печелившия не е към държавата, която не е страна по хазартната игра, а е към Ню Геймс, Национална лотария и прочее.А вече Ню Геймс, Национална лотария и прочее биха могли да имат претенции към държавата.Само че тия претенции не може да са за променения закон, щото задълженията на Ню Геймс и прочее към печелившите са възникнали преди промяната на закона и тая промяна не ги обезсилва.Претенциите може да са заради запорите - че с наложените запори и ограничения на дейността им не са могли да генерират приходи и да се разплащат с печелившите.Ама не съм сигурен дали съдът ще приеме такава претенция - тя не е за загуба на самите Ню геймс, а на трето лице. И става дума за пропусната полза.'''''
  —цитат от коментар 32 на kaiser


  В тая част пък така е омешал основания, причинно-следствени връзки, субекти, че е станал някакъв тотален буламач, който е трудно да се проумее. Може само да се нарисува от някой сюрреалист.

  Пуснат ли някоя такава темичка корифеите на Дневник, сичкото Матр'ял извъднъж са класирва да избистри правната действителност.

  ГЕРБ са комунистите на България!
 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#12] от "stein":

  “Тази "законодателна" акция си беше съвсем точно насочена към Божков, заради отказа да плаща такса спокойствие и желанието му да продаде фирмата на външен инвеститор.”

  Не сте разбрали - Божков чинно си е плащал определените му такси - за хазартната лицензия и “такса спокойствие”. Поискаха му бизнеса - да го подари на Мутрата, а Божков се опита нещо да осребри с евентуална продажба.
  Последва “законодателната” наказателна акция. И очаквания отговор в държавата на мафията беше несъстоятелност. Сиреч, бляновете на Главния каскет за 700 млн. лв, неопределени такси от Държавната комисия по хазарта, духат яко супата.
  Сега, всяко трето добросъвестно лице може да съди държавата. Нещо повече, може да иска от съда заличаване на държавата от Списъка на кредиторите като недобросъвестно лице и иск към прокуратурата за връщане на иззетите активи с цел удовлетворяване на кредиторите.

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Любопитно

  До коментар [#38] от "STRATOR38":

  “Ползата е, че спря тумора НЛ,да те Тормоза в хранителни магазини с агресивно предлагане на хазарт. ”

  А ГЕРБ защо изобщо го разреши? За да се направи на герой как се бори срещу хазарта, алкохола, цигарите и други зависимости, които отнемат или не осигуряват висока “такса помагане” на “каскетната мафия”?
  И “туморът” не е спрян, а култивиран в “публичното-частно партньорство” на Спорт-тото - без такса хазарт, но с 23% отчисления за “частни” спортни клубове по интереси.

 56. 56 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Да си търсят парите от Валери Симеонов - този „законодателен гении" попиля не един и два бизнеса в Бълагрия. Помни ли някой нощните заведения по нашето черноморието - бяха се разрастнали и щяхме да конкурираме яко Майорка, но след неговата намеса този бизнес отиде много назад.

 57. 57 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1115 Весело

  До коментар [#3] от "selqnin":Ако черепът е спазвал законите (такива каквито законодателят е написал) кой е виновен, че ще плащаме обезщетения?

  То и печелившите от лотарията може да осъдят държавата, че е фалирала неправомерно длъжника им..
  —цитат от коментар 24 на bludniq_sin


  Ако написаното в статията е вярно:

  "Според съдията законодателят е "нанесъл непоправима вреда и на лицата, спечелили печалба..."

  то става повече от ясно кой е сгрешил (неволно или нарочно). Бил законодателят...

  Това обаче- малко не ми се връзва с друг извод- че щетите за печалбарите били непоправими. Не знам как е юридически, но следвайки старото правило- "който чупи- купи), следва този, де е нанесъл щетите- да плати.

  А казвам- не знам как е юридически, щото- ако комшията ми одере колата- той ще плати за щетите. Кво става, ако не комшията, ами Законодателят ми нанесе щета? Трябва да има начин да бъда обезщетен, нали? Е- освен ако Законодател и Бог са едно и също нещо в правната наука, ма малко ме съмнява... 😂😂😂

  Та сега- при евентуални дела- освен на Божков, може да плащаме и печалби на спечелилите.

  Бъзикам се- не "може", а трябва, и не "сега", ами след десет години, имайко предвид колко чевръсти са тези по съдилищата... Ма че ше плащаме- не се бъзикам... 😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 58. 58 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 586 Любопитно

  Междувременно СГС засича и недобросъвестна практика от страна на "Ню Геймс", а според състава длъжникът умишлено е сключвал *договори за кредит, за да увеличи общата си задлъжнялост, със свързано с него дружество*, с което злепоставя интересите на всички останалите кредитори.
  —цитат от коментар 0 на Дневник


  Спонсорство за ФК "Левски 1914"?

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 59. 59 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 636 Неутрално

  СВИНЩИНИТЕ НА ДАБЕЛЯН И ТИКВАТА СА БЕЗКРАЙНИ , КАКТО И ПРИ КАТЕБЕТО НАЙ ИМ Е СЛАДКО ДА КРАДНАТ ЧРЕЗ ЦЕСИИ , СЪДЪД ОБЕЧЕ СЕ Е ПРОИЗНИСЪЛ ЗАКОНОДАТЕЛАТ Е ВИНОВЕН ДЕМЕК ДЪРЖАВАТА КОЕТО ПЪК ОТ СВОЯ СТРАНА ОТВАРЯ ПЪТЯ ЗА МНОЖЕСТВО ДЕЛА СПРЯМО ВИНОВНИКА ДЕМЕК ДЪРЖАВАТА ТЪЙ ЧЕ НОРОДЕ ГОТВИ СЕ ДА ПЛАЩАШ ЗАРАДИ ЛАКОМИЯТА НА ГРУПА УРО...........

 60. 60 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Законодателят не носи отговорност за закони , които са донесли вреди на някого , освен ако е законът не е противоконституционен, доколкото знам този закон не е обявен за такъв .

 61. 61 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#19] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Спокойно-чуждите не ги лови. Едно телефоно обаждане до чуждото посолство и проблемът е решен. Мислиш , че Шиши/Тиквон ще рекетират Кока Кола/ Макдоналдс/ Лидъл...?
  Това ми напомня на мутренските времена-бяха рекетирани сума ти фирми, но нито една чужда(по голяма) . Някаква мутра стрелял по камион на Данон(млеката), едно обаждане до посолството и проблема е бил решен...това повече не се повторило.
  П.С
  Не инвестират...защото не сме интересни-това е тъжната констатация.

 62. 62 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 557 Неутрално

  За мен съдът играе в полза на Черепа. Както е казал Катон - Ceterum censeo Carthaginem esse delendam. Т.е. Хазартът трябва да се забрани. И толкова. Днес вече нашите баби дишат спокойно в бакалиите и си купуват луканка вместо билетче.

 63. 63 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Прави са всички коментиращи тук ( до коментар 9) повече или по малко. Но интересно ми е защо никой не коментира първото изречение в следния абзац от статията:"..."Изменението на Закона за хазарта нарушава правната сигурност и създава пълна непредвидимост по отношение на дейността на правните субекти, които добросъвестно до този момент са осъществявали такава. Безспорно установено по делото е, че до влизането на изменението на Закона за хазарта длъжникът "Ню Геймс" АД е действал при спазване изискванията на закона и въз основа на съответни лицензии, под контрола на държавата, и както е посочено по-горе е изпълнявал в срок и изцяло своите задължения", пише съдебният състав, цитиран от "Сега"...."Питам се кой сериозен инвеститор ще рискува парите си при такава "пълна непредвидимост по отношение на дейността на правните субекти, които добросъвестно до този момент са осъществявали такава."?!?ТОВА е проблемът, а не колко данукоплатците ще платят за тъпанарщината на тази шайка!
  —цитат от коментар 19 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ  Моше , моше , разбирам някой друг , ама точно ти да пишеш подобни , ти който си в Израел , където хазарта е забранен .да ревеш нма чужд гроб ... Там що нямате частен оператор , ами имате едно държавно Тото и толкоз. Израелската държава не е ли нанесла непоправими щети на местни бизнесмени като е занранила хазарта.

 64. 64 Профил на pvd2
  pvd2
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Значи са засечени нерегламентирани плащания към Лафка.Източи ли пак Пеевски умишлено фалиралата компания на Божков?

 65. 65 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#57] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  “А казвам- не знам как е юридически, щото- ако комшията ми одере колата- той ще плати за щетите. Кво става, ако не комшията, ами Законодателят ми нанесе щета? Трябва да има начин да бъда обезщетен, нали? ”

  Начинът е завеждане на съдебен иск. Срещу комшията искът може да бъде заведен пряко или чрез “трето лице” (застраховател, лицензодател) като второто е по-лесно доколкото лично не се ангажирате с “вещи лица” за установяване на щетата.
  Срещу законодателят не може да заведете щета. И срещу Държавата не можете с изключение, когато Държавата Ви е съдила неоснователно (неправомерно задържане (като съпругата на Божков, фалшиви обвинения като екс здравния министър Божидар Нанев).
  Но ... когато законодателят промени “правилата на играта”, имате право да се възползвате от по-благоприятните правила за Вас. В случая на Божков “новото правило” е “забрана на частни лотарии”. И като няма частни лотарии, държавата, оня каскет Гешевтов, не може да търси никакви такси за хазартна лицензия. Отделно са действията на държавата (в лицето на прокуратурата и “КОМПИ”рите), които са ощетили кредиторите на “Нове холдинг” и държавата може да бъде изключена от списъка на кредиторите. Не може хем да налагаш запор и да конфискуваш активи, хем да искаш да си пръв кредитор! Просто има конфликт на интересите, сиреч мафия.

 66. 66 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Беше отдавна ясно. Сега простия народ ще плаща за мутренската схватка между Черепа и Мутрата от село Банкя под надзора на милиционерския каскет. Освен това държавата ще трябва да заплати и печалбите на дружеството на Черепа, което умишлено е фалирала. Мутрата Борисов и Божков нито на печелившите от лотарията платиха, нито данъци внесоха в бюджета, а сега данъкоплатеца ще плаща и на спечелилите Бойко-Бойковата лотария и на Божков, а “мъдрият” български народ ще възнагради банската мутра с четвърти мандат.

 67. 67 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1231 Весело

  Моше , моше , разбирам някой друг , ама точно ти да пишеш подобни , ти който си в Израел , където хазарта е забранен .да ревеш нма чужд гроб ... Там що нямате частен оператор , ами имате едно държавно Тото и толкоз. Израелската държава не е ли нанесла непоправими щети на местни бизнесмени като е занранила хазарта.
  —цитат от коментар 63 на Kalinoff Ivan


  Глей' с'я, това че живея в Израел не означава че ми е забранено да пиша в бългаски форум, И ДОРИ ДА ГЛАСУВАМ на парламентарните и местните избори😀 Колкото и това да те дразни😀

  Иначе май не си разбрал к'о написах, явно толкоз мо'йш, човещинка😀 Ще го обясня по пдробно, пиша бавно-а ти чети на глас и по силно:

  Проблемът го виждам в нарушаването на правната сигурност и създаването на пълна непредвидимост по отношение на дейността на правните субекти, които добросъвестно до този момент са осъществявали такава. Неща които биха отказали потенциални инвеститори "да се проб'ат". Не става дума за хазартен бизнес, и няма ник'ва връзка с факта че в България има казина през 50 м, а в Израел хазартът е забранен.
  До коментар [#63] от "Kalinoff Ivan":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 68. 68 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#67] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Не съм ти забранявал да пишеш , просто ти казах , че пишеш неверни неща....

  Ами аз не виждам проблем със закона, просто го синхронизираме с немскиите ....

  https://www.dw.com/bg/лотарията-как-стоят-нещата-в-германия/a-52139464

  Строг държавен контрол

  Германия сериозно контролира хазартните игри. Лотарията е напълно монополизирана от държавата. 16-те провинции имат свои лотарийни компании, които отговарят за разпространението и контрола на продажбата на лотарийни билети

 69. 69 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1231 Весело

  До коментар [#68] от "Kalinoff Ivan":

  Явно трябва да напиша с главни букви проблема: НАРУШАВАНЕ НА ПРАВНАТА СИГУРНОСТ И СЪЗДАВАНЕ НА ПЪЛНА НЕПРЕДВИДИМОСТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ДЕЙНОСТТА НА ПРАВНИТЕ СУБЕКТИ КОИТО ДОБРОСЪВЕСТНО ДО ТОЗИ МОМЕНТ СА ОСЪЩЕСТВЯВАЛИ ТАКАВА. СЕГА РАЗБИРАШ ЛИ КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ?

  ЩОТО НЛ НА ЧЕРЕПА Е ДЕЙСТВАЛА СПОРЕД ПРАВИЛАТА НА СЪЩЕСТВУВАЩИЯ ЗАКОН!

  Не ми давай за пример двайсетте провинциални лотарии в Германия, нито факта че в Израел хазарта е забранен-в случая това не е релевантно!

  Толкоз с обясненията!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 70. 70 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  Не виждам как това решение на съда ще бъде изненада за когото и да е било. .....
  —цитат от коментар 5 на padrino


  Все още не сме научили какво е решението на съда по обжалването на актовете на ДКХ за прословутите 700 млн. лв. такси. Интересно дали там ще има изненадани?

 71. 71 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Весело

  До коментар [#69] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Един познат срещнал Сократ и го попитал "Защо си потен, брате Сократе?"
  Отговорил Сократ " Спорих, братко с глупаци".

  Братко Мойше, недейте да се потите и Вие.

 72. 72 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Весело

  До коментар [#69] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Един познат срещнал Сократ и го попитал "Защо си потен, брате Сократе?"
  Отговорил Сократ " Спорих, братко с глупаци".

  Братко Мойше, недейте да се потите и Вие.

 73. 73 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси":Колко добри юристи има в това НС

  Добри юристи има и по съдилищата и в прокуратурата, но съдят както им нареди Капо ди тути капи.

 74. 74 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Браво на съдията за определението на законодателя, допуснал издаването на закон, причиняващ правна несигурност!

 75. 75 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Това пример ли е, че съдебната система в България е калпава?

 76. 76 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1808 Весело

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Не ве, това ще са просто прихващания :)

 77. 77 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#4] от "unp44546507":

  Хасан от Кочериново ( търкал 5 г. и ударил 1,2 милиона печалба) много харесва това ... Също Митко от Каспичан който от алкохолик стана милионер от талончетата на черепа... Абе всички сега са с палчета нагоре

 78. 78 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#46] от "стефан иванов":

  не виждаш, защото идиотите са от твоята черга ... "Съдът казал..." . Е ние какво да кажем ?

 79. 79 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 716 Неутрално

  очевидно е от коментарите , цялото "антиГерб" стадо е прочело единствено заглавието, НО не и цялата статия... Ами каквито и да са "гербаджиите" , едва ли са по големи идиоти от "антигербаджиите" . ... та в бъдеще аз бих се довериш повече на първите ... всички сме идиоти ,но очевидно някои са по-малко

 80. 80 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Срам и страх излъчва тази наша държава! Сега всички депутати трябва си платят глобата за лошо управление и безстопанственост! Тежко ни, ако и след изборите останат същите лица да съставят закони, тотално нарушаващи правата на граждани и бизнеса и внасяйки институционален хаос в държавата. А с всичко тава създават хранителна среда за хитреци като Божков, Пеевски и др.п. да създават мрежи от корупционни и всякакви други зависимости.

 81. 81 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#77] от "George Pantev":


  До коментар [#78] от "George Pantev":


  До коментар [#79] от "George Pantev":

  Похвално е ,че сте на пост и с голи гърди браните Вожда и ОПГ то МУ.А още по похвално е ,че сте внимавали на лекциите за агитатори и тролове,и ползвате правилно методите за извъртане и изопачаване на проблема.Но в случея нещата са пределно ясни и съда ги е споменал в мотивите стегнато и аргоментирано.Аз отдавна съм преценил ситуацията и съм си подсигурил чергата .Направих трудно решение да си продам бизнеса / 17 години действал/и печеливш ,точно по причини "непредвидима среда за правните субекти действали по правилата до сега"
  Това стана след като сърбах попарата на гербави калинки при няколко дребни случки.
  Та реших ,че нервите и здравето са по-ценни от високите печалби.
  Сега си мърлявя в сивия сектор и само си го местя когато ГРОБ променя законите необмислено.Е не е за хвалене ,но в такава среда това е начина да оцелееш сори!

 82. 82 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#77] от "George Pantev":До коментар [#78] от "George Pantev":До коментар [#79] от "George Pantev":Похвално е ,че сте на пост и с голи гърди браните Вожда и ОПГ то МУ.А още по похвално е ,че сте внимавали на лекциите за агитатори и тролове,и ползвате правилно методите за извъртане и изопачаване на проблема.Но в случея нещата са пределно ясни и съда ги е споменал в мотивите стегнато и аргоментирано.Аз отдавна съм преценил ситуацията и съм си подсигурил чергата .Направих трудно решение да си продам бизнеса / 17 години действал/и печеливш ,точно по причини "непредвидима среда за правните субекти действали по правилата до сега"Това стана след като сърбах попарата на гербави калинки при няколко дребни случки.Та реших ,че нервите и здравето са по-ценни от високите печалби.Сега си мърлявя в сивия сектор и само си го местя когато ГРОБ променя законите необмислено.Е не е за хвалене ,но в такава среда това е начина да оцелееш сори!
  —цитат от коментар 81 на стефан иванов


  Много точен и уместен коментар😀. РЕСПЕКТ!

  ЯВно добре познаваш нещата из'унЬетре, познаваш и 'фатките на агитаторчетата който "са внимавали на лекциите" и успяват да създават демагогска пЦевдо'дискусия за да размиват подобни теми, и да отклоняват фокуса на четящите от реалните проблеми до маргинални такива, или несъществуващи.

  А такива....'убави, симпатични никове са си избрали тези трол'агитаторчета😀?!? Георги Пантев, КалиноФ Иван (на латиница с грешка)-направо симпатяги, честни едни такива - с исинските си имена пишат😀 Ама боклучави тролчета на служба при боклучави шефове😀

  Относно края на твоя коментар-Защо, баш си е за хвалене твойта адаптивност към променящите се към по лошо условия на бизнес в България😀 И за това-РЕСПЕКТ😀!
  До коментар [#81] от "стефан иванов":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 83. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Любопитно

  До коментар [#62] от "Мавродинов":

  “Т.е. Хазартът трябва да се забрани. И толкова. “
  И хазартът забранен ли е в България!? Забранени ли са казината, лотариите и Спорт-тото-то!? Или само едно хазартно дружество е ударено ... поради неподчинение на алчността на Мутрата?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK