Предлагани промени в закона забраняват на домашните насилници да носят оръжие

Предлагани промени в закона забраняват на домашните насилници да носят оръжие

© Associated PressМинистерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане предложение за изменения в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) след изострянето на този проблем по време на пандемията, съобщи пресцентърът на ведомството.


Още при първите строги ограничителни мерки заради коронавируса през пролетта на миналата година случаите на домашно насилие са се увеличили с 12%, обажданията на трите телефонни линии - с 50%, а броят на имейлите се е увеличил три пъти, показват обобщените данни от трите горещи телефонни линии за сигнали за домашно насилие.


Промените ще отстранят слабости и пропуски в действащата нормативна база и ще изпълнят препоръките на Европейската комисия и на различни контролни и мониторингови механизми по конвенции на ООН в областта на правата на човека, се отбелязва в текста.
Сред основите цели на законопроекта са увеличаване на броя на хората, които имат право на защита по закона, увеличаване на мерките за защитата им и определяне на ефективни мерки както спрямо жертвите, така и спрямо извършителите. Ще бъдат увеличен и броят на програмите за превенция и специализираните
услуги за защита на пострадалите от домашно насилие. Като приоритет вносителят определя осигуряването на бърза, ефективна и адекватна защита и подкрепа на пострадалите от домашно насилие и оптимизирането на производството за налагане на мерки за защита.


Мерки за защита


Сред мерките за защита на жертвите на домашно насилие промените предвиждат забрана на извършителя да приближава жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалия, както и да контактува с него под каквато и да е форма, включително по телефон.


Сред предложените промени е задължаване на насилника да посещава специализирани програми за преодоляване на агресията и справяне с гнева; задължаването му да посещава програма за лечение на зависимости, ако е установено, че употребява наркотици или алкохол; забрана за издаване на разрешение за придобиване, съхранение, носене и употреба на взривни вещества, на оръжия, на боеприпаси и на пиротехнически изделия. За жертвите на домашно насилие е предвидено насочване към специализирани услуги за защита или програми за възстановяване.


Комисия за защита и превенция


Друг аспект на предлаганите изменения е създаване на национален орган, отговорен за политиките и координацията на действията на органите по превенция и защита от домашното насилие. Ще бъде изграден и Централен регистър за случаите на домашно насилие.


Към Министерския съвет се създава Национална комисия за превенция и защита от домашното насилие, наричана по-нататък "Националната комисия", е отбелязано в законопроекта. Неин председател ще е заместник министър-председател, определен от правителството. В състава й се включват заместник-министри на вътрешните работи, на социалната политика, на правосъдието, на външните работи, на здравеопазването, на образованието, на младежта и спорта, заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето, заместник-изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане. В комисията се включват и определени от председателя на Върховния касационен съд и главния прокурор техни заместници.


Регистър на случаите на домашно насилие


Законопроектът предвижда Към Националната комисия да бъде създаден Централен регистър за случаите на домашно насилие. Той ще съдържа база данни за:

актовете на домашно насилие
данни за пострадалите и извършителите и взаимоотношенията между тях
вид насилие - физическо, психическо, сексуално, емоционално, икономическо, ограничаване на права и др.
продължителност на насилието
причинени вреди на пострадалия
история на насилието в отношенията
подадени молби за издаване на заповед за защита
наложените мерки по ЗЗДН, Закона за МВР, Закона за закрила на детето и предоставените социални услуги физически и юридически лица, доставчици на социални услуги.


Помощ за пострадалите


За жертвите на домашно насилие законопроектът предвижда предоставяне на следните специализирани услуги за защита:

денонощна безплатна телефонна линия
консултативен център за пострадали от домашно насилие
кризисен център
подслон (защитено жилище) за настаняване след шестия месец от инцидента.


Услугите се предоставят безвъзмездно и независимо дали пострадалите са изразили съгласие да сътрудничат за разкриване на извършителя на насилието.


Конкретните стъпки, които жертва на домашно насилие може да направи - тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  "Предлагани промени в закона забраняват на домашните насилници да носят оръжие"
  ============
  Звучи разумно. Склонният към насилие ще го прояви не само у дома.

  Еретик
 2. 2 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1657 Любопитно

  Ами то , не е ли по-добре поначало да се изприбере раздаденото " в повече "......

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Звучи като малка стъпка в правилната посока...

 4. 4 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Какво оръжие? Тези трябва да ги прибирате на топло по бързата процедура. Или да им ограничавате достъп до жилищата им. Я вижте колко жени са убити и увредени заради такива екземпляри!

 5. 5 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Обичайната практика да дойде полицай и да ръсне репликата ,,ами ние не се намесваме при битови скандали” ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ!
  Ние не плащаме заплатите на полицаите да си правят разходки със служебните коли, а да ВЪРШАТ РАБОТА!

 6. 6 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Един път като има направен протокол на такъв тюмбелин, втория път няма нужда от протокол- а от САНКЦИЯ!
  Третия път от ПО-СЕРИОЗНО НАКАЗАТЕЛНО ПРЕСЛЕДВАНЕ..
  Ама ,,ЗАКОНОДАТЕЛЯ” ПАК СПИ ПО БАНКИТЕ НА НС

 7. 7 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Ако съдя по повечето криминалета, в един момент на насилваните им писва и грабват я камъне, я дърве, я обикновен Колт.

 8. 8 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petio Petkov":

  ...ако имат изобщо възможност!...

 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petio Petkov":

  Наясно ли си какво значи да си без защита и да живееш с насилник?

 10. 10 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Мдааа , а ножовете с които си режат пържолите? А чукове, гаечни ключове?
  Всяко по тегко нещо може да стане оръжие на убийство...
  Мисля , че това е опит да се отчете дейност да се оправдае нищонеправенето

 11. 11 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#10] от "raytcho":

  Да имаш по-добро предложение?

 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  Да се въведе регистър на домашните насилници за да може всяка жена да провери в него дали мъжът, с кгого започва връзка не е регистриран там.

 13. 13 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Предлаганите промени са ИДИОТСКИ. Особено в задълбочаването на рестрикциите. И в момента има правна възможност лице, което се чуства застрашено, да поиска ограничение на достъпа. Защо се дава предимство именно на домашното насилие, а не напр. на насилието на пътя, което е много по-често срещано?
  Да се обвързва конституционното право за употреба/носене на оръжие с друго противоправно деяние (често пъти доказвано с набеждаване) е също правен абсурд. Днес оръжието, утре СУМПС, други ден достъпа до компютър или друго електронно устройство? Дай направо да им отнемаме правото да гласуват и българското гражданство? НК си има ясно разписани наказания. Не трябва да се допуска произволното им разширение с повод и без. Още повече, че който е решил да извърши престъпление, ще го извърши, най-вероятно, с незаконно оръжие, а не с личното си, което веднага ще отведе следователите при извършителя. А този, който ще действа импулсивно, ще го направи и с кухненсия нож.
  Изобщо казано - не трябва да се пускат натегачи и безмозъчни лобисти в законотворчеството.
  Защото единствената цел на предлаганата промяна е отнемането на средствата за самозащита от гражданите и връшането на времената на разБития социализъм, когато всички зависеха за всичко от държавата и Партията.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  "Към Министерския съвет се създава Национална комисия за превенция и защита от домашното насилие"

  Ако искаш да забатачиш един проблем, създай комисия. :)

 15. 15 Профил на Storm
  Storm
  Рейтинг: 276 Весело

  На тази снимка се вижда как жена прави секс, облегната на вратата на банята или подобно. Няма никаква връзка със статията.

 16. 16 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Обичайната практика да дойде полицай и да ръсне репликата ,,ами ние не се намесваме при битови скандали” ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ!Ние не плащаме заплатите на полицаите да си правят разходки със служебните коли, а да ВЪРШАТ РАБОТА!
  —цитат от коментар 5 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Прав сте за маниерите на "защитниците на реда". Обаче, без да им адвокатствам, ще кажа, че в повечето случаи не биха могли да вземат страна. Тези конфликти трябва да се разследват от опитен психолог и социален работник. Защото никой мъж няма току-така да посегне на жена. Хормоналния ни баланс и подсъзнателните инстинкти в малкия мозък, просто няма да го позволят, както няма да ни позволят да се самоубием, преставайки да дишаме или да се уморим сами от глад... За да се стигне до надделяване на съзнанието над инстинктите, обикновено има дълга предистория с тъща, завистливи приятелки, използвачество и т.н., които се доказват много трудно, но въпреки това влияят и постепенно изпразват брака/съжителството от съдържание. А когато двама близки хора започнат да враждуват, в тясна среда, те най-добре знаят как да се наранят един друг, използвайки познанията си за партньора. И се стига до непоправимо... Законодателя трябва да мисли как да помогне преди този краен момент, а не как да дава поредният репресивен инструмент, вредата от използването на който значително ще надвишава предполагаемата полза за обществото.

 17. 17 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Да се въведе регистър на домашните насилници за да може всяка жена да провери в него дали мъжът, с кгого започва връзка не е регистриран там.
  —цитат от коментар 12 на pamela


  Да се въведе и регистър на леките жени, за да могат и мъжете да проверяват, преди да минат под венчилото :-)

  Също така да се забрани зачеването на дете, без писмено съгласие от страна на донора.

  Ще спестим много проблеми и насилие!

 18. 18 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Да се въведе регистър на домашните насилници за да може всяка жена да провери в него дали мъжът, с кгого започва връзка не е регистриран там.
  —цитат от коментар 12 на pamela


  Трябва да има и редистър на жените, в който всички предишни партньори да дават мнение и оценка, както и предупреждение за вътрешните й комплекси и скритите демони...
  А не е ли по-добре, започвайки връзка, да се използва ацетилхолина, а не са естрогена, като се потърси информация за човека, когто си решил(а) да пуснеш до себе си - социални мрежи, колеги/клиенти, съученици, общи приятели и т.н. То, ако се направи пълно разследване, всички ще останем сами - няма индивид без някакъв скелет в шкафа. Но винаги може да се прецени дали има съвместимост или не.
  Един добър критерий е да се направи съвместен ремонт на бъдещото жилище, със свои ръце. Както и да се живее по една година само с доходите на единия член на семейството - в смисъл, той да държи портфейла да и разпределя финансите.

 19. 19 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Статията е преливане от пусто в празно ... носенето на оръжие е привилегия главно на пазителите на Закона ... за другите е забранено така или иначе.

 20. 20 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Статията е преливане от пусто в празно ... носенето на оръжие е привилегия главно на пазителите на Закона ... за другите е забранено така или иначе.
  —цитат от коментар 19 на Гражданин


  Военните - също. За другите е по-трудно, но не и невъзможно.

 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#13] от "ivanpopov":

  +++

 22. 22 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  [quote#20:"ivanpopov"][/quote]

  Надали е трудно да ми схванеш мисълта - огромна част от носещите оръжие работят в структурите на МВР. Та там са и голяма част от насилниците ... писаха го преди време по медиите. Пробвай да им вземеш оръжието .. не го виждам как ще стане. Затова статията е безсмислена. Оръжията нямат общо с проблема.

 23. 23 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  [quote#20:"ivanpopov"][/quote]

  А на военните също няма как да им вземеш оръжието и те са бая народ .. както и на всички други държавни и недържавни охранителни структури и бизнеси.

 24. 24 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 721 Весело

  Да се въведе регистър на домашните насилници за да може всяка жена да провери в него дали мъжът, с кгого започва връзка не е регистриран там.
  —цитат от коментар 12 на pamela


  Това е чудесно, както би било добре да има и регистър за жените и мъжете упражняващи психологическо насилие, интриганти, изневеряват, дали седят по заведения( списъка може да се продължи), или са просто интересчий гледащи да живеят на чужд гръб.
  Така ще е още по-лесно като си търсиш партньор да зададеш приоритети и софтуерно да ти дават готов отговор.
  После дали ще ти хареса да живееш с него/нея е въпрос на съвсем различна гледна точка.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 25. 25 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Ако съдя по повечето криминалета, в един момент на насилваните им писва и грабват я камъне, я дърве, я обикновен Колт.
  —цитат от коментар 7 на Petio Petkov


  И с дъската за рязане на зеленчуци става работата ,стига да е букова или дъбова. Или с домакинския нож.

 26. 26 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  На тази снимка се вижда как жена прави секс, облегната на вратата на банята или подобно. Няма никаква връзка със статията.
  —цитат от коментар 15 на Storm


  Партньора й няма нотариално заверено писмено съгласие за секс, т.е. насилие е. Засега е така в някои "напреднали" държави, май скоро и у нас.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 27. 27 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#16] от "ivanpopov":

  Ама, разбира се. Винаги жената е виновна. Не мъжът е простак . Просто пазител на традиционните ценности. С крехка и ранима душевност. Винаги жената е виновна. Отказал му е св...., осмелила се е да каже нещо по време на мача, излязла е без разрешение....Как да отговори един истински изтормозен мъж освен да я напука.
  Викам този принцип да се прилага и извън семейния живот. Съседът много ме дразни. Нарнаява ме жестоко с това, че гербер-"патриот" слушащ само българска музика-Азис. Как да му отговоря, освен да вляза у тях с една тояга?

 28. 28 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#17] от "Гражданин":

  Да, да е със съгласие. Но и отговорност на мъжа тогава, щом е заченал да си го гледа. А във всички случаи да подаде заявление, че правейки секс без презерватив пак ще си поеме отговорност за последиците.

 29. 29 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#17] от "Гражданин":Да, да е със съгласие. Но и отговорност на мъжа тогава, щом е заченал да си го гледа. А във всички случаи да подаде заявление, че правейки секс без презерватив пак ще си поеме отговорност за последиците.
  —цитат от коментар 28 на Filofob


  Да, логично и естествено! Родител станал по желаниетакъв трябва даноси отговорност за решението си! Ное редно и жените да носят отговорност за техните решения. Да зачене от мъж, без негово разрешение, означава тя сама да е взела решението и следва да носи пълна отговорност!

  Надеждни контрацептиви за мъже все още не са налични. За разлика има такива за жени. Това автоматично означава, че колкото и да пази мъжа, жената винаги ще намери начин да зачене от него (продупчения презерватив е нормална практика!). Затова отговорността на мъжа тук трябва да е силно ограничена.

 30. 30 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#29] от "Гражданин":

  Чак пък нормална практика !!! Всъщност ако една жена иска да забременее трудно може да върже мъжът с едно дете, освен да разчита на някаква отговорност. А ако си търси само донор, това се предлага от клиники. Не й трябва разправия с някои случайник. Много по-често мъжът си тръгва. А търсенето на издръжка не води до никъде, защото сумите са смешни. И трудно биха били други при нашите условия и заплати.

 31. 31 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#29] от "Гражданин":Чак пък нормална практика !!!
  —цитат от коментар 30 на Filofob


  Да, нормална е! И го правят с цел, тук цитирам жена - "да подсигури таткото". До преди време това е означавало брак. Вече не е така, но жените продължават да прилагат остарели техники и често остават сами с дете. Като в случая детето опира пешкира въпреки, че няма никаква вина! Да, има и банки за сперма, но от банките не плащат издръжка, обратното - там се плаща, а и децата не наследяват таткото. Дали са смешни сумите или не, няма смисъл да се дискутира, това е друга тема. Въпроса е да се сведат нежеланите деца до минимум, защото както горе писах - детето опира пешкира, заради егоизма на майка си.

  А ако бащата се съгласи да поеме отговорност въпреки, че не е искал, впоследствие се стига до кавги и скандали и накрая до насилие. Писах всичко горе, повтаряме се.

 32. 32 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  [quote#30:"Filofob"][/quote]

  Като цяло, дете без брак или без изрично съгласие на мъжа не бива да е в тежест на мъжа и не бива да го онаследява. Ако това се въведе като закон, нежеланите деца рязко ще намалеят, което ще е добре за всички! Най-вече за самите деца!

 33. 33 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#31] от "Гражданин":

  Специално за издръжката, минималният размер, който се присъжда по закон е 1/4 от МРЗ. Тоест нещо от сорта на 152 лв. За всичко над трябва да се доказва нужда и финансова възможност на плащащия. Представи си колко точно би присъдил съдът да плаща един баща със заплата 2000 лв., което е над средната заплата за София и много над средната за страната.И колко точно жени забременяват заради тия 500-600 лв.,за които трябва да се борят неясно колко време и колко успешно. Не случайно тук нямаме случаи като този с рускинята и Борис Бекер.

 34. 34 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#31] от "Гражданин":Специално за издръжката,
  —цитат от коментар 33 на Filofob


  На жените само пари са ви в главата! Какви са издръжките е друга тема. Въпроса е да се намалят значително нежеланите деца. В името на децата, не в името на женските бакалски сметки!

 35. 35 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#31] от "Гражданин":Специално за издръжката, минималният размер, който се присъжда по закон е 1/4 от МРЗ.
  —цитат от коментар 33 на Filofob


  Колкото до женските бакалски сметки- като махнеш от МРЗ данъци и осигуровки, като махнеш детските, токва и водата и ти остават пари да си купиш въжето и да се обесиш.

  Да не говорим, че много от излъганите мъже остават без покрив над главата и трябва да плащат и наем, понякога и заем за жилището, което вече не ползват. И тук говорим не за 150 лева а за крупни четирицифрени, често непосилни суми.

  Но както писах и горе, въпроса не е в сметките. Имайте малко милост към децата.

 36. 36 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#32] от "Гражданин":

  Пак се презумира, че жените масово забременяват тайно, без съгласието на мъжа, при това без относителната сигурност на брака. С целта да му вземат парите , които може и да стигнат за захранване с памперси, а може и да не стигнат. И с далечната цел след 20-30-40 г. това дете да вземе някакво хипотетично наследство. Не, че със завещание бащата не може да ограничи получаваното от това дете до минималната запазена част. Може да заобиколи чрез договор за издръжка и гледане. Може и дори да продаде и изпие цялата си собственост.

 37. 37 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#32] от "Гражданин":Пак се презумира, че жените масово забременяват тайно, без съгласието на мъжа
  —цитат от коментар 36 на Filofob


  При 400 000 самотни майки в България, презумирай каквото си искаш! Аз лично презумирам, че бакалските ти сметки в случая са изключително просташко, бих казал типично женско изпълнение. Та след като свършиш със сметките, се замисли тези 400 000 деца как се чувстват без баща и дали наистина бащите са виновни за тази огромна цифра.

 38. 38 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  [quote#36:"Filofob"][/quote]

  Преди да продължиш да презумираш, само ще ти припомня, че жената има 100% контрол в/у процеса на зачеване, за разлика от мъжа, който има минимален или почти никакъв. Сега те оставям да си презумираш, как точно се е стигнало до 400 000 деца без бащи.

 39. 39 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#37] от "Гражданин":


  До коментар [#38] от "Гражданин":

  Много лесно ще го обясня. Разводи,раздели, смърт на бащата....Ти твърдиш, че във всичките тези случаи майките са пробили презерватива и измамили мъжът? При условие, че всички познаваме самотни майки поради разводи .Осъзнаваш ли каква глупост пишеш. Иначе, не знам откъде са ти данните, но при положение, че лицата до 19 г към 2019 е по-малко от милион, то май трябва да благодариш на тия жени, които си мислиш, че са излъгали мъжете си. Защото я си представи без тия 400 000 деца за нашата и без това застаряваща нация.
  А ти правиш бакалските сметки. Ти вкара издръжката, че и наследството като някаква причина за забременяване. Как беше, може да си плати водата....Май нито си имал дете, нито изобщо си близко до този момент.

 40. 40 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#9] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Госпожо, дори да сте права, събирайте си последователните мисли в един коментар. Изглежда, сякаш отваряте врата, изкрещявате нещо и я затваряте. След малко - пак!
  Дотук са пет!

  Еретик
 41. 41 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#32] от "Гражданин":Пак се презумира, че жените масово забременяват тайно, без съгласието на мъжа, при това без относителната сигурност на брака. С целта да му вземат парите , които може и да стигнат за захранване с памперси, а може и да не стигнат. И с далечната цел след 20-30-40 г. това дете да вземе някакво хипотетично наследство. Не, че със завещание бащата не може да ограничи получаваното от това дете до минималната запазена част. Може да заобиколи чрез договор за издръжка и гледане. Може и дори да продаде и изпие цялата си собственост.
  —цитат от коментар 36 на Filofob


  Всичко това е възможно, но на него не трябва да се гледа толкова конспиративно. Жената по-често държи да роди и отгледа дете, от природата вероятно идва.. Мъжът не чувства такава нужда от дете, той се чувства мъж, когато е силен и прави секс, резултатът не е толкова важен.
  Влиянието на обществото върху това мнение е огромно. Мъжът - монарх е искал да има син, за да запази трона за поколенията си. Жената е способна да излъже мъжа, за да постигне своето.
  Да не абсолютизираме грешките и лицемерието на половете.

  Еретик
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Вместо да ги съдят, те им забраняват оръжие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK