Въпреки гафа в Сандански правилата за ваксиниране срещу COVID-19 няма да бъдат детайлизирани

Въпреки гафа в Сандански правилата за ваксиниране срещу COVID-19 няма да бъдат детайлизирани

© Юлия ЛазароваПървата доставка с 2400 дози от втората COVID ваксина, произведена от "Модерна" (Moderna), пристигна в България в камион с полска регистрация. С тези бройки ще могат да бъдат имунизирани срещу разболяване 1200 души, защото ваксинирането се прави в две дози.


От брифинга на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след посрещането на пратката се разбра, че правилата за реда на поставянето на ваксините срещу COVID-19 няма да бъдат детайлизирани, въпреки сюжета в Сандански, където заради неявили се желаещи бяха ваксинирани общински съветници вместо медици.


Ваксините остават в София


Първата пратка от ваксините на "Модерна" ще бъде поставена на желаещи само в София, защото дозите са малко и няма да бъдат разпределяни в страната, обяви Ангелов. По думите му организацията ще е различна при следващата доставка от продукта на "Модерна" - тя се очаква да бъде на 25 януари.
Досега е заявявано, че ваксините на "Модерна" ще бъдат съхранявани само на едно място - в склад на държавната фирма за ваксини на "БулБио", където има хладилник, поддържащ необходимата температура от -20°С. Веднъж извадена оттам, тя трябва да бъде използвана за до 30 дни, като бъде съхранявана в обикновен хладилник при температура от 2°С до 8°С.


Въпреки гафа в Сандански правилата за ваксиниране срещу COVID-19 няма да бъдат детайлизирани

© Юлия Лазарова


Започва ваксинирането на педагози


По думите на министъра на здравеопазването вероятно до края на месец януари ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19 желаещите от системата на здравеопазването (те са в т. нар. първа фаза на приоритетните групи за имунизации), като паралелно (през следващата седмица) даде заявка да започне ваксинирането и на желаещите учители, друг педагогически персонал и хората в домове за възрастни. Те са в т. нар. втора фаза.


Ангелов не посочи колко са желаещите за ваксиниране в системата на здравеопазването и каква част от тях ще бъдат обхванати, преди да се пристъпи към имунизирането на хора, попадащи във втора фаза според правителствения план за ваксиниране.


В контекста на предстоящите напролет парламентарни избори Ангелов заяви, че има готовност да бъдат ваксинирани желаещите участници в секционните избирателни комисии. Засега те не фигурират в плана на правителството като приоритетна група.


"Основната ни цел е ваксинирането на участниците в мобилните секции, тъй като те ще имат основна задача да осъществят гласуването на карантинирани лица и лицата в изолация", заяви министъра на здравеопазването. (Какво ще се промени в изборните правила след срещите при президента - тук)


Капацитет за ваксиниране


Министърът изчисли, че, когато и личните лекари започнат да ваксинират желаещи, може да бъдат имунизирани по около 45 хил. души дневно. В разсъждението му е заложено, че общопрактикуващите медици в страната са приблизително 4500 души и е възможно те да поставят имунизации на по десет желаещи. Тези изчисления биха били приложими на бъдещ етап, когато в страната има по-големи количества ваксини.


Засега за употреба в Европейския съюз са разрешени две - "Комирнати" (Comirnaty) на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" (Pfizer/BioNTech) и на компанията "Модерна". Освен от личните лекари в България е заложено имунизации да се правят и от служители на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), от обучени служители на МВР и на Министерството на отбраната, както и от мобилни екипи за хората в отдалечени населени места.


Алгоритъмът за ваксиниране според министъра е ясен


Логично е да се очаква, че с разрастването на имунизационната кампания срещу COVID-19 заради по-значителни количества от флакони, ще нараснат предизвикателствата пред здравната система за разпределянето и поставянето им. Първите проблеми бяха в Сандански, където заради неявили се желаещи медици, бяха ваксинирани общински съветници. До сюжета се стига след като управителя на болницата, която е общинска и е отговорна за ваксинирането, се свързва с представител на общината за решаване на проблема. (Още по темата - тук)


Няма да допусна да започнем да правим правила, защото един човек в страната е решил да сбърка системата.


проф. Костадин Ангелов,

министър на здравеопазването


Министърът на здравеопазването заяви, че редът за имунизиране е достатъчно ясен и сега, като няма намерение да се изготвят по-детайлни инструкции какво да се прави при записали се, но неявили се желаещи да бъдат ваксинирани.


"Алгоритъмът е да се направи списък с хора, има резерви и този списък се праща към РЗИ, които отпускат достатъчно количества. Не вземаш ваксини, които не можеш да изразходваш. Мисля, че е ясно и логично", смята проф. Костадин Ангелов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Чакам!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  правилата за реда на поставянето на ваксините срещу COVID-19 няма да бъдат детайлизирани, въпреки сюжета в Сандански, където заради неявили се желаещи бяха ваксинирани общински съветници вместо медици.

  Общо взето,всичко общо вече е взето.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 3. 3 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Прави впечатление, че я карат доста отгоре -отгоре тая ваксинация. С по 500-1000 ваксинирани на всеки етап. Скоро успешно могат да декларират успешно завършил н-ти етап с общо 10-15 хиляди ваксинирани. Интересно някой по света вярвали на тея идиоти?

 4. 4 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Що да се случи нещо, като може да се случва нищо?

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3277 Весело
 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  > Няма да допусна да започнем да правим правила, защото един
  > човек в страната е решил да сбърка системата.

  Звучи като мъжка приказка.

  А кога започваме 'да правим правила' ?

  Когато тия които решат 'да сбъркат системата' станат 5 ?
  20 ?
  80 ?
  300 ?
  1700 ?
  3000 ?

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3355 Любопитно

  Чувал съм хубави неща за проф. Ангелов като медик. Като министър обаче все по-малко го харесвам, а щом една келява ситуация в Сандански може да пробие плана за ваксиниране, зничи или такъв няма, или е много калпав.
  Не е хубаво да се проявява излишно самочуствие, когато видимо има проблем, от Борисов ли го прихващат министрите, и аз не знам. Аааа, и не би било лошо да направят една професионална кампания, така щото повече хора да се ваксинират. С подобни изявления - няма пък да ви кажа, бройката желаещи едва ли ще се увеличи.

 8. 8 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Как да попадна в алгоритъма?

 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  > Аааа, и не би било лошо да направят една професионална кампания

  Колега, за съжаление капацитетът на всичката адмнистрация е такъв че след като с месеци те убеждават колко животоспасяваща е Ваксината (*), накрая я развозват (**) с микробусче облепено със снимки на кренвирши.

  Като носенето на маски е толкова важно, защо за 9 месеца не се сети някой да пуснат някакво готово клипче от СЗО по БНТ ?

  (*) - Ваксината е с главно В, ясно е защо
  (**) - при тези 3д размери на пратката, че спокойно можеха да я сложат на дясната седалка на джипката на БББ и той да я метне до Пловдив докато си върши другата работа

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dark":

  > Как да попадна в алгоритъма?

  Както казват македенците (преведено):

  > Или ти си част от алоритъма, или алгоритъма е част от теб.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  С няколко думи - Няма да въвеждам ред в хаоса. А е само началото на ваксинациите. Като дойдат повече дози и от различни ваксини не ми се мисли. Жална им майка на екипите които ваксинират.

 12. 12 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 479 Неутрално

  " Не вземаш ваксини, които не можеш да изразходваш. Мисля, че е ясно и логично"С сруги думи:Минздравът рзчита личните лекари да му свършат работата.Пояснявам:Правят списъци и минимум 3 пъти седмично се редят чинно в РЗИ-тата пред някой ЕКСПЕДЕТИВЕН чиновник,че да получат ваксина за народонаселението и да отговарят за реализирането на ваксинацията,вероятно и да регистрират евентуалните пациенти в някаква бъгава по презумпция електронна система срещу космическата сума от 10 лв.Ами основната им работа кой ще върши?Както казваха майсторите от "Топло"-СОРИ!

 13. 13 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2010 Любопитно

  Само не разбрах на ония четиримата от Сандански ще им сложат ли втората доза...

 14. 14 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  някакви суручайни новини относно ваксините:
  В Норвегия проучват дали два случая на смърт след ваксиниране са "от" или "със" ваксина.
  https://www.wionews.com/world/norway-investigating-death-of-two-people-who-received-pfizers-coronavirus-vaccine-354716

  В Щатите са оставили Пфайзер сами да се разследват:

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-12/pfizer-investigates-post-vaccine-death-for-possible-connection

  Те засега казват, че не знаят много, ама май не е "от".
  Възможно е.
  Експеримента продължава и данни се събират и обработват.
  Така се прави наука, а науката иска жертви както се казва....

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  Много малко са поръчаните ваксини за България. Борисов не каза ли, че сме поръчали 20 млн. Даже и на Северна Македония обещахме. А сега има ваксинирани само 14 хиляди.

 18. 18 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Това ако е гаф... Под вол теле.

 19. 19 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 371 Гневно

  Как да попадна в алгоритъма?
  —цитат от коментар 8 на Dark


  Добър въпрос.

  Имало някакви списъци, но не е ясно кой ги съставя и по какви критерии.

  Същевременно сме спрели плановите приеми и тези с хроничните заболявания да го д.....ме.

 20. 20 Профил на Ивайло Илиев
  Ивайло Илиев
  Рейтинг: 15 Любопитно

  Ако не бях гледал брифинга, щях да си помисля, че проф. Ангелов се е огънал пред уау въпросите на Зехирова, но го гледах и тя определено се представи доста посредствено. Цяло чудо, че все пак е успяла да си сътвори наклепаното заглавие..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK