Да направиш нова улица, за да може да надстроиш до 10 етажа Славеевата къща

Вляво от Славеевата къща на бул. "Македония" 42 през двора се планира прокарването на улица.

© Юлия Лазарова

Вляво от Славеевата къща на бул. "Македония" 42 през двора се планира прокарването на улица.Да направиш нова улица, за можеш да надстроиш къща-паметник на културата. Така изглежда развитието на проекта за Славеевата къща, която се намира в района на Руски паметник в София и през последните шест години има два опита за издигане на висока сграда над нея. Третият започва през 2019 г. и засега улицата е одобрена от районната община, а за останалото предстои оценка на Националния институт за недвижимото културно наследство. Това показа проверка на "Дневник".


Малка улица, по-висока сграда


В проекта, изготвен от арх. Константин Пеев, се предвижда улицата да тръгва от локалното платно на бул. "Македония" (близо до IV градска болница) и да влиза в двора на частен имот на №42. Тя ще е задънена, с дължина около 30 м и широка 4 м и ще е с очертание на буквата Г.
Проектът е получил одобрение от район "Красно село" през 2019 г. Тогавашният районен кмет Христо Апостолов (ГЕРБ) отговаря на писмо на главния архитект на София Здравко Здравков, че "не възразява по изготвения проект за изменение в плана за регулация".


Чрез новата улица имотът, който е с площ 573 кв.м, ще получи възможност да бъде застрояван без ограничение, обясни зам.-кметът на "Красно село" Николай Веселинов за "Дневник". Когато имот има три страни към улици, той получава право за неограничавано по височина и плътност строителство според Закона за устройство на територията. Този член в ЗУТ вече е отменен, но конкретният имот до Руски паметник е в заварено положение и може да се възползва от него, уточни Веселинов.


До сега пречка за изграждането на голяма сграда в имота е стара триетажна къща в него, която е със статут на недвижима културна ценност. Известна е като Славеевата къща и е строена през 1912 г. от двама братя - строителен предприемач и лекар. Тя има две стълбища, като едното води само към кабинета за медицински прегледи, който е бил на първия етаж. Според описания интериорът е бил с огромни мраморни камини, а стените били покрити с копринени тапети.


Да направиш нова улица, за да може да надстроиш до 10 етажа Славеевата къща

© Юлия Лазарова


Покривното пространство (горе) и входната врата са със запазена орнаментика.

© Юлия Лазарова

Покривното пространство (горе) и входната врата са със запазена орнаментика.


Защо се купува къща за 1.15 млн. лева и се оставя да се руши?


Поредният собственик на имота със Славеевата къща го продава на фирма "Ентек" ЕООД за 1.154 млн. лева. Тя е притежавана от Николай Хинтоларски, който чрез други свои фирми участва в поръчки на Столичната община. Неговата "Лог Сиберия" ЕООД изпълнява поръчки за улично осветление в София и други градове и е кандидат и в последния конкурс за столицата, като в една от зоните е единствен кандидат по информация на в. "Сега" от октомври миналата година. Преди години същата фирма на Хинтоларски влиза с минимален дял и в консорциум, в който водеща е "Водстрой 98", свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, а друг партньор е "Главболгарстрой" - поръчката е за ремонт на писти на летище София.


Досега два неуспешни опита за строеж до девет етажа


След два неуспешни опита през 2014 и 2017 г. за надстрояване на Славеевата къща до девет етажа заради неодобрение от НИНКН този път фирмата собственик предлага проект със задънена улица. Тя ще опасва частния имот и ще бъде изградена за сметка на собственика му, но ще бъде общинска собственост, както гласи законът за т.нар. задънени улици.


Защо се купува стара къща за 1.154 млн. лева и се оставя да се руши, после се изявява готовност с лични средства да се построи нова улица? "С новата задънена улица имотът получава нови възможности за застрояване - външната страна на новата сграда към бул. "Македония" ще е до осем етажа. Навътре в имота застрояването ще расте стъпаловидно до девет и десет етажа", очерта размерите на проекта Веселинов.


Новият проект предвижда и имотът да промени предназначението си и от "за жилищна сграда" за "нежилищна многофункционална сграда". Така ще бъде избегнато изискването за по-голямо отстояние със съседните кооперации, защото то не важи, ако една от тях е "нежилищна".


Проектантът: Къщата ще се имплементира в новата постройка


Новият проект на арх. Пеев се нуждае от одобрението на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), тъй като Славеевата къща е не само недвижима културна ценност (НКЦ), но е и част от групов архитектурен ансамбъл, включващ и сградата на министерството на земеделието.


Арх. Пеев е обявил, че в новия проект се съобразява с изискванията на НИНКН за частично съхраняване на Славеевата къща. При НКЦ с местно значение, каквато е тя, е достатъчно да се запази само фасадата. Той декларира пред Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ), че новият проект ще я запази в автентичния й вид, а къщата "ще се надстрои и имплементира в новата постройка". Не се изяснява как, ако остане само фасадата, ще надстрои до десет етажа нагоре.


Друга архитектурна забележителност на Стара София - Двойната къща на бул. "Васил Левски" 19, вече е имплементирана (присадена) към строящата се сграда, собственост на Кирил Киров-Киро Японеца.


Как Двойната къща, паметник на културата, е имплементирана в новата сграда на Киро Японеца.

© Юлия Лазарова

Как Двойната къща, паметник на културата, е имплементирана в новата сграда на Киро Японеца.


НИНКН: Не сме уведомявани за нов проект за Славеевата къща


За "Дневник" от НИНКН заявиха, че вече са давали становища за два предишни проекта за Славеевата къща от 2014 г. и 2017 г. Според експертите в тях са били планирани намеси, недопустими с оглед опазването на недвижима културна ценност. От НИНКН тогава са изискали да бъде съхранена фасадната стена на сградата без демонтаж.


Новият проект за Славеевата къща досега не е получаван в НИНКН, обясниха от Министерството на културата.


От НАГ отговориха на "Дневник", че Експертният съвет по устройство на територията е върнал проекта с препоръка авторът да го преработи и съгласува с НИНКН. След това "ще го разгледаме отново", уведомиха от НАГ.


Кметът на "Красно село" иска общината да придобие къщата


Славеевата къща сега е със зеещи прозорци без дограма. От години тя е покрита само с предпазно зебло и в сайта "Изчезващата София" е наречена Къщата със зеления воал.


Не е далече времето, когато тя може да бъде безвъзвратно загубена, опасява се кметът на "Красно село" Росина Станиславова ("Демократична България"). "Стига да се поразбута покривът и после сградата сама ще се разруши отвътре", според нея. Районната администрация обаче няма правомощия да налага административни глоби за неспазване на Закона за културното наследство.


"Ако собствениците са в невъзможност да я възстановят и укрепят, тогава има механизъм Столичната община да стане собственик на сградата и да действа за да я опази като архитектурна ценност", смята Станиславова.

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2726 Весело

  "имотът, който е с площ 573 кв.м, ще получи възможност да бъде застрояван без ограничение" - къде е 1912 г., къде е XXI век?! Нек`ви си предприемачи правили сгради за чудо и приказ, а НИЙ, най-ОПравните тарикати прайм улица, да има гражданството да се разхожда, с кучета даже, т.е. грижа за всички нас, а и за фауната около нас. Не само, че калинките са нагли, но и така се из@кват навсякъде, че всеки паметник, кОлтурен, архи или исторически може да затрупат без ограничение. България, уютен дом на нашите деди... Беше.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 124 Неутрално

  Ицо Измамника сючва сделка с Златко Пачков да затрият колтурно историческа ценност щото е скъпо да се реставрира а и никва далавера няма в това.
  —цитат от коментар 1 на Deantonio Banderas


  Оставете на мира богатите хора! Развитието на техния бизнес ще измъкне България от руската зависимост

 4. 4 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 887 Неутрално

  ГЕРБ е супер, не знам какво не им харесвате. Това са грабители и рушители

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Любопитно

  1.154 миллиона за 573 м2 са близо 2000 лева на квадрат за напълно неизползваема сграда? Тук няма никаква далавера, това си е чиста пералня.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Много интересно, с какво тая “улица” ще е полезна на софиянци?

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1539 Разстроено

  Значи за еди Предприемач и един Лекар 1912г къшата е била достатъчна а за едни Хюмнета през 2020г не.
  Явно найстина Матрялът деградира.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Любопитно

  Златко Пачков ходил ли е във европа и спецялно в Виена Австрия да се образова по отношение на архотектурните тенденций.Аз съм ходил и сим видял че там подобни сгради се ценят и реставрират като колтурно изторическа ценност.Като говорим за колтура колтурата не е да помагаш на някакви дьендъри лизбийки и тн самодейни дейци ,театрали и пишман склуптори и тн а точно това сградите незнайно как оцелели от началото на двайсти век.
  —цитат от коментар 11 на Deantonio Banderas


  То да беше само в Австрия. Навсякъде хората си пазят старите сгради. Във Великобритания ако сградата е регистрирана като "опазвана" сграда не можеш да смениш дограмата без специално разрешение и след като го получиш дограмата трябва да е направена така, че да изглежда ТОЧНО като оригиналната. Нямаш право да буташ стени, да правиш пристройки.Колкото за надстрояване.....просто забрави, няма как да се получи.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  какви културни наследства? жълтата кооперация на снимката има амнайсе вода дограми по цвят и растер, бразилски фавели в центъра на софия

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Поредна брутална ПРАСЕЩИНА!!!

 15. 15 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Мутринско, като нас самите.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Само за строителство четем тук,на магистрали,на блокове.Това ни е икономиката,нищо високотехнологично не можем да направим.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Няма ли кой да ги бъзне тия нашите първенюта, че ако бутнат Колизеума и построят мол, ще спечелят много или още по-добре, Саграда Фамилия и без това не могат да я достроят и не се вписва в модерна Барселона.

 21. 21 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Само за строителство четем тук,на магистрали,на блокове.Това ни е икономиката,нищо високотехнологично не можем да направим.
  —цитат от коментар 17 на Сд


  не си чул, "строим" суперкомпютър, първа копка му се направи с водосвет против уроки, вируси :)

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  ТОВА НЯМА ДА Е УЛИЦА А ТУПИК. За сведение на всички в ОПГ-то. А при тупик няма високо строителство.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Общината е ОПГ.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално  Тази къща е заминала.
  Въпрос на време, кога ще се срути.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  ТОВА НЯМА ДА Е УЛИЦА А ТУПИК. За сведение на всички в ОПГ-то. А при тупик няма високо строителство.
  —цитат от коментар 23 на КМЕТ В СЯНКА


  Ако е основен достъп е така, но се допуска с тупик да се покрива изискването за второ и трето лице на УПИ, 1-вото лице е бул.Македония. По-интересното е, че за да изпълнят паркирането, ще трябва да изкопаят поне на -2, което ознаава - бутане на съществуващата сграда

 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Айде кметицата на Красно Село, преди да тръгне да купува разни съборетини с нашите пари да взема да си свърши по-належащите задачи. Нито един проект за детска градина не е почнат в Красно Село а във Витоша и Овча купел почнаха няколко. Какво стана с новата детска градина зад 142'ро ?. Парцела е общински и е отреден за детска градина, какво чака ?.

 30. 30 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Ако питаме комунягите, нищо не трябва да се пипа и двестагодишни коптори трябва да се рушат и пребиват хора в центъра на столицата, щото някой комунистически дебил ги е обявил за "културна ценност"?! Кое му е културното - да имаш полусъборени свърталища на наркомани и педерасти - само от педерастката партия ДеБъ на Кончита Вурст-Бойкикева-Маджова могат да кажат!
  —цитат от коментар 25 на Росна Пресна


  Те и във Виена все комуняги винаги управляват, та не дават в 1-ви и 19-ти бецирг да пипнеш нещо.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на dobriqtbulgarin
  dobriqtbulgarin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Корупция, врътки и още корупция. Гарантирано от ГЕРБ в клетата територия Тиквостан

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#28] от "nij50393132":
  Ако се изгради улица с двупосочно движение и тротоари както е по закон НЯМА да има лице на УПИ-то.
  Далаверата е съшита от неграмотни калинки и служители в сговор.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  " Досега два неуспешни опита за строеж до девет етажа


  След два неуспешни опита през 2014 и 2017 г. за надстрояване на Славеевата къща до девет етажа заради неодобрение от НИНКН този път фирмата собственик предлага проект със задънена улица. Тя ще опасва частния имот и ще бъде изградена за сметка на собственика му, но ще бъде общинска собственост, както гласи законът за т.нар. задънени улици."


  Ето защо се правят всички тези врътки ! Ако има някой неразбрал все още де, в което силно се съмнявам !

 36. 36 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Златко Пачков ходил ли е във европа и спецялно в Виена Австрия да се образова по отношение на архотектурните тенденций.Аз съм ходил и сим видял че там подобни сгради се ценят и реставрират като колтурно изторическа ценност.Като говорим за колтура колтурата не е да помагаш на някакви дьендъри лизбийки и тн самодейни дейци ,театрали и пишман склуптори и тн а точно това сградите незнайно как оцелели от началото на двайсти век.
  —цитат от коментар 11 на Deantonio Banderas


  Божеее,колко си кОлтурен и компИтентен!

 37. 37 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 975 Неутрално
 38. 38 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Тези, които гласуват за Фандъкова са хора без ценности и елементарен интелект.
  ГРОБ и Фандъкова използваха вече платената от данъкоплатеца инфраструктура на София, за да презастроят града и да изкарат милиони и милиарди левове. За нас остана грозотията, липсата на паркоместа, липсата на детски градини. Тя прави само това от което обръчите около ГРОБ имат солидна печелба.

  Любовта ще спаси света!!!
 39. 39 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#28] от "nij50393132":Ако се изгради улица с двупосочно движение и тротоари както е по закон НЯМА да има лице на УПИ-то.Далаверата е съшита от неграмотни калинки и служители в сговор.
  —цитат от коментар 33 на КМЕТ В СЯНКА


  Не, "тупик" е много разтегливо понятие, като не е задължително да е тясно или широко, ще го направят. високото застрояване, интересът явно е голям

 40. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 48 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Абе какво ли не правят хората за един етаж в центъра на София... А че улицата вероятно ще бъде улица само на документи или ще бъде частна и с бариера е ясно от сега...

 48. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 51 Профил на Angel Georgiev
  Angel Georgiev
  Рейтинг: 13 Неутрално

  То и сградите на бившия партиен дом и президентството поостаряха,я какви хубави бизнес сгради биха могли да се вдигнат.
  И са баш в центъра,и са абсолютно излишни-барабар с обитателите им...

 51. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 53 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  [quote#34:"Deantonio Banderas"][/quote]

  Аз съм набор на Корнелия Нинова.
  Тя е няколко месеца по-дръта от мен, пуши по две кутии цигари на ден и е с наднормено тегло.

 53. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 55 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  То и сградите на бившия партиен дом и президентството поостаряха,я какви хубави бизнес сгради биха могли да се вдигнат.И са баш в центъра,и са абсолютно излишни-барабар с обитателите им...
  —цитат от коментар 51 на Angel Georgiev


  да и ЦУМ на Гергов пречи, може да му дадат от народната пара 100 млн евро и да го бутнат

 55. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#39] от "nij50393132":

  Но улица е регламентирана в закона. Тук говорят за улица.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 58 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1491 Гневно

  Пак "обичайните заподозрени". Където побутнеш, излизат миризливи купчинки, сътворени от приятелчета на Тиквата и дебелото Прасе. ДОКОГА ЩЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ НА МАФИЯТА, ПРЕВЗЕЛА УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ, ДА ВЪРШИ БЕЗОБРАЗИЯТА СИ?

 58. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#43] от "Росна Пресна":

  Откраднал си ми пощата. Знаеш ли, че това е наказуемо?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 60 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#39] от "nij50393132":Но улица е регламентирана в закона. Тук говорят за улица.
  —цитат от коментар 57 на КМЕТ В СЯНКА


  Явно са намерили как да го "съшият" макар и с бели конци, но и инвеститорът, както се разбра, е на гребена на вълната в момента. То Киро Японеца се оправи, та за тоя ще е детска игра.

 60. 61 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#50] от "Gopeто":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 61. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 64 Профил на Matey Bonev
  Matey Bonev
  Рейтинг: 8 Гневно

  "Загрижената" за културното нааследство на София кметица на община Красно село Росица Станиславова един пирон не е забила през първата година на своя мандат. Кварталите изглеждат много по мръсни и неугледни, улиците вече не се мият, т.н. парк "Славия" все повече се превръща в кучешка градина. И да е пълен абсурда кметицата и нейната хора накичиха дърветата в парка със соцпризиви от рода "Културният човек поддържа чистота и ред - навред!"...

 64. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 68 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  "Друга архитектурна забележителност на Стара София - Двойната къща на бул. "Васил Левски" 19, вече е имплементирана (присадена) към строящата се сграда, собственост на Кирил Киров-Киро Японеца".
  Изобщо не е имплементирана!!!! Първо я разрушиха и имитираха наново очертанията на старата фасада. На ул. 6 септември и Гургулят по същия начин събориха оставена да се руши къща и я "имплементираха".
  Тази практика трябва да спре! Това е безобразие и пълна простащина. По същия начин се "имплементират" къщи в района под "Дондуков", предвидено е това да се случи с къщата на ул. Шипка до училището. Спрете се! Представете си само такава дебилщина в градовете където сте ходили като туристи. Нечуван и невиждан позор!

 68. 69 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Корупция, сър!
  Кмета, кмета и администрацията е за разследване и шут в гъза!.
  Надявам се кмета на София, ГЕРБ да вземе отношение.

 69. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Гневно

  Златко Пачков ходил ли е във европа и спецялно в Виена Австрия да се образова по отношение на архотектурните тенденций.Аз съм ходил и сим видял че там подобни сгради се ценят и реставрират като колтурно изторическа ценност.Като говорим за колтура колтурата не е да помагаш на някакви дьендъри лизбийки и тн самодейни дейци ,театрали и пишман склуптори и тн а точно това сградите незнайно как оцелели от началото на двайсти век.
  —цитат от коментар 11 на Deantonio Banderas


  Накакъв неграмотник ни учи на кОлтура.
  Първо се научи да пишеш грамотно бе прошляк!
  Много пъти съм го казвал!
  Проклятието на съвременния свят е, че самозабравили се и войствени неграмотници и некадърници се опитват да поучават обществото.
  Вижте Борисов, вижте ТКП, вижте Дани бой.....вижте целия отбор от некадърници на ГЕРБ.
  Правят глупост след глупост, но били най-компетентните!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 74 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 887 Неутрално

  ГЕРБ тестваха колко могат да са нагли. Разбраха, че могат да са МНОГО нагли. И сега ни оправят с 200. Трайте си още

 74. 75 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 1030 Весело

  Славеевата къща скоро внезапно ще изгори запалена от клошари:))))

 75. 76 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Айде кметицата на Красно Село, преди да тръгне да купува разни съборетини с нашите пари да взема да си свърши по-належащите задачи. Нито един проект за детска градина не е почнат в Красно Село а във Витоша и Овча купел почнаха няколко. Какво стана с новата детска градина зад 142'ро ?. Парцела е общински и е отреден за детска градина, какво чака ?.
  —цитат от коментар 29 на m17


  Твойта другарка Фандъкова се хвали с постиженията за нови детски градини, а ти тя държи парите. Как така ще отпусне бюджет за район с кмет от друга партия.
  Я виж и Младост, парите в бюджета са по-малко от ремонта на маймунарника в Зоопарка.

 76. 77 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  "Когато имот има три страни към улици, той получава право за неограничавано по височина и плътност строителство според Закона за устройство на територията. Този член в ЗУТ вече е отменен, но конкретният имот до Руски паметник е в заварено положение и може да се възползва от него, уточни Веселинов"

  Веселинов може ли да уточни как имот е в "заварено положение" спрямо още несъществуваща улица?! Поради което ще се прилага отменен член от ЗУТ?

 77. 78 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Защо да не правят гражданите на идиоти, като те се държат, като такива....като ги избират вече 10 години.

 78. 79 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  ТУК МАФИЯТА И ТЕЖКО КОРУМПИРАНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЕ БОРЯТ ЗА НАДМОЩИЕ!
  Иначе:
  Българина е злобен, завистлив и сребролюбив, мрази богатството на другите, защото не може да е като тях!
  На село има къщи на три етажа – отивайте там; във вилните зони по един-два – отивайте там; в махалите из България има по 5 жители – отивайте там! Аз съм селянин от село, но харесвам града! Защо в София да няма 10 етажа и то на основен булевард, особено пък като се има предвид, че на метри от това място стърчат няколко "пениса" – сградата на КНСБ, и мастодонтите на площад Македония, хотел Родина – всичките са около и над 20 етажа!!! А до тях смачкания монархо-сталиниски стил (30–50-те години) на по 4-5 етажа (стари, олющени и грозни с прозорци като амбразури)... "Свобода, равенство, братство" и "на всеки апартамент по една градинка и един гараж, безплатно!"
  Големите градове и особено столиците НАВСЯКЪДЕ са гъсто населени, високозастроени и пренаселени и това има лесно обяснение – наплива на хората към големите градове! Интересно защо ли е този наплив!
  Не се преживява лесно да жиееш в Люлин, Младост, Дружба, Надежда, Свобода, Орландовци, Абдовица, Илиянци, Подуяне... – 2/3 от населението на София (спекулирам, но мисля, че съм прав), а друг да живее в Центъра, Лозенец, Иван Вазов, Докторската градина (там са комунистите) и да има къща и да иска да я надстрои и да има апартаменти по 200 кв. м. с гледка кум трамвайната спирка:) и да продава по 2500 евро на кв. м.!
  И злобата и благородството променят човека – единия към упадък, а другия към извисеност! Ти избираш!

 79. 80 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 705 Неутрално

  ГЕРБ мрази всичко българско - никой враг на България не е успял да я превърне в руини, както ГЕРБ успя! Никой враг на България не би постигнал такъв "голям шлем" в унижението й, какъвто ГЕРБ постигна - унизена България е закотвената на срамното последно място място във ВСЯКА една класация за стандарт на живот, развитие и справедливост на ЕС. Във ВСЯКА! Но ГЕРБ не се спира до България - ГЕРБ мрази и нейната столица. От 2006 година мутрите управляват София. За 15 години тези нискочели грабители не успяха поне канализацията на София да довършат и да оправят тротоарите на уж европейската столица. Поне канализацията и тротоарите! Няма столица в ЕС с по-ужасяващи тротоари /на много места дори липсват напълно/, няма столица в ЕС с по-ужасяващи квартални улици, няма столица в ЕС, в една трета от кварталите на която да няма канализация, няма столица, в която от всяка обществена поръчка да се краде толкова много, че да се налага месец или два след реализацията й да се налага спешно да се ремонтира. Затова дали го осъзнават, или не, но всички съучастници на мафията, гласуващи за най-големият враг на България - ГЕРБ, мразят и страната си, и столицата си, и самите себе си. Избирателите на ГЕРБ може да разбере и анализира само вещ психоаналитик!
  —цитат от коментар 66 на Brighty


  Ако това беше така, софиянци нямаше да изберат отново Фандъкова за кмет. Избирателите на ГЕРБ/СДС в София не са паднали от небето. Това са бившите избиратели на СДС, т.е най-интелигентната част от населението. Развитието на града е значително. Рим не е построен за един ден. Обединението на коалиция БСП/ДБ, петата колона и маргинални групи успя дя пробута повече от 1/3 от районните кметове от своите редици. И това са тотални некадърници. Гражданите на тези райони вече горчиво съжаляват. Но ако на някой не му харесва столицата, може да се върне обратно на село. Ще ни направи голяма услуга.

 80. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 84 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Е, защо само 10 етажа? Нали като е на три улици няма ограничение - нека спазваме закона. Поне 30.

 84. 85 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 613 Неутрално

  няма разлика между ГЕРБ и БСП същите комунистически издънки са

  BG e мини империя на злото.
 85. 86 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#17] от "Сд":

  Кой ще го купи е големият въпрос.

 86. 87 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#64] от "Matey Bonev":

  дай да те светна, че улиците и тротоарите
  се управляват от голямата община, не малката.
  бюджетите за тях са централни.

 87. 88 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#80] от "валентин николов":

  Канализация в Драгалевци има ли? Че 2016 г. една приятелка на майка ми със съпруг кореняк от там се принуди да се премести заедно с него в селце на 30км. от София, защото там, за разлика от втория най-елитен квартал на столицата на България, има канализация. По тоя случай май 2018г., когато се качих за една сутришна разходка до с. Симеоново, от страни по калдъръма течаха едни вадични с особена не особено приятна миризма и се изливаха в дерето при гробищата, та поне да не влизат в града. Та и там умните избиратели на СДС нещо са се посрали малко, ама как да е, де. Те умните избиратели избраха покрай шофьора от Банкя и македонецът от Русе, та сега бг поданичеството върви, по слухове, по 6к парчето, пък в елитните софийски квартали са с отходни ями. В малко по-нелитните кяартали в полите на Витоша не сме и да питам за канализация, щото там още не са стигнали до идеята за публична собственост под формата на улици.

 88. 89 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#88] от "Vladislav Sotirov":

  В София има канализация и всичко, каквото трябва. За селата не знам. Ако искаш, сервирай и друга информация от боклуджийските кофи. Или извади някоя плочка, за да протестираш и хленчиш после. Може и да си отидеш на село. Един червен боклук по-малко в София. Като те извикат, ще дойдеш да мучиш пред шадраванчето и по жълтите павета и да хвърляш боклуци, където те насочат водачите. Гледай да не те излъжат с копейките.

 89. 90 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално
  До коментар [#89] от "валентин николов":

  Явно не си запознат или лъжеш герберче мамино. Човекът е казал истината. Имам приятел в Симеоново - нямат канализация.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 90. 91 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално
  До коментар [#89] от "валентин николов":

  Явно не си запознат или лъжеш герберче мамино. Човекът е казал истината. Имам приятел в Симеоново - нямат канализация.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 91. 92 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6052 Неутрално
 92. 93 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 445 Неутрално

  [quote#71:"Храбър"]
  —цитат от коментар 72 на Deantonio Banderas
  Дани е име съкратено от Даниел а Данни са друго нещо господине първо вие се научете на грамотност преди да правите забележки на другите защото изглеждате смешен и жалък.Това да пишеш коментар и да имаш правописна грешка може да се дължи на бъгава програма бългериан фонетик с която сайтът работи и отчита друга буква или не отчита понякога натиснат клавиш.Не ви личи да сте толкова грамотен колкото се изкрвате още по малко храбър както сте се кръстили нищо храбро няма в един трол родотстъпник и предател на България и българския народ служещ на бечий интереси. Запомнете го преди да се изказвате така неуместно.Поздрави.[/quote]

  Не поставянето на препинателни знаци,където трябва да ги има, НЕ Е фонетичен бъг, а липса на грамотност!Само в това текстче си допуснал 12 (дванадесет) граматични грешки!Разбрахме,че си прост дървен философ,айде у лево, не ни занимавай повече със себе си!!!

 93. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 97 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#29] от "m17":

  Попитай Сламеното чучело (учителката по руски език), която държи финансирането. И реже парите на рйоните, в които кметовете са от "вражески партии", а не от ГЕРБ.

 97. 98 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#94] от "валентин николов":

  защо си толкова нервен мамин?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 98. 99 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До 7:"Deantonio Banderas"....Не че другите са по хубави дрогарю..."

  Вече 11 години слушаме тази песен. Но някои от другите сме ги виждали в друга светлина (до 10%, недоказани). А "ТЕЗИ" от поне 40% нагоре!

 99. 100 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  ...":Явно не си запознат или лъжеш герберче мамино. Човекът е казал истината. Имам приятел в Симеоново - нямат канализация.
  —цитат от коментар 91 на КМЕТ В СЯНКА


  Някои райони, или целият? Бях го чувал за Горубляне...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK