Коронавирусът: данните за 13 януари


"Дневник" публикува актуалните данни, свързани с разпространението на коронавируса в България, давани от държавната Единна информационна система. По-надолу в статията могат да се видят графики, които очертават тенденциите от последните месеци по основните показатели - броя заразени, починали и излекувани, броя на пациентите в болници и в интензивни отделения и съотношението между общия брой направени PCR и антигенни тестове и положителните резултати от тях.


От 23 декември в данните влизат и антигенните тестове. До тази дата единствените официално признати от държавата бяха PCR тестовете. В началото на декември главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че скритата заболеваемост (броят на заразените, открити с антигенен тест, но непотвърдени с официалния PCR) е средно около 10-15%. И в момента не се обхващат всички антигенни тестове, а само тези, правени в лаборатории, болници и поликлиники. Не са малко хората, които се тестват сами с предлаганите в аптеките продукти, така че скрита заболеваемост пак има.
Първата таблица показва данните за изминалото денонощие, при които често има неточности по технически причини. В неделя и понеделник обичайно рязко спада отчитаният брой на новозаразени и на направените тестове, а причината според властите е, че в почивните събота и неделя много лаборатории не работят или работят с намален капацитет, както и с това, че лабораториите и болниците нанасят резултатите си със закъснение в единната информационна система. Това пък обикновено води до значително увеличение на данните за нови заразени, настанени в болница, и смъртни случаи във вторник.


В опит да бъдат "изгладени" инцидентните пикове и спадове в скоби към основните показатели е посочена промяната в % за последните седем дни от деня на съобщаването, базирана на среднодневните показатели (понеделник е сравнен с предходния понеделник, вторник с вторник, но не в абсолютни стойности, а след осредняване за периода, и т.н.).


Заразени, излекувани, починали


До 23 декември официалната статистика отчиташе като заразени само хората, за които в някоя от одобрените от държавата лаборатории е получен положителен PCR тест. След тази дата за официални се приемат и направените там и в COVID центровете резултати от антигенни тестове.


След 13 октомври статистиката отчита като излекувани всички заразени, чиято 14-дневна карантина е изтекла, без да се правят допълнителни изследвания. За излекувани се смятат и всички пациенти, които са били в болнични заведения с COVID-19 и са изписани. В статистиката на жертвите влизат хората, които са починали, след като са били доказано заразени с коронавирус. По този показател от началото на епидемията в много държави има спор доколко коректно е отчитането заради ролята на придружаващи заболявания на пациентите.Колко са положителните тестове


Изчислението каква част от тестовете са положителни е до известна степен условно, тъй като се прави на базата на общия брой тестове за деня, като властите не дават разграничение колко от положителните резултати идват от изследване за първи път и колко са поредни за един и същ пациент. Все пак могат да се ползват за ориентир, доколкото след отпадането на задължителния отрицателен тест за излизане от карантина повторните изследвания би следвало да са намалели.Лечението в болници


Необходимостта от лечение в болница се смята за един от ключовите показатели за развитието на пандемията, тъй като поставя под сериозен натиск здравната система и отчита възможността на държавата да се справи с кризата. В България в момента всички болници в областите с над 120 заразени на 100 хил. души население (а в момента това е почти цялата страна) са задължени да отделят легла за лечение на COVID-19. Данни за това каква част от тях са запълнени се обявяват веднъж седмично - на брифинга на Националния оперативен щаб в четвъртък. По данни от 5 ноември са запълнени около 30% от леглата в лечебните заведения и около 20% от леглата в интензивните отделения.По индикатора болни на 100 хил. души население, който се следи като основен в повечето европейски държави, България в момента е над 600 на 100 хил. Това е свързано с налагане на по-строги ограничителни мерки.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Предвидена ле е некаква премия за починалият под номер 10 000?🐵

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Нещо взеха много да се 'само-излекуват' индивидите, без да чакат логистиката която ще им осигури властта.

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ан Он":

  Те затова смятат да задържат и въвеждат ограничения , да не мине "страшната " истеридемия по естествен път и да се окаже че репресиите и ваксините са били напразни.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  А за колегите които вчера изпитваха силен ужас от числото в графата за 'починали', потърсете с гугъл повече информация за '7-day moving average'.

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван":
  > да задържат и въвеждат ограничения

  Исторически погледнато, аз се сещам за следните подходи:

  подход 1 - изолираме болните - класически подход, използван хилядолития

  подход 2 - изолираме болните и най-застрашените - стандартен подход в епидемологията последните стотина години

  подход 3 - изолираме здравите - нетрадиционен подход, възникнал преди по-малко от година

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван":

  Върти ми се в главата дали следващата фаза няма да е:

  подход 4 - изолираме ваксинираните - за да не се заразят от някой анти-ваксър който е източник на зараза (?)

  Въпреки че щом са ваксинирани, не би трябвало да се плашат от това?

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ан Он":

  54
  Като го видим - какво?
  Добре ли е?
  Аз не мисля, че е добре.
  по 50-60 души на ден, умрели конкретно от последствия на заразяване с този конкретен вирус НЕ е добре.
  НА ДЕН.
  Това са 300-400 души на седмица.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#7] от "pariah":

  Колега, мисля че сме дискутирали темата вече.

  В България умират средно поне 300 човека на ден. И със КОВИД, и без КОВИД.

  Колко от тях са зачислени към КОВИД не е ясен критерий (има разминавания и в двете посоки).

  Ако общата бройка на ежедневно починалите е що-годе същата, би трябвало да смятаме че ситуацията е 'под контрол' ? Не ли ?

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#7] от "pariah":

  Ако на ден регистират по 10 починали от КОВИД и по 750 починали по други причини, това ще ви успокои ли ?

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ан Он":

  Колега, сега ще кажеш, че излишната смъртност последните два месеца се дължи на това, че болниците се занимават със здрави болни от Ковид, нали така.
  Или няма излишна смъртност?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#10] от "pariah":

  Отговорът ми визираше тази фраза:

  > по 50-60 души на ден, умрели конкретно

  Иначе да - според данните на НСИ, седмици 42-49 на 2020 има пик на починалите, след това започва спад. Със сигурност тази повишена смъртност е свързана с КОВИД-а.

  Но в момента диксутирахме ежедневната доза пропаганда.

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#10] от "pariah":

  > че болниците се занимават със здрави болни от Ковид

  Това което аз знам е че болниците отказваха да се занимават с 'болни болни от не-Ковид болести' последните девет месеца.

  И това вече дава отражения и ще продължи да дава дългосрочно.

  Но това е извън темата на статията.

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5946 Неутрално

  Вирусът циркулира, мрат повече хора от обикновено, болниците са почти пълни, ясно е че този грип не е безобиден, но не трябва да се затваряме и изолираме на общо основание. Трябва да се намери балансът при който болниците издържат, а икономиката да движи.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1521 Весело

  Еххххх..... що не е само неделя....
  Първо, че е почивен ден и второ няма заразени ....
  ...може би защото няма изследвани ...

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 15. 15 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Натрупваше се напрежение в мен, но до днес, когато разбрах, че човешката глупост е постоянно покачваща се величина – винаги нагоре и никога надолу!

 16. 16 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#7] от "pariah":Ако на ден регистират по 10 починали от КОВИД и по 750 починали по други причини, това ще ви успокои ли ?
  —цитат от коментар 9 на Ан Он


  Ще ме успоки вдигане на мерките,най-вече отварянето на ресторантите.

 17. 17 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#10] от "pariah":

  НСИ са пуснали данните за 2020, по груба сметка са умрели над 12500 повече хора през последните два месеца на годината в сравнение с 2019, т.е. по около 200 отгоре на 300те на ден. От юли насам общият брой починали е повече от средното за периода 2015-2019, което не е малко, защото населението е намаляло, а това не е в процент, а в брой. При умиращи около 110000 на година, това е над 10% годишен ръст само за два месеца. Дано не продължи така, ако януари и февруари са като ноември и декември ще има 20% повече умрели за първите 12 месеца на пандемията.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 18. 18 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  Като дойде Локдаун #3 може и да се усетят българските шебеци че е добре да си седнат на седалищата за две-три седмици и да го приключим този въпрос.
  Доста бизнеси фалираха, не може да го влачим още едина година тоя вирус!

 19. 19 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ан Он":

  До коментар [#7] от "pariah":

  Излязоха данните на НСИ за общата смъртност и последното число никак не е добро, 2854 гибирясали. Сложили са го като 53-а седмица. След апроксимацията на данните за добавъчната смъртност (излишната смъртност аз очаквах нещо между 2600 и 2650.

  Ето я апроксимацията до 52-а седмица:

  https://ibb.co/jhwT9qD

  Сега мога да помоля китайското ми сметало да апроксимира още веднъж, но с това последно засега число нещата ще изглеждат още по зле.

  73! Go Go
 20. 20 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 798 Весело

  До коментар [#4] от "Ан Он":


  Те тия дето изпитват ужаст от такива числа и да прочетат нещо на тема осредняване, вероятността да им светне правилният светлоидиот в кратуните е леко отрицателна.

  А иначе това е прост CIC филтър състоящ се само от седем единици в конкретния случай. Филтърът изглажда грешките на листните въшки (някои ги наричат калинки, с което не съм съгласен), които са въвеждали данните в екселското филе дето не става за ядене. А защо коефициентите на филтъра са 7 е по-добре да питат някой стар евреин дето е чел талмуда.

  73! Go Go
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK