На живо

Коронавирусът в България: възстановява се плановият прием в болниците (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: възстановява се плановият прием в болниците (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал
Властите обявиха, че предстои да разрешат плановият прием и операциите в болниците след като бяха спрени през ноември като част от мерките срещу разпространението на коронавируса. С предстояща заповед на здравния министър освен това ще бъдат разрешени някои практически занимания за учениците над 4 клас и за студентите.


Здравните власти се похвалиха с добрите резултати от мерките като отчетоха, че вече оздравелите са в пъти повече от новите случаи на зараза. Засега обаче ново разхлабване на мерките не се предвижда.
Междувременно в София започна ваксинирането на медици с препарата на "Модерна", първите дози от които пристигнаха преди ден.


Продължава да спада броят на откритите нови случаи на зараза (с 22% за седмица) и на починалите от коронавирус (с 13% на седмична база), макар че за последното денонощие животът си за загубили 70 души, сочат данните в Единния информационен портал.
"Дневник" проследи на живо ситуацията с коронавируса. Вижте всички новини в хронологията.

Ваксините за третата фаза се очакват в края на февруари

Социалните работници на първа линия ще бъдат ваксинирани в третата фаза на ваксинацията, каза във Велико Търново министърът на здравеопазването проф.Костадин Ангелов, цитиран от БТА. В нея попадат хора в сектори с голямо обществено значение, затова всички ресорни министри трябва да посочат кои са желаещите техни служители от критичната инфраструктура, свързана с националната сигурност и функционирането на цялата държава, уточни той.


Ваксините за тази фаза се очаква да бъдат получени в края на февруари и началото на март.


Според министъра няма причини ваксинацията на потребителите на социалните домове за хора с умствена изостаналост да не се осъществи, защото за тези случаи има конкретни текстове в закона, а в най-скоро време ще има и указания, съвместно със социалното министерство. Проблемът беше поставен от служители в домовете, защото не винаги настанените в тях хора имат близки, а социалните работници не се чувстват компетентни да вземат такова решение. Регионалните здравни инспекции ще създават организацията за ваксиниране на потребителите в социалните домове, увери министърът.


Пред журналистите той уточни, че ако след отварянето на образователните институции и възобновяването на плановите операции, заболеваемостта продължи да пада на нива под 120 заболели на 100 хиляди души население, ще се премине към постепенно отваряне и на други обществени сфери. Към момента приоритет са образованието и здравеопазването.


САЩ ще признават от влизащите граждани тестове за COVID-19, одобрени от държавата на заминаване, съобщи пресцентърът на външното министерство. От 26 януари 2021 ч. авиокомпаниите ще приемат резултата от всеки вид тест, одобрен от държавата на заминаване. По информация на българското посолство във Вашингтон в документа резултатът трябва да бъде отразен като "NEGATIVE", "COVID-19 NOT DETECTED", "SARS-CoV-2 RNA NOT DETECTED" или "SARS-CoV-2 ANTIGEN NOT DETECTED".


Ако полетът до САЩ е директен, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди заминаването. Ако полетът е с едно или повече прекачвания (нито едно от които не е с престой, по дълъг от 24 часа) и резервацията е единна, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди първия полет.


Възстановяването след прекаран COVID-19 ще се доказва с едновременното представяне на два документа:

1. Положителен резултат от тест за инфекциозно заболяване, направен до 90 дни преди пътуването, отбелязан като "POSITIVE", "COVID-19 DETECTED", "SARS-CoV-2 RNA DETECTED" или "SARS-CoV-2 ANTIGEN DETECTED";
2. Подписано становище от лекар или медицинско заведение, с техните имена, адрес и телефонен номер, потвърждаващо, че конкретното лице е излекувано.

Резултатите от теста или документите за прекаран COVID-19 се представят на служителите на авиокомпанията на хартиен или електронен носител. Идентификационните данни на пътника в документа му за пътуване трябва да съвпадат с данните от теста.


От новото изискване са освободени пътниците до 2-годишна възраст, членовете на въздушните екипажи, служителите на правоохранителните органи или армията, при изпълнение на техните функции.
При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на България в САЩ на телефони 1 (202)387-0174; 1 (202) 387-5770.

Посланикът на Кралство Белгия Фредерик Морис, президентът на Клуб "Белгия – България – Люксембург" Кристоф Де Мил и членове на управителния съвет на сдружението връчиха днес 44 хил. лв. дарение на болница "Св. Мина" в Пловдив. С парите ще се създаде система за кислородна терапия на болните. С преструктурирането и преоборудването на болницата там ще могат да бъдат приети между 90 и 150 пациенти с COVID-19. Дарението приеха кметът на Пловдив Здравко Димитрови директорът на болницата проф. Петър Петров.

Пазарът на труда ще се подкрепи с 83 млн. лв. от бюджета

За активна политика на пазара на труда през тази година ще бъдат заделени 83 млн. лв. от бюджета, което е с 10 млн. лева повече в сравнение с 2020 г., съобщава БНР. В плана е заложено увеличение на възнагражденията на включените в различните програми и обучения безработни. Предстои планът да бъде одобрен от Министерския съвет.


Преди ден НСИ обяви данни, от които се видя, че има драстичен ръст на регистрираните безработни през първата работна седмица на Новата година. Тогава регистриралите се в бюрата по труда са 15 700 души, а започналите работа са през същия период са пет пъти по-малко - едва 3300 души.

Очакванията са през 2021 година при липса на рязко влошаване на стопанската конюнктура да се осигури заетост със средства от държавния бюджет на 14 495 безработни и обучение на 11 599. Във връзка с увеличението на минималната работна заплата от първи януари тази година се увеличава и размерът на субсидираното трудово възнаграждение на включените в програми безработни - 650 лв. при пълен работен ден, допълва радиото.

Сърбия не иска вече негативен PCR тест от българи

Сърбия отмени изискването за предоставяне на отрицателен резултат от ПСР тест за влизащите от България граждани. По информация на българското посолство в Белград мярката е в сила от днес, 14 януари 2021 г., съобщи Министерството на външните работи.


Ограниченията за влизане на територията на Сърбия отпадат също за влизащите от Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора.


При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Белград на следните телефони: 381 11 36 13 980; 381 11 36 13 990. Дежурни телефони в извънработно време: 381 11 3613980; 0381 11 36 13990.

Вече близо 50% от медиците искали да се ваксинират

Вече близо половината от работещите в лечебните заведения лекари и медицински сестри желаят да се ваксинират, а в началото само 33% искаха, обяви здравният министър Костадин Ангелов по време на традиционния брифинг, свързан с коронавируса. Обясни, че целта е и сред медиците както и за цялото общество да се достигне процент на ваксинирани от 70%, при което се смята, че може да се изгради стаден имунитет.


В отговор на въпрос за ваксинирането на ангажираните с изборите, министърът обяви, че ваксинирането е доброволно и освен това препоръката е усилието да е към тези, които ще се занимават с мобилните урни, тъй като те ще контактуват с болни и с хора под карантина. Призова политиците да не експлоатират темата за ваксините за предизборни цели.


Повече за мерките и ваксините четете тук.

Ще бъде възстановен плановият прием в болниците

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че в петък ще издаде заповед, в която ще се разреши плановият прием и операциите в болниците. Очаква се разрешението да важи от понеделник като пациентите задължително ще бъдат тествани с бърз тест преди прием и това за тях ще е безплатно.
В заповедта, която предстои да излезе, ще бъде разрешено, с определен списък, връщането на практическите занимания в училищата и университети, които не могат да се проведат онлайн.


Министърът обяви още, че по случая с ваксинирането на общински съветници от Сандански е получил доклада от проверката и не вижда нарушения, които да налагат санкции в РЗИ, но смята, че е имало време неупотребените ваксини да бъдат върнати. Той обаче би уволнил директора на болницата за нарушение на плана за ваксинации. Член на неговото семейство също е сред ваксинираните в нарушение. Ангелов обаче отбеляза, че болницата е общинска и не може да се меси.


Повече четете тук.


Коронавирусът в България: възстановява се плановият прием в болниците (хронология)

© Юлия Лазарова

Здравните власти дават редовната си пресконференция

Кантарджиев: Ваксинирането в България е колкото в Холандия

Критикари много се изказаха, а с вчерашна дата ваксините, поставени в България, са сравними с броя във Финландия, Чехия, Холандия, обяви пред БНТ Тодор Кантарджиев, член на Националния оперативен щаб. Допълни, че в България са имунизирани 2 на 1000 души, а в Румъния - 4.


Съобщи, че взета кръв от ваксинирани с "Пфайзер" и "Модерна" убива новата генетична линия на вируса, установена във Великобритания, а пък двете компании имали готовност да си променят производството в рамките на 2 месеца. Каза, че очакващата одобрение ваксина на "Астра Зенека" не дава толкова висок процент имунен отговор като двете одобрени и затова се очаква да бъде комбинирана с руската "Спутник В" като не разясни в какво се очаква да се състои комбинацията.


Ако си купиш много олио, може да граняса. Същото е и с ваксините.


Тодор Кантарджиев,

Център по заразни и паразитни болести


Коментарът му е в отговор на въпрос дали има държави, които се презапасяват с ваксини.

Акушерка е първата ваксинирана с "Модерна"

Акушерка от Университетска акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" е първата ваксинира с "Модерна". Процедурата стана пред медиите тази сутрин след като вчера пристигнаха първите такива ваксини.


Коронавирусът в България: възстановява се плановият прием в болниците (хронология)

© Юлия Лазарова

Заболеваемостта спада до 135 на 100 хил. души

Мерките сработиха и това се вижда в данните за заболеваемостта, която към 13 януари е 135 на 100 хил. души в България, обяви пред БНТ Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. "Значи Нова година добре сме изкарали, чакам тази седмица да видя ефекта от Ивановден и Йордановден", допълни той. Посочи, че десет дни след отварянето на детските градини и връщането на малките ученици в клас също не се вижда ръст на заболелите.
Препоръча все пак на всеки 20 минути класните стаи да се проветряват за 1-2 минути, а хората да продължат да носят маски на закрито и да се въздържат от събиране. Обяви, че засега не се предвижда да бъдат отворени заведенията, където опасността от зараза е голяма, а за моловете ще се вземе решение след края на месеца.


Коронавирусът в България: възстановява се плановият прием в болниците (хронология)

© Юлия Лазарова

Започва ваксинирането с "Модерна"

За днес е насрочена първата имунизация с ваксината срещу COVID-19, произведена от американската компания "Модерна". Това ще стане в Университетска акушеро-гинекологична болница "Майчин дом". Първата пратка с 2400 дози от ваксината пристигна вчера и с нея ще има имунизирани само в София заради малкото количество. За момента това е вторият одобрен подобен продукт за прилагане в страните от ЕС. Другата ваксина е на "Пфайзер"/"Бионтех" и с него започна имунизацията в България.


Следващата доставка ще е на 25 януари, като се чакат още 4 хил. дози. Тогава ваксината ще бъде разпратена и по регионалните здравни инспекции в страната.


Коронавирусът в България: възстановява се плановият прием в болниците (хронология)

© Георги Кожухаров

Остава висок броят на починалите

Продължава да спада броят на откритите нови случаи на зараза (с 22% за седмица) и на починалите от коронавирус (с 13% на седмична база), макар че за последното денонощие животът си за загубили 70 души, сочат данните в Единния информационен портал.


Установените нови случаи на зараза са 535 при направени 7 570 теста или процентът положителни е 7.06. Така активните случаи на зараза, известни на властите, са 58 425.


С 42% за седмица нарастват излекуваните като за последното денонощие за такива се смятат 3094 души.


Продължава да спада и броят на настанените в болница - до 3 681, в интензивни отделения са 348 души.


Ваксинирани са още 1 258 души, с което общият им брой става 17 038.


Данните в графики вижте тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Докато в интензивните отделения не останат под 100 души броят на починалите ще е висок.
  Лошото е, че по света и особено в САЩ, ОК и Германия броят на починалите ужасяващо расте.

 2. 2 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 234 Любопитно

  Докато в интензивните отделения не останат под 100 души броят на починалите ще е висок.Лошото е, че по света и особено в САЩ, ОК и Германия броят на починалите ужасяващо расте.
  —цитат от коментар 1 на Да вярваме на истината


  Колко ужасяващо?🐵

  Много съм прост
 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4835 Любопитно

  "Следващата доставка ще е на 25 януари, като се чакат още 4 хил. дози."

  Някой се подиграва с България, 6400 дози доставени за цял месец? Това става точно както с Файзер. За някой има, но не за всички....Бг е от втората категория...

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Ние и преди короната си се топяхме толкова бързо, но сега.....

 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Какво става с ваксините? За 17 дни са ваксинирани 17000 човека.
  С този темп ваксинацията е излишна.
  Май пак парите са окрадени и не са стигнали до където трябва?

 6. 6 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1352 Весело

  До коментар [#5] от "yavooor": Ти май не гледаш и слушаш какво казва баце? Ваксинирането върви по план,малко ли са 17 к?)))

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#2] от "Шакир Зулов":

  Ами в ОК минават 1500 на ден гледам. Двойно в рамките на седмица.

 8. 8 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Напук умират и развалят статистиката.

 9. 9 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Тази висока смъртност говори само за едно : статистиката за новите случаи които ни подава Щаба не е реална и случаите в действителност са много повече. Освен друго така ни баламосват и за "ефективността" на мерките.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4350 Неутрално

  При нови 26 медицински лица е констатирана коронавирусна инфекция, и това при положение, че медицинските служители се ваксинират ударно от първия ден на започналото ваксиниране?! Общият брой заразени сред тях е 9 220 лица.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Представям си как нашите ганьовци са гледали опулени по време на преговорите за дозите в Комисията. Най-вероятно са си чоплили носовете и са кимали, докато са се обсъждали разпределнията.

 12. 12 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 234 Любопитно

  При нови 26 медицински лица е констатирана коронавирусна инфекция, и това при положение, че медицинските служители се ваксинират ударно от първия ден на започналото ваксиниране?! Общият брой заразени сред тях е 9 220 лица.
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf


  Медицинските служители НЕ СЕ ваксинират ударно!Все пак повечето от тях са учили медицина.🐵

  Много съм прост
 13. 13 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Лошото е, че по света и особено в САЩ, ОК и Германия броят на починалите ужасяващо расте.
  —цитат от коментар 1 на Да вярваме на истината

  По новините разните му там министри, НОЩ-ни калинки и лично Баце обясняват, как нещата се нормализират, и малко след това започват новините от света с данни, колко зле са германци, американци и англичани.
  А България е малко зад UK, по-напред от САЩ и много по-напред от Германия в тъжната статистика на починали от коронавируса.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2535 Весело

  До коментар [#5] от "yavooor":

  "За 17 дни са ваксинирани 17000 човека."
  За 17 дни е поставена първата доза на 17000 човека. За последния ден са 1666 души. Само след четири дни "боцкането" ще се удвои.
  И няма нужда да се бърза - след три месеца, сиреч след 100 хилядната ваксинация, ще е ясно дали има смисъл, опс имунитет, или ще се купува нова ваксина.

 15. 15 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Дайте и смъртноста от ифаркти и инсулти за да видим някаква тенденция.
  А Грип А и Грип В тази година не са взели нито една жертва според статистиката. Просто са изжезнали.

 16. 16 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Е висок..колко да е висок? 70 на фона на 150 по време на пика. Не че 70 човека са малко, но такова е положението за съжаление

 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5802 Неутрално

  Мре се, но не яко.
  Обаче, електорат се губи...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Мре се, но не яко. Обаче, електорат се губи...
  —цитат от коментар 17 на Незнайко в Слънчевия град


  Горе доле по 300 човека на ден.Останалото е стъкмяване на статистиката.🐵

  Много съм прост
 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4350 Неутрално

  "Лекари вече ще могат да обменят протоколи за болнично лечение на Covid-19 в новосъздадена платформа. Виртуалното пространство за обмен на лекарски мнения се създава по идея на Българската болнична асоциация.
  Платформата е пусната в действие в началото на седмицата. Потребители могат да бъдат единствено лекари. Непрофесионалисти няма да могат да се четат протоколите, защото това наистина крие доста рискове, посочи пред БНР Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

  В момента тече регистрация на лекарите, които вече ще могат да се възползват от бърза връзка за консултации помежду си.

  Темите са разделени в зависимост от това пациентите с какви усложнения са или с какви придружаващи заболявания и там да споделят свои проблеми или да питат колегите си за възможни решения, възможно усложнено протичане на болестта.

  „Вирусът продължава да ни изненадва. В момента всяка информация, споделена от колеги, особено имайки предвид, че има болници, в които функционират ограничен брой медицински специалисти, ще им бъде много полезно да видят опита на големите болници, където се лекуват по-голям брой хора. Не всеки се сблъсква с всяко едно усложнение многократно“, подчерта Димитрова.

  Не изключваме след облекчаването на мерките или освобождаването им да има нова вълна. Не можем да бъдем сигурни каква ще бъде картината в следващите два-три месеца, коментира още Свилена Димитрова в предаването „Преди всички“по "Хоризонт"."  По-добре късно, отколкото никога...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 234 Любопитно

  Дотук мнения само от тъпи смотани хейтъри. Ясно е защо вече само такива си четат форума..... Явно вкъщи са ги натирили в десета глуха....
  —цитат от коментар 20 на lig35561597


  А ти....,кво дириш тука?
  Тук сме се събрали експерти,за да дискутираме сериозно световната пандемия.🐵

  Много съм прост
 22. 22 Профил на vucoff
  vucoff
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Това, че спада заболяемостта е добре, нали?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3112 Неутрално

  До коментар [#21] от "Шакир Зулов":

  > Тук сме се събрали експерти,за да дискутираме сериозно

  Какви са правилата за прием ? Искам да кандидатствам, да се включа и аз в дискусията.

  કટાક્ષ
 25. 25 Профил на честита промяна
  честита промяна
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  за момента не сме достигнали 0.5%, с това темпо докато ваксинираме всички, първите ще са починали от естествена смърт.

 26. 26 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2532 Любопитно

  До коментар [#3] от "padrino":

  Имаш ли данни за останалите страни от ЕС, колко ваксини са получили до сега, какъв е хармонограма им за ваксиниране, колко са ваксинирали и т.н. с които да сравняваш и да правиш изводи за България? Или по инерция попържаш все що е бугарско? Не се заяждам, интересно ми е, защото почти всеки твой коментар под ваксините е крайно отрицателен и насаждащ (дали съзнателно или не) чувството за безизходица в Бг. А данните са общодостъпни.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 27. 27 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Тук има един герберски трол, който има 100 различни регистрации, и всеки ден се*е, та не се спира, по темата Ковид. За коврата Шакира от племето Зулу говоря. Та тая селска лелка се прави на много остроумна, бъзика се с нещастието на хората и умрелите официално над 8 хил. българи, а най-вероятно над 20 хил. заради необяснимото несъответствие от 15 хил. починали повече от нормалното през 2020 г. Пълен човешки отпадък е тая Шакира от племето Зулу, долен екскремент, заслужаващ единствено да се отече в канала. А като се добави и че е герберски трол, тази съдба е най-хубавото нещо, което може да се случи в невзрачния му и непотребен животец. Само едно ми е интересно - след като Тиквата се хвали постоянно как "умно" управлявал кризата, защото личните му тролове проявяват такова неподчинение? Да не се окаже, че скоро ще изпадне от хранилката за 8 стотинки на пост Шакира от племето Зулу? Мъко герберска, тролска...

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 28. 28 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#22] от "vucoff":

  Ако може да се вярва на статистиката - за народа е добра новина, но за управляващата градина с 240 зарзавата, не съвсем. Ще трябва да се пънат и да търсят и от пиле мляко, за да не разхлабват мерките, че много им се усладиха. Е, безработните се увеличават постоянно и има няколко милиарда замразени кредити, ама за това не им пука на божествените зарзавати.

 29. 29 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Изглежда мерките са били закъсняли. Трябвало е да се въведат на 19 Октомври, когто за първи път са отчетени над хиляда нови случая за ден.

 30. 30 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2532 Любопитно

  До коментар [#28] от "shymi":

  А защо е добре за управляващите да са затегнати мерките и да има хиляди безработни? Може ли да ни разясните? Благодаря.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 31. 31 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1039 Гневно

  Критикари се били изказали.
  На критикарите сте им затворили бизнеса, ще се изказват не, ами ще ви търсят и сметка!

 32. 32 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#30] от "DDR":

  Щото е тъпа и не разбира.

 33. 33 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Когато някой лъже и маже, рано или късно си проличава ясно. Проф. Кантарджиев не е от тях - от началото на епидемията абсолютно директно си казва това, което медицината казва по въпросите (доколкото са известни към съответния момент). Второ - и при мерките (отговорност на правителството, защото крайната дума по тях винаги е политическо решение) не можем да имаме кой знае какви претенции. В края на краищата се движим около средата между крайностите по мерките. Затова и Борисов се хвали като папуняк (толкова е и капацитетът му).

  Другаде са големите прегрешения на Борисов:
  От десетилетия зле управлявана здравна система. На ниво МОДЕЛ. При десетилетия трупани проблеми, през ноември - декември се сринахме. И умряха много повече хора, отколкото би могло при навреме предприети реформи. Нищо не е направил ГЕРБ за цяло десетилетие. В резултат - рекорди по смъртност. А реформи (отдавна изтъркана дума) няма, поради: страх и некомпетентност. Запазените марки на Баце ви.

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  До коментар [#3] от "padrino":

  " Някой се подиграва с България, 6400 дози доставени за цял месец? Това става точно както с Файзер. За някой има, но не за всички....Бг е от втората категория..."

  Не може да се сърдим на света, освен на себе си ! С днешната власт начело на държавата, ние не се класираме никъде, освен в категорията " превзетата държава"......

 35. 35 Профил на F
  F
  Рейтинг: 36 Весело

  "Ако си купиш много олио, може да граняса. Същото е и с ваксините"

  Как да нямаш доверие в действията на тези тежки професионалисти след това научно обяснение.

 36. 36 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Докато в интензивните отделения не останат под 100 души броят на починалите ще е висок.Лошото е, че по света и особено в САЩ, ОК и Германия броят на починалите ужасяващо расте.
  —цитат от коментар 1 на Да вярваме на истината


  Защото ходят по дискотеки и не вярват!
  Помните ли случка от Тръмпова Америка?

  Минеаполис , заразен с Корона - Джордж Флойд , пиян и надрусан , обикаля без маска , без карантина и заразява!

  А теа го издигат за знаме!
  Ми как няма да има Пандемия?

 37. 37 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Тази висока смъртност говори само за едно : статистиката за новите случаи които ни подава Щаба не е реална и случаите в действителност са много повече. Освен друго така ни баламосват и за "ефективността" на мерките.
  —цитат от коментар 9 на SoloV


  Случаите са от 10 до 20 пъти повече.
  Поне 100 пъти го казаха.

  И Витанов от НОЩ , и много други..

 38. 38 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#37] от "simChо":

  Доколкото си спомням, Витанов обяви, че хващаме 2 от 11. Което означава, че над милион българи са изкарали вируса към момента. Според обясненията на Кантарджиев, на всеки един заразен, други трима развиват имунитет към него заради срещата си. Това означава, че към момента близо 5 млн. българи са били или болни, или са се срещали отблизо с вируса. При население от 6.9 млн. е нормално вече епидемията да започне да стихва по естествен начин, защото просто няма повече съчки за горене, както говореше оня малоумник Мангъра. Браво на Боко, толкова добре управляваше кризата, че с цената на 8500 официални и вероятно около 25 хил неофициални жертви, "прекара" страната през пандемията... Тъпак!

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 39. 39 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#37] от "simChо":
  Определението "тъпак" е за Боко Тиквата, само да отбележа.

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 40. 40 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#38] от "...And justice for all":

  Глупости.Ако се хващат един от шест с короната,това значи 1.2 милиона изкарали болестта и развили антитела.А що касае смъртността,в останалите европейски страни положението не е много по добро,пък тях не ги управлява Боко.

 41. 41 Профил на F
  F
  Рейтинг: 36 Весело

  Понеже е пълно с "критикари" искам да допълня статистиките с още малко данни:

  - България е на последните места в Европа по брой поставени ваксини на 100,000 души
  - България е на последните места в Европа по брой направени тестове на 100,000 души
  - България е на първите места в Европа по брой смъртни случаи на 100,000 души
  - България е на първо места в Европа по брой случаи с фатален край

  След тези неоспорим успехи е редно "критикари" да замълчат.

 42. 42 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#30] от "DDR":

  Извинявам се - не съм си пил първото кафе и не пиша напълно каквото мисля.

  Напълно съм против затягането и дори оставането на мерките в сегашното им състояние. Безработицата расте, масово се пропускат профилактични прегледи, които могат да спасят доста животи, хората изтрещяват затворени, а обучението на ученици и студенти се е сгромолясало(не че беше перфектно, но в момента всичко е доста по-кафяво). На всичкото отгоре правителството отказва да даде някакви конкретни цифри, спрямо които се вземат решения за затягане/разхлабване, което допълнително внушава, че всичко е на автопилот и зависи изцяло кой с коя част първо е станал от леглото.

 43. 43 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#40] от "uvtest":

  Ами аз какво казвам, г-н анализатор? Цитирам се: "Над 1 млн. са изкарали болестта до момента". Отделно, че Кантарджиев каза, че на всеки един преболедлувал вируса, независимо симптомно или безсимптомно, други трима развиват имунитет към гняста, защото са се срещнали с нея косвено. Това означава, че на сметка от 1.2 млн. преболедували, други 3.6 млн. изграждат пасивен имунитет. Това прави общо 4.8 млн. Плюс тук-таме някакви флуктуации, можем да закръглим цифрата на 5 млн. При население от 6.9 млн., ние вече на практика сме постигнали стадния имунитет заради дивото протичане на вируса у нас есента. Друг е въпросът доколко този пасивен имунитет при "срещалите" вируса е адекватен и ще ги предпази и за в бъдеще от заразата. Иначе на Кантарджиев определено може да се вярва, човекът е вирусолог и епидемиолог, именно такъв човек е наясно как се развива една епидемия. Но се даде думата на всякакви малоумници, а специалисти като него бяха осмивани заради по-цветистия им език и, наистина, откачените му реакции по едно време.

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 44. 44 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ан Он":

  Нали искахте данни за средната възраст на починалите. Има го в брифинга - за днес 72 години.

 45. 45 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#37] от "simChо": Определението "тъпак" е за Боко Тиквата, само да отбележа.
  —цитат от коментар 39 на ...And justice for all


  Добре, че се уточняваш - нека се знае!

 46. 46 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Според обясненията на Кантарджиев, на всеки един заразен, други трима развиват имунитет към него заради срещата си.
  —цитат от коментар 38 на ...And justice for all


  Които обяснения, са доста чудати , нали си съгласен?

  Иначе, ако над милион са го изкарали леко, или безсимптомно - това означава само едно - мерките взети още в началото - изкъртване на пейки и затваряне на паркове и планини , КПП дето да допускат само хора с Бележка от Работодател и Декларация , всякакви блокади на Банско - работят!

 47. 47 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Средна смъртност от коронавурус (на 1 милион души) от началото на епидемията:

  България и съседите ѝ:

  Македония - 1275
  България - 1206
  Румъния - 885
  Гърция - 515
  Сърбия - 420
  Турция - 275

  Смъртността в България е 2 пъти по-висока от Гърция и 3 пъти по-висока от Сърбия.

 48. 48 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Положението в България към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  151.991 приключени случая
  143.642 оздравели (95%)
  8349 починали (5%)

 49. 49 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3112 Неутрално

  До коментар [#44] от "Patsis":

  >Има го в брифинга - за днес 72 години.

  Ако приемем че е вярно (*), това означава че в България средната възраст на починалите с (зачислени към) КОВИД е малко под средната продължителност на живота.

  (*) по исторически причини приемам с голямо доза съмнение всички данни с източник БГ НОЩ и производните щабни институции

  કટાક્ષ
 50. 50 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3112 Неутрално

  До коментар [#47] от "xkoleva":

  > Средна смъртност от коронавурус

  Колежке дайте и една справка примерно за инфарктите.

  Да видим там как се справяме спрямо съседите.

  કટાક્ષ
 51. 51 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  , други трима развиват имунитет към гняста, защото са се срещнали с нея косвено
  —цитат от коментар 43 на ...And justice for all


  Няма такова нещо ,като "косвена среща с вируса ". Пътят е един,вирусът влиза в човека,заразява го,имунната му система започва да се бори.По голямата част от хората изкарват боледуването безсимптомно или с много леки такива.Това са случаите които не се откриват,защото тези хора не се изследват.Други го карат по тежко и тях ги хваща статистиката.И едните и другите развиват антитела.Или до тук,около 1.2 милиона са придобили имунитет.

 52. 52 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Е-х,Сандански ,Сандански...Как да го уволни човека Общинският съвет,като умно ги е ваксинирал много от тях...КОТИЛОТО се възпроизвежда и на провинциално ниво..нищо ново...

 53. 53 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Тази висока смъртност говори само за едно : статистиката за новите случаи които ни подава Щаба не е реална и случаите в действителност са много повече. Освен друго така ни баламосват и за "ефективността" на мерките.
  —цитат от коментар 9 на SoloV


  Има резон и подкрепям мнението.

 54. 54 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3112 Неутрално

  До коментар [#51] от "uvtest":

  > Или до тук,около 1.2 милиона са придобили имунитет.

  Или 3.7 милиона. Или 0.8 милиона. Или 5.3 милиона.

  કટાક્ષ
 55. 55 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Но пък смъртността е все тъй висока?! Как тъй

 56. 56 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2943 Любопитно

  Признавам, че прочетох само половината коментари. И ми се яви следната картинка.
  Над половината не вярват на изнесените данни. Много не вярват на ваксините, което не им пречи да искат много ваксини. Трети правят лотарийни предположения:
  "Или до тук,около 1.2 милиона са придобили имунитет. Или 3.7 милиона. Или 0.8 милиона. Или 5.3 милиона."
  Какво коментирате, като никакви числа не се приемат за верни?

  Еретик
 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  "Остава висок броят на починалите"
  Това е най-важния показател. Като намалее той, овладяли са кризата.

 58. 58 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Признавам, че прочетох само половината коментари. И ми се яви следната картинка. Над половината не вярват на изнесените данни.
  Много не вярват на ваксините, което не им пречи да искат много ваксини. Трети правят лотарийни предположения: "Или до тук,около 1.2 милиона са придобили имунитет. Или 3.7 милиона. Или 0.8 милиона. Или 5.3 милиона." Какво коментирате, като никакви числа не се приемат за верни?
  —цитат от коментар 56 на Костадин Иванов


  А кои числа са точните?

  Проф. Витанов от НОЩ обясняваше (на страниците на "Дневник", между другото) обясняваше , как основната маса заразени и оздравели, въобще не се хващат от системата ..
  Той беше извел следното съотношение 1:8 .. хванати с тест/нехванати с тест ..

  Ако това е абсолютната точност - значи просто да вярваме и да умножаваме по 8!

  Ако обаче, не е 8, а е 8.3 ???
  Или 8.5??

  Или 7.84??

  КОЕ Е ТОГАВА ЧИСЛОТО???
  Та не става дума за принципно невярване, а за доуточняване ..

  Иначе за ваксините си прав - мнозина искат да всеят неверие в Мерките на НОЩ и тяхната ефективност .. и правят плитка пропаганда, как било безкрай опасно, как само ваксините, щели били да стабилизират дереджето ..

 59. 59 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Но пък смъртността е все тъй висока?! Как тъй
  —цитат от коментар 55 на head_hunter


  Не се спазват Мерките ..
  Има нелегални дискотеки и онеа ходят тайно ..

 60. 60 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5541 Неутрално

  Ще бъде възстановен плановият прием в болниците
  ________________________________________

  Ако чакащите за планови операции не са се споминали, ще ги планират отново, ама чакането ще е доста голямо!

 61. 61 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5541 Неутрално

  Дайте и смъртноста от ифаркти и инсулти за да видим някаква тенденция.А Грип А и Грип В тази година не са взели нито една жертва според статистиката. Просто са изжезнали.
  —цитат от коментар 15 на pitanka_3


  Грипа не е изчезнал, просто ги броят като починали от Ковид-19!

 62. 62 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1433 Весело

  Ангелов, блокирайте Банско за две седмици за да намалите смъртността! Това проработи като мярка миналата пролет, ще проработи и сега! Вервай ми! ... :-)

 63. 63 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Понеже го изкарах Ковид и аз мога да кажа сравнително леко , но 10 дена още нямам обоняние. Има хора които са заразени и не съобщават отделно в Аптеки се продават тестове и има такива които си правят и да е положителен не го отчитат. Та болните са много повече

 64. 64 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4229 Весело

  До коментар [#51] от "uvtest":

  Или до тук,около 1.2 милиона са придобили имунитет.

  И аз съм от тях - преди час си видях резултатите от теста! Ура! Шапка на тояга!

 65. 65 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#1] от "Да вярваме на истината":

  Интересно как в Германия при пълен локдаун от началото на декември ковид стигна рекорди? Нали уж затварянията щяха да спрат заразяванията. Или и германците не са дисциплинирани Хаха. Както е казал Гьоринг може да мамиш малко хора, дълго време или много хора кратко. Но няма как да измамиш много хора дълго. Хората спряха да вярват на глупости те ви. Ясно че искат да ги ваксинират уж диброволно., но далеч не съвсем.

 66. 66 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#42] от "shymi":
  Решенията на правителството са хаотични защото им нареждат отвън всичко. Те не взимат нито едно важно решение. Затова Боко говори едно ама след няколко часа прави друго. Просто той говори това което мисли ама прави това което му кажат.

 67. 67 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2792 Весело

  """"'последното денонощие животът си за загубили 70 души, сочат данните в Единния информационен портал.""""" Колко не са починали от Ковид е въпроса???? ...... Само тея дето са от пътни произшествия май?

 68. 68 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  А България е малко зад UK, по-напред от САЩ и много по-напред от Германия в тъжната статистика на починали от коронавируса.
  —цитат от коментар 13 на Yotce


  За Германия е ясно. че отчита за починали от коронавирус само хора без хронични заболявания, тоест само 10% от починалите с коронавирус.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 69. 69 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Какво става с ваксините? За 17 дни са ваксинирани 17000 човека.С този темп ваксинацията е излишна.Май пак парите са окрадени и не са стигнали до където трябва?
  —цитат от коментар 5 на yavooor


  Много ви е страх да не би да се откраднат някакви пари и вие да не участвата веее! Умирате ди от злоба и завист!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 70. 70 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 34 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Имунитет не се придобива за една седмица, а след три седмици ефикасността на ваксината на Бионтех е около 70%, след 4 седмици е вече обещаните 95%. Според официални бразилски източници ефикасността на китайската ваксина, която се поставя там, е малко над 50%. В Австралия изказват мнения за отказ от "класическата" ваксина на Оксфорд и Астра-Зенека поради сравнително ниската й ефективност - малко над 70%.

 71. 71 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1211 Весело

  "вече близо 50% от медиците искали да се ваксинират"- Тия май са ползвали изборните списъци с мъртвите души та да доглавят 50%.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 72. 72 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  И една новина от Турция. Днес Ердоан се ваксинирал с...Sinovac Biotech, китайска ваксина.
  Близо 50% е шансът да изкара леко болестта. Споменавам 50%, защото в Бразилия са установили, че ефективността на тази китайска ваксина е 50.4%, доста по-ниско от заявената.

 73. 73 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "Ваксините за тази фаза се очаква да бъдат получени в края на февруари и началото на март."

  Прекъсваме ваксинацията за повече от месец!
  Защо? Негодници!

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  И след колко години ще бъдем всички ваксинирани?

 75. 75 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1386 Разстроено

  Затова избирателните списъци трябва да се направят преди да са измрели избирателите. :(

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK