Община Варна затъна в оправдания за замърсяване с над 3 млн. куб. м. токсични води (допълнена)

Христо Иванов, зам.-кмет на Варна

© Александър Тодоров

Христо Иванов, зам.-кмет на ВарнаНа 7 януари т.г. "Дневник" изпрати до Община Варна въпроси във връзка с инцидент с кнализационния тръбопровод във Варненското езеро от 2014 - 2015 г. Местната администрация предпочете да даде отговорите на спешно свикан брифинг. След това - ден по-късно, те бяха изпратени и до "Дневник". Можете да се запознаете с тях в края на този текст.


Ремонтът на скъсания канализационен тръбопровод през Варненското езеро е временно спрян, заради проблеми с проекта за удълбочаването на водния път, минаващ през него, на стойност 350 млн. лв. Това съобщи вчера зам. кметът на града Христо Иванов. Брифингът, който свика спешно, беше провокиран от поредните медийни публикации за премълчаната авария с тръбата от 2019 г. В началото на тази седмица стана публичен фактът, че още през 2014 - 2015 г. в Община Варна са знаели, че тя е "бомба със закъснител", но не са направили нищо, за да предотвратят мащабното замърсяване от лятото на 2019 г. Като последица от нея в езерото се изляха над 3 млн. куб. м.


Какво се е случило през 2014 - 2015 г. - тук
силно токсични фекални води.


Казаното на брифинга, даден от Иванов, не само не опроверга публикациите в "Дневник" и специализирания електронен портал Maritime.bg, но даде и повод и за нови съмнения за манипулация на фактите около аварията.


Според зам.- кмета на Варна след ремонта през лятото на м.г. прекъснатият тръбопровод е бил отново оставен открит и незащитен на езерното дъно. Причината за това била, че траншеята за заравянето му можела да бъде прокопана едва след удълбочаването на езерото, предприето от правителството с бюджет от 350 млн. лв. Проектът в момента бил спрян, тъй като имало проблем със състава на земната маса на дъното, която не можело да бъде прокопана.


Този отговор обаче поставя


нов тежък въпрос


Ако четири специализирани кораба на руската компания "Гидрострой" , наета за удълбочаване на езерото, не са в състояние да разкопаят дъното на езерото, как това е било постигнато, както се твърди, при строежа на тръбата през 2009 - 2011 г. За целта тогава е била използвана плаваща смукачка, използваща силна струя вода, установи "Дневник".


Христо Иванов потвърди информацията, че на 6 юли 2015 г. кораб плаващ под флага на Антигуа и Барбуда действително е пуснал аварийно котва в езерото, при което е закачил тръбопровода. На въпроса, как е било възможно това, ако той действително е бил закопан на 3 м. зам.- кметът на Варна даде изненадващ отговор. Това се случило, тъй като открити били само първите 100 м. от три километровия тръбопровод, но именно там паднала котвата. Иванов не обясни


как корабът е доближил брега на толкова късо разстояние


без да заседне в плитчината.


След това заместникът на варненският кмет Иван Портних обясни, че Община Варна не е знаела за подадена до ДНСК информация още през 2014 г. за това, че тръбопроводът не е вкопан по цялата си дължина под дъното. И в този случай Иванов не можа да обясни как това е било възможно, при положение, че


местната администрация е собственик на тръбата.


Тя е изградена като част от по-голям проект за подобряване на водния цикъл на Варна на стойност 5 млн. евро без ДДС. Около 75% от тях са финансиране от Европейския съюз по програма ИСПА. Изпълнението започва през 2009 г. и след серия перипетии, закъснения и удължавания завършва през декември 2011 г. Според проектната документация тръбата е трябвало да бъде положена най-малко на 3 метра под езерното дъно. Но всички огледи, както и сонарните снимки от обследването му, направени през 2014 г. и след аварията през м.г. показаха, че това не е било направено.


Всичко за замърсяването и причините, довели до него - тук.
Какви въпроси изплуваха от мътното дъно на Варненското езеро - тук.
За "скритите работи" във Варненското езеро - тук.


Отговори на Община Варна:


Инцидентът с котвата е бил извън фарватера на канал 1 в северна посока и извън зоната, където по-късно става аварийно прекъсване на тръбопровода. Категорично не отговаря на истината информацията, че канализационната тръба е била засегната от котвата на същото място, където по-късно става аварията. Това е документирано с подводен видеозапис, извършен при оглед на 21.07.2015 г. Тогава е обследван участък от 100 метра, който е бил видима част от тръбата, около мястото, където е останала котвата. Установено е било, че има надирания по тръбата, но тя е здрава и няма технически нарушения по нея. Това бе ясно обяснено още на 27 май 2020 г., по време на пресконференция край Варненското езеро, когато инж. Христо Николов, главен инженер на "Хидроремонт ИГТ", обясни пред журналисти, че котвата е на друго място, извън фарватера и че не е причинила аварията.


При водолазния оглед е било установено, че няма повреда или скъсване на тръбата и нарушаване на канализационната система. Не е било установена промяна от нормалното експлоатационно състояние на системата до аварията през 2019 г.


На 17.07.2015 г. Община Варна е уведомила Морска администрация - Варна, че предявява имуществени претенции към корабопритежателя "Максал рейз" и към корабния агент "Акватранс" ООД, за евентуални нанесени вреди на съоръжението. Мотивите са, че ще бъдат необходими средства за отстраняване на котвата или за поправяне на евентуални вреди върху съоръжението. Със Заповед № В-З-100/17.07.2015 г. на Агенция "Морска администрация" корабът е задържан. След извършения оглед на 21.07.2015 г. възложен от ВиК, в който се констатира, че няма скъсване на тръбата, е представено писмо от "БРИТ глобал спешълити" за разбирателство, чрез което се обезпечава отговорност за нанесени вреди и е издадена заповед В-З-106/21.07.2015 г. за освобождаване на кораба.


Тъй като инцидентът с котвата е бил извън фарватера и извън зоната, където по-късно става аварийно прекъсване на тръбопровода, Община Варна е уведомила през юни 2020г. "БРИТ глобал спешълити", че ще се предприеме действия по изваждане на аварийно отдадената котва и веригата. За целта месец по-рано - през май, бе сключен договор за изваждането им. Не е получен отговор от "БРИТ глобал спешълити". През месец юли 2020г. е извършено изваждане на аварийно отдадената котва и верига, като стойността на извършените дейности е в размер на 26 928.65 лева с ДДС. На 16.07.2020г. е представена искова молба до Окръжен съд- Варна за възстановяване на направените разходи, които за Община Варна, както и за водолазните дейности - в размер на 1717.67 лв. към ВиК- Варна.


Писмо от "БРИТ глобал спешълити" за разбирателство от 21.07.2015 г. е получено от инж. Христо Иванов, зам.-кмет.


Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 126 Неутрално

  Лъгането е сложен занаят. Колкото повече лъжеш, толкова повече се заплиташ. Проста аксиома ,явно неизвестна на кметство Варна.

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Колко дълбоко трябва да потънеш във фекалии за да разбереш че си паднал в тях. Не разрешима дилема за вдлъбнатите!

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2464 Разстроено

  " поредните медийни публикации за премълчаната авария с тръбата от 2019 г." - дълга котва имат ОПравниците на Варна, достатъчно къс бряг, и наглост, и глупост колкото Черно море. Къде е 2014 година, къде са 6-7 години след това? Дълго ще се обясняват, дълго ще се тровят хората, а колко дълго ще е търпението, щом 30 години не стигат? Още копаем дъното, не като във Варна...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  Видими резултати.

  Нали бульонът не стига до Росенец - значи всичко е ОК.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 611 Неутрално

  някой 2009-2011 г. е гризнал едни пари...После някой е заровил проблема в някое шкафче , а после някой (вероятно и Ицко , зам.кмета, който е и бивш гл.инженер на ВиК и 100% е бил наясно с проблема от ден 1 ) си е позатворил очичките ... Та въпросът е , Ицко облизал ли е пръстчета

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 14 Разстроено

  Видими резултати.Нали бульонът не стига до Росенец - значи всичко е ОК.
  —цитат от коментар 5 на Norman Granz


  До Росенец не стига ама цапа гумените лодки.🐵

  Много съм прост
 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Варна е една дупка с фекалии. Айде изберете си пак Герб

 10. 10 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Само да попитам - къде е лицето Иван Гешев ?? Тук има брутално скандални неща, ще отговаря ли някой за тях ??

 11. 11 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 836 Весело

  На варненци миризмата от варненското блато не им пречи!
  Позабравиха обгазяването от Девня, така че, какво пък...
  Сега миришело на фекалии! Че нали са си техните фекалии!

 12. 12 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#6] от "George Pantev":

  Нищо не е облизал Ицко освен нечйи задник.
  Грешно е да се мисли че в мушенгйите са замесени много хора.
  Те калинките знаят ама както се казва във вицът:
  Абе?
  А де.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Весело

  Във Варна явно живеят някакви особени хора. Особено строителите им. Булеварди и тротоари пропадат, наводнение в Аспарухово имаше, фискалните им води текат. Страшна работа:)

 14. 14 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хи-хи":


  Варна е една дупка с фекалии. Айде изберете си пак Герб
  —цитат от коментар 9 на Хи-хи


  Каквото нареди руската мафия чрез ТИМ!

 15. 15 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  ...,,зам. кметът на града Христо Иванов. Брифингът, който свика спешно, беше провокиран от поредните медийни публикации за премълчаната авария с тръбата от 2019 г. В началото на тази седмица стана публичен фактът, че още през 2014 - 2015 г. в Община Варна са знаели, че тя е "бомба със закъснител", но не са направили нищо, за да предотвратят мащабното замърсяване от лятото на 2019 г. Като последица от нея в езерото се изляха над 3 млн. куб. м.”

  ВИДНО и този кмет се е придържал към поговорката,че ,,едно ла*но, колкото повече го ровиш, толкова повече мирише”....

 16. 16 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 626 Неутрално

  "Парите не миришат"-Император Веспасиан за обществените тоалетни в Рим. Обаче от корупцията във Варна направо вони.

 17. 17 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#10] от "Alex Ivanov":

  Амииии!
  Той нали не искаше да си причинява такива неща?

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Във Варна много отдавна много здраво смърди!!!

 19. 19 Профил на FL
  FL
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Лъжа след лъжа и все по-големи лъжи.

 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Любопитно

  В статията от вчера бе написано:

  ""На 16 юли 2015 г. кораб Maxal Raise при отплаване от пристанище "Одесос ПБМ" отдава аварийно котва и закача напорния тръбопровод на ВиК. Незабавно е уведомена община Варна като собственик на тръбата и на базата на предявен иск от община Варна корабът е задържан от капитана на пристанището до решаване на иска от община Варна".
  Според източници на "Дневник", пожелали анонимност, само няколко дни по-късно
  "собственикът на тръбата" - община Варна, оттегля иска си и корабът е освободен."

  Днес зам кмета казва, че общината не е знаела.....😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 21. 21 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Весело

  До коментар [#13] от "Да вярваме на истината":

  ...то и теб те заливат фискалните води... 😂

 22. 22 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Руснаците са виновни за всичко, има руска конспирация срещу 1500 годишната демокрация у нас, само пречат на американците да превърнат България в розова градина по подобие на Ирак, Косово или Украйна, заяви за пореден път базирания във Варна човек на базираната в Разград медия. Ето на точно да разцъфтим и руснаците ни скъсаха тръбата, нарочно и не си признават, ама от православни кво да очакваш. Те така и комунистите и руснаците нарочно построиха пътя към Рилския манастир, за да падне след 70 години щото завиждат на Борисов колко прилича на американски демократ - като чуе комунисти и се хваща за кобура.

  Свободата, Санчо...
 23. 23 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#20] от "padrino":

  Като ,,не е знаела” сега да си седят в говната

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Весело

  До коментар [#13] от "Да вярваме на истината":

  "фискалните им води текат."

  Как текат ФИСкалните води, макроикономисте?

 25. 25 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Община Варна е една "скептична" яма. Един от най-хубавите ни градове, но управляван от най-бруталните и безскрупулни първенюта

 26. 26 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#25] от "nij50393132":

  Ама изглежда на Варненци си им харесва.
  Тези хора протестират ли? Не ли?

 27. 27 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Я сега някой от форумните защитници на ББ, които твърдят, че той е човекът, който ни води към евроатлантическите ни партньори и ни държи далеч от Москва, да обясни как без конкурс се дадоха тия 350 млн държавна пара на московска фирма.

 28. 28 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Въпреки че журналистите са свършили цялата работа и бавноразвиващ се вече може да разбере далаверата стъпка по стъпка, прокуратурата ще се прави на ударена до последно, освен ако поне няколко хиляди варненци на излязат да поискат справедливост.

 29. 29 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1584 Любопитно

  Всъщност основния въпрос, който никой не поставя, е защо през 2011 г. с европейски пари съществуващата от 1968 г. ПРЕЧИСТВАТЕЛНА станция в кв. Аспарухово е преобразувана в ПОМПЕНА станция?
  Ако й е бил направен ремонт като ПРЕЧИСТВАТЕЛНА станция, тогава се обезсмисля и тръба, и изпомпване на фекални води...

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 30. 30 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Тея са за съд! Милиони са похарчени и въпреки това съсипването на приордата продължава. Наглеците ще се кандидатират пак на избори, въпреки че за чеп за зеле не стават.

 31. 31 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Добре де, колко трудно е да кажеш "Ос*ахме се, да дойдат специалисти да оправят нещата, ние ще подадем оставка"? Ама не може, защото заради другите обещани далавери, в момента, в който излязат от стълбите на Общината и ще влязат два метра под земята.

 32. 32 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Както виждате, държава няма. Има местни дерибеи и овладяни администрации.
  ГЕРБ погубва България!

 33. 33 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 259 Любопитно

  Кога дописникът Спас Спасов ще обясни за мошенгиите на Добрин Митев, на който същият този журналист беше пресаташе? Кога Спас Спасов ще отговори на въпроса има ли бивши държавни имоти в центъра на Варна, завещани му от Добрин Митев за управление? Естествено, наемите минават през подставени лица, но магазинчето на съпругата на Спасов на пъпа на Варна е сред примерите...

 34. 34 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Добре де, колко трудно е да кажеш "Ос*ахме се, да дойдат специалисти да оправят нещата, ние ще подадем оставка"? Ама не може, защото заради другите обещани далавери, в момента, в който излязат от стълбите на Общината и ще влязат два метра под земята.
  —цитат от коментар 31 на Лео


  Ти пък. Това означава да умрат гладни, тея освен да крадат друго не могат. Чипове, коли, вили, хотели...знаешли какви разходи имат тези хора. С честен труд не могат да си ги покрият.

 35. 35 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Само да попитам - къде е лицето Иван Гешев ?? Тук има брутално скандални неща, ще отговаря ли някой за тях ??
  —цитат от коментар 10 на Alex Ivanov


  Няма. Защото в този град е така, открай време. Да не би някой да отговори за свлачищата от 1996-а? Пътят през Журналист е затворен от тогава. Или за хаотичното строителство, без документи, без канализация и без одобрен план на кварталите? Ами двата недостроени хотела, в края на хАспаруховия плаж, точно до карантинната база на ВМФ, които попадат непосредствено в зоната на активно свлачище? Голф измишльотината в парка, която сега е тресавище? За моста и пристанището пък дори да не почваме... Всичко това не е станало обек на разследване, та баш тръбата ли?

 36. 36 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  До коментар [#29] от "mitko11":

  До колкото си спомням, тогава идеята беше да се развива плажът на Аспарухово, което няма как да стане, ако в непосредствена близос се изливат отходни води, дори и минали през пречистване. Това, че сега е по-лошо, както и че отходните води от незаконно построените къщи (част от които отнесе пороя) се изливат направо на плажа, е отделен въпрос.
  Изобщо - преди отходните води, не беше зле да се реши въпроса с укрепването на южния бряг на Варненския залив. Опитът от южното черноморие, където намериха пари (Несебър, Китен, Созопол), не може ли да се ползва?

 37. 37 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Неутрално

  община Варна - дом на корумпета и патологични лъжци.

 38. 38 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  При гласовете за избиране на главен прокурор трябва да има и гражданска квота.
  И аз бих гласувал за такъв, който би търсил и внесъл обвинения срещу:
  - Виновните за срутването на КТБ;
  - Виновните за загубите в Белене;
  - Виновните за тоновете фекалии във Варненското езеро;
  - Виновните за загубените от държавната хазна 16 милиона невнесени данъци от Божков; за това със сигурност не е виновен само той, а най-вероятно чисто законово ще се окаже, че не е и виновен,, т.е. че съвсем законно не ги е внасял; тогава остава въпроса защо е приет такъв закон, който да ги спести на държавата; отделно остава въпроса ако Божков е бил легален кой е отговорен за разбиването на бизнеса му, който все пак е плащал данъци някакви, а понастоящем има някаква дупка там;
  - Виновните за компроментирането на самия министър председател на републиката - това е пробив в националната сигурност и който и да го е направил трябва да бъде намерен и да му бъде повдигнато обвинение;
  - Виновните за аферата Осемте Джуджета, вкл. ролята на висши прокурори в нея; ако цялата история е раздута, то да се обвини авторът на разследването в манипулация, ако е прав - да е намерят и обвинят пред съд престъпилите закона (доста са);
  - Виновните за това Сараите на Доган да нямат редовна документация в продължение на години. Нали се сещате, че и всичко друго във Варна ще е в същия вид?

  Допълнете си списъка.

  Аз чакам да мога да гласувам за главен прокурор.
  Уви, политик не може да ги инициира тези дейности, те са точно за прокуратурата.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 39. 39 Профил на Волен от Ривиа
  Волен от Ривиа
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Изключително лицемерно е шопите да обиждат варненци защото всичко се управлява в София. Японци да управляват в градовете пак ще е същото положение. В София се решава колко пари да взема Варна, в София се определя кой да изпълнителя, ВиК е собственост на държавата (демек пак София), местното управление може да предложи проект, той се одобрява от сивото управление на софиянци, градското управление формално решава самостоятелно, но му се казва кой ще е изпълнителя и кой ще е собственика, след това го насаждат за собственик. Законът не позволява местното управление даже да уволява ключовите длъжности. Това, че варненци са избрали някой за нещо, самото устройство на държавата е сбъркано. Кметовете на градовете дори официално имат право само да предлагат проекти и да молят за пари, от там нататък всичко се решава в Центъра на Вселената. Всичко се прави първо за София, че да им е кеф на началниците, които живеят там, за това и инвестициите отиват там, за това и чуждите фирми отиват там, за това и хората се преселват там. Докато на вас като жители ви е кеф да жиевеете там с началниците и да блажите, то вие сте виновни, че нещата не се променят. По-голямата част от страната зависи единствено и само от благоволението на софиянци, но тях не им пука, защото първо има за тях. Занимавате се с дребнотемие, ремонтчета, плажове, горички и глупости сякаш са ваши и някой ви ги е пипал, а протестите и мрънкането са само за такива неща. За генералния проблем "централизацията" и че София унищожава останалите градове, никой не го интересува, а то там е главата на вмирисаната риба. Изобщо не е проблемът, кой ще управлява, защото пак всички градове ще зависят от благоволението му. Баце ходи по села и паланки да показва как е дал и му се подигравате, но това е реалността, страната може единствено да разчита на някой да даде, а кметовете да ходят да просят. И при БСП беше същото и при СДС и при бъдещите ще е така. В страната единствено можеш да се надяваш да изберат някой "благосклонен", за софиянци винаги ще има. За това и протестите са само в София, защото в момента Баце дава, а преди него никой не даваше, така или иначе всеки се оправя сам за останалото. Повечето хора не искат да живеят в София, само некадърните, тотално закъсалите или младите неангажирани и неопитни се местят да живеят там. За това и всички селяни сега са софиянци, защото те на друго място не могат да оцелеят. За това и София е "провинцията" вече, по-голямата част от живущите там са 1-2 поколение преселници от села и паланки. Следващия път като обиждате или упреквате снизходително останалите първо се замислете какво представлява вашата общност по същество.

 40. 40 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Хем да ги съжаляваш, хем не - кой, кой може да е виновен на хора, гласували за враговете на България - ГЕРБ, т.е. за най-алчните, нискочели, необразовани и лишени от морал хора? Кой е виновен? Какво очаквате от подобни крадци? Гласували сте да ви крадат, да ви тровят с токсини, да ви наводняват и да ви се подиграват с разпадащи се улици и тротоарите, след като парите които вие сте дали за тях, са се озовали в мазните бездънни джобове на Мафията. Кой ви е виновен, варненци? Кой ви е виновен, софиянци? Пак гласувайте за злото, пък очаквайте после нещо добро.

 41. 41 Профил на vedal
  vedal
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Изключително лицемерно е шопите да обиждат варненци защото всичко се управлява в София. Японци да управляват в градовете пак ще е същото положение. В София се решава колко пари да взема Варна, в София се определя кой да изпълнителя, ВиК е собственост на държавата (демек пак София), местното управление може да предложи проект, той се одобрява от сивото управление на софиянци, градското управление формално решава самостоятелно, но му се казва кой ще е изпълнителя и кой ще е собственика, след това го насаждат за собственик. Законът не позволява местното управление даже да уволява ключовите длъжности. Това, че варненци са избрали някой за нещо, самото устройство на държавата е сбъркано. Кметовете на градовете дори официално имат право само да предлагат проекти и да молят за пари, от там нататък всичко се решава в Центъра на Вселената. Всичко се прави първо за София, че да им е кеф на началниците, които живеят там, за това и инвестициите отиват там, за това и чуждите фирми отиват там, за това и хората се преселват там. Докато на вас като жители ви е кеф да жиевеете там с началниците и да блажите, то вие сте виновни, че нещата не се променят. По-голямата част от страната зависи единствено и само от благоволението на софиянци, но тях не им пука, защото първо има за тях. Занимавате се с дребнотемие, ремонтчета, плажове, горички и глупости сякаш са ваши и някой ви ги е пипал, а протестите и мрънкането са само за такива неща. За генералния проблем "централизацията" и че София унищожава останалите градове, никой не го интересува, а то там е главата на вмирисаната риба. Изобщо не е проблемът, кой ще управлява, защото пак всички градове ще зависят от благоволението му. Баце ходи по села и паланки да показва как е дал и му се подигравате, но това е реалността, страната може единствено да разчита на някой да даде, а кметовете да ходят да просят. И при БСП беше същото и при СДС и при бъдещите ще е така. В страната единствено можеш да се надяваш да изберат някой "благосклонен", за софиянци винаги ще има. За това и протестите са само в София, защото в момента Баце дава, а преди него никой не даваше, така или иначе всеки се оправя сам за останалото. Повечето хора не искат да живеят в София, само некадърните, тотално закъсалите или младите неангажирани и неопитни се местят да живеят там. За това и всички селяни сега са софиянци, защото те на друго място не могат да оцелеят. За това и София е "провинцията" вече, по-голямата част от живущите там са 1-2 поколение преселници от села и паланки. Следващия път като обиждате или упреквате снизходително останалите първо се замислете какво представлява вашата общност по същество.
  —цитат от коментар 39 на Волен от Ривиа


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 42. 42 Профил на FL
  FL
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#40] от "Brighty":

  Извинете, а в другите градове за кого гласуват?

 43. 43 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Корупция, сър!
  Лош стопанин е Варненската администрация, а Варненци оглупяли.

 44. 44 Профил на Волен от Ривиа
  Волен от Ривиа
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#40] от "Brighty":

  Ти май не четеш с разбиране. И при СДС беше същото и при БСП. На изборите във Варна, трябваше да се избира между този и между Коцето Копейкин, който беше подкрепен от БСП и десните. Хората не са малоумни. Не се обаждай от централата неподготвен. Да, вие сте виновни защото поддържате и се възползвате от статуквото София да е Центъра на Вселената, вас ви интересува, кой ще управлява София, а покрай нея държавата, а не обратното. И докато това е така и софиянци не осъзнаят, че те поддържат и ускоряват централизацията, то това ще рефлектира върху тях, страната ще им избира кой да ги управлява. Когато скочите на протеста и кажете, спрете да строите град-държава, тогава ще се оправи страната. Ако излезе някой с програма за децентрализиране на страната, тогава ще го изберат, но такъв няма да излезе, защото всички партии се управляват от софиянци. Десните даже нямат адекватни структури във Варна, какво да говорим за по-малките градове. Ще ги изберат на марта в сряда. колкото и да се пенявите в интернет.

 45. 45 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1033 Весело

  Варна - фекалната перла на Черноморието.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 46. 46 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Само да попитам - къде е лицето Иван Гешев ?? Тук има брутално скандални неща, ще отговаря ли някой за тях ??
  —цитат от коментар 10 на Alex Ivanov


  При циганите в Мездра!Не четеш ли каква драма стана със смъртта на онова дете.В България институциите се задействат вече само когато има циганско напрежение - жандармерия, полиция, прокуратура - всички в Мездра за едно битово престъпление!
  Това, че ние изхранваме циганите с данъците си - няма значение.Нас не могат да ни накарат да гласуваме и не сме им важни на ГЕРБ и шайката, но циганите за 50 лв се активизират и техните гласове са по-важни от нас!

 47. 47 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1033 Весело

  До коментар [#39] от "Волен от Ривиа":

  Какви софиянци, като по-голямата част от запълнилите кабинетите на Министерския съвет и Народното събрание едно време е идвала с цялата си рода да се снима с трамваите, приятелю? Това, че в момента живеят в столицата, не ги прави софиянци, както ще потвърди всеки "немйекащ" човек, който спреш по улиците.
  Проблемът не е в "софиянци", а в сбирщината малограмотни селяндури, които мразят и в червата интелигентните и можещи хора и затова още с идването си на власт преди почти 8 десетилетия избиват хиляди представители на интелигенцията, за да заемат местата им в институциите. А "мъдрият" български народ е учен през тези десетилетия, че точно тия прости селяндури са най-подходящи да го управляват и затова стигна до абсолютното дъно - да избере да го води еднокнижният пазач на простия селски пастир с едва завършено средно образование Живков.
  Така че насочи гнева си към правилното място, човече: към простите байганьовци, които искат точно такива прости байганьоци да го гледат надменно от кабинетите на парламент и министерски съвет, защото знаят, че в кочината, която задружно са създали не е необходимо да си интелигентен, образован и възпитан; даже обратното - тези качества пречат. Единствено и необходимо условие е да си намерят я роднина, я кум, я съученик, я цял "дрийм тим", които да ги наместят на синекурна позиция. И оттам насетне почва голямото крадене и гледането отвисоко на работещите хора. ;)

  До коментар [#44] от "Волен от Ривиа":

  София е центъра на вселената, защото така е решил баш байганьото. Докато не спрете да гласувате за него, все така ще бъде.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 48. 48 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Варненци, от вас си зависи дали сте чукове или ще сте пирони

 49. 49 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Реките с боклуци и химикали се замърсяват,
  транспортната цена на боклука намаляват.

 50. 50 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  само няколко дни по-късно"собственикът на тръбата" - община Варна, оттегля иска си и корабът е освободен.
  —цитат от коментар 20 на padrino


  Работата на съвестни хора е изхвърлена във фекалиите от корумпиран чиновник. Зад отеглянето на иска трябва да стои име и мотиви.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Ремонта на тръбите не е важен щом има "проблеми с проекта за удълбочаването на водния път, минаващ през него, на стойност 350 млн. лв." Няма да се нарушават интересите на Доган я.

 52. 52 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Некадърниците във варненската община, само си търсят оправдания.

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Варненци , следващия път, пак си изберете мафиота Портних.

 54. 54 Профил на karakurum
  karakurum
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Варненци гласуваха за ГЕРБ,защото само така евентуално можеше да се върнат някакви пари и към Варна.Знаете какви благини се насочиха към Бургас с кмет от ГЕРБ и никакви за Варна с кмет Кирил Йорданов.

 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  На варненци миризмата от варненското блато не им пречи!Позабравиха обгазяването от Девня....
  —цитат от коментар 11 на Tzar Vova Josei-ki


  На управляващите това им харесва. Те не са виновни, хората долу.
  И в Благоевградско Борисов и компания вина не носят, хората сами са си виновни за удавените къщи. И т.н., и т.н.

  Преди години една варненка, архитект (нарочно няма да спомена името й), се опита да кандидатства за кмет, имала е жената някакви идеи. Местните мутри я размазаха, с едно жиголо направиха клип, а самото жиголо (някакъв Гален) го качиха на билборд да се хвали с мръсотиите си. Опитай се да се кандидатираш в Мутроландия, особено в града любезно предоставен на ТИМ! Вече никой не смее. И докараха един послушко от София, и никой дума не каза против него.

 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#55] от "historama":

  Всъщност вече и ТИМ май ги избутаха. Според слуховете Маджо ги измества. А често слуховете лежат на факти.

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Варненци гласуваха за ГЕРБ,защото само така евентуално можеше да се върнат някакви пари и към Варна.Знаете какви благини се насочиха към Бургас с кмет от ГЕРБ и никакви за Варна с кмет Кирил Йорданов.
  —цитат от коментар 54 на karakurum


  От няма и къде, едва ли не заради факта, че резиденция Евксиноград е край Варна, заради посещението на Макрон се отделиха някакви пари. И за оная детелина на бул. Левски, която при всеки дъжд се дави във вода. Както и града.
  Май цяла България се дави във вода като завали.

 58. 58 Профил на Василева
  Василева
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#55] от "historama":

  Говорите за случка от преди почти 10 години, от тогава доста местни избори се проведоха с общо нас 100 кадидата за кмет на Варна и никой не е бил в полужението на архитект Павлова.
  Както се казва: ''Няма дим без огън''

 59. 59 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Надявах се, че след като българинът беше не самоограбен, но иунизен с боклуци, пушеци, сажди, кал и лайна, накрая ще прогледне. Нищо подобно. Напълно се нагоди към ситуацията и стана още по-голям мизерник. На изборите ще го докаже.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 60. 60 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Изключително лицемерно е шопите да обиждат варненци защото всичко се управлява в София. Японци да управляват в градовете пак ще е същото положение. В София се решава колко пари да взема Варна, в София се определя кой да изпълнителя, ВиК е собственост на държавата (демек пак София), местното управление може да предложи проект, той се одобрява от сивото управление на софиянци, градското управление формално решава самостоятелно, но му се казва кой ще е изпълнителя и кой ще е собственика, след това го насаждат за собственик. Законът не позволява местното управление даже да уволява ключовите длъжности. Това, че варненци са избрали някой за нещо, самото устройство на държавата е сбъркано. Кметовете на градовете дори официално имат право само да предлагат проекти и да молят за пари, от там нататък всичко се решава в Центъра на Вселената. Всичко се прави първо за София, че да им е кеф на началниците, които живеят там, за това и инвестициите отиват там, за това и чуждите фирми отиват там, за това и хората се преселват там. Докато на вас като жители ви е кеф да жиевеете там с началниците и да блажите, то вие сте виновни, че нещата не се променят. По-голямата част от страната зависи единствено и само от благоволението на софиянци, но тях не им пука, защото първо има за тях. Занимавате се с дребнотемие, ремонтчета, плажове, горички и глупости сякаш са ваши и някой ви ги е пипал, а протестите и мрънкането са само за такива неща. За генералния проблем "централизацията" и че София унищожава останалите градове, никой не го интересува, а то там е главата на вмирисаната риба. Изобщо не е проблемът, кой ще управлява, защото пак всички градове ще зависят от благоволението му. Баце ходи по села и паланки да показва как е дал и му се подигравате, но това е реалността, страната може единствено да разчита на някой да даде, а кметовете да ходят да просят. И при БСП беше същото и при СДС и при бъдещите ще е така. В страната единствено можеш да се надяваш да изберат някой "благосклонен", за софиянци винаги ще има. За това и протестите са само в София, защото в момента Баце дава, а преди него никой не даваше, така или иначе всеки се оправя сам за останалото. Повечето хора не искат да живеят в София, само некадърните, тотално закъсалите или младите неангажирани и неопитни се местят да живеят там. За това и всички селяни сега са софиянци, защото те на друго място не могат да оцелеят. За това и София е "провинцията" вече, по-голямата част от живущите там са 1-2 поколение преселници от села и паланки. Следващия път като обиждате или упреквате снизходително останалите първо се замислете какво представлява вашата общност по същество.
  —цитат от коментар 39 на Волен от Ривиа


  Ей, гадно племе са това шопите! Отивам да зааплюя огледалото!!! После ще си изплакна устата с троянска гроздова и ще целуна портрета на Портних, а пак Вие ще имате грижата он да 'иляди.

 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#58] от "Василева":

  Нарочно не споменах име. Сигурно и ти си от групичката, която няма да й прости, че се опита да бъде независим кандидат? Или не е удобна, тъй като да си кмет на Варна, трябва да си член на клуба на анонимните ал-охо-ици? Или мъж-ар в Израел?

  А билборда с Гален с общински пари ли бе нает? Трябва да си информирана?

 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#39] от "Волен от Ривиа":

  Затова столичани като чуят за децентрализация направо настръхват. В цяла Европа столиците са със статут на отделен регион, София я закачиха към Югозападния регион, да не би да пропуснат нещо от еврофинасирането.

 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  . ....В цяла Европа столиците са със статут на отделен регион, София я закачиха към Югозападния регион, да не би да пропуснат нещо от еврофинасирането.
  —цитат от коментар 62 на historama


  Иначе в София много са притеснени да не би от РСМ да поискат македонско малцинство в югозапада? Само заради националните ни интереси ли?

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До 58:"Василева"]До коментар [#55] от "historama":..... Както се казва: ''Няма дим без огън''..."

  За случката в Хайфа ли напомняш?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK