Коронавирусът: данните на 14 януари


"Дневник" публикува актуалните данни, свързани с разпространението на коронавируса в България, давани от държавната Единна информационна система. По-надолу в статията могат да се видят графики, които очертават тенденциите от последните месеци по основните показатели - броя заразени, починали и излекувани, броя на пациентите в болници и в интензивни отделения и съотношението между общия брой направени PCR и антигенни тестове и положителните резултати от тях.


От 23 декември в данните влизат и антигенните тестове. До тази дата единствените официално признати от държавата бяха PCR тестовете. В началото на декември главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че скритата заболеваемост (броят на заразените, открити с антигенен тест, но непотвърдени с официалния PCR) е средно около 10-15%. И в момента не се обхващат всички антигенни тестове, а само тези правени в лаборатории, болници и поликлиники. Не са малко хората, които се тестват сами с предлаганите в аптеките продукти, така че скрита заболеваемост пак има.
Първата таблица показва данните за изминалото денонощие, при които често има неточности по технически причини. В неделя и понеделник обичайно рязко спада отчитаният брой на новозаразени и на направените тестове, а причината според властите е, че в почивните събота и неделя много лаборатории не работят или работят с намален капацитет, както и с това, че лабораториите и болниците нанасят резултатите си със закъснение в единната информационна система. Това пък обикновено води до значително увеличение на данните за нови заразени, настанени в болница, и смъртни случаи във вторник.


В опит да бъдат "изгладени" инцидентните пикове и спадове в скоби към основните показатели е посочена промяната в % за последните седем дни от деня на съобщаването, базирана на среднодневните показатели (понеделник е сравнен с предходния понеделник, вторник с вторник, но не в абсолютни стойности, а след осредняване за периода и т.н.).


Заразени, излекувани, починали


До 23 декември официалната статистика отчиташе като заразени само хората, за които в някоя от одобрените от държавата лаборатории е получен положителен PCR тест. След тази дата за официални се приемат и направените там и в COVID центровете резултати от антигенни тестове.


След 13 октомври статистиката отчита като излекувани всички заразени, чиято 14-дневна карантина е изтекла, без да се правят допълнителни изследвания. За излекувани се смятат и всички пациенти, които са били в болнични заведения с COVID-19 и са изписани. В статистиката на жертвите влизат хората, които са починали, след като са били доказано заразени с коронавирус. По този показател от началото на епидемията в много държави има спор доколко коректно е отчитането заради ролята на придружаващи заболявания на пациентите.Колко са положителните тестове


Изчислението каква част от тестовете са положителни е до известна степен условно, тъй като се прави на базата на общия брой тестове за деня, като властите не дават разграничение колко от положителните резултати идват от изследване за първи път и колко са поредни за един и същи пациент. Все пак могат да се ползват за ориентир, доколкото след отпадането на задължителния отрицателен тест за излизане от карантина повторните изследвания би следвало да са намалели.Лечението в болници


Необходимостта от лечение в болница се смята за един от ключовите показатели за развитието на пандемията, тъй като поставя под сериозен натиск здравната система и отчита възможността на държавата да се справи с кризата. В България в момента всички болници в областите с над 120 заразени на 100 хил. души население (а в момента това е почти цялата страна) са задължени да отделят легла за лечение на COVID-19. Данни за това каква част от тях са запълнени се обявяват веднъж седмично - на брифинга на Националния оперативен щаб в четвъртък. По данни от 5 ноември са запълнени около 30% от леглата в лечебните заведения и около 20% от леглата в интензивните отделения.


В болница и в интензивноВсичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Бройката на 'излекуваните' притеснително расте.

  Нямат търпение хората, не могат да изчакат малко властите и бизнеса да организират логистиката.

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 866 Любопитно

  Данните са прекрасни.Ричард Алидагоебов требе да отвори кръчмите.🐵

  Много съм прост
 3. 3 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  Всичко е цсетя и рози само не виждам ефектът на мерките и теглилките.
  Важното е че трендът е положителен а който и да беше все ще се захвали.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 4. 4 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#3] от "dedoliben":


  Всичко е цсетя и рози само не виждам ефектът на мерките и теглилките.Важното е че трендът е положителен а който и да беше все ще се захвали.
  —цитат от коментар 3 на dedoliben


  Не всичко е цветя и рози, но ефектът от мерките е видим. Вместо 50% от тестваните да са с ковид, те са 7%, вместо заразените да са по 4000 или 5000, те са по 600.

  Ecrasez l’infâme
 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#4] от "Graf":

  > но ефектът от

  Колега, изводи/статистически анализ се прави върху данни събрани от 'представителна извадка'. Каквито тези не са.

  Отделна тема е понятието 'статистическа грешка'.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  От картата Заболеваемост по области се вижда къде има лаборатории и къде не.
  В София, Пловдив, Варна и Плевен, които са университетски градове, имат много болници и много лаборатории ще е "зле" до последно.

 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#6] от "yavooor":

  Струва ми се че в днешно време основна причина за посещаване на лаборатория е ако трябва да пътуваш навън, към място където се изискват резултати от тест.

  Логично е най-много тестове да се правят в областите където живеят най-много 'временно пребиваващи', при това - такива които се чувстват здрави към момента.

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ан Он":


  но ефектът отКолега, изводи/статистически анализ се прави върху данни събрани от 'представителна извадка'. Каквито тези не са.Отделна тема е понятието 'статистическа грешка'.
  —цитат от коментар 5 на Ан Он


  Колега, очевидностите не се нуждаят от статистически анализ, за да бъдат потвърдени. :)

  Ecrasez l’infâme
 9. 9 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1507 Весело

  До коментар [#7] от "Ан Он":


  До коментар [#6] от "yavooor":Струва ми се че в днешно време основна причина за посещаване на лаборатория е ако трябва да пътуваш навън, към място където се изискват резултати от тест.
  —цитат от коментар 7 на Ан Он


  "Струва ми се" е предпоставка за сериозен статистически анализ.. :Д
  Колега, имате едни корелации на данни, които лесно могат да се видят, вместо да се ползват усещания и хипотези, непроверими дори и със средствата на парапсихологията.
  Гледате смъртност, процент заразени, болни в болница, болни в интензивни отделения и си правите относително правилни изводи, вместо да гадаете по темата кой се тества, защо се тестват, откъде идват и заминават.... :)

  Ecrasez l’infâme
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#8] от "Graf":

  Тук сте прав, сложих плюсче (не че е важно).

  Коментарът ми не беше директно към вас, а по-скоро предназначен за случайно попаднали посетители на тази страница.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#9] от "Graf":

  Отново съгласен.

  Спирам да пиша по разклонения на дискусията където нямам достатъчно образование или опит (в случая - парапсихология).

  Лек ден.

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Бройката на 'излекуваните' притеснително расте.Нямат търпение хората, не могат да изчакат малко властите и бизнеса да организират логистиката.
  —цитат от коментар 1 на Ан Он


  Оздравелите или както ги наричат - излекувани скоро ще започнат да намаляват, защото се базират на броя на установените с тест заразени. Това според мен не е реалната бройка. Единствено преминали през болнично лечение могат да бъдат отчитани като излекувани и тяхната бройка да е точна.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#12] от "ь":

  > Единствено преминали през болнично лечение могат да бъдат отчитани като излекувани

  Донякъде съм съгласен, със забележката че пак става дума за пари.

  Ако аз бях мениджър на болница и цената по дадена пътека е 5000 лева, то отделението ми по тази пътека щеше винаги да е пълно.
  1. При това с възможно най-леките случаи.
  2. Ако няма истински пациенти, щях да разпределям по празните легла и 'въображаеми приятели'.

  Но не знам колегите мениджъри на истински болници как процедират.

  કટાક્ષ
 14. 14 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 798 Весело

  До коментар [#11] от "Ан Он":

  Оня ден най-любезно помолих китайското ми сметало да обработи и новите данни за смъртността по седмици на НСИ. Обработи ги мълчаливо въпреки 53-та седмица. Е, последното число му дойде малко нанагорно защото то очакваше нещо между 2600 и 2700, а числото се оказа 2854.

  След това помолих сметалото да апроксимира с гаусиан и смъртността от ковид според НОЩ, а то рече: ти на това къдравото гаусиан ли му викаш? То по-скоро прилича на морфичен резонанс, обаче нямам формула за него.

  73! Go Go
 15. 15 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#14] от "Go Go":

  Тази 53-та седмица доста неочаквано виси въру графиката за миналата година.

  > а числото се оказа 2854

  Дали идва 'завой нагоре'?

  А за данните от НОЩ - не трябва ли някакво предварително усредняване да се приложи, което поне частично да ги направи 'по-приемливи' за анализ ?

  કટાક્ષ
 16. 16 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 798 Неутрално

  И на мене ми се стори малко странно числото 2854 защото предишните числа някакси много добре се съгласуваха едно с друго и ако забелязвате, втората половина на този гаусиан е ма-а-лко по-нисичка. Демек центроидата му не е в средата на 47-седмица, а малко по-назад във времето. А дали се задава завой нагоре или по-голямото число се дължи на “преяждане и препиване” по Коледа, ще стане ясно другия вторник, а може и в края на януари.

  Така, за данните на НОЩ. Те са веднъж осреднени, графиката от която съ снемал числата е на сайта на Дневник и е по седмици. Не намерих никакви данни (числа или графика) на сайта на НОЩ. Демек са секретни, а тези на НСИ не са. Аз вярвам повече на данни дето не са секретни и китайското ми сметало е съгласно с мене.

  73! Go Go
 17. 17 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2737 Весело

  "По данни от 5 ноември са запълнени около 30% от леглата в лечебните заведения и около 20% от леглата в интензивните отделения."
  Много актуална информация- отпреди има-няма 2 месеца.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK