"Трябва да бъдем много внимателни" – щабът за разхлабването на COVID мерки

"Трябва да бъдем много внимателни" – щабът за разхлабването на COVID мерки

© Юлия ЛазароваПлановите прием и операции в болниците ще бъде възстановени от следващата седмица, стана известно от брифинга за разпространението на коронавируса в страната. В петък министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще издаде заповед, с която се позволява присъственото провеждане на някои практически обучения за учениците от 5 до 12 клас и университетите.


С това се изчерпва разхлабването на ограниченията срещу COVID епидемията в близко бъдеще, а председателят на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че "трябва да бъдем много внимателни" заради варианта на вируса, чието разпространение бе потвърдено във Великобритания.


Защо британският вариант е проблем


"Във върха на епидемията през пролетта Великобритания има 18 хил. хоспитализирани - в най-тежкия си момент. В момента има 30 хил. - с над 30% увеличение, въпреки че мерките са много по-строги, отколкото пролетта", обяви Мутафчийски и с това аргументира, че "трябва да бъдем много внимателни".
В отговор на въпрос на "Дневник" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че в България се прави специализирано изследване, което цели да установи циркулирането на британския вариант на коронавируса. То се нарича секвениране - разглежда дадена вирусна проба в детайли.


"В момента тече процесът на секвенация, който отнема доста време, и до края на януари ние сме заложили проби от суспкетни пациенти", каза Кунчев, като уточни, че се изследват детайлно проби от пациенти, които са проявили симптоми при пътуване от Великобритания, или такива, при които резултатът от PCR теста показват, че е възможно да са заразени с британския вариант на коронавируса.


Само когато не може онлайн


Министърът на здравеопазването обяви отново, че от следващата седмица ще може да се провежда практическо обучение за учениците от 5 до 12 клас, както и за студентите, но "само на тези, които не могат да се проведат в електронна среда", настоя проф. Костадин Ангелов. Допустимите практически обучения ще бъдат изброени в списък, съгласуван с министъра на образованието Красимир Вълчев, твърди Ангелов.


От следващата седмица ще бъдат възстановени плановите приеми и операции в болниците, като те бяха спрени на 27 ноември. От понеделник при планов прием от пациентите ще се изисква отрицателен резултат от антигенен тест за COVID-19. По думите на министъра на здравеопазването той ще се прави в лечебните заведения и няма да се изисква заплащане от нуждаещите се от лечение.


Здравните власти отчетоха положителни резултати от въведените в края на ноември по-строги ограничения. Главният държавен здравен инспектор отчете, че през последните две седмици в страната са отчетени 154 нови заразени на 100 хил. души, което нарежда България на 27 място в Европейския съюз. Страната обаче остава на челно място по смъртност за период от две седмици - девето в ЕС.


По думите на Мутафчийски трябва да продължат да се носят маски, хората да спазват дистанция и да се избягват масовите събирания.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK