Какво се знае и какво не след смъртта на дете и саморазправата в Мездра

Дядото на убитото момче Тома Томов обясни, че не оправдава опита за саморазправа на близките си, но изрази съмненията си в начина, по който се води разследването по случая.

© Скрийншот ''Нова тв''

Дядото на убитото момче Тома Томов обясни, че не оправдава опита за саморазправа на близките си, но изрази съмненията си в начина, по който се води разследването по случая.След като в поредица от медийни изяви дядото на убитото 8-годишно дете в Мездра Тома Томов отправи критики и изрази съмненията си за разследването на случая само часове след посещението на главния прокурор Иван Гешев в града и ангажимента му към случая, Районната прокуратура във Враца излезе със съобщение до медиите. В него заявява, че няма да позволи нерегламентиран натиск върху магистрати и разследващите органи за законосъобразността и пълнотата по разследването на убийството.


Тялото на детето бе намерено в края на миналата седмица пред дома на семейството на свой приятел и връстник, а съобщението на прокуратурата идва ден след като близки на убитото момче потрошиха с камъни прозорци на къщата на ул. "Сливница" и преобърнаха два автомобила, собственост на единствения обвинен по случая - бащата Димитър Й. в опит за саморазправа. Напрежението в града дойде на фона на ангажираността на главния прокурор Иван Гешев със случая, срещата му с дядото на починалото дете преди дни и появяването му в сряда на мястото на трагедията.


Прокуратурата отчете какво е свършила по разследването на убийството


Общо 16 свидетели са разпитани по случая, а някои от тях и пред съдия, извършен е оглед на тялото на убитото 8-годишно момче, което е внук на бившия районен прокурор и бивш депутат от "Коалиция за България" Тома Томов. Извършени са 4 претърсвания и изземвания от имоти в Мездра и околните села. Иззети са и мобилните телефони на всички членове на семейството и са внесени искания за достъп до трафични данни за разговорите, които са проведени от телефонните номера, ползвани от семейството.
В сряда Томов съобщи, че има информация, че Димитър Й. е разполагал с мобилния си телефон часове след убийството и че е правил опити да се свърже с Венелин Кръстев с прякор Ечо Мафията.
Кръстев е осъждан заедно с Йордан Тонов-Данчо Пръча, които бяха задържани през 2008 г. по обвинения за трафик на хора, разпространение на наркотици, склоняване към проституция и измами. През 2012 г. Кръстев окончателно бе осъден на 11 г. затвор. Дали такъв разговор действително е провеждан няма официална информация и остава единствено твърдение на дядото на убитото момче, но разследващите ще изясняват чрез трафичните данни на мобилните телефони какви разговори са провеждани след инцидента. Томов не коментира пред медиите и какво според него означава това обаждане.


Изискани са и записи от видеокамери в град Мездра и са назначени серия от експертизи - балистична, две химични, дактилоскопска, съдебномедицинска, както и съдебна психолого-психиатрична експертиза на малолетния син на Димитър Й., а също комплексна ДНК и балистична експертиза, които трябва да се извършат в Националния институт по криминалистика - София.


От прокуратурата припомнят, че е образувано е досъдебно производство по чл.338, ал. 3 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси и единственият обвиняем в момента по него е бащата Димитър Й., който е в ареста от понеделник (11 януари) с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".


"Към момента не са налице доказателства за участие на други лица в разследваното престъпление, както и за осъществени други престъпни състави от лица, различни от привлечения в качеството на обвиняем Димитър Й.", подчертават от прокуратурата и допълват, че предстои по делото да бъдат извършени още разпити на свидетели и допълнителни експертизи.


Петима са арестувани за потрошените коли и прозорци


Изявлението на държавното обвинение идва ден след като близки на убитото момче опитаха да се саморазправят със съседското семейство и пред дома на обвинения бяха изпратени допълнителни екипи на полицията и жандармерията. По думите на Томов напрежението е ескалирало докато той е бил във Враца, където е бил на разговор с окръжния прокурор и заедно с адвоката си е внесъл искане в прокуратурата (четете по-долу).


Той осъди хулиганските прояви и обяви, че е съдействал на полицията, като е сам е съобщил имената на петима от близките си, участвали в саморазправата. Те вече са задържани и са им повдигнати обвинения за хулиганство и повреждане на чуждо имущество.


Днес от районната прокуратура във Враца съобщиха, че е образувано досъдебно производство за хулиганство и повреждане на имущество - престъпление по чл. 325 и чл. 216 от НК. Материалите по делото са докладвани на наблюдаващ прокурор при териториално отделение Мездра към районната прокуратура във Враца за преценка на доказателствата, събрани до момента.


В сряда напрежението ескалира и близки на убитото момче преобърнаха два автомобила на единствения обвинен по случая - Димитър Й. Петима са задържани за хулиганство и унищожаване на чуждо имущество

© Скрийншот bTV

В сряда напрежението ескалира и близки на убитото момче преобърнаха два автомобила на единствения обвинен по случая - Димитър Й. Петима са задържани за хулиганство и унищожаване на чуждо имущество


Установени и задържани са 5 души по Закона за МВР, съпричастни към извършените деяния. Предстои наблюдаващият прокурор да прецени кои от тях да бъдат обвинени, за какви деяния и какви мерки за неотклонение да им бъдат определени.


По разследването е извършен оглед на местопроизшествието на ул. "Сливница" №6, разпитани са 12 свидетели, назначена е техническа експертиза, както и оценителна за установяване размера на причинените имуществени щети. Продължава издирването от органите на МВР на неустановените до момента лица, съпричастни към престъпленията, посочват от прокуратурата.


Подозират, че майката на съседското момче е опитала да прикрие случилото се


Близки и роднини твърдят, че съпругата на Димитър Й. се разхожда свободно по улицата, а би трябвало да е в ареста - те подозират, че майката е опитала да прикрие трагичния случай, и настояват да бъде разпитана и задържана. Другото искане на близките е тя да бъде отделена от сина си, за да не му влияе по никакъв начин и по този начин да прикрие истината за случилото се. Това е и една от причините за ескалиране на напрежението в сряда следобед.


"Майката на детето, за което всички версии сочат, че е извършило престъпление, се разхожда на свобода из града. Хората в Мездра знаят, че тя е на свобода, и това ги предизвиква", обясни пред "Нова телевизия" и БТВ дядото на убитото момче Тома Томов.


"За майката на детето имам сериозни съмнение, че има участие във втората част на престъплението - в изнасянето на трупа на внука ми. То бе високо и тежичко - около 40 килограма", сподели още Томов.

"Това престъпление има две страни - убийството на детето е по-леката част, детето не може с умисъл да убие приятелчето си. Ако нещата бяха останали така и се бяха обадили в полицията, ние щяхме да наемем адвокат и да се съдим, но втората уродливата част е, че детето е влачено и изхвърлено без дрехи на дъжда в локвата", разказа Томов.

Тялото на момчето е било намерено случайно от жена, която минавала по улицата и сигнализирала на семейството. Заради факта, че момчето е оставено на улицата, близките му имат съмнения, че е имало възможност да му се окаже навременна лекарска помощ, но вместо това е направен опит да се прикрие инцидентът. Това е и причината, която е разгневила близките и е довела до напрежението в сряда.


Не можем да съдим детето, но може да бъде разпитано


"Предполага се, че престъплението е извършено от едно наказателно неотговорно дете. Ние не можем да го разследваме, освен да снемем обяснения пред психолог. Не можем да го обесим и да го вкараме в затвора. То обаче е основен източник на информация. Не е нужно човек да е прокурор или професор, за да разбере дали на детето може да му се влияе и внушава. Изразих тази претенция пред органите, жената обаче продължава да се движи свободно", недоволен е дядото на момчето.


По думите му напрежението е ескалирало още повече, когато роднините са видели автомобилите на Димитър Й., когото Томов нарича "бракониер".


"Пиратката бе версия, която внесе елемент на заблуда за полицаите и така даде възможност на бащата, който е изключителен бракониер, да се измъкне за кратко", коментира Томов. Сред първоначалните версии на полицията бе тази, че момчето е пострадало фатално след игра с пиратки.


"Това дете е разнасяло оръжието из къщата и го е показвало на другите деца - този сигнал съм го подал на полицаите", заяви още дядото на детето. Дали действително момчето е показвало на връстниците си оръжията на баща си тепърва ще се изяснява от прокуратурата.


Адвокат Светла Генова: Не знаем дали момчето е разпитано, в Мездра няма "синя стая"


Дядото на убитото момче Тома Томов и адвокатът му - бившият окръжен прокурор на Враца Светла Генова, вчера са внесли искане в прокуратурата, с което настояват да бъдат събрани допълнителни доказателства по случая.


"Поискали сме събиране на определени доказателства и смятаме, че досъдебното производство е трябвало да бъде образувано за убийство и да се разследва от окръжната прокуратура. Когато е намерено тяло на улицата, е нормално разследването да бъде за убийство и то да се води в окръжната прокуратура, където работят хора с по-голям опит", коментира пред "Дневник" адвокат Генова.


Тя припомни, че в момента обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост заради неправилно съхранение на огнестрелно оръжие и боеприпаси.


"Все още не сме запознати с материалите по разследването и не мога да кажа детайли. Не знаем със сигурност по време на инцидента кой е бил в къщата, както и дали детето и майка му са разпитвани и дали разследващите са разговаряли с тях", обясни Генова.


По думите й в Мездра няма специализирано помещение, т.нар. синя стая, в която се провеждат разпити на деца, участвали или жертви на престъпления, в присъствието на психолог, но такава има във Враца.


"Все още нямаме информация дали е имало разговор с детето, кога и къде е бил проведен той и какво е разказало момчето", обясни Генова.


Кметът: Няма напрежение в Мездра, искаме истината


"В Мездра няма напрежение, има една огромна съпричастност с трагедията на това семейство. В крайна сметка и обществото трябва да знае истината", коментира от своя страна кметът на Мездра Иван Аспарухов.


"Не можем да бъдем управлявани от слухове. Има институции, които трябва да си свършат работата", подчерта Аспарухов. Той обясни вчерашната саморазправа като оправдана естествена реакция на близките, но по неоправдан начин - чрез хулиганство и унищожаване на чуждо имущество.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 541 Неутрално

  цветанка ризова бе попитана законът на мешерето ли работи във България или нпк?а тя обвини Каракачанов във забележете -"Радикална" позиция по отношение на тяхната интеграция!!

 2. 2 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 541 Неутрално

  защо никъде не разбрахме етноса и социалния статус на гоевспоменатите фамилии и деца,които нагло потъпкват обществения ред и организират "публичен линч"-ще бъдат ли заклемейни като тръмписти фашисти или само като демократични борци за свобода "блм"?

 3. 3 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 892 Неутрално

  В Мездра правосъдието от Бай МангаУ ли зависи ?

 4. 4 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Този Димитър В. и той ли е циганин или имаме етнически конфликт ?

 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1391 Весело

  Малко е странно как ромският бос определи какво е престъплението и наказанието пред бтв.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Дядото говорител на Каскета или Следствието ли е?

 7. 7 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Това същият град ли беше, в който забраниха 5G ?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 8. 8 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Малко е политически некоректно е да се каже, но съм искрено учуден колко грамотно се изказва възрастният човек. Бих казал 2-3 нива над Председателя на Народното събрание, например...

 9. 9 Профил на Vasil Angelov
  Vasil Angelov
  Рейтинг: 109 Неутрално

  И какво значение има дали някой е циганин тук, или не?
  Точно никакво.

 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  ""Това престъпление има две страни - убийството на детето е по-леката част, детето не може с умисъл да убие приятелчето си. Ако нещата бяха останали така и се бяха обадили в полицията, ние щяхме да наемем адвокат и да се съдим, но втората уродливата част е, че детето влачено и изхвърлено без дрехи на дъжда в локвата", разказа Томов."

  Този говори пълни глупости!

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на jinx
  jinx
  Рейтинг: 263 Разстроено

  Този Димитър В. и той ли е циганин или имаме етнически конфликт ?
  —цитат от коментар 4 на Тони КОСТОВ


  Какъв етнически конфликт, бе, братко, нали децата са им приятели?
  Хайде спрете да привиждате политически окраски в една ужасна човешка трагедия!

 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  След корупция и мутринизация идва следващия най-естествен етап.
  Масовата циганизация.

 13. 13 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Единствено разбрахме, че на роднините на бивш депутат (Тома Томов) е разрешено сами да раздават правосъдие, също има директен достъп и моментално му се ореди среща с Главния Прокурор.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Тая трагедия я бях маркирал само като новина, но не се бях задълбавал.
  Но след случилото се и особено след като разбрах, че дядото е "оня" Томов, изчетох обзора внимателно. И що да видя!

  Томов се е срещнал с Гешев преди дни, явно настоявайки за сериозно разследване и сериозно обвинение.
  Предполагам, че Гешев му е обещал, защото до погрома е тихо и кротко.
  Но после се оказало, че Гешев си е дрънкал, а на местно ниво прокурори и мутри са си авери и си въртят ош-беша. Което, разбира се, в провинциалният град няма как да скриеш.
  И следва погрома ...
  А Гешев хуква вече на пожар да гази издънката, пък Томов - към медиите, та да не може лесно да се замаже случая. Пак ...

  За мен ще е много интересно и показателно дали, в каква посока и доколко Гешев ще "задвижи работата" ...

 15. 15 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1102 Любопитно

  Убийците са приятели на герп и затова са пазени с джендермерия?

  мурзилка
 16. 16 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Дядото си е поживял. Да взема пушката и да раздаде правосъдие за последно.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Убийците са приятели на герп и затова са пазени с джендермерия?
  —цитат от коментар 15 на Маршалов


  "УбийциТЕ"! Уфффф!

  В малкият град няма много скрито-покрито, особено между близки.
  Явно, а и сам Томов, дядото, казва, че детето е гръмнало приятелчето си - заради детски акъл да си играят с опасни неща, по случайност и непредпазливост, непохватност ... Знаем как е с децата ...
  Голямата беля и проблем е кои са направили после това с гръмнатото дете. И какво се прави от властите по случая ...

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Много добре написан материал. Поздравления за редакцията. От няколко дена ми прави впечатление, че пускат няколко подред добре написани материали на различни теми.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 299 Любопитно

  До коментар [#8] от "Здравко Здравков":

  Нормално , все пак е бивш прокурор и завършил Софийският университет.

 21. 21 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#8] от "Здравко Здравков":Нормално , все пак е бивш прокурор и завършил Софийският университет.
  —цитат от коментар 20 на димитър димитров


  "ЗАВЪРШИЛ" ПО ЛИНИЯ НА ПРОБУТВАНЕ КЪМ СЪДЕБНИ ПОЗИЦИИ БРАТЯТА РОМИ ПОЛУЧЕНИЯТРЕЗУЛТАТ -ПРОКУРОР ТОМОВ Е ТРАГИЧЕН.
  ВСЕ ЕДНО ЦИГАНИН-ПОЛИЦАЙ.

 22. 22 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Т.Томов: "Не е нужно човек да е прокурор или професор, за да разбере дали на детето може да му се влияе и внушава."

  Съжалявам, господине, но е нужно. А дори за професионалисти понякога е трудно да установят внушено ли е нещо на дете или не.

  Извинете ме, но изказванията на този човек не допринасят за изясняване на случая, напротив, струва ми се че дядото използва бившото си депутатство, за да влияе на разследването в каквато посока на него му се иска.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 119 Неутрално

  През 1725 г. пруският крал Фридрих Вилхелм I направо обявява всички цигани на възраст над осемнадесет години за престъпници (Ludwig von Bar, C., A History of Continental Criminal Law, стр. 232) . Защо ли?! Със сигурност не е бил последовател на Хитлер, макар на някой „начетен“ либерал първо това да му минава през главата.

 25. 25 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  И какво значение има дали някой е циганин тук, или не?Точно никакво.
  —цитат от коментар 9 на Vasil Angelov


  Глупости, значение има - при един етнос проблемите и правосъдието често се разрешават извън институците от тумби народ с кирки, мотики, ножове.

  Налага ли се жандармерия да виси да пази мир и при другите случаи (извън малцинството) на смърт по непредпазливост?

 26. 26 Профил на SerenaLipuma
  SerenaLipuma
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Под материали, свързани с човешка трагедия, коментарите трябва да бъдат изключени. Предвид пълната липса на елементарна човещина при някои.

 27. 27 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 349 Неутрално

  До коментар [#14] от "xm...":

  Пълни глупости, изсмукани от пръстите, плод на обременено мислене и два-три постоциалистически криминалета. Каскета си е каскет, но редовите прокурори си вършат работата по това дело, точно както трябва. То, не че нещо сложно, просто дядото е виден бесепарски резервоар за гласове в района. Същият дрънка глупости, от които се вижда какъв пишман юрист е бил като прокурор, някога си. Беше съден и амнистиран, което говори много. Целият район около Мездра знае що за стока е.
  Прокуратурата засега върши работата ПЕРФЕКТНО, няма нещо което да е могло да се разследва и да не е разследвано.
  Но, ти си от кохортата на бойкикиев и си ми ясен какви brainwash личности сте се събрали в нея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK