Съюз на IT компании поиска нова процедура за национално представителство на работодателите

Съюз на IT компании поиска нова процедура за национално представителство на работодателите

© Георги КожухаровБългарската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ) излезе с декларация, с която изказва своето възмущение от според асоциацията "непрозрачно проведената процедура за определяне на национално представителните работодателски организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС)".


Вчера правителството призна пет работодателски организации за представителни на национално равнище за срок 4 години. Това са Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската търговско- промишлена палата, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюзът за стопанска инициатива. Освен това КНСБ и "Подкрепа" бяха признати за национално представителни организации на работниците и служителите за срок от 4 години. Кабинетът обаче не призна създадената през миналата година Българска работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ) с мотива, че не отговаря на изискванията, регламентирани в Кодекса на труда. Срещу признаването й още преди време се обявиха утвърдените и признати от години организации. БРАИТ обяви, че ще обжалва решението в съда.


Днес от БРАИТ призовават правителството да проведе нова прозрачна електронна процедура, "без неуредени нормативно "браншови пълномощни". Определят процедурата досега като "опорочена" и настояват за поемане на отговорност от всички, които са я подкрепили или са си затворили очите пред нея. Също така настояват за достъп на всички български компании до информация относно дали и коя работодателска организация ги представлява. От асоциацията съобщават, че са предложили 35 проекта за модернизация на българската икономика, които ще доведат до инвестиции за над 40 милиарда лева.
"За съжаление поради подобно на днешното непрофесионално и непрозрачно отношение на публичния сектор към българските работодатели само за последните три месеца България пропусна инвестиция за завод за електромобили в посока Гърция, регионален дейта център на "Майкрософт" в посока Гърция, два ключови проекта за производството на батерии за електромобили, рудодобивни проекти в посока Сърбия, два завършени завода за батерии за електромобили в посока Унгария и Полша, а междувременно румънска ИТ компания за роботизация на процеси на управление на индустрия 4.0 се превърна в борсово оценено дружество за над $10 милиарда", пишат от съюза на IT компании.


Представителите на БРАИТ са установили редица нередности в работата на Комисията за установяване наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите, и на работодателите. За тях е сезиран инспекторатът към Министерството на труда и социалната политика.


"Тук ще споменем за разпределяне на пълномощни за представителство посредством
жребий, "за да няма сърдити", приемане на непознати в правния мир на България "браншови пълномощни", чрез които нищо неподозиращи български компании са вписвани в работодателски организации, постоянно разнасяне на официално входирана документация насипно в кашони и кутии, конфликт на интереси на председателя на комисията, както и редица шокиращи дискусии по време на заседания на комисията, които са в разрез с принципите на правовата държава".


В декларацията се съобщава и за открити несъответствия с членството в различни работодателски организации.


"Дори от оскъдната ни предоставена информация в хода на процедурата ние разкрихме, че български работодатели биват причислявани без тяхно изрично съгласие и знание към произволни работодателски организации. Още по-фрапиращо е, че голяма част от компаниите - учредители на БРАИТ, се оказаха включени и преброени в други работодателски организации (без тяхно знание и позволение). Също толкова скандализиращ е примерът на работодатели, напуснали публично една работодателска организация и също публично присъединили се към друга, но се оказва, че без тяхно знание продължават да бъдат преброявани в първата", пишат от БРАИТ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Долу ръцете на мутрягите от БРАИТ, трябва ни истински синдикат, а не подлеци като големите две синдиКАЛНИ организации.

 2. 2 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Нормално е да ги отрежат, няма далавера в новите технологии и електронно правителство. Важно е асфалт.

 3. 3 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Дидко и други сладки котараци трябва да представляват работодателите, а не тези, които плащат данъци, привличат инвестиции и иновират. Гарантирано от герп

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1535 Разстроено

  Членуващите в тази ...структура просто се наричат "работодатели" за благозвучие и за репутация, иначе са тра ла ла ......../за да пропусна нов бан/

 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Изглежда умните не искат да са под една шапка с назначените.

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Чуждите инвеститори не просто не идват,те бягат от България като дявол от тамян и то не само последните месеци ,а вече 30 години!!!

 7. 7 Профил на lobster
  lobster
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Някой изненадан?
  Много ясно че всяка организация извън кръга разбирай контрола) на Шайката ГЕРБ/ДПС не се допуска като редовна. Просто е тъжно и най-малкото нереалистично как точно преставителите на сектора с най-голяма добавена стойност, растеж, доходи, данъчни приходи в държавата ... са за пореден път "забравени" вместо да са за пример на всички останали сектори. Обратното, организациите водени от сенчести фигури като Киро Гелосания и подобни удобни на статуквото КОЙ структури, включая Подкрепа и КНСБ, са легитимни. Избори идват - мислете бе ора!

  Бизнесмен-комунист и религиозен комунист влизат в един бар. Кой е по-жадния?
 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Къде са тръгнали тия да се мерят с назначените капиталисти и началниците които са учили в Симеоново. Ами не става така...! :)))

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Вие луди ли сте да преговаряте с хора , които нямат вашето образование и възможности. Бачкайте си и стойте далеч от тях. Само проблеми ще ви създадат.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 10. 10 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  "предложили 35 проекта за модернизация на българската икономика, които ще доведат до инвестиции за над 40 милиарда лева."

  ми правилно са ги отсвирили. с тая бомбастична математика

 11. 11 Профил на Васил Колев
  Васил Колев
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Хм. Аз уж работят в тая област, и никой от БРАИТ не ми е познат (и никъде не мога да намеря информация за кой го движи, има списък участници, които повечето са някакви странни сдружения). Някой да има идея кои са?

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  "... Освен това КНСБ и "Подкрепа" бяха признати за национално представителни организации на работниците и служителите за срок от 4 години..."!

  Аха...! И да не пропуснем, че ръководни деятели от тия така наречени синдикати са по бордовете на държавни фирми. Абе, такава синдикална дейност кипи, че не е истина...! И после будалите дето плащат членски внос, чакат синдикална защита. Ами да чакат...! :)))

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на jinx
  jinx
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Вие луди ли сте да преговаряте с хора , които нямат вашето образование и възможности. Бачкайте си и стойте далеч от тях. Само проблеми ще ви създадат.
  —цитат от коментар 9 на Tru Soulja


  И плащайте все повече данъци, за да се пълнят чекмеджета?

 14. 14 Профил на jinx
  jinx
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Хм. Аз уж работят в тая област, и никой от БРАИТ не ми е познат (и никъде не мога да намеря информация за кой го движи, има списък участници, които повечето са някакви странни сдружения). Някой да има идея кои са?
  —цитат от коментар 11 на Васил Колев


  Бъркате синдикат и работодателска организация

 15. 15 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#11] от "Васил Колев":

  Май не работите?

  Сайта им се намира лесно. Ето какво пише на него "... Такива са компании като Bosch, Etem Gestamp, Festo, SAP Labs, Sensata, Visteon Electronics, VMware. "

 16. 16 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Хм. Аз уж работят в тая област, и никой от БРАИТ не ми е познат (и никъде не мога да намеря информация за кой го движи, има списък участници, които повечето са някакви странни сдружения). Някой да има идея кои са?
  —цитат от коментар 11 на Васил Колев


  Председател на "БРАИТ" е изпълнителния директор на "Вистеон" - Иван Михайлов.Това е първия човек от ляво на дясно на снимката!

 17. 17 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 501 Неутрално

  В БРАИТ са фирмите които пълнят повече от 50% от бюджета на НОИ.

 18. 18 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#15] от "georgi_mihailov":

  ИТ индустрията далеч не е само 5 известни компании, аз работя в малка фирма, която не мисля, че има нужда, някой да я представлява в каквато и да е организация, защото тя освен счетоводството, друг бизнес с България няма. Пробвахме да имаме пазар в България - софтуерът е твърде скъп за местния пазар, който дори лицензирано копие на МС офис пакета няма.
  И не виждам на мен какво ще ми помогне тая организация, ако искам пари - отивам и говоря с шефа си, ако не ми харесва - ставам и си заминавам. Не е като да не се търся хора с опит, които пък не стоят дълго без работа.

 19. 19 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#18] от "chepokalipsis":

  Правите ли разлика между синдикат и работодателска организация?

  БРАИТ нямат за цел да са синдикат и да защитават директно интересите на наетите като вас.

 20. 20 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#18] от "chepokalipsis":

  Такава организация може да помогне, за да не облага властта работещите в ИТ-компаниите с все по-големи данъци, за да преразпределя след това техните пари към своя неграмотен, неквалифициран и ниско платен електорат, за да я държи той на власт.

  Другите работодателски организации няма да помогнат в тази насока, тъй като техните работници не са в тази категория. Тях ги интересува минималната и средната заплата. Затова трябва да има такава организация, която да се грижи за нашия интерес (интереса на работещите в ИТ-бранша), за да не допуска властта и другите да ни мародерстват.

 21. 21 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#6] от "иванчолаков":

  30 години викаш бягат, преди това се редяха на опашка

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  Най-перспективния отрасъл, не е сред национално представителните работодателски организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Нищо , че там се формира 3 % от БВП и работят високообразовани кадри.

 23. 23 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Хм. Аз уж работят в тая област, и никой от БРАИТ не ми е познат (и никъде не мога да намеря информация за кой го движи, има списък участници, които повечето са някакви странни сдружения). Някой да има идея кои са?
  —цитат от коментар 11 на Васил Колев


  Инициатива на Росен Плевнелиев, подкрепена от Бац€, целяща задълбочаване разделението в тристранния съвет за сътрудничество. Ако БРАИТ бяха успели, ГЕРБ изобщо нямаше да имитира, че обръща внимание на реформаторските предложения на работодателите. БРАИТ стана нужен, след като Киро Гела стана недостатъчно надежден (а стана ненадежден, защото си повярва, че подареният му бизнес си е негов).
  И автомобилостроенето, и ИТ сектора, и мебелните фирми имат сериозно представителство в някоя от съществуващите признати работодателски организации. БРАИТ бе нужен за разкол, а не за представителност.

  Спечелихме битка, но не и войната!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK