Животът след COVID отделението: няколко очаквани последствия и идеи за (само)помощ

Животът след COVID отделението: няколко очаквани последствия и идеи за (само)помощ

© Надежда Чипева, КапиталСимптомите след прекаран COVID-19 понякога продължават с месеци, а органни последствия за белия дроб е възможно да има дори и при по-леки форми на заболяването. След изписване от лечебно заведение най-важна е ранната рехабилитация - така пулмолозите Коста Костов и Александър Симидчиев обобщиха пред "Дневник" характерните белези след изписване при пациентите, преминали през болнично лечение от инфекцията и непосредствените мерки след изписването им.


"Дневник" потърси специалистите - и двамата членове на функциониралия в продължение на няколко месеца миналата година Медицински експертен съвет към правителството, за коментар и съвети, след като читател се оплака, че заради претоварването болниците изписват пациенти без ясни насоки как да се грижат за възстановяването си и описа неотшумяващи в рамките на дълъг период след изписването симптоми като липса на обоняние, слабост, лесна уморяемост, световъртеж, обострена нервна система и др.


Влошено общо състояние за дълго


Поредно проучване наскоро показа, че коронавирусът оставя траен отпечатък върху здравето, а две трети от стигналите до болнично лечение пациенти, продължават да страдат от последващи симптоми месеци по-късно. "Най-често срещаните дълготрайни последствия от заразата са болки в мускулите, умора и психически смущения като страхове и депресии", пишат учените в авторитетното медицинско списание Lancet, цитирани от "Дойче веле".

Няма пациент с COVID-19, който да е бил на лечение в болница и после да се е възстановил напълно. Животът после е другд-р Стоян Монев,

български лекар, работещ в германския град Гютерсло


"Симптомите след боледуване от COVID-19, са повече като количество и по-необичайни в сравнение с традиционните есенно-зимни вируси", обясни за "Дневник" проф. Коста Костов. По думите му наличието им може да продължи повече


от 12 седмици след началото на болестта


Пред медицинското списание "Medical Magazine" Костов разяснява, че при прекаралите по-тежко болестта, проследяването трябва да е по-тясно и на по-къси интервали - на първи, трети и шести месец, а при онази част от тях, която задържа оплакванията и промените - и за по-дълъг период. При тази категория болни се налагат периодични образни изследвания (на трети и шести месец), както и функционално изследване на дишането (бодиплетизмография с дифузионен капацитет),а при съмнение за белодробен емболизъм - пулмоангиография. Лабораторните изследвания са на по-заден план и нямат толкова тясна връзка с тежестта на органните промени.


При пациентите със сърдечни остатъчни промени се налага проследяване от кардиолог (ЕКГ, ехокардиография, ядрено-магнитен резонанс), при пациентите с неврологични прояви - специализирани изследвания на нервната система. Част от пациентите имат нужда и от психологична подкрепа.


Неврологични усложнения


"Наблюдаваме неврологични усложнения от COVID-19 с различна продължителност дори и месец след прекарана инфекция", обобщава впечатленията си неврологът Ваня Денева пред Би Ти Ви в края на миналата година. По думите й неврологичните усложнения и симптоми при заболяването се разделят на три степени:

Най-леката е загуба на вкус и мирис, за които вече е доказано, че се дължат на неврологичен проблем, а не на локални промени.


Втората степен атакува съдовете на мозъчните обвивки и образува тромби.


Най-тежката е, когато коронавирусът преодолее кръвно-мозъчната бариера и проникне в тъканите на мозъка, причинявайки увреждания и усложнения, сред които и енцефалит.


Д-р Денева обобщи, че един от най-честите и дълго оставащи симптоми след прекаран коронавирус е бързата умора.


Промени в белите дробове


Опитът до момента сочи, че белите дробове са органите, които коронавируса най-често и най-директно засяга. Според пулмолозите Коста Костов и Александър Симдчиев най-често срещаното остатъчно увреждане е фиброзата, а рехабилитацията е от особена важност.


"Органни последствия за белия дроб може да има най-вече при по-тежките форми на болестта, но остатъчни симптоми са налични и при леко и умерено тежко протичане, което означава, че тежестта на протичане не е гаранция, че такива симптоми ще липсват след боледуване", обясни за "Дневник" проф. Костов.


"При хора, при които имунната реакция вследствие на инфектиране с вируса протича по-тежко, остават изменения в белия дроб, известни като фиброза. Те могат да променят белодробната функция, т.е. белият дроб да започне да работи по-малко ефикасно", обясни за "Дневник" д-р Симидчиев. Той обясни и важността на упражненията за дихателна рехабилитация, която помага белият дроб да възстанови максимално дихателните си обеми и скоростта на издишване. До средата на декември в Министерството на здравеопазването трябваше да бъде представен план за започване на програма за лечение и рехабилитация на последващите COVID инфекцията синдроми, но до този момент публично такъв не е обявен за приет и влязъл в сила.


Рехабилитация вкъщи


Наскоро Световната здравна организация (СЗО) обобщи препоръки за упражнения към пациентите, изписани от болница. Документът в помощ на домашната рехабилитация съдържа широк спектър от насоки - от преодоляване на проблеми с дишането, преглъщането и храненето, през възстановяване на физическата форма до справяне с хроничната умора, тревожност и загубата на памет и концентрация.


Брошурата, например, посочва


пет позиции, които облекчават затрудненото дишане,


както и техники как да се диша. Съветът гласи да се седне в удобна поза с опора на гърба, да се сложи едната ръка на гърдите, другата на стомаха да се вдиша през носа (ако не е възможно, през устата) и да се издиша през устата. "Опитайте да влагате минимално усилие докато правите това упражнение, вдишайте и издишайте бавно, отпуснато и равномерно", гласи препоръката.


Посочва се, че упражнения не трябва да се правят навън, ако е студено. Ако и след изписването от болница е предписана кислородна терапия, то консултацията с лекар е задължителна, преди да започнат да се правят упражненията. Ако пък изписаният COVID пациент има трудности в придвижването, упражненията трябва да се правят в присъствието на друг човек.


Според брошурата хората трябва да правят упражнения с подходящото за тях ниво на трудност, като то се определя с тест за казване на изречение: "Ако можете да кажете изречението, но се налага да направите една или повече паузи, за да поемете въздух и дишането Ви е средно, до почти крайно тежко затруднено, то значи се упражнявате с необходимото ниво на трудност". Съветът на СЗО е упражненията да се правят пет дни в седмицата в продължение на около 20-30 минути (ако е възможно), като времето може да се увеличава с по 30 секунди до една минута.


Цялото съдържание на брошурата можете да видите тук.


Лекарствена терапия


Нощното шкафче на пациент след изписването му от COVID отделение в болница

© Дневник

Нощното шкафче на пациент след изписването му от COVID отделение в болница


В писмото си до "Дневник" читателят, преминал през дълго болнично лечение от COVID-19, посочва още един проблем - че е получавал силни препарати, които не се спират изцяло след изписване, но не е получил инструкции дали и как да продължи да ги взима.


Проф. Костов потвърди, че приемалите кортикостероиди наистина не трябва да спират веднага след излизане от болницата. Продължават да се приемат и различни други лекарства, в зависимост от конкретния случай и нивата на увреждане. Най-общият съвет в този случай е да се търси консултация с личния лекар, а по негова преценка - със специалист, който да определи последващото лечение.


"Oпитвам се да избягвам универсални препоръки за лекарствена терапия след изписване на пациент. Заболяването, което се получава при различните хора, е изключително разнородно, както и усложненията и това се дължи на различната реакция на имунитета" - така д-р Александър Симидчиев отговори на въпрос на "Дневник" дали пациентите могат да подпомогнат с някакви медикаменти възстановяването си след лечение на COVID-19. Той допълни, че е противник на "безконтролното прилагане както на хранителни добавки, така и на антибиотици и на изписването им по шаблон".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Как не им омръзна на тези психари, е калко пъти ще насаждат едни и същи хора, едни и същи страхове.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  Ковид-шкафчето изглежда яко...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Ваксините са радост е ще ни направят свободни.🐵

  Много съм прост
 4. 4 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Тези статии ги пращайте на китайците,защото те са виновни за това.

 5. 5 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  След като най-внимателно прочетох казаното, си зададох само един въпрос и го намирам за съществен - знае се, че има прекарали вируса без да разберат даже, такива които го карат като лека настинка и т.нат. При тях, би следвало и тези страхотии да са налице под някаква и най-лека форма, напр. липсата на обоняние.... според общо-известното, към 80% от населението даже не разбирали, че са заболели! И следва въпрос - защо при тях не се наблюдават изменения и каква е причината, защото когато професорите говорят, лаиците слушат и се..... кръстят с надеждата да не ги настигне неволята, без да са сигурни за нищо след това..... Имунитет или каква е причината за тези, на които нищо не им се случва?!

 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Бучков":

  > Имунитет или каква е причината

  कर्मा

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сд":

  > ... ги пращайте на китайците,защото те са виновни за това.

  Викаш китайците са виновни - примерно за това?

  https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.LE00.IN?locations=BG-SE

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ан Он":

  Не!
  Не е Съдба.

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Как не им омръзна на тези психари, е калко пъти ще насаждат едни и същи хора, едни и същи страхове.
  —цитат от коментар 1 на Lazarus


  БАЙ , БАБО , ДА НЕ ТЕ СЛЕЩНЕ МЕЧКА !

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#9:"doroteus"][/quote]

  Бай , бабо , да не те сРещне мечка ! / извинявай за грешката /

 11. 11 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 329 Неутрално

  [quote#9:"doroteus"]
  —цитат от коментар 10 на doroteus
  Бай , бабо , да не те сРещне мечка ! / извинявай за грешката /[/quote]

  Да се не ходи на дискотека , да се не сяда на пейка и си ОК.
  Просто е !

 12. 12 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 3058 Разстроено

  Няма пациент с COVID-19, който да е бил на лечение в болница и после да се е възстановил напълно. Животът после е друг

  д-р Стоян Монев,

  български лекар, работещ в германския град Гютерсло
  ___________________________________________________

  Д-р Монев само дето е премълчал, че по принцип става дума за пациенти над 70 годишна възраст, при които възстановяването няма как да протича гладко!

  Защо всяка статистика, било за починали или влезли в болница, по принцип мълчи гузно за средната възраст на пострадалите??

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Тъй или иначе появи се ново направление в медицината:ковидмедицина и трябва да се оформят отделения и клиники за лечение само на ковид и последствия. Оказва се че много от хроничните заболявания са малка част от последствията на ковид.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Бучков":

  Лекото изкарване на ковид инфекцията ,предимно при по млади хора и такива , на които сямо обонянието е засегнато не гарантира ,че в следващ етап ,след няколко месеца няма да изкарате наново инфекцията ,но с по тежко протичане и нужди от кислород и болнично лечение ,затова пазенето трябва да е постоянно ,както и ваксинирането задължително ,за да сме сигурни ,че няма да има нови инфекции .

 16. 16 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#12] от "Dariya Koleva":

  НЕ е вярно , бях свидетел ,докато лежах на кислород в болницата ,на много млади хора с тежко протичане на инфекцията ,които се оплакват после от последствия вече 2 месеца след това , а може би ще са и по дълго .

 17. 17 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Бучков":

  Ще се опитам да отговоря просто.... Ковид не убива белия дроб. Ковид предизвиква пневмония, която убива белия дроб. В болница постъпват предимно хора с напреднала пневмония, и след оздравяването белия дроб работи на 60-80%.
  От прекарана тежка пневмония 2013 г моя бял дроб не работи добре. От години следя сатурацията си /сам стигнах до тези знания, не от лекар/ и е 88-94. Не съм прекарал засега ковид.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#16] от "edin drugii":

  Мой приятел го изкара тежко преди повече от месец и все още у дома е с бутилка кислород!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7708 Неутрално

  До коментар [#3] от "Шакир Зулов":

  Само че, в България и ваксините не са сигурни, няма ги.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7708 Неутрално

  До коментар [#3] от "Шакир Зулов":

  Само че, в България и ваксините не са сигурни, няма ги.

 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#20] от "Роси":

  Споко, до лятото ще ги има на свободния пазар. Приготви 300-500 лв и ще се ваксинираш на частно.

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK