На живо

Коронавирусът в България: Близо 7 хил. излекувани за денонощие, ваксинираните влизат свободно в Гърция (хронология)

Коронавирусът в България: Близо 7 хил. излекувани за денонощие, ваксинираните влизат свободно в Гърция (хронология)

© Георги КожухаровНай-голям брой оздравели от COVID-19 от началото на епидемията - 6728, отчетоха официалните данни от последното денонощие. С нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов от 16 януари са разрешени присъствени дейности в сферата на образованието – най-вече конкретни индивидуални изпити.


Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски обяви, че здравните власти имат готовност да ваксинират 100 хил. души до април. Варна пък стана седмата от 28 области в страната със заболеваемост от под 120 души на 100 хил.


"Дневник" проследи на живо развитието на епидемията в страната.
И Варна вече не е сред областите в червено

Варна вече не е сред областите с най-високо ниво на заразените с коронавирус, съобщиха от Областния оперативен щаб. Така седем от 28 области в страната са със заболеваемост от под 120 души на 100 хил. През отминаващата седмица новите случаи във Варна са близо три пъти по-малко в сравнение с данните от началото на месеца.


Коронавирусът в България: Близо 7 хил. излекувани за денонощие, ваксинираните влизат свободно в Гърция (хронология)


Във Варненска област има близо 500 легла за болни от коронавирус, около 310 от тях в момента са свободни. До момента в областта заразени с COVID-19 са били 19 959 души, което е трети най-висок показател в България, след София-град и пловдивска област.

Министерството на външните работи съобщава, че изискването за представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус за всички влизащи в Англия и Шотландия граждани, включително и от България, е било отложено и влиза в сила от 04:00 ч. (по Гринуич) на 18 януари 2021 г.


Тестът трябва да е направен в рамките на 72 часа преди пристигането, като резултатът следва да бъде представен на английски, френски или испански език. За да бъде признат за валиден за влизане в Англия и Шотландия, тестът трябва да е PCR или антигенен. Документ за отрицателен резултат от тест ще бъде изискван при пътуване с всички превозни средства. Резултатът от теста може да бъде предоставен отпечатан на хартия или чрез имейл или текстово съобщение, което може да бъде показано на телефонния екран.


Подробности - тук.

С 26% спадат регистрираните положителни случаи на заразени с COVID-19 при почти същия брой тестове на едноседмична база, показват данните от Единната информационна система. Оздравелите се повишават с 89% в рамките на седмицата, а починалите намаляват с 14%.Още тенденции в развитието на епидемията в България - тук.

Здравният министър разреши част от занятията за ученици и студенти

С нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов от 16 януари се разрешават следните присъствени дейности в училищното образование:
- приравнителни изпити при преместване на ученик;
- изпити за определяне на срочна оценка на ученик с повече от 25 % отсъствия по даден предмет и няма възможност /при невъзможност/ да се оформи срочна оценка, или за ученик в индивидуална или дистанционна форма на обучение;
- изпити за определяне на годишна оценка за ученик в самостоятелна или задочна форма на обучение;
- държавни изпити за придобиване на степен на професионална квалификация по теория и практика;
- индивидуални дейности, в това число писмени или практически изпитвания за текуща оценка при невъзможност за провеждане в електронна среда;
- индивидуални практически часове в предприятие или на територията на дадено училище;
- областни и общински кръгове на олимпиади и състезания, когато не могат да се организират онлайн.
Всички дейности трябва да се провеждат при възможност индивидуално и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Задължително е носенето на маска за лице, спазването на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и недопускането на лица с прояви на остри респираторни болести.
Разрешава се присъственото провеждане на следните дейности във висши учебни заведения:
- практически обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти;
- семестриални изпити, които включват практическа част и не могат да се проведат в електронна среда;
- държавни изпити и защити на дипломни работи.
Коронавирусът в България: Близо 7 хил. излекувани за денонощие, ваксинираните влизат свободно в Гърция (хронология)

© Велко Ангелов


В случаите, в които тези дейности се провеждат на територията на висшето училище, ректорът създава организация за стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки.
Разрешено е и провеждането на курсовете по оказване на първа долекарска помощ.

В сферата на здравеопазването се възстановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения и комплексните онкологични центрове.


Повече - тук.

Коронавирусът в България: Близо 7 хил. излекувани за денонощие, ваксинираните влизат свободно в Гърция (хронология)

© Цветелина Белутова


Равнището на регистрирана безработица в страната през декември е 6.7%, съобщават от Агенцията по заетостта. През ноември показателят беше същият и това са най-ниските регистрирани стойности след края на извънредното положение на 13 май 2020 г. Спрямо декември 2019 г. се наблюдава ръст от 0,8 процентни пункта.


В края на декември регистрираните безработни в бюрата по труда според данните на Агенцията по заетостта са били 220 292, което е с 1 452 човека повече от ноември. На годишна база увеличението е с 25 577 човека. За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през декември са се регистрирали нови 32 607 безработни. През декември броят на започналите работа безработни е 12 253.

Хората под карантина да гласуват с подвижни избирателни кутии, които се разнасят от секции с поне трима членове, а в COVID отделенията в болниците да има отделни секции - това предвижда законопроект за промяна на изборните правила, внесен днес от ГЕРБ и "Обединените патриоти".


Повече по темата - тук.

Ваксинираните срещу COVID-19 ще влизат свободно в Гърция през лятото

Коронавирусът в България: Близо 7 хил. излекувани за денонощие, ваксинираните влизат свободно в Гърция (хронология)

© Надежда Чипева


За почивка в Гърция това лято няма да се изисква задължителен сертификат за ваксиниране. Туристите ще се тестват на границата с бързи тестове преди влизане в страната.


"Гърция няма да изисква сертификат за ваксинация като задължително условие за влизане на туристи", заяви пред медиите министърът на туризма Харис Теохарис, цитиран от БНР. "Желаещите да влязат в Гърция, които не са ваксинирани, ще се тестват на границата с бързи тестове. А тези, които са ваксинирани ще влизат свободно", уточни министър Теохарис.


До 21 януари е в сила задължителна седемдневна карантина за влизащите в Гърция, която се очаква да отпадне за идващите от страни с ниска заболеваемост. Не се отменя засега изискването за представяне на отрицателен тест за COVID-19 и адресна регистрация.

Свиване на приходите и замразени проекти - това са основните последствия от коронавируса върху големите държавни дружества, стопанисващи основните спортни обекти. От "Национална спортна база" ЕАД посочват, че приходите им намаляват с около 25% за времето, в което се разви кризата с COVID-19. Това е довело до спиране на инвестиционната програма на дружеството, отговарящо за обекти, сред които са Националният стадион "Васил Левски", зала "Арена Армеец" и спортната база "Белмекен".


Целият материал на "Дневник" - тук.

Централната избирателна комисия стриктно ще се съобрази с предписанията на здравните органи за парламентарните избори на 4 април. Вчера президентът Румен Радев насрочи вота след повече от седмица консултации с парламентарни и извънпарламентарни партии, със здравните власти, ЦИК и българи в чужбина.


От комисията съобщават, цитирани от БНР, че членовете на общинските и на секционните избирателни комисии ще получат с 50 на сто завишени възнаграждения на частичните местни избори, които ще се проведат на 28 февруари. В края на следващия месец са насрочени избори за един кмет на община и за 11 кметове на кметства.


На 18 януари започва прием на документи за регистрация на партии и коалиции за участие в частичния вот.

32% от ресторантьорския бизнес е фалирал заради коронавируса

Коронавирусът в България: Близо 7 хил. излекувани за денонощие, ваксинираните влизат свободно в Гърция (хронология)

© Цветелина Белутова


"1/3 от ресторантьорския бизнес фалира – 32%. Бизнесите се продават, това важи и за хотелите", това обясни пред БНР Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.


"Загубите за ресторантьорския и хотелиерския бизнес са разбираемо големи", така коментира Димитров пред БНР удължаването на противоепидемичните мерки до 31 януари заради борбата с коронавируса. От асоциацията смятат, че мораториумът върху кредитите на бизнеса трябва да е минимум две години и то след изтичане на пандемията. Към момента той е до края на март.


"Чакаме бързото изпълнение и изплащането на средствата по оперативна програма "Конкурентоспособност" – да се връщат 20 на сто от оборота на затворените бизнеси още от началото на 2021 година. След 20 януари чакаме изплащането по тази програма, защото и много колеги кандидатстват по мерките "Запази ме" и нямаме точно информация колко средства са получени и от колко бенефициенти", обясни зам.-председателят на БХРА.

Д-р Илия Тонев, управител на МБАЛ "Югозападна болница" заяви пред БНТ, че към момента няма информация относно съдържанието на доклада по проверката за ваксиниране, което не бе според националния план. В Сандански освен четирима общински съветници срещу COVID-19 са ваксинирани други 20 общински служители, един от които е от семейството на управителя на "Югозападна болница" д-р Илия Тонев. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов вчера.


"При първата ваксинация липсваха достатъчно подробни инструкции, не се чувствам виновен, че съм употребил всички предоставени ми от РЗИ дози с ваксина. Към момента не мога да отговоря дали ще подам оставка зависи от съдържанието на констативния протокол и дали са намерени сериозни нарушения", уточни д-р Тонев.


Според него отказът на хората да бъдат ваксинирани се дължи на слабата организация на кампаниите.
"За съжаление, кампаниите не са организирани по начин, по който да грантират употребата на голям процент от доставените ваксини. Непрекъснато списъците се обновяваха в хода на самите кампании по ваксинации, защото имаше много персонал, който се отказваше", обясни д-р Тонев.

Традиционно сред отчетените нови инфектирани с COVID-19 най-много има в:
област София - град – 132 човека. Следват областите Бургас – 43, Пловдив – 40, Благоевград – 37, Стара Загора – 36, Варна – 33 и т.н.
Положителните 535 проби за последното денонощие са отчетени с PCR тест – 323 и антигенен тест – 212.


С ваксината на Pfizer/BioNTech са ваксинирани 598 човека за последното денонощие, а с тази на Moderna – 50.

Затварянето на училищата се е оказало ключово, според Мутафчийски

Коронавирусът в България: Близо 7 хил. излекувани за денонощие, ваксинираните влизат свободно в Гърция (хронология)

© Велко Ангелов


"На този етап се справяме много добре с епидемията. Очаквахме с не повече от 50% да снижим заболеваемостта, а успяхме с над 60%. Ако изчисляваме заболеваемостта на 100 000 души, към днешният ден е средно 125 човека, а беше 600, така че спадът е четири пъти", каза пред БНТ Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса


Като разковниче за постигнатите резултати, той определи спирането на присъствените учебните занимания на всички ученици и студенти, тъй като в учебна среда вирусът се разпространява много интензивно.


Щабът следи ситуацията с новия вариант на коронавируса, но за пълно затваряне на страната не се разговаря.


Според Мутафчийски до 2-3 месеца ще се стигне и до масова ваксинация на населението, а до април могат да бъдат ваксинирани 100 хил. души.


Директорът на ВМА обясни, че ситуацията в болницата е доста по-добра, като заетостта на COVID леглата е 35%.


Подробности - тук.

От понеделник Александровска болница възстановява плановия прием на пациенти. Те ще постъпват след триаж, антигенен тест и клиничен преглед, съобщи пред Би Ти Ви директорът Борис Богов. Заповедта на министъра още не е стигнала до болницата, но тя вече се подготвя за новата мярка.


В болницата значително са намалели пациентите с COVID-19 - на хартия са освободени 100 легла, отдавна няма и смъртни случаи. Все пак планов прием в сградата, където се намира коронавирус отделението, няма да има.


На фона на добрите статистически данни медикът прогнозира известно покачване на случаите в края на януари до средата на февруари – 14 до 21 дни след Коледа и Нова година.

Коронавирусът в България: Близо 7 хил. излекувани за денонощие, ваксинираните влизат свободно в Гърция (хронология)

© Надежда Чипева


За втори пореден ден отчените от Единната информационна система новозаразени с COVID-19 за денонощие са 535 човека. Това е 7.19% от направените 7439 теста (3937 PCR и 3502 антигенни).


Рекорден от началото на епидемията в България е броят на регистрираните новооздравели - 6728. По този начин повишението по този показател на едноседмична база е с 89%. В болница остават 3631 човека, от тях в интензивно отделение са 343.


За последното денонощие са починали 47 човека.


Ваксинираните за същия период са 648.Още графики с тенденциите в развитието на епидемията в страната - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Весело

  Няма лоши новини, и обичайните заподозряни с първите коментари отсъстват...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  > Няма лоши новини

  Лошите новини идват от другаде... примерно газовата инфраструктура.

  А иначе явно пак са объркали логистиката, тази новина беше предназначена за вчера за да може отговорните лица да я прочетат на седмичния статистически брифинг.

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  През октомври-ноември снемането от отчет на регистрираните заразени бе занемарено и се натрупаха няколко десетки ужким активни случаи. Сега се заеха да ги дерегистрират и броят на "оздравелите" рязко надскочи броя на "заболелите" преди две седмици.

  До коментар [#2] от "Ан Он":

 4. 4 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4057 Весело

  Ех, жалко че не сме в Словакия!
  От вчера е въведена глоба в размер 10 000 евро за ваксиниралите свои роднини и други лица извън списъка!

 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#3] от "Patsis":

  Да, и аз предположих че вчера е било ден за дейта ентри.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#3] от "Patsis":

  Мисълта ми беше че ако имаше някой с мозък и поне елементарно планиране, можеха да свършат тази работа един ден по-рано и вчера да обявят 'благата вест' по телевизора. С фанфари.

  Ама толкова си могат.

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4517 Весело

  Лошо Седларов (анон) лошо, само 50% от коментарите са твои, не се излагай моля те😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#4] от "Patsis":

  > и други лица извън списъка!

  Още сме в началот на играта. При тази реклама която 9 месеца правят на Ваксината (*), скоро ще се нароят множество други сценарии.

  Примерно на тези в списъка ще им боцкат витамин Ц, пък ценната субстанция ще заминава на черния пазар...

  А и тия дето са ги набоцкали извън списъка ще се научат да не се хвалят по телевизията.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  Все пак е петък - ден на майстора.

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#4] от "Patsis":

  За протокола:
  ”... sankce podle předlohy hrozí zdravotnickým zařízením, které stát pravidelně oddlužuje.”
  https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/slovensko-pokuta-ockovani-vlada-poradnik_2101142146_dok
  За да е точна поднесената информация е длъжно да се уточни, че глобата се налага на здрсвните заведения, на които държавата регулярно опрощава дълговете. За това е имало предложения, глобата да се наложи на човека, който е бил ваксиниран, но е било отхвърлено. Отделно се търси решение, какво да се прави, ако в края на работният ден има неизпонзвани приготвени ваксини.
  А цялата дандания с глобата е, защото се е ваксинирала една известна тенисистка с мъжа си.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  Това с училищата, градините и МОЛовете ви го говорехме от месеци.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Имаме необходимост от добри новини!

 13. 13 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Като има съмнения за училищата, защо не направят като Австрия - масово тестване на ученици два пъти седмично? И на мен ми изглежда, че може да е от там, но това е предположение, а всяка хипотеза трябва да се тества експериментално, което в случая е възможно и няма да причини никакви вреди, само ще употреби средства, каквито би трябвало да има за борбата с епидемията.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 14. 14 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 668 Неутрално

  (настроение: иронично)

  Айде бе - вярно ли училищата били ключови при една епидемия! Аз се чудя защо всяка година има грипни ваканции. Добре, че беше короната, за да стане ясен тоя феномен.

 15. 15 Профил на so
  so
  Рейтинг: 395 Весело

  Аз пък все си мислех, че ходенето на Витоша е основната причина за повишена заболеваемост. И парковете. Инак ми е симпатичен, но като видя "мартенски експерт" ми се повдига леко. "Успели" те. Още малко ще успеят и да изгреят слънцето :-)

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Весело

  Каквото и да се каже, едно си баба бае...
  Съсипаха я таЯ държава!!! И ни баламосват със статистики...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на nzt42649448
  nzt42649448
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стига с тия "оздравели", никой не знае колко от тех ще страдат от дълготрайни ефекти и увреждания. Възможно най-неподходящия термин, но и най-удобния за властта.

 18. 18 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Интересно е, че в страните от нашия регион са едни от най-високите нива на починали от коронавирус на 1 млн. жители в света. Изключение правят Гърция и Сърбия.

  Словения 1488
  Хърватия 1104
  Черна гора 1178
  Босна и Херцеговина 1349
  Северна Македония 1283
  България 1213
  Унгария 1161
  Румъния 889

 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  А честито, на които празнуват от такива новини. Починалите С коронавирус в световен мащаб надхвърлиха 2 милиона. Колко от тях не са имали тежки заболявания в напреднала, или в стабилна фаза, все още май няма точна статистика, но едва ли са повече от 2-3% от всички починали. При положение колко динамичен и гъстонаселен в някои райони е светът напоследък, на вируса никак не му спорИ. Колко от преживелите са увредени, колко тежко и колко трайно също няма статистика, само се знае че има такива. Вече има "ваксини" май се отива да не са с особено дълготраен ефект и да трябва поне веднъж годишно да сменяме чипа, ама с тия кофти нетрайни батерии - толкоз.

  мурзилка
 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#19] от "Маршалов":

  > Починалите С коронавирус в световен мащаб надхвърлиха 2 милиона.

  За да бъде коректно изявлението, нека за покажем до това число и бройката на 'Починалите БЕЗ коронавирус в световен мащаб' ?

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Как се дефинира кой е оздравял, че това никой не обяснява до сега. Явно, като свърши клиничната пътечка, нали?

 22. 22 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ан Он":

  Ми що си похаби коментара и не написа в него? Годишно общо умират около 55-60 милиона, с тенденция за повишаване, защото и населението на планетата расте, съответно все повече стари хора ще има, които са пред прага на смъртта.

  мурзилка
 23. 23 Профил на nzt42649448
  nzt42649448
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "Маршалов":

  И какво значение има дали умрелите са били болни или здрави? Некои хора живеят с болести десетилетия, я обясни на семействата на тия жертви, че животът на близките им не бил важен, защото и без това са щели да умрат до 5-10 години. В Ломбардия за месец и половина умреха колкото за цела година, "със, във, до, над, под" - това е статистиката.

 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4517 Любопитно

  Как се дефинира кой е оздравял, че това никой не обяснява до сега. Явно, като свърши клиничната пътечка, нали?
  —цитат от коментар 21 на usernotfound


  Въпрос на който никой няма да отговори. Това питане е от самото начало, но всички мълчат като партизани😂
  Това което се вижда с просто око е факта, че хора които са отчетени като заразени.....две седмици по-късно (след изолация) се докладват като "оздравели".

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#21] от "usernotfound":

  > Как се дефинира кой е оздравял, че това никой не обяснява до сега.

  Уточнената методология е: Ако имаш положителен резултат от ПЦР тест и 14 дни след това си жив, влизаш в статистиката на 'излекуваните' (без значение дали някой те е лекувал, без изходен тест).

  Ако умреш на 16-ия ден от усложнения, пак се водиш официално 'излекуван' в горната графика.

  કટાક્ષ
 26. 26 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4517 Весело

  До коментар [#25] от "Ан Он":

  Ти защо преписваш бре? Ще ти пишем двойка днес, седни си 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#24] от "padrino":

  > Въпрос на който никой няма да отговори.

  'Методологията' (доколото може да се нарече така) е официална. Свързана е с 'налагането на карантина'.

  Според мен по-правилния термин за тези лица е 'де-карантинирани'.
  (Вместо популярано използваните от СМИ 'излекувани' и 'оздравели')

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#26] от "padrino":

  > Ти защо преписваш бре?

  Извинявай, не видях че си застъпил вече. Няма смисъл да се хабим да наливане двойно количество акъл на населението, изнасям се с 200.

  Лек ден.

  કટાક્ષ
 29. 29 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#23] от "nzt42649448":

  Ся, може да не е ок за някои и да се правят публично на възмутени, но съм уверен, че има и такива, които се радват че най-после "дъртите" са се куртулисали, че да влязат в наследство. Кво да се прави КапитализЪм, алчност, разхайтеност.

  мурзилка
 30. 30 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  До коментар [#18] от "plynii":

  Това е по регистрираната смъртност. А всъщност се оказва, че освен регистрираните 7,6 хил. жертви на коронавируса има още 10 хиляди нерегистрирани преки и косвени жертви на пандемията /вижте диаграмата в https://www.dnevnik.bg/analizi/2021/01/15/4163681_purvata_vulna_na_covid-19_u_nas_-_ocenka_i_uroci/!/ .
  Увеличението на смъртността у нас е 16%, а в Хърватия и Словения - 6%. Просто в тях всички починали от коронавирус са регистрирани, а у нас - не.

 31. 31 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  До коментар [#19] от "Маршалов":

  Колко от тях не са имали тежки заболявания в напреднала, или в стабилна фаза, все още май няма точна статистика, но едва ли са повече от 2-3% от всички починали.

  За България вече има - 30% от починалите от коронавирус не са имали придружаващи заболявания. https://www.dnevnik.bg/analizi/2021/01/15/4163681_purvata_vulna_na_covid-19_u_nas_-_ocenka_i_uroci/

 32. 32 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Има наблюдения и статистики по Света, че учениците не пренасят най-много. Не само, че най-често го карат без признаци или с минимални признаци. Така че затварянето на училищата е много спорна мярка, а от икономическо гледище е доста затрудняваща, ако нямата баби и деди под ръка или не можете да работите от шкъщи.

  E PLVRIBVS VNVM
 33. 33 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  До коментар [#23] от "nzt42649448":

  С колко коронавирусът съкращава живота у нас можете да прочетете тук:
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2021/01/15/4163681_purvata_vulna_na_covid-19_u_nas_-_ocenka_i_uroci/

 34. 34 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ан Он":

  Аз не искам да се ваксинирам, не защото съм против ваксините, а защото собствениците не искат да носят отговорност за странични ефекти.

 35. 35 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#31] от "Patsis":

  "Записани като умрели без придружаващи заболявания", категорично не значи че не са имали такива.

  мурзилка
 36. 36 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Не, Мутафчийски, не затварянето на училищата, а тяхното отваряне беше съществено! В момента звучите като пожарникар, който се хвали, че е спрял огъня, който сам е подпалил.

 37. 37 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  До коментар [#35] от "Маршалов":

  Точно.

 38. 38 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Весело

  С две думи: "измряхме яко"...... 20.05.2020г...."много ще измрат": Имаме нота от НАТО да се подготовим за втори удар.... хахаха..... "да се подготвят военните здравни формирования за следващ удар", каза проф. Венцислав Мутафчийски...... https://glasove.com/categories/novini/news/mutafchijski-po-povod-mnogo-shte-izmrat-imame-nota-ot-nato-da-se-podgotovim-za-vtori-udar

 39. 39 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  Едни хора "яко мрат", на други заякват вратовете.

 40. 40 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Очаквано,ама що тогава училищата отварят,а ресторантите остават затворени.

 41. 41 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Весело

  ..... коментар [#38] от "MPetr": ......НАТО-ту даже ни консултираха и "ноти" ни пращаха .....а ние ловихме сигнала и хвърляхме боб....... щото сме гУлеми ........ и "военните здравни формирования" следващ удар чакахме .......

 42. 42 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1722 Неутрално
 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  Всеки в тая държава отвори къщи за гости, бистра, семейни хотелчета, но не предвиди какво ще прави като секне туристическия поток.....

 44. 44 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  От бакшиша, бакшиш само става :-))

 45. 45 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  "Когато хотелът ти е краден, колкото и да си на загуба пак си на печалба." И. Костов.

 46. 46 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  ".......директори на големи болници в София отчетоха намаляване на натиска....."
  ...............
  Какво разбират директорЕте и докторЕте?!?!?!?
  Седемте милЯрда българи излези по площадите да протестират срещу Боко, вЕрват на форумните вирусолози и анализаторите на Дневник.

 47. 47 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#19] от "Маршалов":

  " Колко от преживелите са увредени, колко тежко и колко трайно също няма статистика, само се знае че има такива."

  За да има статистика а не стъкмистика трябва време.Например - Националния институт за здравни грижи във Великобритания е 66 симптома на заболяването в продължение на 7 месеца.

 48. 48 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Какъв е проблема в това че 32% от кръчмите били фалирали? И какво точно значи "фалирали"?
  Просто сега са затворени кръчмите и като паднат ограниченията пак ще отворят.
  Ама трябва да се реве, за да искаме парички без да работим....

 49. 49 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  До коментар [#48] от "PoToP":

  Проблемът е за хората, които са работели там, включително и чистачките, останали са без работа и препитание.

 50. 50 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1507 Весело

  Това с училищата, градините и МОЛовете ви го говорехме от месеци.
  —цитат от коментар 11 на КМЕТ В СЯНКА


  Ти повече от ДЕСЕТ годин говориш, че Бойко ще падне утре.

 51. 51 Профил на nzt42649448
  nzt42649448
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Летният туристически сезон не е много сигурен, защото дотогава британският щам ще доминира из цела Европа, а той както знаем се разпространява по-лесно и настъплението му може и да не затихне с топлото време, за разлика от нормалния щам. Така че, който е луд нека резервира хотели и самолетни билети, но после да нема пак рев.

 52. 52 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Бързи тестове ... няма начин. Няма да ходим. Червен картон за византия като не ни ще дгд и това е!

  Един Българин
 53. 53 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Как работи РЗИ :

  1. Всички заразени се карантинират за 14 дни и влизат в графата болни./ без значние дали им е назнчено болнично лечение, домашно лечение или никакво лчение/
  2 На всички с изтекла карнтина им се прозванява с по телефона с въпроса: Как сте?- отговорилите "Добре" минават в графа оздравели.
  С отговорилите Зле не зная какво става - аз бях от "излекуванлите се".

  В България броим оздравели а не излекувани щото ние на Господ се осланяме а не на здеавната система явно...

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 54. 54 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#21] от "usernotfound":

  Коментар 53

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 55. 55 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Аз имам пътувания в Гърция и явно ще трябва да се ваксинирам ..... въпреки че проболедувах КОВИД .

  Та питам какви ограничения ще наложи България за влизащите гърци.?

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 56. 56 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Според него отказът на хората да бъдат ваксинирани се дължи на слабата организация на кампаниите."
  Абе този за идиоти ли ни взема? Каквито и кампании да ми спретват, няма да се имунизирам, защото това застрашава живота ми и точка

 57. 57 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  "32% от ресторантьорския бизнес е фалирал заради коронавируса"
  Правилното е да се каже, че е фалирал заради мерките срещу коронавируса. Коронавируса го прекарахме повечето и видахме, че вълкът не е толкова черен колкото ни го рисуват.

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 58. 58 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Любопитно

  До коментар [#53] от "DS":

  Правилният термин не е "излекувани", а "преболедували".
  Защото още няма лекарство срещу коронавируса.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 59. 59 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Да влизаме в Гърция няма много логика, при положение че дори ваксинираните могат да разнасят вируса...

 60. 60 Профил на kxm38695246
  kxm38695246
  Рейтинг: 106 Неутрално

  До коментар [#48] от "PoToP":
  Ръсиш простотии. Много затвориха окончателно, въпреки, че бяха вървежни. Останалите оцеляващи някак просто искаме да работим.

 61. 61 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#13] от "fpyyh":

  Не знам как ще им стигне учебното време, в нашата фирма 80 човека ги тестваха от 8 до 14ч, а втория път доста отказаха - боли ги, а в някои случаи тече кръв от носа. Не завиждам на този, който ще гони малчуганите да им бърка в носа.

 62. 62 Профил на YNWA
  YNWA
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#48] от "PoToP":Проблемът е за хората, които са работели там, включително и чистачките, останали са без работа и препитание.
  —цитат от коментар 49 на Тsonkooo


  И на кого му пука за работниците? Дали освободени, дали пратени в неплатена.. в най-добрия случай борса по 240лв за няколко месеца! Все ми е на акъла,че ще им дадат 20% от оборотите и те утре ще преразпределят на потърпевшите си работници по 2-3 заплати.. Ха-Ха-Ха.. Години наред работници за по 600-800лв са им изкарвали милионите, а сега пак те са неоправдани.. Да продават там по един джип да оправят финансите и да почиват. Никой не мисли за обикновенния човек, който в най-добрия случай е изхарчил всичко спестено или просто се е заробил с още някой кредит

 63. 63 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Малко над 7000 теста !!!!!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 64. 64 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма лоши новини, и обичайните заподозряни с първите коментари отсъстват...
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Ти от кои си?🐵

  Много съм прост
 65. 65 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#19] от "Маршалов":> Починалите С коронавирус в световен мащаб надхвърлиха 2 милиона. За да бъде коректно изявлението, нека за покажем до това число и бройката на 'Починалите БЕЗ коронавирус в световен мащаб' ?
  —цитат от коментар 20 на Ан Он


  Само 80 милиона са се поминали БЕЗ коронавирусъ🐵

  Много съм прост
 66. 66 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Чудо - оздравелите са почти два пъти повече от болните вчера !?!
  Тия съвсем ни взеха за мезе.

 67. 67 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Да попитам:

  Как при липса на ден с дори 5000 заразени в последният месец днес разпортуват 7000 "излекувани" ?

 68. 68 Профил на LifeGiving
  LifeGiving
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Излекувани? Кой магьосник лекува вирус? Този доктор си е взел изпитите с двойка ако мисли че е излекувал вирус! За неграмотността на медиите - това е ясно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK