На живо

Коронавирусът в България: Близо 7 хил. излекувани за денонощие, ваксинираните влизат свободно в Гърция (хронология)

Коронавирусът в България: Близо 7 хил. излекувани за денонощие, ваксинираните влизат свободно в Гърция (хронология)

© Георги КожухаровНай-голям брой оздравели от COVID-19 от началото на епидемията - 6728, отчетоха официалните данни от последното денонощие. С нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов от 16 януари са разрешени присъствени дейности в сферата на образованието – най-вече конкретни индивидуални изпити.


Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски обяви, че здравните власти имат готовност да ваксинират 100 хил. души до април. Варна пък стана седмата от 28 области в страната със заболеваемост от под 120 души на 100 хил.


"Дневник" проследи на живо развитието на епидемията в страната.
И Варна вече не е сред областите в червено

Варна вече не е сред областите с най-високо ниво на заразените с коронавирус, съобщиха от Областния оперативен щаб. Така седем от 28 области в страната са със заболеваемост от под 120 души на 100 хил. През отминаващата седмица новите случаи във Варна са близо три пъти по-малко в сравнение с данните от началото на месеца.


Коронавирусът в България: Близо 7 хил. излекувани за денонощие, ваксинираните влизат свободно в Гърция (хронология)


Във Варненска област има близо 500 легла за болни от коронавирус, около 310 от тях в момента са свободни. До момента в областта заразени с COVID-19 са били 19 959 души, което е трети най-висок показател в България, след София-град и пловдивска област.

Министерството на външните работи съобщава, че изискването за представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус за всички влизащи в Англия и Шотландия граждани, включително и от България, е било отложено и влиза в сила от 04:00 ч. (по Гринуич) на 18 януари 2021 г.


Тестът трябва да е направен в рамките на 72 часа преди пристигането, като резултатът следва да бъде представен на английски, френски или испански език. За да бъде признат за валиден за влизане в Англия и Шотландия, тестът трябва да е PCR или антигенен. Документ за отрицателен резултат от тест ще бъде изискван при пътуване с всички превозни средства. Резултатът от теста може да бъде предоставен отпечатан на хартия или чрез имейл или текстово съобщение, което може да бъде показано на телефонния екран.


Подробности - тук.

С 26% спадат регистрираните положителни случаи на заразени с COVID-19 при почти същия брой тестове на едноседмична база, показват данните от Единната информационна система. Оздравелите се повишават с 89% в рамките на седмицата, а починалите намаляват с 14%.Още тенденции в развитието на епидемията в България - тук.

Здравният министър разреши част от занятията за ученици и студенти

С нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов от 16 януари се разрешават следните присъствени дейности в училищното образование:
- приравнителни изпити при преместване на ученик;
- изпити за определяне на срочна оценка на ученик с повече от 25 % отсъствия по даден предмет и няма възможност /при невъзможност/ да се оформи срочна оценка, или за ученик в индивидуална или дистанционна форма на обучение;
- изпити за определяне на годишна оценка за ученик в самостоятелна или задочна форма на обучение;
- държавни изпити за придобиване на степен на професионална квалификация по теория и практика;
- индивидуални дейности, в това число писмени или практически изпитвания за текуща оценка при невъзможност за провеждане в електронна среда;
- индивидуални практически часове в предприятие или на територията на дадено училище;
- областни и общински кръгове на олимпиади и състезания, когато не могат да се организират онлайн.
Всички дейности трябва да се провеждат при възможност индивидуално и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Задължително е носенето на маска за лице, спазването на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и недопускането на лица с прояви на остри респираторни болести.
Разрешава се присъственото провеждане на следните дейности във висши учебни заведения:
- практически обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти;
- семестриални изпити, които включват практическа част и не могат да се проведат в електронна среда;
- държавни изпити и защити на дипломни работи.
Коронавирусът в България: Близо 7 хил. излекувани за денонощие, ваксинираните влизат свободно в Гърция (хронология)

© Велко Ангелов


В случаите, в които тези дейности се провеждат на територията на висшето училище, ректорът създава организация за стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки.
Разрешено е и провеждането на курсовете по оказване на първа долекарска помощ.

В сферата на здравеопазването се възстановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения и комплексните онкологични центрове.


Повече - тук.

Коронавирусът в България: Близо 7 хил. излекувани за денонощие, ваксинираните влизат свободно в Гърция (хронология)

© Цветелина Белутова


Равнището на регистрирана безработица в страната през декември е 6.7%, съобщават от Агенцията по заетостта. През ноември показателят беше същият и това са най-ниските регистрирани стойности след края на извънредното положение на 13 май 2020 г. Спрямо декември 2019 г. се наблюдава ръст от 0,8 процентни пункта.


В края на декември регистрираните безработни в бюрата по труда според данните на Агенцията по заетостта са били 220 292, което е с 1 452 човека повече от ноември. На годишна база увеличението е с 25 577 човека. За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през декември са се регистрирали нови 32 607 безработни. През декември броят на започналите работа безработни е 12 253.

Хората под карантина да гласуват с подвижни избирателни кутии, които се разнасят от секции с поне трима членове, а в COVID отделенията в болниците да има отделни секции - това предвижда законопроект за промяна на изборните правила, внесен днес от ГЕРБ и "Обединените патриоти".


Повече по темата - тук.

Ваксинираните срещу COVID-19 ще влизат свободно в Гърция през лятото

Коронавирусът в България: Близо 7 хил. излекувани за денонощие, ваксинираните влизат свободно в Гърция (хронология)

© Надежда Чипева


За почивка в Гърция това лято няма да се изисква задължителен сертификат за ваксиниране. Туристите ще се тестват на границата с бързи тестове преди влизане в страната.


"Гърция няма да изисква сертификат за ваксинация като задължително условие за влизане на туристи", заяви пред медиите министърът на туризма Харис Теохарис, цитиран от БНР. "Желаещите да влязат в Гърция, които не са ваксинирани, ще се тестват на границата с бързи тестове. А тези, които са ваксинирани ще влизат свободно", уточни министър Теохарис.


До 21 януари е в сила задължителна седемдневна карантина за влизащите в Гърция, която се очаква да отпадне за идващите от страни с ниска заболеваемост. Не се отменя засега изискването за представяне на отрицателен тест за COVID-19 и адресна регистрация.

Свиване на приходите и замразени проекти - това са основните последствия от коронавируса върху големите държавни дружества, стопанисващи основните спортни обекти. От "Национална спортна база" ЕАД посочват, че приходите им намаляват с около 25% за времето, в което се разви кризата с COVID-19. Това е довело до спиране на инвестиционната програма на дружеството, отговарящо за обекти, сред които са Националният стадион "Васил Левски", зала "Арена Армеец" и спортната база "Белмекен".


Целият материал на "Дневник" - тук.

Централната избирателна комисия стриктно ще се съобрази с предписанията на здравните органи за парламентарните избори на 4 април. Вчера президентът Румен Радев насрочи вота след повече от седмица консултации с парламентарни и извънпарламентарни партии, със здравните власти, ЦИК и българи в чужбина.


От комисията съобщават, цитирани от БНР, че членовете на общинските и на секционните избирателни комисии ще получат с 50 на сто завишени възнаграждения на частичните местни избори, които ще се проведат на 28 февруари. В края на следващия месец са насрочени избори за един кмет на община и за 11 кметове на кметства.


На 18 януари започва прием на документи за регистрация на партии и коалиции за участие в частичния вот.

32% от ресторантьорския бизнес е фалирал заради коронавируса

Коронавирусът в България: Близо 7 хил. излекувани за денонощие, ваксинираните влизат свободно в Гърция (хронология)

© Цветелина Белутова


"1/3 от ресторантьорския бизнес фалира – 32%. Бизнесите се продават, това важи и за хотелите", това обясни пред БНР Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.


"Загубите за ресторантьорския и хотелиерския бизнес са разбираемо големи", така коментира Димитров пред БНР удължаването на противоепидемичните мерки до 31 януари заради борбата с коронавируса. От асоциацията смятат, че мораториумът върху кредитите на бизнеса трябва да е минимум две години и то след изтичане на пандемията. Към момента той е до края на март.


"Чакаме бързото изпълнение и изплащането на средствата по оперативна програма "Конкурентоспособност" – да се връщат 20 на сто от оборота на затворените бизнеси още от началото на 2021 година. След 20 януари чакаме изплащането по тази програма, защото и много колеги кандидатстват по мерките "Запази ме" и нямаме точно информация колко средства са получени и от колко бенефициенти", обясни зам.-председателят на БХРА.

Д-р Илия Тонев, управител на МБАЛ "Югозападна болница" заяви пред БНТ, че към момента няма информация относно съдържанието на доклада по проверката за ваксиниране, което не бе според националния план. В Сандански освен четирима общински съветници срещу COVID-19 са ваксинирани други 20 общински служители, един от които е от семейството на управителя на "Югозападна болница" д-р Илия Тонев. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов вчера.


"При първата ваксинация липсваха достатъчно подробни инструкции, не се чувствам виновен, че съм употребил всички предоставени ми от РЗИ дози с ваксина. Към момента не мога да отговоря дали ще подам оставка зависи от съдържанието на констативния протокол и дали са намерени сериозни нарушения", уточни д-р Тонев.


Според него отказът на хората да бъдат ваксинирани се дължи на слабата организация на кампаниите.
"За съжаление, кампаниите не са организирани по начин, по който да грантират употребата на голям процент от доставените ваксини. Непрекъснато списъците се обновяваха в хода на самите кампании по ваксинации, защото имаше много персонал, който се отказваше", обясни д-р Тонев.

Традиционно сред отчетените нови инфектирани с COVID-19 най-много има в:
област София - град – 132 човека. Следват областите Бургас – 43, Пловдив – 40, Благоевград – 37, Стара Загора – 36, Варна – 33 и т.н.
Положителните 535 проби за последното денонощие са отчетени с PCR тест – 323 и антигенен тест – 212.


С ваксината на Pfizer/BioNTech са ваксинирани 598 човека за последното денонощие, а с тази на Moderna – 50.

Затварянето на училищата се е оказало ключово, според Мутафчийски

Коронавирусът в България: Близо 7 хил. излекувани за денонощие, ваксинираните влизат свободно в Гърция (хронология)

© Велко Ангелов


"На този етап се справяме много добре с епидемията. Очаквахме с не повече от 50% да снижим заболеваемостта, а успяхме с над 60%. Ако изчисляваме заболеваемостта на 100 000 души, към днешният ден е средно 125 човека, а беше 600, така че спадът е четири пъти", каза пред БНТ Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса


Като разковниче за постигнатите резултати, той определи спирането на присъствените учебните занимания на всички ученици и студенти, тъй като в учебна среда вирусът се разпространява много интензивно.


Щабът следи ситуацията с новия вариант на коронавируса, но за пълно затваряне на страната не се разговаря.


Според Мутафчийски до 2-3 месеца ще се стигне и до масова ваксинация на населението, а до април могат да бъдат ваксинирани 100 хил. души.


Директорът на ВМА обясни, че ситуацията в болницата е доста по-добра, като заетостта на COVID леглата е 35%.


Подробности - тук.

От понеделник Александровска болница възстановява плановия прием на пациенти. Те ще постъпват след триаж, антигенен тест и клиничен преглед, съобщи пред Би Ти Ви директорът Борис Богов. Заповедта на министъра още не е стигнала до болницата, но тя вече се подготвя за новата мярка.


В болницата значително са намалели пациентите с COVID-19 - на хартия са освободени 100 легла, отдавна няма и смъртни случаи. Все пак планов прием в сградата, където се намира коронавирус отделението, няма да има.


На фона на добрите статистически данни медикът прогнозира известно покачване на случаите в края на януари до средата на февруари – 14 до 21 дни след Коледа и Нова година.

Коронавирусът в България: Близо 7 хил. излекувани за денонощие, ваксинираните влизат свободно в Гърция (хронология)

© Надежда Чипева


За втори пореден ден отчените от Единната информационна система новозаразени с COVID-19 за денонощие са 535 човека. Това е 7.19% от направените 7439 теста (3937 PCR и 3502 антигенни).


Рекорден от началото на епидемията в България е броят на регистрираните новооздравели - 6728. По този начин повишението по този показател на едноседмична база е с 89%. В болница остават 3631 човека, от тях в интензивно отделение са 343.


За последното денонощие са починали 47 човека.


Ваксинираните за същия период са 648.Още графики с тенденциите в развитието на епидемията в страната - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK