Депутатите приеха да се изплащат три вида пенсии от универсалните пенсионни фондове

Депутатите приеха да се изплащат три вида пенсии от универсалните пенсионни фондове

© Надежда Чипева, КапиталТри вида пенсионни продукти ще бъдат изплащани от универсалните пенсионни фондове - предвиждат приетите на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Вносител на промените е Министерският съвет. Законопроектът бе гласуван с 98 гласа "за", седем - "против" и 63-ма въздържали се, съобщи БТА.


Трите вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове, са пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата по индивидуалната партида и еднократно плащане в случаите, когато натрупаните средства са недостатъчни за отпускане на посочените два вида пенсионни продукта, се посочва в доклада на социалната комисия.


Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане и преизчисляване на пенсиите, правата на наследниците на осигурените права. Изрично се предвижда, че допълнителният размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост и на разсроченото плащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв, пише в доклада на комисията.
Промените дават възможност на хората, навършили възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст. Този период се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране, мотивират се вносителите.


Като основна цел на законопроекта вносителите посочват уреждане фазата на изплащане на пенсионните добавки от т.н. втори стълб, с оглед на това, че първите пенсионери се очакват през септември 2021 г., когато част от родените през 1960 г. жени ще навършат пенсионна възраст.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  И пак липсва възможността вносителят да разполага със собствените си пари - не може да ги изтегли, не може сам да определи срочността и размера, т.е. отново пасивен вносител в нещо като НОИ, но частно.

 2. 2 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2560 Неутрално


  ,,Трите вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове, са пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата по индивидуалната партида и еднократно плащане в случаите, когато натрупаните средства са недостатъчни за отпускане на посочените два вида пенсионни продукта, се посочва в доклада на социалната комисия.”

  Това НЕ СА ТРИ ВИДА ПЕНСИОННИ ПРОДУКТИ!!!
  Това е ЕДИН ВИД ПРОДУКТ, но изплащан по три различни начина!!!
  Изразявайте се правилно!

 3. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Лошата социално-осигурителна и икономическа система в България е основната причина за ниските пенсии.
  От друга страна тези дружества които ни удържат всякакви ,,допълнителни” вноски управляват лошо парите ни.

 4. 4 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Постоянното бъркане на чорбата с пенсиите оставя убеждението, че както и да се осигуряваш, накрая ще останеш на милостта на държавата каквото реши да ти подхвърли, ако изобщо се смили да не направи възрастта за пенсиониране 80 години при 60 години трудов стаж.
  Това от друга страна значи, че парите които внасяш за пенсионни осигуровки ги хвърляш на вятъра

 5. 5 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#4] от "uq":

  Виж каква държавна администрация храним...

 6. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Структурата на населението трябва да бъде съобразена със структурата на икономиката, но това не се получи и никога няма да се получи при нас.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Това добре - проблемът е, че онези, които все още плащат някакви осигуровки и пълнят иженарицаемите фондове стават все по-малко!
  Ако Бог е добър към нас, по- възрастните и ни позволи да доживеем до пенсия ще се окаже, че сме плащали вноски, но за сметка на това няма да има какво да получаваме освен един голям, квадратен с резба......

 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  За пореден път се приемат неща против интересите на хората. Парите са си твои и трябва да имаш пълната свобода да избираш как да ги получиш при пенсиониране. А не да те задължават с варианти при които я камилата, я камилара. Че дори и студена вода за наследниците, нищо, че парите са си твои.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Особено впечатляващ е и следния бисер на ОПГ Гроб:

  "При определяне на размера на пенсията по ал. 1:
  ...2. не се допуска отчитане на пола като актюерски фактор.“

  Какво се получава:
  Парите натрупани в уж "индивидуалните партиди'', след пенсионирането отиват в общ кюп за изплащане на пожизнени пенсии. Първата секира, наследниците вече изгоряха, независимо дали изобщо си взел нещо от парите си или не.

  За мъжете е двойна секирата, при сериозната разлика в средната продължителност на живота на мъжете и жените у нас. При едни и същи пари, натрупани в уж "индивидуалните партиди'' на мъж и жена, ще им определят и еднакви пенсии. Само, че, мъжете ще ги получават примерно 5 години, а жените - 15. Разликата в изплатените суми ще е 3 пъти, пак да припомним, при едни и същи суми в "индивидуалните" партиди.

  А иначе може да е просто - това са ти парите в партидата - избирай как да ги получиш, накуп, за определен срок, пожизнено. Но трябва да се даде всичко до стотинка, което си внесъл, на теб или наследниците ти.

  ОПГ Гроб - кражби и лобизъм навсякъде.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 10. 10 Профил на Puck Futin
  Puck Futin
  Рейтинг: 317 Неутрално

  И пак липсва възможността вносителят да разполага със собствените си пари - не може да ги изтегли, не може сам да определи срочността и размера, т.е. отново пасивен вносител в нещо като НОИ, но частно.
  —цитат от коментар 1 на Лелка


  Абсолютно! Едно, че не разполагаме със собственетите си пари и е уж частна партида, ама пак не баш. Отделно са и таксите на дружествата. Доходът им едвам покрива таксите. Отделно няма никаква прозрачност в какво точно инвестират.
  Поредния пладнешки обир на работещите, които се осигурпват на реални заплати.
  На този етап не знам вече дали са толкова нагли или просто толкова си могат.

 11. 11 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 699 Неутрално

  И пак липсва възможността вносителят да разполага със собствените си пари - не може да ги изтегли, не може сам да определи срочността и размера, т.е. отново пасивен вносител в нещо като НОИ, но частно.
  —цитат от коментар 1 на Лелка


  Ами то това е идеята :) Пенсиите на пенсионерите да се плащат от вноските на на осигурените. Едва ли някой с мозък си мисли, че паричките си стоят в касичка или на "влог", и от там да си "теглим", когато ни трябват. То ако беше така, щяхме да четем в Блиц - "ИСТИНАТА ЛЪСНА!"

  Бог да благослови Америка за България!
 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Демек, ще ви гепят от парите по три различни начина...

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Пак се защитават фондовете, а не парите на вносителите

 14. 14 Профил на himalai
  himalai
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това не го разбирам "еднократно плащане в случаите, когато натрупаните средства са недостатъчни за отпускане на посочените два вида пенсионни продукта".

  В момента текстът в КСО е "Чл. 172. Осигуреното лице има право при пенсиониране да изтегли еднократно или да прехвърли набраните средства по индивидуалната партида от професионалния фонд в универсален фонд, ако не е придобило право на професионална пенсия при условията на чл. 168 (Право на професионална пенсия)."

 15. 15 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Хубавото при майка ми е че си купи апартаментче с ипотечен кредит и недай си боже да се случи нещо с нея универсалния и фонд отива по кредита , а тя има 15 хиляди там

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK