Оранжерия във варненската Ботаническа градина е разрушена заради спор за собственост

Скрийншот от БНТ

© БНТ

Скрийншот от БНТОпит за разрушаване на една от оранжериите в Ботаническата градина на Софийския университет във Варна е била направен вчера. За това съобщи БНТ след сигнал, подаден от директора на парка Огнян Илиев. Около обяд в четвъртък служители забелязали багер, който събарял фасадата на оранжерията, която се намира в спорен имот. След като те започнали да снимат случващото се, багерът изчезнал.


През август м.г. Илиев подаде жалба за това, че част от ботаническата градина е била предадена във владение на физически лица, които се представили за собственици на терена. От своя страна те са представили в Районната прокуратура във Варна протокол за въвеждане във владение, извършено на 26 август от частен съдебен изпълнител, както и изпълнителен лист по частно гражданско дело за предаване владението на същия имот.подаде жалба срещу частни лица, които обявиха, че са влезли във владение на 18 дка от Ботаническата градина като техни собственици. Веднага след сигнала Районната прокуратура във Варна разпореди на Областната дирекция на МВР да извърши проверка.


Спорът за собствеността на терена започва още преди 20 години, когато по Закона за собствеността и ползването на земеделски земи частни лица получават акт за собственост върху един от терените в Ботаническата градина. Първият опит за влизане във владение на имота е бил направен през 2004 г. Още тогава Софийският университет завежда дело във Варненския окръжен съд, което печели. През август миналата година е направен втори опит, като този път в имота влиза съдия изпълнител, като представител на кредитор на собствениците.
Според директора на ботаническата градина Огнян Илиев в четвъртък претендиращите за собственост върху терена са използвали обстановката, в която вниманието в цялата страна е насочено към наводненията и новините около влошаващата се метеорологична обстановка, за да разрушат сградата на оранжерията, надявайки се, че няма да бъдат забелязани.


"Ще предприемем всички възможни действия срещу самоволното и незаконно разрушаване на оранжериите и складовете ни, казва Илиев пред БНТ. Освен оранжерии, в имота има разсадници със защитени видове, както и инвентар на Софийския университет".


За съборената оранжерия в Ботаническата градина е била уведомена областната администрация във Варна. "Трябва да се опази тази държавна собственост, тъй като по българските закони няма вещ, няма дело, каза през БНТ областният управител Стоян Пасев.


Двете страни, които спорят за собствеността върху терена, част от Ботаническата градина във Варна, водят съдебно дело, като първото заседание е насрочено за 1 февруари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK