ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

През 2021 г. София ще има най-високия бюджет досега - 1.88 млрд.лева

Йорданка Фандъкова и Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите на Столичната община.

© Цветелина Белутова

Йорданка Фандъкова и Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите на Столичната община.Проектобюджетът на София за 2021 г. ще е най-високият досега - 1.884 млрд.лева. Това е с над 150 млн.лева повече от миналогодишния, който претърпя две актуализации и бе свит с 42 млн.лева заради последствията от противоепидемичните мерки.


От собствени приходи Столичната община очаква да си осигури 771 млн.лева, от държавни целеви средства - 693 млн.лева и 296.2 млн.лева от европейски програми. Останалите средства са от т.нар.преходен остатък от предишния бюджет.


Фандъкова си поставя три стратегически цели
Три стратегически цели си постави кметът Йорданка Фандъкова при представянето на проектобюджета - изграждането на нови булеварди, на нови места в детските градини и училища, както и подобряването на качеството на въздуха в София.


Новите булеварди, както и в бюджета за 2020 г., са "Тодор Каблешков", "Филип Кутев", Източната тангента, "Ломско шосе" и ул. "Опълченска". Те са част от вътрешния градски ринг, с който София ще има практически нова транспортна схема, посочи Фандъкова.


Ремонтът на трамвайното трасе на линия 5 по бул. "Цар Борис III" е най-голямата реконструкция през годината и за нея вече е сключен договор за изпълнението й на стойност над 30 млн.лева. Средствата са осигурени по Оперативна програма "Региони в растеж". Обхватът на ремонта е от Съдебната палата до кв. Княжево. Реконструкцията е планирана за започне през месец март, според Фандъкова.


За детски градини в проектобюджета са заложени 65.7 млн.лева. Те са за изграждане, разширение и основни ремонти на общо 45 обекта. В тях се включва и ремонтът на училища като Френската гимназия.


До края на 2021 г. очакваме да отворим 185 нови групи в детски градини в 23 района на София. Единствено в район Нов Искър няма да се работи по тази стратегическа цел, защото там вече е открита нова детска градина, обоснова се Фандъкова.


200 млн.лева инвестиции за по-чист въздух обеща Фандъкова


За въздуха на София са предвидени капиталови инвестиции за около 200 млн.лева. Отново в сметката е включена кампанията за подмяната на старите печки с по-екологични варианти за отопление, която започна през 2019 г. и е на обща стойност от 77 млн.лева, осигурени по две европейски програми.


Оказва се, че през 2021 г. пак стартира кампанията за безплатна подмяна на печките с газови, на пелети и други устройства, за които са предвидени над 12 млн.лева, поясни Фандъкова.


Новите вложения включват и инвестициите "в метрото, в измервателни станции и системи за въздуха, повишаване на средствата за миене на улиците и обновяване на парковете", изреди кметът на София.


В план-сметката за чистота с 24% се увеличават площите за миене на улиците в града, обяви Фандъкова.


172.5 млн. лева за метро, нови трамваи и електробуси


В метрото ще се инвестират 172.5 млн.лева, които са с пряко въздействие към подобряване качеството на въздуха, подчерта тя. С тях ще се довършат първите участъци от третата метролиния, както и купуване на нови метровлакове и основен ремонт на стари. В тази сума е и доставката на 25 нови трамвая, 82 електробуса и 30 тролея. Тези пари са по Оперативна програма "Околна среда", като 18.6 млн.лева са съфинансиране от общината.


Капиталовата програма в проектобюджета за 2021 г.

© Столична община

Капиталовата програма в проектобюджета за 2021 г.


Капиталовата програма нараства с 30 млн.лева


През 2020 г. капиталовата програма беше за 479 млн.лева, като тя е изпълнена 74%, отбеляза Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите. В новата, която ще е за 509 млн.лева, се очакват 296 млн.лева да дойдат по европейски програми, а 212 млн.лева ще са от собствени приходи на общината.
Уличното осветление ще е приоритет, псочи Фандъкова, а Барбалов уточни, че за него се предвиждат 25.3 млн.лева, което е с над 4 млн.лева повече от миналата година.


Приходите от данъци ще се повишат с 10 млн.лева


Данъчните приходи в бюджета се очаква да са 390 млн.лева, което е с близо 10 млн.лева повече спрямо актуализирания бюджет за 2020 г. От тях 112.5 млн. лева ще са от данъка върху недвижимите имоти, 110 млн.лева - от данъка за МПС и още 158 млн.лева трябва да дойдат от данъка за придобиване на имущества по възмезден начин.


До 15 февруари проектобюджетът ще бъде внесен в общинския съвет


Проектобюджетът за 2021 г. трябва да бъде внесен в Столичния общински съвет на 15 февруари. Дотогава администрацията на Фандъкова ще проведе консултации с политическите групи и със социалните партньори, "за да дадем максимална гласност и прозрачност на процеса по изготвянето и приемането му", заяви Барбалов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK