Заповед показва кои изпити и занятия за ученици и студенти може да са присъствени

Заповед показва кои изпити и занятия за ученици и студенти може да са присъствени

© Цветелина Белутова, КапиталМинистърът на здравеопазването публикува заповед, с която редица изпити, индивидуални часове и състезания за ученици и студенти ще може да се провеждат присъствено от събота (16 януари), като намерението бе анонсирано от проф. Костадин Ангелов по-рано през седмицата.


Изискването е всички да носят маски, да спазват дистанция от 1,5 метра и да не бъдат допускани хора, които имат повишена температура, кашлица, затруднено дишане, загуба на вкус, загуба на обоняние.


Решението за възобновяване на част от дейностите за ученици в присъствена форма е, че ситуацията с COVID епидемията в страната се подобрява и че връщането на най-малките ученици в клас (десет дни след промяната) не се е отразило значително.
В понеделник (12 януари) министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви по време на среща при премиера Бойко Борисов, че останалите противоепидемични мерки трябва да продължат да са в сила до края на януари.


Със същата заповед се отменя забраната за планови прием и операции в болниците. Досега бяха допустими само трансплантации, диагностиката и лечението на онкоболни пациенти, дейностите по асистирана репродукция, както и рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. По думите на министъра на здравеопазването за планов прием пациентът трябва да има отрицателен резултат от антигенен тест за коронавирус, който да бъде направен на място в лечебното заведение. Пациентът не би трябвало да доплаща за него.


При учениците


"Дневник" публикува изброеното в заповедта като изключение от забраната за присъствени занятия в училищата без редакторка намеса, с припомняне, че децата от 1 до 4 клас не провеждат занятия онлайн още от първия работен ден на новата година (4 януари):

- приравнителни изпити при преместване на ученик


- изпити за определяне на срочна оценка по учебен предмет или модул, ако ученик е допуснал повече от 25 % отсъствия по предмета/модула и няма възможност да се оформи срочна оценка, или за ученик в индивидуална/дистанционна форма, чието обучение включва изпити за срочна оценка


- изпити за определяне на годишна оценка за ученик в самостоятелна форма на обучение


- изпити за определяне на годишна оценка за ученик в задочна форма на обучение


- държавни изпити за придобиване на степен на професионална квалификация по теория и практика на професията


- индивидуални дейности - индивидуални часове, консултации, индивидуални писмени или практически изпитвания за текуща оценка в случаите, когато е обективно невъзможно провеждането им от разстояние в електронна среда


- индивидуални практически часове и практически часове на индивидуално работно място в предприятие или на територията на съответното училище


- областни и общински кръгове на олимпиади и състезания, когато не могат да се проведат от разстояние в електронна среда.


При студентите


"Дневник" публикува изброеното в заповедта като изключение от забраната за присъствени занятия във висшите училища без редакторка намеса:

- практически обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти


- семестриални изпити, които включват практическа част и не могат да бъдат проведени в електронна среда


- държавни изпити и защити на дипломни работи.


В образователни центрове


След като от първия работен ден на новата година в езиковите, образователните и обучителните центрове стана допустимо да има занятия за децата от първи до четвърти клас с условието да не се смесват различни групи, с ново изключение, което влиза в сила от събота, се разрешава провеждането на курсове по първа помощ за пострадали от катастрофи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK