Прокуратурата търси кой е виновен за сметището в Искър, държавата отпусна пари за почистването (допълнена)

Прокуратурата търси кой е виновен за сметището в Искър, държавата отпусна пари за почистването (допълнена)

© Стоян Ненов, ReutersЗапочва прокурорска проверка заради голямото количество отпадъци в река Искър край Своге, обяви днес областният управител на Софийска област Илиан Тодоров. Той допълни, че е ангажимент на държавата да се справи с проблема, но за целта ще са нужни 200-200 хил. лв., които областната управа няма.


Малко по-късно от Министерския съвет съобщиха, че правителството ще отпусне нужните 220 хил. лева за почистването на отпадъците. До решението се стигна след извънредното правителствено заседание, което премиерът Бойко Борисов свика днес.


"Кметът и областният управител възможно най-бързо да започнат дейностите по почистването. Намерете вариант веднага да се влезе и да се чисти. Ако може още утре да се започне. До последния отпадък трябва да се изчисти", каза Борисов.
Отпадъците, събрали се в района на ВЕЦ-Своге, заема площ от близо 12 декара. Тодоров поясни, че за последно през май миналата година е поискано финансиране от Министерски съвет за почистване на речните корита в извън населените места, които не са разчиствани от 30 години.


"След три месеца ми отговориха, че средства не могат да ми бъдат отпуснати", каза още областният управител.


От РИОСВ също търсят виновниците, като глобата за физически лица е 500 лв., а за фирми - 2000 лв. Директорът на РИОСВ - Софийска област Ирена Петкова каза, че ще се извърши проверки на всички общини по поречието на р. Искър за спазването на изискванията да не се допускат нерегламентирани замърсявания.


Заместник-кметът на Своге Илия Богданов подчерта, че не трябва да се допусне пропускане на боклуци през съоръженията на ВЕЦ-а по поречието на реката по посока на града, защото това ще възпламени огромен проблем и сериозно обществено недоволство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK