Бизнес планът на "Топлофикация София" ще свива тройно загубите

Александър Александров, изпълнителен директор на "Топлофикация София" от ноември 2019 г.

© Велко Ангелов

Александър Александров, изпълнителен директор на "Топлофикация София" от ноември 2019 г.Избори 2022

Бизнес планът на "Топлофикация София" за 2021 г. предвижда свиване на загубите близо три пъти спрямо предишната година. Те са планирани да са в размер на 22.28 млн.лева и причината е в "значителното отклонение между утвърдените от КЕВР ценообразуващи разходи и реалните разходи". Това е оправданието, което ръководството на дружеството представи пред Столичния общински съвет при приемането на Бизнес плана за 2021 г.
Отоплителното дружество очаква общо приходи за 461.58 млн.лева, което е с 11% повече спрямо миналата година.


Цената на парното - леко нагоре


Цената на топлото за софиянци се планира да се повиши с 2.5% от 1 юли, но това ще зависи от енергийния регулатор КЕВР. който ще я определи според цената на природния газ на международните пазари и на въглеродните емисии.
От продажбата на топлинна енергия е заложено да се получат с 25.9 млн.лева по-големи приходи, което е ръст от 9%. Той ще е на база по-голямо производство, но и на по-високата средна цена. Продажбата на електроенергия също се планира да вдигне приходите - с 18%, в резултат на същите причини.


Ръководството на общинската "Топлофикация София" предвижда да продължи тенденцията да продава 100% от произведената електроенергия на енергийната борса.


Влади Панев: Натрупаният дълг достигна 996 млн.лева


Дружеството е с много проблеми, наследени от предишните ръководства, натрупаният дълг е 996 млн.лева в края на 2020 г., посочи общинският съветник Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение и "Демократична България".


Практиката дружеството да продава произведената от когенерацията електроенергия на по-ниска цена от пазарната на фирма, свързана с Христо Ковачки, която после я продаваше на пазара, бе преустановена след като срокът на неизгодния договор изтече в началото на 2020 г.


Новото ръководство на "Топлофикация София" също се опита да продава предварително електроенергия за последното тримесечие на 2020 г. още през юли, която се видя, че е на по-ниска цена от пазарната, припомни Панев. "След наш натиск, на общинските съветници от "Демократична България" и на медиите, сделката бе отменена", добави той.


Струва ли си да се инвестират 500 млн.лева в нови мощности


За технологичното обновление на дружеството е необходима инвестиция от 500 млн.лева. Доскоро в Столичната община се обсъждаха действия за бъдещо търсене на чуждестранен инвеститор, но новото ръководство на дружеството предлага да тегли заем за тази сума, каза Панев..


Рисковете пред тази огромна инвестиция е във възвращаемостта й, тъй като "Топлофикация София" на тази база ще увеличи производството си на електроенергия, но ще продава вече само чрез енергийната борса. "Тези нови мощности няма да влязат в експлоатация преди 2026 г., а дотогава добавката за когенерация постепенно ще намалява от 2022 нататък. Тя няма да е колкото цената на самата електроенергия, така че продавачът да получава двойно, а ще е много по-малка. Тоест "Топлофикация София" в бъдеще ще се наложи да разчита изцяло на пазара, за да продава допълнителната електроенергия, която ще произвежда след тази инвестиция", прогнозира Панев.


Цените на въглеродните емисии също продължават да растат и се очертават като най-сериозния фактор за разходите на отоплителното дружество. "Тази инвестиция преди 10 години щеше да е безспорна, но в момента далеч не е така", коментира общинският съветник.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK