"Нова телевизия" свали "Беновска пита"

Илиана Беновска се поздравява с председателя на КРИБ и все още собственик на "Нова тв" Кирил Домусчиев на бала на КРИБ - 2016 г.

© Надежда Чипева

Илиана Беновска се поздравява с председателя на КРИБ и все още собственик на "Нова тв" Кирил Домусчиев на бала на КРИБ - 2016 г.След като "Нова телевизия" придоби "Канал 3" и го прекръсти на "Нова нюз", от програмата му изчезна предаването на Илиана Беновска - "Беновска пита", в което всяка неделя гостуваха министри и управляващи политици, а водещата му често атакуваше опозицията.


Не е известно на какво се дължи това решение. В момента собственикът "Адванс медиа груп" е във финална фаза на продажба на цялата медийна "Нова броудкастинг груп" и дали промените в програмата са свързани с купувача "Юнайтед груп", очакващ одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, или с други причини няма официален коментар.


Извън програмната схема на "Нова нюз"
Водещата Илиана Беновска, редовно придружаваща премиера Бойко Борисов и правителствени делегации при пътуванията им, не е сред лицата на "Нова нюз" и не е включена в промоционалните клипове за новия канал. В новинарската медия са пренесени авторските предавания като "Офанзива с Любо Огнянов" на Любомир Огнянов и "Патарински live" на Димитър Патарински.


Пред "Дневник" от "Нова телевизия" заявиха лаконично, че програмата на двата канала може да бъде видяна на сайта на медията. Оттам не отговориха на допълнителните въпроси. В програмата във времето, когато се излъчваше шоуто на Беновска, е разположено "Неделята на Нова" с водеща Мая Костадинова (кадър на ТВ7 и Канал 3). То се излъчва по "Нова тв" повече от година и е сред предаванията, които в момента вървят едновременно и в новинарския канал.


Страницата на "Беновска пита" във "Фейсбук" не е обновявана от края на ноември, на нея все още стои логото на "Канал 3" и само линкът - макар и съдържащ "kanal3" - отвежда към главната страница на "Нова телевизия".


Беновска в тв почивка


"Дневник" потърси и Беновска за това какво става с предаването ѝ и нейният отговор бе единствено "Почивам си". Попитана колко време ще си почива, тя каза: "Какво, да не съм пред прокуратурата?", и заяви, че не отговаря на въпроси от личен характер и всякакви други питания може да отправим към телевизията.


Последното предаване "Беновска пита" е излъчено в ефира на "Канал 3" в началото на декември миналата година, а неговата програма спря от 14 декември и част от нея преля в "Нова нюз".


Беновска обаче продължава предаването си в ефира на радио "К2", показва програмата му за януари (преди това "Беновска пита" се излъчваше едновременно в тв и радиоефира).

Борисов понякога е демонстрирал публично раздразнението си от въпросите на Беновска, която се конкурира да зададе въпроси първа с "Пик". (На снимката - кадър от бала на КРИБ - 2015 г.)

© Георги Кожухаров

Борисов понякога е демонстрирал публично раздразнението си от въпросите на Беновска, която се конкурира да зададе въпроси първа с "Пик". (На снимката - кадър от бала на КРИБ - 2015 г.)


В изданието от тази събота (16 януари) в редовния си коментар тя задава и типичните си реторични въпроси към премиера Бойко Борисов с основен акцент "Г-н Борисов, силен ли сте да разчистите боклуците от политиката, бизнеса и медиите на 4 април, за да не ви "разчистят" те?" Беновска изрежда какво според нея добре за премиера, като споменава и "частните големи български телевизии, неизвестно в какви ръце".


Дали "Беновска пита" ще възстанови телевизионния си формат и в кой ефир, или ще се разпространява само през нейните канали във видео, ще се разбере в следващите седмици. Както и дали ще продължат да гостуват министри и други политици - изявите на министри се одобряват от Министерския съвет, а представителите на ГЕРБ се координират от пресцентъра на партията, в който отиде личния ПР съветник на премиера Севделина Арнаудова (тя продължава най-често да снима на живо изявите му от джипа).

Радио "К2" през 2019 година (според данните, предоставени за регистъра на Министерство на културата) е получавало средства по договори с министерства, други институции и партии (най-голяма е стойността на този на министерството на икономиката - над 30 000 лева по два договора, почти 20 000 лева са от министерството на туризма, 10 000 лева от МОСВ и над 17 000 лева от Столичната община). От политическите сили в К2 са се рекламирали ГЕРБ и ВМРО. За почти 10 000 лева програмно време е закупило и Ръководство на въздушното движение (РВД).


През 2018 година най-големият институционален рекламодател в К2 е била Българската банка за развитие със 70 000 лева за кампания за професионално и дуално образование, а две министерства - земеделското и социалното, са инвестирали по почти 15 000 лева за излъчване на информационни материали.


"Нова тв" - в очакване на новия собственик


През есента на миналата година "Нова броудкастинг груп", която е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, придоби "Канал 3" заедно с няколко радиостанции. Тогава ръководството на медията обяви, че "Канал 3" ще бъде новинарският канал на групата. Той започна излъчване като "Нова нюз" на 4 януари. Оттогава е с променена визия, а съобщението на компанията гласи, че "ще използва опита на новинарския екип и ресурса на "Нова", като развие вече съществуващото съдържание на канала". За промяна на схемата не се съобщава.


В края на годината бе съобщено, че собственикът на "Виваком" - "Юнайтед груп", иска да придобие "Нова броудкастинг груп". Сегашният собственик на "Нова броудкастинт груп" - "Адванс медиа груп", е дъщерно дружество на инвестиционния холдинг "Адванс пропъртис", собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Точната цена на сделката все още не е известна, но според източници от пазара е между 250 и 300 млн. евро. Братя Домусчиеви платиха за "Нова броудкастинг груп" 185 млн. евро.


На 24 декември двете страни са постигнали споразумение и сделката е пред финал, като се чака одобрението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Още една голяма сделка чака своя финал - същата компания "Юнайтед груп" (United group) иска да купи и вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и "Борба". Като купувач е посочено дружеството "Юнайтед медиа" (United media), дъщерно дружество на "Юнайтед груп" (United Group).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK