На живо

Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)


Две седмици преди да изтече срокът на строгите мерки и при официална статистика за спад на новозаразените и починалите от COVID-19, държавата обсъжда срокове и механизми за смекчаване на ограниченията. Плановете са част от по-големите ученици да се върнат в класните стаи от началото на втория учебен срок за две седмици, като първи се очаква да бъдат 7, 8 и 12 клас. Те ще се редуват в присъственото обучение с другите випуски. Сроковете за отваряне на неработещите от месец и половина заведения предизвика сблъсък между бранша и здравния министър - малко след като се разбра, че се обмисля удължаване на забраната за работа на обектите до средата на февруари, ресторантьори заплашиха с протестно отваряне на заведенията, а Костадин Ангелов отговори, че ще трябва да изчакат възстановяването на по-важни сфери на живот.


Поредната доставка от поръчаните на "Пфайзер/БионТех" ваксини срещу COVID-19 пристигнаха. Фирмата обаче осигури половината от поръчаните дози, като обяснението на българските власти е, че забавянето се дължи на преструктуриране на мощностите, което да осигури производството на по-големи количества от препарата, а недостигът ще бъде компенсиран с доставка в средата на февруари.
"Дневник" проследи най-важните новини около заразата от коронавирус в България. Статията се обновява. За обстановката по света можете да прочетете тук.

Глоби за две болници заради нарушения при ваксинациите

Две софийски болници ще бъдат глобени за нарушение на националния план за ваксинация, според който имунизационната кампания трябва да започне приоритетно, като обхваща лица от целеви групи - лекари и медицински персонал на първа линия- Нарушенията са установени от Столичната регионална здравна инспекция и са извършени от Многопрофилна болница за активно лечение "Сердика" ЕООД и Специализирана болница за активно лечение "Свети Лазар" ООД. За нарушението, съгласно чл. 229, ал. 3 от Закона за здравето, на управителите ще се наложи имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв. Сигнал за подобно нарушение имаше и за болницата в Сандански, но за момента санкция по случая няма.

Ресторантьори предлагат мерки за "туширане на напрежението"

Съюзът на собствениците на заведения предлага стъпки за "туширане на напрежението" заради продължаващата забрана да работят ресторантите, кафенетата и нощните клубове. След анкета сред членовете на организацията се предлага да бъдат отворени на 1 февруари при спазване на противоепидемичните мерки, а нощните – от 12 февруари. А също да бъдат изплатени компенсациите за персонала за ноември и декември до края на януари, а за самия януари – до 10 дни след кандидатстването.
Освен това се предлага всеки собственик да прецени дали да отложи отварянето на своя обект, като тези, които изберат да отворят на по-късен етап, да получат като стимул и компенсация 20% от оборота, а персоналът им - 75% от осигурителния доход.


По-рано колегите им от Българската асоциация на заведенията заплашиха с протестно отваряне в един ден подобно на действията на бранша в Италия.


Повече за това четете тук.

Броят на настанените в болница с COVID-19 се връща към нивата от ноември

Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Броят на хората, нуждаещи се от болнично лечение на COVID-19, е спаднал до нивата от началото на ноември, показва официалната статистика. Индикаторът е сочен от здравните власти като ключов за оценка на епидемичната ситуация, защото дава представа както за тежестта на заразата, така и за натиска над здравната система. По данните Единна информационна система към 18 януари настанените в болница са 3485 души. За последно близък до този брой е имало на 6 ноември 2020 г. - 3424 души. За последните седем дни лежащо болните са с над 700 по-малко. Най-сложна е била ситуацията в средата на декември, когато в лечебните заведения заради COVID-19 са лежали над 7 хиляди пациенти.Заради подобрените показатели от събота (16 януари) здравният министър разреши на болниците да възстановят плановия прием и операциите, след като в последните месеци лечебните заведения се грижеха предимно за болни от COVID-19, а други пациенти бяха приемани само по спешност.


Новорегистрираните случаи падат драстично на седмична база - до 3 300 (срещу над 12 хил. за седмица в средата на декември), но при


една пета по-малко тестове:


от 11 до 17 януари са направени общо 47 567 изследвания, а седмица по-рано те бяха 60 658. В изминалите дни няма нито един, в който тестовете да са достигнали 10 хил.


Официалната статистика отчита


пета поредна седмица със спад на починалите -


за периода 11 - 17 януари жертвите на коронавирусната инфекция са 377 - с малко над 15 на сто повече от предходната седмица.


План: учениците от 7, 8 и 12 клас се връщат в клас от 4 февруари

Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

© Георги Кожухаров


Учениците от 7, 8 и 12 клас да се върнат в училище от 4 февруари, когато започва вторият учебен срок за две седмици. След това ще се върнат към обучение в онлайн среда, давайки възможност на останалите випуски - от 6, 9, 10 и 11 клас, да се връщат поетапно за определен срок към присъствено обучение.


Това предвижда най-вероятният план за връщането на учениците към нормален учебен процес, оповестен днес след среща между представителите на здравното и образователното министерство, на синдикатите и работодателите в сферата на образованието.


Плановете не са окончателни, а очертаните за момента срокове са условни, подчерта след разговорите зам.-министърът на образованието Таня Михайлова и посочи, че решение ще бъде взето следващата седмица. Идеята е в училищата да влизат целите випуски, а не класовете да се делят на групи, уточни тя в отговор на въпрос.


Изборът тези класове да влязат първи е свързан с предстоящите в края на годината изпити - при седмокласниците за гимназии, а при зрелостниците за приключване на средното образование, и с трудностите, които учениците традиционно срещат в първия клас в гимназията. "Има ученици, които вече 12 седмици не са били в клас", напомни Михайлова. Гимназистите не са на училище от края на октомври, а учениците от 5 до 12 клас - от края на ноември. Най-малките - от 1 до 4 клас, се върнаха на чиновете от началото на годината след месец обучение в електронна среда.

Ресторантьорите и здравният министър влязоха в сблъсък за мерките

Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

© Юлия Лазарова

Здравният министър Костадин Ангелов и ресторантьорите влязоха в сблъсък по сроковете, в които по-строгите ограничителни мерки за бранша ще отпаднат и заведенията ще могат да отворят отново.


Местата за хранене са напълно затворени от края на ноември миналата година с изключение на ресторантите в хотелите, които от коледните празници насам работят при скъсено работно време и изисквания за намален капацитет. Браншът многократно се е оплаквал, че вече изнемогва след повторното затваряне, последвало извънредното положение през пролетта. Днес една от съсловните организации - Асоциацията на заведенията, заяви намерение при отказ от свалянето на мерките след 1 февруари,


ресторантите да отворят без разрешение


от здравните власти, в знак на протест, че поетите от държавата ангажименти за подпомагането на бизнеса им не са изпълнени.


В отговор здравният министър обяви, че натискът на хотелиерите и ресторантьорите няма да го накара да смекчи ограниченията и даде да се разбере, че до края на януари ще се обсъждат следващите стъпки, след което ще се вземе решение. По-рано през деня социалният министър Деница Сачева заяви пред "Нова телевизия", че се обмисля заведенията да останат затворени до средата на февруари.


Ресторантьори и хотелиери са много важен бранш но те не са ни приоритет в момента


Костадин Ангелов,

министър на здравеопазването


Това, че някой може да заяви на най-силен глас исканията си, не означава те да бъдат удовлетворени, заяви Костадин Ангелов. Той допълни, че приоритетите на властите са здравето, образование и спорта, давайки знак, че се търси разхлабване на мерките в болничните заведения, връщането на учениците в класните стаи и отварянето на обектите за масов спорт.


Видео от пресконференцията на здравния министър:

Реимунизацията срещу COVID-19 започна

Реимунизацията срещу COVID-19 започна официално днес с поставянето на втората доза от ваксината на "Пфайзер/БионТех" на здравния министър Костадин Ангелов. Той беше първият имунизиран в България на 27 декември. Както тогава, така и днес това стана на живо пред телевизионните камери. Втората доза от препарата трябва да бъде инжектирана най-малко 21 дни след първата.


До момента в страната са ваксинирани малко над 18 хил. души.


Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

По-рано днес шефът на Военномедицинската академия и на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски също получи втора доза от ваксината, заедно със свои колеги от лечебното заведение. Той обяви, че вече е обособена зала, в която да се правят имунизациите, а когато се стигне до свободното ваксиниране на всички желаещи, пунктът ще работи вечер до 22 ч., за да може да се ползва в извънработно за пациентите време.


Държавата очаква около 65 - 70% спад на туристическите услуги за зимния сезон, съобщи вицепремиерът и министърът на туризма Мариана Николова пред БНТ. Тя посочи, че в момента малките места за настаняване - стаи, малки хотели, къщи за гости, в зимните курорти са 100% заети. В същото време обаче Банско ма сериозен проблем, тъй като разчита предимно на чуждестранни туристи.


Николова заяви, че гледа с оптимизъм на предстоящия летен сезон, като се позова на данни летищния оператор, според които за Варна са заявени 4 300 чартърни полета, а за Бургас - между 6 400 и 6 700.


Вицепремиерът съобщи, че властите са в процес на уточняване на


условията, при които заведенията ще възобновят работа


след изтичането на по-строгите ограничителни мерки на 31 януари. По-думите й се обмисля отваряне на обектите при ограничение за допускане на клиенти до 50 на сто от капацитета им, и с работно време от 6 до 22 ч. Друг вариант бил да се работи само по предварително направени резервации. Николова подчерта, че разговорите са само за местата за хранене и до момента не е обсъждано отварянето на нощните увеселителни заведения.

Обмисля се 7 и 12 клас да се върнат в училище от 4 февруари

Властите обсъждат връщането на по-големите ученици към присъствено обучение да започне със 7-ми и 12-ти клас, на които в края на годината предстоят изпити от Националното външно оценяване и матури. Обмисля се те да са обратно в класните стаи от 4 февруари, когато започва вторият учебен срок, съобщи в интервю за БНТ зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя уточни, че изискването за задължително носене на маски в час ще остане.
Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

© Юлия Лазарова


Засега не е известно кога ще бъде възстановено присъственото обучение на останалите ученици от прогимназиалните и гимназиалните класове. От началото на януари на училище ходят само най-малките - от 1 до 4 клас, а останалите ученици се включват онлайн в часовете. Гимназистите се обучават дистанционно най-дълго - от края на октомври.


Михайлова коментира като балансирана и умерена стъпка възстановяването на практическите занимания за гимназистите от професионалните гимназии и студентите, което е в сила от днес. По думите й обучението при такива занимания винаги е на групи, така че може да се осигури необходимата дистанция и сигурно работно място за учениците.

"Пфайзер" достави половината от новите ваксини, останалите - след месец

Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

© Юлия Лазарова

Новопристигналите ваксини на "Пфайзер/БионТех" са около половината от предварително заявеното количество, но властите очакват то да бъде компенсирано при новата доставка в средата на февруари - това се разбра от изявление на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Новите дози от препарата, които пристигнаха рано сутринта в София, са 18 720.


Доколкото разбирам, идеята е с реконструкция на производството и допълване на капацитета фирмата да може вбъдеще да задоволява по-големи нужди - така Кунчев обясни защо получената пратка е по-малка от очакваното.

Оттук нататък влизаме в график за получаването на ваксини и очакваме компенсация за днешното количество във втората половина на февруари и март


Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор


По данни на Кунчев част от областите в страната са приключили първата фаза от правителствения ваксинационен план - имунизирането на медицинските специалисти, и от тази седмица ще преминат към втората - на учителите и възрастните хора в социални институции.


По данни на официалната статистика от 27 декември досега в България са имунизирани 18 453 души. От днес започва поставянето на втората доза от препарата. Ангел Кунчев увери, че държавата е отделила достатъчно количества, за да осигури реимунизацията.

Властите заговориха за отваряне на заведенията в зимните курорти

Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

© Лили Тоушек

Ограничителните мерки срещу коронавируса ще бъдат отпускани поетапно, обяви пред "Нова телевизия" министърът на социалната политика Деница Сачева. Тя уточни, че вече се обсъжда идеята за отваряне на заведенията в зимните курорти, тъй като не оставало още много до края на сезона. От средата на февруари пък може да се стигне и до отваряне на всички заведения в страната.

Не се обсъжда ограничителните мерки да продължат до изборите


Деница Сачева,

социален министър


"Мерките ще се разхлабват стъпаловидно. На всеки две седмици може да се отпускаме по нещо ново. За моловете обаче рестрикциите най-вероятно ще продължат", добави Сачева.

Влизането във Великобритания - с отрицателен COVID тест и карантина

От 4 ч. тази сутрин е в сила изискването за отрицателен тест за коронавирус при влизане в Англия и Шотландия. Изследването трябва да е направено в рамките на 72 часа преди пристигането, като резултатът следва да бъде представен на английски, френски или испански език. Документ ще бъде изискван при пътуване с всички превозни средства.


Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Дори и да разполагат с отрицателен тест, гражданите ще трябва да се самоизолират за 10 дни, освен ако не пристигат от държава в т.нар. "коридори за пътуване" (България не попада в тях). Остава и изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълват електронен формуляр, в който да предоставят данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина. Подробности за изискванията вижте тук.

Рискът при децата е да не развият остър имунен отговор на COVID-19

Децата прекарват леко острата фаза на COVID-19, а рискът за тях е да не развият бурен имунен отговор в следващия етап на заболяването, обясни в интервю за БНТ лекарят от специализираната столична педиатрия Албена Телчарова. Тя изрично уточни, че тежките случаи са малко - около 20 за България до момента, и че в повечето случаи коронавирусът преминава при децата само с температура, болки в корема и диария.


Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


По думите на Телчарова симптомите за системен възпалителен синдром се появяват средно около 4 седмици след преболедуването от COVID-19, когато децата вече дават отрицателни резултати на тестовете за коронавирус. Тогава отново се появяват симптоми като повишена температура, коремни болки и диария, но придружени със затруднено дишане и влошено общо състояние. Това състояние изисква наблюдение от лекар, предупреди педиатърът.

Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

© Юлия Лазарова

Нови 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер/БионТех" (Pfizer/BioNTech) пристигнаха рано тази сутрин в София. Те бяха доставени в логистичен център до столичното летище, откъдето ще бъдат разпределени до регионалните здравни инспекции до всички точки на страната.


Според първоначалните разчети се очакваше да пристигнат около 25 хил. дози, с което доставените от края на декември досега ваксини на тази фирма в България да достигнат около 60 хил. По-късно сутринта се очаква изявление на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Едва 77 новорегистрирани случаи на коронавирус в страната са регистрирани в последното денонощие, показва Единната информационна система. Резултатите идват при по-малко от 2 хил. теста - общо 1194, от които 765 PCR и 429 антигенни.


Официалната статистика отчита девет починали от COVID-19 и 396 излекувани. Обичайно в почивните дни данните не се попълват в цялост и по-реална картина се получава след оповестяването на информацията в Единната информационна система във вторник.


Още от статистиката за деня вижте тук.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK