На живо

Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)


Две седмици преди да изтече срокът на строгите мерки и при официална статистика за спад на новозаразените и починалите от COVID-19, държавата обсъжда срокове и механизми за смекчаване на ограниченията. Плановете са част от по-големите ученици да се върнат в класните стаи от началото на втория учебен срок за две седмици, като първи се очаква да бъдат 7, 8 и 12 клас. Те ще се редуват в присъственото обучение с другите випуски. Сроковете за отваряне на неработещите от месец и половина заведения предизвика сблъсък между бранша и здравния министър - малко след като се разбра, че се обмисля удължаване на забраната за работа на обектите до средата на февруари, ресторантьори заплашиха с протестно отваряне на заведенията, а Костадин Ангелов отговори, че ще трябва да изчакат възстановяването на по-важни сфери на живот.


Поредната доставка от поръчаните на "Пфайзер/БионТех" ваксини срещу COVID-19 пристигнаха. Фирмата обаче осигури половината от поръчаните дози, като обяснението на българските власти е, че забавянето се дължи на преструктуриране на мощностите, което да осигури производството на по-големи количества от препарата, а недостигът ще бъде компенсиран с доставка в средата на февруари.
"Дневник" проследи най-важните новини около заразата от коронавирус в България. Статията се обновява. За обстановката по света можете да прочетете тук.

Глоби за две болници заради нарушения при ваксинациите

Две софийски болници ще бъдат глобени за нарушение на националния план за ваксинация, според който имунизационната кампания трябва да започне приоритетно, като обхваща лица от целеви групи - лекари и медицински персонал на първа линия- Нарушенията са установени от Столичната регионална здравна инспекция и са извършени от Многопрофилна болница за активно лечение "Сердика" ЕООД и Специализирана болница за активно лечение "Свети Лазар" ООД. За нарушението, съгласно чл. 229, ал. 3 от Закона за здравето, на управителите ще се наложи имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв. Сигнал за подобно нарушение имаше и за болницата в Сандански, но за момента санкция по случая няма.

Ресторантьори предлагат мерки за "туширане на напрежението"

Съюзът на собствениците на заведения предлага стъпки за "туширане на напрежението" заради продължаващата забрана да работят ресторантите, кафенетата и нощните клубове. След анкета сред членовете на организацията се предлага да бъдат отворени на 1 февруари при спазване на противоепидемичните мерки, а нощните – от 12 февруари. А също да бъдат изплатени компенсациите за персонала за ноември и декември до края на януари, а за самия януари – до 10 дни след кандидатстването.
Освен това се предлага всеки собственик да прецени дали да отложи отварянето на своя обект, като тези, които изберат да отворят на по-късен етап, да получат като стимул и компенсация 20% от оборота, а персоналът им - 75% от осигурителния доход.


По-рано колегите им от Българската асоциация на заведенията заплашиха с протестно отваряне в един ден подобно на действията на бранша в Италия.


Повече за това четете тук.

Броят на настанените в болница с COVID-19 се връща към нивата от ноември

Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Броят на хората, нуждаещи се от болнично лечение на COVID-19, е спаднал до нивата от началото на ноември, показва официалната статистика. Индикаторът е сочен от здравните власти като ключов за оценка на епидемичната ситуация, защото дава представа както за тежестта на заразата, така и за натиска над здравната система. По данните Единна информационна система към 18 януари настанените в болница са 3485 души. За последно близък до този брой е имало на 6 ноември 2020 г. - 3424 души. За последните седем дни лежащо болните са с над 700 по-малко. Най-сложна е била ситуацията в средата на декември, когато в лечебните заведения заради COVID-19 са лежали над 7 хиляди пациенти.Заради подобрените показатели от събота (16 януари) здравният министър разреши на болниците да възстановят плановия прием и операциите, след като в последните месеци лечебните заведения се грижеха предимно за болни от COVID-19, а други пациенти бяха приемани само по спешност.


Новорегистрираните случаи падат драстично на седмична база - до 3 300 (срещу над 12 хил. за седмица в средата на декември), но при


една пета по-малко тестове:


от 11 до 17 януари са направени общо 47 567 изследвания, а седмица по-рано те бяха 60 658. В изминалите дни няма нито един, в който тестовете да са достигнали 10 хил.


Официалната статистика отчита


пета поредна седмица със спад на починалите -


за периода 11 - 17 януари жертвите на коронавирусната инфекция са 377 - с малко над 15 на сто повече от предходната седмица.


План: учениците от 7, 8 и 12 клас се връщат в клас от 4 февруари

Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

© Георги Кожухаров


Учениците от 7, 8 и 12 клас да се върнат в училище от 4 февруари, когато започва вторият учебен срок за две седмици. След това ще се върнат към обучение в онлайн среда, давайки възможност на останалите випуски - от 6, 9, 10 и 11 клас, да се връщат поетапно за определен срок към присъствено обучение.


Това предвижда най-вероятният план за връщането на учениците към нормален учебен процес, оповестен днес след среща между представителите на здравното и образователното министерство, на синдикатите и работодателите в сферата на образованието.


Плановете не са окончателни, а очертаните за момента срокове са условни, подчерта след разговорите зам.-министърът на образованието Таня Михайлова и посочи, че решение ще бъде взето следващата седмица. Идеята е в училищата да влизат целите випуски, а не класовете да се делят на групи, уточни тя в отговор на въпрос.


Изборът тези класове да влязат първи е свързан с предстоящите в края на годината изпити - при седмокласниците за гимназии, а при зрелостниците за приключване на средното образование, и с трудностите, които учениците традиционно срещат в първия клас в гимназията. "Има ученици, които вече 12 седмици не са били в клас", напомни Михайлова. Гимназистите не са на училище от края на октомври, а учениците от 5 до 12 клас - от края на ноември. Най-малките - от 1 до 4 клас, се върнаха на чиновете от началото на годината след месец обучение в електронна среда.

Ресторантьорите и здравният министър влязоха в сблъсък за мерките

Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

© Юлия Лазарова

Здравният министър Костадин Ангелов и ресторантьорите влязоха в сблъсък по сроковете, в които по-строгите ограничителни мерки за бранша ще отпаднат и заведенията ще могат да отворят отново.


Местата за хранене са напълно затворени от края на ноември миналата година с изключение на ресторантите в хотелите, които от коледните празници насам работят при скъсено работно време и изисквания за намален капацитет. Браншът многократно се е оплаквал, че вече изнемогва след повторното затваряне, последвало извънредното положение през пролетта. Днес една от съсловните организации - Асоциацията на заведенията, заяви намерение при отказ от свалянето на мерките след 1 февруари,


ресторантите да отворят без разрешение


от здравните власти, в знак на протест, че поетите от държавата ангажименти за подпомагането на бизнеса им не са изпълнени.


В отговор здравният министър обяви, че натискът на хотелиерите и ресторантьорите няма да го накара да смекчи ограниченията и даде да се разбере, че до края на януари ще се обсъждат следващите стъпки, след което ще се вземе решение. По-рано през деня социалният министър Деница Сачева заяви пред "Нова телевизия", че се обмисля заведенията да останат затворени до средата на февруари.


Ресторантьори и хотелиери са много важен бранш но те не са ни приоритет в момента


Костадин Ангелов,

министър на здравеопазването


Това, че някой може да заяви на най-силен глас исканията си, не означава те да бъдат удовлетворени, заяви Костадин Ангелов. Той допълни, че приоритетите на властите са здравето, образование и спорта, давайки знак, че се търси разхлабване на мерките в болничните заведения, връщането на учениците в класните стаи и отварянето на обектите за масов спорт.


Видео от пресконференцията на здравния министър:

Реимунизацията срещу COVID-19 започна

Реимунизацията срещу COVID-19 започна официално днес с поставянето на втората доза от ваксината на "Пфайзер/БионТех" на здравния министър Костадин Ангелов. Той беше първият имунизиран в България на 27 декември. Както тогава, така и днес това стана на живо пред телевизионните камери. Втората доза от препарата трябва да бъде инжектирана най-малко 21 дни след първата.


До момента в страната са ваксинирани малко над 18 хил. души.


Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

По-рано днес шефът на Военномедицинската академия и на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски също получи втора доза от ваксината, заедно със свои колеги от лечебното заведение. Той обяви, че вече е обособена зала, в която да се правят имунизациите, а когато се стигне до свободното ваксиниране на всички желаещи, пунктът ще работи вечер до 22 ч., за да може да се ползва в извънработно за пациентите време.


Държавата очаква около 65 - 70% спад на туристическите услуги за зимния сезон, съобщи вицепремиерът и министърът на туризма Мариана Николова пред БНТ. Тя посочи, че в момента малките места за настаняване - стаи, малки хотели, къщи за гости, в зимните курорти са 100% заети. В същото време обаче Банско ма сериозен проблем, тъй като разчита предимно на чуждестранни туристи.


Николова заяви, че гледа с оптимизъм на предстоящия летен сезон, като се позова на данни летищния оператор, според които за Варна са заявени 4 300 чартърни полета, а за Бургас - между 6 400 и 6 700.


Вицепремиерът съобщи, че властите са в процес на уточняване на


условията, при които заведенията ще възобновят работа


след изтичането на по-строгите ограничителни мерки на 31 януари. По-думите й се обмисля отваряне на обектите при ограничение за допускане на клиенти до 50 на сто от капацитета им, и с работно време от 6 до 22 ч. Друг вариант бил да се работи само по предварително направени резервации. Николова подчерта, че разговорите са само за местата за хранене и до момента не е обсъждано отварянето на нощните увеселителни заведения.

Обмисля се 7 и 12 клас да се върнат в училище от 4 февруари

Властите обсъждат връщането на по-големите ученици към присъствено обучение да започне със 7-ми и 12-ти клас, на които в края на годината предстоят изпити от Националното външно оценяване и матури. Обмисля се те да са обратно в класните стаи от 4 февруари, когато започва вторият учебен срок, съобщи в интервю за БНТ зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя уточни, че изискването за задължително носене на маски в час ще остане.
Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

© Юлия Лазарова


Засега не е известно кога ще бъде възстановено присъственото обучение на останалите ученици от прогимназиалните и гимназиалните класове. От началото на януари на училище ходят само най-малките - от 1 до 4 клас, а останалите ученици се включват онлайн в часовете. Гимназистите се обучават дистанционно най-дълго - от края на октомври.


Михайлова коментира като балансирана и умерена стъпка възстановяването на практическите занимания за гимназистите от професионалните гимназии и студентите, което е в сила от днес. По думите й обучението при такива занимания винаги е на групи, така че може да се осигури необходимата дистанция и сигурно работно място за учениците.

"Пфайзер" достави половината от новите ваксини, останалите - след месец

Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

© Юлия Лазарова

Новопристигналите ваксини на "Пфайзер/БионТех" са около половината от предварително заявеното количество, но властите очакват то да бъде компенсирано при новата доставка в средата на февруари - това се разбра от изявление на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Новите дози от препарата, които пристигнаха рано сутринта в София, са 18 720.


Доколкото разбирам, идеята е с реконструкция на производството и допълване на капацитета фирмата да може вбъдеще да задоволява по-големи нужди - така Кунчев обясни защо получената пратка е по-малка от очакваното.

Оттук нататък влизаме в график за получаването на ваксини и очакваме компенсация за днешното количество във втората половина на февруари и март


Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор


По данни на Кунчев част от областите в страната са приключили първата фаза от правителствения ваксинационен план - имунизирането на медицинските специалисти, и от тази седмица ще преминат към втората - на учителите и възрастните хора в социални институции.


По данни на официалната статистика от 27 декември досега в България са имунизирани 18 453 души. От днес започва поставянето на втората доза от препарата. Ангел Кунчев увери, че държавата е отделила достатъчно количества, за да осигури реимунизацията.

Властите заговориха за отваряне на заведенията в зимните курорти

Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

© Лили Тоушек

Ограничителните мерки срещу коронавируса ще бъдат отпускани поетапно, обяви пред "Нова телевизия" министърът на социалната политика Деница Сачева. Тя уточни, че вече се обсъжда идеята за отваряне на заведенията в зимните курорти, тъй като не оставало още много до края на сезона. От средата на февруари пък може да се стигне и до отваряне на всички заведения в страната.

Не се обсъжда ограничителните мерки да продължат до изборите


Деница Сачева,

социален министър


"Мерките ще се разхлабват стъпаловидно. На всеки две седмици може да се отпускаме по нещо ново. За моловете обаче рестрикциите най-вероятно ще продължат", добави Сачева.

Влизането във Великобритания - с отрицателен COVID тест и карантина

От 4 ч. тази сутрин е в сила изискването за отрицателен тест за коронавирус при влизане в Англия и Шотландия. Изследването трябва да е направено в рамките на 72 часа преди пристигането, като резултатът следва да бъде представен на английски, френски или испански език. Документ ще бъде изискван при пътуване с всички превозни средства.


Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Дори и да разполагат с отрицателен тест, гражданите ще трябва да се самоизолират за 10 дни, освен ако не пристигат от държава в т.нар. "коридори за пътуване" (България не попада в тях). Остава и изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълват електронен формуляр, в който да предоставят данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина. Подробности за изискванията вижте тук.

Рискът при децата е да не развият остър имунен отговор на COVID-19

Децата прекарват леко острата фаза на COVID-19, а рискът за тях е да не развият бурен имунен отговор в следващия етап на заболяването, обясни в интервю за БНТ лекарят от специализираната столична педиатрия Албена Телчарова. Тя изрично уточни, че тежките случаи са малко - около 20 за България до момента, и че в повечето случаи коронавирусът преминава при децата само с температура, болки в корема и диария.


Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


По думите на Телчарова симптомите за системен възпалителен синдром се появяват средно около 4 седмици след преболедуването от COVID-19, когато децата вече дават отрицателни резултати на тестовете за коронавирус. Тогава отново се появяват симптоми като повишена температура, коремни болки и диария, но придружени със затруднено дишане и влошено общо състояние. Това състояние изисква наблюдение от лекар, предупреди педиатърът.

Коронавирусът в България: Броят на хората в болница се връща към нивата от ноември (хронология)

© Юлия Лазарова

Нови 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер/БионТех" (Pfizer/BioNTech) пристигнаха рано тази сутрин в София. Те бяха доставени в логистичен център до столичното летище, откъдето ще бъдат разпределени до регионалните здравни инспекции до всички точки на страната.


Според първоначалните разчети се очакваше да пристигнат около 25 хил. дози, с което доставените от края на декември досега ваксини на тази фирма в България да достигнат около 60 хил. По-късно сутринта се очаква изявление на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Едва 77 новорегистрирани случаи на коронавирус в страната са регистрирани в последното денонощие, показва Единната информационна система. Резултатите идват при по-малко от 2 хил. теста - общо 1194, от които 765 PCR и 429 антигенни.


Официалната статистика отчита девет починали от COVID-19 и 396 излекувани. Обичайно в почивните дни данните не се попълват в цялост и по-реална картина се получава след оповестяването на информацията в Единната информационна система във вторник.


Още от статистиката за деня вижте тук.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Waryan Wrynn
  Waryan Wrynn
  Рейтинг: 13 Любопитно

  Този път с камионетка на “Тандем” или “Винпром Пешера” ??

 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  Както открихме преди няколко дни, пакетирането е в комплекти по 975 флакончета.

  Сметките са в коментар 5 тук:

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/01/15/4164000_pfizer_vremenno_namaliava_dostavkite_na_vaksini_za/

  И това число се връзва с първата доставка от 9750 дози която получихме (10 комплекта по 975 дози)

  Сметките за днес показват:

  19 * 975 = 18525
  20 * 975 = 19500

  Според статията идват:

  > Нови 18 720 дози

  Ако вярвате в теориите на конспирацията, можете да предположите че към 780 дози са се 'загубили' някъде, преди да стигнат до списъка с хората които трябва да бъдат ваксинирани приоритетно.

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Мутрьо сигурно пръв се е ваксинирал. Иначе лъже, че не е, щото като се юрнат герберята след своя идол и ще лъсне истината, че в БГ ваксини почти няма.
  И така ще бъде - в БГ ваксините ще са много скъп лукс...

 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  > в БГ ваксините ще са много скъп лукс

  Както твърди една реклама, има неща които не моят да се купят с пари.

  Трябва нещо повече да си готов да дадеш.

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#1] от "Waryan Wrynn":

  > Този път с камионетка на “Тандем” или “Винпром Пешера” ??

  Помощите за бизнеса трябва да се разпределят пропорционално.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  А хора, желаещи да се ваксинират намират ли се, че според моите наблюдения и лични контакти, вкл. и с лекари, резултата е 1/10 желаещ да се ваксинира...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1456 Неутрално
 8. 8 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Пристига новата пратка ваксини. Разбирайте - предстоят нова порция издънки на некадърниците!

 9. 9 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#1] от "Waryan Wrynn":> Този път с камионетка на “Тандем” или “Винпром Пешера” ??Помощите за бизнеса трябва да се разпределят пропорционално.
  —цитат от коментар 5 на Ан Он


  Дааааам, и някое друго съветско съоръжение може да извадят от музея, хладилникът ЗИЛ вече го видяхме!

 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ан Он":

  Тц, не е като в рекламата

 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Власта се справя добре, използват даденостите без излишни разходи.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Ама естествено . Интереса на кръчмарите е преди здравето на хората!
  Задавам си въпроса, колко от нашите управници имат бизнес по курортите?

  Комунистите са виновни!
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1456 Любопитно

  Нали вече научихме урока от миналата ранна пролет, че зимните курорти са инкубатори на заразяването с вируса???

 14. 14 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 729 Весело

  Да се отворят в летните курорти. Така хем ще има "отваряне", хем няма да има "тълпи".

 15. 15 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2275 Разстроено

  С тия крупни количества ваксини, поръчани от шайката, и с тази забележителна скорост и организация, ваксинацията в мамковината ще приключи през пролетта на 2031 г.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this
 16. 16 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  пускай народа до март всичко да е отворено :) Че идт избори :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 17. 17 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#12] от "Крадливото ромче":

  Ти знаеш ли колко заведения изобщо не спряха да работят? Е резултата от това какъв е? Същия.

 18. 18 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5103 Любопитно

  що, другата пратка да не е ''радиоактивна"

 19. 19 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1593 Любопитно

  Ех тази г-жа Майдел и нейната майка представител на Астра Зенека.....

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3773 Любопитно

  ""Пфайзер" достави само половината от новата пратка ваксини."
  =============
  И сега кой точно е виновен? Поръчител или доставчик?

  Еретик
 21. 21 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#17] от "nij50393132":

  Колко заведения не спряха да работят? Кой и къде? Подадохте ли сигнал?

 22. 22 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#17] от "nij50393132":

  Знаем, че миналата година беше катастрофална за великия богопомазан туристически бранш, а приходите от данъци са се увеличили :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Слава Богу, че само тази пратка ще е редуцирана!

 24. 24 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#17] от "nij50393132":Колко заведения не спряха да работят? Кой и къде? Подадохте ли сигнал?
  —цитат от коментар 21 на realismisthename


  Аз подадох зо РЗИ за заведението под моя блок.
  Реакция никаква

 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  Нали бяха Пфайзер/Бионтех? Не само Пфайзер!
  Колкото и ЕС пропагандата да ни внушаваше, че нещо сме постигнали, фактите се оказаха други.
  Ваксината е на Пфайзер и те решават, колко бройки ще ни дадат.
  Само ЕС няма собствена ваксина. Благодарение на либералите комунисти от ЕНП.

  Любовта ще спаси света!!!
 26. 26 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  По-интересното е защо мисирките не натискат правителството с въпроса: "КЪДЕ СА ВАКСИНИТЕ?"
  ГРОБ отново се провалиха в ключов момент за управлението. Колкото до числата, върнат ли се децата на училище ще има трета вълна и трето затваряне.
  Сега всички ще се юрнат по ресторанти и фитнеси и глей кво става. Те дори в метрото не си носят маските като хората. Не знам как не разбраха, че това е общ проблем.

 27. 27 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 2386 Любопитно

  ""Пфайзер" достави само половината от новата пратка ваксини."============= И сега кой точно е виновен? Поръчител или доставчик?
  —цитат от коментар 20 на Костадин Иванов


  Същото, ако има нежелани странични ефекти от ваксината ........
  Кой е виновен ?
  Не говоря за нормалните неразположения след ваксиниране

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 28. 28 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#21] от "realismisthename":

  Защо да подавам, аз също съм си ходил.

 29. 29 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Пфайзер Люксембург САРЛ, Клон България

  Бул. Цариградско шосе 115М, сграда Д, етаж 4

  Ристьо днес да облича синята комсомолска риза и да слага наследствената ушанка , и да ходи в Полигона да прави лайф пред офиса на Пфайзер България!

 30. 30 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#17] от "nij50393132":Знаем, че миналата година беше катастрофална за великия богопомазан туристически бранш, а приходите от данъци са се увеличили :) :) :)
  —цитат от коментар 22 на GMO VACCINES CHEMICALS


  От какво са се увеличили приходите от Дубайските фурми ли. Ти не ги ли виждаш тия стъкмисти, 700 млн в бюджета ги няма от хазарта и всичко е 6.

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#11] от "Корки":

  Освен когато не е наложително да се купуват пейки по 10 хиляди лева бройката...! ;)

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#24] от "Локомотив":

  РЗИ е администратор на такса "спокойствие". Плащаш и заведението може да работи с всички екстри, като пушене и наргилета. И всички се правят, че не знаят.

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  Интересно Бионтех, като са “измислили” ваксината, защо не я регистрираха в Германия? Или Турция, нали са турци?

  Любовта ще спаси света!!!
 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  До коментар [#11] от "Корки":Освен когато не е наложително да се купуват пейки по 10 хиляди лева бройката...! ;)
  —цитат от коментар 31 на Petleshev


  И тоалетни по 100 000лв..Тази на Кристал им се е видяла много изгодна, та година по късно купиха и за Варна.

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Пфайзер Люксембург САРЛ, Клон БългарияБул. Цариградско шосе 115М, сграда Д, етаж 4 Ристьо днес да облича синята комсомолска риза и да слага наследствената ушанка , и да ходи в Полигона да прави лайф пред офиса на Пфайзер България!
  —цитат от коментар 29 на Dankol


  Айде останаха ти още 9 пъти да споменеш Ристьо и ще си изпълнил на Севда нормата за деня.

 36. 36 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#34] от "hope":

  Грешка, този на Кристал е 300 000 лв, по 11 000 евро/м2, но не е най скъпия. Класацията води този в градината на НДК.

 37. 37 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2250 Весело

  Да считаме ли, че от скъпите ваксини на Файзер половината са изтъргувани и сега чакаме евтините на Астра Зенека, за да се натъкми бройката?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 38. 38 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#12] от "Крадливото ромче":Ти знаеш ли колко заведения изобщо не спряха да работят? Е резултата от това какъв е? Същия.
  —цитат от коментар 17 на nij50393132


  ????????????????????

  Комунистите са виновни!
 39. 39 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  Да считаме ли, че от скъпите ваксини на Файзер половината са изтъргувани и сега чакаме евтините на Астра Зенека, за да се натъкми бройката?
  —цитат от коментар 37 на mitko11


  Това е “най-тънката” сметка, по-важно е коя икономика ще се възстанови първа, за това ни резнаха американците.

  Любовта ще спаси света!!!
 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Весело

  До коментар [#2] от "Ан Он":

  "Нови 18 720 дози

  Ако вярвате в теориите на конспирацията, можете да предположите че към 780 дози са се 'загубили' някъде"

  Сега флаконите са по шест дози вместо по пет на нож, опс на игла. И вероятно имаме:
  16 х 1170=18 720 дози.

 41. 41 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Потърсете локация или хаштаг банско в инстаграм, там чалготеките си работят вече. В София една показна акция за телевизиите и това е.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 42. 42 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1456 Любопитно

  До коментар [#26] от "Dark":

  Извинете за личният въпрос , но :"Какво точно имахте в ушите през изминалата седмица, когато съвсем ясно на родният ни български език бе съобщено, че производителят има технологичен проблем и ВРЕМЕННО ще се наложи редуцирането на някой пратки"???

 43. 43 Профил на M
  M
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Добре де, разбра се че в Румъния поне има он-лайн записване на специално създаден за целта сайт. Не може ли и ние да имаме такова, за да е ясно колко са желаещите, с коя ваксина биха предпочели да се ваксинират и да се поръчат съответните ваксини, в крайна сметка има и други освен Пфайзер, да не сме се оженили за тях...

 44. 44 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#22] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  А не мислиш ли, че "великият богопомазан ресторантьорски бизнес" тая година ще гласува?

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Интересно Бионтех, като са “измислили” ваксината, защо не я регистрираха в Германия? Или Турция, нали са турци?
  —цитат от коментар 33 на hope


  Защото нямат нито производствен ресурс, нито организационен ресурс да проведат клиничните изследвания. Дори и финансов нямат. Всъщност, дори и Пфайзер беше подпомогнат яко финансово за да предприеме такова рисково начинание.
  А Турция не е от държавите с добра мрежа за клинични изследвания и то по изискванията на FDA и EMEA, американската и европейската агенции по лекарствата.

 46. 46 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4791 Весело

  резултатът следва да бъде представен на английски, френски или испански език.

  Защо така немският е в немилост?

 47. 47 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 689 Весело

  Мутрьо сигурно пръв се е ваксинирал. Иначе лъже, че не е, щото като се юрнат герберята след своя идол и ще лъсне истината, че в БГ ваксини почти няма. И така ще бъде - в БГ ваксините ще са много скъп лукс...
  —цитат от коментар 3 на Хи-хи


  Мутрьо може да е прост, ама не чак до там, че да се ваксинира. Особено пръв.

 48. 48 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3491 Весело

  резултатът следва да бъде представен на английски, френски или испански език. Защо така немският е в немилост?
  —цитат от коментар 46 на Patsis


  Защото се опъват за американския шистов газ и предпочитат по-евтиния руски?

  Любовта ще спаси света!!!
 49. 49 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2275 Любопитно

  До коментар [#26] от "Dark":Извинете за личният въпрос , но :"Какво точно имахте в ушите през изминалата седмица, когато съвсем ясно на родният ни български език бе съобщено, че производителят има технологичен проблем и ВРЕМЕННО ще се наложи редуцирането на някой пратки"???
  —цитат от коментар 42 на selqnin


  Това го чухме, да. Въпросът е: ЗАЩО ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ПОРЪЧАЛО ТАКИВА ОГРОМНИ КОЛИЧЕСТВА ОТ ВСЕ ОЩЕ НЕОДОБРЕНАТА, ЛЕКО СЪМНИТЕЛНА И ИЗГЛЕЖДА НЕ ОСОБЕНО ЕФИКАСНА (по статия от "Дневник") ВАКСИНА НА АСТРА ЗЕНЕКА, ВМЕСТО ДА УВЕЛИЧИ ПОРЪЧКИТЕ ЗА ВЕЧЕ ОДОБРЕНИТЕ ВАКСИНИ? Защото доста упорито се твърди, че на България са ѝ се полагали 2.5 млн. дози от ваксината на Пфайзер, но тя си е поръчала само около 500 000, които, отгоре на всичкото, се бавят драстично.
  Възможните отговори са поне 3:
  1. Некадърност и безхаберие (основни характеристики на управляващата шайка). Комбинирани с абсолютно нежелание и неспособност да се организира ефективна и бърза ваксинационна кампания.
  2. Лобизъм в полза на Астра Зенека от на Ева Паунова мамка ѝ.
  3. Облекчаване на пенсионната система чрез напълно умишлено забавяне на ваксинирането и, съответно, изтреблението на максимално количество възрастни хора.
  Вероятно истината е комбинация от трите.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this
 50. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#24] от "Локомотив":

  " Аз подадох зо РЗИ за заведението под моя блок.
  Реакция никаква"

  Всичко е прах в очите на хората, преди изборите те се гледат като електорат ! Тъжно е картинката, не е за всеки, макар и много от нас да я виждат в целия у блясък ! Дотук, без да съм привърженик на статистиките, защото говорим за човешки животи, а не за тривиални глупости, през 2021 г., починалите се очаква да бъдат около 120 000 ! Причините за това число ще се изясняват по - късно, ако изобщо, но със сигурност един средно голям град си е отишъл от страната ни, това на фона на демографската картина у нас на демографски срив......Няма нужда от коментари !

 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Весело

  До коментар [#42] от "selqnin":

  "когато съвсем ясно на родният ни български език бе съобщено, че производителят има технологичен проблем"

  В ушите не зная кой какво има, но в нечии мозъчета липсват основни ганглийни връзки - зад разрешението на употреба на даден лекарствен продукт стои и инспекция на производствените мощности. "Технологичен проблем" означава увреждане на производството и спирането на всякакви доставки, а не редуцирането им. Разширението на мощностите не е "технологичен проблем" и не влияе на вече договорените количества. По-скоро има "политически проблем" - Пфайзер е пренасочил доставки за другиго под давлението на някой/някои "глобализатори".

 52. 52 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#47] от "nhh18551388":

  А защо да се ваксинира Бобо? Нали вече е изкарал вируса!

 53. 53 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6144 Весело

  Белотаджията от "Оркестър без име" в нова сюжетна линия:
  "Ще ме цака той с топла ваксина! Абе, мене никой не ме е прецакал досега, той ше ме цака с топла ваксина!"

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 54. 54 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3590 Весело

  До коментар [#4] от "Ан Он":

  То не става само с пари. Трябва и акъл, както казваха в една реклама. 😉

 55. 55 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 984 Неутрално

  За едни кръчми може за други не, това си е жив лобизъм !!!

 56. 56 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6144 Весело

  До коментар [#52] от "Patsis":

  За да се мрънкоти. Затова. И да се ваксинира и да не се ваксинира, мрънкането ще е едно и също.
  Като спи перпендикулярно на кревата, сега ще си сърба попарата!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#49] от "Хриси":

  "ЗАЩО ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ПОРЪЧАЛО ТАКИВА ОГРОМНИ КОЛИЧЕСТВА ОТ ВСЕ ОЩЕ НЕОДОБРЕНАТА, ЛЕКО СЪМНИТЕЛНА И ИЗГЛЕЖДА НЕ ОСОБЕНО ЕФИКАСНА (по статия от "Дневник") ВАКСИНА НА АСТРА ЗЕНЕКА, ВМЕСТО ДА УВЕЛИЧИ ПОРЪЧКИТЕ ЗА ВЕЧЕ ОДОБРЕНИТЕ ВАКСИНИ? Защото доста упорито се твърди, че на България са ѝ се полагали 2.5 млн. дози от ваксината на Пфайзер, но тя си е поръчала само около 500 000, които, отгоре на всичкото, се бавят драстично."

  В интерес на ИСТИНАТА трябва да се отбележат следните факти:
  - Европейската комисия е заявила интерес от два милиарда дози от ваксината на АстраЗенека, защото първи се рекламираха, че са готови (и можеше да са, ако учените на Оксфорд не бяха объркали дозировките). Баце плътно следва ЕК и нейната немска версия. Още повече, че ваксината на АстраЗенека струва две евро срещу 20 евро за тая на Пфайзер и 28 евро на Модерна.
  - Нашето правителство е заявило и то последно (с оглед на цената и авансовото "спонсориране") 121 хил. дози от ваксината на Пфайзер през ноември. Така че сме "последна дупка" в списъка на Пфайзер на фона на милионните заявки в САЩ и Израел.

 58. 58 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Капка по капка ваксина се вливат в медийната река на успехите.

 59. 59 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#50] от "samoedin":

  през 2021 г., починалите се очаква да бъдат около 120 000

  Засега починалите през 2020 се очертават около 122330 = 124144 починали от 30.12.2019 до 3.1.2021 - 2/7 от 2068 починали 30.12.2019-5.1.2020 - 387 от 2854 починали 28.12.2020-3.1.2021
  https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици
  Със закъснелите регистрации ще станат към 122,5 хиляди.
  Така че ако 2021 имаме 120 хиляди починали управниците ни ще могат да се похвалят, че са намалили смъртността.

 60. 60 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2115 Весело

  Властите обсъждат отваряне на заведенията в зимните курорти
  ============

  Те докато ги обсъдят няма да са власти.

 61. 61 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  До коментар [#41] от "fpyyh":

  Не са си платили такса "спокойствие". Нищо, за другия път ще знаят.

 62. 62 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2250 Любопитно

  До коментар [#49] от "Хриси":

  Всъщност се говори, че двата милиона дози Файзер ваксини от поръчката са изтъргувани с Германия.....на която нещо не й се чака да одобрят ваксината на Астра Зенека...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 63. 63 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Скоро ще ги продадете на трети страни, защото тук няма толкова кандидат - хамстсери за инжекции.

 64. 64 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  До коментар [#51] от "wanderer":

  Има и доста странични реакции след ваксинирането. Може и заради това да е.

 65. 65 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#40] от "wanderer":

  Не знам. Моята аритметика е проста:

  100 * 195 = 19500
  96 * 195 = 18720

  В гугъл търсене за последната седмица:

  1. ако пусна следните термини:

  19500 vaccine corona

  излизат доста разнообразни резултати.

  2. но ако пусна следните термини:

  18720 vaccine corona

  излиза сами хвалби от България.

  Да се оправят тия дето вярват в конспирациите.

  કટાક્ષ
 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Девет починали, утре ще са 109.

 67. 67 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Скоро ще ги продадете на трети страни, защото тук няма толкова кандидат - хамстсери за инжекции.
  —цитат от коментар 63 на Nik Nikolov


  На тия с ваксините работата им е като с всичко останало - тупане на топката до изборите, важното е да се удържи някоя скала да не се изсипе на новия път, след изборите ще му мислим.

 68. 68 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#54] от "Vlado Nikolov":

  > То не става само с пари. Трябва и акъл,

  Така е. Вече го видяхме в Сандански.

  કટાક્ષ
 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  С Борисов начело на държавата, ваксинацията ще продължи поне 5 години.А гърците вече почват масова ваксинация на населението.

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  До коментар [#62] от "mitko11":

  Продават ни на всеки, който ни пожелае.

 71. 71 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  според моите наблюдения и лични контакти, вкл. и с лекари, резултата е 1/10 желаещ да се ваксинира...
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  Що бе, има си мераклии. Ето др Асеведо на 30 декември се ваксинира, на 1 януари идва катафалката. Бързо и ефективно.
  https://www.republicworld.com/world-news/rest-of-the-world-news/portuguese-nurse-dies-two-days-after-taking-pfizer-biontechs-coronavirus-vaccine-report.html

 72. 72 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1456 Весело

  До коментар [#62] от "mitko11":

  "говори се" е много сериозен и смислен "аргумент"!!!

 73. 73 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2115 Гневно

  До коментар [#17] от "nij50393132":

  Като в сухия режим в САЩ: ако си който трябва и имаш хора където трябва, не затваряш, само малко се правиш. Ако си убитак и киртак, мамата ще ти разгони и Кунчев, и Кунчевица.

 74. 74 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#66] от "Роси":

  > Девет починали, утре ще са 109.

  Утре минаваме в режим 'вай-вай'.

  કટાક્ષ
 75. 75 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#40] от "wanderer":

  А може и 15600 дози да сме си купили и на някой хитрец от администрацията да му е хрумнало да увеличи числото с 20% (5 дози стават 6 дози) и така са се е получило 18720.

  Има резултати в гугъл и при тъсене на 15600, не много.

  કટાક્ષ
 76. 76 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2275 Разстроено

  До коментар [#62] от "mitko11":

  Да, и аз чух, че "тъпите немци" са ги изкупили. Нищо, де, ние ще чакаме бльоджата на Аста Зенека със съмнителната ефективност и омазаните резултати от клиничните тестове, щото е евтинка. Междувременно, нормалните държави вече ще са си ваксинирали населението и ще са приключили с тоя ад, а ние тук ще си играем на локдауни и ще мрем.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this
 77. 77 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2115 Разстроено

  До коментар [#76] от "Хриси":

  Начи ако искаш да умираш никой не те спира, но ако в другите държави се ваксинират, ние ще минеме метър. Ама ако искаш да мреш, сега е времето.

 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#59] от "Patsis":

  "Засега починалите през 2020 се очертават около 122330 = 124144 починали от 30.12.2019 до 3.1.2021"

  121249 души са починали след като се сумира ред 10 за 53 седмици в табличката

  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/Deaths_2015-2020_12012021.xlsx

  Спрямо 2018 г. (108526 умрели) и 2019 г (108083 умрели) има ръст от 13 хиляди души, което е двойно повече от починалите от или във връзка с Ковид-19. Един вид, имаме паралелна пандемия на Ковид-19 ... в резултат на стабилността и отрицателния растеж.

 79. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Весело

  До коментар [#75] от "Ан Он":

  Няма значение колко са поръчани след като организационният ни капацитет е максимум 1660 души ваксинирани с първа доза. А сега ще трябва да се слага и втора доза, така че тия 9000 ваксинации ще са достатъчни за следващите 20 дни.
  Драмата ще е, когато някой от ваксинираните, вече с втора доза, заболее от Ковид19.

 80. 80 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Весело

  До коментар [#76] от "Хриси":

  "Междувременно, нормалните държави вече ще са си ваксинирали населението и ще са приключили с тоя ад"

  Това никак не е сигурно както по отношение на ваксинацията, така по "приключването на ада". Еле ако се продължи политиката на волно движение на мигранти -бежанци от демокрацията в Афганистан, Ирак, Пакистан. Ей на, Гърция е поръчала 23 млн. ваксини - явно ще ваксинира мигрантите.

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Весело

  До коментар [#79]
  максимум 1660 души ваксинирани на ден и то при относително интелигентно население (здравни работници), които не закъсняват с повече от час за уговорени процедури.

 82. 82 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  Предлагам бойкот на ресторанти и кафенета. Всички сервитьори на работа в министерствата-държавни служители! Да видим тогава кръчмарите откъде ще си намерят сервитьори?

 83. 83 Профил на F
  F
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Както открихме преди няколко дни, пакетирането е в комплекти по 975 флакончета.Сметките са в коментар 5 тук:https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/01/15/4164000_pfizer_vremenno_namaliava_dostavkite_na_vaksini_za/ И това число се връзва с първата доставка от 9750 дози която получихме (10 комплекта по 975 дози) Сметките за днес показват:19 * 975 = 1852520 * 975 = 19500Според статията идват:> Нови 18 720 дози Ако вярвате в теориите на конспирацията, можете да предположите че към 780 дози са се 'загубили' някъде, преди да стигнат до списъка с хората които трябва да бъдат ваксинирани приоритетно.
  —цитат от коментар 2 на Ан Он


  Това е официалната информацията за ваксините на Pfizer според производителят:
  The minimum order size and increment for Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine is 195 multidose vials (1 tray) per order. A thermal shipping container can hold up to 5 trays or 975 multidose vials.

  Това е официалната информация за ваксините за България - https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/kolichestva-vaksini-7-01-2021/

  Факт е, че от количествата за Април, Май и Юни не се вписват спрямо разфасовките, който Pfizer предлага.

 84. 84 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Чудите се какви са проблемите на Пфайзер ли?
  Каквито и на останалите ваксини за "ковид"...но в случая за тях стана гаф и изтече информация...

  „Документите за ваксините срещу коронавируса, откраднати при кибератака на Европейската агенция по лекарствата и след това изтекли в интернет, показват натиска, пред който агенцията е била изправена, за да одобри бързо ваксината на Pfizer/BioNTech“, съобщава френският национален ежедневник Le Monde.

  „Най-малко пет имейла предполагат натиска, който агенцията е изпитвала, за да ускори процеса на одобрение на първата ваксина срещу коронавирус", пише вестникът. По този начин, „в разговор на 12 ноември европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидис настоя, че „всички страни от ЕС ще получават ваксината едновременно", тя също така препоръча „да не се принуждават държавите да прилагат национални процедури, тъй като това може да доведе до забавяне в процеса на одобрение на ваксината"...
  Le Monde също подчертава, че „на 19 ноември високопоставен служител на ЕМА спомена за конферентния разговор с ЕС, който се е провел в доста напрегната атмосфера”. Това, както отбелязва вестникът, „дава представа за това с какво може да се сблъска ЕМА, ако очакванията не бъдат изпълнени“. „На следващия ден, по време на разговор с Датската агенция по лекарствата, същият служител заяви, че е изненадана, че ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен„ ясно идентифицира две ваксини, които могат да бъдат одобрени до края на годината (Pfizer/BioNTech и Moderna)“ , пише изданието. Европейската агенция по лекарствата обяви факта на кибератаката на 9 декември. Според информацията нападателите са получили достъп до информация, свързана с лекарства и ваксината срещу COVID-19, собственост на трети страни. Засегнатите компании са уведомени за инцидента. На 12 ноември EMA съобщи, че някои данни за лекарства и ваксини за коронавирусa, откраднати в резултат на кибератака, са попаднали в интернет.

 85. 85 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#79] от "wanderer":

  > Драмата ще е, когато някой от ваксинираните, вече с втора доза, заболее от Ковид19.

  Драмата я гледаме вече повече от девет месеца, много преди да се появят първите ваксини и впоследствие първите ваксинирани.

  Още си пазя схемата за организацията на еднопосочно движение в парка...

  કટાક્ષ
 86. 86 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#83] от "cll29692939":

  > Това е официалната информацията за ваксините на Pfizer според производителят
  > A thermal shipping container can hold up to 5 trays or 975 multidose vials.

  Големи благодарности, това е информация която търсих но не успях да намеря.

  > Факт е, че от количествата за Април, Май и Юни не се вписват спрямо разфасовките, който Pfizer предлага.

  Предположението (оригинално от колегата wanderer) е че публикуваните от МинЗдрав числа са с 20% повече от тези дето пристигат в thermal shipping container-ите.

  Както се казва в една македонста пословица - 'пет за шест'.

  કટાક્ષ
 87. 87 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#82] от "historama":

  > откъде ще си намерят сервитьори?

  За какво са ти сервитьори, като може да се уредиш направо държавата да ти плаща.

  કટાક્ષ
 88. 88 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Любопитно

  "До момента в страната са ваксинирани малко над 18 хил. души."

  18 хил. души с поставена първа доза при доставени 9750 дози от Пфайзер и 6000 от Модерна за само 21 дни - от 27 декември до 17 януари!?
  Впечатляващо - лелеяният колективен имунитет, 70% ваксинирани, ще бъде постигнат само за 5717 дни - четири правителствени мандати или по-малко от един Татов!
  После ще има лозунги:"22 години ваксинизъм стигат!"

  Нещо изпускам ли или само доверието си към държавните органи и "мисирките"?

 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Весело

  До коментар [#86] от "Ан Он":

  "Както се казва в една македонста пословица - 'пет за шест'."

  ЕМЕА-йска е:
  https://www.ema.europa.eu/en/news/extra-dose-vials-comirnaty-covid-19-vaccine
  Шест дози във флакон:
  News 08/01/2021
  "In order to extract six doses from a single vial, low dead-volume syringes and/or needles should be used. The low dead-volume syringe and needle combination should have a dead volume of no more than 35 microliters. If standard syringes and needles are used, there may not be enough of the vaccine to extract a sixth dose from a vial.

  If the amount of vaccine remaining in the vial after the fifth dose cannot provide a full dose (0.3 ml), the healthcare professional must discard the vial and its contents. There should be no pooling from multiple vials to make up a full dose, and any unused vaccine should be discarded 6 hours after dilution. Further information on all the steps for using Comirnaty is available in the updated product information."
  Грубо казано, требе да се очаква около 13.9% фира (5х5 микролитра на 180 микролитра ваксина във флакона). Но при нас фирата ще е отрицателна - от 15760 дози успяваме да ваксинираме 18000 души.

 90. 90 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#89] от "wanderer":

  > low dead-volume syringes and/or needles should be used

  Можем да предполагаме че нашия медицински персонал е бил предварително оборудван с най-low dead-volume възможните съоражения и затова е успял да изстиска всичко възможно.

  И това без да броим 'капките' които са заминали за черния пазар (който липсва в статистиката).

  કટાક્ષ
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  По мои впечатления ресторантите си бачкат и сега. Пишат се хотел с една стая или нещо такова. Не съм сигурен, не ги посещавам. После обясняват, че имало спад, защото мерките се спазват. Не съм видял заведение, което да не работи сега. Такова неспазване на мерките нямаше миналата пролет.
  За пенсионерския час в магазините забравихме. Маски вече никой не ти носи, а ако ги носи, те са под носа. И отново, колко са смислени тези мерки, щом като не ги спазват изобщо?

 93. 93 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  По мои впечатления ресторантите си бачкат и сега. Пишат се хотел с една стая или нещо такова. Не съм сигурен, не ги посещавам. После обясняват, че имало спад, защото мерките се спазват. Не съм видял заведение, което да не работи сега. Такова неспазване на мерките нямаше миналата пролет.
  За пенсионерския час в магазините забравихме. Маски вече никой не ти носи, а ако ги носи, те са под носа. И отново, колко са смислени тези мерки, щом като не ги спазват изобщо?

 94. 94 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  С тази скорост на доставки и поставяне на ваксини половината население може и да не доживее поставяне на ваксината.

 95. 95 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Към есента на миналата година, България се включва единствено в поръчката на ваксината на Астра Зенека, като за останалите на Пфайзър и Модерна буквално хваща последния влак и фатално закъснява, затова получава и това ще продължи дълго, доста мизерни количества от тях.

  Категорично отказва ваксината на Джонсън и Джонсън, която е на същия принцип с тази на Астра Зенека. В последните дни има доста негативни отзиви от тази ваксина /Астра/ от Австралия и нейната ефективност и там ще бъде спряна от прилагане.

  След всичко гореизброено се налага следния въпрос –

  След явното лобиране в ползата на една фирма, застрашаващо живота и здравето на българските граждани, кой ще разследва набиващият се на очи конфликт на интереси между Ева Майдел, майка ѝ /представител на Астра Зенека за България/ и българското правителство?

  Георги Дренчев

 96. 96 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  От башбаканлика нямат никакво намерение да купува допълнителни ваксини, и ще чакат на "общата поръчка от ЕК", сиреч на подаяния от евтината ваксина на АстраЗенека. А след това няма да е техен проблем, а на новия здравен министър. Незавидна ще е неговата роля. Ако не купи допълнителни ваксини, болниците ще се пълнят, ако купи, може да стане клиент на Гешев по линията "нанесъл щети на държавния бюджет"...

 97. 97 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  По-интересното е защо мисирките не натискат правителството с въпроса: "КЪДЕ СА ВАКСИНИТЕ?" ГРОБ отново се провалиха в ключов момент за управлението. Колкото до числата, върнат ли се децата на училище ще има трета вълна и трето затваряне. Сега всички ще се юрнат по ресторанти и фитнеси и глей кво става. Те дори в метрото не си носят маските като хората. Не знам как не разбраха, че това е общ проблем.
  —цитат от коментар 26 на Dark


  Хората още не могат да разберат, каква грандиозна глупост са сътворили Слънцето и компания. След 2-3 месеца, когато вече изоставаме във ваксинирането двойно и тройно от предпоследния в ЕС ще се усетят.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 98. 98 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2308 Весело

  До коментар [#90] от "Ан Он":

  Ако са точни в сметките като проф. Витанов могат да изкарат и седем дози:
  https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_bg.pdf
  Значи, флаконът е с обем 2 мл:
  "6.5 Вид и съдържание на опаковката
  Прозрачен многодозов флакон (стъкло тип I) 2 ml със запушалка (синтетична бромобутилова гума), с алуминиева обкатка и отчупващо се пластмасово капаче. Всеки флакон съдържа 6 дози, вижте точка 6.6."

  Съдържа 0.45 мл ваксина и се разрежда с 1.8 мл физиологичен разтвор. Общо 2.25 мл (излиза извън обема на флакона, но капачката може да е издута). Тегли се по 0.3 мл ... и воала 7 дози и артък от 0.15 мл, зачезнал от физико-химични съображения (омокряне на повърхността на шест игли)

  "Размразената ваксина трябва да се разреди в нейния оригинален флакон
  с 1,8 ml натриев хлорид 9 mg/ml (0,9%) инжекционен разтвор, като се използва игла 21 G, или по-тънка, и асептична техника.
  ...
  След разреждане флаконът съдържа 2,25 ml, от които могат да се изтеглят 6 дози по 0,3 ml.
  • Като използвате асептична техника, почистете запушалката на флакона с тампон за еднократна употреба, напоен с антисептичен разтвор."

  Това обяснява как могат да бъдат ваксинирани 18 хил. души с 6000 дози на Модерна и 9750 дози на Пфайзер, които стават 11700 дози при "око мерник" и "ръка робот".

 99. 99 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 187 Неутрално

  Ей, аман от тия тъпи ресторантьори и хотелиери!

 100. 100 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  До коментар [#98] от "wanderer":

  Според мен - с малко повечко умения - и по 12 дози могат да се изкарат от едно мускалче.

  Без да броим това дето трябва се заделя за черния пазар.

  કટાક્ષ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK