Разчистването на сметището в река Искър върви, въпросите остават

Снимката е изпратена от читателката на "Дневник" Румяна Димитрова <a href="https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2021/01/16/4164245_pochistvane_na_bokluka_v_reka_iskur_pri_svoge/" target="_blank">в рубриката "Моята новина".</a>

© Румяна Димитрова

Снимката е изпратена от читателката на "Дневник" Румяна Димитрова в рубриката "Моята новина".Плаващото сметище, което се образува на стената на ВЕЦ "Своге" заради проливните дъждове, се чисти вече трети ден, но ще са нужни поне още десет, каза днес пред Би Ти Ви заместник-кметът на Своге Илия Богданов. Според него държавата е реагирала бързо, като е осигурила нужните почти четвърт милион лева за ликвидация на последиците от високите води на реката, повлекли тонове боклуци, струпали се при стената на централата.


Според Богданов технически няма как да се работи по-бързо, тъй като пътят върху стената на ВЕЦ може да поеме до 50 тона товар, което означава един самосвал и машина, която да събира боклука. Чистенето, на простиращото се на 12 дка. плаващо сметище, става с голяма щипка, която хваща събраните в основата на стената боклуци и ги товари на камион. Отпадъците се транспортират до депото в Костинброд.


Работата се затруднява и от ниските температури, тъй като частично замръзналата вода не донася до мястото, от което става почистването, достатъчни боклуци.
Този проблем се очаква да отпадне в сряда, когато се очаква чувствително повишаване на температурите.


Ами ако случаят се повтори


Случаят повдига и въпроса за действията на институциите при нов подобен случай. Според представителя на ВЕЦ "Своге" Васил Шуманов решението е да има разписана процедура какво се прави в такава ситуация, за да не се чака произнасяне на Министерски съвет. "Трябва да се знае как да се действа, кой е отговорният и да се започне работа възможно най-рано", коментира той пред Би Ти Ви.


Васил Шуманов смята, че по река Искър трябва да има преградни съоръжения след София, които да улавят боклуците навреме. За него трябва да се преразгледа и цялата система за превенция.


Струпването на толкова много боклук на едно място повдигна за пореден път въпроса за възможността на кметствата да се справят с контрола на замърсяването.


Контролът върху замърсяването


"Всички общини могат да бъдат обвинени, че не хващат замърсяващите", коментира по този въпрос зам.-кметът на Своге Илия Богданов. Според него трябва да се работи за промяна на манталитета в хората. "Не можем да сложи инспектор до всеки, който е отишъл да си прави уикенд до рекичка, да си хвърли боклука", е мнението на Богданов, изразено пред Би Ти Ви. Според него контролната система също има нужда от промяна, за да бъдат мерките ефективни.


Природозащитници предлагат и други мерки, като въвеждане на депозит за пластмасовите опаковки за напитки, по подобие на стъклените бирени бутилки.


Подобна система има в Германия и това води до 90% преработка на този вид опаковки. В България под 10 на сто от пластмасовите бутилки от бира, безалкохолни и вода се рециклират, а това е един от основните отпадъци сред природата, включително и в реките.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK