Комисията за защита на конкуренцията одобри продажбата на "Нова телевизия"

Сегашният собственик на "Нова броудкастинт груп" - "Адванс медиа груп", е дъщерно дружество на инвестиционния холдинг "Адванс пропъртис", собственост на братята Кирил (на снимката) и Георги Домусчиеви. Те придобиха телевизията през 2019- та година

© Цветелина Белутова, Капитал

Сегашният собственик на "Нова броудкастинт груп" - "Адванс медиа груп", е дъщерно дружество на инвестиционния холдинг "Адванс пропъртис", собственост на братята Кирил (на снимката) и Георги Домусчиеви. Те придобиха телевизията през 2019- та годинаКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри продажбата на "Нова броудкастинг груп" и медийната група вече е собственост на "Юнайтед груп", става известно от сайта на регулаторния орган. Това се случва месец, след като се разбра за продажбата.


Сегашният собственик на "Нова броудкастинт груп" - "Адванс медиа груп", е дъщерно дружество на инвестиционния холдинг "Адванс пропъртис", собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Те придобиха телевизията през 2019- та година, а през лятото на тази година купиха и "Канал 3", който беше прекръстен на "Нова нюз". Тогава в портфолиото на медийната група влязоха още, музикалните телевизии The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, "Радио Веселина", Magic FM и "Радио Витоша" - всички те свързани през годините с депутата от ДПС Делян Пеевски.


От решението, което е от 14-ти януари (четвъртък) става известно, че "Юнайтед груп", които са собственик на БТК и "Виваком", придобива едноличен контрол върху "Нова броудкастинг груп" и контролираните от нея компании - "Нет инфо" "Дарик нюз", "Ви Бокс", "Елит Медиа България", "Радио Веселина" "Радио Експрес", "Витоша ФМ","Агенция Витоша" и "Агенция Атлантик"; както и съвместен контрол върху следните предприятия, понастоящем съвместно контролирани "Файненшъл Маркетплейс", Грабо Медия" и "Атика Ева".
Наскоро "Капитал" писа, че постигната цена за продажбата е за малко над 300 милиона евро. Братя Домусчиеви купиха "Нова телевизия" за малко над 180 милиона евро. От решението на КЗК става известно още, че решението влиза в сила незабавно.


"Въз основа на извършената оценка комисията приема, че концентрацията няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение. Следователно, сделката не би могла да породи антиконкурентни ефекти, изразяващи се в значително възпрепятстване на конкурентната среда на съответните пазари и следва да бъде безусловно разрешена при условията на чл. 26, ал. 1 от ЗЗК", пише в решенито на регулаторния орган.


Нямало да се стигне до господстващо положение


От Комисията за защита на конкуренцията отхвърлят възраженията на "Би Ти Ви" медия груп, според които ако сделката бъде одобрена, "Нова броудкастинг груп" ще има господстващо положение. От регулаторния орган смятат, че "концентрацията няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение". От КЗК отхвърлят и друго опасение за ефекта на сделката след нейното осъществяване на съответните пазари. "Въз основа на всички събрани и анализирани в хода на проучването данни в тяхната съвкупност, може да се заключи, че в конкретния случай новата обединена група няма да има нито способност, нито стимул за ограничаване на засегнатите от сделката вертикално свързани пазари. На първо място са налице алтернативни телевизионни и платформени оператори, част от които са и вертикално интегрирани, и които са в състояние да оказват ефективен конкурентен натиск върху консолидираната група", пишат още в решението си от антимонополния орган.


Още една голяма сделка чака своя финал - същата компания "Юнайтед груп" (United group) иска да купи и вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и "Борба". Като купувач е посочено дружеството "Юнайтед медиа" (United media), дъщерно дружество на "Юнайтед груп" (United Group).

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Матряла си е свикнал на "Телеграф" и "НОВА" . За една нощ могат да обърнат тренда срещу когото си поискат.

 2. 2 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Е има си хас да не я разреши. Ама вижте как светкавично действа КЗК когато става въпрос за сделки с участието на определени хора. Даже аз съм шокиран, очаквах поне до февруари са чакат.

 3. 3 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Между другото е интересно сега дали ще има някакви промени в редакцинната политика на тези медии. Във съседна Сърбия Юнайтед груп са категорична опозиция на управляващите.

 4. 4 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1774 Гневно

  Това е същата комисия, която одобри купуването на Рапидо от Спийди без да забележи, че по същото време Рапидо купи и трети конкурент - Д&Д Експерес. После защо качеството на услугите е ужасно. Целта накрая е навсякъде да останат един или двама големи играча, които да си делят пазара и никаква конкуренция.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 5. 5 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Преразпределение на изнесените соцпари.

 6. 6 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Нямам представа какво се случва, но е абсурд организираната престъпна група Борисов-Пеевски-Гешев да изпуснат контрола върху 1/2 от ТВ покритиоето и 90% от новинарските медии.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  " От решението, което е от 14-ти януари (четвъртък) става известно, че "Юнайтед груп", които са собственик на БТК и "Виваком", придобива едноличен контрол върху "Нова броудкастинг груп" и контролираните от нея компании - "Нет инфо" "Дарик нюз", "Ви Бокс", "Елит Медиа България", "Радио Веселина" "Радио Експрес", "Витоша ФМ","Агенция Витоша" и "Агенция Атлантик"; както и съвместен контрол върху следните предприятия, понастоящем съвместно контролирани "Файненшъл Маркетплейс", Грабо Медия" и "Атика Ева"."

  Комисията рапортува на властта и сделката " минава" ! Сега руските собственици на избраните медии си прибират от нашите треторазрядни мутри каквото са им възложили и Кремъл си спуска опорните у нас както си иска ! Да не забравяме и медиите на успелия млад мъж ! И те са се запътили натам......

 8. 8 Профил на montale
  montale
  Рейтинг: 183 Неутрално

  Не е добра новина че Виваком и Нова вече са в руски ръце.

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1273 Разстроено

  Що така бе кИре ??? нещо тежко ли ти дойдоха ??? знаЙш ли как ще плачат сЯ ???

 10. 10 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Как няма да одобри, тя е пробита отдавна. Доказателството са бонусите, които си раздадоха по около 50000 лева на член на КЗК.

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Много отдавна съм изтрил от дистанционните си каналите на човека с прасешката фамилия!

 12. 12 Профил на Z Z
  Z Z
  Рейтинг: 27 Весело

  Ах, какви са бързи сладурите! А Келнер като искаше да я вземе го мотаха цяла година!

 13. 13 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2625 Весело

  "сделката не би могла да породи антиконкурентни ефекти, изразяващи се в значително възпрепятстване на конкурентната среда" - иначе добре ги формулират решенията, като истински професионалисти! Цял месец са ги карали да тръпнат в очакване!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3531 Неутрално


  "Наскоро "Капитал" писа, че постигната цена за продажбата е за малко над 300 милиона евро. Братя Домусчиеви купиха "Нова телевизия" за малко над 180 милиона евро"
  =============
  120 милиона евро печалба за 11 месеца?
  Машалла!

  Еретик
 15. 15 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Това не е Комисия за защита на конкуренцията.

  Това е Комисията (на Шиши и Баце) за елиминиране на конкуренцията.

 16. 16 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#8] от "montale":

  Какви руски ръце , като зад новия купувач стои бившият шеф на ЦРУ - Дейвид Петреъс!

 17. 17 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#12] от "Z Z":

  Нормално е като се знае , че Келнер е келнер на руски и китайски офицери от службите!

 18. 18 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#11] от "selqnin":

  Нормално. Бръкнал ти е чак до дебелото черво. Мога да се обзаложа, че и сокове Queen's не си купуваш. И си с план на Виваком.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  Сега от БТВ да не се прехвърлим на НОвА. Последните дни по БТВ само гербери и вечният Марешки .Това сигурно се дължи на новия собственик.

 20. 20 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5379 Неутрално

  До коментар [#15] от "Софи":

  Точно в целта Софи ++++++++++++

 21. 21 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#14] от "Костадин Иванов":

  Ми купи я ти и я препродай. Те все пак са вложили нещо за периода за да я докарат до тази цена. Най-малкото обединиха няколко медии, купиха правата за английското и Ф1 и др.

  Много хитър
 22. 22 Профил на foxhd
  foxhd
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Какво са вложили , купуването на фалирали канали ?

 23. 23 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Изпраха едни пари,за изборите са готови

 24. 24 Профил на Brighty
  Brighty
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Другарката Ненкова, майка на всеотдаен депутат от ГЕРБ, преди да оглави КЗК - заместник-кмет на ГЕРБ в Столична община, не се поддава на партийни влияния! Решението на КЗК е мъдро, обективно и в интерес на стотиците хиляди български зрители, копнеещи жадно да чуят от екрана на Нова къде и днес депутатът Делян е дарил щедро бедни наши сънародници с кутия вафли, пакет леща или консерва халва. Чудесен ден за българската демокрация! Както обичаше да казва един закръглен дядка, преди и на него да му писне да се бори за същата тая скапана демокрация.

 25. 25 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Къде има по-голяма библиотека от порнография - на сайта на порнхъб или в КЗК?

  Every cradle is a grave.
 26. 26 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 316 Любопитно

  До коментар [#8] от "montale":

  В руски вече е Btv, nova е в американски . Договорено си размениха медиите.

 27. 27 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Много слаба информацията.... Юнайтед груп има поне 31 в Търговския регистър. Най-близо до името е Юнайтед медия груп ЕАД - от Сейшелите и някой си Богдан Иванов. Дълбока конспирация. Не че ми е интересно, защото и без друго не гледам Босфор ТВ и Нова

 28. 28 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Киро Гела изглежда леко луд.

  Възможно е да вгорчи живота на Бацето и Шиши.

 29. 29 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 645 Неутрално

  И аз доколкото разбрах, новият собственик на Нова е бивш шеф на ЦРУ, който обаче бил тихомълком пенсиониран заради двойна игра с руснаците. Но не ми се вярва, ако наистина е бил двоен агент, да го оставят американците така да си разиграва коня след пенсионирането и да основава подобни корпорации и да върти сделки с огромно влияние. Така че по-вероятно си изглежда да е истина това, което беше изказано като теза по-нагоре. А именно, че бТВ отива в руски ръце, защото Келнера е кремълско прокси, замогнало се с помощта на КГБ, а Нова отива при американското влияние. Само БНТ си остана, но пък тя е окупирана от сервилни слуги, които са готови да се продадат на всеки за паница леща.

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 30. 30 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Интересно е и друго, защо Шиши така ударно се чисти от медийните си бухалки? Да не би да се подготвя за ешафода? И случайно ли е, че всичките му медийни играчки отиват накуп при американската компания, като се имат предвид големите му проблеми с американците и закона "Магнитски"? Да не би Дебелянчо да е сгазил тотално лука пред американците и да се налага спешно да си купува индулгенция, разделяйки се с най-личните си медийни парцали, осигурили му толкова дългогодишен комфорт да гребе и граби от кацата с меда? Интересна развръзка...

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 31. 31 Профил на Виктор Христов
  Виктор Христов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Много ми е интересно каква метла са им подготвили. На бас се хващам, че Ива Стоянова и Миляна Велева ще са първите, които ще изхвърчат.

 32. 32 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ivan Ivanov":

  Да... и мен ме интересува с какво Кирчо Домусчиев за .май няма две години увеличи цената на медийната група със 120М? (⅔). Нещо изпрахме, или извихме ръцете на предните да продават на половин цена. Май май опция номер 2

 33. 33 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Е-й-й,такъв монопол не е бил!!!Телекомуникации,телевизии,радиа,нетпортали,а днес и вестници!!!Готвят се да ни дресират окончателно.КЗК само си вдигат краката като к.рви!Вижте им от днес смешните доводи...

 34. 34 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Абсолютна мъгла ми е, какво се случва :(
  И се боя от най-лошия вариант - фалшива конкуренция, икономическа и информационна, между подставени лица на руските интереси. И всичко това свързано с новото назначение за руски посланик... За момента този вариант ми се струва най-лош, но и най-вероятен...

 35. 35 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  До коментар [#28] от "regular_observer":

  "Киро Гела изглежда леко луд.
  Възможно е да вгорчи живота на Бацето и Шиши."

  Възможно е, но според мене не е реалистично.
  Повече от 2 години различни държавни институции си препращат и бавят решение за налагане на неустойки по приватизационния договор на БМФ. В последните месеци е блокирана работата и на Арбитражния съд. Все пак, иде реч за 53 млн лв. Домусчиеви не трябва да гневят посочените от Вас типове, надяват се да минимизират дължимата по договор глоба.
  https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/deloto-za-neustoikite-po-dogovora-za-bmf-potyna-v-arbitrajna-saga-316847/

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 36. 36 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 761 Неутрално

  НЯМА ТАКАВА КОМИСИЯ ИМА НЕКВО СЕМЕЙСТВО МУТРОПОДЛОГИ КОИТО СЕ СПУКВАТ ДА МУ СЛУГУВАТ НА ТИКВАТА , БУХАЛКИ ОТКРОВЕННО КАЗНО . ТИКВАТА ИМ СЕ ОТПЛАЩА С ВИСШИ ПОСТОВЕ

 37. 37 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Някой/ някои май рекетират Гела и той иска или го карат да кешира за за се оттегли мирно на някое екзотично място.

 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Целта накрая е навсякъде да останат един или двама големи играча, които да си делят пазара и никаква конкуренция.
  —цитат от коментар 4 на fpyyh


  ...демек същото като при Тато, само където социалната цена я плащат бедните, за които останаха само дихателите упражнения!

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK