Ваксините срещу COVID-19 в България: защо 1/3 от поръчката е за все още неодобрен продукт

Ваксините срещу COVID-19 в България: защо 1/3 от поръчката е за все още неодобрен продукт

© ReutersБългарски политици, представители на опозиционни партии разпространяват неверни твърдения. Тези политически мераклии са социални лешояди, които се хранят от грешките на хората, които воюват на терена на войната, която водят гражданите с COVID-19". Така днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов продължи най-актуалната тема в развитието на епидемията в България - ще има ли навреме достатъчно ваксини в страната и единствено от здравни съображения ли е направенo разпределението при поръчката им.


България е на последно място в ЕС по темп на ваксиниране, което предизвика съмнения, че действията на щаба са ефективни. Властите смятат, че съмнения, тиражирани обилно в социалните мрежи, са дело на политическите им противници. В обясненията им обаче, също се забелязват противоречия. "Дневник" обобщава какво провокира изявлението на Ангелов и защо ваксината на "Астра Зенека" попадна в центъра на вниманието.


В България за тази ваксина се заговори усилено от няколко дни. Страната е поръчала 4.5 млн. дози от препарата, от общо 12 млн. бройки общо от всички производители, които се полагат на България от общоевропейската поръчка. Ваксината на "Астра Зенека" все още не е одобрена за ползване от Европейската агенция по лекарствата. В края на миналата седмица директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни, че нейната ефикасност е "доста по-ниска" от 90-95%, каквато е констатирана при вече одобрените ваксини на "Пфайзер/БиоНТех" и "Модерна". Впоследствие в социалните мрежи бе припомнено, че изпълнителен директор на "Астра Зенека - България" е Зоя Паунова, а нейната дъщеря Ева Майдел евродепутат от ГЕРБ.


Властта твърди, че решението не е политическо
"Не сме взимали политическо решение, свързано с броя и доставката на ваксините. Никога не сме се ръководили от фирма, когато препоръчваме или поръчваме бройки ваксини, напротив - водили сме се от вид ваксина", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в понеделник.


Ангелов не бе попитан за това, но реши да се изкаже заради "твърдения във фейсбук-пространството". По думите на министъра политически опоненти (които обаче не бяха назовани поименно) твърдят, че правителството не се справя с бързо доставяне на ваксини и има договорки за повече поръчки на продукта от конкретен производител - "Астра Зенека" ("Astra Zeneca").


"Ние сме поръчали от всички видове ваксини, така че дозите от всеки вид да стигнат за около три милиона български граждани на вид ваксина, без да се ръководим от фирма или от нечий интерес", заяви днес Ангелов. По думите му България може получи по сравнително равен брой от трите вида ваксини на общо седем производителя, с които Европейската комисия има подписани споразумения. Трите вида ваксини са: иРНК (на "Пфайзер" (Pfizer)/"БиоНТех" (BioNTech), на "Модерна" (Moderna) и на "КюрВак" (Curevac), векторно базирана (на "Астра Зенека" (AstraZeneka)/Оксфордският университет и на "Янсен" (Janssen) и адювантна рекомбинантна (на "Санофи" (Sanofi)/GSK и на "Новавакс" (Novavax). (Как работят различните видове ваксини - тук)


"Ваксинирането е един дълъг маратон с много препятствия. Как е избягана първата отсечка от 100 метра, няма никакво значение за крайния резултат", каза Ангелов в отговор на коментирани в социалните мрежи изчисления.


Изчисленията, за които вероятно говори Ангелов, са от онлайн-инструмент, наречен Our World in Data (от англ. език: "Нашият свят в данни") - той е разработен от учени и се счита за достоверен източник на информация от редица световни медии, използва се в учебната програма на най-признатите университети. Според таблица от Our World in Data България е на последно място в Европейския съюз (ЕС) по брой ваксинирани на 100 хил. души.


Ваксините срещу COVID-19 в България: защо 1/3 от поръчката е за все още неодобрен продукт

© OurWorldInData.org


Как се осъществява поръчката


Всяка държава в ЕС има квота от общоевропейската поръчка на ваксини, в зависимост от населението си. За България тя е 1.55% от всички дози по всеки договор, обясняват от Министерството на здравеопазването пред "Свободна Европа". Страните обаче могат да се разберат помежду си да преразпределят полагащите им се дози и една държава да получи по-малко от предвидените за нея дози, а друга - повече, обяснява пред медията говорител на Еврокомисията.


България решава да се включи в общоевропейското споразумение за закупуване на ваксини срещу COVID-19 в края на юли. Към този момент се смята, че най-напред в разработването е ваксината на "Астра Зенека". Страната избира над 1/3 от цялата поръчка да бъде именно за тази ваксина. В средата на ноември здравният министър Костадин Ангелов обяви, че страната ни ще получи изключително голям брой ваксини - 12-13 милиона, а разходите по купуването, съхранението и логистиката им надхвърля половин милиард лева.


"Очакваме от ваксината на "Астра Зенека" още 4.5 милиона ваксини, които ще стигнат за още 2.5 милиона български граждани. Първата доставка е 500 хил. дози, така че няма никаква опасност да не стигнат." Думите са на премиера Бойко Борисов от 8 януари, но проблемът е, че решението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за продукта се очаква в края на месеца. (Защо не е одобрена за употреба - четете тук)


Ден по-рано (7 януари) от Министерството на здравеопазването разпространиха списък с очакваните количества ваксини, които ще пристигнат в страната срещу COVID-19. В него са включени само производителите на ваксини, които вече са одобрени. Според списъка до края на юли в страната трябва да пристигнат 1.5 млн. от ваксините на "Пфайзер/БиоНТех" и "Модерна".


"Доставките се извършват съобразно план, определен в договорите с всеки производител, който е по тримесечия и е съобразен със съответните количества ваксини заявени от България. Този план показва, че по предварителни прогнози до края на януари ще пристигнат в нашата страна ваксини за 38 хил. души, до края на февруари за 54 хил. души, до края на март за 322 хил. души или за първото тримесечие прогнозно за над 400 хил. души. В зависимост от получаването на разрешение за употреба на ваксината на "Астра Зенека", количества от тази ваксина могат да бъдат доставени и в края на февруари, а не през март, както е планирано първоначално", се казва в отговор на здравното министерство до агенция БГНЕС, публикуван в петък.


По-нисък имунен отговор при "Астра Зенека"


"Адекватният имунен отговор при ваксината на "Астра Зенека" не е 95%, които имаме при "Модерна" и "Пфайзер/БиоНТех", а е доста по-нисък, затова някои държави сериозно се замислят да купуват ли тези количества или да откажат. Не е в състояние една ваксина, която прави имунитет в 60-70% от хората, за кратко време да направи колективен имунитет в обществото. Ние сме поръчали най-много от "Астра Зенека"". Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в четвъртък - 13 януари. Кантарджиев е член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса (НОЩ).


На следващия ден пред БНТ председателят на щаба за коронавируса Венцислав Мутафчийски обяви, че ако ефективността на ваксината на "Астра Зенека" е седемдесет и няколко процента, то това не е толкова малко. Той даде за пример противогрипната ваксина, която има под 50% успеваемост. "Ако бъде утвърдена ваксината на "Астра Зенека", първата пратка е 250 000 дози. Не ние, ЕК е заложила големи количества на Астра Зенека защото е евтина, лесно се произвежда и много лесно се съхранява", каза още той.


В същия ден в социалните мрежи активно се завъртя теорията, че България е поръчала толкова много бройки от ваксината на "Астра Зенека", тъй като изпълнителен директор на "Астра Зенека - България" е Зоя Паунова, майка на Ева Майдел, български евродепутат от ГЕРБ.


"На нас в парламента ни се поднесе договор, който трябваше да одобрим и който е съставен на базата на медицинско експертно мнение на специалистите, които съветват министерството на здравеопазването ", така в неделя Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ, отговори на въпрос на Би Ти Ви дали решението за избор на брой ваксини от различните производители е политическо или експертно.


"Доверявам се на експертизата на тези, които са посъветвали правителството да осигури по-голямо количество от ваксините на "Астра Зенека" и "Оксфорд". Това да се осигури подобен тип ваксина за България е експертно решение, не политическо", каза още тя.


Вчера пред "Нова телевизия" главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обясни, че най-много дози са поръчани от "Астра Зенека", тъй като се е очаквало тя да бъде първата одобрена в ЕС. "Въпреки, че ще е третата, сигурен съм, че в края на следващата седмица ще има разрешение и първите количества ще тръгнат. Логистиката й на разпространение е много по-лесна - няма нужда от фризери на минус 70 градуса, няма нужда от фризери на минус 20 градуса, тя може дълго време да стои в обикновен хладилник, няма нужда да спасяваме останали дози и не е маловажно, че и цената ще е по-ниска", каза Кунчев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4867 Неутрално

  Защото е евтинджос.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  всичко е толкова хубаво в тиквостан... аз още чакам да си купя противогрипна ваксина впрочем... ще я дочакам хахахах, до амина

 4. 4 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 148 Неутрално

  Мисля че заглавието е подвеждащо. Мисля че по времето когато са били поръчвани ваксините, нито една от тях не е била одобрена. Просто в медицинските среди се е очаквало в скоро време одобрение и те са поръчвани от отделните държави. Държава която не поръча предварително после се реди на една дълга опашка за ваксини и не се знае кога ще ѝ дойде реда.

 5. 5 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Защото когато са правени поръчките за ваксините не се знаеше коя ваксина по кое време ще бъде одобрена и разрешена за използване. Затова правителството правилно е поръчало от всички ваксини. А сега едни политици и медии търсят под вола теле😉

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3128 Весело

  Е, някой знае ли кои са поименно експертите, препоръчали този избор? То не че някой бърза де, и план за ваксинация още поне аз не съм виждал...

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3057 Весело

  По йовтено за да има на джоб ...

 8. 8 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално  Значи летоска ЕС заложи на три изцяло европейски ваксини:
  - АстраЗенака (Англия-Швеция)
  - Санофи (Франция)
  - CureVac (ФРГ) - ЕС кихна €250 млн помощ

  САЩ пък заложи на Модерна кихайки им $1млрд. помощ

  Никой не оцени потенциала на Файзер/Бионтех, на които ФРГ кихна €300млн.

 9. 9 Профил на kingston
  kingston
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Астра зеника е единствената фармацевтична компания която открито заявява че за тази ваксина няма да търси печалба!!!! Това не го прочетох в статията, макар че е известно от година!

 10. 10 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Астра зеника е единствената фармацевтична компания която открито заявява че за тази ваксина няма да търси печалба!!!! Това не го прочетох в статията, макар че е известно от година!
  —цитат от коментар 9 на kingston


  Не само АстраЗенека, но и Оксфорд не дири печалба.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  пълно фиаско с ваксините! само ще гледаме и ще пляскаме с ръце как европа и албания ни слагат в малкия си джоб!

 15. 15 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Някои новости.
  https://www.businessinsider.com/norway-raises-concern-of-covid-19-vaccine-on-frail-elderly-2021-1
  Има и проверка на европейската агенция на завода на Файзър в Белгия. И на следващия ден хоп... Файзър модернизира производството си, та затова включително и България получи вчера два пъти по-малко количество.
  Китай направо забрани прилагането на тази ваксина на възрастни хора.
  А пък при нас такава информация въобще не може да се появи.

 16. 16 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  По йовтено за да има на джоб ...
  —цитат от коментар 7 на SS  ++++++
  Разбирай Боко избира « Астра Зенека «, лелката( съучередител на ГЕРБ ) и шеф на фирмата-посредник си пълни гушата, като не забравя и да се отчете където трябва и шайката ще има парички да купува гласове на изборите .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 17. 17 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Престъпното правителство на "герб" и ксенофобите, по политически причини пропусна да заяви или да закупи максимален брой от най-добрата ваксина - тази н Германия и САЩ!
  Може би чакат одобрение на руския Боляршчик "спутник-п(о)утник", който е съвсем надежден за руските казаци от гледан точка на ГРУ...
  Въпросът е, защо българското правителство е поръчало толкова малко бройки от най-добрата (и естествено най-скъпа) ваксина в света - тази на "Пфайзер/БиоНТех"?

  Може би, българският "премиер", построил газопровод на руснаците с 3 милиарда лева наши пари, чак одобрение на руската ваксина?
  И с нея да компенсира качеството?
  Върхушката на герб очевидно изчаква, за да предложи на българите както преди: "запорожец" вместо "Мерцедес"...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 18. 18 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  От предлаганите ваксини Астра Зенека в само една доза е най доброто.

 19. 19 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 863 Неутрално

  И с ваксините ли далавера? Нищо свято няма за тези идиоти.

 20. 20 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Ваксини даващи резултати от порядъка на 60%-70% наистина се водят успешни. Вземете прочетете малко !

  И отделно всичко поръчки са правени лятото. А тогава, кой знае какви са били прогнозите, за това кой ще изкара първи ваксина...

  И какво значи 1/3 от ваксините били от едикоя си компания ... другите 2/3, да не би да не са поръчани ?! Алоууу обикновени дроби ли сте ли учили и това как се сравняват те ?

 21. 21 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Очаквах много повече от статията.

 22. 22 Профил на Chedeuvre
  Chedeuvre
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#15] от "petiopit":

  А синът ми днес звъня от Австралия (аз съм в Ещорил), че там спират да работят с астра- зенека поради ниската ефективност на ваксината...под 60%....

 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Фейсбук клевети, а?
  А това какво е?
  https://www.politico.eu/article/germany-buys-extra-coronavirus-vaccine-doses-from-eu-countries/
  България плаща само половин милион от полагащите и се два и половина милиона ваксини Файзер.
  Германия купува отказаните два милиона.
  Файзер е 14 евро за ваксина, неодобрената все още Астра Зенека се очаква да е под 2 евро.
  Евтини на триците, скъпи на брашното!
  Пък и нямат доблестта да си го кажат.

 24. 24 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#15] от "petiopit":

  Не може да постигнете нищо с прокремълска идеология срещу Европа и Европейския съюз! А от утре и срещу САЩ...!
  Съюзът САЩ-ЕС ще се възстанови. И никой не може да спре този процес!
  Никога повече Републиканската партия няма да допусне нещо като руското залитане "Тръм"...
  Твърде слаби сте за да се изправите срещу силата на либералната демокрация в САЩ и в ЕС!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 25. 25 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 773 Любопитно

  Дневник са активирани да громят АстраЗенека. Жалкари!

 26. 26 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2163 Любопитно

  До коментар [#17] от "Рим":

  Въпросът е защо българското правителство е променило първоначалната поръчка за Файзер/Бионтех ваксината от 2 500 000 дози на 500 000 дози.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 27. 27 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Лешоядите са в Брюксел, включително в Европейската инвестиционна банка. Добре се отърваха англичаните.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 28. 28 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2843 Весело


  И това пише същият "Дневник", който през ден публикува материали, които отблъскват хората от ваксиниране и дава трибуна на всеки кьорфишек, който може да свали доверието от ваксините.
  А ако съотношението на процентите поръчани ваксини беше друго (да кажем, в полза на Пфайзер), щяхме да четем, че са похарчени луди пари за най-скъпата ваксина.
  А що се касае до депутата от ГЕРБ, то какво- щом някой от ГЕРБ има отношение към нея, дай да не поръчваме тази ваксина, що ли?
  Щото май друго няма...
  ПС Освен това ,днес някъде четох, че Норвегия не е доволна от страничните ефекти, които получават най-възрастните хора, ваксинирани с Пфайзер.

 29. 29 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 575 Любопитно

  А какви количества са поръчани от всяка ваксина за България е интересно да се види. Най-интересно за мен е колко сме поръчали от ваксината на Novavax, която скоро ще бъде одобрена, дава изключително силен имунен отговор за разлика от подобната на Санофи и ще бъде първата в света одобрена ваксина работеща на класически принцип.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4226 Любопитно

  Някои новости.https://www.businessinsider.com/norway-raises-concern-of-covid-19-vaccine-on-frail-elderly-2021-1 Има и проверка на европейската агенция на завода на Файзър в Белгия. И на следващия ден хоп... Файзър модернизира производството си, та затова включително и България получи вчера два пъти по-малко количество. Китай направо забрани прилагането на тази ваксина на възрастни хора.А пък при нас такава информация въобще не може да се появи.
  —цитат от коментар 15 на petiopit


  Аз когато написах преди няколко дни за Файзер, че ако само разширяват производството не им трябва отново одобрение, някои капацитети тук (няма да споменавам имена и никове) се смееха, е нямам понятие за какво говоря. Е може и да са прави....аз съм работил само 14 години във една от най-големите фарма компании занимаващи се ИЗКЛЮЧИТЕЛНО с трета фаза на клинични изследвания. Какво ли разбирам и аз, за да се противопоставям на форумните експерти които четат Гугъл?😂  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 33. 33 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 671 Неутрално
 34. 35 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 3222 Весело

  Освен това ,днес някъде четох, че Норвегия не е доволна от страничните ефекти, които получават най-възрастните хора, ваксинирани с Пфайзер.
  —цитат от коментар 28 на Дон Кихот


  Загинали са 29 норвежци непосредствено след ваксинирането, това го каза една колежка германка днес!

  Дано Ваксината на "Астра Зенека" е по-безопасна, тоест уж грешката на ГЕРБ може да се окаже хитър политически ход на Борисов!

 35. 37 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 3222 Весело

  Защото когато са правени поръчките за ваксините не се знаеше коя ваксина по кое време ще бъде одобрена и разрешена за използване. Затова правителството правилно е поръчало от всички ваксини. А сега едни политици и медии търсят под вола теле😉
  —цитат от коментар 5 на constatator


  Търсят те, ама какво намират? На вола опашката!

 36. 38 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 845 Неутрално

  По-горе двама умнеят, че поръчките били направени още преди да бъдат одобрени "ваксините". Та затва се била случила случката. Нищо особено.

  Хубуй де - как ще налееш милиарди евра в неодобрена "ваксина"?

  Отговорите са два:
  - чорбаджийстващия с човешките пари е знаел, че тези "ваксини" ще бъдат одобрени.
  - чорбаджийстващия с човешките пари му е през х-я за т.н. ваксини.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 37. 39 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  всичко е толкова хубаво в тиквостан... аз още чакам да си купя противогрипна ваксина впрочем... ще я дочакам хахахах, до амина
  —цитат от коментар 3 на extraCACA


  А трябва ли? Единствената полза от безумните мерки на щаба е, че хората се научиха да носят маски. В резултат на това, от как почна covid-истерията не сме видяли нито една грипна епидемия. Колко малко трябваше, за да се преодолее това упорите заболяване, което редовно отнема по две-три седмици от всяка година, на повечето граждани?

 38. 40 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Ваксината Астра Зенека, все още не е одобрена от Европейската агенции по лекарствата
  —цитат от коментар 13 на niksan1


  И ви обещавам, че ще я бавят доколкото могат.

  А пък "Нашият свят в данни" е толкова научен, че за по-удобно изключва Великобритания, а страни като Полша и Унгария са забелени.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 39. 41 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1168 Любопитно

  До коментар [#35] от "Dariya Koleva":

  ... това го каза една колежка германка днес!
  —цитат от коментар 35 на Dariya Koleva

  Тя също ли е касиерка в Пени?

 40. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Загинали са 29 норвежци непосредствено след ваксинирането, това го каза една колежка германка днес!
  —цитат от коментар 35 на Dariya Koleva


  Статията в Бизнес Инсайдър пише, че всички 29 случая се дължат непосредствено на ваксината, и че спред Файзър това е в рамките на очакваното.

  А ние си пишем Ексклузивно!!! за скритата истина за Ева Майдел, която в същност е Ева Паунова. Освен това нашият враг е Орбан, докато за англичаните е коронавирусът. Малки национални различия.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 41. 43 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1151 Весело

  Та овце, досега гледахте на тея дет не искат да се ваксинират кат луди антиваксъри за страшната болест, дето бездомни я карат без проблем, въпреки лошата диета, това, че са изложени на елементите и въобще като цяло нездравословния начин на живот :)))

  Та пак казвам отстъпвам ви моето място, искам да съм последния ваксиниран в света :))) Ще съм главния герой във филма "Аз съм легенда" :)))

 42. 44 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Само за сведение на ,направо ще го кажем,КРАЙНО НЕКОМПЕТЕНТНИТЕ ДОПИСНИЦИ:
  - с ваксината на *Астра Зенека* се правят последните фазови изпитания/няма да ви обясняваме какво е това/;
  - докато не стане готова и одобрена,НЯМА да се *появи на пазара*;
  - снощи,драги ни плюватели,говорихме с един от ръководните кадри в компанията,която по съвпадение ни е състудетка.Да,българка е,от София е.Толкова.Та тя ни каза,че даже и в компанията няма никой още ваксиниран по простата причина,че ваксината НЕ Е НА 100% ГОТОВА!
  - и няма никакъв начин някой да бъде ваксиниран в Швеция извън одобрените графици,било и то служители на фирмата - стриктно се следи и спазва всичко.
  Но вие продължавай те с догатки и предположения - все пак се плаща за написано,а трЕбЕ да се папа,нали?

 43. 45 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Само, че евтинджосът накрая винаги излиза скъпо. Всичко е пеосмукано от корупция. Каквото и да ми обяснява мин. на здравеопазването няма как да ме убеди, че покупката на 4 млн. слабо ефикасни ваксини е сделка. Такива сделки си имат друго име - КОРУПЦИЯ! А онуй много добре я практикува вече 15 години. Накрая ще стане така, че тези ваксини ще бъдат изхвърлени поради слабият си ефект НО ПЛАТЕНИ от данъкоплатците.

 44. 46 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1168 Весело

  До коментар [#43] от "Ramon Asvalda":

  Ще съм главния герой във филма "Аз съм легенда"
  —цитат от коментар 43 на Ramon Asvalda
  Не си достатъчно мургав, предполагам. Или си?

 45. 47 Профил на ouk01308652
  ouk01308652
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#35] от "Dariya Koleva":

  Починали са 23-ма терминално болни възрастни пациенти на които е дадена ваксината. Препоръките е да се преценява на много болните плюсове и минуси при даването на ваксината. Стига слуша колежките ами прочети малко. Това герберите сте много прости хора.

 46. 48 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Само за сведение на ,направо ще го кажем,КРАЙНО НЕКОМПЕТЕНТНИТЕ ДОПИСНИЦИ:- с ваксината на *Астра Зенека* се правят последните фазови изпитания/няма да ви обясняваме какво е това/;- докато не стане готова и одобрена,НЯМА да се *появи на пазара*;- снощи,драги ни плюватели,говорихме с един от ръководните кадри в компанията,която по съвпадение ни е състудетка.Да,българка е,от София е.Толкова.Та тя ни каза,че даже и в компанията няма никой още ваксиниран по простата причина,че ваксината НЕ Е НА 100% ГОТОВА!- и няма никакъв начин някой да бъде ваксиниран в Швеция извън одобрените графици,било и то служители на фирмата - стриктно се следи и спазва всичко.Но вие продължавай те с догатки и предположения - все пак се плаща за написано,а трЕбЕ да се папа,нали?
  —цитат от коментар 44 на tedif


  Ние пък ще Ви обясним, че след запетая се слага интервал, че догадки се пише с д, и че компетентните хора, като например проф. Аргирова, не биха казали НА 100%, защото е неграмотно. Поздрави на Вашата "състудетка".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 47. 49 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#15] от "petiopit":Не може да постигнете нищо с прокремълска идеология срещу Европа и Европейския съюз! А от утре и срещу САЩ...! Съюзът САЩ-ЕС ще се възстанови. И никой не може да спре този процес! Никога повече Републиканската партия няма да допусне нещо като руското залитане "Тръм"... Твърде слаби сте за да се изправите срещу силата на либералната демокрация в САЩ и в ЕС!
  —цитат от коментар 24 на Рим


  Приятел усполой се малко. Информация за това излиза в businessinsider, Блумбърг, Ройтерс, АБС, .......... Както и в специализирани медицински издания. Това да не са прокремълски медии?
  И после оплаквания идват Не само от Норвегия, но и от Германия, Швейцария, Израел САЩ ........
  Ясно е, че се опитват да потулят скандала, за да не се подкопава доверието във ваксинацията. И това не е модернизация, а са хванали сериозно количество произведени ваксини на склад, които не отговарят по съдържание на това което е представено за одобрение пред властите. Дано поне да са си оправили производствения процес.

 48. 50 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1151 Весело

  До коментар [#46] от "Zippie":

  Абе те душовете не работят по време на апокалипсиса и да не искаш ще станеш мургав :)))

 49. 51 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално  Благодаря за препратката, най-после прозрях Атанас Чобанов що за птица е.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 50. 52 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 710 Неутрално

  А Израел как не се "объркаха" и избраха по-ефективна ваксина след като другите страни бяха заложили на най-напредналите?

 51. 53 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 710 Неутрално

  А Израел как не се "объркаха" и избраха по-ефективна ваксина след като другите страни бяха заложили на най-напредналите?

 52. 54 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Лъже нагло министъра!
  75% от ваксините срещу коронавирус поръчани от България са от Астра Зенека.
  #Ваксинигейт
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159625424846189

 53. 55 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  “При ваксината на Астра Зенека адекватният имунен отговор не е 95%, а е по-нисък и някои страни се замислят да купуват ли тези ваксини. Ние сме поръчали най-много от "Астра Зенека".
  Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159624550701189
  А защо сме поръчали най-много точно от тази ваксина, която дори още не е одобрена?
  Дали защото майката на евродепутатката от ГЕРБ Ева Паунова е шеф на АстраЗенека България?

 54. 56 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1168 Весело

  До коментар [#50] от "Ramon Asvalda":

  Брои се!
  👍

 55. 57 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Лъже нагло министъра! 75% от ваксините срещу коронавирус поръчани от България са от Астра Зенека.#Ваксинигейтhttps://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159625424846189
  —цитат от коментар 54 на Наблюдател


  #Ваксинигейт - короно-мафиотска и партийно-семейна сага
  ❗️Таткото Константин Паунов ритал топка в отбора на Бистришките тигри където играе Бойко Борисов. Бил е ортак със сина на Иван Драшков.
  ❗️Маман Зоя Паунова е учредител на Движението ГЕРБ и шеф на АстраЗенека България.
  ❗️Семейно си дружат със семейството на Цветан Цветанов
  ❗️Щерката Ева Паунова става евродепутат от ГЕРБ.
  ❗️ 75% от ваксините срещу коронавирус поръчани от България са от Астра Зенека.
  ❗️Ваксини засега няма. България е последна в ЕС по процент ваксинирани.
  Извод: От корупция се мре. Ама яко се мре ‼️

 56. 58 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 842 Неутрално

  "В същия ден в социалните мрежи активно се завъртя теорията, че България е поръчала толкова много бройки от ваксината на "Астра Зенека", тъй като изпълнителен директор на "Астра Зенека - България" е Зоя Паунова, майка на Ева Майдел, български евродепутат от ГЕРБ."

  Не мисля, че в случая регионалния представител ще има някаква далавера освен реклама. Цената на ваксините и количествата са договорени на ниво ЕС. Предполагам, че причината за фаворизирането на Астра-Зенека е съвсем тривиална - по-ниската цена. Пък и когато се поръчваха ваксините, те бяха фаворит.
  Виж ако е вярно, че са отказани вече заявени ваксини на Файзър, това е престъпление.

 57. 59 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  “При ваксината на Астра Зенека адекватният имунен отговор не е 95%, а е по-нисък и някои страни се замислят да купуват ли тези ваксини. Ние сме поръчали най-много от "Астра Зенека". Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159624550701189 А защо сме поръчали най-много точно от тази ваксина, която дори още не е одобрена?Дали защото майката на евродепутатката от ГЕРБ Ева Паунова е шеф на АстраЗенека България?
  —цитат от коментар 55 на Наблюдател


  А пък синът на Ева Паунова е шеф на Националната здравна служба на Великобритания. Току що ми го каза една жена.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 58. 60 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#55] от "Наблюдател":

  Много по евтина (ще) е ....

 59. 61 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Гроб-аджийската некадърност е навсякъде, защо си мислите, че с ваксините ще е по-различно? Най-вероятно тук ще почне по-масово ваксиниране когато в другите страни са забравили какво е Ковид. Нищо, април месец пак си ги изберете!

 60. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 63 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#39] от "ivanpopov":

  ми щом си плащам майселф, то очевидно имам причина да смятам, че ми трябва... пък който го кефят намордниците - свободен е, грам не му пречим

  гледам тука, ганьо майтапчийски успял да се изтропа и за безполезността на противогрипните ваксини хахах... да го питаш, що тогава цялата тазгодишна партида от тези безсмислени ваксини я скатаха за цк-то си, а остатъка шитнаха на пенсиите... 'безплатно" хахах

 62. 64 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#62] от "Nathan Cohen":

  Никой не е забранил на руснаците да кандидатстват за одобрение в ЕС, да минат всичките процедури и т.н. Щом не го правят явно има нещо гнило в тяхната ваксина. Например не са проведени достатъчно по количество и качество тестове. Отелно се появиха статии, че имат сериозни проблеми с производството.

 63. 65 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Само за сведение на ,направо ще го кажем,КРАЙНО НЕКОМПЕТЕНТНИТЕ ДОПИСНИЦИ:- с ваксината на *Астра Зенека* се правят последните фазови изпитания/няма да ви обясняваме какво е това/;- докато не стане готова и одобрена,НЯМА да се *появи на пазара*;- снощи,драги ни плюватели,говорихме с един от ръководните кадри в компанията,която по съвпадение ни е състудетка.Да,българка е,от София е.Толкова.Та тя ни каза,че даже и в компанията няма никой още ваксиниран по простата причина,че ваксината НЕ Е НА 100% ГОТОВА!- и няма никакъв начин някой да бъде ваксиниран в Швеция извън одобрените графици,било и то служители на фирмата - стриктно се следи и спазва всичко.Но вие продължавай те с догатки и предположения - все пак се плаща за написано,а трЕбЕ да се папа,нали?
  —цитат от коментар 44 на tedif


  Излишно се косиш. На 04.04. дрогарете Нинова, Трифонов, Маяма, Копейкин и Христо Иванов ще създадат българска ваксина, с която ще ни ваксинират на 05.04 и от 06.04. ще отпаднат сичките ограничения. Ще започнат и да раздават кънки и каски, защото по улиците ще потече мед и масло, което до 03.04 го ядеше шайката.

 64. 66 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4226 Любопитно

  Само за сведение на ,направо ще го кажем,КРАЙНО НЕКОМПЕТЕНТНИТЕ ДОПИСНИЦИ:- с ваксината на *Астра Зенека* се правят последните фазови изпитания/няма да ви обясняваме какво е това/;- докато не стане готова и одобрена,НЯМА да се *появи на пазара*;- снощи,драги ни плюватели,говорихме с един от ръководните кадри в компанията,която по съвпадение ни е състудетка.Да,българка е,от София е.Толкова.Та тя ни каза,че даже и в компанията няма никой още ваксиниран по простата причина,че ваксината НЕ Е НА 100% ГОТОВА!- и няма никакъв начин някой да бъде ваксиниран в Швеция извън одобрените графици,било и то служители на фирмата - стриктно се следи и спазва всичко.Но вие продължавай те с догатки и предположения - все пак се плаща за написано,а трЕбЕ да се папа,нали?
  —цитат от коментар 44 на tedif


  Предполагам ти е ясно, че ако тази твоя позната която е ръководен кадър....току що си подписа уволнението и трябва да се подготви да плаща огромни обещетения плюс ако се размине без ефективна присъда трябва да черпи наред..... Работил съм 14 години във Фарма компания и една част от договора ИЗРИЧНО споменаваше, че 10 (десет) години след напускането съм под задължението за НЕ разпространяване на ВСЯКАКВА информация относно изследвания, резултати и т.н.
  Извода от това което си написал за мен е лесен:
  Или нямаш такава позната или тя е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЪПА, дори не мога да напиша глупава защото това ще е комплимент......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 65. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 68 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1258 Весело

  До коментар [#48] от "Един вампир броди из Европа":

  Извиняваме се за правописните грешки!

 67. 69 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До коментар [#45] от "Perry_Mason":

  Астра-Зенека е британска, съответно всички държави в Британската сфера на влияние (както и ЕС) до последно натискаха да ползват тази ваксина., вкл. Индия :) "Далавера" кой знае каква няма - себестойността на тези ваксини е от порядъка на 2-3 милиарда общо, което е нищо - за справка Елън Мъск ги "направи" тези пари докато спа снощи. Обаче е въпрос на политика кой ще ги произвежда, кой ще има достъп до ноу хау, клинични резултати, логистични мрежи и производствени мощности в бъдеще.

 68. 70 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  .А пък при нас такава информация въобще не може да се появи.
  —цитат от коментар 15 на petiopit


  Ами, писА вече
  https://trud.bg/29-възрастни-хора-са-починали-след-ваксинация-с-пфайзер-в-норвегия/

  Пък за баба швейцарка, къде бързала да е сред първите да я ваксинират и после гушнала букета учЕните викат че е хайли ънлайкли да било от ваксината , по - вероятно било да е на нервна почва
  https://nypost.com/2020/12/30/nursing-home-resident-dies-after-getting-covid-vaccine-report/

 69. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 72 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1258 Весело

  До коментар [#66] от "padrino":

  Я пак да чуем за договора с фарма-компанията?
  За заплахата от уволнение?
  Съветваме те да се *качиш* на сайта на *Астра Зенека*,там може да прочетеш почти същото.
  Големи умници се нароиха в майка България!
  P.S.Ако мислиш,че ние също не сме подписали договори с НАШИТЕ компании......

 71. 73 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4226 Любопитно

  До коментар [#66] от "padrino":По тъп коментар от твоя скоро не сме чели!
  —цитат от коментар 67 на tedif


  Хайде оспори го де. Кажи какво пише в договора и за работа под главата: Confidential and Security?
  Нали моят коментар е тъп. Ето имаш възможност да докажеш колко съм тъп. Хайде....действай👍

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 72. 74 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  До коментар [#23] от "Таралеж":

  Да, тоест фактите са:
  - ЕС е договорила 2.5 милиона дози за България от вече одобрените и по-модерни ваксини
  - България е купила реално само 500 000 от тях
  - Очаква се масовата имунизация да е с АстраЗеника
  - Това забавяне е било трудно да се предвиди в началото, но кога сме се отказали от останалите 2 милиона не намирам конкретна информация
  - Тя наистина е значително по-евтина, но и по-малко ефективна. Вероятно би имала и повече проблеми, поради технологията, т.е скъпите с mRNA би трябвало да са по-щедящи
  - И наистина майката на евродепутатка от ГЕРБ е представител за България.

  Та това дали е просто случайност и го караме на евтинджос (макар че има шанс да ни излезе през носа) или има някаква далаверка е трудно да се каже, ама е много съмнително

  Не ме търсете преди обяд
 73. 75 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Астра Зенека в една доза ще намали драстично смъртността, може да не пази на 100%, но тежките случаи ще станат леки.

 74. 76 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#60] от "Quo Vadis?":

  Много по евтина (ще) е ....
  —цитат от коментар 60 на Quo Vadis?


  Евтина или скъпа, това не променя КОНФЛИКТА НА ИНТЕРЕСИ на евродепутатката Ева Паунова-Майдел (ГЕРБ) заради майката Зоя Паунова е учредител на ГЕРБ и шеф на АстраЗенека България и правителството на ГЕРБ поръчващо 75% от ваксините точно от тази фирма. В останалите веропейски държави % съотноше съвсем не е такова.

 75. 77 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  [quote#66:"padrino"][/quote]

  Да де, и аз това исках да му напиша. Поздрави на Вашата "състудетка", ако съществува.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 76. 78 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2959 Неутрално
 77. 79 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 264 Неутрално

  От предлаганите ваксини Астра Зенека в само една доза е най доброто.
  —цитат от коментар 18 на .


  Поне не е с РНК, тоест няма генно вмешателство.
  А и само с една доза би трябвало да е по-безопасна откъм странични ефекти.

  Мен ме притеснява още, че китайците са забранили да се поставя ваксина Файзер на възрастни хора.

 78. 80 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1258 Весело

  До коментар [#73] от "padrino":

  Споко,ние знаем - някой тук напомни,че ти си *заточеник* в Британията.
  Там сте все *по-така*.
  Ами нашите са от малко друг характер,и на четиримата от *карето*,но за твое учудване знаем какво пише.
  Впрочем,като работещи в подобна сфера и понякога и част от *ръководния елит* - глупав израз,сме съставяли и предлагали договори.С 5/пет/годишна клауза.
  Но кой знае защо,това написано от нас,не попада в обсега на твоите *заплахи за уволнения*.
  Но благодарим за предупреждението и мъдрите съвети.

 79. 81 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3501 Любопитно

  Е, някой знае ли кои са поименно експертите, препоръчали този избор?...
  —цитат от коментар 6 на boevbisser


  Нима не знаеш кой е експерта по всичко в България?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 82 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Абе на дълъг път се тръгва с лека торбичка.
  Дайте да поизчакаме да видим ефектът и после.
  Сега ако има осем милиона ваксини за колко време ще се бият?
  Аз съм сигурен че и за поучените няма достатъчно желаещи.
  Апропо някой знае ли досега колко са заявили желание за ваксинация?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 81. 83 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4226 Весело

  [quote#66:"padrino"]
  —цитат от коментар 77 на Един вампир броди из Европа
  Да де, и аз това исках да му напиша. Поздрави на Вашата "състудетка", ако съществува.[/quote]

  Момченцето много бързо трябва да си смени дилъра, защото каквото взима в момента му се отразява много лошо.
  Много е смешен милият как се опитва да ни убеди, че някой на ръководен пост в мулти милиардна компания, ще си коментира с него Корпоративна секретна информация???
  Ама то в Бг е вече почти 10 вечерта може и да е попрекалил с алкохола.😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 82. 84 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Упражненията на тема, колко малко ефективна е ваксината на Oxford/AstraZeneca ми идват в повече. Фактите от клиничните проучвания, които абсолютно всеки може да прочете в The Lancet, а не в ПИК са категорично ясни - 100% защита срещу хоспитализация дори след само една доза. Това означава, че дори само с една доза, човек може да бъде сигурен, че няма да почине в следствие на заразяване с вируса и дори няма да зазлее до степен да му се наложи да бъде хоспитализиран. За сравнение, една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech предоставя около 90% защита срещу хоспитализация. Последното го казвам, не за да омаловажа ваксината на Pfizer/BioNTech, а само за да има ясна база за сравнение. Всъщност и двете одобрени до момента в ЕС ваксини, както и ваксината на Oxford/AstraZeneca, която предстои да бъде одобрена са достатъчно добри.
  Иначе идеята за корупция при избора на ваксина, която са продава без печалба от производителя е малко пресилено. Има достатъчно и далеч по-големи и по-очевидни корупционни скандали, свързани с управляващите и нямаме нужда да си измисляме други.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 83. 85 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  До коментар [#73] от "padrino":Споко,ние знаем - някой тук напомни,че ти си *заточеник* в Британията.Там сте все *по-така*.Ами нашите са от малко друг характер,и на четиримата от *карето*,но за твое учудване знаем какво пише.Впрочем,като работещи в подобна сфера и понякога и част от *ръководния елит* - глупав израз,сме съставяли и предлагали договори.С 5/пет/годишна клауза.Но кой знае защо,това написано от нас,не попада в обсега на твоите *заплахи за уволнения*.Но благодарим за предупреждението и мъдрите съвети.
  —цитат от коментар 80 на tedif


  О ти си и ръководен кадър сега😂😂😂
  Жал ми е за компанията която ръководиш 😂😂😂😂😂
  Значи вашата компания разрешава на всеки да говори свободно за индустриални тайни и интелектуална собственост без проблем???? Май и ти си от тъпите като твойта приятелка 😂😂😂😂
  Поне потвърди, че всеки договор има подобни клаузи за "мълчание"
  Опитваш се да се измъкнеш май? 😂😂😂
  Майка ти знае ли че си играеш на компютъра толкова късно? Хайде лягай си малчо 😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 84. 86 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Еми то в България сички станаха вкупом тесни специалисти по ваксини.
  Включително Златина Зехирова и Васил Хаджийски...

 85. 87 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Аз едно не разбрах - 2млн имунизирани в Израел и нито един случай на прилошаване, повръщане, разболяване или смърт.
  Извода е - или тази ваксина е някаква тотална панацея и ефективността и е над 99,9999..% и всички са изцерени или огромен обем информация се прикрива от медиите.

  Но ако всички са изцерени и на базата на новата статистика успеваемостта е над 99,9%, то този резултат не е ли повод за гръмка статия в медиите?
  Как така един единствен от разследващите журналисти, пърхащи около Навални, не се сети да разследва за една седмица какво става в Израел, как на един не му се догади поне от 2млн ваксинирани. Нека да намери някой със странични ефекти, да сме информирани и за обратната страна на медала. Ако няма такава, нека да излезне статия със заглавие "открихме универсалната панацея".
  Защо никой не се интересува от това с което ни заливат всеки ден, мен не ме интересува кой е бъркал по гащите на Навални, защо там се рови, за да запълваме празните страници ли, на които трябваше да е истинската информация, не тази от пропагандата?

 86. 88 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  До коментар [#84] от "russian78":

  Нали знаете приказката за лъжливото овчарче - като те излъжат няколко пъти, то после и като кажат истината, никой не им вярва. АстраЗеника е обещала да продава ваксината без печалба и наистина е близо 20 пъти по-евтина, та спокойно може и да няма далавера, но кой ли им вярва вече, че нямат сестра.

  Не ме търсете преди обяд
 87. 89 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  [quote#79:"neadekvaten"][/quote]

  АстраЗеника използва модифициран друг вирус, което наистина си е традиционен и стар подход, но нали знаете, че вирусите също са РНК и дори променят няколко клетки в тялото ви генетично, независимо дали се заразите с нещо или се ваксинирате?

  Не ме търсете преди обяд
 88. 90 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  До коментар [#89] от "tulup":

  Прав си - вирус на лека изстинка от шимпазе, деактивиран за размножаване. Но пък със сигурност никой не е прехванал тая настинка от шимпанзета в някаква тежка форма.
  Аз просто смятам Астра Зенека за по-малкото зло. Вектора би бил много по полезен ако беше от някакъв грип примерно, така с един куршум 2 заека.

 89. 91 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Защо ние сме правили поръчка, точно обратно на останалите в ЕС?

 90. 92 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  До коментар [#89] от "tulup":

  Върти ми се подозрението, че и коронавируса и ваксините на Файзер и Модерна имат много сходни черти. То ако коронавируса не може да се възпроизведе , а само синтезира белтъци си е ваксината.

 91. 93 Профил на Nikolay Pavlov
  Nikolay Pavlov
  Рейтинг: 99 Весело
 92. 94 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Изненадани могат да са пръсканите, имплантираните с нано роботи и герберските тролове. За останалите е ясно, бойчето е раздавал безотчетни пачки, в случая на Зия пауновска. Колко ли хора осъзнават истинското състояние на България.

 93. 95 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#5] от "constatator":

  Да поръчало е от всички, но диспропорционално много от "наш'та" фирмата. Абе къде ви намират такива - апологети на простотията и неграмотността управляваща България.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 94. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 97 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Астра зеника е единствената фармацевтична компания която открито заявява че за тази ваксина няма да търси печалба!!!! Това не го прочетох в статията, макар че е известно от година!
  —цитат от коментар 9 на kingston


  Астра-Зенека не търси печалба, обаче герберите ще свалят и последната риза. Видят ли събрани пари, алчността им се активира без предел. Започват да лъжат, да нападат, да обиждат само и само да вземат парите.

 96. 98 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Поискайте по закона за достъп до информация доказателства - кой, въз основа на какъв анализ и кога точно е взел решението да заменим алокираните ни бройки от Пфайзер и Модерна за АстраЗенека. Към края на август вече се знаеше, че АстраЗенека изостава доста, а в началото на септември дори спряха тестовете за известно време. 100% калинките лъжат

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 97. 99 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Дневник са активирани да громят АстраЗенека. Жалкари!
  —цитат от коментар 25 на Moonshine


  Дневник не громят Астра, а громят крадливите ти работодатели. Имай предвид, че този който подкрепя ГЕРБ след време ще страда като от чума.

 98. 100 Профил на ccd47541014
  ccd47541014
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Защото това е ‘векторна’ ваксина. Такива която българските лекаря имат повече опит с този вид ваксини и смятат че нейните резултати ще са малко по-добри.
  Пък е по-лесна за пренос, пък е по-евтина.
  Като цяло е консервативно решение да и а поръчки към нея със знанията които сме имали преди 1~2 месеца. Даже и в бъдеще да се окаже че една от ваксините е по-добра, решенията се взимат на базата налични знания.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK