Общината започна събарянето на незаконни гаражни клетки в София

Събаряне на гаражна клетка на ул. "Добротич" в район "Красна поляна"

© Максим Караджов

Събаряне на гаражна клетка на ул. "Добротич" в район "Красна поляна"Започна премахването на гаражни клетки, поставени върху общински терени в София. Първите 28 бяха съборени в район "Овча купел", а от 18 януари къртачните машини влязоха и в "Красна поляна". В целия град незаконните гаражи са хиляди и засега за демонтажа им Столичната община е осигурила 5 млн. лева.


"Дневник" проследи събарянето в "Красна поляна" в понеделник (18 януари). Върху вратите на набелязаните за събаряне гаражи до кръстовището на ул. "Добротич" и ул. "Спас Вацев" преди десетина дни са залепени уведомителни писма от районния кмет. Даден е срок на ползвателя да си изнесе вещите, ако има електрозахранване - то да бъде предварително прекъснато. Посочена е и датата, на която ще бъде принудително премахната конструкцията.


"Тези гаражни клетки са избрани на база подадени жалби от съседи, защото не могат да паркират заради тях", обясни инж. Анелия Спасова от отдел "Контрол по строителството" на район "Красна поляна".
След премахването на тези гаражни клетки ще има 30% повече места на паркинга

© Максим Караджов

След премахването на тези гаражни клетки ще има 30% повече места на паркинга


Къртачна машина, охранявана от полиция, се насочи първо към два гаража, поставени в зелена площ. Ползвателят на единия се появи в последния момент и извади колата си. Не бил собственик на гаража, а го получил преди време от съсед, обясни той. Съседът се преместил да живее другаде и му предложил да го ползва. "Не е мой, така че нямам претенции", казва мъжът.


Изгодно ли е да си регистриран притежател на гаражна клетка


Ако се знае кой е собственикът на гаражната клетка, той може да бъде принуден да плати събарянето й. "Където не се е появил, а само го е освободил от вещите вътре, извършителят се води "неизвестен" и събарянето е за сметка на общината, не на района", казва инж. Спасова. Цената на демонтирането е 1800 лева с ДДС.


Екип на "ЧЕЗ-Електроразпределение" се заема със спирането на електрозахранването към гаражни клетки с прокаран ток. Кабелите ясно сочат къде живее собственикът (или ползвателят) на гаража, защото са опънати от неговия прозорец на близкия блок. Процедурата е спиране на тока в апартамента на абоната, докато трае отстраняването на кабелите до гаражната клетка, обясни инж. Спасова.


Гражданин, живеещ наблизо, носи папка с документи, които указват, че общината му е дала право на гараж. Притеснен е, но от район "Красна поляна" уверяват, че премахват само незаконни постройки върху общинска земя.


Премахват се само гаражи върху общинска земя


"Ако гаражът е върху земя, частна собственост, няма да събаряме. Всички маркирани клетки са върху публична общинска собственост. Изчислихме, че два гаража средно заемат площ за паркиране на три коли. Така като премахнем първите 80 гаража, веднага ще има нови паркоместа", обяснява Иван Чакъров, кмет на "Красна поляна" и изчислява, че те ще са над стотина.


Само в неговия район незаконните гаражни клетки са 900. Кметът призова собствениците им да ги почистят от вещи, защото някои гаражи се ползват като складове, автосервизи, работилници. Той предлага собствениците им, "ако например имат дворно място край София, да ги монтират там и да си ги ползват пак".


В "Овча купел" спешно продават гаражни клетки по 1500 лева


В "Овча купел", където първо започна принудителното премахване на 14 януари, хората потърсили начин да продадат клетките, преди да ги съборят.


"Седмица преди да ги разрушим в сайт за обяви масово се появиха оферти за продажба на гаражни клетки от "Овча купел" за 1500 лева. Ако имаш дворно място, може да я закараш там и да я ползваш", предлага и кметът на района Ангел Стефанов.


Някои граждани обжалват заповедите за премахване. Район "Красна поляна" е спечелил и трите съдебни дела, които са водили, заяви кметът Чакъров.


Повечето гаражни клетки са поставени преди 20 - 30 години, когато струваха около 3000 лева едната заедно с монтажа. Собствениците им са глобявани през годините, но така и не успяха да ги узаконят. Сега в разрушаването влиза и извозването на разбития бетон до депото за строителни отпадъци край кв. "Враждебна", обясни Стефанов.


В кои райони предстои събаряне на гаражи


Столичната община е осигурила европейски средства в размер на 5 млн. лева за тази дейност и с тях се разпореждат главният архитект на София Здравко Здравков и Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ).


На 29 декември е сключен договор за премахване на 197 гаражни клетки с влезли в сила заповеди за премахване в районите "Изгрев", "Красно село", "Люлин", "Младост", "Овча купел", "Надежда", "Слатина", "Подуяне" и "Красна поляна", съобщиха от НАГ за "Дневник".


Вече са издадени общо 1353 заповеди за премахване по реда на чл. 196, ал. 3 и 5 от Закона за устройство на територията. Предстои поетапното премахване на още незаконно изградени гаражни клетки на територията на цялата Столична община, добавиха от НАГ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK