Коронавирусът: данните на 19 януари


"Дневник" публикува актуалните данни, свързани с разпространението на коронавируса в България, давани от държавната Единна информационна система. По-надолу в статията могат да се видят графики, които очертават тенденциите от последните месеци по основните показатели - броя заразени, починали и излекувани, броя на пациентите в болници и в интензивни отделения и съотношението между общия брой направени PCR и антигенни тестове и положителните резултати от тях.


От 23 декември в данните влизат и антигенните тестове. До тази дата единствените официално признати от държавата бяха PCR тестовете. В началото на декември главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че скритата заболеваемост (броят на заразените, открити с антигенен тест, но непотвърдени с официалния PCR) е средно около 10-15%. И в момента не се обхващат всички антигенни тестове, а само тези правени в лаборатории, болници и поликлиники. Не са малко хората, които се тестват сами с предлаганите в аптеките продукти, така че скрита заболеваемост пак има.
Първата таблица показва данните за изминалото денонощие, при които често има неточности по технически причини. В неделя и понеделник обичайно рязко спада отчитаният брой на новозаразени и на направените тестове, а причината според властите е, че в почивните събота и неделя много лаборатории не работят или работят с намален капацитет, както и с това, че лабораториите и болниците нанасят резултатите си със закъснение в единната информационна система. Това пък обикновено води до значително увеличение на данните за нови заразени, настанени в болница, и смъртни случаи във вторник.


В опит да бъдат "изгладени" инцидентните пикове и спадове в скоби към основните показатели е посочена промяната в % за последните седем дни от деня на съобщаването, базирана на среднодневните показатели (понеделник е сравнен с предходния понеделник, вторник с вторник, но не в абсолютни стойности, а след осредняване за периода и т.н.).


Заразени, излекувани, починали


До 23 декември официалната статистика отчиташе като заразени само хората, за които в някоя от одобрените от държавата лаборатории е получен положителен PCR тест. След тази дата за официални се приемат и направените там и в COVID центровете резултати от антигенни тестове.


След 13 октомври статистиката отчита като излекувани всички заразени, чиято 14-дневна карантина е изтекла, без да се правят допълнителни изследвания. За излекувани се смятат и всички пациенти, които са били в болнични заведения с COVID-19 и са изписани. В статистиката на жертвите влизат хората, които са починали, след като са били доказано заразени с коронавирус. По този показател от началото на епидемията в много държави има спор доколко коректно е отчитането заради ролята на придружаващи заболявания на пациентите.Колко са положителните тестове


Изчислението каква част от тестовете са положителни е до известна степен условно, тъй като се прави на базата на общия брой тестове за деня, като властите не дават разграничение колко от положителните резултати идват от изследване за първи път и колко са поредни за един и същ пациент. Все пак могат да се ползват за ориентир, доколкото след отпадането на задължителния отрицателен тест за излизане от карантина повторните изследвания би следвало да са намалели.Лечението в болници


Необходимостта от лечение в болница се смята за един от ключовите показатели за развитието на пандемията, тъй като поставя под сериозен натиск здравната система и отчита възможността на държавата да се справи с кризата. В България в момента всички болници в областите с над 120 заразени на 100 хил. души население (а в момента това е почти цялата страна) са задължени да отделят легла за лечение на COVID-19. Данни за това каква част от тях са запълнени се обявяват веднъж седмично - на брифинга на Националния оперативен щаб в четвъртък. По данни от 5 ноември са запълнени около 30% от леглата в лечебните заведения и около 20% от леглата в интензивните отделения.
Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Вай....вай ... трябват мерки , затвор за всички ....страшна болест....бункери.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 2. 2 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1055 Весело

  Засега бива, не личи да се е появил английски, южноафрикански или бразилски щам. Стискайте палци и да не се появяват. А за оценка на гибирясалите ще ни се наложи да дебнем още малко, новите данни на НСИ още не са кацнали на клончето. А клончето се казва екселско, а не рибешко филе, не прилича и на свинска рибица.

  73! Go Go
 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Като гледам графиките по ежедневната сводка, днес емоциите явно ще бъдат смесени.

  'вай вай' комбинирано с 'иху аху'

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Имах предвид:

  'вай вай' комбинирано с 'иху аху' - в зависимост от любимия цвят и моментното настроение.

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ан Он":

  А ако махнем емоциите, нещата вървят в съвсем предвидима посока. Поне докато тези мерки се прилагат.
  От лежащите в интензивно(около 350 човека) по 20% дневно ще си тръгват с двата крака.
  От приетите в болница около 20% дневно ще попадат в интензивно.
  От заболелите(с доказан ковид) 20% ще стигат до болнично заведение.
  Ех този Парето. :)

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#5] от "Graf":

  Да, посоката изглежда ясна.

  На какво се дължи - има няколко екзотични теории в които няма да задълбавам в момента.

  Между другото един руски епидемолог твърди че данните се засичали коректно на ежедневна база и основната причина за намалената смъртност в неделя и понеделник е била че докторите почиват и няма кой да лекува пациентите. И като се появят докторите в понеделник, после пак графиката тръгва нагоре.

  Човекът не изглеждаше да е откачалка, ще потърся видеото.

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4570 Любопитно

  Сега се снемат от регистрация установените заразени отпреди няколко месеца. В разгара на епидемията просто нямаше кой да се занимава с отписването им.
  Но не се опитвайте да ме убедите, че леталността от ковид-инфекцията /съотношението починали към приключени случаи, т.е. починали и "оздравели"/ е била 9,7% за 11-20.11.2020, а 1,5% за 11-18.1.2020. Чак толкова медицината в България не е напреднала!

 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4570 Весело

  До коментар [#6] от "Ан Он":

  Сега остава Путин да спретне един процес по сталински срещу "убийците в бели престилки" и така да обясни увеличената с 250 000 смъртност миналата година в Русия.

 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4173 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ан Он":Сега остава Путин да спретне един процес по сталински срещу "убийците в бели престилки" и така да обясни увеличената с 250 000 смъртност миналата година в Русия.
  —цитат от коментар 8 на Patsis


  Е ти пък сега и идее ли ще му даваш?😁

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ан Он":Сега остава Путин да спретне един процес по сталински срещу "убийците в бели престилки" и така да обясни увеличената с 250 000 смъртност миналата година в Русия.
  —цитат от коментар 8 на Patsis


  По-добре да изчака две-три седмици и да ги обвини, че освен всичко друго нарочно са бастисали Навални в килията, за да го дискредитират. С една инжекция - много бели зайци.

 11. 11 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Заплашваха ни, че ще видим резултатите от празниците, пускането на малките ученици и детските градини. Е къде са тези страшни последствия?

 12. 12 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#8] от "Patsis":

  Сигурно и Навални ще се окаже замесен :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 13. 13 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ан Он":


  До коментар [#5] от "Graf":Между другото един руски епидемолог твърди че данните се засичали коректно на ежедневна база и основната причина за намалената смъртност в неделя и понеделник е била че докторите почиват и няма кой да лекува пациентите. И като се появят докторите в понеделник, после пак графиката тръгва нагоре.Човекът не изглеждаше да е откачалка, ще потърся видеото.
  —цитат от коментар 6 на Ан Он


  Аз на шега, през пролетта, обяснявах по-ниската смъртност в страната със страха на пациентите да се срещат с лекуващите. :)
  Ако излезем от черния хумор, ще трябва да не се съгласим с руския епидемиолог. Проблемът е чисто административен. Съдържа се в данните на целия бял свят, работещ на петдневна работна седмица. А и следенето на някакви показатели(като смъртност примерно) на дневна база е съвсем безсмислено занимание.
  Седмичните данни са достатъчни за преглед на състоянието на нещата.

  Ecrasez l’infâme
 14. 14 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4570 Весело

  До коментар [#9] от "padrino":

  АЗ? Че този "доктор", цитиран от нашия анонимен вече му ги е дал! Мангъровци по света много!

 15. 15 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#8] от "Patsis":

  > да обясни увеличената с 250 000 смъртност миналата година

  Както вече знаем такива отчети лесно се фалшифицират.

  Трябва да се направи паралелна засечка на това колко карти за мобилни услуги са анулирани.

  કટાક્ષ
 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#13] от "Graf":

  Относно ежедневните флуктуации съм съгласен.

  А относно 'лекуването' в болница, още от най-най-първата вълната бяха направени някой изводи относно смъртността при определени методи на лечение ('обдишващите' препарати). Ама както се казва - на война - като на война. Налага се да примем някакъв брой жертви от приятелски огън.

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  До коментар [#5] от "Graf":
  Ако пък махнем допълнителните тестове дето ги вкараха в декември числата ще са два пъти по-малки.
  Парето, верно е велик, ама и той не си е представял, че могат да си правят подобни галимации и фокуси с цел измама.
  Защото реалността е, че в момента имаш няколко десетки хиляди "заразени", подсмърчащи, кихащи и кашлящи, някои дори с пневмония около нас.
  Задачката е колко от тях и как ще успееш да ги наплашиш и вкараш в болницата, където влязат ли в ковидарниците шансът има да попаднат в интензивното се увеличава с пъти или директно да се гътнат докато тестват върху тях поредното ново "лекарство".
  И това като го комбинираш с директен отказ а лечение на всички останали болежки се получава красивата графика та общата смъртност.
  Да, обаче колективният разум и инстинкт за самосъхранение се оказа по-силен. В болници влизат вече само тези, които наистина са закъсали, а не че имали позитивен ПСР. Щото и такава "мярка" имаше разписана в тъпите наредби на Министъра - всички над 65 с положителен директно в болница.
  Или сте забравили за това?

 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#14] от "Patsis":

  > Че този "доктор", цитиран от нашия анонимен

  Колега - на света няма абсолютна истина, и вие го знаете.

  Аз събирам информация откъдето мога, разсъждавам и си правя съответните изводи. Част от тя споделям.

  И колкото и да и е неприятно, вие сте един от източниците на информация които смятам за достоверни (говорейки са сухи цифри и изводи базирани на тях).

  Бъдете здрави!

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ан Он":

  > 'обдишващите' препарати

  'обдишващите' апарати

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#17] от "k_":

  > имаше разписана в тъпите наредби на Министъра - всички над 65 с положителен директно в болница.

  И какво ни чака там ?

  Дори и някои пациенти да не са събрали достатъчно концентрация на корона вирусчета, много бързо успяват да наваксват.

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1774 Любопитно

  Може ли графика по дни на процента от коментарите на Ан Он? Днес досега тук са 40%

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 22. 22 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ан Он":Сега остава Путин да спретне един процес по сталински срещу "убийците в бели престилки" и така да обясни увеличената с 250 000 смъртност миналата година в Русия.
  —цитат от коментар 8 на Patsis


  А по какъв точно повод, ни занимаваш с любимата си Русия?

 23. 23 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Като всеки грип и този ( макар китайско - новосибирски) си има спадове и ще намалява заразността, защото се изчерпва количествения материал. Не е , заради някакво специално вещерство на буда и калинките му доктори.

 24. 24 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#8] от "Patsis":Сигурно и Навални ще се окаже замесен :)
  —цитат от коментар 12 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Навални за всичко все ви е виновен!

 25. 25 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Ане живи ли сме още. Някои индивиди преди 10 месеца бяха сигурни че кашлицата ще изтреби света. Е, очевидно няма да “мрем яко”, само че какво правим с огромната икономическа и психическа щета причинена на човечеството от политици и медии и кога ще си понесат отговорността?

 26. 26 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Не мога да разбера защо тука повечето хора искат тази психоза да я има отколкото да я няма?
  Следят с затаен дъх графики и а някое число мръдне надават вой прекрасно разбирайки че тези данни не са много читави.
  Явно държавата с блестящият си Щит и огромният си Меч още за много е образец на грижа за народа.
  И то не само при нас а навсякъде въпреки тоталният провал на всички мерки и теглилки.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ан Он":
  Колкото е абсурдно да звучи мярката "всички положителни над 65 в болница" изигра положителна роля.
  След като на хората им стана кристално ясно, че влизането в болница с леки симптоми не е най-доброто което можеш да направиш, тия от рисковата група над 65 просто спряха да се тестват. Инстинкта им за самосъхранение сработи.
  От тази група се тестваха и съответно влизаха в болница само изоставените и самотни (хич не са малко в момента в България) уплашени до смърт от ежедневното облъчване от телевизорите.
  Другите с помощта на близките около тях, които имат разбира се, преминаха през грипа.
  И когато "доказаните" с ПСР бройки взеха да спадат рязко, кухия Министър и Щабарите излязоха с номера - "Броим и бързите тестове!" за да поддържат огъня на паниката.
  Като ги гледам тия с всичките им РЗИта и джандармерии наистина си вярвят, че вършат нещо полезно - ловят ковиди на мига, изолират, контролират, дисциплинират и "гладят кривата", за да си спасят "системата".
  Аз съм убеден, че си имаме работа с луди хора.
  И това не е само у нас - с малки изключения Свеът май изтрещя.
  От друга сътрана пък е интересно - ще видим как ще се разивят нещата, но аз обще взето съм оптимист.
  Намирам аналогия с подобно изтрещяване в Сухия Режим в Щатите преди 100г.
  Тогавашната простотия е започнала по същия начин, продължила цели 13г и минала през няколко перипетии докато се нормализират нещата.
  Американците, хеле политиците, хич не обичат да говорят на тая тема.
  Ако имате възможност да ги бъзнете ще се изкефите какви шантави обяснения и коментари дават. Също като с германците да се опитвате да разговаряте свободно на маса на тема нацизъм и пр.
  И двете чудесии на нас тогава ни са се разминали, така че когато някой ми говори как било в Германия или САЩ по темата ковид просто го игнорирам.

 28. 28 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Като всеки грип и този ( макар китайско - новосибирски) си има спадове и ще намалява заразността, защото се изчерпва количествения материал. Не е , заради някакво специално вещерство на буда и калинките му доктори.
  —цитат от коментар 23 на Nik Nikolov


  Точно така е. Заболелите и починалите намаляват от началото на декември. Не е заради "брилянтните" мерките, които въобще не се спазват. От буда се искаше да измисли начин да не разбива икономиката, но той се провали и с това.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK