ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

На живо

Коронавирусът в България: заведенията плашат с протести, ако не отворят на 1 февруари (хронология)

Коронавирусът в България: заведенията плашат с протести, ако не отворят на 1 февруари (хронология)

© ReutersВластите се готвят да разхлабят противоепидемичните мерки. Това се разбра днес след среща на членове на оперативния щаб с премиера Бойко Борисов. Окончателно решение ще бъде взето в четвъртък и при ръст на заболелите ще последва ново затягане.


Сред дискутираните мерки са ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22:30 ч. вечерта. От браншовата асоциация дори заплашиха с ефективни протести от 1 февруари. Едно от предложенията е магазините в моловете, но без местата в търговските центрове, където се събират много хора, също да отворят врати.


По време на срещата Борисов и здравният министър Костадин Ангелов казаха, че България не е взела решение от кои ваксини колко да поръча, а само е упълномощила с решение на парламента Европейската комисия да действа от нейно име при поръчките.
"Дневник" проследи на живо развитието на епидемията в страната

Епидемиолог: Трябва да сме готови за нова вълна на заразата

Хората трябва да имат готовност за нова вълна на епидемията, макар в момента да има спад в броя на заразените, предупреди пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова.


"Не бих казала, че в момента има отслабване на вируса. От една страна, това е резултат на естествения ход на епидемичния процес, който е в комбинация с противоепидемичните мерки. В момента могат да бъдат разхлабени ограничителните мерки, което не означава, че след известно време няма да има нужда отново да се вземат мерки - при следваща пандемична вълна. Всички да имат наум, че пандемията не е приключила", допълва тя.


Мнението й четете тук.


Коронавирусът в България: заведенията плашат с протести, ако не отворят на 1 февруари (хронология)

© Юлия Лазарова

Собствениците на заведения искат да отворят на 1 февруари

Собствениците на заведения настояват да им бъде разрешено да работят от 1 февруари с 50% от капацитета си като вечерен час не е обсъждан. Това обяви Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България след среща с няколко министри, съобщи "Нова телевизия". Бизнесът настоява нощните заведения и баровете да отворят от 1 март. Не са съгласни срокът да е средата на февруари, който лансира по-рано премиерът Бойко Борисов.


"Ако не се случи отварянето, обсъждаме италианския модел. До понеделник ще се вземе решение. Не е ясно на какъв принцип се отварят детски градини и училища", обяви Алибегов.


Коронавирусът в България: заведенията плашат с протести, ако не отворят на 1 февруари (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


По думите му заетите в бранша не са съгласни заведенията да затварят преди 23:30 ч. "Има 30 случая на заразяване и 30 неразкрити. Нашият бранш спазва мерките. Ако останем затворени, тези 60 случая ще станат 20 хил.", прогнозира Алибегов.


По-късно в съвместна декларация до медиите оглавяваната от него организация и Съюза на собствениците на заведения обяви, че членовете им са в стачна готовност и може да се стигне до гражданско неподчинение, ако в четвъртък правителството не им разреши да отворят от 1 февруари.

На ваксинираните в нарушение в Сандански ще бъде поставена втора доза

Коронавирусът в България: заведенията плашат с протести, ако не отворят на 1 февруари (хронология)

© Юлия Лазарова


На ваксинираните срещу COVID-19 в нарушение на правителствения план ще бъде поставена втората доза, обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос на "Дневник" по време на брифинг.


Той се аргументира, че "трябва да подходим човешки, иначе няма да има медицински резултат". По думите на Ангелов е вероятно и на нарушилите ваксинационния план в Сандански да бъде определена глоба, както е решено за две частни болници "Сердика" и "Свети Лазар" (от 500 до 2000 лв. глоба) заради нарушаване на реда на ваксиниране срещу COVID-19.


Според адвокат Мария Шаркова, с която "Дневник" разговаря, глобите може отпаднат, ако бъдат обжалвани, защото редът за ваксиниране не е достатъчно детайлно разписан.

Процентът на положителните тестове се задържа под 10 във всеки един ден от данните към 7 януари до тези към 19 януари. За последно такава тенденция се наблюдава в първото десетдневие на октомври 2020 г.

Броят на хората под карантина е най-малък от средата на октомври

Коронавирусът в България: заведенията плашат с протести, ако не отворят на 1 февруари (хронология)

© Георги Кожухаров


Броят на хората под карантина към днешна дата е 12 082, показват данните на Единния информационен портал. Така този показател се връща към нивата от средата на октомври. Най-висок брой карантинирани от началото на епидемията от COVID-19 в България е регистриран на 20 ноември – 43 400. Общият им брой от март 2020 г. досега според данните е 689 656 човека.


Повече данни можете да видите тук.

Въведени са електронен сертификат за ваксинация и електронно досие

Коронавирусът в България: заведенията плашат с протести, ако не отворят на 1 февруари (хронология)

© Георги Кожухаров


На този етап единствено с електронен подпис може да се получи електронен сертификат за ваксинация срещу COVID-19. Това се разбра по време на представянето на сертификата от здравния министър Костадин Ангелов и представители на "Информационно обслужване". От 1 февруари, тези, които нямат електронен подис, могат да получат сертификата от личния си лекар, който го разпечатва.


Електронен подпис е нужен и за достъп до електронното здравно досие на пациентите. В него ще се съдържа информацията за изписани рецепти, данни за кръводаряване, кой е лекуващият лекар.


В края на март се очаква електронното направление да бъде надградено и ще може да се издава за всички процедури от доболничната помощ.


Подробности тук.


Властите се готвят да разхлабят противоепидемичните мерки. Това се разбира от среща при премиера Бойко Борисов на министри и представители на Националния оперативен щаб. Окончателно решение ще бъде взето в четвъртък и при ръст на заболелите ще последва ново затягане, се посочва в съобщение на правителствената информационна служба. Самият Борисов е поставил въпроса за ресторантите като е предложил да работят до 22.30 ч. с 50% от капацитета си след като вчера те заплашиха с протестно отваряне. "Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове", обявил Борисов. Моловете и заведенията бяха затворени със заповед на здравния министър в края на ноември, чието действие бе удължено до 31 януари.


Обмисля се:

- от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас.
- разхлабването на мерките за фитнесите и спорта да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.
- възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22,30 ч вечерта.
- магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове.

По време на срещата здравният министър Костадин Ангелов уверил, че не България е взела решение от кои ваксини колко да поръча, а само е упълномощила с решение на парламента Европейската комисия да действа от нейно име при поръчките. "В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини", обяснил министърът.


Всяка пета положителна проба е съмнителна за новия вариант на коронавируса

Коронавирусът в България: заведенията плашат с протести, ако не отворят на 1 февруари (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса (НОЩ) Венцислав Мутафчийски е обърнал внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. Това се е случило по време на среща с Бойко Борисов на министри и представители на НОЩ. "Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието", е изтъкнал той. В края на миналата седмица пред БНТ Мутафчийски обясни, че щабът следи внимателно ситуацията с новия вариант на вируса, който върлува в няколко европейски страни, най-засегната от които е Великобритания.

Спад на посещаемостта в киносалоните със 75%

Коронавирусът в България: заведенията плашат с протести, ако не отворят на 1 февруари (хронология)

© Георги Кожухаров


За изминалата година българските киносалони отчитат 75% спад в посещаемостта. Това съобщи пред БНР Божидар Илиев, председател на Асоциацията на българските киносалони, която обединява собственици на малко над 100 киносалона в цялата страна. "Като се изключат първите два месеца преди коронакризата", спадът е 75%, обясни Илиев. За сравнение – през 2019 г. са регистрирани 5 милиона зрители общо за киносалоните, за 2020 г. те са малко над 1 300 000 души. Към този момент кината остават затворени, според действащитедо 31 януари противоепидемични мерки.


"Правени са всевъзможни опити за контакт с правителството, отправяни са предложения и писма", уточни Илиев. "Но на нито едно от тях не получихме лъч надежда. Както се казва, поне с обещания да ни бяха нахранили. Седим и чакаме без никаква представа какво ще се случва. На практика повечето от колегите сме в изключително тежко състояние", каза още той.

Собствениците на аптеки отчитат спад на натиска, дефицити почти няма

Коронавирусът в България: заведенията плашат с протести, ако не отворят на 1 февруари (хронология)

© Велко Ангелов


"Заболеваемостта спадна драстично и това се усеща при нас по натиска. Търсенето намаля значително, а дефицити почти няма. Все още са проблемни някои коагуланти, но те бяха проблемни и преди епидемията", каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов пред "Нова телевизия".


Към момента 500 аптеки в страната работят с електронни рецепти. "Това е така, защото не всички софтуерни фирми са готови. В началото на февруари очакваме да се включат повече аптеки (около 1500) и въпросът ще бъде решен в голяма степен", обясни Костов. "Лекарите се притесняват да издават електронни рецепти, защото не всички аптеки ги приемат. Когато обектите се увеличат, ще нарасне и броят", допълни Костов. Засега в системата не може да се види досие с историята на издаваните рецепти на конкретния пациент. Една от целите на въвеждането на електронни рецепти бе да се елиминира посещението на пациент, инфектиран с коронавируса, при личните лекари и по този начин разпространяването на заразата.

"Бременните също са засегнати от COVID-19, но много малък процент от новородените бебета могат да бъдат инфектирани по време на бременността, защото антигенът на вируса не преминава вертикално - през плацентата от майката към бебето", обясни пред БНТ д-р Радка Масларска - началник на Отделението по неотатология, Аджибадем Сити Клиник в болница Токуда. "Имаме 15 деца, които са се родили от майки с активна инфекция в момента на раждането. От тях само при едно се изолира PCR за COVID-19 - тоест детето имаше антигена на вируса и влиза в тези 4%, при които става преминаването по вертикален път. Докато майката беше в много тежко състояние, детето имаше много лека симптоматика", каза още д-р Масларска.


Преболедувалите майки обаче предават антитела на плода. "От нашия опит през последното тримесечие на миналата година при 11 бебета, родени от майки с COVID-19, в 90% от случаите се откриват този клас антитела", съобщи д-р Масларска.


По думите ѝ вирусът не преминава през кърмата - кърменето дори се препоръчва, защото детето се ражда имуннокомпрометирано и със защитните фактори на кърмата се създава сигурност за детето при неговата адаптация след раждането.

Решението за ваксините е здравно, каза Томислав Дончев

Коронавирусът в България: заведенията плашат с протести, ако не отворят на 1 февруари (хронология)

© Юлия Лазарова


Решението на държавата (да поръча 4.5 млн. дози от по-евтината, но все още неодобрена ваксина на "Астра Зенека" - бел. ред.) не е икономическо, нито политическо, а здравно. То е по препоръка на здравните експерти. Това каза пред "Нова телевизия" вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос дали е допусната стратегическа грешка при поръчката на ваксините, след като междинните данни показват, че България изостава от редица страни в процеса на ваксинирането. Повече четете тук.
"Дали сметката е била правилна или не, да изчакаме няколко месеца. Надявам се към средата на годината ваксинационният процес да има ефект, да има значително забавяне на заболяването и тогава ще правим анализ", призова той.


В отговор на въпрос защо се бави изплащането на помощи на затворените заведения Дончев уточни, че се чака нотификация от Европейската комисия, която ще стане тези дни. Той допусна обаче, че има и друга причина малка част от сектора да ползват мерките за подкрепа от държавата.

Оказа се, че голяма част от тези фирми не са разчитали никога да получават помощ от държавата. Ако са само с пръстче, потопено в сивия сектор, има уплах от проверки. Това е едно от обясненията.


Томислав Дончев,

вицепремиер

След като вчера имунизацията срещу COVID-19 с втората доза от ваксините на Pfizer/BioNTech започна в София, днес продължава в други области на страната – Бургас, Ямбол, Варна, Сливен, Хасково, Смолян, Русе. Имунизирани ще бъдат медицински лица, който получиха първата доза преди 21 дни.

Сред регистрираните 570 нови случаи на инфектирани с COVID-19 най-много са те в област:
София–град - 132, следват Пловдив – 40, Хасково – 33, Благоевград – 31, Плевен – 31, Русе – 25, Шумен – 24, Варна – 22.

Регистрираните нови заразени с COVID-19 са 570

Коронавирусът в България: заведенията плашат с протести, ако не отворят на 1 февруари (хронология)

© Юлия Лазарова


570 са регистрираните нови случаи на заразени с COVID-19 през последното денонощие. Това са 7.15% от направените 7964 теста (3001 PCR и 4963 антигенни). Активните случаи са 39 563.


Отчетените оздравели са 7533. Това е най-високият брой от началото на епидемията в страната. Традиционно във вторник някои от данните са по-високи, тъй като се получава натрупване заради по-бавното им подаване в почивните дни.


Хоспитализирани към момента са 3312 души. От тях в интензивно отделение са 329. Починали за последното денонощие са 82 души.


Ваксинирани за посочения период са 1185, с което общият им брой става 19 638.


На едноседмична база оздравелите се удвояват, сочи тенденцията за развитието на епидемията. Още данни – тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK