Задава се е-здравно досие, но достъпът е само с електронен подпис

Задава се е-здравно досие, но достъпът е само с електронен подпис

© Георги КожухаровЕлектронно здравно досие, което е част от очакваното в продължение на години електронно здравеопазване, бе представено във вторник от държавната фирма "Информационно обслужване" и министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. То може да бъде достъпно само за хората, които имат електронен подпис.


От вторник ваксинираните срещу COVID-19 с две дози имат достъп до електронен сертификат за имунизацията, ако имат електронен подпис. Хората, които нямат, ще може да получат документа разпечатан от личния лекар, но след 1 февруари.


Сертификат за COVID ваксина


Документът съдържа двете имена, датата на раждане на ваксинирания, търговското наименованиe на ваксината (ако има такова), производителя ѝ, серийния ѝ номер, уникален номер на сертификата, както и държавата, в която е поставена. Той служи за доказателство, че даден човек е имунизиран.
"Свободното движение на хора е един политически въпрос, който трябва да бъде решен на Европейско ниво", заяви министърът на здравеопазването в контекста на това дали ще има предимства за ваксинираните. Европейската комисия обмисля въвеждането на общ европейски ваксинационен сертификат, но засега няма консенсус между държавите, дали следват предимства от него.


Електронно здравно досие


Електронното здравно досие би трябвало да съдържа цялата информация за прегледи, епикризи, направления, лекарства, изследвания и др., които са издадени на даден пациент. Но към момента много документи не са разработени в електронен вариант, например: електронно направление за изследване при специалист, протокол за скъпоструващи лекарства, епикризи. Засега съществуват:


Електронна рецепта,


но само ако частни софтуерни фирми, с които работят лекари и фармацевти са обновили системите си. Ивайло Филипов от "Информационно обслужване" представи данни, че от 18 декември (когато бяха въведени) до 15 януари в страната са издадени 1218 електронни рецепти. Министърът на здравеопазването коментира в този контекст, че "все още темпото е изключително бавно и се надяваме на по-голямо усилие от страна на софтуерните фирми".


"От 1 април електронната рецепта и направление ще са водещ източник на отчитане към здравната каса", добави Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването и председател на надзорния съвет на Здравната каса.


Електронно направление,


но засега само за PCR тест за коронавирус, за кръвни изследвания и за рентген на бял дроб. Това се дължи на факта, че се пристъпи към развиването на електронно здравеопазване заради епидемията от коронавирус. И тук важи изискването, че, за да издават електронни направления, софтуерът на компютрите на лекарите трябва да е обновен от частните софтуерни фирми, с които имат сключени договори.


"Откъм края на март електронното направление ще бъде надградено и ще е възможно издаването на такова за всички диагностични процедури в обхвата на доболничната помощ", твърди Ангелов. Това би трябвало да означава, че общопрактикуващите лекари и лекарите специалисти извън болниците ще могат да издават електронни направления за всички изследвания.


Електронното здравно досие съдържа още информация кой е личният лекар, кой е зъболекарят, какви прегледи са правени, дарявана ли е кръв. "Оттук нататък вече цялата информация, която се генерира по електронен начин при изпълнителите на медицинска помощ, ще попада в това досие", твърди Жени Начева.


От брифинга стана обаче известно, че няма да бъдат нанасяни пациентски данни със задна дата. Това означава, че още неизвестно колко време хората трябва да носят със себе си натрупаните досега здравни документи, за да ги представят на лекуващите ги лекари.


Достъпът до електронното здравно досие само с електронен подпис "Информационно обслужване" и здравните власти обясняват с гарантирането на сигурността на личните данни. Според доклад на комисията за регулиране на съобщенията през 2019 г. са издадени 241 хил. електронни подписа. Числото обаче не съответства на броя на валидните електронни подписи в страната, тъй като всеки е валиден в продължение на три години. Данни за валидните електронни подписи в страната отсъстват.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1050 Весело

  е-подпис на година абонамент 70 лева за 3 години 140
  Заповядайте информационно обслужване :D:D:D:D
  Да не забравите тази година и техническо паспортче на панелката за 300 лева да направите и може да платите и малко по-високи данъци да ima няма се плашите ВАКСИНИ И БАРОВЕ ЩЕ ИМА зА ВСИЧКИ


  :D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3461 Весело

  ... Електронно здравно досие, което е част от очакваното в продължение на години електронно здравеопазване, бе представено във вторник от държавната фирма "Информационно обслужване" и министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. То може да бъде достъпно само от хората, които имат електронен подпис ...

  Баба Вуна от Долно Уйно са просълзи от умиление!

 3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1215 Любопитно

  Такива решения ме карат да се страхувам от ваксините. Ако са толкова добри и полезни, а ваксинирането е толкова доброволно, защо има санкции за неваксинираните? Нали вакинираните са защитени, а неваксинираните приемат информиран риск?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 4. 4 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  преди време са направили научен експеримент. сложили 100 000 маймуни пред пишещи машини, очаквайки поне една от тях да напише хамлет.

  при нас по аналогичен начин се прави електронно правителство - 100 000 държавни чиновника редят пасианси с идеята да се стигне накрая до електронно правителство!

 5. 5 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  При следваща смяна на лична карта дайте на хората и по един ел подпис и готово.

 6. 6 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1050 Любопитно

  При следваща смяна на лична карта дайте на хората и по един ел подпис и готово.
  —цитат от коментар 5 на Big Muzzy


  ЦЪ не МОЖЕ плаща се издаване абонамент и подновяване на подписа и картата :D:D:D:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 7. 7 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nil satis nisi optimum":

  Понякога на хората трябва да им се помогне сами да си помогнат, както например има глоби за шофиране без колан.

 8. 8 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 809 Неутрално

  То много хубаво не е на хубаво. Защо само с ел. подпис, като същата лична информация за всеки с ел. банкиране е достъпна с потребител, парола и СМС код? КОЙ има интерес да издава електронни подписи?

  Привилегии за ваксинираните ще е достъп до главна алея на гробищния парк! Ако политиците са толкова глупави да спрат права на обикновения гражданин, то той със сигурност ще ги накаже. Дори и в Германия където промиването на мозъци работи и срещу българи и там не е особено голямо желанието за това дайте да ги принудим!!!

  Един Българин
 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#7] от "Locke":

  Благодаря ще кажа на такава помощ! Оставете ме да си доживея дните както ми е приятно - баз да нарушавам закона. А Вие като искате, чакайте политици и чиновници да решат кое е добро за Вас и да Ви помогнат да го правите.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1232 Любопитно

  Хич не ме интересува електронно ли е, хартиено ли е здравното ми досие, файда никаква. Всичката ни работа е такава една, никаква. Ще се ваксинира който иска (уж), ама който не е, да му мисли, а? Ми добре, ама здравна вноска от мен в системата нанайси, ок? Насила няма да ме принудят да се ваксинирам, няма начин, а за "екстрите" от ваксината - не, мерси, ще я карам без екстри...

 11. 11 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 528 Неутрално

  "но достъпът е само с електронен подпис"
  В Естония човек всичко може да свърши с електронен подпис. В България електронни подписи се ползват далеч по-рано, отколкото в Естония и въпреки това и до днес всеки втори се на%ира, като чуе/прочете "трябва електронен подпис за Х".

  Това е надежден начин на комуникация, който пести време. Не е безплатен, но то и времето ви не е безплатно! Разберете го бе, хора!!

  Защо само с ел. подпис, като същата лична информация за всеки с ел. банкиране е достъпна с потребител, парола и СМС код?
  —цитат от коментар 8 на Един Българин

  Ще ти го обясня така: защото ако ти издомбят банковата сметка въпреки защитата със SMS, БНБ ще накара банката да покрие щетите. Ако ти пробият пършивия ПИК код, цялата ти здравна информация ще лъсне като гъза на маймуна и разни мошеници убедително ще почнат да звънят на възрастните ти родители да искат пари за изследвания.

  Колкото по-посредствен е операторът на лични данни, толкова по-важно е достъпът до данните да е максимално ограничен. КЕП (електронен подпис) на смарт карта е по-сигурна защита от SMS по телефона (който поне половината от четящите тук си носите отключен в джоба, или сте настроили да показва новопостъпилите SMS-и на заключения екран...)

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 12. 12 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nil satis nisi optimum":

  Ходете в гората и никой няма да казва как да живеете. Ако пък искате да живеете сред хора, трябва да се съобразявате с тях. Понякога това означава да сте задължен да се грижите мъничко за себе си, за да не натоварвате околните.

 13. 13 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Дядо и баба сигурно ще имат електронен подпис, ако пък внуците им го осъществят най-вероятно те ще отварят досието.

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Абе... То и електронно правителство се е задало от 2009-та година насам, ама го няма още...! :)))

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#13] от "Voiko":

  Тебе пък кой ти каза, че ще имаш достъп до чуждо досие, пък било то и с електронен подпис? ;)

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Те и данните от НАП и ЕГзн уж бяха защитени, но с определена такса всичко се, продава..

 17. 17 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#12] от "Locke":

  Ти нали ще си ваксиниран, бе? Защо трябва мен да ме караш да го правя? Не е ли мой проблем дали ще се разболея? Нали маските вършат работа, за какво да се ваксинирам? Първо бяха маски, после локдауни, "здравни" паспорти, социална кредитна система, нашийници, концлагери! А такива като теб ще са капота в тях!

 18. 18 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 549 Гневно

  След като пропиляха милярди за толкова година и явно ЕЛЕКТРОННИЯ ПОДПИС е нужен на всеки граджданнин, как дата ТАЗИ БЪЛГАРСКА държавна пъпокрация не можа да инвестира в това начинание и да предостави сама подписи на всички граждани? Ако подарят подпис на всеки, то автоматично много хора ще започнат да използват електронните улсуги...ДА ама в България, електронния подпис минава през една ЧАСТНА ФИРМИЧКА, която спира с цените и таксите си цялото начинание. Пропиляваме време и пари, заради лакомията на политиците си, не може държавата да изисква от гражданите си да си купуват електронен подпис при някаква си фирмичка, това е несериозно. Приказките за сигурността служат само за далавера, нещо като златния гьол на границата с Турция, същото се заформя с цертификати и подписи.

 19. 19 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Ако искам да се ваксинирам със Спутник или с китайската ваксина, ще важи ли "паспорта" или трябва да е от правоверните фарма концерни?

 20. 20 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#17] от "dds27557755":

  Щото като не се ваксинираш и после се заразиш, развиеш усложнения и с такива като теб задръстиш болницата, мен или мой близък няма да го приемат за друго. И защото докато повечето не са ваксинирани, всякакви локдауни ще продължат да са на дневен ред и ще трябва да търпя икономическите и социалните последици от тях.

 21. 21 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#20] от "Locke":

  Затова си плащам здравни осигуровки, за да ме приемат и лекуват, а не да мисля за твоите близки! Ясно?!

 22. 22 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#15] от "Petleshev":

  Който въвежда кода, той отваря досиетата. Далеч съм от мисълта, че всеки ще кодовете на всекиго, но възрастните със сигурност ще потърсят помощта на компютърно-грамотни лица или изобщо няма да се възползват от тази възможност.

 23. 23 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#20] от "Locke":

  Освен това за всеки нов щам, нова ваксина ли трябва да си бия и нов "паспорт" ли трябва да си вадя. Че то край няма това!

 24. 24 Профил на F
  F
  Рейтинг: 104 Неутрално

  "но достъпът е само с електронен подпис"В Естония човек всичко може да свърши с електронен подпис. В България електронни подписи се ползват далеч по-рано, отколкото в Естония и въпреки това и до днес всеки втори се на%ира, като чуе/прочете "трябва електронен подпис за Х".Това е надежден начин на комуникация, който пести време. Не е безплатен, но то и времето ви не е безплатно! Разберете го бе, хора!!
  —цитат от коментар 11 на Иван Арнаудов


  Доста смехотворни обяснения, за сметка на това поднесени с голям патос. В Естония, както и почти навсякъде другаде може да се ползва и телефон за идентификация. И за да не бъда голословен, ето официалната информация конкретно за Естония - https://e-estonia.com/solutions/e-identity/smart-id

  Но иначе това е добър ПР ход от страна на правителството ни. Симулират дейност, правейки нещо, което на практика ще остане неизползваемо, съответно няма и да се разбере, че не работи.

 25. 25 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#7] от "Locke":Благодаря ще кажа на такава помощ! Оставете ме да си доживея дните както ми е приятно - баз да нарушавам закона. А Вие като искате, чакайте политици и чиновници да решат кое е добро за Вас и да Ви помогнат да го правите.
  —цитат от коментар 9 на Nil satis nisi optimum


  Дали като се разболееш, няма да викаш, каква е скапаната здравната система, искам да ме лекувате ?

 26. 26 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#21] от "dds27557755":

  Затова ще те приемат и ще те лекуват, но други, които също си плащат осигуровките, няма да ги приемат. Изключително тъпо е да задръстим болниците с неваксинирани "умници" за сметка на страдащите от болести, за които няма ваксина.

 27. 27 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#26] от "Locke":

  "Умници" като теб ще са първа класа, а на такива като мен ще е позволено само да си плащам, така ли?

 28. 28 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Крайно време е да се направят здравните книжки електронни, но срещу електронен подпис - не, той струва пари, а аз вече плащам на здравна каса.

 29. 29 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Ей, мър. ши мр. ъсни значи! Не с ПИК а с електронен подпис !

 30. 30 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 549 Неутрално  До коментар [#24] от "cll29692939":

  Ел.подпис е само ПОКРИВКАТА С КОЯТО ДА СКРИЕМ НЕКАДЪРНОСТ И КОРУПЦИЯ, истинското лице на държавата.

 31. 31 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#21] от "dds27557755":Затова ще те приемат и ще те лекуват, но други, които също си плащат осигуровките, няма да ги приемат. Изключително тъпо е да задръстим болниците с неваксинирани "умници" за сметка на страдащите от болести, за които няма ваксина.
  —цитат от коментар 26 на Locke


  Няма нищо да задръстиш с плащащи си осигуровките хора. В болниците останаха само ромите - 90% от който са "изрядни" платци, другата голяма категория ползватели - пенсионерите са толкова наплашени от психоК19 че обикалят около болниците на километър разстояние, поради което мрат като мухи от "К19".

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 32. 32 Профил на sja11638525
  sja11638525
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#21] от "dds27557755":Затова ще те приемат и ще те лекуват, но други, които също си плащат осигуровките, няма да ги приемат. Изключително тъпо е да задръстим болниците с неваксинирани "умници" за сметка на страдащите от болести, за които няма ваксина.
  —цитат от коментар 26 на Locke


  Болниците в момента не са претъпкани. Ако някога са били, то това е било с мангали и хипохондрици на 90%. Едните срещу съответната сума и усвояване, другите за спокойствието си. Като сложат ваксините на изплашените мишоци и затегнат контрола върху болниците, БОЛЕН И НУЖДАЕЩ СЕ - НЕОБСЛУЖЕН НЯМА ДА ИМА.

 33. 33 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  То се се задава от толкова години, че вече не си спомням от кога ...

 34. 34 Профил на sja11638525
  sja11638525
  Рейтинг: 42 Неутрално

  За чий ... е тоя подпис? Те не можаха да опазят данните в НАП, та тука ли? Колко ли е хубаво някой да знае здравния ти статус? Дали може да се възползва от това?

 35. 35 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#32] от "sja11638525":

  Не знам това коя реалност касае, но в моята в края на миналата година всички се оплакваха от задръстени болници, а мои близки и познати имаха сериозни проблеми да получат медицински грижи. За радост мои близки се оправиха въпреки това, но не мога да кажа същото за близки на мои приятели. Може би трябва да ги изпратя тук да прочетат теории за роми и хипокондрици и как болни няма да останат необслужени, за да осъзнаят, че преживяното от тях явно е било сън.

 36. 36 Профил на masterdembo
  masterdembo
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Ел. Подписа бачка само и единствено с интернет експлорър (поне моя на би-тръст), което е лейм. За да стартира Ел подписа се изисква разрешение от браузъра да позволи актив хикс, жава и тн секюрити позволения. От няколко години хром не поддържа този тип настройки, а от миналата година и ад-она на файърфокса спря да ги поддържа, тъй като тези настройки представляват риск за сигурността на машината, на която се работи. Нямам идея кой ползва още интернет експлорър но той от години е спрян от обновяване и заместен с новия браузър едж, на който подписа не се рънва.

 37. 37 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#26] от "Locke":

  Да премахнем здравеопазването за заклетите пушачи ако се разболеят от рак на белите дробове, за тези с наднормено тегло, за всички, които всяка вечер се анестезират с шльокавица, ако пиеш лекарства, които не препоръчват работа с машини, а ти си отрежеш ръката, да ти вземат книжката, защото се случва да катастрофираш, да ти ампутират краката, за да не се спъваш, че може да се нараниш.

 38. 38 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Доколкото си спомням медицинските данни, са "чувствителни" лични данни. Тоя калъф въпреки че изпълнява заповеди , как си позволява да иска да ги предоставяме на някой си?

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 39. 39 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#37] от "dds27557755":

  Никой не иска да лиши неваксинираните от здравеопазване. Аналог би било ако има ваксина против рак причинен от пушене, но някакви идиоти не искат да си я сложат и задръстват болницата да се лекуват докато болни от друго, против което няма ваксина, стоят отвън и се молят някой да ги приеме.

 40. 40 Профил на Lighthouse.87
  Lighthouse.87
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Електронно досие, европейски сертификат за ваксинирано лице, а ваксинацията се забави спрямо другите европейски държави - вижда се от колонната графика, публикувана от Евронюз. Вчера, 16.01.2021 г. е получена нова партида ваксини от Файзер-Бионтех и ми отговарят от РЗИ Варна да чакам като лекар (1в група)) първо ваксиниране едва през другата седмица. Опазил съм се досега от КОВИД, но нищо не гарантира, че през още десетина дена дотогава няма да се разболея. Ако мисля за себе си само, трябва да спра да ходя на работа, както направиха някои колеги. Да не говорим за общата ваксинация с ваксина Астра-Зенека-Оксфорд, която е планирана за средата на февруари ... Колко души средно умират от КОВИД ежедневно у нас ? Нали целта на ваксинирането е колкото се може повече хора за кратък период да получат първа ваксина, като се има предвид и рисковите групи!

 41. 41 Профил на sja11638525
  sja11638525
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#32] от "sja11638525":Не знам това коя реалност касае, но в моята в края на миналата година всички се оплакваха от задръстени болници, а мои близки и познати имаха сериозни проблеми да получат медицински грижи. За радост мои близки се оправиха въпреки това, но не мога да кажа същото за близки на мои приятели. Може би трябва да ги изпратя тук да прочетат теории за роми и хипокондрици и как болни няма да останат необслужени, за да осъзнаят, че преживяното от тях явно е било сън.
  —цитат от коментар 35 на Locke


  Ами не са си платили, това е. Съжалявам за близките ти. НО реално ти искаш основния проблем да остане и да караме по старому, като в случая всички да се ваксинират, щото тъй казал БХ. Освен, ако нямаш изгода от това.

 42. 42 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#39] от "Locke":

  Моето решение е да не се ваксинирам, както е твое решение да пушиш по три кутии дневно, да изпиваш по литър водка или главата ти да е постоянно в хладилника.

 43. 43 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#41] от "sja11638525":

  Не виждам как ваксинирането е равносилно на каране по старому. Ако някой вярва в конспиративни теории за чипиране, това си е негов проблем. Ако не вярва на медицината, това също си е негов проблем. Обществото не е длъжно да изостава заради изостанали индивиди.

 44. 44 Профил на Стефан Благинов
  Стефан Благинов
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#1] от "MititU":

  Тази платформа предоставя безплатни електронни подписи: https://www.evrotrust.com/landing/bg

 45. 45 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#42] от "dds27557755":

  Откога пушенето и пиенето са заразни и могат в рамките на седмици да докарат хиляди здрави хора наведнъж до нуждата да се лекуват в болница? Дали наистина има нужда да са там или не е отделен въпрос, фактът е, че са там и задръстват здравната система. Бавното самоубийство с алкохол и цигари не задръства нищо, нито пък налагат социални и икономически ограничения.

 46. 46 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#45] от "Locke":

  Питам пак, какво ти пука дали ще се разболея някога, след като ти си ваксиниран?

 47. 47 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Освен това не аз налагам социални и икономически ограничения, а здравния министър и неизбрания от никого щаб, които издават заповеди, противоречащи на законите и конституцията в България.

 48. 48 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#46] от "dds27557755":

  Пак отговарям. Ако си единствен не ми пука, но ако твърде много неваксинирани се разболят, в болниците няма да има места, което застрашава моето здраве, а извън болниците ще се налагат ограничителни мерки. По същия начин не ми пука дали носиш колан, освен ако при катастрофа тялото ти не излети през предното стъкло и ме удари или задръсти пътя докато някой дойде да те изчисти от асфалта.

 49. 49 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 623 Любопитно

  Аз имам неутронен подпис. Ще свърши ли работа или да го принтирам с електрони?

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 50. 50 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#41] от "sja11638525":Не виждам как ваксинирането е равносилно на каране по старому. Ако някой вярва в конспиративни теории за чипиране, това си е негов проблем. Ако не вярва на медицината, това също си е негов проблем. Обществото не е длъжно да изостава заради изостанали индивиди.
  —цитат от коментар 43 на Locke

  Разумните хора събират информация , "преработват я" и си правят заключения. Не вярват в конспиративни теории, медицина и най вече в общо благо (Никой не прави нищо без причина). Относно медицината -Запали една цигара и издишай през маската и ще видиш ефективността на основната "мярка" -НАМОРДНИКА.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 51. 51 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#47] от "dds27557755":

  Хубаво, ама имам по-голям шанс да се измъкна от мерките ако министъра си получи своето с ваксините, отколкото да чакам будното общество да му обясни кои закони и конституции нарушава. В допълнение към това вярвам, че ваксината помага. Съответно намирам ваксинирането за най-полезния ход за мен и всички останали.

 52. 52 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#50] от "Иван":

  Достатъчно е да прочете надписа на кутията с маски, че МАСКИТЕ НЕ ПРЕДПАЗВАТ ОТ ВИРУСИ! Да не говорим за "дизайнерските", домашно правени парцалчета, шалове или пластмасови плаки.

 53. 53 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#51] от "Locke":

  Министърът може да ти каже да се затапиш в ауспуха, за да не се промъкне короната през задния вход. Май това ще ти се хареса повече?

 54. 54 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#51] от "Locke":

  Ваксинирай се, давам ти и моята доза! И повече не ме занимавай!

 55. 55 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#50] от "Иван":

  Маската помага като говориш, кашляш и кихаш слюнката ти да не попада върху други хора или предметите, които пипат.

 56. 56 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#55] от "Locke":

  Нали ти носиш маска, защо трябва да ме караш и мен да го правя?

 57. 57 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#50] от "Иван":Маската помага като говориш, кашляш и кихаш слюнката ти да не попада върху други хора или предметите, които пипат.
  —цитат от коментар 55 на Locke


  Нямам навика да плюя хората , но относно въздушно-капковото разпространение мисля че никъде в 7 -8 клас се "ограмотяват" хората - и няма общо с плюенето. То е повече въпрос на култура!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 58. 58 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#56] от "dds27557755":

  Защото не искам слюнката ти да попада по мен или по предметите, които се налага да пипам.

 59. 59 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Естествено пак се изсраха н метеното. Чеквах да видя кво са сътворили на всяко кликване иска ПИН:) Страхотни са!

 60. 60 Профил на Станимир Бойчев
  Станимир Бойчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре, а старата система, в която всъщност има повече информация и повече функционалност и си работи от 2013 година насам поне какво ще я правим: https://pis.nhif.bg/main/

  Като още по-предната ли ще изчезне в небитието (имаше и такава, добре я помня)? Изобщо по колко пъти една и съща система ще се представя пред публиката с нов по-модерен интерфейс?!

 61. 61 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Не знаех че за ел.подпис се плаща всяка година. Хубава работа ама българска

 62. 62 Профил на babailiica
  babailiica
  Рейтинг: 225 Неутрално

  е-подпис на година абонамент 70 лева за 3 години 140 Заповядайте информационно обслужване
  —цитат от коментар 1 на MititU

  Цената е 12 лв. на година с ДДС. Освен „Информационно обслужване“ АД има и още 4 други доставчици. Като ръсите лъжи, поне ги подкрепете с някакъв фалшив факт, щото иначе ви лъсват голите задници.

  Абе... То и електронно правителство се е задало от 2009-та година насам, ама го няма още...! :)))
  —цитат от коментар 14 на Petleshev

  Ако това е отговорът на всяка нова система, никога няма да го има. Това не е ли компонент от електронното управление?

  ДА ама в България, електронния подпис минава през една ЧАСТНА ФИРМИЧКА, която спира с цените и таксите си цялото начинание. Пропиляваме време и пари, заради лакомията на политиците си, не може държавата да изисква от гражданите си да си купуват електронен подпис при някаква си фирмичка, това е несериозно.
  —цитат от коментар 18 на balla

  В България сертификати за квалифициран електронен подпис се издават от общо 5 доставчика на удостоверителни услуги. А досието работи с всеки квалифициран електронен подпис издаден от който е да е от 700-те доставчика в Европейския съюз, които спазват Регламент 910/2014, стига в сертификата да има вписан вашия национален идентификатор (в случая ЕГН). Лъжите, които ръсите без да сте проверили фактите са несериозни.

  Ел. Подписа бачка само и единствено с интернет експлорър (поне моя на би-тръст), което е лейм. За да стартира Ел подписа се изисква разрешение от браузъра да позволи актив хикс, жава и тн секюрити позволения. От няколко години хром не поддържа този тип настройки, а от миналата година и ад-она на файърфокса спря да ги поддържа, тъй като тези настройки представляват риск за сигурността на машината, на която се работи. Нямам идея кой ползва още интернет експлорър но той от години е спрян от обновяване и заместен с новия браузър едж, на който подписа не се рънва.
  —цитат от коментар 36 на masterdembo

  Active-X и JAVA applets не се използват от години, тъй като наистина представляват риск за сигурността. Но те се използват за ПОДПИСВАНЕ с електронен подпис. Вече има нови, съвременни решения, които не изискват нито Active-X, нито JAVA applets, работят под всички широко разпространени операционни системи и няма проблеми с тях. НО! В случая изобщо не става дума за ПОДПИСВАНЕ на електронни документи с електронен подпис, а за ИДЕНТИФИКАЦИЯ на потребителите с електронен подпис, което е работило, работи и ще продължава да работи ВЪВ ВСИЧКИ БРАУЗЪРИ, в това число и Internet Explorer и Mozilla Firefox и Google Chrome и Safari, че дори и под Opera, като технологиите използвани от българските доставчици на удостоверителни услуги са съвместими (с много малки изключения) и под Windows и под Linux и под Mac. Ако имате проблем с инсталирането и използването - можете да се обърнете към техническата поддръжка на вашия доствчик.

  Естествено пак се изсраха н метеното. Чеквах да видя кво са сътворили на всяко кликване иска ПИН:) Страхотни са!
  —цитат от коментар 59 на rincewind

  И аз чекнах - технологично няма как да иска ПИН на всяко кликване. Или лъжете или има някакъв технически проблем при вас.

  Не знаех че за ел.подпис се плаща всяка година. Хубава работа ама българска
  —цитат от коментар 61 на canuck99

  Не е българска работа, в цял свят се плаща, това е услуга, точно както се плаща и за кабелната телевизия, тока, водата и всички други услуги, които ползвате. Чената е 1 лев. на месец с включен ДДС. Ако това е най-големият проблем в държавата - язък за всичкото.

  Добре, а старата система, в която всъщност има повече информация и повече функционалност и си работи от 2013 година насам поне какво ще я правим: https://pis.nhif.bg/main/ Като още по-предната ли ще изчезне в небитието (имаше и такава, добре я помня)? Изобщо по колко пъти една и съща система ще се представя пред публиката с нов по-модерен интерфейс?!
  —цитат от коментар 60 на Станимир Бойчев

  В новата система има данни, които ги няма в старата. Старата се предоставя от здравната каса и в нея има данни САМО от медицински дейности, които са платени от здравната каса. Единствената причина да има повече данни там е, защото функционира от по-дълго време. Занапред тази информация постепенно ще се прехвърли в електронното досие и когато това стане - вероятно старата система ще бъде закрита. А дотогава остава достъпна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK