Съдийската колегия одобри план за тежка и радикална промяна в системата на съдилищата

С мнозинство от 8 гласа "за" съдийската колегия на ВСС избра най-тежката реформа на съдебната карта и прекрояване на системата на съдилищата в страната.

© Дневник

С мнозинство от 8 гласа "за" съдийската колегия на ВСС избра най-тежката реформа на съдебната карта и прекрояване на системата на съдилищата в страната.С 8 гласа "за" съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра най-радикалния, четвърти от общо 4 обсъждани модела за реформа на съдебната карта и прекрояване на структурата на съдилищата в страната. С други думи - предстои пълна промяна на съдилищата, структурата им и работата им в цялата страна.


Моделът предвижда няколко големи промени - повечето районни съдилища да станат териториални отделения и да разглеждат сравнително леки дела, като се произнасят за заповедни производства, по дела за домашно насилие и други, които се решават бързо.


Окръжните съдилища ще станат първоинстанционни за всички останали граждански, търговски и наказателни дела, които Районният съд няма да разглежда и ще се произнасят като втора инстанция по оспорени решения на районните съдилища.
Като втора инстанция за повечето дела ще се произнасят апелативните съдилища. Предвижда се промените да не засегнат работата на Върховния касационен съд.


Преструктурирането на съдебната карта е обявявано за приоритет от 6-7 години и се изпълнява по европейски проект. Темата е чувствителна, защото е свързана както със закриване на съдилища и преместване на магистрати и служители в други, така и с отделяне на значителни финансови ресурси. По първоначални изчисления прилагането на четвъртия модел ще струва над 10 млн. лв. Подобно преструктуриране вече започна в прокуратурата.


Какво представляват четирите модела


Обсъжданите от съдийската колегия модели са най-общо 4. Първият вариант предвижда някои слабо натоварени съдилища да станат териториални отделения към районни съдилища в областните центрове или друг съседен съд.


Модел 2 предвижда да се закрият някои слабо натоварени районни съдилища или да се слеят с други съседни.Третият модел предвижда варианти за преместване и командироване на съдебните служители. Модел 4 е пълна реформа на структурата на съдилищата в цялата страна и е най-радикален.


Обвинения в "комсомолски патос", съмнения и други предложения


Детайлите по модела бяха представени от Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, които защитиха четвъртия модел за промяна в съдебната карта и сами го определиха като най-радикален и с действителна реформа, а за да се случи моделът са нужни и законодателни промени. Чуха се обаче и други коментари, както и множество въпроси преди гласуването.


"Може би ни чака едно Народно събрание, което ще бъде много шарено. Не знаем колко юристи, които познават от вътре съдебната система, ще влязат в това Народно събрание. Прокуратурата направи най-елегантния ход с териториални поделения. Ако ние вземем друго решение, то и прокуратурата трябва да вземе подобно решение. По-добре е да надграждаме, отколкото един ден след нас някой да трябва да разгражда", каза Севдалин Мавров, който смята, че предложения модел е твърде радикален. Според него вече има проблеми и с електронните дела, които е можело да се въвеждат поетапно, като се започне с най-леките.


Олга Керелска призова всички да се включват в обсъждането и да изразят позицията си, а тя самата обясни, че този подход е прекален като обясни, че ще подкрепи третия модел, според който ще се преместват и командироват съдебни служители.


"Комунизмът е състояние на духа и не одобрявам този комсомолски патос всеки да си каже мнението. Избирам модел 4, защото с прословутата и глупава реформа от 2016 г. един конкурс не може да мине 5 години", отсече Боян Новански.


Боян Магдалинчев също призна, че има съмнения в четвъртия модел, но трябва да се даде възможност на съдиите да се развиват професионално. "Модел 4 е един от възможните варианти и ще подкрепя този вариант с искреното убеждение, че все пак ще се прояви и там воля да се приложи тази реформа като нещо, което ще има своето значение и отражение в бъдеще", каза Магдалинчев.


Олга Керелска определи варианта като тежка и неясна като последици реформа. Цветинка Пашкунова предложи комбинация между първия и втория модел, а Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска предпочетоха третия като най-безболезнен.


Какво ще се случи със съдиите


Четвъртият модел предвижда в районните съдилища от 113 да станат 28, а останалите да се превърнат в поделения или териториални отделения. С преструктурирането на районно ниво ще останат по-малко съдии - по първоначални изчисления между 400 и 600. Останалите ще бъдат повишени в Окръжните съдилища, а окръжни съдии от своя страна ще заработят в апелативните.


В районните съдилища ще има малко постоянни състави, които ще се формират от магистратите с най-малък стаж, за да може останалите да преминат на окръжно ниво без конкурси на базата на стаж и добри атестации.


Според представилите този модел Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова така ще се въведе специализация по материи на районно ниво, а освен това в системата ще има предвидимост - ще може да се прецени колко души я напускат годишно, колко са нужни всяка година. По изчисления на Шекерджиев всеки районен съдия ще има възможност да стане окръжен след 6 до 9 години.


Съдийската колегия гласува на 2 февруари да бъде изготвена и представена пътна карта и план за действие, а след това въпросът ще се обсъжда и в Пленума на ВСС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK