Съдийската колегия одобри план за тежка и радикална промяна в системата на съдилищата

С мнозинство от 8 гласа "за" съдийската колегия на ВСС избра най-тежката реформа на съдебната карта и прекрояване на системата на съдилищата в страната.

© Дневник

С мнозинство от 8 гласа "за" съдийската колегия на ВСС избра най-тежката реформа на съдебната карта и прекрояване на системата на съдилищата в страната.С 8 гласа "за" съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра най-радикалния, четвърти от общо 4 обсъждани модела за реформа на съдебната карта и прекрояване на структурата на съдилищата в страната. С други думи - предстои пълна промяна на съдилищата, структурата им и работата им в цялата страна.


Моделът предвижда няколко големи промени - повечето районни съдилища да станат териториални отделения и да разглеждат сравнително леки дела, като се произнасят за заповедни производства, по дела за домашно насилие и други, които се решават бързо.


Окръжните съдилища ще станат първоинстанционни за всички останали граждански, търговски и наказателни дела, които Районният съд няма да разглежда и ще се произнасят като втора инстанция по оспорени решения на районните съдилища.
Като втора инстанция за повечето дела ще се произнасят апелативните съдилища. Предвижда се промените да не засегнат работата на Върховния касационен съд.


Преструктурирането на съдебната карта е обявявано за приоритет от 6-7 години и се изпълнява по европейски проект. Темата е чувствителна, защото е свързана както със закриване на съдилища и преместване на магистрати и служители в други, така и с отделяне на значителни финансови ресурси. По първоначални изчисления прилагането на четвъртия модел ще струва над 10 млн. лв. Подобно преструктуриране вече започна в прокуратурата.


Какво представляват четирите модела


Обсъжданите от съдийската колегия модели са най-общо 4. Първият вариант предвижда някои слабо натоварени съдилища да станат териториални отделения към районни съдилища в областните центрове или друг съседен съд.


Модел 2 предвижда да се закрият някои слабо натоварени районни съдилища или да се слеят с други съседни.Третият модел предвижда варианти за преместване и командироване на съдебните служители. Модел 4 е пълна реформа на структурата на съдилищата в цялата страна и е най-радикален.


Обвинения в "комсомолски патос", съмнения и други предложения


Детайлите по модела бяха представени от Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, които защитиха четвъртия модел за промяна в съдебната карта и сами го определиха като най-радикален и с действителна реформа, а за да се случи моделът са нужни и законодателни промени. Чуха се обаче и други коментари, както и множество въпроси преди гласуването.


"Може би ни чака едно Народно събрание, което ще бъде много шарено. Не знаем колко юристи, които познават от вътре съдебната система, ще влязат в това Народно събрание. Прокуратурата направи най-елегантния ход с териториални поделения. Ако ние вземем друго решение, то и прокуратурата трябва да вземе подобно решение. По-добре е да надграждаме, отколкото един ден след нас някой да трябва да разгражда", каза Севдалин Мавров, който смята, че предложения модел е твърде радикален. Според него вече има проблеми и с електронните дела, които е можело да се въвеждат поетапно, като се започне с най-леките.


Олга Керелска призова всички да се включват в обсъждането и да изразят позицията си, а тя самата обясни, че този подход е прекален като обясни, че ще подкрепи третия модел, според който ще се преместват и командироват съдебни служители.


"Комунизмът е състояние на духа и не одобрявам този комсомолски патос всеки да си каже мнението. Избирам модел 4, защото с прословутата и глупава реформа от 2016 г. един конкурс не може да мине 5 години", отсече Боян Новански.


Боян Магдалинчев също призна, че има съмнения в четвъртия модел, но трябва да се даде възможност на съдиите да се развиват професионално. "Модел 4 е един от възможните варианти и ще подкрепя този вариант с искреното убеждение, че все пак ще се прояви и там воля да се приложи тази реформа като нещо, което ще има своето значение и отражение в бъдеще", каза Магдалинчев.


Олга Керелска определи варианта като тежка и неясна като последици реформа. Цветинка Пашкунова предложи комбинация между първия и втория модел, а Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска предпочетоха третия като най-безболезнен.


Какво ще се случи със съдиите


Четвъртият модел предвижда в районните съдилища от 113 да станат 28, а останалите да се превърнат в поделения или териториални отделения. С преструктурирането на районно ниво ще останат по-малко съдии - по първоначални изчисления между 400 и 600. Останалите ще бъдат повишени в Окръжните съдилища, а окръжни съдии от своя страна ще заработят в апелативните.


В районните съдилища ще има малко постоянни състави, които ще се формират от магистратите с най-малък стаж, за да може останалите да преминат на окръжно ниво без конкурси на базата на стаж и добри атестации.


Според представилите този модел Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова така ще се въведе специализация по материи на районно ниво, а освен това в системата ще има предвидимост - ще може да се прецени колко души я напускат годишно, колко са нужни всяка година. По изчисления на Шекерджиев всеки районен съдия ще има възможност да стане окръжен след 6 до 9 години.


Съдийската колегия гласува на 2 февруари да бъде изготвена и представена пътна карта и план за действие, а след това въпросът ще се обсъжда и в Пленума на ВСС.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Нищо не разбирам от материята, но защо просто не се въведат някакви европейски практики? Защо все се лъже, маже... Защо почти всички в България се опитват да излъжат, че "откриват топлата вода"?
  Това е почти на всякъде.
  С комунисти навсякъде няма как да се построи демокрация.
  С комунистическа работна среда не се строи капитализъм. С комунистически средства капитализъм не се строи. Кога ли Българи просто ще грохне от толкова много лъжа? Кога всичко ще рухне? Може би когато умре последният комунист в България.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4685 Неутрално

  Нужно е да се реже до корен.
  Това в момента е подигравка със съдебната система и с хората.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3443 Неутрално

  Това някой го е измислял на едно барем пет ракии

  Толкова объркана и несвястна структура българското

  съдопроизводство не е имало никога в своята история

  Как не са се сетили да върнат и пътуващите кадии

  от Османско време

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3443 Разстроено

  С НЕЛУСТРИРАНИ съдии и прокурори от калибъра

  на Гешеф и Осемте джуджета

  всеки напън за реформи е обречен

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4685 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":


  До коментар [#4] от "Hawaii":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1710 Весело

  Дали съдебната система ще се промени не е сигурно. Сигурното е, че усвоят отпуснатите парички. В усвояването сме шампиони.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 7. 7 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Най-добре да въведат селски съдилища или пътуващи съдии - един съдия обикаля по график села и паланки и правораздава - н място и без много формалности. Дори може изобщо да не са юристи. :)))

 8. 8 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonim440":


  Личи си, че нищо не разбираш. За какви комунисти и каква комунистическа среда говориш?
  В съдебната система на ниво районен, окръжен апелативен съд, са единици хората, които са завършили по соца. Повечето съдии от онова врем станаха адвокати, а другите са по върховните съдилища.
  Проблемът на тази реформа е проблем на тоталната липса на законодателен капацитет. Трябва да се изменят процесуални закони и много материални, а при наличието на стотици калинки и хора като бившия аграрен, да, аграрен, министър Кирилов, нещата изглеждат обречени.
  За съжаление, държавата е обладана от прости и недоучили управници, които си мислят само как да си уредят живота до четвърто коляно и им дреме на шмайзера за всякакви реформи.

 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#8] от "SSS":

  Ами личи си че вие нищо не разбирате. Има хора на ДС навсякъде.
  Това даже не се и крие.
  Гестапо все още ли управлява във ФРГ? Защото тук все още управлява ДС.
  И не моля ви не ми отговаряйте. С глупаци не ми се комуникира.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 10. 10 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Проблем са вещите лица, много са корумпирани и без морал!
  Да не говорим за пенсионери от МВР и ДС, като експерти графолози в съдебни дела.
  Организирана група за изготвяне на навярни заключения, после Съдията виновен.

 11. 11 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Тази работа - правораздаването, е като всяка друга. Представете си, че сте шеф на едно предприятие: от автосервиз, до сладкарски цех или винарска изба. Имате няколко параметъра, които ще предопределят резултатите:
  - обем и сложност на работата (задачите),
  - брой и компетентност на работниците/служителите, които трябва да я свършат;
  - организация на работата.

  Задачата на ВСС в случая се свежда до третия параметър, обаче в така протеклите дебати на членовете на ВСС личи илюзията, че с промени в третия параметър, те си вярвят, че ще се променят предходните два. В действителност, организацията на работата нито ще намали сами по себе си обема и сложността на делата, нито тази промяна сама по себе си ще направи съдиите по-способни (компетентни). Работата е там, че лошата ефективност на съдебнита система произтича най-вече от първите два параметъра и относително по-малко от третия. Както и да го наречеш един магистрат - до днес районен, от утре - окръжен, от това той не е станал по-способен. Ако има да свърши един обем работа като районен и същия обем работа като окръжен съдия, това няма да осигури повече качество в работата му, ако обемът го затруднява в същата степен...
  Та - дали ВСС щеше да избере първи, втори, трети, или четвърти вариант, първите два фактора ще си останат непроменени - те се влияят от други промени в законодателството.
  Разбира се, че има смисъл да се гледа и организацията. Въпросният най-радикален вариант изглежда обещаващ. Ако делата с малко по-голяма сложност, които в момента почват от районен съд, а в бъдеще почнат от окръжен съд, в който попадат по-добрите от сегашните районни - толкова по-добре. Но, при всички положения, за да се види ефектът на този ход - ще трябва да минат ГОДИНИ...

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5132 Любопитно

  Защо не извикаха оная / не и помня името / адвокатката на Славчо - да оправи нещата ?

  [email protected]
 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Накрая ще се окаже, че ДБ са се комунизирали тотално, защото те искат да се забрави въобще комунизмът и да се говори само за последните 10 г. от историята на България.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 14. 14 Профил на pdq51696185
  pdq51696185
  Рейтинг: 12 Весело

  Проблем са вещите лица, много са корумпирани и без морал!Да не говорим за пенсионери от МВР и ДС, като експерти графолози в съдебни дела. Организирана група за изготвяне на навярни заключения, после Съдията виновен.
  —цитат от коментар 10 на STRATOR38


  Уважаеми, ако имаш данни за корупция - съобщи където трябва!
  В противен случай оставаш като един клеветник във форума.

  И не се наричат графолози, защото това е нещо съвсем различно.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Не разбрах, кой от вариантите е за предпочитане. Или всички са еднакво калпави.

 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Всъщност целта на тези, които стоят зад ДБ е да се доубие и малкото свястно останало в ДСБ, като наследници на СДС. Комунистите първо унищожиха СДС, после ДСБ, сега целта е да се доунищожи всичко. Защото в СДС имаше надежда. А такова нещо няма в нито една от сегашните партии. Трябва окончателно всичко хубаво, което носеше СДС да се унищожи.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 17. 17 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2616 Весело

  С НЕЛУСТРИРАНИ съдии и прокурори от калибърана Гешеф и Осемте джуджетавсеки напън за реформи е обречен
  —цитат от коментар 4 на Hawaii  До коментар [#3] от "Hawaii":До коментар [#4] от "Hawaii":+++
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Хавайски и кметя в един отбор? Мдааа.

  Пазете се от доносника vesolr
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK