Фандъкова отново: За Княжевския лифт на ход е собственикът "Витоша ски"

Началната станция на Княжевския лифт

© Юлия Лазарова

Началната станция на Княжевския лифтЗаданието за изработване на устройствен план за възстановяване на Княжевския лифт вече е одобрено от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ)-София. Положително е и становището на Агенцията по горите. "Това е още една важна стъпка за възстановяване на Княжевския лифт", коментира кметът Йорданка Фандъкова във вторник (19 януари). Тя препоръча на собственика на лифтовете "Витоша ски" АД да внесе заданието при министъра на земеделието, храните и горите за предварително съгласуване, след което главният архитект на София Здравко Здравков ще го внесе в Столичния общински съвет - това са посочените от нея следващи стъпки в процедурата.


Така кметът отново посочи, че възстановяването зависи от собственика и в институциите документацията се придвижва. Реакцията на Фандъкова идва след като в понеделник (18 януари) от частната фирма обявиха, че още през февруари 2020 г. са внесли предложение за изготвяне на специализиран план за "Въжена линия Княжево-Копитото" в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ), но досега не са получили отговор.


Във вторник заданието е получило одобрението на РИОСВ-София, както "Витоша ски" иска. Но фирмата продължава да обвързва бъдещото обновяване на лифта и с промени в Плана за управление на Природен парк "Витоша", защото настоящият не позволявал да се изграждат носещи стълбове на нови места по трасето.
Във вторник вечер от "Витоша ски" адвокат Петър Петров коментира пред "Дневник" само, че одобреното задание според него няма правна стойност, защото по процедура то трябва да бъде внесено в РИОСВ от собственика, а те не са го внасяли. Според него не е ясно кой го е внесъл и те ще внесат тяхно. Петров не се ангажира със срок.


Експертите: Планът за управление на парка не пречи


На 7 януари Фандъкова свика среща с всички заинтересовани институции по казуса, на която присъстваха министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и на околната среда и водите Емил Димитров. Княжевският лифт може да бъде възстановен като дори се променят местата на някои фундаменти без да е нужно за това промяна в Плана за управление, бе общото становище. Тогава на собственика на лифта ще се наложи единствено да плати такси за сервитут и право на строеж.


По този повод още на другия ден, 8 януари, собственикът напомни с изявление до медиите, че е готов бързо да го възстанови. Отново бе приведен аргументът, че експерти на водещи производители на въжени линии в света като "Doppelmayer" и "Leitner" са преценили, че Княжевския лифт няма как да се обнови по старите стъпки на фундаментите. Планът за управление на парка обаче не позволява да се ползват нови места за фундаментите и затова трябва да се промени, продължиха да настояват от "Витоша ски".


Фандъкова: Всички въпроси са изяснени, време е за действие


"Изяснили сме всички въпроси, които срещаха различни тълкувания през годините. Сега на ход е собственикът "Витоша ски", реално да докаже заявката си за възстановяване на лифта", обяви във вторник Фандъкова.


Кметът потвърди, че общината продължава да работи по два варианта за възстановяването на съоръжението. Първият е чрез изработването на специализиран план, което е предложено от "Витоша ски" в рамките на съществуващото трасе. Вторият вариант ще е по-бърз, според кмета, защото изграждането на въжената линия ще е с поставяне на носещите стълбове в местата на старите фундаменти. И за двата вариант не е нужна промяна в Плана за управление на парка според нея.


"Витоша ски" обаче явно са на друго мнение и споровете ще продължат. Прогнозата кога фирмата би могла да започне работа по възстановяване и кога да има работещ лифт изглежда невъзможна.

Лифтът е работил от 1962 г. до 1994 г. Въжената линия Княжево-Копитото е построена през 1962 г. от австрийската фирма "Girak", която по-късно се влива в компанията "Doppelmayer-Garaventa". Линията е с дължина 1900 м и е била обслужвана с 54 алуминиеви кабинки с 4 места като капацитетът е бил 600 души на час. През 1994 г. е спрян, защото общината се е опасявала от възможни аварии, а за предотвратяването им са били нужни инвестиции в обновяването на съоръжението, според инж. Кирил Иванов, един от последните ръководители на общинското дружество "Въжени линии".

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK